Jump to Navigation

Мероприятия

На 29 май 2024 г. в зрителната зала на Военен клуб – Ямбол се състоя среща-разговор с писателя и актьор от Драматичен театър „Невена Коканова“ Волен Митев на тема „Предпоставки за справяне с предизвикателствата и реализацията на съвременния човек“, на която бе представен новият му роман „Две в едно“. В реализацията на събитието, част от инициативите на военния клуб по Кампания 2024 г. за развитието на културно-художествената и военно-патриотичната дейност под мотото „Знание! Памет! Вдъхновение!”, активно се включиха актьори от Драматичен театър „Невена Коканова“ – Ямбол. В непренудения и задълбочен творчески разговор бе откроено, че историческата памет, знанието за род и родина е в основата за формирането на умения, качества и увереност на съвременния човек за справяне с предизвикателствата на днешния ден. Чувството на национална гордост и принадлежност към общество с ясни ценности и достойнство мотивира особено младите хора да преодолеят трудностите и неволите по пътя на своята реализация в живота. Актьорите пресъздадоха моменти от романа на автора, които онагледиха разсъжденията и изводите по темата. Организираната инициатива реализира възпитателни цели и популяризира дейността на военния клуб като социокултурна институция с родолюбива мисия, поставяйки акцента върху непреходната актуалност на въпроса за самоопределението на личността като част от общност на споделени ценности, пазени и развивани чрез задълбочено познаване на историческото минало.


На 16 февруари 2024 г. във Военен клуб – Ямбол бе представен филмът на Военния телевизионен канал „Разкази за Кербала” по информационна кампания „Помним своите герои“ на Министерство на отбраната. Присъстваха началникът на гарнизон Ямбол и командир на военно формирование 26030 полковник Милен Димитров, военнослужещи от авиобаза Безмер, военно формирование 54100, военно формирование 52590, членове на СОСЗР, СВВП, СВВБ, както и автора на филма г-н Николай Чадаров. Прожекцията на филма провокира смислени разговори и дискусии, които предизвикаха голям интерес. Бяха поставени интересни въпроси към автора на филма, който сподели истории и обстоятелства около създаването му. Присъстващите военнослужещи и членове на ВПС изразиха свои мнения и впечатления от филма, посочвайки задоволството си от автентичното и обективно представяне на събитията, случили се в този трагичен ден за Българската армия.


На 19 септември 2023 г. във Военен клуб-Ямбол с тематична беседа и прожекция на документален филм бяха отбелязани 105 години от Дойранската епопея. Инициативата се осъществи в рамките на Кампания за развитието на културно-художествената и военно-патриотична дейност във военните клубове през 2023 г. „Моята България! Моят град – град на…“ под индивидуалното мото, избрано от клуба, „Борбите за национално обединение на българския народ – големият пример и вдъхновение за поколения българи!“ Събитието провокира смислени разговори и дискусии сред присъстващите – ученици от ОУ “П.Р. Славейков“, ОУ“ Св. св. Кирил и Методий“ и ОУ „Любен Каравелов“, предизвика емоционални реакции у децата и ги насочи към размисъл за смисъла на човешката саможертва и необходимостта да се пази за поколенията родовата памет. Тематичната беседа „105 ГОДИНИ ОТ ДОЙРАНСКАТА ЕПОПЕЯ“, представена от главен експерт към ВК-Ямбол Ананий Младенов, и документалният филм „Българско военно чудо: Дойранската епопея“ богато илюстрираха този важен етап от историята на родината ни, като отговориха на очакванията и интереса на подрастващите. Искрената любознателност на младите българи към факти и събития от национално значение е добър знак и висока оценка за ролята на военния клуб като средище на култура и родолюбие.


На 19 април 2023 г. колективът на Военен клуб – Ямбол взе участие в празника на 42-ри механизиран батальон и в откриване на Ден на отворени врати, организиран във войскови район Кабиле – гр. Ямбол. Мероприятието започна с тържествено приемане на строя, след което бе показана демонстрация на специализиран ръкопашен бой, показ на бойна техника, обучение по огнева подготовка и стрелба с АК с халосни патрони, обучение по оказване на първа медицинска помощ, дегустация на емблематичната войнишка боб чорба на полева кухня. Присъстваха полковник Фратичели – командир на многонационална бойна група България, заместник-кметът на град Ямбол г-н Васил Александров, общински съветници, членове на патриотични организации, културни институции, граждани и ученици от ОУ „Любен Каравелов“ и ОУ „П. Р. Славейков“ – гр. Ямбол.


На 14 март 2023 г. във Военен клуб – Ямбол бяха отбелязани 110 години от триумфа на Българската армия при Одрин с тематична лекция и прожектиране на документален филм. Присъстваха ученици от ОУ „П. Р. Славейков“ и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Събитието провокира смислени разговори и дискусии, които предизвикаха голям интерес сред присъстващите. Лекцията бе изнесена от главния експерт към Военен клуб – Ямбол Ананий Младенов, а след това бе прожектиран филмът „Българско военно чудо Одринската епопея“. Учениците проявиха интерес да бъдат информирани по-подробно за проявения героизъм от българските во̀ини по време на Одринската, Лозенградската и Чаталджанската операции. Лекторът задоволи интереса на учениците, запознавайки ги в детайли с организацията и действията на Българската армия в хода на тези операции.


На 7 октомври 2022 г. във Военен клуб – Ямбол бяха отбелязани 110 години от началото на Балканската война, с тематична лекция, прожектиране на документален филм и посещение от ученици на Музея на Асоциация на сухопътни войски във военния клуб. Присъстваха ученици от ОУ “П. Р. Славейков“, ОУ “Св. Св. Кирил и Методий“ и членове на военно-патриотичните съюзи СОСЗР, СВВП, СВВБ. Събитието провокира смислени разговори и дискусии, които предизвикаха голям интерес сред присъстващите. В началото бе изнесена тематична лекция „Балкански войни 1912 - 1913 г.“ от главния експерт към военния клуб Ананий Младенов. След това бе прожектиран филма „Балканската война 1912 - 1913 г.“ и бе посетен Музея на Асоциацията на сухопътни войски във ВК – Ямбол. Присъстващите ученици проявиха интерес да бъдат информирани по-подробно за проявения героизъм от българските во̀ини по време на Лозенградската, Чаталджанската и Одринската операции. Лекторът задоволи интереса на учениците, запознавайки ги в детайли с организацията и действията на Българската армия в хода на тези операции. Събитието бе отразено и от местната телевизия „Диана кабел“.


С литературно-поетична програма от литературен клуб „Христо Ботев“, с ръководител актьора и писател Волен Митев, на 21 март 2022 г. във Военен клуб – Ямбол бе отбелязан Световния ден на поезията. Присъстваха представители на ямболската литературна общност, граждани, деца и ученици от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, Гимназия по строителство и архитектура, графика и дизайн „Кольо Фичето“, Професионална гимназия по подемна, строителна и транспортна техника „Н. Й. Вапцаров“ и членове на военно-патриотичните съюзи СОСЗР, СВВП, СВВБ. Събитието провокира интересни разговори и дискусии, които предизвикаха голям интерес и въодушевление сред присъстващите. В началото бе представен видеопортрет на „патриарха“ на българската литература Иван Вазов, след което деца от подготвителна група към ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ с учител г-жа Красимира Иванова декламираха пред присъстващите стихотворенията: „Аз съм българче“ от Иван Вазов; „Обичам те родино“ от Елиавета Багряна; „Я кажи ми облаче ле бяло“ от Ран Босилек; „Родна стряха“ от Ран Босилек; „Родина“ от Веса Паспалева. Група ученици от ПГПТТ „Н. Й. Вапцаров“ с учител г-жа Валентина Иванова изпълниха стихотворението „Обесването на Васил Левски“. Теодора Младенова от МГ „Атанас Радев“ сподели свои мисли за творчеството на поета Димчо Дебелянов и рецитира любимото си стихотворение „Да се завърнеш в бащината къща“. Полина Михайлова от Гимназия по строителство и архитектура, графика и дизайн „Кольо Фичето“ представи свои стихотворения и сподели мисли за силата и чистотата на поетичното слово. Мария Николаева, Русанка Щилиянова, Юлиана Донева от литературния клуб „Христо Ботев“ представиха свои стихотворения и споделиха мисли за приноса на българското поетично творчество за световната поезия. В края на инициативата ръководителят на литературния клуб „Христо Ботев“ Волен Митев представи части от свои поетични монолози, които предизвикаха голям интерес и въодушевление сред присъстващите . Събитието бе отразено и от местната телевизия „Диана кабел“.


На 25 ноември 2019 г. във Военен клуб – Ямбол пред ямболската литературна общност, гражданство и военно патриотичните съюзи се беше представена книгата на Мария Николаева – член на литературен клуб „Христо Ботев“ – „Въпроси, Въпроси, Въпроси “.

Присъстваха председателите на СОСЗР – г-н Иван Грудев, СВВП – д-р Йовко Иванов, СВВБ – г-н Иван Иванов, Тракийско дружество Ямбол – г-н Михаил Вълов.

Събитието провокира интересни разговори и дискусии, които предизвикаха голям интерес и въодушевление сред присъстващите.


На 18 април 2019 г. от 16:00 ч. пред Община Ямбол започна показ на въоръжение, бойна техника и оборудване от състава на 42-ри Механизиран батальон и Авиобаза Безмер, част от Националната информационно-рекламна кампания „Бъди войник” на Министерство на отбраната.

Официални гости на събитието бяха кметът на гр. Ямбол Георги Славов, областният управител на Област Ямбол Димитър Иванов, началник щаба на Сухопътни войски бригаден генерал Николай Караиванов.

Представени бяха пистолети, снайперови пушки, гранатомет, СПГ - 9, тактически бронежилетки. В показа на обособените центрове се включиха военнослужещи от 42-ри Механизиран батальон – Ямбол, които демонстрираха специална подготовка и умения. Голям интерес предизвикаха демонстрацията на ръкопашен бой и разиграните тактически бойни действия в градски условия и показа на бойни машини „Хамър”, „Гардиан”, „ЗКУ”, автомобил „Мерцедес” и демонсрационите полети на изтребители и въртолети от Авиобаза Безмер Ямбол.

От 18.00 ч. във фоайето на Голяма зала на Община Ямбол се проведе информационна борса за популяризиране на военната професия. Подготвени офицери и сержанти на специални монитори запознаха гражданите на Ямбол с професията „войник”. Представиха бъдещото кариерно развитие за всеки нов военнослужещ и раздаваха рекламни материали.

При огромен интерес протече и заключителната част на кампанията, която завърши с концерт на Гвардейския представителен духов оркестър и Представителния ансамбъл на въоръжените сили, армейски състави и народни певци, клуб „Латино танци“ при Военен клуб – Ямбол, Дует „Стил“ при Военен клуб – Сливен, Фолклорна трупа „Румбана“ Ямбол, Студио модерни танци от Общински комплекс Ямбол, Детска градина „Пламъче“ Ямбол и други самодейни състави от града.

Всички изпълнения предизвикаха бурни и възторжени аплодисменти от изпълнилите до краен предел зала граждани от гр. Ямбол.


На 22 март 2019 г. във Военен клуб – Ямбол се проведе музикална програма в чест на Първа пролет, Ден на Тракия и 106 години от Одринската епопея, съвместно с дружество „Тракия“ и Общински детски комплекс Ямбол. По покана на военния клуб в програмата взе участие и Тракийско дружество „Одринска епопея“ - гр. Поморие и Вокална група „Виолина“ при НЧ „Пробуда 1909“ - Ямбол. Музикалната програма бе представена пред членове на военно-патриотичните съюзи СОСЗР, СВВП, СВВБ и военнослужещи от Ямболския гарнизон и техните семейства. Присъстващите бяха въодушевени от великолепните и професионални изпълнения на участниците и всяко изпълнение бе съпроводено с много аплодисменти.


На 26 февруари 2019 г. във Военен клуб – Ямбол се проведе Информационна беседа за правата, условията и реда за участие в дейностите по адаптация при освобождаване от военна служба с военнослужещи от военно формированиe 48450 – гр. Ямбол.


Книгата „Пътища на съдбата ми“ на Мария Николаева – член на литературен клуб „Христо Ботев“ към Военен клуб – Ямбол, бе представена на 18 февруари 2019 г. пред ямболската литературна общественост и гражданство.

Гост на събитието беше Гьоко Гьошевски от гр. Охрид, който е консултант по книгата.

Присъстваха членове на литературния клуб, граждани, общественици и културни дейци от гр. Ямбол.


Книгата „Прашинки от любов“ на Иван Барев – член на литературния клуб „Христо Ботев“ при Военен клуб – Ямбол, беше представена на 7 ноември 2018 година в зрителната зала на Клуба.

Стихосбирката е 22-рата книга на поета и е с характерната за творчеството му обрисовка на един реален и хармоничен свят.

На представянето присъстваха и други творци от литературния клуб, представители на военно-патриотичните съюзи и организации в града и много граждани.


Първенство по карате в дисциплини - ката и кумите, организирано от БКА, се проведе на 20 и 21.10.2018 г. в гр. Варна.

Клубът по интереси към Военен клуб Ямбол „Карате киокушинкай“ участва с 8 състезатели и постигна следните резултати:

В дисциплината Ката:

1-во място - Теодора Младенова, Алис Димитрова, Десислава Стоева

2-ро място - Пресиана Младенова, Мария Димитрова

В Дисциплината Кумите:

1-во място - Теодора Младенова, Пресиана Младенова и Ивет Димитрова

2-ро място - Рая Танева


На 12.10.2018 г. в Зрителната зала на Военен клуб Ямбол се проведе курс и изпит по електробезопасност за нуждите на военно формирование 48450 – гр. Ямбол.


Тържествен концерт, посветен на 85 години Тракийски женски съюз, 133 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия и 133 години Независимост на Република България се проведе на 10.10.2018 г. в Зрителна зала на Военен клуб Ямбол.


На 28.09.2018 г. Военен клуб Ямбол бе посетен от Галина Кирамовна Махмутова (родена през 1947 г. в град Ямбол), дъщеря на майор Кирам Махмутов – командир на 1-ви танков батальон, дислоциран в гарнизон Ямбол през 1947 – 49 година. Главният експерт на Клуба придружи г-жа Махмутова до мястото, където е родена, и до „Музея на бойната слава“.


На 18.09.2018 г. в Зрителната зала на Военен клуб Ямбол се проведе втората за тази календарна година трудова борса, в която участваха осем работодатели с около 100 работни позиции, в това число и Военно окръжие Ямбол.


На 11.09.2018 г. във Военен клуб Ямбол беше открита цветна фотоизложба на тема: „ Ученията на Българската армия“.


На 01.09.2018 г. от 12.00 часа в гр. Приморско тържествено бе отбелязана 50-тата годишнина от първия боен пуск на ОТР на територията на Република България (28 юни 1968 година). На тържеството присъства служител на Военен клуб Ямбол.


На 28.08.2018 г. в зала на Военен клуб Ямбол главният експерт Красимир Вълев, в присъствието на членове на военно-родолюбивите организации, откри фотоизложба под надслов: „Съединението прави силата, а силата ражда независимостта“.


На 20.08.2018 г. в Централния военен клуб в гр.София се проведе пленум на ЦС на СВВБ, в който участва и главният експерт във Военен клуб Ямбол Красимир Вълев. В края на пленума тържествено бе отбелязана 70-годишнината на заместник-председателя и главен секретар на СВВБ к-н I-ви ранг Марин Петков. Рожденикът получи награда от министъра на отбраната Красимир Каракачанов, от председателите на СВВП, СОСЗР, СВВБ, БАС, областни председатели и много други.


На 28.07.2018 г. в пенсионерския клуб на село Безмер Военен клуб – Ямбол, съвместно с Община Тунджа, отбеляза 95-годишния юбилей на ветерана – Стоил Маринов Косев.

На тържеството присъстваха кметът на селото Росен Русев, председателят и секретарят на областното ръководство на ветераните. Юбилярът получи много подаръци, поздравителни адреси, шалче, грамоти, вимпели, икона „Свети Георги“ от ЦУС и областното ръководство на СВВБ. Кметът на Общината подари огромна торта, изобразяваща емблемата на Община „Тунджа“.

Радостен, развълнуван и щастлив дядо Стоил изпълни с благодарност прекрасни народни песни на своите гости.


На 23.07.2018 г. във Военен клуб Ямбол главният експерт на клуба откри уникална фотоизложба под надслов: „Спомени от стария Ямбол“, включваща автентични и малко познати снимки на града.


На 16.07.2018 г. във Военен клуб Ямбол главният експерт Красимир Вълев откри фотоизложба под надслов: „Най-великият българин Васил Левски“, посветена на 181-вата годишнина от рождението на Апостола на свободата.


На 14.07.2018 г. в град Ямбол, съвместно с клуба по интереси към военния клуб по карате „Киокушинкай“, се проведе успешен изпит за повишаване на техническата степен от Шихан Емил Костов, Сенсей Гергана Апостолова-Николова и Сенсей Зехни Хасанов.


90-годишният юбилей на най-младия ветеран от Област Ямбол Ради Статев Ташев бе организиран от Военен клуб Ямбол, съвместно с Община Стралджа, на 08.07.2018 г. в с. Тамарино. Тържеството бе уважено от заместник-кмета на Общината Гроздан Иванов, от кмета на населеното място, както и от председателя и секретаря на областното ръководство на ветераните. Юбилярът получи много подаръци с пожелание да покани гости и на 100-годишнината си.


Изложба на тема: „Спасените знамена на България“, бе открита на 04.07.2018 г. във Военен клуб Ямбол.


На 21.06.2018 г. членове на клуба по карате „Киокушинкай“, литературния клуб и клуб по шахмат към Военен клуб Ямбол за втори пореден път участваха в посрещане на Слънцето, с орфически ритуал на античния „Кабиле“ край град Ямбол.

В ранната утрин на най-дългия ден на годината посетителите на скалното светилище в античния град имаха възможност да се потопят в уникалната мистична атмосфера на пресъздадения жречески ритуал по посрещането на Слънцебога.

След танца на жриците последва ритуално факелно шествие до светилището на Великата богиня – майка Кибела, където бе представен обред от преди повече от 2000 г. по специален сценарий, написан от проф. д. и. н. Валерия Фол, на фона на композирана за целта музика от Александра Фол.

Във възстановката на древния ритуал участваха актьори от Драматичен театър „Невена Коканова“ – гр. Ямбол.

По-късно през деня програмата продължи в Ритуалната зала на града, където бе открита фото-документалната изложба „Свещените места на траките по долното течение на река Тунджа“.

Събитията, посветени на посрещането на Слънцето бяха реализирани по инициатива на Община Ямбол и Регионалния исторически музей, в рамките на Европейската година на културното наследство 2018.


На 12.06.2018 г. в Зрителната зала на Военен клуб Ямбол се проведе Трудова борса, в която участваха седем работодателя, в това число и Военно окръжие Ямбол, с над 100 работни позиции.


На 07.06.2018 г. в зала „Диана“ – гр. Ямбол, се проведе фестивалът „Всички стъпки“ – надиграване на танцови школи. Клубът по интереси „Зумба фитнес“ към Военен клуб Ямбол участва със своя самостоятелна програма.


На 27.05.2018 г. във Военен клуб Ямбол бе открита изложба от главния експерт Красимир Вълев, на тема : „Български военни униформи 1879 – 1945 година“.


На 12.05.2018 г. със заупокойна молитва във възстановената църква „Св. Св. Кирил и Методий“ в гр. Ямбол започна тържеството, посветено на паметта на загиналите през месец юли 1913 г. 19 войничета, спасявайки населението на село Странджа. Главният експерт на Военен клуб Ямбол бе сред почетните гости, в качеството си на член на областната комисия по опазването на войнишките паметници.


На 27.04.2018 г. във Военен клуб Ямбол се проведе среща на курсант от Военното училище в гр. Велико Търново и ветеран от Съюза на ветераните от войните на България, организирана от служители на Клуба.


На 25.04.2018 г. в Зрителната зала на Военен клуб Ямбол се проведоха срещи с ученици от третите и четвъртите класове на начални училища „Св. Климент Охридски“ и „Св. Св. Кирил и Методий“, под надслов: „Природата нашият дом“. На събитието беше обсъдена книжката на дългогодишния член на Литературен клуб „Христо Ботев“ – Мария Николаева. В края на срещите всички деца получиха безплатно по 1 екз. от книжката.


На 19.04.2018 г. служители на Военен клуб Ямбол бяха поканени и участваха в празника на военно формирование 52590. От името на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело“ беше връчен поздравителен адрес.


Прожекция на документалния филм „Нашият Гагарин“ по повод Деня на авиацията и космонавтиката, беше осъществена на 10.04.2018 г. в Зрителна зала на Военен клуб Ямбол, пред членове на военнопатриотични съюзи и граждани.


Фотоизложба на ордени и медали от Освобожнението през 1878 г. до 1946 г. беше открита на 03.04.2018 г. във Военен клуб Ямбол от главния експерт Красимир Вълев.


Литературно-музикална вечер, посветена на 26-ти март – „Деня на Тракия“ , се проведе на 23.03.2018 г. в Зрителна зала на Военен клуб Ямбол. В нея участваха детски вокални групи, вокална група „Виолина“ и вокална група „Тракийка“ при Дружество „Тракия“. Главният експерт на Клуба връчи поздравителен адрес на председателя на Дружеството – г-н Михаил Вълов.


На 17.03.2018 г. в гр. Кранево се проведе Балканско първенство по карате Киокушинкай в дисциплините „кумите“ и „ката“. В състезанието взеха участие над 230 състезатели от България, Румъния, Сърбия,Черна гора, Турция, Гърция и Молдова. Състезателят от клуб по интереси „Карате Киокушинкай“ към Военен клуб Ямбол Теодора Младенова постигна голям успех, класирайки се на 1-во място в дисциплината „кумите“ в категория до 55 кг, както и 3-то място в дисциплината „ката“.


На 14.03.2018 г. часа във Военен клуб Ямбол главният експерт на Клуба откри фото-изложба с цветни фотоси, посветена на идването на пролетта – 22-ри март.


На 07.03.2018 г. във Военен клуб Ямбол главният експерт на Клуба откри фотоизложба, посветена на 8-ми март – Международния ден на жената.


На 27.02.2018 г. от в Зрителната зала на Военен клуб Ямбол бе представена петата по ред книга на артиста и писателя Волен Митев - „Лошия, Добрия и Мария “. Господин Митев е творчески ръководител на литературен клуб „ Христо Ботев “ към военния клуб.

Презентацията водеха известния ямболски писател Христо Карастоянов – Дядото, и популярният артист, колега и партньор на Волен Митев - Кольо Пехливанов.


На 19.02.2018 г. колективът на Военен клуб Ямбол взе участие в общоградските тържества, посветени на Апостола на свободата, които се проведоха в едноименната гимназия в града „Васил Левски“.


Възстановка на ритуала Трифон Зарезан беше направена на 14.02.2018 г. във Военен клуб Ямбол, съвместно с Дружество „Тракия“ – Ямбол.


Тържество по случай 102-ия рожден ден на ветерана Георги Илиев Василев се състоя на 09.02.2018 г. в дома му. Присъстваха синът на рожденика, правнукът му, бойни другари от СВВБ, представители на областното ръководство на СВВБ - гр.Ямбол, роднини и приятели.

Рожденникът получи много подаръци от областното ръководство, от близки и приятели, от бойния другар Жеко Дойчев Жеков - книгата му „Един от 29-ти Ямболски пехотен полк“ с автограф. Имаше и торта със свещи и пожелания за здраве и дълъг живот, както и изненади. Една от тях бе от фирмата, която изпълнява кетъринг услугата на социалната кухня, която заедно с обяда бе изпратила на рожденика поздравителна картичка и икона на Дева Мария с Младенеца.


Със свой авторски моноспектакъл „Монолог на един шут“ артистът Волен Митев, който е ръководител на литературен клуб „Христо Ботев“ към Военен клуб Ямбол, гостува на 30.01.2018 г. във Военен клуб Бургас.Article | by Dr. Radut