Jump to Navigation

Мероприятия

На 25 ноември 2019 г. във Военен клуб – Ямбол пред ямболската литературна общност, гражданство и военно патриотичните съюзи се беше представена книгата на Мария Николаева – член на литературен клуб „Христо Ботев“ – „Въпроси, Въпроси, Въпроси “.

Присъстваха председателите на СОСЗР – г-н Иван Грудев, СВВП – д-р Йовко Иванов, СВВБ – г-н Иван Иванов, Тракийско дружество Ямбол – г-н Михаил Вълов.

Събитието провокира интересни разговори и дискусии, които предизвикаха голям интерес и въодушевление сред присъстващите.


На 18 април 2019 г. от 16:00 ч. пред Община Ямбол започна показ на въоръжение, бойна техника и оборудване от състава на 42-ри Механизиран батальон и Авиобаза Безмер, част от Националната информационно-рекламна кампания „Бъди войник” на Министерство на отбраната.

Официални гости на събитието бяха кметът на гр. Ямбол Георги Славов, областният управител на Област Ямбол Димитър Иванов, началник щаба на Сухопътни войски бригаден генерал Николай Караиванов.

Представени бяха пистолети, снайперови пушки, гранатомет, СПГ - 9, тактически бронежилетки. В показа на обособените центрове се включиха военнослужещи от 42-ри Механизиран батальон – Ямбол, които демонстрираха специална подготовка и умения. Голям интерес предизвикаха демонстрацията на ръкопашен бой и разиграните тактически бойни действия в градски условия и показа на бойни машини „Хамър”, „Гардиан”, „ЗКУ”, автомобил „Мерцедес” и демонсрационите полети на изтребители и въртолети от Авиобаза Безмер Ямбол.

От 18.00 ч. във фоайето на Голяма зала на Община Ямбол се проведе информационна борса за популяризиране на военната професия. Подготвени офицери и сержанти на специални монитори запознаха гражданите на Ямбол с професията „войник”. Представиха бъдещото кариерно развитие за всеки нов военнослужещ и раздаваха рекламни материали.

При огромен интерес протече и заключителната част на кампанията, която завърши с концерт на Гвардейския представителен духов оркестър и Представителния ансамбъл на въоръжените сили, армейски състави и народни певци, клуб „Латино танци“ при Военен клуб – Ямбол, Дует „Стил“ при Военен клуб – Сливен, Фолклорна трупа „Румбана“ Ямбол, Студио модерни танци от Общински комплекс Ямбол, Детска градина „Пламъче“ Ямбол и други самодейни състави от града.

Всички изпълнения предизвикаха бурни и възторжени аплодисменти от изпълнилите до краен предел зала граждани от гр. Ямбол.


На 22 март 2019 г. във Военен клуб – Ямбол се проведе музикална програма в чест на Първа пролет, Ден на Тракия и 106 години от Одринската епопея, съвместно с дружество „Тракия“ и Общински детски комплекс Ямбол. По покана на военния клуб в програмата взе участие и Тракийско дружество „Одринска епопея“ - гр. Поморие и Вокална група „Виолина“ при НЧ „Пробуда 1909“ - Ямбол. Музикалната програма бе представена пред членове на военно-патриотичните съюзи СОСЗР, СВВП, СВВБ и военнослужещи от Ямболския гарнизон и техните семейства. Присъстващите бяха въодушевени от великолепните и професионални изпълнения на участниците и всяко изпълнение бе съпроводено с много аплодисменти.


На 26 февруари 2019 г. във Военен клуб – Ямбол се проведе Информационна беседа за правата, условията и реда за участие в дейностите по адаптация при освобождаване от военна служба с военнослужещи от военно формированиe 48450 – гр. Ямбол.


Книгата „Пътища на съдбата ми“ на Мария Николаева – член на литературен клуб „Христо Ботев“ към Военен клуб – Ямбол, бе представена на 18 февруари 2019 г. пред ямболската литературна общественост и гражданство.

Гост на събитието беше Гьоко Гьошевски от гр. Охрид, който е консултант по книгата.

Присъстваха членове на литературния клуб, граждани, общественици и културни дейци от гр. Ямбол.


Книгата „Прашинки от любов“ на Иван Барев – член на литературния клуб „Христо Ботев“ при Военен клуб – Ямбол, беше представена на 7 ноември 2018 година в зрителната зала на Клуба.

Стихосбирката е 22-рата книга на поета и е с характерната за творчеството му обрисовка на един реален и хармоничен свят.

На представянето присъстваха и други творци от литературния клуб, представители на военно-патриотичните съюзи и организации в града и много граждани.


Първенство по карате в дисциплини - ката и кумите, организирано от БКА, се проведе на 20 и 21.10.2018 г. в гр. Варна.

Клубът по интереси към Военен клуб Ямбол „Карате киокушинкай“ участва с 8 състезатели и постигна следните резултати:

В дисциплината Ката:

1-во място - Теодора Младенова, Алис Димитрова, Десислава Стоева

2-ро място - Пресиана Младенова, Мария Димитрова

В Дисциплината Кумите:

1-во място - Теодора Младенова, Пресиана Младенова и Ивет Димитрова

2-ро място - Рая Танева


На 12.10.2018 г. в Зрителната зала на Военен клуб Ямбол се проведе курс и изпит по електробезопасност за нуждите на военно формирование 48450 – гр. Ямбол.


Тържествен концерт, посветен на 85 години Тракийски женски съюз, 133 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия и 133 години Независимост на Република България се проведе на 10.10.2018 г. в Зрителна зала на Военен клуб Ямбол.


На 28.09.2018 г. Военен клуб Ямбол бе посетен от Галина Кирамовна Махмутова (родена през 1947 г. в град Ямбол), дъщеря на майор Кирам Махмутов – командир на 1-ви танков батальон, дислоциран в гарнизон Ямбол през 1947 – 49 година. Главният експерт на Клуба придружи г-жа Махмутова до мястото, където е родена, и до „Музея на бойната слава“.


На 18.09.2018 г. в Зрителната зала на Военен клуб Ямбол се проведе втората за тази календарна година трудова борса, в която участваха осем работодатели с около 100 работни позиции, в това число и Военно окръжие Ямбол.


На 11.09.2018 г. във Военен клуб Ямбол беше открита цветна фотоизложба на тема: „ Ученията на Българската армия“.


На 01.09.2018 г. от 12.00 часа в гр. Приморско тържествено бе отбелязана 50-тата годишнина от първия боен пуск на ОТР на територията на Република България (28 юни 1968 година). На тържеството присъства служител на Военен клуб Ямбол.

 


На 28.08.2018 г. в зала на Военен клуб Ямбол главният експерт Красимир Вълев, в присъствието на членове на военно-родолюбивите организации, откри фотоизложба под надслов: „Съединението прави силата, а силата ражда независимостта“.


На 20.08.2018 г. в Централния военен клуб в гр.София се проведе пленум на ЦС на СВВБ, в който участва и главният експерт във Военен клуб Ямбол Красимир Вълев. В края на пленума тържествено бе отбелязана 70-годишнината на заместник-председателя и главен секретар на СВВБ к-н I-ви ранг Марин Петков. Рожденикът получи награда от министъра на отбраната Красимир Каракачанов, от председателите на СВВП, СОСЗР, СВВБ, БАС, областни председатели и много други.


На 28.07.2018 г. в пенсионерския клуб на село Безмер Военен клуб – Ямбол, съвместно с Община Тунджа, отбеляза 95-годишния юбилей на ветерана – Стоил Маринов Косев.

На тържеството присъстваха кметът на селото Росен Русев, председателят и секретарят на областното ръководство на ветераните. Юбилярът получи много подаръци, поздравителни адреси, шалче, грамоти, вимпели, икона „Свети Георги“ от ЦУС и областното ръководство на СВВБ. Кметът на Общината подари огромна торта, изобразяваща емблемата на Община „Тунджа“.

Радостен, развълнуван и щастлив дядо Стоил изпълни с благодарност прекрасни народни песни на своите гости.


На 23.07.2018 г. във Военен клуб Ямбол главният експерт на клуба откри уникална фотоизложба под надслов: „Спомени от стария Ямбол“, включваща автентични и малко познати снимки на града.


На 16.07.2018 г. във Военен клуб Ямбол главният експерт Красимир Вълев откри фотоизложба под надслов: „Най-великият българин Васил Левски“, посветена на 181-вата годишнина от рождението на Апостола на свободата.


На 14.07.2018 г. в град Ямбол, съвместно с клуба по интереси към военния клуб по карате „Киокушинкай“, се проведе успешен изпит за повишаване на техническата степен от Шихан Емил Костов, Сенсей Гергана Апостолова-Николова и Сенсей Зехни Хасанов.


90-годишният юбилей на най-младия ветеран от Област Ямбол Ради Статев Ташев бе организиран от Военен клуб Ямбол, съвместно с Община Стралджа, на 08.07.2018 г. в с. Тамарино. Тържеството бе уважено от заместник-кмета на Общината Гроздан Иванов, от кмета на населеното място, както и от председателя и секретаря на областното ръководство на ветераните. Юбилярът получи много подаръци с пожелание да покани гости и на 100-годишнината си.


Изложба на тема: „Спасените знамена на България“, бе открита на 04.07.2018 г. във Военен клуб Ямбол.


На 21.06.2018 г. членове на клуба по карате „Киокушинкай“, литературния клуб и клуб по шахмат към Военен клуб Ямбол за втори пореден път участваха в посрещане на Слънцето, с орфически ритуал на античния „Кабиле“ край град Ямбол.

В ранната утрин на най-дългия ден на годината посетителите на скалното светилище в античния град имаха възможност да се потопят в уникалната мистична атмосфера на пресъздадения жречески ритуал по посрещането на Слънцебога.

След танца на жриците последва ритуално факелно шествие до светилището на Великата богиня – майка Кибела, където бе представен обред от преди повече от 2000 г. по специален сценарий, написан от проф. д. и. н. Валерия Фол, на фона на композирана за целта музика от Александра Фол.

Във възстановката на древния ритуал участваха актьори от Драматичен театър „Невена Коканова“ – гр. Ямбол.

По-късно през деня програмата продължи в Ритуалната зала на града, където бе открита фото-документалната изложба „Свещените места на траките по долното течение на река Тунджа“.

Събитията, посветени на посрещането на Слънцето бяха реализирани по инициатива на Община Ямбол и Регионалния исторически музей, в рамките на Европейската година на културното наследство 2018.


На 12.06.2018 г. в Зрителната зала на Военен клуб Ямбол се проведе Трудова борса, в която участваха седем работодателя, в това число и Военно окръжие Ямбол, с над 100 работни позиции.


На 07.06.2018 г. в зала „Диана“ – гр. Ямбол, се проведе фестивалът „Всички стъпки“ – надиграване на танцови школи. Клубът по интереси „Зумба фитнес“ към Военен клуб Ямбол участва със своя самостоятелна програма.


На 27.05.2018 г. във Военен клуб Ямбол бе открита изложба от главния експерт Красимир Вълев, на тема : „Български военни униформи 1879 – 1945 година“.


На 12.05.2018 г. със заупокойна молитва във възстановената църква „Св. Св. Кирил и Методий“ в гр. Ямбол започна тържеството, посветено на паметта на загиналите през месец юли 1913 г. 19 войничета, спасявайки населението на село Странджа. Главният експерт на Военен клуб Ямбол бе сред почетните гости, в качеството си на член на областната комисия по опазването на войнишките паметници.


На 27.04.2018 г. във Военен клуб Ямбол се проведе среща на курсант от Военното училище в гр. Велико Търново и ветеран от Съюза на ветераните от войните на България, организирана от служители на Клуба.


На 25.04.2018 г. в Зрителната зала на Военен клуб Ямбол се проведоха срещи с ученици от третите и четвъртите класове на начални училища „Св. Климент Охридски“ и „Св. Св. Кирил и Методий“, под надслов: „Природата нашият дом“. На събитието беше обсъдена книжката на дългогодишния член на Литературен клуб „Христо Ботев“ – Мария Николаева. В края на срещите всички деца получиха безплатно по 1 екз. от книжката.


На 19.04.2018 г. служители на Военен клуб Ямбол бяха поканени и участваха в празника на военно формирование 52590. От името на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело“ беше връчен поздравителен адрес.


Прожекция на документалния филм „Нашият Гагарин“ по повод Деня на авиацията и космонавтиката, беше осъществена на 10.04.2018 г. в Зрителна зала на Военен клуб Ямбол, пред членове на военнопатриотични съюзи и граждани.


Фотоизложба на ордени и медали от Освобожнението през 1878 г. до 1946 г. беше открита на 03.04.2018 г. във Военен клуб Ямбол от главния експерт Красимир Вълев.


Литературно-музикална вечер, посветена на 26-ти март – „Деня на Тракия“ , се проведе на 23.03.2018 г. в Зрителна зала на Военен клуб Ямбол. В нея участваха детски вокални групи, вокална група „Виолина“ и вокална група „Тракийка“ при Дружество „Тракия“. Главният експерт на Клуба връчи поздравителен адрес на председателя на Дружеството – г-н Михаил Вълов.


На 17.03.2018 г. в гр. Кранево се проведе Балканско първенство по карате Киокушинкай в дисциплините „кумите“ и „ката“. В състезанието взеха участие над 230 състезатели от България, Румъния, Сърбия,Черна гора, Турция, Гърция и Молдова. Състезателят от клуб по интереси „Карате Киокушинкай“ към Военен клуб Ямбол Теодора Младенова постигна голям успех, класирайки се на 1-во място в дисциплината „кумите“ в категория до 55 кг, както и 3-то място в дисциплината „ката“.


На 14.03.2018 г. часа във Военен клуб Ямбол главният експерт на Клуба откри фото-изложба с цветни фотоси, посветена на идването на пролетта – 22-ри март.


На 07.03.2018 г. във Военен клуб Ямбол главният експерт на Клуба откри фотоизложба, посветена на 8-ми март – Международния ден на жената.


На 27.02.2018 г. от в Зрителната зала на Военен клуб Ямбол бе представена петата по ред книга на артиста и писателя Волен Митев - „Лошия, Добрия и Мария “. Господин Митев е творчески ръководител на литературен клуб „ Христо Ботев “ към военния клуб.

Презентацията водеха известния ямболски писател Христо Карастоянов – Дядото, и популярният артист, колега и партньор на Волен Митев - Кольо Пехливанов.


На 19.02.2018 г. колективът на Военен клуб Ямбол взе участие в общоградските тържества, посветени на Апостола на свободата, които се проведоха в едноименната гимназия в града „Васил Левски“.


Възстановка на ритуала Трифон Зарезан беше направена на 14.02.2018 г. във Военен клуб Ямбол, съвместно с Дружество „Тракия“ – Ямбол.


Тържество по случай 102-ия рожден ден на ветерана Георги Илиев Василев се състоя на 09.02.2018 г. в дома му. Присъстваха синът на рожденика, правнукът му, бойни другари от СВВБ, представители на областното ръководство на СВВБ - гр.Ямбол, роднини и приятели.

Рожденникът получи много подаръци от областното ръководство, от близки и приятели, от бойния другар Жеко Дойчев Жеков - книгата му „Един от 29-ти Ямболски пехотен полк“ с автограф. Имаше и торта със свещи и пожелания за здраве и дълъг живот, както и изненади. Една от тях бе от фирмата, която изпълнява кетъринг услугата на социалната кухня, която заедно с обяда бе изпратила на рожденика поздравителна картичка и икона на Дева Мария с Младенеца.


Със свой авторски моноспектакъл „Монолог на един шут“ артистът Волен Митев, който е ръководител на литературен клуб „Христо Ботев“ към Военен клуб Ямбол, гостува на 30.01.2018 г. във Военен клуб Бургас.Article | by Dr. Radut