Jump to Navigation

Мероприятия

С празничен концерт на 21 декември 2018 г. бяха отбелязани Коледните празници във Военен клуб – Кърджали.

Първи гости на тържеството бяха коледари от най-голямото основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в града. В духа на народната традиция пъстрата коледарска дружина пя и нарежда за плодородие, пълни кошари, буен огън в огнището и гостоприемни стопани. По стар български обичай получиха по паричка и геврече. Тържеството продължи с народни танци в изпълнение на танцовата формация на спортно-интелектуален клуб „Ахридос“ към военния клуб, която отбеляза и 5 години от създаването си. Актрисата Антоанета Миланова, облечена в родопска носия, изпълни стихове на Ивайло Балабанов, а ДВГ „Ахрида“ поднесе букет от коледни песни.

В края на празненството елхата беше запалена символично и всички присъстващи си пожелаха здраве, късмет и берекет през Новата година.


106 години от освобождението на Кърджали и Източните Родопи и Ден на Кърджали бяха чествани на 21 октомври 2018 година в гр. Кърджали.

По традиция празникът започна с полагане на венци и цветя пред паметника на генерал Васил Делов – Освободителя на града.

Гости на празника бяха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, народните представители Александър Симов и Адлен Шевкед, областният управител Никола Чанев, председателят на Общинския съвет Раиф Мустафа, представители на религиозните общности и регионални институции.

По-късно пред паметника на Освободителите се проведе тържествена церемония.

Венци и цветя в знак на признателност пред героите, оставали костите на родопска земя за свободата на Кърджали, поднесоха кметът на Общината инж. Хасан Азис, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, народният представител и председател на Парламентарната група на ДПС Мустафа Карадайъ, почетният гражданин на Кърджали и председател на Парламентарната комисии по култура и медии Вежди Рашидов, евродепутати от ГЕРБ, народният представител Александър Симов, областният управител Никола Чанев, Военно окръжие, Военен клуб Кърджали, военно-патриотичните съюзи, политически партии, учебни заведения и институции. На почетен караул пред Паметника на Освободителите застанаха знаменните групи на всички учебни заведения от Община Кърджали.

Празникът завърши с богата и разнообразна концертна програма.


Със скромна церемония в град Кърджали на 21.09.2018 г. беше отбелязан Международният ден на мира, организиран от Областната организация на Съюза на ветераните от войните на България, Военен клуб Кърджали и Военно окръжие. На тържеството присъстваха членове на военно-патриотичните съюзи, ученици от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и СОУ „П. Р. Славейков“. „Да пазим мира и да изградим едно по-добро бъдеще за нашите деца. Да си пожелаем никога повече да няма война и мирът от блян да се превърне в реалност. Да кажем на войната: Иди си с мир!“ – подчерта в словото си председателят на областната организация на Съюза и служител на военния клуб г-жа Ани Иванова. Присъстващите подкрепиха идеята, че военните действия по света трябва да се прекратят по мирен път, и с едноминутно мълчание почетоха паметта на загиналите.


Танцовата формация на Спортно-интелектуален клуб „Ахридос“ към Военен клуб Кърджали взе участие във фестивала „Бъдеще с традиции 2018“, който се проведе на 15.09.2018 г. по инициатива на областния управител Никола Чанев, под патронажа на председателя на народното събрание г-жа Цвета Караянчева и със съдействието на Министерство на туризма. Фестивалът бе открит с най-дългото хоро, предвождано от фолклорния оркестър „101 каба гайди“. За участието си в концертната програма, битовите игри и надиграването групата получи грамота с благодарност за съхраняване на българския бит и култура.


Пред паметника на Апостола на Свободата в Кърджали, на 18.07.2018 г. служители на военния клуб и членове на военно-патриотичните съюзи отдадоха почит, по повод 181- годишнината от рождението на Васил Левски. В тържествената церемония участваха представители на областна администрация, местната изпълнителна власт, институции и граждани, които поднесоха венци и цветя в знак на признателност. От името на Общински комитет „Левски“ слово произнесе Атанас Атанасов. Тържеството завърши с изпълнение на химна от градския духов оркестър.


С тържествена церемония пред паметника на Освободителите в гр. Кърджали на 6 май 2018 г. беше отбелязан Денят на храбростта и празник на Българската армия. В ритуала участие взеха зам.-кметовете на Община Кърджали Тунджай Шюкрю, инж. Катя Митовска и Веселина Тихомирова, зам. областният управител Леман Али, отец Петър Гарена, ветерани от войните, офицери и сержанти от запаса и резерва, представители на военния клуб, Военно окръжие, политически партии, патриотични организации и граждани. Поднесени бяха венци и цветя в знак на признателност към хилядите български воини, загинали на бойните полета за свободата и независимостта на България.

В честването участва градският духов оркестър, който изпълни познати военни маршове, и завърши с изпълнения на фолклорни състави при Народно читалище „Родопски фар 1938“ и клуб „Пъстро хоро“.


С поднасяне на венци и цветя започна тържеството, посветено на Националния празник – 3 март, пред паметника на руския воин в гр. Кърджали, и продължи с традиционното празнично шествие на представителните ученически блокове по централния булевард.

Пред паметника на Освободителите служители на Военен клуб Кърджали и членове на военно-патриотичните съюзи отдадоха дължимото пред хилядите жертви, дали живота си за свободата на България. За участие в церемонията бяха заели места и знаменните групи от средните и основни училища в града.

Десетки венци и цветя бяха поднесени от името на институции, училища, читалища, патриотични организации и граждани. Кметът инж. Хасан Азис поздрави присъстващите с празника и поднесе кратко слово.

Празничната програма завърши с музикални изпълнения на певчески групи от училищата и Дома на културата.


На 19.02.2018 г. гр. Кърджали се преклони пред саможертвата на Апостола на българската свобода Васил Левски с ритуал, посветен на 145 г. от гибелта на Дякона. Мероприятието започна с изпълнението на вокална група от СУ “Йордан Йовков“ на любимата песен на Апостола „Кажи ми горо“. Последва рецитал на ученици от СУ „Йовков“. Наградени бяха и призьорите в конкурса за есе „Левски и Европа днес“.

Антоанета Миланова – член на Общинския комитет „Васил Левски“, подчерта в словото си, че Левски вдъхновява и най-малките граждани на гр. Кърджали.

От името на председателя на Народното събрание г-жа Цвета Караянчева, кмета на Община Кърджали, областния управител, Военен клуб Кърджали, военно-патриотичните съюзи, институции, депутати, политически партии, десетки граждани и ученици, бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност.


С откриване на благотворителна изложба-базар на картички, изработени с техника „квилинг”, бутилки „декопаж”, плетиво и оригами, организираната от Военен клуб Кърджали и Съюза на ветераните от войните на България, на 16.02.2018 г. във военния клуб беше отбелязан Международния ден на доброто.

В продължение на месец членове на Спортно-интелектуален клуб „Ахридос” и членове на Съюза на ветераните от войните изучаваха различните техники с подкрепата на доброволци от „Екип 254” към БЧК и Център за информираност към МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски”, като изработиха над 150 артикула за изложбата. Подкрепени бяха и от дарители от гр. Сливен и гр. Кърджали с изработени от тях предмети. Събраните средства ще бъдат предоставени на деца в неравностойно положение от дом „Надежда” - гр. Кърджали.

Председателят на областната организация на Съюза на ветераните от войните на България благодари на всички, които със своя труд показаха, че доброто се доказва само с дела.


Денят на сухопътните войски – 19 ноември, беше отбелязан от Военен клуб - Кърджали, членове на военно-патриотичните съюзи и Военно окръжие – Кърджали.

По традиция тържеството започна с поднасяне на цветя пред паметника на Освободителите. По-късно в конферентната зала на военния клуб с едноминутно мълчание беше почетена паметта на загиналите във войните. Поздрав за празника отправи о. з. полк. Петър Щерев – председател на общинската организация на СОСЗР. Слово за сухопътните войски поднесе майор Златко Белев – зам.-началник на Военно окръжие – Кърджали, в което припомни бележити дати и славни победи на Българската армия.


Спортно-интелектуален клуб „Ахридос” към Военен клуб – Кърджали и Сдружение „Букет” отбелязаха на 16.11.2017 г. Международния ден на толерантността. С помощта на психолога Златка Лапанова – завеждащ център „Информираност” към МБАЛ „Д-р Дафовски”, се проведе среща –разговор под мотото: „Да бъдем толерантни към различните от нас”. Срещата бе уважена от зам.-кмета на Община Кърджали г-жа Веселина Тихомирова.


Денят на народните будители беше отбелязан с тържество на 01.11.2017 г. във Военен клуб Кърджали. Елена Топалова от Съюза на ветераните от войните на България поздрави присъстващите и припомни делото на будителите – книжовници, просветители, възрожденци и борци за национално освобождение, запазили през вековете духовните ценности на нацията.

С авторско стихотворение за будителите поздрав поднесе Недялка Стоянова – председател на литературния кръг на клуб „Ахридос” към военния клуб.

Тържеството завърши с изпълнение на певческата група към Клуба.


С празнично шествие от Дома на културата до паметника на Освободителите започна тържеството, посветено на Деня на Кърджали – 21 октомври.

Шествието по традиция бе водено от Гвардейския отряд на Езикова гимназия „Христо Белчев“, Градския духов оркестър, общинската управа, заедно с депутати, ученически блокове и знаменни групи от училищата на гр. Кърджали. Хиляди станаха съпричастни на празника на града, в това число гости от Гърция, Русия, Турция и Румъния. С едноминутно мълчание бяха почетени загиналите за свободата на гр. Кърджали и България, а венци и цветя бяха поднесени от името на кмета на Общината инж. Хасан Азис, заместник-председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, народните представители Мустафа Карадайъ, Адлен Шефкет, Ерол Мехмед, Александър Симов, Военен клуб Кърджали, военно-патриотични организации, граждани и гости на града. Над 100 венци бяха положени пред Паметника на освободителите. Слово за освобождението на Кърджали и Източните Родопи поднесе кметът инж. Хасан Азис.

Тържеството завърши с концертна програма на художествени състави от читалища, ОДК и Културен дом.


В продължение на два дни (19 и 20.10.2017 г.) над 300 ученици от средните и основни училища от гр. Къджали, гр. Крумовград, гр. Ардино, с. Черноочене и с. Кирково, членове на военно-патриотичните съюзи и клуб „Ахридос” към Съюза на ветераните от войните на България, който реализира дейност във Военен клуб – гр. Кърджали, проведоха поход по стъпките на Българската армия, посветен на 105 години от Освобождението на Кърджали и Източните Родопи.

Традиционно походът се провежда за пета поредна година със съдействието на Министерство на отбраната и е организиран от Областен инициативен комитет към Областна администрация Кърджали, Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело”, Военен клуб – гр. Кърджали, Регионално управление на образованието и Туристическо дружество – Кърджали.

Походът стартира пред Дома на културата в гр. Кърджали, като към участниците бяха отправени поздрави от областния управител Никола Чанев, директора на дирекция „Социална политика” в Министерството на отбраната Иво Антонов, коменданта на похода подп. Евгени Енчев – началник на Военното окръжие в гр. Кърджали, и началника на РУО Гроздан Колев.

В началото с венци и цветя беше почетен подвига на героите – освободители на Източните Родопи, пред паметника на освободителя на града генерал Васил Делов. Пътят на похода премина през мемориалните костници на гр. Момчилград и гр. Крумовград и се установи в Националния ученически лагер за военно обучение с. Широко поле, където бяха проведени състезания по стрелба с въздушна пушка, хвърляне на стрела, дартс и палене на лагерен огън. Учениците се запознаха и с видовете оръжия в Българската армия, а част от участниците нощуваха в палатков лагер.

На втория ден се проведоха тържества пред войнишките паметници в с. Пчеларово и с. Шумнатица.

Походът приключи с тържествена церемония пред паметника на Освободителите в гр. Кърджали.

Участниците в похода бяха приветствани от областния управител и получиха грамоти за участие, а от името на министъра на отбраната директорът на дирекция „Социална политика” Иво Антонов връчи грамоти за отлично представяне в похода – акт на преклонение пред светлата памет на загиналите воини.

Заключителната церемония завърши с дефиле на участниците с представителните роти от Националната гвардейска част, които изпълниха спектакъл „Искри”, и тържествена заря–проверка на площад „Освобождение“ – гр. Кърджали.


Членове на военно-патриотичните съюзи отбелязаха на 11.03.2017 г. Деня на ракетните войски и артилерията. Събитието се състоя на 10.03.2017 г. във Военен клуб – гр. Кърджали.

Присъстваха артилеристи от гр. Хасково и гр. Стара Загора, служили в гр. Кърджали. Тържеството започна с артилерийския марш, а от името на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело” поздрав отправи служител на Клуба. С едноминутно мълчание беше почетена паметта на загиналите за освобождението и независимостта на България и на загиналите при изпълнение на воинския си дълг.

Слово произнесе председателят на общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва о. з. полковник Петър Щерев. В знак на признателност бяха поднесени цветя пред паметните плочи на загиналите за освобождението на гр. Кърджали.


Международният ден на доброто бе отбелязан по инициатива на Военeн клуб – гр. Кърджали и на Съюза на ветераните от войните на България на 15.02.2017 г., с активното участие на Спортно-интелектуален клуб „Ахридос” и литературния кръг към него, както и в партньорство на Професионалната гимназия по икономика. Включи се и движение „Ръка за помощ” от СУ „П. Р. Славейков” и деца от СУ „Св. Климент Охридски”.

Участие на тържеството взе група „Ахрида” към читалище „Обединение 1913”, а автори от литературния кръг рецитираха стихове за доброто. Учениците оставиха лични автографи на специални бланки, прочетоха своите есета за доброто и подариха на всички присъстващи календари и цвете за военния клуб.


Членове на военно-патриотичните съюзи посрещнаха на 13.02.2017 г. Трифон Зарезан във Военен клуб – гр. Кърджали, с участието на офицери и сержанти от запаса и резерва, техни близки, както и потомци на ветерани от войните. Тържеството бе съпроводено с празнична програма. По традиция самият Трифон ритуално заряза лозя и поля с червено вино три пръчки, наричайки ги за мир, за плодородие и за повече деца.

Присъстващите бяха поздравени от Янка Белева с песента „Садила мома, край море лозе” и от музикантите от група „Еделвайс” към военния клуб, а винарят Валентин Чифликов представи анекдоти.


Денят на родилната помощ „Бабин ден” честваха членове на военно-патриотичните съюзи на 19.01.2017 г. във Военен клуб – гр. Кърджали.

Информация за празника и пожелание към „бабите” поднесе Елена Топалова – председател на спортно-интелектуален клуб „Ахридос” към военния клуб. Извърши се ритуалът „Поливане” с пожелание да се раждат здрави деца. По стар български обичай „бабата” нагости присъстващите с пита и мед.

Празникът завърши с песни и танци в изпълнение на певческата група и танцовата формация към клуб „Ахридос”.


Спортно-интелектуален клуб „Ахридос” към Военен клуб – гр. Кърджали взе участие на 19.11.2016 г. в трети фолклорен фестивал на любителските клубове по танци „Пеперуда“ от Област Кърджали и страната.

Събитието, организирано от тракийско дружество „Димитър Маджаров” - Кърджали, Народно читалище „Тракия 2009” и със съдействието на Община Кърджали се проведе в спортна зала „Арпезос”.

За отлично представяне клуб „Ахридос“ получи грамота за участие и купа.


На 04.11.2016 г. в конферентната зала на Военен клуб – Кърджали се проведе поредното годишно отчетно събрание на Дружество „Военноинвалид“, което се състои от 91 членове от града и селата на Община Кърджали и е едно от най-големите в страната.

На събранието присъства господин Емил Гуджев от Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите – гр. София. Той разясни наболели въпроси, свързани с правата на членовете на Съюза - белите книжки, картите за пътуване, отпускане на лекарства, рехабилитация и др.

По повод 25 години от възстановяването на Дружеството г-н Гуджев поздрави присъстващите от името на председателя на СВВП инж. Петър Велчев и връчи грамоти на военния клуб, на председателя на дружеството Мария Тотева и на г-н Димитър Разкалински, началник сектор УОМП в Община Кърджали, в знак на благодарност за съпричастността към проблемите на военноинвалидите и военнопострадалите.


Денят на народните будители бе честван на 01.11.2016 г. във Военен клуб – гр. Кърджали, съвместно със Съюза на ветераните от войните на България и Регионален исторически музей.

Дамска вокална група „Ахрида” поздрави присъстващите с химна на будителите. Светла Михайлова - уредник в отдел „Нова и най-нова история на България“ на Регионален исторически музей – Кърджали представи своето проучване за местни народни будители.

Литературният кръг на спортно-интелектуален клуб „Ахридос” към военния клуб изнесе рецитал от авторски стихове.

На тържеството присъстваха заслужили учители от гр.Кърджали, които получиха цветя за празника.


В чест на 104 години от освобождението на Кърджали и Ден на Кърджали – 21 октомври, на 18.10.2016 г. във Военен клуб – гр. Кърджали се проведе музикално-поетична среща „Стих и песен за моя град”, съвместно със Съюза на ветераните от войните на България. Гости на тържеството бяха заместник-областният управител Селвие Ахмед и клуб „Поройни“ от гр. Хасково. Стиховете за Кърджали и Родопа планина на участничките в клубния литературен кръг се превърнаха в своеобразна възхвала на Кърджали и любовта към родния град. Дамска вокална група „Ахрида” към читалище „Обединение 1913” изпълни химна на Кърджали, а музикален поздрав за празника поднесе групата за стари градски песни „Еделвайс” към военният клуб с песен за Кърджали.


300 ученици и членове на военно-патриотичните съюзи от област Кърджали се включиха на 8 и 9.10.2016 г. в организирания двудневен поход-поклонение „По стъпките на българската армия“.

Събитието е включено в Националния календар за честванията по повод 100 години от Първата световна война. Организирано е от инициативен комитет, Военен клуб – гр. Кърджали, Регионално управление на образованието, с подкрепата на Министерство на отбраната, и се провежда за четвърти пореден път.

Девет ученически туристически отряда и отряд от Съюза на ветераните от войните на България посетиха паметници на загиналите от област Кърджали и поднесоха венци и цветя в знак на признателност.

Колоните предвождаха полковник Владимир Лалов и Иво Антонов от Министерство на отбраната, и майор Златко Белев – заместник-началник на Военно окръжие – Кърджали.

На заключителната церемония пред паметника на Освободителите в гр. Кърджали присъстваха Селвие Ахмед – заместник областен управител на Област Кърджали, бригаден генерал Явор Матеев – командир на 68 бригада „Специални сили”, полковник Владимир Лалов и Иво Антонов от Министерство на отбраната, майор Златко Белев – заместник-началник на Военно окръжие – гр. Кърджали, Гроздан Колев – началник на Регионално управление на образованието и Златко Колачев – заместник-председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и рeзерва.


Тържествена вечер, посветена на героите от Първата световна война, се проведе на 07.10.2016 г. във Военен клуб – гр. Кърджали.

На проявата, организирана от Клуба в партньорство с ПГПЧЕ „Христо Ботев” - Кърджали, СУ „Васил Левски” - Крумовград, СУ „П. Р. Славейков” - Кърджали и Държавен архив присъстваха заместник областният управител Селвие Ахмед, полковник Владимир Лалов от Министерство на отбраната, заместник-началникът на Военното окръжие майор Златко Белев, членове на военно-патриотични съюзи и ученици.

С едноминутно мълчание почетоха паметта на загиналите и изслушаха химна.

Слово произнесе Станка Вълова – историк в езиковата гимназия.

Участие в мероприятието взеха възпитаниците на СУ „П. Р. Славейков” – школа „Историка” с ръководител Димитър Димов, които представиха свои есета за най-кръвопролитната война в историята на човечеството. Ученици от СУ „Васил Левски” - Крумовград с ръководител Даниела Гунчева изнесоха музикално-поетичен рецитал „Лека нощ герои”, а с изпълнения на трио „Карамфилче”, в съпровод на гайда маестро Митко Карамфилов, които са и лауреати от 6-ти Световен шампионат по фолклор Слънчев бряг - 2016 г., завърши тържествената вечер. 


Изложба на гоблени и рисунки, сътворени от съпруги на членове на военно-патриотичните съюзи, беше представена във Военен клуб – гр. Кърджали по повод 8-ми март - международен ден на жената.


По повод 143 години от обесването на Апостола на свободата – Васил Левски, на 17.02.2016 г. пред Военен клуб – гр. Кърджали се проведе състезание „Левски скок”. В мероприятието взеха участие 18 отбора момчетата и момичетата от 5 до 7 клас от 11 училища в града.

Състезанието беше организирано от военния клуб, в партньорство с Община Кърджали, Регионален инспекторат по образование и ОУ „Васил Левски”.


По повод 103 години от освобождението на Източните Родопи, на 20.10.2015 г. във Военен клуб – гр. Кърджали се проведе викторина на тема: „Вкусът на свободата – век след Освобождението, в която се включиха ученици от средните и основни училища в града.

Организатори на проявата бяха Военен клуб – гр. Кърджали, Общински съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Общински съвет на Съюза на ветераните от войните на България.


Военен клуб – гр. Кърджали организира и представи фотоизложба на открито в парка пред паметника на Освободителите, посветена на големия поет-революционер Христо Ботев.

Фотосите бяха предоставени от Национален музей „Христо Ботев” гр. Калофер.


Изложба „Българската армия ДНЕС”, с фотоси от ежедневния живот и бойни учения на родовете войски, беше представена на 6-и май в гр. Кърджали на централния градски парк. Изложбата беше подготвена от Военен клуб – гр. Кърджали и посветена на Деня на храбростта и Празник на Българската армия.


Изложба под надслов „ПЪТЯТ КЪМ СВОБОДАТА”, посветена на 139 г. от Априлското въстание и 138 г. от началото на Руско-турската освободителна война, бе представена във Военен клуб – гр. Кърджали.

Изложбата включва стрелково и хладно оръжие и черешово топче от времето на Априлското въстание и Руско-турската война, табла с репродукции на картини от албума „Здраствуйте, братушки!” на художниците Борис и Карелия Кочеви и фото документална табла с факти за историческите събития и личностите от фонда на Исторически музей гр. Панагюрище.

Организатори на проявата бяха Военен клуб – гр. Кърджали и Регионален исторически музей – Кърджали.


В общоградското тържество, посветено на 142 години от обесването на Васил Левски, на 19.02.2015 г. участие взеха служители на Военен клуб – гр. Кърджали и членове на военно-патриотичните съюзи. Стотици кърджалийци се поклониха пред паметта на Апостола, запазиха минута мълчание и паднаха на колене, почитайки живота и делото му. В шпалир гвардейският отряд при Гимназия с преподаване на чужди езици „Христо Ботев” отдаде чест, а десетки венци и цветя бяха поднесени пред паметника на Васил Левски в центъра на Кърджали.


По повод празника на Сухопътните войски и 129 години от Сръбско-българската война, Военен клуб – гр. Кърджали, съвместно с РИО - Кърджали, военно формирование 52740 гр. Хасково, община Кърджали и военно-патриотичните съюзи организираха и проведоха Преглед на строевата крачка и маршова песен. Мероприятието се проведе пред паметника на загиналите български воини за освобождението на Кърджали.

Демонстрация на хватки с оръжие представиха военнослужещи от военно формирование 52740 гр.Хасково.


По случай 102 години от Балканската война, Освобождението на Кърджали и Празник на града, служители на Военен клуб – гр. Кърджали, съвместно с членове на военно-патриотичните съюзи, поднесоха венци и цветя в знак на признателност пред паметника на загиналите за Освобождението на Кърджали.


С тържествен ритуал пред Паметника на Освободителите и празничен концерт на състави на Военен клуб – гр. Кърджали и читалище „Обединение“ премина честването на 106 години от обявяване на Независимостта на България. Венци и цветя поднесоха областна управа, община Кърджали, Военен клуб – гр. Кърджали и др. държавни институции.


Тържествено мероприятие по повод 111 годишнината от Илинденско-Преображенското въстание се проведе в Гарнизонен военен клуб – гр. Кърджали.

Изпълнения на македонски и тракийски песни бяха поднесени от оркестър „Еделвайс” към военния клуб, а документален филм придаде колорит на тържеството, организирано от Военен клуб – Кърджали, в партньорство с Регионалния исторически музей в града.

Увлекателен разказ на исторически факти и събития от това героично време на българите в Македония и Одринска Тракия, представи пред присъстващите – членове на военно-патриотичните съюзи и гости, г-жа Даниела Бурулянова, уредник в сектор „Нова история” към музея.


Изложба, предоставена от Националния музей “Христо Ботев” в гр. Калофер, бе открита в Гарнизонен военен клуб – Кърджали на 20.05.2014 г. Експозицията е посветена на 2-ри юни, Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Изложбата гостува по инициатива на Военния клуб и възпитаници на ГПЧЕ „Христо Ботев“. При откриването на изложбата бе представен документален филм за великия поет-революционер.

Изложбата ще е във Военен клуб - Кърджали до 6 юни 2014 г.


Международния ден на книгата и авторското право тържествено бе отбелязан в Гарнизонен Военен клуб гр. Кърджали на 23 април 2014 година. На събитието присъстваха членове на военно-патриотичните съюзи, представители на областна администрация, граждани и ученици.

Гост бе радио журналиста от БНР Румен Стоичков, който представи новата си книга „Из стръмнините на България”.


Под мотото „Светът е оцелял, защото се е смял”, бе отбелязан Първи април – Ден на хумора и сатирата във Гарнизонен военен клуб – Кърджали. На събитието, организирано от военния клуб беше поканен доайенът на кърджалийските хумористи Малин Кацаров, който развесели публиката със своя предизвикателен хумор.


Ветерани, офицери и сержанти от запаса и резерва тържествено отбелязаха Деня на ракетните войски и артилерията във Военен клуб Кърджали. Концертна програма от патриотични песни изнесоха група „Еделвайс” и група „Сплав” към военния клуб.


От името на ИА “Военни клубове и военно-почивно дело” приветствие към присъстващите отправи Ани Иванова от Военен клуб Кърджали. С едноминутно мълчание почетоха паметта на всички загинали борци за мир. Председателя на областния съюз на ветераните от войните и почетен член на Съюза на ветераните от войните на България Вълчо Тюскелев в словото си подчерта, че войните са най-големия бич на човечеството и Мирът е дар, който трябва да пазим, за да има бъдеще. Присъстващите бяха поздравени с изпълнение на група деца от ОУ “Св.св. Кирил и Методий”. Групата за стари градски песни “Еделвайс” към Военния клуб също се включи със соло изпълнение на Никола Радиков. Честването завърши с изпълнение на патриотични песни.


На 26.06.2013 г. във Военен клуб – Кърджали бе проведено разширено заседание на Областния съюз на ветераните от войните. Поводът бе присъденото звание “Почетен член” и награда юбилеен плакет на Съюза на ветераните от войните в България на председателя на областния съюз Вълчо Тюскелев за големия му принос в развитието и укрепването на съюза. На скромната церемония присъстваха подп. Евгени Енчев, началник на Областния военен отдел, о.з. подп.Бойко Бенеков - председател на областната организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, о.з. полк. Петър Щерев - председател на общинската структура на СОСЗР.

Деца в руски носии от основно училище “Св.св.Кирил и Методий” от Кърджали поздравиха с руски стихове и песни Вълчо Тюскелев. Прозвуча и химнът на Съюза на ветераните от войните – “Велик е нашия войник”. Учениците му подариха албум със снимки от срещи с него в школото.

В благодарственото си слово Вълчо Тюскелев отбеляза, че силата на организацията е в потомците на фронтоваците, на които той разчита да насочат усилията си в работата по военно-патриотичното възпитание на подрастващите.


На 18.06.2013 г. членове на военно-патриотичните съюзи и устовци, живеещи в Кърджали, препълниха конферентната зала на Военния клуб, за представянето на двутомната книга “Миналото на Устово” на родоповедът доц. д-р Христо Гиневски. Мероприятието се проведе съвместно с Регионална библиотека “Н. Вапцаров”.

Авторът открои стопанската предприемчивост на устовци, проявили се още по време на османското иго. Те участвали през 1893 г. на световното изложение в Чикаго със своите аби. През 1866 г. учредили първото читалище в Родопите. Тук бил и първият женски бунт, насочен срещу гръцкото духовенство. Включили се и във Вътрешната македоно-одринска организация и дали жертви в името на освобождението на Родопите. Устовци имат голяма колония в столицата на Източните Родопи и тя е допринесла най-много за развитието на града през годините. Това заяви доц. Гиневски при представянето на двутомника. В края на срещата авторът дари двутомник с автограф за библиотеката на Военния клуб, с уважение и благодарност за подкрепата и добрата организация.


Квартет за стари градски песни “Еделвайс” към Военен клуб Кърджали взе участие в провелия се на 7, 8 и 9 юни 2013 г. тринадесети национален фестивал на българската градска песен “Нежни чувства”, Пловдив 2013, под патронажа на кмета на Пловдив г-н Иван Тотев. Квартетът бе отличен с диплом за присъдена първа награда и почетна грамота за отлично представяне, а художествения ръководител Никола Радиков получи диплом първа награда за солово изпълнение.

Квартетът се представи успешно и на на 9 юни 2013 г. на организирания от народно читалище “Заря-1858” и община Хасково тринадесети национален конкурс на старата градска песен и шлагер “С песните на Ари”, където получи втора награда, грамота за участие и парична награда. Никола Радиков отново взе първа награда за най-добро изпълнение на песен от репертоара на Аспарух Лешников.


На 6 юни 2013 г. във военен клуб Кърджали бе представена книгата-сборник “Преди забравата” на радиожурналиста Румен Стоичков – един от най-известните гласове от ефира на българско национално радио.

На представянето, организирано от Военен клуб Кърджали, членове на военно патриотичните съюзи и граждани, препълниха залата, за да се срещнат с автора и да споделят впечатленията си. Проявата уважиха временно изпълняващ длъжността областен управител Асен Тюрдиев и главния секретар на ЦС на СОСЗР полковник от резерва Димитър Гогов.

Авторът представи творбата си на фона на фотоси от Източните Родопи и страната. Деца от СОУ “Владимир Димитров-Майстора” четоха откъси от книгата, а техни съученици изпълниха творби на акустична китара.


На 2 юни 2013 г. СОСЗР и Военен клуб Кърджали почетоха паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България в Националната база за военно обучение на средношколци в с. Широко поле.

По стара българска традиция бе раздаден курбан, приготвен в походна войнишка кухня. Групата за стари градски песни “Еделвайс” към Военен клуб Кърджали изпълни патриотични песни.


На 31 май 2013 г. във Военен клуб Кърджали бе честван 90-годишен юбилей на председателя на областния съвет на СВВБ и член на УС на СВВБ Вълчо Тюскелев - достоен носител на множество ордени и медали за храброст като участник във Втората световна война. На тържеството, организирано от Военен клуб Кърджали, присъстваха ръководството на СВВБ и представители на СОСЗР и ОВО. Програма изнесе групата за стари градски песни “Еделвайс” към Военния клуб.


Първа пролет посрещнаха с празничен концерт организиран от Военен клуб- Кърджали, съвместно с Военен клуб – Момчилград и Крумовград.

Пред многобройната публика, изпълнила залата на Военен клуб - Момчилград, взеха участие група за стари градски песни „Еделвайс” , към Военен клуб – Кърджали, група за автентичен фолклор „Тракия” към Военен клуб – Крумовград, както и група за автентичен тракийско-родопски фолклор към тракийското дружество „Момчил юнак”. Концертът завърши с хора на група за автентичен фолклор „Родопея” към Военен клуб – Кърджали.Участниците получиха заслужено бурни аплодисменти.


Денят на артилерията – 11 март бе отбелязан в Кърджали. В организацията на празника се включиха членове на СОСЗР и служители на Военен клуб – Кърджали. Тържеството започна с полагане на венци и цветя пред паметника на Освободителите . В конферентната зала на Военния клуб, о.з. Петър Щерев изнесе беседа за похода на българската армия през родопските земи. Присъстваха бивши офицери, сержанти и гости от Пловдив и Карлово, служили в поделението в гр.Кърджали. Той припомни славните събития съпътствали битката при Одрин, прославила България по света.


На 19 февруари в Кърджали бе отбелязана 140 годишнината от гибелта на Васил Левски. Служители на Военния клуб, членове на ВПС, представители на Областен военен отдел, ученици и много граждани почетоха паметта на Апостола на свободата. Слово произнесе Иванко Маринов – председател на общински комитет „Левски”. В знак на признателност бяха поднесени венци и цветя.


На 12.02.2013 г. във Военен клуб – Кърджали бе открита самостоятелна изложба- живопис на кърджалийския художник Костадин Петков – Коцето. На мероприятието организирано от служители на Военния клуб, присъстваха представители на областна и общинска администрация, членове на ВПС и граждани. Изложбата бе открита от управителя на Военния клуб Ани Иванова, а творчеството на художника представи Емил Пенчев - уредник на Общинската художествена галерия. Творбите бяха високо оценени от ценителите на изобразителното изкуство, a художника получи поздравления и цветя.


Във Военен клуб Кърджали се проведе тържество в чест на Коледните и Новогодишни празници. На мероприятието организирано от служителите на Военния клуб присъстваха членове на Военно патриотичните съюзи, Областен военен отдел, местни лирици и хумористи. Гост на тържеството бе поетесата Елена Мури от Стара Загора, която подари на всички последната си стихосбирка. Любителите на красивата словесност прочетоха свои творби, написани специално за вечерта и дариха пари за „Децата на българската армия”. За доброто настроение на присъстващите се погрижиха от групата за стари градски песни „Еделвайс” към Военния клуб.


Във Военен клуб – Кърджали министърът на отбраната ген. Аню Ангелов и зам. министър Августина Цветкова се срещнаха с офицери и сержанти от запаса и резерва, военноинвалиди и участници във Втората световна война. На срещата присъстваха областния управител Иванка Таушанова, народния представител Цвета Караянчева, началника на отдел „Югоизточен” в ИА „ВК и ВПД” Стоян Диков и о.р. генерал-лейтенант Стоян Топалов – председател на ЦС на СОСЗР.

Министър Ангелов бе на посещение в Кърджали във връзка с тържествената заря – проверка в чест на 100 години от Балканската война и освобождението на града.


Поход по стъпките на българската армия в чест на 100 години от Балканската война се проведе на 6 и 7 октомври в гр. Кърджали

В похода се включиха ученици, представители на военно-патриотичните съюзи и граждани. Колоната бе предвождана от бригаден генерал Петър Петров – командир на втора механизирана бригада гр.Стара Загора и подполковник Евгени Енчев – началник на Областен военен отдел гр. Кърджали.

На следващия ден отрядите се отправиха към Момчилград. Пред паметника-костница на загиналите в Балканската война се присъединиха ученици от местните училища и граждани, където отдадоха заслужена почит и продължиха за паметника на загиналите при Маказа.


В навечерието на 104 години от Независимостта на България, Военен клуб Кърджали и членове на ВПС присъстваха на концерта на представителния ансамбъл на въоръжените сили на България, осигурен от народния представител Цвета Караянчева със съдействието на Министерство на отбраната. Публиката бе завладяна от богатия вокален, танцов и артистичен репертоар на ансамбъла и заслужено получи бурни аплодисменти.


В Кърджали се проведе поредното заседание на областния инициативен комитет за честванията по случай 100 години от Балканските войни и Освобождението на Източните Родопи.

На заседанието инициирано от областния управител г-жа Иванка Таушанова присъстваха членовете на инициативния комитет, в който членува Ани Иванова - управител на Военен клуб – Кърджали.

Обсъдиха се предложените инициативи, една от които е поход по стъпките на българската армия в областите, на чиято територия са били военните действия. Организатор на събитието е Военен клуб - Кърджали, съвместно с РИО на МОМН, туристическо дружество и общините. Предвиждат се и тържествени събрания във Военен клуб Кърджали, съвместно с читалищата и концертни програми, както и връчване на наградите от проведения ученически конкурс за есе, разказ, рисунка посветени на Балканските войни на областния кръг.

На 9 октомври ще бъде открита изложба на Националния военноисторически музей , посветена на Балканската война. Същия ден Регионалния исторически музей ще бъде домакин на заключителния панел на Международната научна конференция под патронажа на министъра на отбраната Аню Ангелов на тема „100 години от Балканските войни и Освобождението на Кърджали”, чиито организатори са секция „Военноисторически изследвания и поуки от практиката” към ВА „Г.С.Раковски „ и Института по история при БАН.


Групата за стари градски песни „Еделвайс” към Военен клуб Кърджали взе участие в провелия се от 8 до 10 юни дванадесети национален фестивал на българската градска песен „Нежни чувства”, Пловдив 2012 в сградата на Военен клуб – Пловдив.

Бяха отличени с диплома за присъдена първа награда и грамота за участие, като заслужено получиха бурни аплодисменти от публиката.

Групата се представи успешно и на организирания от народно читалище „Заря” и община Хасково Дванадесети Национален Конкурс на старата градска песен и шлагер „С песните на Ари” а 9 юни, където получи втора награда за дует, трио и квартет, грамота за участие и парична награда.

Идеята на подобни фестивали има за цел да възроди за нов живот очарованието на българската стара градска песен, да издирва, популяризира и съхранява най-доброто от този жанр.


Групата за автентичен фолклор „Родопея” към Военен клуб Кърджали взе участие в майския фестивал „Бъдеще с традиции – Кърджали 2012”. С изящен ритуал, по стар български обичай участничките от групата посрещнаха с хляб и сол председателя на народното събрание г-жа Цецка Цачева, под чийто патронаж е проявата.

Фестивалът се провежда за втора поредна година по инициатива на областния управител г-жа Иванка Таушанова.

На събитието присъстваха областни управители, кметове, министри, депутати, както и посланиците на Полша и Великобритания.


С официална церемония в Кърджали честваха 67 години от края на Втората световна война и Деня на Европа.

Пред паметната плоча на загиналите във Втората световна война се събраха ветерани, представители на институции, членове на ВПС, ученици и граждани, които поднесоха венци и цветя и с едноминутно мълчание почетоха паметта на загиналите.

Слово произнесе Ани Иванова – от ИА „ВК и ВПД” - Военен клуб Кърджали и член на ръководството на СВВ. „Град Кърджали и областта заемат своето важно място в историята на българската бойна слава. Тук са били разположени едни от най-изявените военни формирования на 10-та пехотна родопска дивизия, от която по бойните полета са загинали 88 бойци.” подчерта тя.

Цветя и венци поднесоха и пред паметника на Руския воин.

Тържеството продължи с тържествен обяд осигурен от Община Кърджали. Присъстваха 15 ветерани, най-възрастният от които бе 98 годишния Кольо Стамов. Бяха поздравени от председателя Вълчо Тюскелев, а групата за стари градски песни към Военен клуб им поднесе букет от патриотични песни.


Деня на храбростта и празник на българската армия честваха в Кърджали.

Мероприятието организирано от Военен клуб – Кърджали, съвместно със СОСЗР се проведе в клуб „Родина” в навечерието на празника и започна с прожекция на филми, включени в седмицата на българското военно документално кино.

От името на ИА „ВК и ВПД” –Военен клуб Кърджали присъстващите бяха поздравени за празника от Ани Иванова. Приветствено слово за славната българска армия произнесе о.з.полк. Петър Щерев – председател на общинската организация на СОСЗР. В словото си той подчерта: „На този ден ние, признателните потомци си припомняме подвига на хиляди български офицери и войници, дали всичко от себе си, мнозина и живота си за свободата и обединението на Отечеството ни.”


Във Военен клуб- Кърджали честваха Деня на хумора и шегата, под надслов „Светът е оцелял, защото се е смял”. На мероприятието организирано от Военен клуб, Община Кърджали, читалище „Юмер Лютви” и Регионална библиотека „Н.Й.Вапцаров”, присъстваха хумористи от Кърджали и Хасково, членове на ВПС и граждани.

Ани Иванова от Военен клуб и Лили Деликирова от Регионална библиотека поздравиха гостите с празника, а майсторите на изящната словесност освен с хумористичните си произведения, развеселиха публиката и със завидното си чувство за хумор. Доайенът на кърджалийските хумористи поднесе голяма доза смях с поредните си епиграми. Хасковските поетеси Мина Карагьозова, Стойка Мариновска и Венета Димитрова също взеха участие в програмата с авторски текстове.

Групата за стари градски песни „Еделвайс” , поздрави публиката с любими стари шлагери. По късно празненството продължи отново с музика, но и с танци и закачки.


Деня на ракетните войски и артилерията отбелязаха във Военен клуб - Кърджали.

На мероприятието организирано от Общинската организация на СОСЗР, Военен клуб и Община Кърджали присъстваха членове на съюза и бивши военни, служили в Кърджали от Пловдив, Хасково, Стара Загора и Чирпан.

Присъстващите бяха поздравени за празника от о.з. Петър Щерев –председател на общинската организация на СОСЗР и от Ани Иванова – управител на Военния клуб.

Лекция за участието на българската артилерия в решителната атака за превземането на Одринската крепост през Балканската война и освобождението на Кърджали и Родопите, изнесе военният историк полковник доц. Станчо Станчев – ръководител на секцията „Военна история и поуки от практиката” във Военна академия „Г.С.Раковски”. Той е един от организаторите на международната научна конференция „100 години от Балканската война” в организацията на която е включен и Кърджали. След лекцията, под звуците на духова музика в знак на признателност поднесоха венци пред паметника на Освободителите в центъра на града. Празника продължи с тържествена вечеря в ресторант Москва.


Международния ден на Жената отбелязаха във Военен клуб Кърджали.

На тържеството организирано от Военен клуб и Областния съюз на ветераните от войните присъстваха членове и новоприети потомци на съюза. Поздрав към дамите отправи председателя г-н Вълчо Тюскелев, който изрази задоволството си, че в съюза има постъпили нови потомци, които да продължат делото на съюза и да съхранят народната памет. Официално им бяха раздадени и членски карти.

За празника дамите получиха цветя от г-н Димитър Разкалински , член на ръководството, а групата за стари градски песни към Военния клуб поднесоха букет от обичани песни.

С чаша вино, танци и песни продължи празника.


В Кърджали отбелязаха Трети март с празнично тържество, посветено на 134 годишнината от освобождението на България от турско робство.

Пред паметника на Освободителите в градската градина се събраха представители на местната власт, членове на военно патриотичните съюзи, граждани и подрастващи.

Тържеството започна традиционно с изпълнение на гвардейския отряд.

В знак на признателност бяха поднесени цветя и венци от кмета на общината, депутати, областния управител, военен клуб, СОСЗР, СВВ, дружество „Военноинвалид”, политически партии и училища.

След една минута мълчание прозвуча националният химн.

След тържествената церемония в залата на Военен клуб, празника продължи със скромен коктейл, организиран от общинската организация на СОСЗР и Военен клуб.

От името на ИА „ВК и ВПД” – Военен клуб Кърджали присъстващите бяха поздравени от Ани Иванова. Приветствие поднесе председателя на областната организация на СВВ г-н Вълчо Тюскелев, който заключи с думите: „Нека помним и завещаем на нашите потомци, че този ден е и ден на признателност към всеотдайността на всички воини, които през годините 1877 и 1878 са воювали и са загинали за освобождението на нашата – българската земя. Само народ, който знае и помни историята си, ще има и своето бъдеще. Трябва да сме горди, че сме българи и потомци на такъв героичен народ”.Article | by Dr. Radut