Jump to Navigation

Мероприятия

На 06.09.2018 г. на площад „Велбъжд” в гр. Кюстендил пред паметника „Боаир” се състоя тържествено честване на 133 години от Съединението на Източна Румелия и Княжество България. Военен клуб Кюстендил, съвместно с военно-патриотичните съюзи, поднесоха цветя и отдадоха почит към загиналите за свободата на България.


На 9 май 2018 г. Военен клуб Кюстендил, съвместно с членове на военно-патриотичните съюзи, се включи в отбелязването на Деня на Европа и победата над хитлерофашизма. Мероприятието се проведе пред паметника на загиналите във Втората световна война и бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност към героите.


С празнично шествие на 19.02.2015 г. град Кюстендил почете паметта на Апостола на свободата Васил Левски. Детски състави изнесоха рецитал пред паметника на Апостола. Кметът на град Кюстендил – г-н Петър Паунов, Военен клуб – гр. Кюстендил, председателите на военно-патриотичните съюзи, гости и граждани на града поднесоха венци и цветя на паметника и с едноминутно мълчание почетоха паметта на Васил Левски.

 


Съвместно с община Кюстендил, отдел „Култура и духовно развитие ” и Военен клуб – гр. Кюстендил беше отбелязана датата 22-ри септември, за да могат жителите на града да си спомнят историята за тази национална кауза. Под звуците на химна на Република България, в центъра на град Кюстендил с издигане на българският трибагреник започна честването на 106-та годишнина от обявяването на Независимостта на България. Празничната програма започна с изпълнения на Градския духов оркестър и продължи с творчеството на Вокална формация „Неразделни”. Венци и цветя на паметника на „Булаир” поднесоха областният управител Иван Каракашки, зам. кметовете на община Кюстендил Надя Каратова, Росица Плачкова и Виктор Янев, председателят на ОС Иван Андонов, началник отдел „Култура и духовно развитие” Димитрина Укалска, служител на Военен клуб – гр. Кюстендил, патриотичните съюзи, различни организации, граждани и гости на града.

 


Военен клуб – гр. Кюстендил съвместно с отдел „ Култура и духовно развитие ” отбелязаха датата 6-ти септември. С кратка литературна история и под звуците на духов оркестър, кюстендилци и гостите на града честваха 129 години от Съединението на България.

 


Представяне на книгата „Кюстендиль” на автора Георги Ангелов Друмохарски, както и други негови книги се състоя във Военен клуб – Кюстендил, по повод 10 години от създаването на читалище „Зора” в гр. Кюстендил. Присъстваха военно-патриотичните съюзи и граждани на общината.


На 18.07.2013 г., служители от Военен клуб - Кюстендил съвместно с представители на военно-патриотичните съюзи, взеха участие в тържество, организирано от общината . То се състоя пред паметника на Васил Левски, по случай 176 години от рождението му. С поетичен рецитал, венци, цветя и едноминутно мълчание, присъстващите отдадоха своята почит към живота и делото на Апостола на свободата.


На 13.03.2013г. във военния клуб, съвместно с читалище „Зора”, се проведе събрание по повод 100 годишнината от Балканската война /1912-1913/ и превземането на Одринската крепост. Проследен бе пътят на 13-ти пехотен Рилски полк от Кюстендил до местността Булаир.

На събранието присъстваха областният управител на града и представители от трите съюза.

Предоставена бе мултимедийна техника, за да се представят оригиналните ръкописи на ген.Никола Жеков, главнокомандващ Българската армия през Първата световна война. Материалите бяха осигурени от читалище „Зора” и военно историческата комисия.


Във военен клуб Кюстендил на 7.03.2013г., бе организирана и проведена дискусия, по повод 70-годишнината от спасяването на българските евреи. Темата на дискусията, бе големият спасител Димитър Пешев и околийският управител Любен Милтенов, взели дейно участие за спасението и помилването на българските евреи. Присъстваха представители на военно-патриотичните съюзи и областното ръководство, много граждани и местни медии.


На 3.03.2013 г., в град Кюстендил тържествено бе отбелязана 135 годишнината от освобождението на България от турско робство. Паметта на загиналите герои, бе почетена с едноминутно мълчание пред паметника „Булаир” в централната част на града. Националният флаг се издигна под звуците на химна. Представители на военно-патриотичните съюзи и военния клуб поднесоха венци и цветя.


В град Кюстендил беше тържествено отбелязан 22 септември - Денят на независимостта. Празникът започна пред арката на площад „Велбъжд” с тържествено издигане на националния флаг. Пред паметника „Булаир” венци поднесоха кмета на града, областния управител, депутати от района. На честването присъстваха представители на военния клуб, на СОСЗР, неправителствени организации и граждани, които също поднесоха цветя в знак на признателност.

  


В Кюстендил беше тържествено отбелязан 3-ти март. Граждани , управляващи, представители на различни организации, както и на военния клуб, поднесоха цветя и венци на паметника "Булаир". С минута мълчание, свели глави, присъстващите почетоха паметта на загиналите български, руски, финландски и други войни.

Директорът на Регионалния исторически музей припомни героизма на участниците в боевете за освобождението на България.

Положени бяха цветя и на бюста на Александър ІІ, наречен още Цар Освободител, подписал документите за освобождението на България след Руско-турската война.

По инициатива на кмета на град Кюстендил бяха раздадени повече от 1000 български знамена.

 


На 29.01.2012 г. е планирано отбелязване 135 годишнина от освобождението на гр. Кюстендил от Руско-турската освободителна война. Ще се поднесат венци на паметника на Ильо Войвода и на място кратка рецитал-програма.


На 19.01.2012 г., се отбеляза 22 годишнината от възстановяването на СОСЗР. Събитието се състоя в клуба на СОСЗР. Присъстваха около 25-30 човека.


На 06.01.2012 г. се отбеляза празника Йордановден. Както всяка година и на този ден, празнично шествие от граждани, тръгна от Богородичен храм към река Банска. Oсъществи се ритуалът с тържествения водосвет.


На 05.01.2012 г., се състоя събрание по повод 164 годишнината от рождението на Христо Ботев /06.01.1848 г./ в клуба на СОСЗР.Article | by Dr. Radut