Jump to Navigation

Мероприятия

На 21 декември 2018 г. формациите от Военен клуб - Сливен изнесоха голям коледен концерт пред гражданите и гостите на града.

Киносалонът се оказа тесен за зрителите, които аплодираха младите таланти от балетите „Барби” и „Сукнарова”, школите за спортни танци, пеене и театър, танцовия състав „Бисерче”.

В края на вечерта Дядо Коледа пристигна с куп подаръци, за да зарадва най-малките изпълнители.


На 24 ноември 2018 година във Военен клуб – Сливен се проведе третото издание на Националния фестивал „Есен по ноти” на формациите за поп и рок изпълнители към военните клубове в страната, под почетния патронаж на изпълнителния директор на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело” г-н Валери Стоянов. Фестивалът бе открит от началника на отдел „Военни клубове и социални дейности” към Агенцията г-жа Ралица Тодорова, която поднесе поздравителен адрес към участниците от името на изпълнителния директор. Приветствие към организаторите и участниците поднесе г-жа Димитринка Петкова - заместник областен управител на Област Сливен. Поздравителни адреси бяха получени и от кмета на Общината г-н Радев, от директора на регионалната библиотека г-жа Петрова и от председателя на комисията по култура към общински съвет – гр. Сливен г-жа Келеведжиева. На сцената на военния клуб се представиха над 100 участника от Сливен, Бургас, Стара Загора, Карлово и Пазарджик и получиха Диплом за участие и награди от организаторите. Мероприятието беше организирано от Военен клуб – Сливен и вокалния педагог и ръководител на клуба за млади поп и рок изпълнители „Ритъм“ г-жа Елена Пеева, и предизвика огромен интерес сред сливенската общественост.


ХІІІ-то издание на Националния танцов конкурс „България танцува” се проведе от 9 до 11 ноември 2018 година в Димитровград. Заслужени адмирации за изключителното си представяне получиха участниците от балет „Барби“ при Военен клуб – Сливен. В ожесточената надпревара между 47 отбора и над 1000 участници сливенските момичета спечелиха 12 медала, 6 купи и призово първо място за най-трудното изпълнение – продукция от 25 участника. Дългогодишен ръководител на балета е г-жа Сливия Терзиева, която възпитава в малките балерини изящество, грация и красота.


Всяка година по случай празника на гр. Сливен Младежкият дом и Община Сливен организират „Фестивал на талантите” с участието на талантливите деца и младежи от града.

В проявата, организирана на 25 октомври 2018 година на откритата сцена на площада, се представиха балет „Барби”, детски танцов състав „Бисирче” и школата за поп и рок изпълнители „Ритъм” към военния клуб.


Концерт, посветен на празника на гр. Сливен – Димитровден, както и отбелязване началото на новия творчески сезон, беше организиран на 24 октомври 2018 година в голямата зала на Военен клуб Сливен. Изпълнителите от школите „Ритъм” и „Ай данс”, и от художествените състави „Барби” и „Бисерче” към военния клуб, заслужиха многобройните аплодисменти на зрителите за своите изяви.


На ХV-ия международен детски музикален фестивал „Златни ябълки“, провел се от 13 до 14 октомври 2018 година в град Кюстендил, Гран При завоюва възпитаникът на школата за поп и рок изпълнители „Ритъм” към Военен клуб Сливен – Иван Едрев.

Другият участник от школата – Антоан Малинов спечели втора награда на спонсорите.


Част от участниците в балет „Барби”, школите „Ритъм” и „Ай данс” към Военен клуб Сливен се включиха в празничните програми по случай откриването на новата учебна година.

На 17 септември 2018 година в няколко сливенски училища те се изявиха пред своите връстници с наученото във военния клуб.

И тази година талантливите и даровити деца от града ще съчетават учебния процес с репетициите и тренировките в Клуба.


Участници от школа „Ритъм” към Военен клуб Сливен се представиха достойно в ІV-ия международен фестивал-конкурс за вокални изпълнители „Вярвай Искай Можеш”, провел се в гр. Банкя на 16 и 17 юни 2018 година.

Стеанна Николаева зае първо място в своята категория и наградата на детското жури за „БГ песен”, а Иван Едрев зае второ място в категория „Song International“, трето място в категория „БГ песен” и наградата на Детски център за изкуства „Angel Steps“.


На 14 юни 2018 г. във Военен клуб Сливен поетът, журналист, литературен критик и публицист Деньо Денев, който е председател на литературен клуб „Йордан Йовков” към военния клуб от близо тридесет години, представи новата си книга „Съпричастен поглед“ /критически отзиви/.

Срещата бе открита от главния експерт на Клуба Атанас Чолаков, а на нея присъстваха заместник-областният управител на гр. Сливен г-жа Димитринка Петкова, както и много поети, писатели, литературни критици, художник, издател и др.

Гостите на премиерата поднесоха своите отзиви, подаръци и цветя, и всички получиха екземпляр от книгата с автограф от автора.


С празничен концерт формациите на Военен клуб Сливен отбелязаха Деня на славянската писменост и култура.

На 24 май 2018 г. от 12 часа пред военния клуб многобройната публика се наслаждаваше на изпълненията на балет „Барби”, фолклорния състав „Бисерче” и поп и рок изпълнителите от школа „Ритъм”.


И тази година формации от Военен клуб Сливен се включиха в концертните програми в Европейската нощ на музеите.

На 19 май 2018 г. пред Регионалния исторически музей в гр. Сливен свои изпълнения представиха школата по спортни танци „Сливен” и школата за поп и рок изпълнители „Ритъм”.


За двадесет и втори път град Сливен бе домакин на Международния детски фолклорен фестивал „Приятелство без граници”. От 15 до 17 май 2018 г. в града под сините камъни детски формации от седем държави и много български състави огласиха сцените и улиците с народни песни и танци.

Достойно участие взе и детския танцов състав „Бисерче” към Военен клуб Сливен с художествен ръководител г-жа Магдалена Луканова.


Две формации от Военен клуб Сливен взеха участие в ІХ интернационален фолклорен фестивал в град Мармарис – Република Турция, който се проведе от 09 до 13 май 2018 г.

Детският фолклорен състав „Бисерче” и Танцов клуб „Стоте войводи”, под вещото ръководство на г-жа Магдалена Луканова, представиха достойно военния клуб, гр. Сливен и Република България на международния форум.


В истински празник се превърна отбелязването на 4-годишнината от създаването на школа по зумба към Военен клуб Сливен, с ръководител Борис Панайотов. На 26.04.2018 г. пред Клуба членове на школата и много граждани се включиха в горещите ритми на латино музиката.


По случай празника на ПГИ „Проф. Д. Табаков” на 26 април 2018 г. се проведе турнир по шах между сливенските ученици. Първо място с грамота и купа се отличи Божидар Желев от шах клуб „Интелект” към Военен клуб Сливен, с ръководител гросмайстор Бенко Русев.


На провелото се състезание по спортни танци за изгряващи звезди на 22.04.2018 в гр. Стара Загора Ивайло Георгиев и Камелия Николова от школата по спортни танци „Ай данс“ към Военен клуб Сливен, с ръководител Али Мехмедов, заеха две втори места при деца до 9 години и до 11 години, а Ясмин Станчева зае 2-ро място при соло момичета до 11 години.


Феноменален успех постигна балет „Барби” към Военен клуб Сливен на провелия се на 21 и 22 април 2018 г. в гр. София Национален танцов шампионат „Утринна звезда”. Възпитаниците на Силвия Терзиева се завърнаха с девет купи, медали и грамоти във всички категории за съвременни, характерни и класически танци. Парична награда от 500 лева зарадва малките балерини, която ще използват за нови костюми в бъдещите им танци.


ХV-то издание на националния конкурс за млади поп и рок изпълнители „Цветен камертон” се проведе от 30 март до 1 април 2018 г. в гр. Сливен. В оспорваната конкуренция и пред професионалното жури Иван Едрев от школа „Ритъм” към Военен клуб Сливен спечели първо място във своята възрастова група.

Другите две участнички – Яна-Мария Иванова и Християна Узунова от школа „Ритъм” бяха удостоени със специални поощрения.


По повод 105-годишнината от Одринската епопея и Деня на Тракия, на 26.03.2018 г. творческите формации към Военен клуб Сливен изнесоха празничен концерт.

Школите по спортни танци „Ай данс“ и за рок изпълнители „Ритъм“, балет „Барби“ и фолклорен състав „Бисерче“ впечатлиха със своите изпълнения многобройните гости – членове на военно-патриотични съюзи и много граждани.


На 07.02.2018 г. членове на военно-патриотичните съюзи и много граждани почетоха 118-та годишнина от гибелта на видния революционер капитан Петко войвода.

Главният експерт на военния клуб в гр. Сливен, ръководители на общински и държавни учреждения и много граждани поднесоха цветя пред бюст-паметника на великия българин.


От 02 до 04 февруари 2017 г. в гр. София се проведе Националният конкурс за музика, песен и танц „Път към славата”. В него взеха участие и младите таланти от балет „Барби” и школата за поп и рок „Ритъм” към Военен клуб Сливен.

В категория „танци“ малките балерини заеха трето място при дуетите, а Стеянна Николова взе приза „Златен дебют” при вокалните изпълнители.


На 30.01.2018 г. литературния клуб по интереси „Йордан Йовков” към Военен клуб Сливен проведе своето първо мероприятие за новата година. Членовете на клуба поканиха своя съгражданин Димитър Генчев, за да представи новата си стихосбирка „Време за пречистване”. Събитието бе открито от главния експерт на военния клуб, а думи за автора каза ръководителят на литературния клуб акад. Деньо Денев.

Залата се оказа тясна, за да събере многобройните гости, които чуха стиховете на поета и получиха книгата лично с автограф от автора.


На 17.01.2018 г. гр. Сливен отбеляза 140 години от Освобождението на града от османско иго. Служител на военния клуб присъства на заупокойната молитва в памет на загиналите, състояла се в храм „Св. Николай Чудотворец”. От 10:30 ч. на площад „17 януари” се проведоха ритуал-поклонение и поднасяне на цветя в памет на героите, отдали живота си за Освобождението на града.


На 12.01.2018 г. в залата на Военен клуб Сливен се проведе младежка трудова борса. Военно окръжие – гр. Сливен информира за вакантните длъжности за войници във военните формирования от състава на Сухопътни войски и Националната гвардейска част.

Присъстващите бяха запознати със заповедта на министъра на отбраната и изискванията за кандидатстване по отделните позиции.

Срещата премина при голям интерес и младите хора получиха отговор на многобройните си въпроси.


На 08.01.2018 г. в центъра за подготовка на специалисти – в. ф. 22220, беше открита новата учебна година. На официалната церемония присъстваха служител на Военен клуб Сливен и много гости. Командирът на военното формирование полк. Вачев приветства кадровите войници и им пожела успешна учебна и бойна подготовка през новата година.

Военният клуб оказа логистична подкрепа за провеждане на мероприятието.


Децата от балет „Барби“ при Военен клуб Сливен участваха в престижния конкурс „България танцува“, проведен в гр. Димитровград на 27 и 28 октомври 2017 г. Те се състезаваха в категориите класически балет, характерни и съвременни танци. Бяха оценявани от авторитетно жури, сред които проф. Диляна Никифорова, проф. Ахмед Мехмедов, съдии от Турция и Сърбия. Младите таланти завоюваха 12 купи и 13 индивидуални медала. Наред с това те получиха покани за участие и в други балетни конкурси в Република Сърбия.


Пореден успех завоюваха талантливите деца от школата за поп и рок изпълнители „Ритъм” при Военен клуб Сливен.

На провелия се на 14 и 15.10.2017 г. в град Пловдив Х-ти юбилеен конкурс „С песен и обич творим добро”, сред 15 школи от страната „ритъмчетата“ завоюваха следните призови места:

І-ва възрастова група

Мария Петрова – 1-во място

Стиянна Николаева – 3-то място

ІІ-ра възрастова група

Тодор Иванов - поощрение

ІІІ-та възрастова група

Георги Дженков получи награда на детското жури за сценично присъствие, а Иван Едрев поощрение и специалната награда на спонсорите.

В раздел „дуети“, Стиянна и Тодор – дует „Стил“, завоюваха 2-ро място.

Под ръководството на музикалния педагог г-жа Елена Пеева вече 20 години школата е създател на талантливи музикални деца от гр. Сливен, които прославят града в страната и чужбина.


На 06.07.2017 г. във Военен клуб – гр. Сливен се състоя паметна вечер за Васил Левски, по случай 180 години от рождението му.

Ръководителят на литературния клуб към военния клуб академик Деньо Денев и главният експерт Атанас Чолаков прочетоха откъси за Дякона.

Участниците в събитието изслушаха (на запис) „Литургия за Васил Левски, Апостолът ни“, в изпълнение на авторката – известната журналистка и публицистка Велислава Дърева.

Ученици от сливенски гимназии прочетоха свои творби, отличени с първи награди в национален литературен конкурс, посветен на Апостола на свободата.


Участие в международния фолклорен фестивал „Свети Стефан“, провел се на 1 и 2 юли 2017 г. в град Будва – Черна гора, взе фолклорен танцов клуб „Стоте войводи“ към Военен клуб – гр. Сливен.

Сред формациите от 22 държави от Европа и Азия те се представиха блестящо и заслужиха бурните аплодисменти на гости и участници.


Изпълнителите от школа „Ритъм” към военния клуб завоюваха поредния си успех, под ръководството на своя дългогодишен музикален педагог г-жа Елена Пеева на провелия се на 01.07.- 02.07.2017 г. в град Карлово Национален конкурс за млади изпълнители „Песенна палитра”.

Стеанна Георгиева спечели награда за най-малък участник. Във втора група Тодор Иванов зае 3-то място, а Елица Атанасова – награда за поощрение. В трета група Таня Кондева зае 3-то място, а в пета група Траяна Петкова спечели първо място.


На провелия се конкурс „Изгряват звезди” на 3 и 4 юни 2017 г. – гр. Петрич, Станислав Илиев от школата за поп и рок изпълнители „Ритъм” при Военен клуб – гр. Сливен зае първо място в трета възрастова група, Траяна Петкова – трето място в четвърта възрастова група, а със специални награди се завърнаха Пламен Илиев, Иван Едрев и Христиана Халачева.


На провелия се на 26 и 27.05.2017 г. в гр. Елхово втори Национален фестивал „Тунджа пее и танцува” първо място завоюва детският фолклорен състав „Бисерче” към Военен клуб – гр. Сливен. В оспорвана надпревара със състави от цялата страна малките „бисерчета” се представиха достойно и заслужено получиха призовото отличие.

Под ръководството на г-жа Магдалена Луканова формацията от военния клуб вече няколко години е сред най-активните в културния живот на Община Сливен. От 16 до 19 май ДФС „Бисерче“ участва в ХХІ международен детски фолклорен танцов фестивал „Приятелство без граници” в гр. Сливен, а в началото на месец юни предстои участие в престижен фестивал в гр. Катерини – Гърция.


Членовете от школата по спортни танци „Ай-данс” към Военен клуб – гр. Сливен взеха участие в турнира за изгряващи звезди, провел се на 7-ми май в гр. Поморие. Призовото първо място завоюваха Яни Маринов - Татяна Иванова, а бронзовия медал спечелиха Ивайло Георгиев - Мирослава Петкова.


За деветнадесети пореден път от 9 до 11 май 2017 г. гр. Сливен бе домакин на Националния фестивал на детската книга. Тази година той се проведе под почетния патронаж на г-жа Мария Габриел – зам.-председател на групата на ЕНП в Европейския парламент.

В тържествената програма при откриването и закриването на фестивала взеха участие формациите от военния клуб - балет „Барби”, фолклорен състав „Бисерче” и школата за поп и рок изпълнители „Ритъм”.


Всички творчески формации от Военен клуб – гр. Сливен взеха участие в концерт-хепънинг „Заедно за Европа”, провел се на 25.04.2017 г. в гр. Сливен.

Събитието бе посветено на 10 години членство на България в Европейския съюз, 60 години Европейски социален фонд и изграждането на мрежа от информационни центъра в България.

Военният клуб бе партньор на главния организатор – Областен информационен център – гр. Сливен, а всички участници получиха награди.


В провелия се на 22 и 23 април в гр. София Национален танцов шампионат „Утринна звезда“ участие взе балет „Барби“ към Военен клуб – гр. Сливен. Децата от балета завоюваха тринадесет купи в отделните категории и стилове танци.


Голямата награда „Гранд при” завоюва Станислав Илиев от школата за поп и рок изпълнители „Ритъм” към Военен клуб – гр. Сливен при участието си в ХІV Национален конкурс за млади изпълнители на популярна музика „Цветен камертон”. Събитието се проведе на 08. и 09.04.2017 г. в гр. Сливен и се представиха школи с над 120 участници от цялата страна на възраст от 7 до 16 години.


Танцов клуб „Стоте войводи” от Военен клуб – гр. Сливен се включи в Националната кампания в подкрепа на „Мадарския конник”. Танцьорите проведоха уроци по народни танци на паркинга пред магазин BILLA на 01.04.2017 г., а програмата „Аз обичам България” ще продължи всяка събота до края на месец април.


Школата за рок и поп изпълнители „Ритъм” към Военен клуб – гр. Сливен се представи отлично на провелия се на 11.03.2017 г. фестивал в гр. Казанлък - „С песен да възродим доброто”.

Радиана Петрова зае 2-ро място в първа възрастова група, Иван Едрев – 3-то място във втора възрастова група, Станислав Илиев – 1-во място във втора възрастова група, Тери Петкова – 2-ро място в трета възрастова група и Пламен Илиев – 3-то място в трета възрастова група.

Дългогодишната ръководителка на клуба г-жа Елена Пеева бе поздравена от журито за постигнатите високи резултати. Предстои младите таланти от Клуба да се подготвят за следващите си изяви в градовете София, Казанлък и Сливен.


Тържествено събрание-концерт, посветено на 72 години от Дравската епопея и 125 години от рождението на ген.Владимир Стойчев, се проведе на 10.03.2017 г. във Военен клуб – гр. Сливен. Доклад изнесе председателят на областния съвет на Съюза на ветераните от войните на България о.з. полк. Н. Тодоров, а празнична програма поднесоха творческите формации към военния клуб – школата по художествена гимнастика „Дивна”, детски фолклoрен състав „Бисeрче” и школата по спортни танци.


Военен клуб – гр. Сливен и школата за поп и рок изпълнители „Ритъм” бяха организатори на Първия Национален фестивал на формациите за поп и рок изпълнители към военните клубове „Есен по ноти”, който се проведе на 26.11.2016 г. под патронажа на г-н Петър Манолов – изпълнителен директор на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело”.

Отправени бяха покани до всички школи към военните клубове в страната. На самия фестивал участваха групите от военните клубове в градовете Пловдив, Карлово, Бургас и Сливен. Гост участници присъстваха от градовете Пазарджик и Велинград. Общият брой на участниците във фестивала бе 115 деца и младежи.

Всички ръководители на творчески формации изказаха своето задоволство за провеждането на такъв вид фестивал и изказаха искрени благодарности за безупречната организация и протичането му.

Поздравителни адреси бяха получени от г-н Петър Манолов – изпълнителен директор на Агенцията, г-н Стефан Радев – кмет на Община Сливен, г-жа Соня Келеведжиева – председател на ПК по ОНКВ към ОбС Сливен, г-жа Гинка Стоянова – председател на „Демократичния съюз на жените” - клон Сливен, г-жа Анелия Иванова – Младежки дом - Сливен.

Отчитайки безупречните организационни действия, фестивалът постигна и своите цели, насърчавайки младите творци, създаде нови контакти между тях, популяризира ролята и издигна авторитета на военните клубове.

Организаторите и всички участници и ръководители на школи си пожелаха с това първо издание да се положи началото на традиция и всяка година военният клуб да бъде домакин на този висок форум.


Пореден успех завоюваха малките участници от балет „Барби“ при Военен клуб – гр. Сливен. На провелото се национално състезание „България танцува” на 18 и 20.11.2016 г. в Димитровград те се завърнаха с дванадесет медала, спечелени в различни категории. В отборното класиране по медали спечелиха престижното трето място в конкуренция с тридесет и две формации от страната.


С няколко тържествени прояви по повод Деня на сухопътните войски – 19 ноември, Центъра за подготовка на специалисти – Сливен отбеляза своя празник.

На 16.11.2016 г. във Военен клуб – гр. Сливен самодейци от центъра и формации на клуба изнесоха празнична програма за военнослужещите и техните семейства.

На 17.11.2016 г. във военно формирование 22220 бе ден на отворени врати. Тържественият строй бе приет от командира полк. Вачев, който награди отличилите се военнослужещи по случай празника.


На 4 и 5.11.2016 г. във Военен клуб – гр. Сливен се проведе първото в страната Zumba STRONG обучение, където се лицензираха първите STRONG инструктори в България. Обучението бе проведено от обучаващ инструктор (ZES) Izabela Kin-Janda от Полша, която беше в Сливен по покана на школата по зумба „Борис Панайотов” към военния клуб.


На 03.11.2016 г. пред паметната плоча на загиналите за Отечеството в мирно време офицери, сержанти, кадрови и наборни войници от Област Сливен, отдали живота си при изпълнение на войнския си дълг, отец Йоан от храм „Свети Димитър“ отслужи литургия за упокой и панахида.

В навечерието на Архангелова, Войнишка задушница членовете от Дружество „Военноинвалид” - Сливен направиха помен на загиналите за Родината воини, а в знак на признателност бяха поднесени цветя пред плочата, поставена пред Военен клуб – гр. Сливен.


По повод 1 ноември – Денят на народните будители, на 01.11.2016 г. във Военен клуб – гр. Сливен бе представен сборникът „Да знаем за войната, да пазим мира. 70 години от края на Втората световна война 1945 - 2015 г.” В него са представени 47 проекта на ученици и учители от сливенска област. По-голямата част от средношколците са участници в изпълнения вече проект „Да знаем за войната, да пазим мира” по Национална програма „Родолюбие”.

Представянето на книгата се осъществи със съвместните усилия на военния клуб, Регионално управление на образованието и областния съвет на Съюза на ветераните от войните на България.


По случай празника на Сливен – Димитровден, Фото-арт-клуб към Военен клуб – гр. Сливен представи на 25.10.2016 г. своята годишна изложба пред гражданите и гостите на града. Тя бе открита от заместник-кметът на Общината г-жа Пепа Чиликова и служител на военния клуб, а на призьорите бяха връчени награди.

Членовете на клуба по интереси представиха своите фотоси и предадоха на празника допълнителна цветност, естетика и красота.


Празничен концерт по повод Димитровден – празник на града, както и откриването на новия творчески сезон, на 24.10.2016 г. изнесоха формациите към Военен клуб – гр. Сливен.

На откритата сцена пред Клуба много граждани и гости на града се наслаждаваха на изпълненията на младите таланти.

Школите за рок изпълнители, художествена гимнастика,спортни танци, модерен балет и съставите за народни танци създадоха тържествена атмосфера и поздравиха сливналии с техния празник.


Двадесет години от своето създаване на 23.06.2016 г. отбеляза детски модерен балет „Барби“ към Военен клуб – гр. Сливен. В грандиозен концерт малките барбита показаха пред препълнената зала съвременни, характерни и класически танци в групови и индивидуални форми.

Служител на военния клуб поздрави участниците и поднесе поздравителен адрес и юбилеен плакет на художествения ръководител г-жа Силвия Терзиева.


На провели се състезания на 18.06.2016 г. в гр. Несебър възпитаниците на школата по спортни танци към Военен клуб – гр. Сливен завоюваха поредни отличия:

В категория „Изгряващи звезди“ второ място „Латина“ и трето място „Стандарт“ спечели двойката до 9 г. Стойко Стойков и Антония Кисьова. В категория „Соло момичета“ първо място до 9 г. спечели Антония Кисьова, а второ – Габриела Иванова. Второ място момичета до 11 г. спечели Катя Иванова, а до 13 г. второ място бе отсъдено на Диляна Роева.

На Открит турнир „Несебър 2016“ второ място в клас 15 С спечели двойката Венелин Митев - Звездиана Буцева. Първо място в клас 18 С+С зае двойката Станислав Младенов - Изабел Иванова. Димирър Колев - Теодора Коцева спечелиха трето място в майсторско клас 18А+А – „Латина“.

Купа “Несебър 2016“ – второ място при младежи и състезатели над 19 г. – „Стандарт“ спечели двойката Станислав Младенов - Изабел Иванова. Димирър Колев - Теодора Коцева завоюваха трето място при младежи и състезатели над 19 г. – „Латина“.


За втора поредна година от 17 до 19.06.2016 г. в град Сливен се проведе международния зумба фестивал „THE BLUE ROCKS”. Главен организатор на събитието бе школата по зумба „Борис Панайотов” към военния клуб. Участваха инструктори от над двадесет български града, както и участници от Германия, Румъния и Белгия.


И тази година гр. Сливен и сливналии се включиха в Европейската седмица на физическа активност и спорт – МОVE Week в периода 23 – 29.05.2016 г.

На различни места и сцени в града деца, граждани, клубове и формации промотираха здравословните ползи от физическата активност.

Активен участник в тазгодишната платформа бе и школата по художествена гимнастика „Дивна” към Военен клуб – гр. Сливен.


В дванадесетото издание на Европейската „Нощ на музеите” на 21.05.2016 г. се включиха музеите и галериите в гр. Сливен. Всички те бяха отворени за безплатни посещения през целия ден.

Вечерта в празничната програма пред Регионалния исторически музей със свои изпълнения се включиха школата по класически балет „Адажио” и детски модерен балет „Барби” към Военен клуб – гр. Сливен.


От 21 до 25.05.2016 г. гр. Сливен бе домакин на ХХ фолклорен детски фестивал „Приятелство без граници”, под патронажа на кмета г-н Стефан Радев.

На различни сцени в града и околните села малките изпълнители от дванадесет държави представяха своите изпълнения.

Детски танцов състав „Бисерче” при Военен клуб – гр. Сливен участва активно през фестивалните дни и се представи достойно на международния форум.


Пореден успех постигнаха състезателите от школата по спортни танци към Военен клуб – гр. Сливен на провелите се на 15.05.2016 г. национални състезания в гр. Поморие.

В категория: „Изгряващи звезди”:

1. Соло момичета: Антония Кисьова – 1-во място (до 7 г.) и Даяна Петрова – 2-ро място (до 11г.)

2. Двойки до 9 г.: Стойко Стойков - Антония Кисьова – 2-ро място и Иваили Иванов - Ния Георгиева – 3-то място

3. Регионално отборно първенство:

Младежи: Станислав Младенов - Изабел Иванова – 1-во място

Младежи Латина: Димитър Колев - Теодора Коцева – 5-то място

Юноши: Венелин Митев - Звездиана Буцева – 6-то място

4. Купа България:

Младежи Латина: Димитър Колев - Теодора Коцева - 7-мо място от 25 двойки

Младежи Стандарт: Станислав Младенов - Изабел Иванова - 11-то място от 18 двойки


На 10.05.2016 г. пред паметника на Хаджи Димитър в гр. Сливен се проведе ритуал по полагане на венци и цветя по случай 176 години от рождението му. Присъстваха народни представители, общински съветници, членове на военно-патриотичните съюзи, служител на Военен клуб – гр. Сливен, граждани и ученици.


На 09.05.2016 г. в драматичен театър „Стефан Киров” детски модерен балет „Барби” към Военен клуб – гр. Сливен участва в откриването на ХVІІІ-ти Национален фестивал на детската книга.

Същият ден в Клуба се проведе тържествен концерт по случай Деня на Европа. Съвместно с Областния информационен център формациите участваха и в Националната инициатива „Успешни заедно”, за което получиха грамоти. Проведе се и тържествено събрание-концерт по случай 71-годишнината от победата над хитлерофашизма. Художествените състави и школи поднесоха своя поздрав към членовете на Съюза и гостите.


Първата си стихосбирка „Премълчани рими” представи на 21.04.2016 г. Атанас Атанасов – участник в литературен клуб „Йордан Йовков” към Военен клуб – гр. Сливен.

Какво му трябва на човек –

една сънувана мечта,

една пътека

слънчев лъчи полъх на крила

на птиците, политнали в небето!

А може би подадена ръка,

една усмивка,

лунна светлина

и екстаз от влюбени тела!

Какво му трябва всъщност на човек –

Мечта, любов и малко топлина!


Военен клуб – гр. Сливен посрещна на 19.04.2016 г. самодейците от военно формирование 22 220.

Двадесет участника представиха своите изпълнения в Прегледа на любителското художествено творчество, посветен на предстоящия празник на Българската армия – 6 май. Командирът полк. Вачев поздрави участниците и пожела на най-добрите да представят формированието на Националния преглед през м. юни.


В изпълнение на подписано Споразумение за сътрудничество между Министерство на отбраната и Агенция по заетостта, на 07.04.2016 г. в концертна зала на Военен клуб – гр. Сливен се проведе младежка трудова борса.

Десет работодатели представиха своите свободни работни места и изискванията за съответните длъжности, а над 200 младежи от града и общината се регистрираха и посетиха отделните щандове.


По покана на литературен клуб „Йордан Йовков” към Военен клуб – гр. Сливен на 29.03.2016 г. се проведе творческа среща с писателя Нидал Алгафари. Той представи първите две части от трилогията си, а именно „Боже, защо Господ лъже?” и „Аллах, милост нямаш ли?”.

Срещата мина при засилен интерес, а младите хора влязоха в разгорещена дискусия с автора по теми от книгата за духовните ценности, вярата и любовта.


Детски танцов състав „Бисерче” и школата по художествена гимнастика „Дивна” към Военен клуб – гр. Сливен гостуваха на 25.03.2016 г. на военнослужещите от учебен полигон „Ново село”. В празника, организиран по повод католическия Великден, се изявиха както нашите формации, така и миротворци от САЩ и Румъния.


Тържествено събрание и концерт по повод годишнината от Одринската епопея и Деня на Тракия се проведе на 25.03.2016 г. във Военен клуб – гр. Сливен.

Слово произнесе председателят на областния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва подп. о. з. Александров, а военният духов оркестър при Център за подготовка на специалисти поднесе свои изпълнения. На събитието присъстваха членове на военно-патриотичните съюзи, военнослужещи, много граждани и деца.


Фотоси на членовете от фото арт клуб към Военен клуб – гр. Сливен бяха изложени в градската градина на град Шивачево. Изложбата под наслов „Да посрещнем пролетта” бе организирана на 21.03.2016 г. от военния клуб и кметство Шивачево и предизвика интереса на местните жители.


Поредни успехи постигнаха възпитаниците на треньора Цанка Иванова от школата по спортни танци към Военен клуб – гр. Сливен с участието си на 06.03.2016 г. в открития национален турнир и „Купа Варна”. Състезателната двойка Станислав Младенов – Изабела Иванова заеха трето място при младежите.

На 13.03.2016 г. в открития национален турнир двойката Димитър Колев – Теодора Колева се окичиха с бронзов медал, а на Държавното първенство и „Купа България” в същия град заеха пето място.

На 19.03.2016 г. в гр. Монтана на открития национален турнир и „Montana open-Balkan cup” Димитър Колев – Теодора Колева се класираха в различни категории, съответно на второ и седемнадесето място, а двойката Николай Рибин – Йорданка Георгиева се класираха девети в същия турнир.


В концертната зала на Военен клуб – гр. Сливен на 29.02.2016 г. дружество „Военноинвалид” - Сливен отпразнува своя двайсетгодишен юбилей. Председателят на дружеството г-жа Велка Иванова изнесе доклад за основаването и дейността на дружеството през годините. Служител на военния клуб поднесе поздравителен адрес, а формации към Клуба изнесоха празнична програма.


Стотици граждани се събраха на възпоменателна церемония пред паметника на Васил Левски на едноименния площад на 19.02.2016 г., за да отдадат своята почит към паметта на Апостола. Слово за Дякона произнесе кметът на града г-н Стефан Радев.

Цветя на признателност поднесоха зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов, депутати, областният управител, общински съветници, военно-патриотични съюзи, Военен клуб – гр. Сливен, ученици и граждани.


В истинско културно събитие за сливналии се превърна откриването на поредната изложба на Фото-арт-клуб към Военен клуб - гр. Сливен, което се състоя на 22.02.2016 г. Изложбата беше открита от служител на военния клуб, съвместно с областния управител.

Под наслов „Магията на Балкана” членове на клуба показаха свои фотоси, разкриващи красотата на планината край град Сливен.

Присъстваха заместник-кметовете на Общината, общински съветници, бизнесмени, много граждани, а за доброто настроение на гостите се грижеше квартет от симфоничния оркестър на града.


Зумба-маниаците от гр. Сливен посрещнаха поредния гост от световна величина във Военен клуб – гр. Сливен.

На 20.02.2016 г. Йонут Йордакe от Румъния проведе своя мастър клас и обучение за инструктори. Домакините от школата по зумба към военния клуб организираха мащабното мероприятия и доставиха истинско удоволствие на многобройните членове.


Град Сливен отбеляза 138 години от освобождението си от османско иго. На 17.01.2016 г. десетки граждани дойдоха на едноименния площад, за да отдадат почит към хората, отдали живота си за свободата.

Заупокойна молитва и благодарствен молебен отслужи Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий.

Цветя положиха кметът на града, депутати, общински съветници, служител на Военен клуб – гр. Сливен, военно-патриотични съюзи, институции и граждани.


С освещаване на бойните знамена на 06.01.2016 г. започнаха общоградските тържества в гр. Сливен по случай Богоявление.

В центъра за подготовка на специалисти в града бе извършен богоявленски водосвет от отец Йоан, който благослови бойното знаме и личния състав.

В словото си командирът полк. Любомир Вачев подчерта, че разветите гордо и високо бойни знамена са част от Българската армия, част от нашето Отечество - Република България. На събитието присъстваха общински съветници, служители на военния клуб, членове на военно-родолюбивите съюзи и граждани.


Със зрелищен коледен концерт школите, художествените състави и клубовете по интереси към Военен клуб – гр. Сливен поздравиха военнослужещите и техните семейства. Изпълненията заредиха публиката с празнично настроение и бяха горещо аплодирани.


Поредна изява имаха малките балерини от школата по класически балет „Адажио” към Военен клуб – гр. Сливен. На 07.12.2015 г. те се включиха в грандиозния танцов спектакъл „Коледни вълшебства” на Държавна опера Стара Загора. Под вещото ръководството на професионалната балерина Наталия Хаджикостова момиченцата очароваха старозагорската публика и получиха заслужени аплаузи.


На 04.12.2015 г. се проведе ден на българските и американски таланти в учебен полигон „Ново село”. Военнослужещите от обединените сили на НАТО представиха свои песни, танци и скечове. Специални гости на тържеството бяха детски балет „Барби” и Памела Данева от школата по народно пеене към Военен клуб – гр. Сливен. Младите участници получиха специални сертификати за участието си и коледни лакомства.


Вечер на поезията организираха и проведоха съвместно педагогическият факултет към Техническия университет в гр. Сливен и литературният клуб „Йордан Йовков” към Военен клуб – гр. Сливен.

На 02.12.2015 г. в една от залите на факултета беше представена новата поетична книга на акад. Боян Лалов - „Тангра - смехът на бога”. Свои стихове прочете и Елеонора Илиева - член на литературния клуб.


На 25.11.2015 г. във Военен клуб – гр. Сливен се проведе отчетно-изборната конференция на Областната организация на Съюза на ветераните от войните на България. В своя доклад председателят на организацията о. р. полк. Николай Тодоров специално подчерта изпълнението на проект „Да знаем за войната, да пазим мира”, който изпълняват по Национална програма „Родолюбие”, и неговото добро влияние и връзка с младите хора. Гост на събранието бе о. з. кап. І ранг Марин Петков от Централния съвет на Съюза, заместник областният управител, общински съветници, председатели на военно-родолюбивите съюзи и др., а о. р. полк. Николай Тодоров беше преизбран за председател на областния съвет на Съюза на ветераните от войните на България - Сливен.


На 19.11.2015 г. военнослужещите от сливенския гарнизон отпразнуваха Празника на Сухопътни войски. В центъра за подготовка на специалисти командирът поздрави военнослужещите и награди отличилите се, постигнали високи резултати при изпълнение на служебните си задължения. От 9 до 12 ч. беше организиран Ден на отворени врати във формированието и беше посетен от много деца и граждани на гр. Сливен. От 12,30 ч. пред личния състав на двете формирования на гарнизона военният духов оркестър изнесе празничен концерт в киносалона на военния клуб.


С достойно представяне и грамота се завърнаха членовете на „Маги-денс-клуб” към Военен клуб – гр. Сливен от фолклориадата „На хорото в сърцето на Родопите”. В чест на Празника на Сухопътни войски, военният клуб и 101 алпийски батальон за поредна година бяха организатори на изявата, провела се на 14.11.2015 г. в центъра на град Смолян.


Пореден успех завоюваха възпитаниците на г-жа Силвия Терзиева – участници в балет „Барби“ към Военен клуб – гр. Сливен. На 07 и 08 ноември те взеха участие в десетия Национален фестивал „България танцува – Димитровград 2015”. Сред оспорваната конкуренция балет „Барби” се завърна с четири първи, две втори и едно трето места.


Възпитаниците на треньора Цанка Иванова от школата по спортни танци към Военен клуб – гр. Сливен се завърнаха с множество награди от състезания. Школата за пореден път доказа, че в нея израстват борбени момичета и момчета – спортисти, с които се гордеем.

На 07.11.2015 г. клубът взе участие в Национален турнир по спортни танци „Киара“ – Казанлък, където завоюваха две първи, едно второ и едно трето места.

На открития национален турнир „Загораданс“, провел се в град Стара Загора на 14.11.2015 г., Стойко Стойков и Антония Кисьова заеха първо място при двойките до 9 години, а Антония Кисьова завоюва първо място и при момичетата до 9 години.


Клубът по спортни танци към Военен клуб – гр. Сливен завоюва призови места в състезанията, провели се в град Сливен на 11.10.2015 г., организирани съвместно с Българска федерация по спортни танци и Община Сливен.

На държавното първенство за „Купа България 2015” състезателите спечелиха едно второ и две трети места.

В открития национален турнир по спортни танци „Сливен 2015” първо място юноши старша възраст завоюваха двойката Станислав Младенов – Изабел Иванова, второ място в категория младежи спечели двойката Димитър Колев – Теодора Коцева, а за юноши - младша възраст състезатели от клуба заеха престижното трето място.

В открития турнир „Изгряващи звезди Сливен 2015” Антония Кисьова зае първо място за своето солово изпълнение до 9 годишните, Даяна Петрова първо място до 11 годишните и Николета Куртева първо място до 13 годишните. В турнира клубът зае още две втори места - при соловите изпълнения и при двойките.


Специален гост на зумба-фестивала в гр. Васлуи – Румъния, състоял се на 10.10.2015 г., бе ръководителят на школа по зумба към Военен клуб – гр. Сливен, по покана на най-добрия зумба инструктор в Европа - Стив Бууд от Дания.


Центърът за подготовка на специалисти – Сливен отбеляза на 05.10.2015 г. 65-та годишнина от връчване на бойното знаме на формированието. Служител на Военен клуб – гр. Сливен участва в митинг, събрание-концерт и заря-проверка, които отбелязаха кръглата годишнина. Присъстваха областният управител г-н Сяров, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Боцев, заместник командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Любчо Тодоров, бивши командири на формированието и гости.

Служителите на военния клуб оказаха логистична подкрепа, като осигуриха озвучаването на част от дейностите.


Заключителен етап от Европейската кампания MOVE Week се проведе на 25.09.2015 г. в градския парк на Сливен. Детски модерен балет „Барби” към Военен клуб – гр. Сливен се включи активно в събитието, което се проведе под мотото „Да раздвижим България”.


По повод откриването на първия учебен ден на 15.09.2015 г. служител на Военен клуб – гр. Сливен посети Основно училище „Васил Левски”, където раздаде разделителите за книги на всички първокласници, създадени от ИА „Военни клубове и военно-почивно дело“, които са изработени в рамките на Национална кампания „Родолюбие”. Заедно с класните ръководители учениците бяха запознати с държавните символи и основните исторически събития, отбелязани на разделителя. Беше прочетен и поздравителен адрес от името на изпълнителния директор на Агенцията г-н Валентин Гагашев.


Национален шампионат за танцово изкуство, с участието на над двадесет формации от страната, се проведе на 25 и 26 април в Централния военен клуб в гр. София. Възпитаниците на Силвия Терзиева от Детски модерен балет „Барби” към Военен клуб – гр. Сливен предизвикаха истински фурор, завоювайки тринадесет медала в различните категории и жанрово изпълнение.

Култовото им изпълнение „Диви танци” грабна призовото първо място, оставяйки след себе си утвърдени формации от София, Варна, Русе, Перник и др.


Мастър клас по зумба се проведе с гост инструктор Мария Аврамова от гр. Бургас на 25 април в залата на Военен клуб – гр. Сливен. Школата по зумба към военния клуб посрещна най-добрата зумба инструкторка в България и проведе атрактивно шоу със сливенските участници.


Поредни призови места завоюваха членовете на Школата по спортни танци към Военен клуб – гр. Сливен с ръководител Цанка Иванова. На 04.04.2015 г. в Националния турнир в гр. Чирпан състезателната двойката Стойко Стойков – Антония Кисьова и соловото изпълнение на Антония Кисьова заеха престижните втори места в надпреварата. На 18.04.2015 г. в Националния турнир за „Купа Тракия” в гр. Пловдив двойката Васил Консулов – Ана Антонова донесоха във военния клуб бронзов медал.


Младежка трудова борса се проведе на 8.04.2015 г. във Военен клуб – гр. Сливен. Областният военен отдел представи свободните места за военна служба и служба в доброволния резерв за нуждите на Министерство на отбраната. Освен тях още десет работодатели от областта заявиха необходимостта си от незаети работни места. Над 200 безработни младежи се информираха за свободните презентирани длъжности.


Военен клуб – гр. Сливен бе съорганизатор и домакин на ХІV регионален фестивал на руската песен и танц, който се проведене на 26 март 2015 г. В надпреварата от над 50 участника в различните категории, детски модерен балет „Барби” към военния клуб се класира за националния преглед.


Главният експерт на Военен клуб – гр. Сливен участва на 26.03.2015 г. в общоградското поклонение по повод отбелязването на Деня на Тракия. Слово произнесе председателят на Тракийско дружество „Лазар Маджаров” – Сливен о. р. полк. Киряков. Поднесени бяха цветя пред паметната плоча на загиналите 1912-1913 година в Одрин.


На 19.03.2015 г. пред местните медии и гости се презентира стартирането на проект „Да знаем за войната, да пазим мира” по Национална програма „Родолюбие” на Министерството на отбраната. Проектът е спечелен от централния съвет на Съюза на ветераните от войните на България и ще се изпълнява с партньорството на областната им структура в гр. Сливен, Военен клуб – гр. Сливен и фондация „Добротолюбие”.

Ръководителят на проекта г-жа Дора Пондалова представи заложените дейности и инициативи в проекта, които ще формират ценностната ориентация на младите хора и ще им помогнат да осмислят историята и да я съхраняват. Планирани са инициативи, свързани с героичното военно минало и историята на родния край, които карат участниците в проекта да опознаят събитията, като ги съпреживеят. Част от дейностите са “осиновяване” на войнишки паметници от ученици. В продължение на шест месеца децата ще полагат грижи за тях, като почистват и засаждат цветя около паметниците. Ще се организира и пътуваща изложба “Музей в куфар”, при която интересни експонати от Регионален исторически музей – Сливен ще се представят пред младежите в общините Твърдица, Котел, Нова Загора и Сливен. В кръглата маса, посветена на 70-та годишнина от Втората световна война, ще участват 63-ма ученици с реферати по темата. Ръководител на кръглата маса ще бъде акад. Георги Марков. Заложено е посещение на Военно-историческия музей и Централния военен клуб в София.


Тържествено събрание-концерт, по случай 70 годишнината от Дравската епопея, се проведе на 19 март 2015 г. във Военен клуб – гр. Сливен. Многобройната публика стана на крака при представянето на живите герои, ветерани от дравските боеве, Павел Вълков, Русчо Русев, Ангел Кавалджиев и Киро Тенев. Председателят на областната организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва о. р. подп. К. Александров прочете доклад за бележитата дата. Школите и художествените състави към клуба поднесоха празничен поздрав към гостите със своите изпълнения. На проявата присъстваха заместник областният управител, заместник-кметът на града, общински съветници, членове на военно-патриотични съюзи, много граждани и младежи.


Паметна плоча, в знак на признателност към загиналите в мирно време офицери, сержанти, кадрови и наборни войници от област Сливен, бе поставена на фасадата на Военен клуб – гр. Сливен. На 18 март 2015 г. кметът на града инж. Кольо Милев откри паметната плочата в присъствието на много гости, членове на военно-патриотични съюзи и граждани. Главният експерт на военния клуб поднесе поздравителен адрес на областния председател на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите г-жа Велка Иванова, а тя от своя страна връчи благодарствен адрес в знак на съвместната ни работа.

Отбелязването на 100 годишнината от създаването на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите продължи в залата на клуба с концерт на школите и художествените състави към него.


Под надслов „Заедно сме по-силни” се проведе благотворителен зумба клас на 04.03.2015 г. във Военен клуб – гр. Сливен. Проявата бе организирана от военния клуб и Младежки информационно-културен център Сливен в подкрепа на 25 годишната Ангелина Желязкова Кукова, която се нуждае от средства за животоспасяващо лечение. В благотворителната акция бяха събрани 806 лева, които бяха преведени по сметката на Ани.


На едноименния площад пред паметника на Васил Левски на 19 февруари десетки граждани на гр. Сливен се събраха, за да отдадат своята почит към паметта на Апостола. На възпоменателната церемония, по повод 142 години от обесването на Васил Левски, кметът на община Сливен Кольо Милев припомни достойнствата на Апостола и следата, която той е оставил в живота на поколения българи. Главният експерт на военния клуб поднесе цветя пред бюст-паметника, а преди това посети катедралния храм „Свети Димитър”, където беше отслужена панихида от Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Иоаникий в памет на йеродякон Игнатий – Васил Левски.


Школата по спортни танци към Военен клуб – гр. Сливен, съвместно с доброволци от сдружение „Жажда за живот”, отбелязаха на 13 февруари празника Свети Валентин на сцената на военния клуб. Многобройната младежка публика бе съпричастна на танцовите и театралните изяви. Преди това във фоайето на военния клуб екип от Регионална здравна инспекция – Сливен извърши безплатни прегледи за СПИН на желаещите.


Школата по зумба към Военен клуб – гр. Сливен беше главния организатор за провеждането на мастер клас със световно известния инструктор от Румъния – Ionut Iordache. На 07.02.2015 г. от 18.00 ч. в спортна зала „Васил Левски” се събраха над двеста души от цяла България, за да се включат в зумба проявата. Събитието се осъществи и с помощта на община Сливен и Младежки информационен културен център – Сливен.


Ритуал-поклонение, по повод 137 години от Освобождението на Сливен от Османско владичество и откриването на бюст-паметник на ген. Михаил Д. Скобелев, се състоя на 16 януари с участието на Военен клуб – гр. Сливен. Поднесени бяха цветя в знак на признателност.


Новата учебната година в Центъра за подготовка на специалисти (ЦПС) в гр. Сливен бе открита на 12.01.2015 г. Тази година всички мероприятия по учебно-бойната дейност са посветени на достойното отбелязване на 65-та годишнина на формированието, която ще бъде чествана в началото на месец октомври. Откриването на учебната година съвпадна с пристигането на военнослужещи за обучение по „Специална подготовка” за придобиване на сержантско звание.


На Йордановден в района на центъра за подготовка на специалисти – гр. Сливен, отец Йоан освети бойното знаме на военното формирование. Пред личния състав бе представен и новият началник щаб на Центъра, подполковник Данчо Николов.


Коледен флашмоб в центъра на град Сливен на 11.12.2014 г. проведе школата по зумба към военния клуб. Пред украсеното коледно дърво ръководителят Борис Панайотов подкани малки и големи да се включат в танците и да се заредят с коледно настроение.


Концерт по повод Международния ден за борба с HIV/СПИН организираха на 01.12.2014 г. Военен клуб – гр. Сливен и Сдружение „Жажда за живот”. В препълнената концертна зала на клуба младежи от града изгледаха тематична театрална постановка, а за доброто им настроение се погрижиха доброволците от Сдружението и Школата по спортни танци към военния клуб. Тази година кампанията преминава под мотото „ДА ЗАПАЗИМ ПОСОКАТА, ДА ПРОДЪЛЖИМ ПЪТЯ!”.


Престижното второ място в своята категория – момчета до 12 години, завоюва Щерьо Атанасов от спортен клуб „Будокай” при Военен клуб – гр. Сливен. Той спечели купа и почетна грамота от провелото се национално състезание по карате шинкиокушин за деца на 22.11.2014 г. в гр. Раднево. Под ръководството на своя треньор Йордан Танев младите атлети тренират във Военен клуб – гр. Сливен и участват в регионални и национални състезания.


В Деня на християнското семейство Сливенският митрополит Йоаникий освети новопостроения параклис св. Димитър Солунски в двора на военно формирование 22 220. Присъстваха командирът на поделението полк. Стаматов, неговите заместници и военнослужещи. Дядо Йоаникий отправи своята молитва за здраве и благополучие към целия личен състав на формированието.


Нови призови места завоюва балет „Барби” от Военен клуб – гр. Сливен на провелия се в Димитровград на 8 и 9 ноември ІХ Национален танцов конкурс „България танцува 2014”. В оспорваната надпревара с над 30 състава от страната малките танцьори спечелиха първо място в категорията „Класически танц” и втора награда в категорията „Съвременен танц”.


На открита на 23.10.2014 г. ежегодна изложба в Концертна зала на Военен клуб – гр. Сливен членове и гостуващи фотографи от Клуб по интереси „Фото-арт-клуб” показаха последните си фотоси от пленера в селата Жеравна и Медвен, на която отличилите се фотографи получиха награди.


Годишното отчетно-изборно събрание на Дружество „Военноинвалид” Сливен се проведе на 29 октомври във Военен клуб – гр. Сливен. С пълно единодушие бе избран новият председател на дружеството г-жа Велка Иванова. Гости на събитието бяха кметът на града инж. К. Милев, главният секретар на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите Иван Иванов, началникът на отдел „Управление на военните клубове и военно-патриотично възпитание” към ИА „Военни клубове и военно-почивно дело” г-жа Ралица Тодорова и председатели на военно-патриотичните съюзи от гр. Сливен.


Специална покана за участие в празника на град Твърдица – Петков ден получи школата по Зумба към Военен клуб – гр. Сливен. Многобройните участници за първи път се докоснаха на живо до латино ритмите под ръководството на международно сертифициран инструктор. Борис Панайотов от военния клуб показваше огнените танци и окуражаваше включването на децата и младежите от града.


Международния ден на младежта отбелязаха Военен клуб – Сливен и Младежки дом - Сливен. В гр. Сливен този празник се отбеляза с богата и разнообразна програма. На 12 август в градската градина беше „отворено” пространство за младите хора под мотото „Чуйте нашия глас”, където се проведоха различни дейности, инициативи и прояви. Кулминацията на празника бе зумба-фиестата под ръководството на Борис Панайотов от Военен клуб - Сливен, който накара всички да танцуват под темпераментните ритми на горещия танц.


„Маги данс клуб” към Военен клуб – гр. Сливен участва на 12 и 13 юли във Фолклорния фестивал „Хоро край извора” в гр. Велинград, където получи награда и грамота за участие, връчени от кмета на града.


Концерт за закриване на творческия сезон представи балет „Барби” на 27.06.2014 г. във Военен клуб – Сливен. Художественият състав е един от емблематичните за клуба с десет години изяви на неговата сцена и е носител на многобройни призови национални награди.


Концерт по повод закриване на творческия сезон 2013-2014 г. под надслов „Ваканция, здравей” се състоя на 24 юни във Военен клуб – гр. Сливен. Първите си мащабни изяви направиха школата по класически балет „Адажио” с ръководител Наталия Хаджикостова и клубът по художествена гимнастика „Дивна” с треньор Галина Костадинчева. „Ветераните брейкъри” от танцово студио „Борис Панайотов” показаха атрактивни изпълнения, които бяха аплодирани многократно.


В Националния турнир по спортни танци и откритото държавно първенство на 21 юни в град Несебър възпитаниците на клуба по спортни танци към Военен клуб Сливен с треньор Цанка Иванова Станислав Младенов и Мина Великова спечелиха сребърен медал при юношите старша възраст, а Васил Консулов и Ана Антонова се класираха четвърти в същата категория. В категорията над 19 години в Националния турнир Цветомир Стойнов и Йорданка Георгиева заеха призовото първо място, а в държавното първенство се класираха трети. В категорията „Изгряващи звезди” – деца до 9 години, при соловите изпълнения Николета Крумова завоюва златен медал, а Даяна Петрова се окичи с бронза. При деца до 11 години Антония Митева стана първа.

В Националния турнир по спортни танци на 22 юни в град Варна Цветомир Стойнов и Йорданка Георгиева спечелиха златния медал в категорията „стандартни” при състезателите над 19 години.


Националният конкурс за етно, съвременни и характерни танци се състоя в рамките на традиционния „Фестивал на розата, традициите и изкуството – Казанлък 2014” на 15 юни 2014 г. Участваха формации от над двадесет града в страната, които мериха сили в различните категории и стилове. Абсолютен триумф постигна детски модерен балет „Барби” при Военен клуб Сливен, който завоюва златен медал в категорията „етно – съвременни танци” за формации, златен медал в малка група – „съвременни танци” и бронзов медал при формации –„съвременни танци”. Двата дуета спечелиха съответно второ място в категория „съвременен танц” и четвърто място при „класическите”.


Творческа вечер, посветена на 110 години от рождението на големия български и световен поет Атанас Далчев се проведе във Военнен клуб Сливен на 3 юни. Връчена бе националната литературна награда „Атанас Далчев”, която сливенското издателство „Обнова” и Военен клуб Сливен учредиха преди 10 години. Наградата се присъжда на поети и критици, които продължават да развиват Далчевата линия в литературата. Жури с председател литературния критик, историк и философ Панко Анчев и членове проф. Йордан Калайков и поета Паруш Парушев определи новия лауреат. Това е проф. Симеон Янев - писател, критик и преподавател в СУ ”Климент Охридски”.


Състезатели от клуба по спортни танци към Военен клуб Сливен поздравиха децата на град Шивачево на 31 май за предстоящия Ден на детето. Кметът на града приветства малчуганите и изказа специални благодарности на гостуващите деца от военен клуб Сливен.


С личната покана на кмета на 31 май малките участници от балет „Барби” бяха специални гости на празника, посветен на Деня на детето в с. Мокрен. В навечерието на празника децата от ВК Сливен и от с.Мокрен изживяха празнични и щастливи моменти в танци и игри.


В чест на празника на българската култура и славянската писменост военен клуб Сливен покани част от участниците в ХVІІІ международен детски фолклорен танцов фестивал „Приятелство без граници”. На откритата сцена пред клуба своите изпълнения показаха детските фолклорни състави от България, Турция, Полша, Молдова и Пакистан. Многобройна публика аплодираше малките танцьори – посланици на своите страни и култура.


Среща на членовете на военно-патриотичните съюзи и военнослужещите от сливенския гарнизон със заместник - министъра на отбраната г-н Иван Иванов се състоя на 21 май във военен клуб Сливен . В нея участваха още и председателят на Комисията по отбрана към Народното събрание Янко Янков, областния управител на Сливен Корнелий Желязков, кмета на града инж. Колю Милев и бившия началник на Генералния щаб о.р. генерал-полковник Цветан Тотомиров.


„Маги денс клуб” към Военен клуб Сливен взе участие в международния фолклорен фестивал „Волвис” в гр. Ставрос – Гърция от 16 до 19 май. В оспорваната конкуренция със състави от над петнадесет държави танцьорите завоюваха престижното първо място и получиха почетната статуетка и диплом. Създаден само преди три години във ВК Сливен, художественият състав с ръководител г-жа Магдалена Луканова вече е носител на множество национални и международни отличия.


Тържествено събрание – концерт по повод 69 годишнината от победата над хитлерофашизма и деня на Европа се проведе във ВК Сливен на 9 май. Мероприятието бе организирано от военния клуб, СВВБ - гр. Сливен и руско дружество „Отчий дом”. Свои изпълнения поднесоха художествените състави към клуба, военния духов оркестър към ЦПС и гост изпълнители. Присъства кмета на града инж. К.Милев, членове на военно-патриотичните съюзи, много граждани и ученици.


Празничен концерт по случай настъпващите Великденски празници се проведе във Военен клуб Сливен на 16 април. Участваха детски модерен балет „Барби” с художествен ръководител Силвия Терзиева, клубът по спортни танци с треньор Цанка Иванова, детският фолклорен състав „Бисерче” с худ ръководител Магдалена Луканова, танцовото студио Борис Панайотов, школата по класически балет „Адажио” с ръководител Наталия Хаджикостова, клубът по художествена гимнастика „Дивна” с ръководител Галина Костадинчева и „Маги-денс” клуб.


Конференция с полигонните специалисти от сухопътни войски се проведе на 15 април във Военен клуб Сливен. Целта и бе да повиши теоретичната подготовка при провеждането на стрелби, тактически занятия, подготовката и поддържането на учебните полигони, да се обобщи и популяризира положителния опит при провеждане на периодическо техническо обслужване на учебните полигони и стрелбища в Сухопътните войски. Участваха началниците от 16 полигонни команди.


Детски модерен балет „Барби” при Военен клуб Сливен взе участие в “Националния конкурс за класически, характерни и съвременни танци - Бургас 2014 г.“ от 11 до 13 април. Малките барбита се представиха чудесно, завоювайки второ и трето място при груповите изпълнения, златен и сребърен медал при индивидуалните изпълнения и трио. Художествен ръководител на състава е госпожа Силвия Терзиева.


Премиера на новата книга на проф. д.т.н. инж. о.р. под полк. от ВВС Николай Петров – „ЗА СВЕТОВНАТА НАДЕЖДА. МИРЪТ И ВОЙНАТА” по повод деня на авиацията се състоя на 10 април във Военен клуб Сливен. Ръководителят на литературния клуб „Йордан Йовков” към ВК Сливен - г-н Деньо Денев презентира книгата и автора пред многобройната публика. Рецензия за произведението представи литературния критик Димитър Бечев.


Празничен концерт в чест на десет годишнината от членството на България в НАТО се проведе на 06 април пред Военен клуб Сливен. Тържеството бе открито с химна на НАТО от военния духов оркестър към ЦПС – Сливен, а м-р Георгиева приветства гостите и разказа за същността и ползите на страната ни от членството ни в пакта. Свои изпълнения представиха детския фолклорен ансамбъл „Тракийче” към ЦРД, а в по късните часове под ръководството на Борис Панайотов от ВК Сливен се проведе и „Зумба – фест”.


Денят на Тракия бе честван във Военен клуб Сливен с тържествено събрание – концерт на 26 март. Проявата бе организирана от Тракийско дружество „Лазар Маджаров”, Военен клуб Сливен , СОСЗР – Сливен. Военният духов оркестър изнесе самостоятелен концерт пред военния клуб, който предхождаше празничната концертна програма, включваща изпълнения на духовия оркестър, танцовите състави - „Барби” и „Авангард”, фолклорна група към тракийското дружество и др.

Паметно слово, изнесено от председателя на общинския СОСЗР Сливен о.р. м-р Митко Манев припомни героичните събития отпреди 101 години.


Концерт до вековния Стар бряст изнесоха балет "Барби", балет „Авангард” и Клубът по спортни танци към Военен клуб Сливен на 18.02.2014 г. Участието бе с цел популяризиране на кампанията за Стария бряст – европейско дърво на годината.


За пореден път се изявиха талантите от литературен клуб „Йордан Йовков” към военен клуб Сливен. Вестник „Сливенско дело” публикува три стихотворения на единадесетокласничката от хуманитарната гимназия Дебора Александрова в броя си от 4 февруари 2013 г.


Фото-изложба „100 години спомени от първата световна война” бе организирана от Военен клуб Сливен съвместно със сдружение „Мати Болгария” и клуб „Културен туризъм”.


Национален турнир по спортни танци „Изгряващи звезди Сливен 2013”, организиран от военен клуб Сливен съвместно с община Сливен се проведе на 08 декември тази година в зала „В. Левски” в града под сините камъни.

Участниците бяха над петдесет от цялата страна. Клубът по спортни танци към ВК Сливен с худ. ръководител Цанка Иванова завърши с две първи, три втори и две трети места в различни категории, като златни отличия завоюваха Даяна Петрова във възрастова група до 7 години и Симона Джурелова до 9 години.


Военен клуб Сливен бе домакин на регионална среща на областните съвети на Съюза на ветераните от войните от югоизточния район, състояла се на 21 ноември т.г. На срещата се обсъдиха редица обществено значими теми, между които бяха отбелязването на 70 години от края на втората световна война, мерки за увековечаване паметта на участниците в нея за идните поколения и нови моменти във военно-патриотичното възпитание на подрастващото поколение.


Златен и сребърни медали за балет „Барби”

В VІІІ национален фестивал Димитровград-2013 „България танцува” взеха участие детски модерен балет „Барби” и модерен балет „Авангард” към военен клуб Сливен. В оспорваната конкуренция измежду 300 участници малките Барбита от ВК Сливен заеха следните призови места: в категорията „класически танц” - първо място с „Пролетен танц”, а в категория „съвременен танц” - две втори и едно трето място с танците „Малките пингвинчета”, „Диви танци” и „Артистите на цирка”.


Брейк формацията на танцово студио „Борис Панайтов” към военен клуб Сливен взе участие в международно състезание. В град Пловдив на 9 и 10 ноември се проведе международния танцов турнир „Пловдив Древен и Вечен”, където сили премериха танцови състави от шест държави. Диплом за участие получи брейк формацията с ръководител от Борис Панайотов.


Военно формирование 22220 в гр. Сливен отпразнува шейсет и третата годишнина от връчване на бойното му знаме. Командирът на формированието полк. Христо Стаматов приветства воините и цивилните служители в строя.

Тържественият празничен концерт по случая започна във военен клуб Сливен от 11:00 часа на 04.10.2013 г. Поздрав със своите изпълнения отправиха към бойците от в.ф. 22220 участниците от танцово студио „Борис Панайотов” и модерен балет „Авангард” към ВК Сливен и акробалет „Тиара” към ВК Айтос.


ГОЛЯМАТА НАГРАДА ЗА ДЕНЬО ДЕНЕВ И ВОЕНЕН КЛУБ СЛИВЕН

За празника на Сливен – Димитровден военен клуб Сливен номинира поета Деньо Денев за голямата годишна награда на община Сливен за литература и изкуство "Добри Чинтулов". Наградата е учредена през 1967 г. и се присъжда за високи постижения в литературата и изкуството на изявени български творци.

Повече от 30 години на доброволни начала той е художествен ръководител на литературния клуб "Йордан Йовков" при военен клуб Сливен. Представил е над двадесет млади автори /ученици и студенти/ със стихове, разкази, приказки и рисунки в регионалната и централна преса /в.'Труд”, страницата "Млада муза".

Деньо Денев е утвърдено име в съвременната българска литература, носител на три национални награди за поезия. Автор е на книги с поезия, литературна критика и публицистика, а съшо така на пиеси и литературни портрети на редица изтъкнати съвременни творци.


30 ГОДИШЕН ЮБИЛЕЙ НА В.Ф. 46700 „РЕМОНТНА БАЗА ЗА ВЪОРЪЖЕНИЕ И ТЕХНИКА”

Тържествено събрание-концерт по случай 30-годишнината от създаването на в.ф. 46700 се проведе на първи октомври от 12 часа в Концертна зала на военен клуб Сливен. Слово за създаването и дейността през годините на „Ремонтната база за въоръжение и техника” изнесе нейния командир подполковник Румен Гочев.

Поздравителни адреси бяха прочетени от командира на сухопътни войски, кмета на град Сливен, областния управител, военен клуб Сливен. Концертна програма за личния състав и гостите изнесоха „Клуб по спортни танци” и спортен клуб „Будокай” към военен клуб Сливен и военния духов оркестър към ЦПС.


СЛИВЕНСКИ ВЕТЕРАН ОТ ВОЙНИТЕ ОТПРАЗНУВА 90 ГОДИШЕН ЮБИЛЕЙ

Бившият председател на областния съвет на СВВБ в Сливен г-н Кръстю Иванов Дечев отпразнува на 02.10.2013 г. своята деветдесет годишнина. Достолепен воин и патриот, отдал част от младостта и живота си за благото на България, чието сърце вече деветдесет години тупти предано и отдадено на каузата на Родината. Клубът по спортни танци с ръководител Цанка Иванова към ВК Сливен поздрави ветерана с няколко свои изпълнения.


На 15 август 2013 г. полковник Рей Шулц - военен аташе в Посолството на САЩ, г-н Кольо Милев - кмет на гр. Сливен, г-н Корнелий Желязков - областен управител на Сливенска област и полковник Явор Матеев - началник на отдел „Съвместни военни съоръжения" в Министерството на отбраната участваха в прерязването на лента на церемонията по откриването на ремонтирания физкултурен салон в 7-мо ОУ „Панайот Хитов" в град Сливен. Правителството на САЩ, в лицето на Отдела за военно сътрудничество в Посолството на САЩ към Европейското командване на въоръжените сили на САЩ, осигури 26000 лева (17350 щатски долара) за основен ремонт на физкултурния салон на училището. Този проект по Програмата за хуманитарна помощ на Министерството на отбраната на САЩ бе извършен от съвместен американско-български военен екип като част от обучението Black Sea Rotational Force (BSRF).

Поздрав към гостите отправи със свои изпълнения детският модерен балет „Барби” към военен клуб Сливен с художествен ръководител Силвия Терзиева.


На 14 юни 2013 г. петдесет члена от СОСЗР – гр. Бургас и клуб “Маяк” към него гостуваха в град Сливен. От 14 часа във Военен клуб - Сливен те бяха посрещнати от кмета на града, който ги запозна с работата на общината и проектите, които изпълняват.

Сред гостите бяха г-н Ярослав Куюмджиев – областен секретар на съюза и г-н Цветан Жеков – председател на клуб “Маяк”.

За дейността на сливенския съюз разказа областния председател г-н Красимир Александров.


На 12 юни Военен клуб - Сливен бе домакин на заключителния Преглед на любителското художествено творчество в Сухопътните войски през 2013 година. Участваха над 250 индивидуални изпълнители и състави от осем военни формирования, класирали се на регионалните прегледи. Гости на Прегледа бяха командира на сухопътни войски генерал-майор Ненов, кмета на гр. Сливен инж. К. Милев и г-н С. Диков - началник отдел “Югоизточен” на ИА “Военни клубове и военно-почивно дело”.

Призовото първо място получи 61-ва Механизирана бригада от гр. Карлово, втори се класираха 101-ви Алпийски батальон Смолян, а трети останаха 101-ви Мобилен полк за логистична подкрепа – Пловдив.

Всички участници получиха диплом за участие връчен от генерал-майор Ненов.


На 23.05.2013 г. във военен клуб Сливен се състоя работна среща между областните ръководства на Съюза на ветераните от войните на Сливен и Ямбол. Водени от двамата председатели на съюзите - о.з. полк. Тодоров и д-р Иванов – бяха очертани съвместни инициативи и обсъдени конкретни въпроси, които да бъдат поставят пред Пленума на ЦУС на СВВБ и Националния конгрес на съюза, който ще се проведе през м. юни т. г. Главните експерти на двата военни клуба, присъстваха на срещата и обмениха идеи за работата на клубовете с военно-родолюбивите съюзи.


На 9 май 2013 г. Военен клуб – гр. Сливен бе един от съорганизаторите на тържествата, посветени на Деня на Европа и на 68-годишнината от победата над хитлерофашизма. В 11:30 ч. членове на СВВБ и гл. експерт ВК Сливен поднесоха цветя пред градския мемориал, издигнат в памет на загиналите през Втората световна война. В 17:00 ч. в концертна зала на ВК Сливен се състоя тържествено събрание и поздравителен концерт в чест на великата дата.

Специално участие взе военния духов оркестър към “Център за подготовка на специалисти” – гр. Сливен.


Пореден успех завоюваха балетите „Барби” и „Авангард” към военен клуб Сливен. На 19 и 20 април те взеха участие в ХV Национален конкурс за класически, характерен, съвременен танц и фрий-денс, провел се в град Бургас. Участваха отбори и индивидуални изпълнители от цялата страна, които мериха сили в отделните категории и възрастови групи. В оспорвана конкуренция малките балерини от балет „Барби” завоюваха ІІ-ро място в първа възрастова група и ІІІ-то място във втора възрастова група в категорията съвременни танци. При индивидуалните изпълнения при най-малките сребърен медал завоюва Мария Канзонова, а бронзов Яна Чолакова. При по-големите, балет „Авангард” завоюва поощрителна грамота за своето участие. Художествен ръководител и на двата състав е Силвия Терзиева, която от години възпитава в младите таланти красивите движения и усет за музика и красота.


На 13 и 14 април 2013г., балет „Авангард” към ВК Сливен, взе участие със свои изпълнения, в провелото се офроуд състезание „Сливен 4 х 4 Екстрийм”.


На 12 април в двора на бившия зенитен полк в гр. Сливен, пред паметника на артилериста бе отбелязана 124 годишнината от създаването на 6-ти Артилерийски полк. Присъстваха членове на военно-родолюбивите съюзи, представители от военното окръжие и граждани. Слово за създаването на легендарния полк и неговото победоносно участие в Одринската епопея изнесе о.з. м-р Съби Тодоров.


На 29 март във военен клуб Сливен се проведе областна отчетно - изборна конференция на съюза на ветераните от войните – Сливен Гости на събитието бяха областния управител, кмета на града, главния секретар на ЦС СВВБ.

Поздравителни адреси и приветствие поднесе кмета на града инж.К.Милев към всички членове, които през изтеклата година са навършили деветдесет годишна възраст.

Единодушно за председател на областния съвет на СВВ беше преизбран о.з. полк. Николай Тодоров.


На 26 март в Сливен с военни почести и полагане на венци на паметника „Орлето” се състоя общоградското поклонение в памет на героите от Одринската епопея и загиналите за народна свобода. Слово по повод 100 години от Балканските войни и Деня на Тракия произнесе кметът на града генерал о.р. Кольо Милев.

Празничната програма във Военния клуб продължи с тържествено събрание-концерт по повод годишнината от събитията. Участие в него взеха Военният духов оркестър, фолклорните певчески групи при Тракийско дружество „Лазар Маджаров” , състави към военния клуб и фолклорният танцов ансамбъл „БРАВО”.

На 27 март, в зала „Май” с честване под наслов „Одрин падна” взеха участие акад. Георги Марков и клубовете „Родолюбие” към ПМГ „Добри Чинтулов”, ГПЗЕ „Захари Стоянов”, ХГ „Дамян Дамянов” и III ОУ „Д-р Иван Селимински”. Прожектира се документалния филм „На нож” и акд. Георги Марков представи новата си книга „България в Балканския съюз срещу Османската империя 1911-1913 година”.


На 21 март за дванадесети пореден път военен клуб Сливен бе организатор и домакин на регионалния фестивал на руската песен и танц. Състави и индивидуални изпълнители от цялата област представиха песни и танци на Руската Федерация. Всички участници получиха диплом, а най- добрите бяха удостоени с материални награди. Специален гост на събитието беше г-н Максим Алешин – консул от генералното консулство на Руската Федерация в гр.Варна.


На 21 март военен клуб Сливен бе домакин на специализираната трудова борса организирана от Бюро по труда Сливен. Над 300 желаещи дойдоха да се информират за новите свободни работни места, които ще бъдат разкрити в областта. Основни работодатели се явиха община Сливен, Областна администрация и регионален исторически музей, които ще наемат работници по спечелени от тях европейски проекти за субсидирана заетост.


„Маги данс клуб”към ВК се върна с награда от Чехия. Танцьорите от фолклорния състав с ръководител Магдалена Луканова донесоха диплом от международния фолклорен фестивал на самодейните състави, който се проведе в Прага. В дните от 13 до 17 март в танцовата надпреварата участваха над 1500 танцьори от цяла Европа. Високото отличие е признание за участниците и гордост за военен клуб Сливен.


В концертна зала на военен клуб Сливен на 20.02.2013 г. се проведе годишното отчетно-изборно събрание на областния СОЗР – Сливен. На него бе преизбран досегашния председател на съюза о.р. полк. Красимир Александров. Бяха раздадени членските карти на нови осемнадесет члена. Приветствие към делегатите отправи кмета на града инж. К.Милев. Гости на събитието бяха председатели на ВРС, общински съветници и др.


Над триста души изпълниха голямата зала във ВК Сливен, за да се насладят на прекрасната концертна програма, посветена на деня на влюбените. На 14 февруари служители от военен клуб Сливен поканиха своите състави на голямата сцена. Със свои изпълнения се представиха: Танцово студио „Борис Панайотов”, балет „Авангард”, клуб за спортни танци. Гостуващите изпълнители от ДАНПТ „Сливен” и училищни клубни състави разнообразиха и обогатиха музикално-театралната програма. Над два часа залата аплодира младите таланти и тяхната феерия от танци, песни, изпълнени с любов в празника на любовта.


Вече седем години фондация „Деца на българската армия” се грижи за синовете и дъщерите на военнослужещите и цивилните служители, загинали при изпълнение на служебния си дълг. Средствата, които хората, работещи в системата на Министерството на отбраната, заделят всеки месец, подпомагат децата да продължат да учат, да спортуват и да постигат мечтите си.

Наближаващите коледни и новогодишни празници са повод да направим повече хора съпричастни към тяхното бъдеще.

По този повод военен клуб Сливен е инициатор на коледния благотворителен базар, който е разположен във фоайето на военния хотел.

На него са представени коледни картички и украси изработени безвъзмездно от деца и ученици от сливенска област.

Специални благодарности отправяме на възпитаниците на: ЦДГ „Теменуга” - гр.Сливен; ЦДГ „Слънчо” – с.Ябланово; ЦДГ „Перуника” – с.Сотиря; СДГ „Калина” – гр.Сливен; ХІІ ОУ „Е.Багряна” – гр.Сливен; ОУ „Ч.Храбър” – с.Крушаре; ОУ „Н.Геров” – с.Гавраилово; ПМГ „Д.Чинтулов” – гр.Сливен; ІV ОУ „Д.Петров” – гр. Сливен.

Можете да подкрепите нашата инициатива, като дарите средства на фондацията, закупувайки коледните картички и украси на сливенските деца.

Заповядайте във военен хотел – Сливен до края на този месец, за да дарите искрица надежда на нуждаещите се.


На 21.10.2012 г. над 180 двойки от спортни клубове в страната се включиха в 17-то издание на Открит турнир по спортни танци „Купа Сливен 2012” и юбилейните издания на Държавното първенство – II ранг „Купа България” и Отборното първенство по спортни танци за 2012 година в Сливен. Състезанията се провеждат под патронажа на кмета Кольо Милев и са включени в Програмата за честване на празника на града – Димитровден. Организатори са Община Сливен, Българската федерация по спортни танци и Клубът по спортни танци „Сливен” към военен клуб Сливен.


На 16.10.2012 г. в концертната зала на ВК - Сливен се проведе „Вечер посветена на 100 г. от Балканската война”. Инициативата е съвместна проява с Регионалния исторически музей Сливен. Преди началото на проявата пред ВК военния духов оркестър изпълни част от своята репертоарна програма. Доклад посветен на юбилея изнесе г-жа Веселина Янакиева – уредник в музея. В празничната програма се включи и младежки танцов състав „Браво” към ВК Сливен.


На 13 октомври 2012 г. в град Шумен се проведе Открит турнир по спортни танци за „Купа Шумен”. В него взеха участие състезателни двойки от цялата страна. В категорията юноши младша възраст / 13 години/ първо място и златен медал завоюваха Станислав Младенов и Божидара Златева от КСТ „Сливен” към военен клуб Сливен. Треньор на младата двойка е Цанка Иванова.


От 01 до 10 октомври 2012 г. – младежки танцов състав „Браво” към ВК Сливен взе участие в световен фолклорен фестивал в Република Южна Корея гр.Cheonan City. От подадените около сто заявки, след направената селекция бяха поканени състави от 25 държави. Конкурсната програма се проведе в няколко дни с различно времетраене на изпълненията. Международно жури оцени съставите, като МТС „Браво” завоюва престижното второ място /сребърен медал/ в крайното класиране и първо място за най-атрактивно представяне.


Военен клуб Сливен е в инициативния комитет по организирането и провеждането на две юбилейни годишнини – 100 години от Балканската война и 100 години от създаването на Трета българска армия.

На 18 септември 2012 г. бе дадено началото по отбелязване годишнините. Тържествата започнаха с представяне на картинна експозиция „Балканската война през погледа на художника” в галерия „Миркович”. Пред паметника на 7-ми конен полк „Орлето” бяха положени венци и цветя. Кметът на града инж. Кольо Милев откри паметна плоча – 100 години Трета армия. Вечерта програмата продължи в ДТ „Стефан Киров” с тържествено събрание и концерт на ансамбъла на Българската армия . Слово произнесе армейски генерал Йордан Мутафчиев. Програмата завърши с тържествена заря – проверка на площад „ Хаджи Димитър” .

Официални гости на тържествата бяха : Началника на отбраната генерал Симеонов , Командира на сухопътни войски генерал майор Василев , Началника на Отдел „ Югоизточен” г-н Диков , депутати , Кмета и Областния управител и други.


На 11.09.2012 г. Военен клуб – гр. Сливен взе участие в тържественото посрещане на Тринадесета рота „Алтея” – Босна и Херцеговина на площад „Хаджи Димитър”. Оофициални гости на събитието бяха началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов, контраадмирал Валентин Гагашев – зам. командващ на СКС, генерал-майор Стефан Василев – командир на СВ, кметът на Община Сливен – Кольо Милев, председателите на военно – родолюбивите съюзи в града, други официални лица и много граждани. Беше изразена благодарност към военнослужещите, завърнали се от успешна мисия и се връчиха награди на отличилите се.Article | by Dr. Radut