Jump to Navigation

Мероприятия

На 7 декември 2018 година в гр. Лом бе отбелязана 75-годишнината от героичната гибел на Димитър Списаревски. В първия си боен полет на 20 декември 1943 г., по време на бомбардировките на София, летецът загива, като пръв в авиационната ни история извършва въздушен таран на противников самолет. За прослава на неговия подвиг и почит пред саможертвата му в защита на мирното население Община Лом, Асоциацията на българите по света, Народно читалище „Постоянство 1856“, Военен клуб – Лом и военно-патриотичните организации, историческия музей, Дружеството за българо-швейцарско приятелство „Луи Айер“ и родолюбци ломчани организираха тържествена вечер, която се състоя в читалище „Постоянство 1856“. Във фоайето на читалището бе експонирана изложба макети на бойни самолети, дело на украинския художник Игор Шатохин, сред тях и „Месершмит G-2“, на който е летял Списаревски. Слово за живота и звездния миг на Димитър Списаревски – „живата торпила“, произнесе г-жа Зоя Апостолова. Тя представи и възпоменателния вестник „Роден да лети“, посветен на годишнината от подвига. Вечерта продължи с патриотични, възрожденски и народни песни в изпълнение на формация „Армейска песен“ от Представителния ансамбъл на въоръжените сили на Република България. Гости на събитието бяха кметът на Община Лом г-жа Пенка Пенкова, г-жа Христина Христова - председател на Общински съвет - Лом, подп. доктор Мануш Христов – преподавател в катедра „Тактика, въоръжение и навигационна подготовка“ на факултет „Авиационен” на Национален военен университет „Васил Левски”, майор Дамян Кушев - заместник-началник и началник сектор във Военно окръжие – Монтана, общественици, дарители. Организаторите и участниците в паметната вечер получиха много поздравителни адреси, включително и от президента на Република България и върховен главнокомандващ на въоръжените сили генерал Румен Радев.


По повод 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия, и 140 г. от създаването на БА, във Военен клуб Лом се проведе шахматен турнир. Организатори на събитието бяха военният клуб, клубът по интереси „Шахмат“ с водещ м. с. Герасим Каменов и общинската организация на СОСЗР с председател о. з. подп. Асен Горанов, с подкрепата на Община Лом.

Турнирът се проведе от 2 до 4 май 2018 г. и беше отворен за всички любители на шахматната игра от гр. Лом. На класиралите се до шесто място бяха връчени грамоти.


С тематична беседа на 20 април 2018 г. Военен клуб Лом отбеляза 142-та годишнина от Априлското въстание (1876 година). Лектори бяха Юлий Йорданов и Иван Георгиев – водещи на клубовете по интереси „Литературно творчество“ и „Краезнание“. Акцентирано беше върху въстанието от 1850 г. в Северозапада, като важен момент в националноосвободителните борби и героичния път на Ботевата чета към безсмъртието.


Военният клуб и военнопатриотичните организации в гр. Лом се включиха на 18.02.2018 г. в общоградското поклонение по повод 145 г. от гибелта на Васил Левски. След заупокойната панихида, отслужена в съборния храм „Успение Богородично“, пред паметната плоча на Апостола 6-годишният Николай Емилов рецитира стихотворение, посветено на Дякона. С едноминутно мълчание бе почетена паметта на великия българин и бяха положени венец и цветя.

Организираното във Военен клуб Лом на 19.02.2018 г. възпоменателното тържество за отбелязване на 145 години от гибелта на Апостола на свободата започна с рецитиране на стихотворението на Христо Ботев „Обесването на Васил Левски“. Иван Георгиев - ръководител на клуб по интереси „Краезнание“, и Юлий Йорданов - ръководител на клуб по интереси „Литературно творчество“, споделиха с присъстващите свои мисли за личността на Левски и направените от тях проучвания за дейността му. След възпоменателното тържество бяха положени цветя пред паметната плоча на Апостола.


На 24.03.2017 г. в гр. Лом бе почетена паметта на героите от 15-и пехотен ломски полк, загинали по време на Първата световна война. Отслужена беше панихида в катедралния храм „Успение Богородично” и беше раздаден курбан. За отбелязване на 100 годишнината от гибелта на полк. Стефан Илиев, командир на 15-и пехотен ломски полк, загинал геройски начело на контраатака на 26 март 1917 година в битката за връх Червена стена, на улицата, носеща неговото име, бе открита паметна плоча. В препълнения салон на Народно читалище „Постоянство 1856“ звучаха силни и затрогващи слова за подвига на полк. Стефан Илиев и воините от полка, за живата памет и непреходната почит към тяхната саможертвата и родолюбие.

Събитието беше организирано от Община Лом, Исторически музей, военно-патриотичните съюзи и Военен клуб – гр. Лом, Дружество за българо-швейцарско приятелство „Луи Айер“ – Лом. Инициатор бе големият родолюбец проф. д-р Иван Гаврилов, изтъкнат специалист по гръдна хирургия, който бе удостоен с почетния знак на Съюза на ветераните от войните на България. В честването се включиха представители на местната и държавната власти, г-жа Емилия Кожухарова - правнучката на полк. Стефан Илиев, Иво Антонов - началник отдел „Военни паметници и военно-патриотично възпитание“ в Министерство на отбраната, историкът Зоя Апостолова, военно-патриотичните организации от област Монтана, 94-годишният Иван Киров - ветеран от Втората световна война, духовенството, много граждани и ученици от всички ломски училища.


По случай празника на Сухопътни войски Военен клуб – гр. Лом и военно-патриотичните съюзи организираха на 17.11.2016 г. шествие до паметника на Втори ломски конен полк. Положени бяха цветя в знак на почит към паметта на загиналите за Отечеството и преклонение пред тяхната саможертва в името на обединена, свободна и независима България. Слово произнесе Любомир Йорданов - журналист и писател.


В честване празника на гр. Лом на 17.09.2015 г. оркестър „Ритмус“ към Военен клуб – гр. Лом изнесе двучасов концерт в центъра на града.


По повод първия учебен ден на всички първокласници от гр. Лом бяха раздадени на 15.09.2015 г. разделители за книги, изработени от ИА „Военни клубове и военно-почивно дело“, в рамките на Национална кампания „Родолюбие“, със съдействието на Министерство на отбраната и Министерство на образованието и науката.

Кампанията има за цел държавните символи и основните исторически събития, изобразени на разделителите за книги, да изградят усещане за национална гордост, патриотизъм и родолюбие.

До всички директори на училища в гр. Лом беше изпратен поздравителен адрес от името на изпълнителния директор на Агенцията г-н Валентин Гагашев.


85 годишен юбилей на историка-педагог Васил Божинов – член на Клуб по интереси „Литературно творчество“ към Военен клуб – гр. Лом, бе честван на 14.09.2015 г. В камерната зала на читалище „Постоянство“ бе представена пред обществеността на града новата му книга „Съкровени страници“.

 


Военен клуб – гр. Лом, съвместно с военно-патриотичните съюзи, организира тържествено честване на 9-ти май - Ден на победата над хитлеристка Германия и Ден на Европа.

Пред сградата на военния клуб духовият оркестър „Ритмус” изнесе концерт. Членове от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюза на ветераните от войните на България и граждани поднесоха венци и цветя пред паметника на „Свободата” в центъра на града, където на ветераните бяха връчени ордени и благодарствени писма в чест 70-годишния юбилей. След тържеството Община Лом осигури празничен обяд за ветераните и членовете на военно-патриотичните съюзи от града.

 


В чест на 6-и май – Ден на храбростта и празник на Българската армия, Военен клуб – гр. Лом организира и проведе турнир по шах, в който участие взеха членове на военно-патриотичните съюзи в града. Победител в турнира стана Бойчо Тодоров – член на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите.


Във военен клуб – гр. Лом се състоя тържествено честване на Деня на народните будители. На тържеството присъстваха членовете от трите военно-патриотични организации. Почетният член на гр. Лом и историк г-н Васил Божинов изнесе доклад, след който членове на клуба по литературно творчество изнесоха рецитал.


Военен клуб – гр. Лом участва активно в тържествата по случай празника на града. Оркестър „Ритмус” изнесе празничен концерт на 16.09.2014 г. в Дунавски парк, а на 17.09.2014 г. пред читалището на площад „Свобода”.


На 3.03.2013 г. служители от Военен клуб Лом и членове от трите военно-патриотични организации участваха в честването на националния празник на Република България 3 ти март. Духовият състав на оркестър „Ритмус”, към Военен клуб Лом откри тържеството. Поднесени бяха венци и цветя на паметника на дядо Цеко Войвода.


На 28.11.2012 г. Община Лом, Историческия музей Лом с любезното съдействие на Народното събрание на РБ, Военен клуб Лом, СВВБ и СОСЗР-Лом организираха тържество, по случай 100 години от Балканската война, пред паметника на втори конен полк в двора на казармата.

Под звуците на оркестър „Ритмус”, към Военен клуб Лом, които изпълняваха военни маршове, бяха поднесени венци.

Паметникът е открит 1930 г., по случай 50-годишния юбилей на втори конен полк и е в памет на загиналите 67 души за Отечеството във войните от 1885 г., 1912 г.-1913 г., 1915 г.-1918 г., 1923 г.


На 11.10.2012 г. в Народно читалище „Постоянство” бе представена пред обществеността на града книгата „Поглед върху развитието на училищното дело в град Лом”. Автор на книгата е Васил Божинов- активен участник към клуба по интереси „Литературно творчество”, към Военен клуб Лом. Същата книга ще бъде представена на 19.10.2012 г. в Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”- гр. София


Военен клуб Лом и членове от трите военно-патриотични организации участваха в честването на Националния празник на Република България– 3 ти март. Духовият състав на оркестър „Ритмус”, към Военен клуб Лом откри тържеството. Поднесени бяха венци и цветя на паметника на дядо Цеко- Войводата.Article | by Dr. Radut