Jump to Navigation

Мероприятия

На 02 юни 2022 г. с едноминутно мълчание и химна на Република България във Военен клуб – Кърджали започна тържеството, посветено на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Проявата е включена в инициативите на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“, стартирала през 2022 г., и е под надслов „Моя страна, моя България“. Под топлия и нежен звук на кавала присъстващите се насладиха на мултимедийна презентация „Красотите на България“ – „1000 причини да се гордеем, че сме българи“. Родолюбивото чувство на преклонение и гордост от достиженията на отечеството е резултат от дълбоко осъзнат избор. Ученици от СУ „Отец Паисий“ – гр. Кърджали, СУ „Васил Левски“, ЦДГ „Вяра, Надежда и Любов“ и ЦДГ „Юрий Гагарин“ – гр. Крумовград, изразиха със стихове своята признателност към героите от нашето славно минало. С авторска поезия за България се включи и литературният кръг на клуб „Ахридос“, в който участват членове на Съюза на ветераните от войните на България. Благодарствени писма получиха директорите на учебните заведения за партньорството и грижата към възпитанието на младото поколение в патриотичен дух и отговорност за съхраняване на родовата памет. В края на тържеството присъстващите спонтанно подеха песента „Моя страна, моя България“, което постави красива и емоционална поанта на събитието.


При изключително голям интерес от 26 до 30 юли 2021 г. премина пътуващата изложба, посветена на 20 години от създаването на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“, под надслов „20 години в полза на армията“, на която домакин бе Военен клуб – Кърджали. Експозицията, отразяваща една малка част от мероприятията през годините, беше позиционирана в конферентната зала и фоайето на Клуба. На откриването присъстваха членове на военно-патриотичните съюзи, служители на Военно окръжие, граждани и младежи.


На 1 юни 2021 г. във Военен клуб – Кърджали беше отбелязан Международния ден на детето. Участие взеха деца от СУ „Владимир Димитров – Майстора“, които бяха поздравени за празника от името на военния клуб. Малката певица Даниела Георгиева и фолклорна вокална група „Родопчанче“ с ръководител Камен Арсов възпроизведоха ритуала „посрещане с хляб и сол“ и изпълниха фолклорни песни, а малкият гайдар Константин Руменов озвучи залата с прекрасното си изпълнение. Димитър Иванов – член на СОСЗР, представи свои произведения от дърво, портрети на Ботев, Паисий и Раковски, които децата разгледаха с голям интерес. Музикантът Йордан Русев разказа за кавала като битов инструмент, а водещата Златка Костадинова запозна децата с женска и мъжка носия от Източните Родопи: „Ако трябва да съберем в едно женската носия, то ще бъде като в природата – сняг, трева, трепет на брезови листа, теменужен минзухар и кора на бор. За да се съхраним като нация, като народ, за да съхраним и опазим българщината, трябва да се борим за опазване на автентичния български фолклор, пред който се прекланя цял свят. Да уважаваме традициите и да предадем всичко научено на идните поколения!“


По повод 148 години от обесването на Васил Левски, служители на Военен клуб – Кърджали, членове на Съюза на ветераните от войните на България и Общински комитет „Левски“ поднесоха венци и цветя пред паметника на Апостола в центъра на града, в знак на признателност. Стихотворението „Въпрос за Левски“ от Ивайло Балабанов, прозвуча в изпълнение на актрисата Антоанета Миланова: “ Апостоле, къде си? Дано се преродиш!“ Със сведени глави, венци и цветя в памет на големия син на България поднесоха и много граждани, институции и училища.


Със скромна церемония на 17 декември 2020 г. служители на Военен клуб – Кърджали, Военно окръжие, Професионална гимназия „Капитан Петко Войвода“ и Тракийско дружество – Кърджали отбелязаха 176 години от рождението на Капитан Петко войвода, посветил живота си на освобождението на беломорските българи и обединението им с България, и защитник на Родопите. При спазване на противоепидемичните мерки бяха поднесени венци и цветя пред паметника на войводата в знак на признателност.


Военен клуб – Кърджали, Тракийско дружество „Димитър Маджаров“ и Читалище „Тракия 1913“ представиха на 2 октомври 2020 г. книгата на поетесата Христина Въчева „Светлина от миналото“, посветена на Деня на Кърджали. Събитието се състоя в градината на ресторант „Парадайс“. Ани Иванова от военния клуб откри мероприятието и представи поетесата. Под звуците на каба гайда актрисата Тони Варадинова прочете стихове от книгата за величествената Родопа планина. В творчеството на Христина Въчева присъства вечната тема за родното място и за Родината. Стиховете от книгата искрено докоснаха публиката с чувство на благодарност, обич и оптимизъм за бъдещето на България. В края на представянето поетесата заслужено получи много аплодисменти и цветя.


С честване на 172 години от рождението на поета-революционер Христо Ботев, на 6 януари 2020 г. Военен клуб – Кърджали и членове на военно-патриотичните съюзи дадоха старт на новата 2020 година.

Кратка презентация за величието на Ботев в българската история и българската литература развълнува присъстващите. Връзката с партниращото училище „Св. Св. Кирил и Методий“ доказа как светоусещане, патриотично чувство и творчески стремежи се предават от поколение на поколение с прочит на авторски разкази.

Актрисата Антоанета Миланова прочете стихове на Ботев и малко известни факти от биографията му. Председателят на Литературния кръг Нели Стоянова вълнуващо накара всеки да осмисли с нова сила дълга ни пред Ботев и бъдещето на България.


С представяне на книгата „Живи въглени“ на Янчо Георгиев – виден общественник и културен деец от Кърджали, който отбеляза и своя 90- годишен юбилей, на 20 май 2019 г. във Военен клуб – Кърджали беше отбелязан Денят на българската просвета и култура и славянската писменност. На събитието присъстваха бивши и настоящи учители, представители на общинската администрация и членове на военно-патриотичните съюзи. С химна „Върви народе възродени“ започна тържеството в изпълнение на дамска вокална група „Ахрида“ със солист Никола Радиков. Специален поздрав от името на военния клуб поднесе бъдещата първокласничка Виктория Владимирова със стихотворението „Родна реч“, която развълнува публиката и получи заслужени аплодисменти. „Живите въглени на Любовта към словото, към книгата, просветата и културата ще бъдат вечно живи, докато ние предаваме тези изконни импулси напред във времето“, подчерта в словото си Янчо Георгиев и получи много цветя и поздравителни адреси от името на кмета на Община Кърджали и Съюза на ветераните от войните на България.


С тържествен ритуал на 6 май 2019 г. в гр. Кърджали беше отбелязан Денят на храбростта и празник на Българската армия. Служители на Военен клуб - Кърджали, членове на военно-патриотичните съюзи, представители на общинска и областна администрации, Военно окръжие и ученици се поклониха пред паметта на загиналите за Свободата и независимостта на България во̀ини. Поднесени бяха венци и цветя в знак на признателност. „Българската армия е символ на българската държавност, Кърджали е символ на достолепните военни традиции, наследени от 10-та Пехотна Родопска дивизия и 17-та мото-стрелкова дивизия. Народът обича армията си, а въоръжените сили са неговата здрава основа. Нека помним, че българското бойно знаме никога не е пленявано и да се гордеем, че сме българи“, подчерта в словото си майор Златко Белев – заместник началник на Военно окръжие – Кърджали. Празникът продължи с музика, песни и народни танци.


Пред паметника на Васил Левски в центъра на гр. Кърджали на 19 февруари 2019 г. се състоя тържествен ритуал с полагане на венци и цветя, по повод 146 години от гибелта на Васил Левски. С поклонение граждани, членове на военно-патриотични съюзи, служители на Военен клуб – Кърджали, представители на обществени и културни институции, неправителствени организации и ученици отдадоха почит на великия българин. В ритуала взе участие Първи ученически гвардейски отряд при Езикова гимназия „Христо Ботев“. Изнесено беше слово от Антоанета Миланова – представител на Общински комитет „Васил Левски“.


С празничен концерт на 21 декември 2018 г. бяха отбелязани Коледните празници във Военен клуб – Кърджали.

Първи гости на тържеството бяха коледари от най-голямото основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в града. В духа на народната традиция пъстрата коледарска дружина пя и нарежда за плодородие, пълни кошари, буен огън в огнището и гостоприемни стопани. По стар български обичай получиха по паричка и геврече. Тържеството продължи с народни танци в изпълнение на танцовата формация на спортно-интелектуален клуб „Ахридос“ към военния клуб, която отбеляза и 5 години от създаването си. Актрисата Антоанета Миланова, облечена в родопска носия, изпълни стихове на Ивайло Балабанов, а ДВГ „Ахрида“ поднесе букет от коледни песни.

В края на празненството елхата беше запалена символично и всички присъстващи си пожелаха здраве, късмет и берекет през Новата година.


106 години от освобождението на Кърджали и Източните Родопи и Ден на Кърджали бяха чествани на 21 октомври 2018 година в гр. Кърджали.

По традиция празникът започна с полагане на венци и цветя пред паметника на генерал Васил Делов – Освободителя на града.

Гости на празника бяха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, народните представители Александър Симов и Адлен Шевкед, областният управител Никола Чанев, председателят на Общинския съвет Раиф Мустафа, представители на религиозните общности и регионални институции.

По-късно пред паметника на Освободителите се проведе тържествена церемония.

Венци и цветя в знак на признателност пред героите, оставали костите на родопска земя за свободата на Кърджали, поднесоха кметът на Общината инж. Хасан Азис, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, народният представител и председател на Парламентарната група на ДПС Мустафа Карадайъ, почетният гражданин на Кърджали и председател на Парламентарната комисии по култура и медии Вежди Рашидов, евродепутати от ГЕРБ, народният представител Александър Симов, областният управител Никола Чанев, Военно окръжие, Военен клуб Кърджали, военно-патриотичните съюзи, политически партии, учебни заведения и институции. На почетен караул пред Паметника на Освободителите застанаха знаменните групи на всички учебни заведения от Община Кърджали.

Празникът завърши с богата и разнообразна концертна програма.


Със скромна церемония в град Кърджали на 21.09.2018 г. беше отбелязан Международният ден на мира, организиран от Областната организация на Съюза на ветераните от войните на България, Военен клуб Кърджали и Военно окръжие. На тържеството присъстваха членове на военно-патриотичните съюзи, ученици от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и СОУ „П. Р. Славейков“. „Да пазим мира и да изградим едно по-добро бъдеще за нашите деца. Да си пожелаем никога повече да няма война и мирът от блян да се превърне в реалност. Да кажем на войната: Иди си с мир!“ – подчерта в словото си председателят на областната организация на Съюза и служител на военния клуб г-жа Ани Иванова. Присъстващите подкрепиха идеята, че военните действия по света трябва да се прекратят по мирен път, и с едноминутно мълчание почетоха паметта на загиналите.


Танцовата формация на Спортно-интелектуален клуб „Ахридос“ към Военен клуб Кърджали взе участие във фестивала „Бъдеще с традиции 2018“, който се проведе на 15.09.2018 г. по инициатива на областния управител Никола Чанев, под патронажа на председателя на народното събрание г-жа Цвета Караянчева и със съдействието на Министерство на туризма. Фестивалът бе открит с най-дългото хоро, предвождано от фолклорния оркестър „101 каба гайди“. За участието си в концертната програма, битовите игри и надиграването групата получи грамота с благодарност за съхраняване на българския бит и култура.


Пред паметника на Апостола на Свободата в Кърджали, на 18.07.2018 г. служители на военния клуб и членове на военно-патриотичните съюзи отдадоха почит, по повод 181- годишнината от рождението на Васил Левски. В тържествената церемония участваха представители на областна администрация, местната изпълнителна власт, институции и граждани, които поднесоха венци и цветя в знак на признателност. От името на Общински комитет „Левски“ слово произнесе Атанас Атанасов. Тържеството завърши с изпълнение на химна от градския духов оркестър.


С тържествена церемония пред паметника на Освободителите в гр. Кърджали на 6 май 2018 г. беше отбелязан Денят на храбростта и празник на Българската армия. В ритуала участие взеха зам.-кметовете на Община Кърджали Тунджай Шюкрю, инж. Катя Митовска и Веселина Тихомирова, зам. областният управител Леман Али, отец Петър Гарена, ветерани от войните, офицери и сержанти от запаса и резерва, представители на военния клуб, Военно окръжие, политически партии, патриотични организации и граждани. Поднесени бяха венци и цветя в знак на признателност към хилядите български воини, загинали на бойните полета за свободата и независимостта на България.

В честването участва градският духов оркестър, който изпълни познати военни маршове, и завърши с изпълнения на фолклорни състави при Народно читалище „Родопски фар 1938“ и клуб „Пъстро хоро“.


С поднасяне на венци и цветя започна тържеството, посветено на Националния празник – 3 март, пред паметника на руския воин в гр. Кърджали, и продължи с традиционното празнично шествие на представителните ученически блокове по централния булевард.

Пред паметника на Освободителите служители на Военен клуб Кърджали и членове на военно-патриотичните съюзи отдадоха дължимото пред хилядите жертви, дали живота си за свободата на България. За участие в церемонията бяха заели места и знаменните групи от средните и основни училища в града.

Десетки венци и цветя бяха поднесени от името на институции, училища, читалища, патриотични организации и граждани. Кметът инж. Хасан Азис поздрави присъстващите с празника и поднесе кратко слово.

Празничната програма завърши с музикални изпълнения на певчески групи от училищата и Дома на културата.


На 19.02.2018 г. гр. Кърджали се преклони пред саможертвата на Апостола на българската свобода Васил Левски с ритуал, посветен на 145 г. от гибелта на Дякона. Мероприятието започна с изпълнението на вокална група от СУ “Йордан Йовков“ на любимата песен на Апостола „Кажи ми горо“. Последва рецитал на ученици от СУ „Йовков“. Наградени бяха и призьорите в конкурса за есе „Левски и Европа днес“.

Антоанета Миланова – член на Общинския комитет „Васил Левски“, подчерта в словото си, че Левски вдъхновява и най-малките граждани на гр. Кърджали.

От името на председателя на Народното събрание г-жа Цвета Караянчева, кмета на Община Кърджали, областния управител, Военен клуб Кърджали, военно-патриотичните съюзи, институции, депутати, политически партии, десетки граждани и ученици, бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност.




Article | by Dr. Radut