Jump to Navigation

Мероприятия

Военен клуб Дупница организира на 09.06.2018 г. посещение на Самуиловата крепост, военното гробище в с. Ново село в Република Македония, Дойранското езеро и местата на военните действия по време на Дойранската епопея, за членове на военно-патриотичните съюзи.


Честване 155 години от рождението на командира на 7-ма Рилска дивизия - ген. Георги Тодоров

На 10.08.2013г. Военен клуб - Дупница, съвместно с читалище „Ген. Г. Тодоров-2011г.” и общинския съвет на СОСЗР, организираха честване на 155 години от рождението на командира на 7-ма Рилска дивизия - ген. Георги Тодоров и 105 години от назначаването му за командир на дивизията. Беше обсъдено новото издание на книгата на доц. Чивиев „Генералът легенда”. Присъстваха областният управител на Кюстендилска област, г-н Каракашки, кметове от областта, както и представители от градовете Самоков, Ихтиман, Костенец, Кюстендил и Радомир. Присъства и правнукът на ген. Тодоров, г-н Захариев. В разискванията взеха участие о.з.ген.лейт. Цеков, о.з. ген. лейт. Томов, офицери от запаса и граждани. Пред паметната плоча на ген. Тодоров на сградата на военния клуб бяха поднесени венци и цветя.


На 09.02.2013 г. във Военен клуб Дупница се проведе отчетно изборна конференция на общинската организация на СОСЗР.

Участниците бяха поздравени от формация за стари градски песни "Ноктюрно" при ВК Дупница. Председателят на Централния съвет на СОСЗР о.р. ген. л-т Топалов връчи на членовете на "Ноктюрно" членски карти на съюза.


На 08.02.2013 г. във Военен клуб - Дупница се проведе викторина, посветена на 100 годишнината от Балканската война и участието на 7ма Рилска дивизия . Във викторината взеха участие ученици от основните и средните училища от гр. Дупница. Те бяха оценявани от жури, съставено от преподаватели от университети в София и Благоевград.


На 26.01.2013 г. в залата на Военен клуб Дупница се проведе научна дискусия по повод 100 годишнината от боевете при Булаир, водени от полковете на 7-ма Рилска дивизия през Балканската война. Участваха историци, краеведи от гр. Дупница и Кюстендил, членове на военно-патриотичните съюзи и граждани. Участниците в дискусията разгледаха фотоизложба, посветена на бойния път на 7-ма Рилска дивизия през Балканската война.


На 17.01.2012 г. се проведе среща с журналисти от вестник „Вяра”. Същите бяха информирани за дейността на клуба и за задачите пред МО, свързани с поддържането на бойната готовност на БА.


На 13.01.2012 г. във Военния клуб беше организирано тържество с участието на офицери и сержанти от запаса по случай 133 години от рождението на П.К.Яворов. С живота и творчеството на Яворов участниците бяха запознати от преподавателя по литература в ПГ „Хр. Ботев” гр. Дупница г-жа Станкева.


На 12.01.2012 г. се проведе среща и кратко тържество с офицери и сержанти от запаса, служили в разузнавателните подразделения на гарнизон Дупница по случай деня на военното разузнаване. Със задачите, които трябва да решава военното разузнаване в настоящия момент, присъстващите бяха запознати от бившия началник на разузнаването на поделението в Дупница о.з. подп. Благоев.


На 06.01.2012 г. членове на военно-патриотичните съюзи участваха в тържество по случай Богоявление /Йордановден/ съвместно с общинското ръководство и гражданството. Тържеството се проведе на брега на р. Джерман. Председателят на общинското ръководство на СОСЗР о.з. полк. Шопов произнесе кратко слово и отбеляза, че това е деня, в който се извършва водосвет на бойните знамена. От 11.00 ч. беше поднесен венец пред паметника на Христо Ботев по случай 163 години от рождението му.Article | by Dr. Radut