Jump to Navigation

Мероприятия

Книгата „Прашинки от любов“ на Иван Барев – член на литературния клуб „Христо Ботев“ при Военен клуб – Ямбол, беше представена на 7 ноември 2018 година в зрителната зала на Клуба.

Стихосбирката е 22-рата книга на поета и е с характерната за творчеството му обрисовка на един реален и хармоничен свят.

На представянето присъстваха и други творци от литературния клуб, представители на военно-патриотичните съюзи и организации в града и много граждани.


Първенство по карате в дисциплини - ката и кумите, организирано от БКА, се проведе на 20 и 21.10.2018 г. в гр. Варна.

Клубът по интереси към Военен клуб Ямбол „Карате киокушинкай“ участва с 8 състезатели и постигна следните резултати:

В дисциплината Ката:

1-во място - Теодора Младенова, Алис Димитрова, Десислава Стоева

2-ро място - Пресиана Младенова, Мария Димитрова

В Дисциплината Кумите:

1-во място - Теодора Младенова, Пресиана Младенова и Ивет Димитрова

2-ро място - Рая Танева


На 12.10.2018 г. в Зрителната зала на Военен клуб Ямбол се проведе курс и изпит по електробезопасност за нуждите на военно формирование 48450 – гр. Ямбол.


Тържествен концерт, посветен на 85 години Тракийски женски съюз, 133 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия и 133 години Независимост на Република България се проведе на 10.10.2018 г. в Зрителна зала на Военен клуб Ямбол.


На 28.09.2018 г. Военен клуб Ямбол бе посетен от Галина Кирамовна Махмутова (родена през 1947 г. в град Ямбол), дъщеря на майор Кирам Махмутов – командир на 1-ви танков батальон, дислоциран в гарнизон Ямбол през 1947 – 49 година. Главният експерт на Клуба придружи г-жа Махмутова до мястото, където е родена, и до „Музея на бойната слава“.


На 18.09.2018 г. в Зрителната зала на Военен клуб Ямбол се проведе втората за тази календарна година трудова борса, в която участваха осем работодатели с около 100 работни позиции, в това число и Военно окръжие Ямбол.


На 11.09.2018 г. във Военен клуб Ямбол беше открита цветна фотоизложба на тема: „ Ученията на Българската армия“.


На 01.09.2018 г. от 12.00 часа в гр. Приморско тържествено бе отбелязана 50-тата годишнина от първия боен пуск на ОТР на територията на Република България (28 юни 1968 година). На тържеството присъства служител на Военен клуб Ямбол.

 


На 28.08.2018 г. в зала на Военен клуб Ямбол главният експерт Красимир Вълев, в присъствието на членове на военно-родолюбивите организации, откри фотоизложба под надслов: „Съединението прави силата, а силата ражда независимостта“.


На 20.08.2018 г. в Централния военен клуб в гр.София се проведе пленум на ЦС на СВВБ, в който участва и главният експерт във Военен клуб Ямбол Красимир Вълев. В края на пленума тържествено бе отбелязана 70-годишнината на заместник-председателя и главен секретар на СВВБ к-н I-ви ранг Марин Петков. Рожденикът получи награда от министъра на отбраната Красимир Каракачанов, от председателите на СВВП, СОСЗР, СВВБ, БАС, областни председатели и много други.


На 28.07.2018 г. в пенсионерския клуб на село Безмер Военен клуб – Ямбол, съвместно с Община Тунджа, отбеляза 95-годишния юбилей на ветерана – Стоил Маринов Косев.

На тържеството присъстваха кметът на селото Росен Русев, председателят и секретарят на областното ръководство на ветераните. Юбилярът получи много подаръци, поздравителни адреси, шалче, грамоти, вимпели, икона „Свети Георги“ от ЦУС и областното ръководство на СВВБ. Кметът на Общината подари огромна торта, изобразяваща емблемата на Община „Тунджа“.

Радостен, развълнуван и щастлив дядо Стоил изпълни с благодарност прекрасни народни песни на своите гости.


На 23.07.2018 г. във Военен клуб Ямбол главният експерт на клуба откри уникална фотоизложба под надслов: „Спомени от стария Ямбол“, включваща автентични и малко познати снимки на града.


На 16.07.2018 г. във Военен клуб Ямбол главният експерт Красимир Вълев откри фотоизложба под надслов: „Най-великият българин Васил Левски“, посветена на 181-вата годишнина от рождението на Апостола на свободата.


На 14.07.2018 г. в град Ямбол, съвместно с клуба по интереси към военния клуб по карате „Киокушинкай“, се проведе успешен изпит за повишаване на техническата степен от Шихан Емил Костов, Сенсей Гергана Апостолова-Николова и Сенсей Зехни Хасанов.


90-годишният юбилей на най-младия ветеран от Област Ямбол Ради Статев Ташев бе организиран от Военен клуб Ямбол, съвместно с Община Стралджа, на 08.07.2018 г. в с. Тамарино. Тържеството бе уважено от заместник-кмета на Общината Гроздан Иванов, от кмета на населеното място, както и от председателя и секретаря на областното ръководство на ветераните. Юбилярът получи много подаръци с пожелание да покани гости и на 100-годишнината си.


Изложба на тема: „Спасените знамена на България“, бе открита на 04.07.2018 г. във Военен клуб Ямбол.


На 21.06.2018 г. членове на клуба по карате „Киокушинкай“, литературния клуб и клуб по шахмат към Военен клуб Ямбол за втори пореден път участваха в посрещане на Слънцето, с орфически ритуал на античния „Кабиле“ край град Ямбол.

В ранната утрин на най-дългия ден на годината посетителите на скалното светилище в античния град имаха възможност да се потопят в уникалната мистична атмосфера на пресъздадения жречески ритуал по посрещането на Слънцебога.

След танца на жриците последва ритуално факелно шествие до светилището на Великата богиня – майка Кибела, където бе представен обред от преди повече от 2000 г. по специален сценарий, написан от проф. д. и. н. Валерия Фол, на фона на композирана за целта музика от Александра Фол.

Във възстановката на древния ритуал участваха актьори от Драматичен театър „Невена Коканова“ – гр. Ямбол.

По-късно през деня програмата продължи в Ритуалната зала на града, където бе открита фото-документалната изложба „Свещените места на траките по долното течение на река Тунджа“.

Събитията, посветени на посрещането на Слънцето бяха реализирани по инициатива на Община Ямбол и Регионалния исторически музей, в рамките на Европейската година на културното наследство 2018.


На 12.06.2018 г. в Зрителната зала на Военен клуб Ямбол се проведе Трудова борса, в която участваха седем работодателя, в това число и Военно окръжие Ямбол, с над 100 работни позиции.


На 07.06.2018 г. в зала „Диана“ – гр. Ямбол, се проведе фестивалът „Всички стъпки“ – надиграване на танцови школи. Клубът по интереси „Зумба фитнес“ към Военен клуб Ямбол участва със своя самостоятелна програма.


На 27.05.2018 г. във Военен клуб Ямбол бе открита изложба от главния експерт Красимир Вълев, на тема : „Български военни униформи 1879 – 1945 година“.


На 12.05.2018 г. със заупокойна молитва във възстановената църква „Св. Св. Кирил и Методий“ в гр. Ямбол започна тържеството, посветено на паметта на загиналите през месец юли 1913 г. 19 войничета, спасявайки населението на село Странджа. Главният експерт на Военен клуб Ямбол бе сред почетните гости, в качеството си на член на областната комисия по опазването на войнишките паметници.


На 27.04.2018 г. във Военен клуб Ямбол се проведе среща на курсант от Военното училище в гр. Велико Търново и ветеран от Съюза на ветераните от войните на България, организирана от служители на Клуба.


На 25.04.2018 г. в Зрителната зала на Военен клуб Ямбол се проведоха срещи с ученици от третите и четвъртите класове на начални училища „Св. Климент Охридски“ и „Св. Св. Кирил и Методий“, под надслов: „Природата нашият дом“. На събитието беше обсъдена книжката на дългогодишния член на Литературен клуб „Христо Ботев“ – Мария Николаева. В края на срещите всички деца получиха безплатно по 1 екз. от книжката.


На 19.04.2018 г. служители на Военен клуб Ямбол бяха поканени и участваха в празника на военно формирование 52590. От името на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело“ беше връчен поздравителен адрес.


Прожекция на документалния филм „Нашият Гагарин“ по повод Деня на авиацията и космонавтиката, беше осъществена на 10.04.2018 г. в Зрителна зала на Военен клуб Ямбол, пред членове на военнопатриотични съюзи и граждани.


Фотоизложба на ордени и медали от Освобожнението през 1878 г. до 1946 г. беше открита на 03.04.2018 г. във Военен клуб Ямбол от главния експерт Красимир Вълев.


Литературно-музикална вечер, посветена на 26-ти март – „Деня на Тракия“ , се проведе на 23.03.2018 г. в Зрителна зала на Военен клуб Ямбол. В нея участваха детски вокални групи, вокална група „Виолина“ и вокална група „Тракийка“ при Дружество „Тракия“. Главният експерт на Клуба връчи поздравителен адрес на председателя на Дружеството – г-н Михаил Вълов.


На 17.03.2018 г. в гр. Кранево се проведе Балканско първенство по карате Киокушинкай в дисциплините „кумите“ и „ката“. В състезанието взеха участие над 230 състезатели от България, Румъния, Сърбия,Черна гора, Турция, Гърция и Молдова. Състезателят от клуб по интереси „Карате Киокушинкай“ към Военен клуб Ямбол Теодора Младенова постигна голям успех, класирайки се на 1-во място в дисциплината „кумите“ в категория до 55 кг, както и 3-то място в дисциплината „ката“.


На 14.03.2018 г. часа във Военен клуб Ямбол главният експерт на Клуба откри фото-изложба с цветни фотоси, посветена на идването на пролетта – 22-ри март.


На 07.03.2018 г. във Военен клуб Ямбол главният експерт на Клуба откри фотоизложба, посветена на 8-ми март – Международния ден на жената.


На 27.02.2018 г. от в Зрителната зала на Военен клуб Ямбол бе представена петата по ред книга на артиста и писателя Волен Митев - „Лошия, Добрия и Мария “. Господин Митев е творчески ръководител на литературен клуб „ Христо Ботев “ към военния клуб.

Презентацията водеха известния ямболски писател Христо Карастоянов – Дядото, и популярният артист, колега и партньор на Волен Митев - Кольо Пехливанов.


На 19.02.2018 г. колективът на Военен клуб Ямбол взе участие в общоградските тържества, посветени на Апостола на свободата, които се проведоха в едноименната гимназия в града „Васил Левски“.


Възстановка на ритуала Трифон Зарезан беше направена на 14.02.2018 г. във Военен клуб Ямбол, съвместно с Дружество „Тракия“ – Ямбол.


Тържество по случай 102-ия рожден ден на ветерана Георги Илиев Василев се състоя на 09.02.2018 г. в дома му. Присъстваха синът на рожденика, правнукът му, бойни другари от СВВБ, представители на областното ръководство на СВВБ - гр.Ямбол, роднини и приятели.

Рожденникът получи много подаръци от областното ръководство, от близки и приятели, от бойния другар Жеко Дойчев Жеков - книгата му „Един от 29-ти Ямболски пехотен полк“ с автограф. Имаше и торта със свещи и пожелания за здраве и дълъг живот, както и изненади. Една от тях бе от фирмата, която изпълнява кетъринг услугата на социалната кухня, която заедно с обяда бе изпратила на рожденика поздравителна картичка и икона на Дева Мария с Младенеца.


Със свой авторски моноспектакъл „Монолог на един шут“ артистът Волен Митев, който е ръководител на литературен клуб „Христо Ботев“ към Военен клуб Ямбол, гостува на 30.01.2018 г. във Военен клуб Бургас.

Представлението мина при засилен интерес и актьорът получи много овации и цветя, след което дари книги с автограф.


Представяне книгата на ветерана от Втората световна война р-к Жеко Дойчев Жеков - „Един от 29-ти Ямболски пехотен полк“, се осъществи на 23.10.2017 г. във Военен клуб Ямбол от главния експерт Красимир Вълев.

На събитието присъстваха председатели и членове на военно-родолюбиви съюзи, директорът на Регионалната библиотека “Г. С. Раковски“ – Ямбол г-н Димитър Бечев и ръководителят на литературен клуб „Христо Ботев“ г-н Волен Митев.

Авторът получи награди и цветя, след което дари на присъстващите много книги с автограф.


На 18.01.2018 г. служители на Военен клуб Ямбол взеха участие в общоградските мероприятия, по случай „140 г. от Освобождението на гр. Ямбол от Османско иго“.

Честването започна с тържествена церемония пред паметника, отбелязващ мястото, където са посрещнати руските войски.

Събитието включи и възстановка на влизането на 23-ти Донско-казашки полк в гр. Ямбол и срещата на руските воини с жителите на града. В пресъздаването на историческия момент участваха възстановчици от Музея на бойната слава в града и от клубовете „Традиция“ в гр. Ямбол и гр. Нова Загора.


100-годишният юбилей на ветерана от Втората световна война р-к Енчо Василев Боев бе тържествено отбелязан на 03.01.2018 г. в ресторанта на с. Златаре.

Юбилярът получи подаръци от министъра на отбраната, народния представител Юлиян Папашимов, централното и областните ръководства на Съюза на ветераните от войните на България, Териториален отдел Бургас, кмета на с. Златаре, кмета на Община Тунджа, Музея на бойната слава, както и от много близки, роднини и приятели.


На 18.12.2017 г. в Зрителната зала на Военен клуб Ямбол бе представена книгата на Мария Николаева - „Не си отивай“. Авторката е дългогодишен член на литературен клуб „Христо Ботев“ към военния клуб, а книгата бе представена от ръководителя на клуба Волен Митев.


Общински детски комплекс – Ямбол и Военен клуб Ямбол организираха на 13.12.2017 г. детско Коледно парти. Повече от час и половина залата бе огласена от музика, смях и радостни детски възгласи.


На 30.11.2017 г. в Зрителна зала на Военен клуб Ямбол бе представен спектакълът „Монолог на един шут“ от Волен Митев – ръководител на литературен клуб „ Христо Ботев“ към военния клуб.


На 27.11.2017 г. Военен клуб Ямбол участва в поднасяне на венци и цветя на Портала – паметник на Музея на бойната слава, в памет на загиналите воини от Първата световна война. След мероприятието, в зрителната зала на Община Ямбол бе представена книгата на Красимир Узунов: „Каймакъ - Чаланъ“ – том първи.


Програма, посветена на празника на Сухопътните войски (19.11.), бе реализирана на 16.11.2017 г. от 10:00 ч. на плаца на военно формирование 52590, с приемането на строя от командира подп. Ивайло Иванов. Гости на тържеството бяха областният управител г-н Димитър Иванов, кметове на общини, командири на военни формирования, началници на военни окръжия, главният експерт на Военен клуб Ямбол, който връчи поздравителен адрес от името на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело“. След изпращане знамето на формированието беше осъществен показ на оръжие и бойна техника.


Среща с ветерани от Втората световна война, под надслов: „Спомени, размисли и поуки от войната“, бе проведена на 10.11.2017 г. във Военен клуб – Ямбол. Тя бе организирана съвместно с двете областни ръководства на Българския антифашистки съюз и Съюза на ветераните от войните на България - град Ямбол. Свои спомени споделиха почетният председател на областното ръководство на СВВБ – подп. о. з. д-р Йовко Иванов, и редника от запаса Жеко Дойчев Жеков - автор на книгата „Един от 29-и Ямболски пехотен полк“. В края на срещата областният председател на БАС – Ямбол, г-жа Янка Джендова, връчи грамоти и цветя на всички ветерани в знак на признателност и уважение.


Архангелова (мъжка, войнишка) задушница бе отслужена на 04.11.2017 г. в гробищния парк на град Ямбол, пред параклиса „Свети Архангел Михаил“, от архиерейския наместник на града Архимандрит Димитрий, в съслужение с други свещеници. Организатор на събитието бе Военен клуб Ямбол.


На 28 и 29.10.2017 г. в гр. Варна (Кранево) се проведе държавно първенство по карате. Клуб по интереси „Киокушинкай “ към Военен клуб Ямбол участва с осем състезатели в първенството и завоюва три златни, един сребърен и един бронзов медали, както и едно четвърто място, както следва:

Теодора Младенова – 1-во място (кумите и ката)

Алис Димитрова – 1-во място (ката)

Рая Танева – 4-то място (ката)

Десислава Стоева – 2-pо място (ката)

Пресиана Младенова – 3-то място (кумите)


Представяне на книгата на ветерана от Втората световна война Жеко Дойчев Жеков - „Един от 29-ти Ямболски пехотен полк“, се осъществи на 25.10.2017 г. в пенсионерския клуб на град Стралджа от служителя на Военен клуб Ямбол Красимир Вълев. На събитието присъства и заместник-кметът на Община Стралджа г-н Гроздан Иванов. Той връчи на ветерана поздравителен адрес от името на кмета на гр. Стралджа, както и знака на Общината.

Авторът получи още много награди, след което дари много книги с автограф.


На 18.10.2017 г. в ритуалната зала на кметство село Бояново тържествено бе отбелязан 100-годишният юбилей на ветерана от Втората световна война Петко Александров Кючуков. Юбилярът получи подаръци от министъра на отбраната, централното и областните ръководства на Съюза на ветераните от войните на България,Териториален отдел – Бургас, кмета на с. Бояново и кмета на Община Елхово, както и от близки, роднини и приятели.


Новият творчески сезон за развиващите дейност състави и школи към Военен клуб Ямбол бе открит на 05.10.2017 г.


На 16.09.2017 г. във Военен клуб Сливен бе проведен шах-турнир, посветен на 105 г. от създаването на 3-та Българска армия. Отборът на клуба по интереси по шахмат “Ангел Милев“ към Военен клуб Ямбол, с ръководител Димитър Ананиев, се класира на първо място, а ветераните – на второ.


На 12.09.2017 г. във Военен клуб Ямбол беше открита фотоизложбата на тема „Учения на Българската армия“.


Фотоизложба на тема „Съединението прави силата“ бе открита на 05.09.2017 г. в залата (дневен център) на Военен клуб Ямбол.


На 30.08.2017 г. във Военен клуб Ямбол беше открита вторa част на фотоизложбата „Героичното минало на българският народ“.


Фотоизложба под надслов „Героичното минало на българският народ“ беше открита на 15.08.2017 г. във фоайето на Военен клуб Ямбол.


Фотоизложба, съпроводена със историческа справка за Илинденско- Преображенското въстание, бе открита на 31.07.2017 г. във Военен клуб Ямбол. На събитието присъстваха членовете на военно-родолюбивите организации и граждани.


На 25.07.2017 г. в Зрителната зала на Военен клуб – гр. Ямбол бе прожектиран филм, изработен от Областния съвет на Съюза на ветераните от войните на България в гр. Хасково – „България през Първата световна война“. На прожекцията присъстваха членове на военно-родолюбивите организации и много граждани.


На 13.07.2017 г. във Военен клуб – гр. Ямбол се проведе трудова борса от Бюро по труда – гр. Ямбол. На борсата се явиха 11 работодатели, в това число и Военно окръжие – Ямбол. Обявени бяха 86 работни места. Присъстваха над 150 безработни лица, от които 95 младежи.


На 12.07.2017 г. служители на Военен клуб – гр. Ямбол тържествено отбелязаха 95-ия рожден ден на ветерана от Втората световна война р-к Жеко Дойчев Жеков. Освен подаръци и поздравителни адреси, рожденика получи и пилотните бройки от книгата си „Един от 29-ти Ямболски пехотен полк“.


Филмът „Балканската война 1912-1913 г. “ бе прожектиран пред членове на военно-патриотичните съюзи на 05.07.2017 г. в Зрителната зала на ВК –Ямбол.


Книгата „Българският държавен флаг“, с автор Иван Стефанов Иванов, бе представена на 28.06.2017 г. във Военен клуб – гр. Ямбол.


Тържественото закриване на творческия сезон 2016 г. - 2017 г., с участието на клуба по интереси по зумба-фитнес „Младост”, се проведе на 21.06.2017 г. във Военен клуб – гр. Ямбол.


На държавно първенството по Карате гр. Варна, провело се на 11.06.2017 г., клуб по интереси „КАРАТЕ КИОКУШИНКАЙ“ към Военен клуб – гр. Ямбол постигна следните резултати:

Възрастова група - момичета 8 - 9 г., категория до 30 кг - 1-во място Рая Танева ; категория до 40 кг – 3-то място за Жаклина Трънкова.

Възрастова група момичета 10-11 г., категория до 40 кг – 2-ро място Пресиана Младенова.


На 02.06.2017 г. в информационния център на Военен клуб – гр. Ямбол главният експерт Красимир Вълев откри фото-изложба, посветена на празника на града – „Свети дух“, под надслов „ Стария Ямбол“.


На 31.05.2017 г. във Военен клуб – гр. Ямбол главният експерт откри фото-изложба, посветена на 2-ри юни - Ден на Ботев и падналите за свободата на България.


На 19.05.2017 г. във Военен клуб – гр. Ямбол за втори пореден път тази година бе представен авторския моноспектакъл на артиста Волен Митев. Господин Митев е ръководител на литературния клуб „Христо Ботев“, развиващ дейност във военния клуб.


Детски музикален празник, съвместно с Общински детски комплекс – Ямбол, се проведе на 18.05.2017 г. във Военен клуб – гр. Ямбол.

В продължение на час и половина залата и Клуба бяха огласени от музика, радостен детски глъч и песни.


Участие със слово в тържество в с. Странджа, посветено на възстановената църква „Свети Свети Кирил и Методий“ и изградените паметни плочи и паметник на загиналите 19 войника на 15 юли 1913 г. при внезапното нахлуване на турска конница в селото, на 13.05.2017 г. взе служителят на Военен клуб – гр. Ямбол, който е и областен председател на СВВБ – гр. Ямбол, полк. о.з. Красимир Вълев.

Кметският наместник г-жа Иванка Чалъмова откри тържеството, а приветствие бе поднесено от кмета на Община Болярово г-н Христо Христов. Църквата, паметника и паметните плочи бяха осветени от негово високопреосвещенство Сливенския владика Йоаникий.


На 05.05.2017 г. във Военен клуб – гр. Ямбол главният експерт на клуба Красимир Вълчев откри фото-изложба, посветена на 72-та годишнина от 9-и май 1945 г. - „Ден на победата“ и “Ден на обединена Европа“.


На 02.05 и на 03.05.2017 г. в Зрителната зала на Военен клуб – гр. Ямбол бе представена детската книга „Мечтата на Митко“ на поетесата Мария Николаева, която повече от четвърт век е член на литературния клуб „Христо Ботев“.

Два поредни дни героите от книжката оживяваха пред децата от основните и начални училища на град Ямбол и предизвикаха огромен интерес.


На 25.04.2017 г. в Зрителната зала на Военен клуб – гр. Ямбол бе представена единадесетата книга на твореца Иван Барев - „Изпитание и небосклон - постоянство“. Писателят е член на литературния клуб „Христо Ботев“.


На 19.04.2017 г. във Военен клуб – гр. Ямбол се проведе демонстрация и обмяна на опит от клуба по интереси по зумба фитнес към Клуба.

Участие в показа и демонстрацията взеха клубове и инструктори от градовете Варна, Сливен и Карнобат.


В международния турнир за купа Монтана, провел се на 09.04.2017 г., участие взе клуба по карате „Киокушинкай“ към Военен клуб – гр. Ямбол.Спечелени бяха златен медал от Теодора Младенова и бронзов медал от Николай Георгиев.


На 05.04.2017 г. във Военен клуб – гр. Ямбол главният експерт откри фотоизложба с цветни фотоси, посветена на 141-вата годишнина от Априлското въстание.


Честване на „Деня на Тракия“ беше организирано на 23.03.2017 г. във Военен клуб – гр. Ямбол, съвместно с дружество „Тракия“ – Ямбол. В празничната програма участие взеха дамски хор „Тракийка“ при дружество „Тракия“, ученици от Националното училище за музикални и сценични изкуства „Христина Мирфова“ - град Стара Загора, танцов състав при училище „Васил Левски“ - с. Тенево, дамски хор „Тракийска лира“, вокална група „Зорница“, вокална група „Виолина“ и много други.


На 21.03.2017 г. във Военен клуб – гр. Ямбол главният експерт откри фото-изложба с цветни фотоси, посветена на 22-ри март – Първа пролет.


На 12.03.2017 г. в спортна зала „Бойчо Брънзов“ – Община Бургас се проведе състезание по карате „Киокушинкай“. В състезанието участваха 145 състезатели от цялата страна. Клуб по интереси по карате „Киокушинкай“ при Военен клуб – гр. Ямбол участва с четирима състезатели и спечели един златен и три сребърни медала.


На 06.03.2017 г. във Военен клуб – гр. Ямбол главният експерт Красимир Вълев откри фотоизложба с цветни фотоси, посветена на 8-и март – международния ден на жената.


На 01.03.2017 г. в столовата на социалната кухня служител на Военен клуб – гр. Ямбол произнесе кратко слово по случай 1-ви март и пожела на столуващите да бъдат здрави, силни и щастливи, след което им бяха раздадени мартеници.


Във възстановка на ритуала „Трифон Зарезан“ на 14.02.2017 г. във Военен клуб – гр. Ямбол съвместно участие взеха служители на Клуба и Тракийско дружество – гр. Ямбол.


От 09.02.2017 г. до 12.02.2017 г. в спортен комплекс Аква Лайф - Кранево се проведе зимен спортен семинар на българска Киокушин асоциация. На семинара бе поканен и участва клуба по интереси „Киокушинкай карате“ към Военен клуб – гр. Ямбол. Завърши с изпит за повишаване на техническите степени, а Теодора Младенова от клуба по интереси участва в изпита и защити по-висока степен.


На 08.02.2017 г. във Военен клуб – гр. Ямбол бе представена изложба под заглавие „Най-великия българин – Васил Левски“, посветена на 144-годишнина от героичната гибел на Апостола на свободата.


На 06.01.2017 г. пред църквата „Свети Николай“ Архиерейският наместник на град Ямбол Архимандрит Димитрий отслужи молебен и освещаване на бойните знамена на военните формирования в гарнизона. След това процесията се отправи към моста на река Тунджа, където по традиция се хвърля кръста. За шести пореден път той бе изваден от Стефан Стефанов - военнослужещ от поделение 52590.


На 04.01.2017 г. във Военен клуб – гр. Ямбол, съвместно с Тракийското дружество от града, беше отбелязан християнският празник Зимен Кръстовден. Децата с любопитство поглъщаха информацията, свързана с празника, и не спираха да задават своите въпроси.


Детско музикално коледно парти, организирано от Военен клуб – гр. Ямбол и Обединен детски комплекс – Ямбол, се състоя на 14.12.2016 г. във военния клуб. Залата беше препълнена с много почитатели и приятели на малките таланти.


Съвместна демонстративна тренировка и обмяна на опит с клуба по Зумба фитнес – гр. Бургас проведе на 29.11.2016 г. във Военен клуб – гр. Ямбол клубът по зумба фитнес „Младост“, с ръководител Ралица Тончева.


На 21.11.2016 г. във Военен клуб – гр. Ямбол, съвместно с областното ръководство на Съюза на ветераните от войните на България, бе открита фотоизложба под надслов: „Участието на България в Първата световна война“.


На 17.11.2016 г. в района на в. ф. 52590, по повод Празника на Сухопътни войски се проведе „Ден на отворени врати“. Показани бяха оръжие и бойна техника. Гост на тържеството бе и главният експерт на Военен клуб – гр. Ямбол Красимир Вълев, който връчи поздравителен адрес до командира и личния състав на военното формирование.


На 05.11.2016 г. в гробищния парк на град Ямбол пред параклиса „Свети Архангел Михаил“ бе отслужена Архангелова /мъжка, войнишка/ задушница от архиерейския наместник на град Ямбол Архимандрит Димитрий, в съслужение с още трима свещеника. Почетният взвод бе от 22-ра Авиобаза – Безмер, а организатор бе Военен клуб – гр. Ямбол.


Фотоизложба, посветена на 102 г. от началото на Първата световна война, бе открита на 02.11.2016 г. във Военен клуб – гр. Ямбол.


На 25.10.2016 г. във Военен клуб – гр. Ямбол бе представена книгата „Театрален гамбит“ на Волен Митев - ръководител на литературен клуб „Христо Ботев“. Отделни моменти от романа бяха прочетени от артиста Кольо Пехливанов. Служител на военния клуб откри вечерта, а двигател на самото представяне бе писателят Христо Карастоянов.


На 19.10.2016 г. във Военен клуб – гр. Ямбол бе представена книгата на Мария Йорданова „Един родолюбив българин ветеранът от град Ямбол“, посветена на живота и дейността на ветерана подп. о. з. д-р Йовко Иванов. Той е създател и почетен председател на областната организация на Съюза на ветераните от войните на България в град Ямбол. Авторката е член на литературния клуб „Христо Ботев“ към Клуба.


На 07.10.2016 г. в авиобаза Безмер бе проведен „Ден на отворени врати“ по повод 65 г.авиобаза Безмер и 30 г. СУ 22 в България. Празникът бе уважен от народни представители, служители на Министерство на отбраната и Военен клуб – гр. Ямбол, командири, офицери, ветерани и граждани.


На 03.10.2016 г. във Военен клуб – гр. Ямбол бе поставено началото на творчески сезон 2016 – 2017 г. Членове на литературния клуб „Христо Ботев“ обсъдиха творческите си планове с ръководителя Волен Митев.


На 24.09.2016 г. в гр. Белград, Сърбия се проведе Балканският турнир по карате Киокушинкай. В отбора на България бе включена състезателката от клуба по интереси „Карате Киокушинкай“ при Военен клуб – гр. Ямбол Теодора Ананиева Младенова, която се класира индивидуално на второ място. Ръководителят на клуба семпай Ананий Младенов участва в турнира, като част от състава на главните съдии.


Книгата „Казано и премълчано“ на генерал Михо Михов бе представена на 19.09.2016 г. във Военен клуб – гр. Ямбол. Присъстваха много бивши и настоящи колеги на генерала, членове на военно-родолюбивите организации, командири на военни формирования и граждани.


Тържествено събрание-концерт, посветено на 113 г. от Илинденско- Преображенското въстание, се проведе на 18.08.2016 г. във Военен клуб – гр. Ямбол. Мероприятието бе организирано съвместно с Дружество „Тракия“. Поднесени бяха венци и цветя пред паметника на Тракийци в центъра на града.Тържеството приключи с изпълнението на химна на Странджа от всички участници.


Документалният филм „България през Първата световна война“ бе прожектиран пред членове на военно-патриотичните съюзи във Военен клуб – гр. Ямбол на 16.08.2016 г. Филмът е изработен от областния съвет на Съюза на ветераните от войните на България – гр. Хасково.


Успешно реализираният творчески сезон 2015/2016 г. на клуба по интереси – зумба фитнес към Военен клуб – гр. Ямбол бе отпразнуван на 26.07.2016 г. Събитието се състоя под ръководството на водещата Ралица Тончева при добро настроение и с очаквания за успешен активен нов творчески сезон.


На 09.07.2016 г. в град Ямбол се проведе изпит за повишаване на техническите степени на спортен клуб по карате „Киокушинкай“ при Военен клуб – гр. Ямбол и включения към него клуб по интереси „Карате Киокушинкай“. Участие взеха всички трениращи към Клуба и успешно защитиха своите степени.


В общоградските празненства по случай Свети дух - празника на град Ямбол, на 20.06.2016 г. в спортните демонстрации участва школата по карате към военния клуб „Киокушинкай“, с ръководител Ананий Младенов.


На 20.05.2016 г. във Военен клуб – гр. Ямбол, съвместно с дружество „Тракия “, бяха отбелязяни 20 г. от основаването на хор „ Тракийка“. Служител на военния клуб връчи поздравителен адрес на юбилярите. Присъстваха много граждани на града и членове на военно-родолюбивите съюзи.


Годишен концерт на школите по пиано и китара, съвместно с Общински детски комплекс, се проведе на 12.05.2016 г. във Военен клуб – гр. Ямбол. Присъстваха много родители, граждани на града и членове на военно-патриотични съюзи.


Двадесетата книга на Иван Барев „Гальовен унес“ бе представена на 11.05.2016 г. във Военен клуб – гр. Ямбол. Авторът е дългогодишен член на литературния клуб „Христо Ботев“ към Клуба. В края на вечерта той получи заслужени поздравления за своята книга и за цялостното си творчество.


Военен клуб – гр. Ямбол взе участие на 09.05.2016 г. в ритуала по поднасяне на венци и цветя по повод Деня на победата и Ден на Европа. Мероприятието бе реализирано съвместно с военно-родолюбивите и обществени организации и граждани на гр. Ямбол.


„Вечер на космонавтиката“ бе проведена на 12.04.2016 г. във Военен клуб – гр. Ямбол с прожекция на филм за първия полет в космоса, за живота и делото на Юрий Гагарин.


Брифинг за обявяване на дарителска кампания, с цел набиране на експонати за изграждащата се зала на 7-ма Мотострелкова дивизия в музея на „Бойната слава“ в град Ямбол, се проведе на 04.04.2016 г. във Военен клуб – гр. Ямбол. Участваха служители на военния клуб, директора на Музея на бойната слава, представители на военно-родолюбивите съюзи и ветерани, служили в дивизията. Мероприятието е част от плана за отбелязването на 130 годишнината на 7-ма Мотострелкова дивизия.


Изложба от литература и снимков материал, посветена на 140 години от Априлското въстание, бе открита на 31.03.2016 г. във Военен клуб – гр. Ямбол от служител на Клуба.


В зрителната зала на Военен клуб – гр. Ямбол, съвместно с дружество „Тракия“, на 24.03.2016 г. се проведе музикално-поетична вечер, посветена на деня на Тракия. Служител на Клуба връчи поздравителен адрес на председателя на дружеството в града г-н Мишо Вълов.


В зрителната зала на Военен клуб – гр. Ямбол бе представена книгата на Андрея Илиев „Играчката на мъжете“. Мероприятието се проведе на 17.03.2016 г. и бе посветено на 130 г. от формирането на седма мотострелкова дивизия.


Празникът на Българската артилерия бе отбелязан в Музея на бойната слава - гр. Ямбол. Мероприятието се проведе на 11.03.2016 г., съвместно с военно формирование 54100 и Военен клуб – гр. Ямбол. От страна на артилеристите бяха изпълнени упражнения за работа с артилерийската техника и бяха представени показни действия при боравенето с нея. Служител на военния клуб връчи поздравителен адрес на командира на формированието.


Фотоизложба, посветена на 8-ми март – международен ден на жената, бе експонирана във Военен клуб – гр. Ямбол. Служител на Клуба поздрави дамите за празника и им пожела да бъдат здрави, красиви и обичани.


Във Военен клуб – гр. Ямбол се проведе музикално-поетична вечер посветена на 8-ми март - международния ден на жената. На 07.03.2016 г. дамите присъстваха на една незабравима среща с поетесата бард Татяна Йотова и музикална група от военния клуб.


Служители на Военен клуб – гр. Ямбол взеха участие в общоградските тържества на 19.02.2016 г. по повод отбелязването на 143 годишнина от героичната гибел на Апостола на свободата Васил Левски и в церемонията по поднасянето на цветя пред барелефа на Апостола в гимназия “Васил Левски“ - гр. Ямбол.

Присъстваха жители и гости на града, културни институции, военно-патриотични съюзи и ученици.


На 16.02.2016 г. във Военен клуб – гр. Ямбол бяха представени книгите на 94-годишния ветеран от Втората световна война - Жеко Дойчев Жеков, озаглавени „Летопис на с. Поляна“, „Спомени и преживявания“, „Бележити личности“ и „14 стари родословия в с. Поляна”.

След направеното експозе, близо час ветерана отговаряше изчерпателно на всички поставени въпроси.

В края на срещата му бе връчен поздравителен адрес от служител на военния клуб.


Благотворителна вечер за набиране на средства за лечение на Петя Михайлова от гр. Ямбол бе организирана на 10.02.2016 г. от Военен клуб – гр. Ямбол в зала на Клуба.

Фитнес клуб „Зумба“ към военния клуб и много приятели танцуваха в подкрепа на Петя, а събраните средства ще бъдат преведени на откритата сметка за лечението й.


Изложба от литература и снимков материал, посветена на 143 г. от героичната гибел на Апостола на свободата Васил Левски, бе представена на 04.02.2016 г. от служител на Военен клуб – гр. Ямбол.

На експозицията присъстваха членове на военно-патриотичните съюзи, ученици и граждани на града.


Стихосбирката на о. р. Майор Алексей Петров „Стихове от синия тефтер“ бе представена на 20.01.2016 г. във Военен клуб – гр. Ямбол. Авторът разказа историята на създаването на стихосбирката и рецитира свои стихове.

Той бе поздравен от служител на Военен клуб – гр. Ямбол и от ръководителя на литературния клуб „Христо Ботев“ – господин Радко Стоянов. Присъстваха членове на военно-родолюбивите съюзи и на литературния клуб „Христо Ботев“, както и много граждани.


В истински празник за стотици деца се превърна Детското коледно парти, проведено във Военен клуб – гр. Ямбол на 22.12.2015 г. Близо два часа музика, танци, забава, веселие и много емоции подариха на децата колективът на Клуба и Обединен детски комплекс – Ямбол. В залата цареше празнично настроение и всички се забавляваха искрено. Поздрав към тях отправи служител на военния клуб, като им пожела здраве, благополучие и светли Коледни и Новогодишни празници. В края на партито всички получиха торбички с лакомства.


Годишното отчетно-изборно събрание на областната организация на Съюза на ветераните от войните на България – Ямбол се проведе на 15.12.2015 г. във Военен клуб – гр. Ямбол. Гост на събранието бе о. з. капитан I-ви ранг Марин Петков - главен секретар и заместник-председател на Централен управителен съвет на Съюза. След събранието делегатите посетиха „Музея на бойната слава“ в града.


Поредната шестнадесета книга на ямболския общественик и културолог Иван Джурелов – „Хора и културни дейности през моя поглед“ беше представена на 20.11.2015 г., съвместно с Териториалната организация на Научно-техническия съюз. Служител на Военен клуб – гр. Ямбол връчи на автора поздравителен адрес.


Фотоизложба, посветена на 178 годишнината от рождението на Апостола на свободата Васил Левски, беше открита на 17.07.2015 г. във Военен клуб – гр. Ямбол.


На 03.07.2015 г. в Зрителната зала на Военен клуб – гр. Ямбол група лектори, водени от г-н Бойко Станкушев – съветник на министъра на отбраната, поставиха на обществено обсъждане актуални въпроси от отбранителната политика и „Програмата за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на Република България 2020 “.


Кадети от въоръжените сили на САЩ гостуваха на 02.07.2015 г. във Военен клуб – гр. Ямбол, където главният експерт ги запозна с историята на града и на клуба. След прожекцията на филма, посветен на културно-историческите забележителности на града, на гостите бяха връчени сувенири и воински значки.


Изложба, посветена на Христо Ботев и борбата за национално освобождение на България, бе открита на 04.06.2015 г. във фоайето на първия етаж на Военен клуб – гр. Ямбол.


По покана на общинската организация на БАС /Български антифашистки съюз/ - град Ямбол на 02.06.2015 г. главният експерт на Военен клуб – гр. Ямбол взе участие в тържествено събрание, посветено на 70 г. от края на Втората световна война и победата над фашизма, след което бяха положени венци и цветя на паметника на загиналите млади антифашисти.


С празнична Света литургия за здраве и благоденствие на 01.06.2015 г. започна празникът на гр. Ямбол - Свети Дух, в най-старата ямболска църква „Света Троица”. Празникът продължи пред зала „Диана“ с тържествен ритуал по издигане на знамето на Ямбол, националния трибагреник и флага на Европейския съюз. „Посрещаме днешния ден със самочувствието, че живеем в град, който се развива, който се обновява - стъпка по стъпка, ден след ден” - подчерта в празничното си слово кметът на града г-н Георги Славов.

Програмата за празника на Ямбол продължи с прояви, посветени на децата на Ямбол - детски празник „Ние сме децата, ние сме светът”, рисунка на асфалт под надслов „Мое детство, моя мечта” и фестивал „Младият Ямбол твори”, както и с концертни изяви, в които активно се включиха и съставите на военния клуб. 


Празникът на военно формирование 54100 се проведе на 01.06.2015 г. традиционно с „Ден на отворените врати“. Военен клуб – гр. Ямбол се включи в турнира по шах, където се класира на първо място с купа и грамота, а смесен хор „Елена Граматикова“ поздрави воините с пет от най-добрите си песни. Главният експерт на клуба връчи поздравителен адрес по случай празника.


В церемонията по освещаването на църквата "Света Троица" в с. Бояново, в качеството си на заместник-председател на Инициативния комитет и дарител по възстановяването на църквата, на 30.05.2015 г. участва главен експерт от Военен клуб – гр. Ямбол Красимир Вълев. Освещаването бе извършено от Негово високпреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий, в съслужение с Архиерейския наместник на Ямбол - Негово Високо Благоговейство Ставрофорен свещено-иконом Панайот Чакъров, с участието на още пет духовни лица. Церемонията бе посрещната с радост от миряните, гостите и жителите на с. Бояново. В близкото минало селото бе военен гарнизон с три военни формирования. Тържеството бе уважено от кмета на община Елхово г-н Петър Киров - председател на Инициативния комитет.


Вечер в памет на генерал-полковник Демир Димитров Борачев – 105 годишнина от рождението му и 20 години от кончината му се проведе на 21.04.2015 г. в Централен клуб на Община Ямбол. Главният експерт на военния клуб прочете слово за живота и дейността му. На възпоменателната вечер присъстваха синът на генерала - полковник Чавдар Борачев и снаха му госпожа Росица Борачева. Представена бе и третата книга на генерал Борачев „Една изповед“.


В периода от 14 до 17.04.2015 г. главният експерт на Военен клуб – гр. Ямбол, заедно с централното ръководство на Съюза на ветераните от войните на България взе участие в похода под надслов: „По бойния път на Българската армия във Втората световна война - септември 1944г. – май 1945 г.” По време на похода бяха посетени следните места: Белград, Нови Белград, с. Стара Пазова, Сремска Митровица, Нови сад, Вуковар, Дони, Михоляц, Харкан, Вилан, Мохач, Печ, Капошвар и Сигетвар.


„Вечер на авиацията и космонавтиката” се проведе съвместно с Научно-технически съюз и Астрономическата обсерватория – Ямбол на 08.04.2015 г. във Военен клуб – гр. Ямбол. Част от тематичната вечер бе и прожекцията на документалния филм “Нашият Гагарин”.


Изложба с фотоси и документи, посветени на 139 години от избухването на Априлското въстание, бе представена на 06.04.2015 г. във Военен клуб – гр. Ямбол.


„26 март – Ден на Тракия” бе честван тържествено на 26.03.2015 г. във Военен клуб – гр. Ямбол. Тържеството бе открито с доклад от председателя на дружество „Тракия” – Ямбол господин Михаил Вълов. Приветствено слово поднесе главният експерт на военния клуб. В поздравителния концерт взеха участие Дружество „Тракия”, Военен клуб – гр. Ямбол, Народно читалище „Тракийска лира-2012” - Ямбол, Областен Съюз на ветераните от войните на България - Ямбол.


Музикално-поетична вечер „С дъх на цвете, пролет и любов” се проведе на 20.03.2015 г. във Военен клуб – гр. Ямбол. В тази пролетна вечер, открита със слово в рими от главния експерт във военния клуб, активно участие взе смесеният хор “Елена Граматикова” с ръководител Марияна Давидова, членове от литературния клуб „Христо Ботев” с ръководител Радко Стоянов и хор „Тракийка“ с ръководител Васил Хлебаров.


Филмът “Островът на Цар Самуил” бе прожектиран на 18.03.2015 г. във Военен клуб – гр. Ямбол пред членове на военно-патриотичните съюзи и граждани. Мултимедийната прожекция бе презентирана с кратко слово от главния експерт на клуба Красимир Вълев.


Фотоизложба, посветена на Първа пролет, бе открита на 17.03.2015 г. във Военен клуб – гр. Ямбол.


Традиционният международен фестивал „Кукерландия“ се проведе в град Ямбол от 05.03.2015 г. до 08.03.2015 г. Във фестивалните прояви се включиха Военен клуб – гр. Ямбол, членове на военно-патриотичните съюзи, деца и много граждани.


Фотоизложба, посветена на 8-ми март - Международен ден на жената, бе открита на 06.03.2015 г. от главнен експерт Красимир Вълев във Военен клуб – гр. Ямбол.


Фотоизложба, посветена на 137 годишнината от Освобождението на България от османско владичество, бе открита на 05.03.2015 г. във Военен клуб – гр. Ямбол от главен експерт Красимир Вълев.


Спектакълът „Последната нощ на Апостола“ на формация „Българе” бе представен на 02.03.2015 г. в голямата зала на община Ямбол. Представлението бе дарено на ямболци от почетния член на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – майор инж. о. з. Стоян Проданов.


В отбелязването на 3-ти март – Националния празник на България, участва и Военен клуб – гр. Ямбол. В церемонията по издигане на националния флаг в Музея на бойната слава участваха военнослужещи от Ямболския гарнизон. Със словото си кметът на Ямбол господин Георги Славов поздрави всички участници, а благодарствен молебен отслужи архиерейският наместник отец Панайот Чакъров. Честването продължи с шествие до мястото на поклонение - паметника на загиналите за националното ни освобождение, където бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност. В празничните прояви се включиха военни формирования, членове на военно-патриотични съюзи и много граждани.


Тържествено събрание на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва „Георги Дражев” - Ямбол, посветено на 25 годишнината от възстановяването на съюза, се проведе на 25.02.2015 г. във Военен клуб – гр. Ямбол.


Музикално-поетична вечер, посветена на 142 годишнината от героичната гибел на Апостола на свободата Васил Левски, бе представена на 19.02.2015 г. във Военен клуб – гр. Ямбол. В нея участваха творци от литературен клуб „Христо Ботев“, смесен хор „Елена Граматикова“, мъжки хор от клуб „Гигант“, граждани, членове на военно-патриотичните съюзи и приятели на военния клуб.


142-та годишнина от героичната гибел на Апостола на свободата –Дякон Левски бе отбелязана на 19.02.2015 г. в двора на Професионална гимназия „Васил Левски” – гр. Ямбол. Военният клуб взе участие в поднасянето на венци и цветя пред паметната плоча на Апостола.


Представители на Висше военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров” – град Варна, с активното съдействие на Военен клуб – гр. Ямбол, представиха на 12.02.2015 г. професията на военния моряк в две ямболски гимназии.


Книгата на Мадлен Алгафари „От „Какво ще кажат другите“ до „Какво избирам аз” бе представена на 06.02.2015 г. във Военен клуб – гр. Ямбол. Представянето премина при подчертан интерес на граждани, членове на военно-патриотични съюзи и военнослужещи. Мадлен Алгафари получи много подаръци от публиката, както и цветя и поздравителен адрес от главния експерт на военния клуб.


Фото-изложба „Времето е в нас и ниe сме във времето“ бе открита на 05.02.2015 г. от главен експерт Красимир Вълев във Военен клуб – гр. Ямбол. Изложбата е посветена на 142 годишнината от героичната гибел на Апостола на свободата – Васил Левски.


Книгата „Клубът Гигант” на o. з. подполковник Любомир Лазаров бе представена от ръководителя на литературен клуб „Христо Ботев” към военния клуб майор о. з. Радко Стоянов на 28.01.2015 г. от 17.30 часа в Зрителната зала на Военен клуб – гр. Ямбол. В края на събитието главният експерт на Военен клуб – гр. Ямбол Красимир Вълев връчи на подп. о. з. Лазаров почетната значка на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва за третата му поредна книга и родолюбивата му гражданска позиция.


Литературно-музикална програма, посветена на 137-та годишнина от Освобождението на град Ямбол от Османско владичество, бе представена във Военен клуб – гр. Ямбол на 21.01.2015 г. В програмата взеха участие всички творчески състави на клуба. Присъстваха представители на художествени колективи, неправителствени организации, членове на военно-родолюбиви съюзи и граждани.


Изложба, посветена на 137 годишнината от Освобождението на град Ямбол от Османско владичество, бе открита на 15.01.2015 г. във Военен клуб – гр. Ямбол.


Ритуалът „Водосвет на бойните знамена“ се проведе на 06.01.2015 г. с представително участие на военни формирования от гарнизона и представители на военно-родолюбивите съюзи пред храма „Свети Николай Чудотворец“ в центъра на град Ямбол. Строят бе приет отначалника на гарнизона полк. Димитър Данев. Водосветът бе отслужен отархиерейския наместник негово високо благоговейство отец Панайот Чакъров, а малко по-късно от градинския мост се изпълни и ритуал по изваждане на кръста от река Тунджа.


Среща с професор Андрей Пантев се проведе на 05.12.2014 г. в залата на Oбщина „Тунджа”. Основен организатор на срещата бе областното движение Русофили – гр. Ямбол, а основна тема на дискусията – родолюбието. Присъстваха представители на творчески колективи, неправителствени организации, членове на военно-родолюбиви съюзи и граждани.


Тържество по случай 90-годишния юбилей на ветерана от войните г-н Васил Чавдаров беше организирано от Военен клуб – гр. Ямбол, съвместно със Съюза на ветераните от войните на България, на което заместник-кметът на община Троян г-н Кольо Кацаров и председателят на съюза г-н Румен Тодоров произнесоха тържествени слова.


Поздравителен концерт по повод Деня на християнското семейство се проведе на 20.11.2014 г. във Военен клуб – гр. Ямбол. Участие взеха всички състави и клубове по интереси към военния клуб.


Хор „Елена Граматикова” и клуб за руски песни „Пятницу-13” взеха участие на 18.11.2014 г. в провеждането на „Ден на отворени врати” и празника на Сухопътните войски в района на военно формирование 52590.


Във военен клуб – гр. Ямбол на 03.11.2014 г. се проведе “Вечер на Народните будители”. Участие взеха всички художествени състави и клубове по интереси към военния клуб.


В град Ямбол на 01.11.2014 г. бе отбелязана Архангелова задушница пред параклиса в гробищния парк. Архиерейският наместник на област Ямбол Ставрофорен свещеноиконом Панайот Чакъров води заупокойната служба за почитане паметта на покойниците.


По случай 95 годишнината от рождението на Николай Хайтов, на 31.10.2014 г. във военен клуб – гр. Ямбол се проведе творческа вечер. Представени бяха книгите „Крилете на дивия лес“ от Елена Хайтова и “Вълчи балади” от Никола Гигов.


В автопоход по бойния път на Българската армия по време на Втората световна война, организиран от Съюза на ветераните от войните на България, участваха на 14.10.2014 г. и служители на Военен клуб – гр. Ямбол. Цветя и венци бяха поднесени в град Ниш по повод 70 г. от освобождаването му. Там са погребани над 2200 български войници и офицери.


Творческа вечер, посветена на 80 годишнината на проф. д. ф. н. Иван Сарандев - виден литературен историк и изследовател, с участието на проф. д.ф. н. Бистра Ганова, се проведе на 16.10.2014 г. в зала „Проф. Иван Попов“ на ТО на НТС – Ямбол. Мероприятието се проведе съвместно с дружеството на Българските писатели и Военен клуб – гр. Ямбол.


Група от областното ръководство на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – гр. Стара Загора бе посрещната на 10.10.2014 г. във Военен клуб – гр. Ямбол и запозната със 103 годишната история на клуба. Организирано бе посещение на Музея на бойната слава и Националния археологически резерват (НАР) „Кабиле“.


Фотоизложба, посветена на 100-годишнината от началото на Първата световна война, бе открита на 07.10.2014 г. във Военен клуб – гр. Ямбол.


Тържествено откриване – концерт на новия творчески сезон се проведе на 06.10.2014 г. във Военен клуб – гр. Ямбол. В концерта взеха участие Мирослав Бонев и Емилия Джелебова – многократни републикански шампиони и финалисти на престижни световни турнири, смесен хор и мъжка група „Елена Граматикова”, хор за руски песни „Пятница-13“ и Цветелина Тенева, а членовете на литературен клуб „Христо Ботев“ прочетоха най-новите си творби.


Участие в националния фестивал Бургас - 2014 - „Сребро в косите, песен в душите”, проведен в гр. Бургас на 26.09.2014 г., взе смесен хор „Елена Граматикова” към Военен клуб – гр. Ямбол.


Тържествено събрание – концерт, посветено на 22-ри септември – деня на обявяване на Независимостта на България, бе проведено на 18.09.2014 г. във Военен клуб – гр. Ямбол. Слова бяха произнесени от името на военния клуб и от председателя на дружество „Тракия“ г-н Михаил Вълов, а хор „Тракийка“ и хор „Елена Граматикова“ зарадваха публиката.


Среща на офицери, сержанти и войници, служили в 42-ри танков полк на Ямболската 7-ма мотосрелкова дивизия, се състоя от на 18.09.2014 г. във Военен клуб – гр. Ямбол. Срещата бе открита с кратко слово за историята и задачите на военния клуб.


Смесен хор „Елена Граматикова” към Военен клуб - гр. Ямбол взе участие на 20.09.2014 г. в дванадесетия регионален преглед на българската фолклорна, градска, туристическа, патриотична и шлагерна песен „Пеем, затова не стареем“. Спечелени бяха нови две грамоти за военния клуб.


Във военен клуб – гр. Ямбол на 06.09.2014 г. бе организиран ден на отворени врати, съвместно с Музея на бойната слава. Празникът бе отбелязан с беседа за героичните подвизи на Ямболци в подготовката и защитата на населението, както и разглеждане на бойна техника на въоръжение в поделенията на гарнизона. Присъстваха военнослужещи и членове на техните семейства.


Тържествено събрание-концерт, организирано от Военен клуб Ямбол, посветено на 111-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание се проведе на 21.08.2014 г. в Зрителната зала на военния клуб. Събранието бе открито със слово на главния експерт на Военен клуб Ямбол Красимир Вълев и слово на председателя на Тракийското дружество в Ямбол Михаил Вълов. В концерта се включиха хор „Тракийка“, смесения хор към военния клуб „Елена Граматикова” и хор „Пей сърце” от клуб „Зорница”.


На проведената трудова борса на 24.07.2014г. във Военен клуб – Ямбол беше представена информация за свободни работни позиции за активно търсещите работа граждани, пенсионирани военнослужещи и членове на техните семейства. Това бе една чудесна възможност за пряк контакт с работодателите.


Фотоизложба, посветена на 177-та годишнина от рождението на Апостола на свободата Васил Левски, бе открита на 16.07.2014 г. във Военен клуб – гр. Ямбол.


Литературен клуб „Христо Ботев” отчете изминалата творческата година на 27.06.2014 г. във Военен клуб – Ямбол. Показан беше алманах № 9 “Тракийска лира” и бяха представени пилотните бройки на книгата с разкази „Еньо“ на Лозан Добрев – член на литературния клуб.


Четвъртият регионален турнир по шах „Ямбол 2014 г.“ беше открит на 21.06.2014 г. във Военен клуб – гр. Ямбол. Организатор на турнира е Регионалния съвет на съюза на офицерите и сержантите „Георги Дражев” - град Ямбол, под патронажа на председателя на ЦС на СОСЗР ген. л-т от запаса Стоян Топалов. Присъстваха членове на военно-патриотичните съюзи, граждани и ученици.


Тържества, посветени на празника на град Ямбол - „Свети дух“, се проведоха на 09.06.2014 г. пред община Ямбол с активно участие на художествените сътави на Военен клуб – гр. Ямбол.


Забавна шоу програма за децата на военнослужещите по случай 1 юни – Международен ден на детето бе представена във Военен клуб Ямбол на 28.05.2014 г. Концертът се проведе при голям зрителски интерес и активно участие на детската аудитория.


Литературно – музикална програма, посветена на 24 май - Ден на славянската писменост и култура бе изнесена на 22.05.2014 г. във ВК Ямбол. В концерта взеха участие всички художествени състави към клуба. Присъстваха военнослужещи, членове на военно – патриотичните съюзи и граждани.


Празничен концерт по случай 52 годишнината от първия тактически ракетен пуск в БА бе изнесен във ВК Ямбол на 15.05.2014 г. Участваха творческите колективи към клуба. Присъстваха военнослужещи и граждани.


Тържество, посветено на „Деня на победата“ и „Деня на единна Европа“ се проведе пред паметника на Дражев и падналите във войните Ямболци на 09.05.2014 г. Присъстващите преминаха разстоянието от централния площад до паметника под звуците на духов оркестър. След словото на кмета и полагането на цветята, участниците се отправиха към градската градина пред паметника на руските войни.Там бяха поздравени с кратка музикална програма от хора за руски песни „Пятница-13”.


Празничен концерт по случай 6 май - Ден на храбростта и Празник на Българската армия бе представен пред военнослужещи, членове на военно-патриотичните съюзи и граждани във ВК Ямбол на 07.05.2014 г. Участие взеха съставите при клуба.

 


Книгата „Родолюбие, героизъм, храброст“ с автор о.з. капитан Йордан Дойнов бе представена от председателя на дружеството на българските писатели – гр. Ямбол – о.р. капитан Тенко Тенев на 28.04.2014 г. във ВК Ямбол.


Празнично-поетична програма по случай - 138 годишнината от избухването на героичното Априлското въстание бе представена във ВК Ямбол на 17.04.2014 г. Присъстваха военнослужещи, членове на военно-патриотичните съюзи и граждани.


Празничен музикално-поетичен концерт, посветен на Цветница и Великден, бе изнесен във ВК Ямбол на 14.04.2014 г. В концертната програма участваха съставите при ВК Ямбол, НЧ „Умение- 2003“ и НЧ „Тракийска лира“. Присъстваха военнослужещи, членове на военно-патриотичните съюзи и граждани.


Документалните филми „България в НАТО“ и “Мисията продължава”, посветени на десет годишнината от приемането на България в НАТО, бяха прожектирани във Военен клуб Ямбол пред военнослужещи, членове на военно-патриотичните съюзи и граждани на 06.04.2014 г.


Лекция на тема “България и НАТО - нови хоризонти” – посветена на десет годишнината от приемането на България в НАТО, бе изнесена от Красимир Вълев на 02.04.2014 г. Присъстваха военнослужещи и граждани.


Музикално-поетична програма в чест на „Деня на Тракия“ съвместно с дружество „Тракия“ и НЧ „Тракийска лира“ бе изнесена във ВК Ямбол на 26.03.2014г. Присъстваха военнослужещи, членове на военно-патриотичните съюзи и граждани.


Концерт, посветен на Първа пролет - 22 март бе изнесен с участието на смесения хор „ Елена Граматикова“, литературния клуб „Христо Ботев“ при ВК Ямбол и хор за руски песни „Пятницу-13“ във ВК Ямбол на 21.03.2014г. Присъстваха военнослужещи, членове на военно-патриотичните съюзи и граждани.


Фотоизложба под надслов ”Времето е в нас и ние сме във времето” бе открита на 12.02.2014 г.във Военен клуб Ямбол. Изнесе се и кратко слово за живота и делото на Васил Левски.


Тематична вечер „Творци на собствената си реалност“, посветена на Алеко Константинов и Пейо Яворов, бе организирана съвместно с НЧ „Умение-2003” и проведена във ВК Ямбол на 28.01.2014 г. Гости на мероприятието бяха военнослужещи, членове на военно-патриотичните съюзи и граждани.


Литературно-музикална вечер, посветена на 166 години от рождението на поета–революционер Христо Ботев се проведе във ВК-Ямбол. По случая бе прожектиран и документален филм за живота и делото на великия български патриот.


Детски Коледен концерт в зрителната зала на на ВК Ямбол бе представен съвместно с Общински детски комплекс на 18.12.2013 г. Участваха групите от ОДК и децата от куклено-театрално студио „Алиса.“ Детска глъч, песни, смях и радост огласиха не само залата, но и цялата страда на ВК Ямбол.


Денят на християнското семейство и младите хора бе отбелязан с тържество във Военен клуб Ямбол. Богатата и разнообразна програма на творческите колективи към военния клуб и читалище „Умение“ – 2003, доставиха много радост и настроение на присъстващите.


Писателят и творецът Димитър Кралев, отбеляза своя 80-ти рожден ден. На състоялото се тържество на 12.11.2013 г. в Регионална библиотека „Г. С. Раковски“- Ямбол, от името на ВК Ямбол бе отправен поздравителен адрес и подарена книгата 100 г. Военен клуб Ямбол.


Среща на областния съвет на СВВБ – Ямбол с областния съвет на СВВБ – Бургас се състоя на 29.10.2013 г. във ВК Ямбол. Обсъдиха се въпроси по предстоящото честване на 70-та годишнина от ВСВ, а така също и проблеми по опазването и възстановяването на войнишките паметници. След срещата гостите от Бургас имаха възможност да посетят НАР „Кабиле“ /Националния архитектурен резерват/ и Музея на бойната слава.


На 19.09.2013 г. в Зрителната зала на ВК – Ямбол се проведе тържествено събрание-концерт, посветено на 22-ри септември - обявяване Независимостта на България.


На 07.09.2013 г. смесен хор за автентичен и обработен фолклор “Елена Граматикова” при ВК – Ямбол участва в 10-ия юбилеен национален събор “Копринка-2013”.


На 04.09.2013 г. в Зрителната зала на Военен клуб – Ямбол, съвместно с военно-родолюбивите съюзи, бе проведено тържествено събрание-концерт, посветено на 6-ти септември – (128 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия). Доклад за събитието изнесе главен експерт Красимир Вълев, а вокална група “Пятница-13“и смесен хор “Елена Граматикова“ изнесоха концерт.


На 23.08.2013 г. в Зрителна зала на Военен клуб – Ямбол се проведе съвместно събрание с военно-патриотичните съюзи, посветено на 100-годишнината от Балканските войни.


На 17 и 18.08.2013 г. служители на Военен клуб Ямбол, съвместно със Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюза на ветераните от войните на България и Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, тържествено отбелязаха 110-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание с участие на двудневните тържества на Петрова нива и в град Ямбол, съвместно с Тракийското дружество. На двете места бяха положени цветя и венци в памет на героите от въстанието.


На 08.08.2013 г. главният експерт във Военен клуб Ямбол откри фото-изложба, посветена на 135 години от Шипченската епопея.


На 01.08.2013 г. във Военен клуб – Ямбол беше открита фото-изложба, посветена на 110-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание.


На 22.06.2013 г. Военен клуб – Ямбол, съвместно с читалище “Умение-2003”, проведе фестивал “Ямбол пее и танцува”, посветен на празника на града. На фестивала взеха участие 11 групи и състави от цялата страна, Участниците бяха наградени с грамоти, флагчета и значки.


На 15.06.2013 г. в Зрителна зала на община Ямбол смесен хор за автентичен и обработен фолклор “Елена Граматикова” изнесе Празничен концерт по случай 50 години от Първия ракетен пуск от 66-а ракетна бригада.


На 13.06.2013 г. в Зрителна зала на Военен клуб – Ямбол с благотворителна цел бе представен поетичния сборник на Мария Димитрова - “Орисана съм”. Поетесата е член на литературния клуб “Христо Ботев” към военния клуб.


На 06.06.2013 г. в Зрителна зала главен експерт при Военен клуб – Ямбол откри съвместен годишен концерт на Обединен детски комплекс – Ямбол с ръководител Павлина Чорбаджийска и на ВК – Ямбол, посветен на 1 юни – Деня на детето.


На 03.06.2013 г. във Военен клуб – гр. Ямбол бе открита фотоизложба, посветена на 2 юни – Ден на Ботев и падналите за свободата на България.


На 02.06.2013 г. на площада пред общината на гр. Ямбол смесеният хор за автентичен и обработен фолклор “Елена Граматикова“ взе участие в градските тържества по случай 2 юни – Ден на Ботев и падналите за свободата на България.


На 23.05.2013 г. в зрителната зала на Военен клуб Ямбол бе изнесена Литературно-музикална програма, посветена на 24 май - Ден на славянската писменост и на българската просвета и култура, в която участваха всички състави на клуба и хор “Тракийка”.


На 09.05.2013 г. от 10.00 часа пред “Паметника на Г. Дражев и загиналите през войните ямболци” се чества Деня на победата и Деня на Европа. По този повод слово произнесе главен експерт Красимир Вълев от Военен клуб – Ямбол, а хор “Пятницу – 13” изнесе концерт.


В Зрителната зала на ВК-Ямбол, пред граждани и членове на ВРС бяха прeзентирани 1200 работни места в доброволния резерв на Българската армия. Прeзентацията бе проведена съвместно с Областен военен отдел и военен отчет в община Ямбол.


На 28.11.2012 г. ВК–Ямбол участва в честването на: „100 г. Балканска война” и „168 г. от рождението на капитан Петко войвода”, което се състоя в Голямата зала на община Ямбол. Смесеният хор „Елена Граматикова” изпълни народни песни, а ръководителката на хора декламира стихотворението „Сине мой!” от Стамен Панчев - участник в бойните действия и загинал на фронта през 1913 г.


61-ят рожден ден на 22 Авиобаза Безмер започна от тържествения строй, премина през статичния показ на авиационна и специална техника, поднасяне на венци и цветя и завърши с брифинг на командира. Сред гостите на тържеството бе и главният експерт на ВК – Ямбол полк. (р) Красимир Вълев, който поздрави командира и личния състав (връчи поздравителен адрес), а в качеството си на Областен председател на СОСЗР прочете стихотворението на поета Тенко Тенев.


Над 150 човека, членове на ВРС ,художници писатели, поети, граждани се събраха в галерията„ Жорж Папазов ” за да почетат 80-я рожден ден на именития ямболски художник Павел Бакалов, скъп гост бе неговата съпруга Жана Бакалова . Изложбата бе открита с кратко слово от директора на галерията г-н Петко Йорданов. Главния експерт на ВК-Ямбол полк /р/ Красимир Вълев подари на г-жа Бакалова книгата ” 100г. Военен клуб Ямбол”.


На 18.08.2012 г. в Зрителна зала на Военен клуб – гр. Ямбол, съвместно с Тракийско дружество, беше отбелязана 109-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание. Пред Тракийския паметник на пл. “Освобождение” бяха положени венци в памет на героите от въстанието.


На 16.08.2012 г. в Зрителна зала на Военен клуб – гр. Ямбол, съвместно с Регионален исторически музей – Ямбол, беше отбелязана 135-годишнината от Шипченската епопея. Положени бяха цветя и венци пред Паметника на падналите във войните за България край Каргонски мост.


С вълнуващ рецитал приключиха творческия си сезон членовете на Литературен клуб “Христо Ботев” към ВК – Ямбол. Поетичната вечер бе открита от председателя на Литературния клуб Радко Стоянов, който неотдавна бе награден с паметния знак на Община “Тунджа” за принос в културата на общината. Главен експерт към ВК – Ямбол Красимир Вълев поздрави литераторите и им пожела нови творчески завоевания през следващия сезон. Поздравления към своите колеги отправи и поетът Илко Капелев – член на СБП, който нарече Литературен клуб “Христо Ботев” “последната непревземаема литературна крепост в град Ямбол.”


В зрителна зала на ВК – Ямбол беше представена новата книга на подп. o. з. Любомир Лазаров - “Офицерът”. Срещата беше открита от главен експерт към ВК – Ямбол Красимир Вълев. Същият прочете поздравителен адрес от името на запасното войнство, в който се посочва, че запасните офицери и сержанти високо ценят добродетелите и професионализма на подп. о. з. Лазаров, както и неговите заслуги за военно-патриотичното възпитание на младите ямболци. Присъстваха членовете на СБП Тенко Тенев и Илко Капелев; председателят на Литературен клуб “Христо Ботев” към ВК – Ямбол – Радко Стоянов, който е и член на общинската организация на СОСЗР; Лазар Новаков – секретар на областната организация на СОСЗР и мн. др. Книгата беше представена от поета Илко Капелев.


Смесен хор “Елена Граматикова” към ВК – Ямбол закри творческия си сезон. Главен експерт във ВК – Ямбол Красимир Вълев пожела на хористите много здраве и радост и много нови творчески начинания през следващия сезон. Сърдечни благодарности за оказана подкрепа отправи ръководителят на хора Марияна Давидова към всички присъстващи в Зрителната зала. В началото на разгара на лято`2012 поклонниците на хубавата българска народна песен получиха в дар невероятните изпълнения на смесен хор “Елена Граматикова”.Article | by Dr. Radut