Jump to Navigation

Мероприятия

По инициатива на ВК-Кърджали на 4.12.2023 г. ученици от X клас в Средно училище „Васил Левски“ – Крумовград участваха с презентации, посветени на войните на България и мястото на област Кърджали в тях, под мотото „Помни миналото, гради бъдещето!“

Събитието е част от Кампанията на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело“ за развитието на културно-художествената и военно-патриотичната дейност във военните клубове през 2023 година „Моята България! Моят град – град на...“

Магдалена Боянова и Анатоли Мутев презентираха Балканските войни и освобождението на Кърджали. Ергюн Максимов и Ахмед Ахмед се включиха с презентация по темата Първа и Втора световна война и ролята на България в тях. Еге Ахмед, Денислав Палазов и Стилян Георгиев направиха обобщение на участието на България във войните през XX век. Те представиха мирните договори, които България е трябвало да подпише, а също и как те са повлияли върху нейната история. В края на събитието учениците от VI клас Мартин Календжиев и Валерия Моллова рецитираха стихотворения, посветени на героите, дали живота си за родината.

Участниците получиха грамоти и благодарности за отличното представяне от ръководството на училището и служителя във ВК-Кърджали. Децата, техните достойни за уважение и подражание учители Илиян Тосков, Соня Димитрова и Златка Дуралиева и гостите на събитието изразиха надежда, че всеки от присъстващите във всяко свое действие ще има мотивацията и ентусиазма да допринася за мирното бъдеще на света, в който живеем.


На 1 ноември 2023 г. във Военен клуб – Кърджали бе отбелязан Денят на народните будители под надслов: „Ролята на съвременния будител“. Присъстващите се поклониха пред делото на Паисий Хилендарски, Иван Вазов, Григорий Цамблак, Свети Иван Рилски, Неофит Бозвели, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги Стойков Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов и много други, които в трудно време, с мощта на своята мисъл и дела, са връщали равновесието и духовната стабилност на народа. Всички се обединиха около мнението, че ролята на съвременния будител е да пази българските традиции и духовна идентичност за бъдните поколения. Специален поздрав поднесе Дамска вокална група „Ахрида“ с химна на будителите и букет от възрожденски песни. Поетесите Христина Въчева и Вилдан Сефер прочетоха авторски стихове и получиха заслужени аплодисменти.


По повод 115 години от възобновяването на третото българско царство и Независимостта на България, на 19 септември 2023 г. във Военен клуб – Кърджали бе открита изложба „Пантеон на българското възраждане“, организирана от военния клуб и Българска академия на науките. Ценните материали са част от колекциите на изследователя на български старини Александър Алексиев и инж. Георги Мъндев, включваща 10 постера с непубликувани снимки и документи на изявени възрожденски дейци, просветители и участници в нациналноосвободителното движение на българския народ. Александър Алексиев представи и новооткрит ръкопис от 1856 година на Георги Раковски.


На 2 март 2023 година във Военен клуб – Кърджали ученици от СУ „Отец Паисий“, преподавателите им Веселина Кючукова и Вяра Петрова, членове на Съюза на ветераните от войните на България и на Спортно-интелектуален клуб „Ахридос“ проведоха открит урок по памет и родолюбие, посветен на Освобождението на България – 3 март. Присъстващите почетоха с едноминутно мълчание паметта на загиналите за свободата на родината, а химнът на България постави началото на урока, в който историческите факти за българската национална революция и Руско-турската освободителна война, за героизма на българското опълчение, се преплетоха с патриотичните стихове на Иван Вазов, Христо Ботев, Атанас Далчев, Ивайло Балабанов, и превърнаха срещата в жива историческа картина. Изключително вълнуващ бе моментът, когато Видка Димитрова от Спортно-интелектуален клуб „Ахридос“ с много плам представи одата „Кочо“ на Иван Вазов, а емоционалното ѝ изпълнение съживи пред притихналата публика героичната защита на Перущица. Така младостта и мъдростта се срещнаха, за да почетат заедно паметта на загиналите за свободата на България и да отбележат 145 години от Освобождението ѝ.


С емоционално изпълнение Симеон Георгиев от 3а клас на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ на стихотворение за Левски и поднасяне на цветя пред паметника на Апостола на свободата започна поклонението, посветено на 150 години от гибелта на героя. Мероприятието бе организирано от Военен клуб - Кърджали, Общински комитет „Левски“ и спортно-интелектуален клуб „Ахридос“ – Кърджали на 17 февруари 2023 г. Събитието продължи във военния клуб с презентация и поетичен рецитал. В него се включиха Александър Атанасов, Петър Петров и Георги Стайков от 7а клас в СУ „Отец Паисий”, с ръководител Веселина Кючукова. Прозвучаха и есетата на Никол Славова и Виктория Минчева от ЕГ „Христо Ботев” и Мария- Магдалена Делчева от СУ „П. Р. Славейков”, заели призовите места в конкурса „Да си кажем кривиците”. От името на творческата група в града бяха прочетени стихове от Маргарита Павлова и Иванко Маринов. Минка Симитчиева и Тамара Димитрова също прочетоха творби, посветени на Левски. Към всички изпълнители специално поздравление поднесе изтъкнатият художник, скулптор, поет и общественик Емил Пенчев, активист в Общински комитет „Васил Левски”, който завърши с думите: „Вярвам в младите хора, които ще бъдат достойни продължители на идеите и заветите на Апостола!“.


На 16 ноември 2022 г. Военен клуб – Кърджали, съвместно с Тракийско дружество „Димитър Маджаров“, Дружество „Букет“ и Спортно-интелектуален клуб „Ахридос“, отбеляза Международния ден на толерантността. Представена бе новата книга „Слово в багри. Неочаквани откровения.“ на Христина Въчева. Облечена в красива народна носия, поетесата подсказваше идейно насочеността на нейното литературно творчество и отправи послание: „Да не се забравя никога чисто човешката повеля на сърцето, да бъдем съпричастни към по-слабия, да не затваряме духовните си сетива за красотата на заобикалящия ни свят, за чистите човешки добродетели и за духовната сила, все неща на пръв поглед обикновени, но съхранили българина от род в род и от поколение на поколение.“ Специален музикален поздрав отправиха самодейците от НЧ „Тракия 2009“. По време на рецитала със стихове, възпяващи красотата на България и Родопа планина, поднесени от Мария Павлова – ученичка от СУ „Отец Паисий“, звучаха български народни песни, което превърна събитието в истински духовен празник.


На 18.10.2022 г. във Военен клуб – Кърджали, в чест на Деня на град Кърджали и 110 години от освобождението на Източните Родопи се проведе мероприятие под надслов „Моят град – град на Орфей“. Инициативата е част от проекта на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело” за реализиране на дейности, свързани с развитието на културно-художественото и военно-патриотично направление във военните клубове през 2022 г. Събитието стартира с фото-изложба „Минало и настояще“, разположена пред сградата на Община Кърджали, общо дело на младите фотографи от клуб „От черно до бяло“ към ОДК и Регионалния исторически музей в града. В залата на военния клуб с едноминутно мълчание гостите на инициативата почетоха паметта на загиналите за освобождението на Кърджали. На фона на химна на Родопите „Бела съм, бела, юначе“ поетесата Христина Въчева представи авторски стихотворения за величествената Родопа планина и Кърджали, Антоанета Пилева от клуб „Ахридос“ разказа легендата за митичния певец Орфей. Да се насладиш на родопската музика и песни е безценно преживяване, което дълбоко ни свързва с родните традиции и корени. Показаха го учениците от СУ „Владимир Димитров – Майстора“, от фолклорна вокална група „Родопчанче“ с ръководител Камен Арсов. Изпълненията им предизвикаха бурни аплодисменти. Красив завършек на събитието постави оперетната певица Иванка Христева с изпълнение на песен за Кърджали.


На 02 юни 2022 г. с едноминутно мълчание и химна на Република България във Военен клуб – Кърджали започна тържеството, посветено на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Проявата е включена в инициативите на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“, стартирала през 2022 г., и е под надслов „Моя страна, моя България“. Под топлия и нежен звук на кавала присъстващите се насладиха на мултимедийна презентация „Красотите на България“ – „1000 причини да се гордеем, че сме българи“. Родолюбивото чувство на преклонение и гордост от достиженията на отечеството е резултат от дълбоко осъзнат избор. Ученици от СУ „Отец Паисий“ – гр. Кърджали, СУ „Васил Левски“, ЦДГ „Вяра, Надежда и Любов“ и ЦДГ „Юрий Гагарин“ – гр. Крумовград, изразиха със стихове своята признателност към героите от нашето славно минало. С авторска поезия за България се включи и литературният кръг на клуб „Ахридос“, в който участват членове на Съюза на ветераните от войните на България. Благодарствени писма получиха директорите на учебните заведения за партньорството и грижата към възпитанието на младото поколение в патриотичен дух и отговорност за съхраняване на родовата памет. В края на тържеството присъстващите спонтанно подеха песента „Моя страна, моя България“, което постави красива и емоционална поанта на събитието.


При изключително голям интерес от 26 до 30 юли 2021 г. премина пътуващата изложба, посветена на 20 години от създаването на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“, под надслов „20 години в полза на армията“, на която домакин бе Военен клуб – Кърджали. Експозицията, отразяваща една малка част от мероприятията през годините, беше позиционирана в конферентната зала и фоайето на Клуба. На откриването присъстваха членове на военно-патриотичните съюзи, служители на Военно окръжие, граждани и младежи.


На 1 юни 2021 г. във Военен клуб – Кърджали беше отбелязан Международния ден на детето. Участие взеха деца от СУ „Владимир Димитров – Майстора“, които бяха поздравени за празника от името на военния клуб. Малката певица Даниела Георгиева и фолклорна вокална група „Родопчанче“ с ръководител Камен Арсов възпроизведоха ритуала „посрещане с хляб и сол“ и изпълниха фолклорни песни, а малкият гайдар Константин Руменов озвучи залата с прекрасното си изпълнение. Димитър Иванов – член на СОСЗР, представи свои произведения от дърво, портрети на Ботев, Паисий и Раковски, които децата разгледаха с голям интерес. Музикантът Йордан Русев разказа за кавала като битов инструмент, а водещата Златка Костадинова запозна децата с женска и мъжка носия от Източните Родопи: „Ако трябва да съберем в едно женската носия, то ще бъде като в природата – сняг, трева, трепет на брезови листа, теменужен минзухар и кора на бор. За да се съхраним като нация, като народ, за да съхраним и опазим българщината, трябва да се борим за опазване на автентичния български фолклор, пред който се прекланя цял свят. Да уважаваме традициите и да предадем всичко научено на идните поколения!“


По повод 148 години от обесването на Васил Левски, служители на Военен клуб – Кърджали, членове на Съюза на ветераните от войните на България и Общински комитет „Левски“ поднесоха венци и цветя пред паметника на Апостола в центъра на града, в знак на признателност. Стихотворението „Въпрос за Левски“ от Ивайло Балабанов, прозвуча в изпълнение на актрисата Антоанета Миланова: “ Апостоле, къде си? Дано се преродиш!“ Със сведени глави, венци и цветя в памет на големия син на България поднесоха и много граждани, институции и училища.


Със скромна церемония на 17 декември 2020 г. служители на Военен клуб – Кърджали, Военно окръжие, Професионална гимназия „Капитан Петко Войвода“ и Тракийско дружество – Кърджали отбелязаха 176 години от рождението на Капитан Петко войвода, посветил живота си на освобождението на беломорските българи и обединението им с България, и защитник на Родопите. При спазване на противоепидемичните мерки бяха поднесени венци и цветя пред паметника на войводата в знак на признателност.


Военен клуб – Кърджали, Тракийско дружество „Димитър Маджаров“ и Читалище „Тракия 1913“ представиха на 2 октомври 2020 г. книгата на поетесата Христина Въчева „Светлина от миналото“, посветена на Деня на Кърджали. Събитието се състоя в градината на ресторант „Парадайс“. Ани Иванова от военния клуб откри мероприятието и представи поетесата. Под звуците на каба гайда актрисата Тони Варадинова прочете стихове от книгата за величествената Родопа планина. В творчеството на Христина Въчева присъства вечната тема за родното място и за Родината. Стиховете от книгата искрено докоснаха публиката с чувство на благодарност, обич и оптимизъм за бъдещето на България. В края на представянето поетесата заслужено получи много аплодисменти и цветя.


С честване на 172 години от рождението на поета-революционер Христо Ботев, на 6 януари 2020 г. Военен клуб – Кърджали и членове на военно-патриотичните съюзи дадоха старт на новата 2020 година.

Кратка презентация за величието на Ботев в българската история и българската литература развълнува присъстващите. Връзката с партниращото училище „Св. Св. Кирил и Методий“ доказа как светоусещане, патриотично чувство и творчески стремежи се предават от поколение на поколение с прочит на авторски разкази.

Актрисата Антоанета Миланова прочете стихове на Ботев и малко известни факти от биографията му. Председателят на Литературния кръг Нели Стоянова вълнуващо накара всеки да осмисли с нова сила дълга ни пред Ботев и бъдещето на България.


С представяне на книгата „Живи въглени“ на Янчо Георгиев – виден общественник и културен деец от Кърджали, който отбеляза и своя 90- годишен юбилей, на 20 май 2019 г. във Военен клуб – Кърджали беше отбелязан Денят на българската просвета и култура и славянската писменност. На събитието присъстваха бивши и настоящи учители, представители на общинската администрация и членове на военно-патриотичните съюзи. С химна „Върви народе възродени“ започна тържеството в изпълнение на дамска вокална група „Ахрида“ със солист Никола Радиков. Специален поздрав от името на военния клуб поднесе бъдещата първокласничка Виктория Владимирова със стихотворението „Родна реч“, която развълнува публиката и получи заслужени аплодисменти. „Живите въглени на Любовта към словото, към книгата, просветата и културата ще бъдат вечно живи, докато ние предаваме тези изконни импулси напред във времето“, подчерта в словото си Янчо Георгиев и получи много цветя и поздравителни адреси от името на кмета на Община Кърджали и Съюза на ветераните от войните на България.


С тържествен ритуал на 6 май 2019 г. в гр. Кърджали беше отбелязан Денят на храбростта и празник на Българската армия. Служители на Военен клуб - Кърджали, членове на военно-патриотичните съюзи, представители на общинска и областна администрации, Военно окръжие и ученици се поклониха пред паметта на загиналите за Свободата и независимостта на България во̀ини. Поднесени бяха венци и цветя в знак на признателност. „Българската армия е символ на българската държавност, Кърджали е символ на достолепните военни традиции, наследени от 10-та Пехотна Родопска дивизия и 17-та мото-стрелкова дивизия. Народът обича армията си, а въоръжените сили са неговата здрава основа. Нека помним, че българското бойно знаме никога не е пленявано и да се гордеем, че сме българи“, подчерта в словото си майор Златко Белев – заместник началник на Военно окръжие – Кърджали. Празникът продължи с музика, песни и народни танци.


Пред паметника на Васил Левски в центъра на гр. Кърджали на 19 февруари 2019 г. се състоя тържествен ритуал с полагане на венци и цветя, по повод 146 години от гибелта на Васил Левски. С поклонение граждани, членове на военно-патриотични съюзи, служители на Военен клуб – Кърджали, представители на обществени и културни институции, неправителствени организации и ученици отдадоха почит на великия българин. В ритуала взе участие Първи ученически гвардейски отряд при Езикова гимназия „Христо Ботев“. Изнесено беше слово от Антоанета Миланова – представител на Общински комитет „Васил Левски“.


С празничен концерт на 21 декември 2018 г. бяха отбелязани Коледните празници във Военен клуб – Кърджали.

Първи гости на тържеството бяха коледари от най-голямото основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в града. В духа на народната традиция пъстрата коледарска дружина пя и нарежда за плодородие, пълни кошари, буен огън в огнището и гостоприемни стопани. По стар български обичай получиха по паричка и геврече. Тържеството продължи с народни танци в изпълнение на танцовата формация на спортно-интелектуален клуб „Ахридос“ към военния клуб, която отбеляза и 5 години от създаването си. Актрисата Антоанета Миланова, облечена в родопска носия, изпълни стихове на Ивайло Балабанов, а ДВГ „Ахрида“ поднесе букет от коледни песни.

В края на празненството елхата беше запалена символично и всички присъстващи си пожелаха здраве, късмет и берекет през Новата година.


106 години от освобождението на Кърджали и Източните Родопи и Ден на Кърджали бяха чествани на 21 октомври 2018 година в гр. Кърджали.

По традиция празникът започна с полагане на венци и цветя пред паметника на генерал Васил Делов – Освободителя на града.

Гости на празника бяха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, народните представители Александър Симов и Адлен Шевкед, областният управител Никола Чанев, председателят на Общинския съвет Раиф Мустафа, представители на религиозните общности и регионални институции.

По-късно пред паметника на Освободителите се проведе тържествена церемония.

Венци и цветя в знак на признателност пред героите, оставали костите на родопска земя за свободата на Кърджали, поднесоха кметът на Общината инж. Хасан Азис, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, народният представител и председател на Парламентарната група на ДПС Мустафа Карадайъ, почетният гражданин на Кърджали и председател на Парламентарната комисии по култура и медии Вежди Рашидов, евродепутати от ГЕРБ, народният представител Александър Симов, областният управител Никола Чанев, Военно окръжие, Военен клуб Кърджали, военно-патриотичните съюзи, политически партии, учебни заведения и институции. На почетен караул пред Паметника на Освободителите застанаха знаменните групи на всички учебни заведения от Община Кърджали.

Празникът завърши с богата и разнообразна концертна програма.


Със скромна церемония в град Кърджали на 21.09.2018 г. беше отбелязан Международният ден на мира, организиран от Областната организация на Съюза на ветераните от войните на България, Военен клуб Кърджали и Военно окръжие. На тържеството присъстваха членове на военно-патриотичните съюзи, ученици от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и СОУ „П. Р. Славейков“. „Да пазим мира и да изградим едно по-добро бъдеще за нашите деца. Да си пожелаем никога повече да няма война и мирът от блян да се превърне в реалност. Да кажем на войната: Иди си с мир!“ – подчерта в словото си председателят на областната организация на Съюза и служител на военния клуб г-жа Ани Иванова. Присъстващите подкрепиха идеята, че военните действия по света трябва да се прекратят по мирен път, и с едноминутно мълчание почетоха паметта на загиналите.


Танцовата формация на Спортно-интелектуален клуб „Ахридос“ към Военен клуб Кърджали взе участие във фестивала „Бъдеще с традиции 2018“, който се проведе на 15.09.2018 г. по инициатива на областния управител Никола Чанев, под патронажа на председателя на народното събрание г-жа Цвета Караянчева и със съдействието на Министерство на туризма. Фестивалът бе открит с най-дългото хоро, предвождано от фолклорния оркестър „101 каба гайди“. За участието си в концертната програма, битовите игри и надиграването групата получи грамота с благодарност за съхраняване на българския бит и култура.


Пред паметника на Апостола на Свободата в Кърджали, на 18.07.2018 г. служители на военния клуб и членове на военно-патриотичните съюзи отдадоха почит, по повод 181- годишнината от рождението на Васил Левски. В тържествената церемония участваха представители на областна администрация, местната изпълнителна власт, институции и граждани, които поднесоха венци и цветя в знак на признателност. От името на Общински комитет „Левски“ слово произнесе Атанас Атанасов. Тържеството завърши с изпълнение на химна от градския духов оркестър.


С тържествена церемония пред паметника на Освободителите в гр. Кърджали на 6 май 2018 г. беше отбелязан Денят на храбростта и празник на Българската армия. В ритуала участие взеха зам.-кметовете на Община Кърджали Тунджай Шюкрю, инж. Катя Митовска и Веселина Тихомирова, зам. областният управител Леман Али, отец Петър Гарена, ветерани от войните, офицери и сержанти от запаса и резерва, представители на военния клуб, Военно окръжие, политически партии, патриотични организации и граждани. Поднесени бяха венци и цветя в знак на признателност към хилядите български воини, загинали на бойните полета за свободата и независимостта на България.

В честването участва градският духов оркестър, който изпълни познати военни маршове, и завърши с изпълнения на фолклорни състави при Народно читалище „Родопски фар 1938“ и клуб „Пъстро хоро“.


С поднасяне на венци и цветя започна тържеството, посветено на Националния празник – 3 март, пред паметника на руския воин в гр. Кърджали, и продължи с традиционното празнично шествие на представителните ученически блокове по централния булевард.

Пред паметника на Освободителите служители на Военен клуб Кърджали и членове на военно-патриотичните съюзи отдадоха дължимото пред хилядите жертви, дали живота си за свободата на България. За участие в церемонията бяха заели места и знаменните групи от средните и основни училища в града.

Десетки венци и цветя бяха поднесени от името на институции, училища, читалища, патриотични организации и граждани. Кметът инж. Хасан Азис поздрави присъстващите с празника и поднесе кратко слово.

Празничната програма завърши с музикални изпълнения на певчески групи от училищата и Дома на културата.


На 19.02.2018 г. гр. Кърджали се преклони пред саможертвата на Апостола на българската свобода Васил Левски с ритуал, посветен на 145 г. от гибелта на Дякона. Мероприятието започна с изпълнението на вокална група от СУ “Йордан Йовков“ на любимата песен на Апостола „Кажи ми горо“. Последва рецитал на ученици от СУ „Йовков“. Наградени бяха и призьорите в конкурса за есе „Левски и Европа днес“.

Антоанета Миланова – член на Общинския комитет „Васил Левски“, подчерта в словото си, че Левски вдъхновява и най-малките граждани на гр. Кърджали.

От името на председателя на Народното събрание г-жа Цвета Караянчева, кмета на Община Кърджали, областния управител, Военен клуб Кърджали, военно-патриотичните съюзи, институции, депутати, политически партии, десетки граждани и ученици, бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност.
Article | by Dr. Radut