Jump to Navigation

Мероприятия

На 19.05.2017 г. в конферентната зала на Военен клуб – гр. Плевен, Регионална служба “Военна Полиция“ – гр. Плевен проведе сбор – инструктаж, за осигуряване на пожарната безопасност в обектите по време на пролетно-летния сезон. Пред представители от военните формирования и военните клубове от градовете Ловеч, Плевен, Видин, Враца, Белене и Дом за ветерани – Орешак, старши експерт Дочко Христов разгледа особеностите на пожарната безопасност, основните мерки за недопускане на пожари и правилното използване на уредите за гасене на пожар.


Първи информационен семинар по международен проект „Системи за въздушно наблюдение и сигурност” се проведе от 08.05.2017 г. до 11.05.2017 г. във Военен клуб – гр. Плевен. В семинара участваха преподаватели от Военно-въздушна академия на Румъния, Полша и факултет „Авиационен” на НВУ „Васил Левски” - България.

По време на семинара бяха представени доклади на теми: „Общ преглед на проект „Системи за въздушно наблюдение и сигурност (SASS)“ и разработване на международен авиационен модул – компетенции и академични дисциплини“.


Изложба на експонати от музейната сбирка на летище Долна Митрополия бе открита във Военен клуб – гр. Плевен. Инициативата е част от поредицата мероприятия, посветени на бойния празник на българските Военновъздушни сили – 16 октомври. На откриването присъства командването на Учебна авиационна група „Георги Бенковски“, председатели и членове на военно-патриотични съюзи. На вниманието на плевенската общественост бяха изложени уникални експонати, проследяващи подвига и саможертвата на българските летци. Сред тях се открояват отломките на самолет Месершмит-109/G-6, с който загива в неравен бой командирът на 692 ято от 3/6 изтребителен орляк – поручик Любен Кондаков. Също така, изложени бяха летателни костюми от 40-те и 70-те години на миналия век, пленен американски парашут и летателната книжка на първия български космонавт Георги Иванов.

 


Поздравление от името на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“, с пожелание да се гордеят с историята на предците си и да обичат България, получиха първокласниците от начално училище „Патриарх Евтимий” в гр. Плевен. В първия учебен ден прибавиха красив подарък към букварчето и другите учебни помагала - книгоразделител с държавните символи и основните събития от българската история. Книгоразделителите са създадени от Агенцията в рамките на Национална кампания „Родолюбие“.

 


Военен клуб – гр. Плевен се включи в поредицата от мероприятия, съвместно с Община Плевен и Национална дружество „Традиция”, по повод 100-годишнината от началото на Първата световна война и участието на България в нея, като организира и проведе Музей на открито пред централния вход на Клуба. Проведена беше и възстановката „Четвърти пехотен Плевенски на Негово Величество полк в европейската война 1915-1918 година”. През първата част бяха показани мобилизацията, организационното и бойно сглобяване на полка и заминаването му за фронта, а във втората, представляваща Тържествена проверка, бяха прочетени имената на героите от знаменития ІV-ти Пехотен плевенски полк.

  

 


От участие в Международния фолклорен фестивал „Ballo sulle spiagge di Rimini“, провел се от 27 юли до 1 август в италианския курорт Римини, се завърнаха изпълнителите от Клуб „Северняците“ към Военен клуб – гр. Плевен. Фестивалът е без конкурсен характер, като освен нашите участници, в него са участват изпълнители от Сърбия, Румъния, Иран, Турция, Полша, Чехия, Хърватска. За участието си Клубът получи изящни купи и грамоти от организаторите.


Военен клуб – гр. Плевен отбеляза 1-ви юни – Деня на детето, с организиране и провеждане на мероприятия с военно-патриотична насоченост. В празничния ден десетки деца на военнослужещи, на служители на военния клуб и ученици посетиха и участваха в организираните мероприятия.

Клубът за спортна стрелба с лък „Бела Арчер” - гр. Плевен направи демонстрация на основни техники от състезателната и традиционна стрелба с лък и предостави възможност на децата да изпробват точността на мерника си, а Национално дружество „Традиция” - гр. Плевен се представи с „Музей на открито”. Посетителите видяха повече от 50 старинни оръжия и предмети, принадлежащи на частни колекции. Децата и техните родители имаха възможност да разгледат оръжията и да научат подробности за експонатите.

Проявите се проведоха пред централния вход на Клуба.


Във връзка с 1-ви юни – Деня на детето, във Военен клуб – гр. Плевен се проведе пролетен концерт под надслов „От деца и за деца”.

В концерта участваха: ансамбъл „Нашенчета” при Център за работа с деца, Мажоретен състав при Основно училище „Д-р Петър Берон”, Клуб за спортни танци при читалище „Съгласие”, Вокална група при Начално училище „Патриарх Евтимий”, ансамбъл „Северняче” при Средно общообразователно училище „Св. Св. Кирил и Методий” – гр. Пордим, Детска танцова формация „Чародейка”, изпълнение на пиано и цигулка от ученици на музикално училище „Панайот Пипков” и Клуб по спортни танци „Дъга” към военния клуб.


Във връзка с празника 24-ти май пред Военен клуб – гр. Плевен се проведе поредното неделно танцуване на български народни хора, което събра стотици плевенчани на площада.

Инициативата е на Фолклорен клуб „Северняците“ към военния клуб, с ръководител Джейлян Демиров, и е в подкрепа на идеята на „Richmart Vintage“ за популяризирането на българския фолклор в света.

Хорото поведе лично кметът на Община Плевен - проф. Стойков, който получи от организаторите специален подарък – сако на „Richmart Vintage“, хастарът на което е в цветовете на националния трибагреник на Република България. 1000 такива сака са произведени специално за 24 май от фирмата. С тях ще бъдат облечени известни личности в България и чужбина, които ще поведат българското хоро в Деня на българската просвета и култура.


Конкурс за представяне на музикален фон на стихотворение на Христо Ботев проведе Военeн клуб – гр. Плевен. Участваха ученици от първи до единадесети клас, които представиха музикални произведения в различни стилове и рецитираха стихове на Ботев.

На първо място бе класиран шестокласникът Пламен Пенчев от Долна Митрополия, който спечели и наградата на публиката. Второто място зае Иво Спасов от 11-и клас на Професионална гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване, трета е Гергана Илчковска от 10-и клас на Професионална гимназия по електроника и химични технологии – Плевен.

Изненада за участниците бе появяването на певеца Иван Динев сред гостите, който е председател на столичен клуб, асоцииран член на сдружение „Артилерия” и връчи грамотите на наградените.

Мероприятието е организирано съвместно със Сдружение „Артилерия - ген. Владимир Вазов” – Плевен.


Много емоции и настроение, по повод празника на гр. Плевен - 15 май, създадоха танцьорите от Клуба за български народни танци „Веселяци” към Военен клуб – гр. Плевен. Те станаха автори на една нова за града инициатива, а именно „светещо хоро”. За целта танцьорите играха със светещи гривни и аксесоари по себе си, създавайки уникална и атрактивна атмосфера в непрогледния мрак на Градската градина.


С пъстър концерт Военен клуб – гр. Плевен отпразнува Празника на града - 15 май, в който участие взеха състави с разнообразно творческо амплоа. Хоровото изкуство представи Хор „Кайлъшко ехо” с диригент Весела Дундакова и Клуб „Емил Димитров” към военния клуб. Участваха още талантливата Теодора Ананиева и Фамилия Чапанови, а в програмата бяха включени и изпълнения на народни хора, олицетворяващи младостта и жизнеността на гражданите на гр. Плевен.


По повод предстоящия празник 24 май – Ден на славянската писменост и култура, Военен клуб – гр. Плевен проведе концерт с участието на Хор за народни песни при Народно читалище „Парашкев Цветков - 2003” гр. Плевен и Хор „Кайлъшко ехо” към военния клуб. На мероприятието присъстваха военнослужещи, представители от военно-патриотични съюзи, ученици и граждани.


По повод 70 години от края на Втората световна война и от Победата над хитлерофашистка Германия, 183 ветерани от област Плевен получиха юбилейни медали.

На церемония във Военен клуб - гр. Плевен, медали бяха връчени и на 21 от членовете на Национално дружество „Традиция”, военнослужещи от Военно окръжие - Плевен, наследници и съмишленици на ветерани.

Събитието бе организирано от Съюза на ветераните от войните на България, съвместно с военния клуб.


Тържествено събрание-концерт по повод 6-и май – Ден на храбростта и празник на Българската армия, се проведе във Военен клуб – гр. Плевен. Сред гостите на концерта бяха кметът на града проф. Димитър Стойков, Венцислав Спасов - директор на Териториална дирекция "Национална сигурност" - Плевен, последният командир на 5-а механизирана бригада гр. Плевен - бригаден генерал от резерва Валентин Буров, подп. Вълков - началник на Военна болница – Плевен, председатели и представители на военно-патриотични съюзи.

Приветствие към присъстващите отправи полковник Николай Бешев - командир на военно формирование 22160 – Плевен и началник на Плевенския гарнизон. В словото си той припомни историята на празника и славното минало на Българската армия, като благодари на целия личен състав за неговия професионализъм.

Кметът проф. Димитър Стойков също поздрави военнослужещите. Той информира, че Свети Георги Победоносец ще бъде обявен с благословията на Българската православна църква за светец - закрилник и на Плевен, на празника на града – 15 май. Поздравителен адрес бе прочетен от името на генерал-майор Андрей Боцев - командир на Сухопътните войски.

Полковник Бешев връчи и наградите на победителите в състезанията между трите формирования, които се организират всяка година в чест на 6-и май. Грамоти получиха участвалите в турнира по стрелба журналисти и служители от Военен клуб – гр. Плевен. В богата концертна програма участваха детска вокална група „Ботевци пеят” при Начално училище „Христо Ботев”, младежката танцова школа, възпитаниците на Клуб по спортни танци „Дъга” и фолклорните формации „Северняците” и „Веселяци”, които развиват дейност във военния клуб.


Във Военен клуб – гр. Плевен беше представена втората книга за славната история на българската бойна авиация: „Възхвала за летище Каменец”, с подзаглавие „Порталът към небето и звездите”. Книгата е мемоарен продукт за 52-годишната история на емблематичното в родната ни авиация летище. Присъстваха курсанти от факултет „Авиационен” на Национален военен университет ,,Васил Левски”, авиоспециалисти, заемали различни длъжности във военното поделение в Каменец, председатели и членове на военно-патриотични съюзи от гр. Плевен.


В навечерието на 6-и май – Ден на храбростта и празник на Българската армия, под ръководството на командира на военно формирование 22160 – Плевен – полковник Николай Бешев, се проведе традиционният вече Гергьовденски турнир по стрелба. В състезанието по стрелба с автомат „Калашников” и пистолет „Макаров” взеха участие служителите на Военен клуб – гр. Плевен и журналисти от града.

Отборът на служителите на военния клуб се представи отлично и постигна много добри резултати.


Книгата „Дойранската епопея” на Никола Недев беше представена във Военен клуб – гр. Плевен от проф. Цочо Билярски и Никола Григоров. В мероприятието участваха представители на различни военни и патриотични организации от цялата страна.

Официален гост на представянето беше заместник-областният управител на гр. Плевен – г-н Красимир Иванов.


По повод 155-годишнината от отделянето на Българската православна църква от Вселенската патриаршия и 145-годишнината от учредяването на самостоятелната Българска екзархия, Военен клуб – гр. Плевен, съвместно с ръководствата на военно-патриотичните съюзи в града, организира посещение на Регионалния исторически музей гр. Плевен, като разгледа експозицията „Просвета и културно-художествен живот”. Беседа на тема: „Участие на гражданите на Плевен в етапите на църковно-националната борба” изнесе представител на музея.

Посетена беше и експозицията „Априлското въстание 1876 г. и участието на плевенчани в национално-освободителната борба”.


За отбелязване на 142 години от гибелта на Апостола на българската свобода - Васил Левски, служители от Военен клуб – гр. Плевен участваха в мероприятие на Общински комитет „Васил Левски”, като посетиха с. Къкрина и Къкринското ханче, където се състоя кръгла маса с представители на културните институции от гр. Плевен. Всеки от участниците беше подготвил в три изречения отговор на въпроса: „Какъв е Левски за мен”. След беседата присъстващите посетиха музея на Васил Левски в гр. Ловеч и положиха цветя на паметника на Апостола.


По нетрадиционен начин Военен клуб – гр. Плевен отбеляза 142 годишнината от гибелта на Васил Левски, като осъществи среща на две поколения краеведи – младежи от Клуб „Краезнание и етнография” и Клуб „Родолюбие” към военния клуб. Предмет на разговора беше как битува споменът за Левски в народната памет. Деян Белчев разказа на децата спомени и публикации за Левски, събрани от него в книгата „Завинаги в народната памет” – предания за Васил Левски от Плевенско. След беседата присъстващите поднесоха цветя пред паметника на Апостола.


С възстановка и кулинарна изложба Военен клуб – гр. Плевен отбеляза Бабинден. Ученици от Професионална гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване представиха възстановка на обичаите за празника - пускането на здравец в менче с вода, обредното “поливане” на бабата – акушерка, даряването й с пешкир, наричанията, които се правят. В кулинарната изложба участваха жени военнослужещи от военни формирования 22160, 42800 и 38220. Музикален поздрав към присъстващите изпълниха ученици от Клуб „Емил Димитров” към военния клуб.


В церемония в гр. Плевен по освещаване на бойните знамена и знамената - светини на Българската армия, по повод Богоявление, участие на 06.01.2015 г. взеха служители от Военен клуб – гр. Плевен, съвместно с военнослужещи и цивилни служители от гарнизон Плевен, ръководствата и членове на военно-патриотичните съюзи.


С тържествен концерт Военен клуб – гр. Плевен отбеляза 80 години от своето създаване. Сред официалните гости на тържеството в Театралния салон на клуба бяха областният управител на област Плевен – г-жа Ралица Добрева, генерал-майор инж. Йордан Димитров – началник на отдел “Военно – почивно дело” – гр. София, г-жа Виолета Николова – началник на сектор „Военни клубове”, г-н Васил Василев – началник на отдел „Управление при кризи“ към община Плевен, командири на военните формирования от гарнизон Плевен, както и представители на културни институции и родолюбиви съюзи. Проявата започна с представянето на стихотворение от поетесата Даниела Атанасова, посветено специално на 80-годишнината на военния клуб, а доклад и мултимедийна презентация по повод празника представи главен експерт Ралица Лазарова. Своето приветствие към гостите отправи и областният управител г-жа Ралица Добрева. По повод празника бяха връчени грамоти на предишни началници на клуба - за проявен висок професионализъм и принос в издигането престижа на военния клуб. Концертна програма изпълни Представителният ансамбъл на Въоръжените сили на Република България с ръководител Снежина Темелкова.


Съюзът на ветераните от войните на България и Военен клуб – гр. Плевен представиха на 27.11.2014 г. изложба на снимки от откриването на паметника на командващия Първа българска армия във Втората световна война – генерал-полковник Владимир Стойчев. Гости във военния клуб бяха ветерани и техни потомци, както и съмишленици на Съюза на ветераните от войните на България – Плевен. Специален гост бе почетният председател на съюза д-р Тодор Анастасов, който е инициатор за построяването на паметника на ген. Владимир Стойчев.


Концерт, посветен на 70-годишнината от настъпателните Брегалнишко-Струмишка и Косовска операции по време на първата фаза от участието на България във Втората световна война, бе организиран на 11.11.2014 г. във Военен клуб – Плевен. Любими фронтови песни и песни на Владимир Висоцки и Булат Окуджава за членове на военно-патриотичните съюзи и своите почитатели изпълни ловешкият бард Милен Тотев.


При участие в открит турнир в град Пловдив, Клуб по спортни танци „Дъга” към Военен клуб – гр. Плевен, с ръководител Жени Василева, завоюва престижните първо място с двойката Кристиан Василев -Александра Кръстева и четвърто място с двойката Мартин Месечков -Маргарита Русева. И двете двойки се състезават едва от април тази година, но благодарение на доброто си представяне и спечелените места от ноември ще преминат в по-висок танцов клас.

На 1 и 2 ноември им предстои участие в открит турнир в гр. Ямбол и участие в международния турнир в гр. Ямбол, където състезателите ще танцуват освен в своята възрастова група до 13 години и в по-голямата – до 15 години.


Честване на Празника на авиацията и ВВС организираха Военен клуб – гр. Плевен и военно формирование 52090 Долна Митрополия, което в по-голямата си част премина на открито на площада пред военния клуб. Тържественото събрание-концерт, по случай Празника на авиацията и ВВС, включваше слово на подп. Мануш Христов с мултимедийна презентация. Старши курсант Николай Калайджиев, който е летец-пилот, представи презентация на видеозапис, заснет от кабината на самолет по време на полет. Военният духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада с диригент капитан Юлиян Атанасов изнесе концерт и представи шоу-спектакъл пред военнослужещи, членове на военно-патриотичните съюзи и граждани на площада пред Военен клуб – гр. Плевен, с което направи празника вълнуващ и запомнящ се и допринесе за издигане авторитета на Българската армия.


Военен клуб – гр. Плевен стана домакин на регионална среща на областните съвети на Съюза на ветераните от войните на България от градовете Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново и Плевен. Обсъдена беше темата „70 години от края на Втората световна война и участието на България в нея”. Участие взеха представители на областна и общинска управи, Регионален инспекторат по образованието, Регионален исторически музей, командирът на военно формирование 22160, Военно окръжие, заместник-председателят на Централния управителен съвет на Съюза на ветераните от войните на България, ветерани, председатели на военно-патриотични съюзи и Военен клуб – гр. Плевен.


Военен клуб – гр. Плевен и Съюзът на пенсионерите, с подкрепата на община Плевен, превърнаха 1 октомври – Международния ден на възрастните хора, в истински празник. Концертната зала на клуба се изпълни до краен предел с хора от третата възраст. Към тях със стихове, песни и танци изказаха благодарността си за приноса им към обществото Клуб за спортни танци „Дъга” и Музикален клуб „Емил Димитров” към военния клуб, поетесата Татяна Любенова и Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев”.


Изложба на гоблени, изработени от запасния сержант Петър Христов, беше открита на 29 септември във Военен клуб – гр. Русе. На церемонията присъстваха представители на военно-патриотичните съюзи, близки на автора и граждани. Изложбата ще продължи до 6 октомври 2014 г.


Международният ден на мира - 21 септември и Денят на Независимостта на България - 22 септември бяха отбелязани във Военен клуб Плевен на 19 септември 2014 г.

По традиция Военен клуб – гр. Плевен организира честването на Международния ден на мира, съвместно със Съюза на ветераните от войните на България. Присъстващите бяха запознати с историята, ритуалите, символите и посланията, свързани с деня, прокламиращ правото на хората да живеят в мир.

С прожекция на документалния филм „България независима во веки” и прочитане на Манифеста на княз Фердинанд към българския народ във военния клуб бе отбелязана една от най-знаменателните дати в нашата най-нова история – обявяването на Независимостта на България - 22 септември 1908 г.


Честване на 96 години от Дойранската епопея организира Военен клуб – гр. Плевен, с подкрепата на Асоциация на сухопътните войски на България - клон Плевен и военнопатриотичните съюзи. От 16 до 19 септември 1918 г. честването се проведе до паметната плоча на Девета пехотна плевенска дивизия в градската градина. Слово произнесе полк. р. Красимир Атанасов, а след това в знак на почит и признателност пред мемориалната плоча бяха положени цветя и запазено едноминутно мълчание. На събитието присъстваха и родолюбиви граждани, които се присъединиха към идеята за възраждане на традицията за честване на годишнината от Дойранската епопея.


Военен клуб – гр. Плевен отбеляза годишнината от Шипченските боеве и 137 години от кръвопролитния Трети щурм за освобождението на Плевен в Руско-турската война 1877-1878 г. с историческа беседа. След разказите за героизма на българските и руски войни и огромното значение, което това сражение има за изхода на цялата война, присъстващите пенсионирани военнослужещи и членове от военно-патриотични организации се присъединиха към традиционната панихида в памет на загиналите пред Костницата в Скобелев парк музей.


129 годишнината от Съединението на Княжество България с Източна Румелия бе отбелязана с прожекция на документалния филм „Часът на нашето Съединение“ във Военен клуб - Плевен и поднасяне на цветя на паметника на 4-ти Пехотен плевенски полк. Сред посетилите на прожекцията най-развълнуван от доблестните дела на нашите предци беше ветеранът Захари Койчев, племенник на героя от Съединението майор Райчо Николов.


Книгата „Слава строители – Кайлъка” беше представена във Военен клуб Плевен, като проявата откри председателят на общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Плевен, о.з. полк. Ванко Халачев. Идеята да се разкаже за генерал Иван Винаров и ролята му за създаването на природния парк „Кайлъка“ е на Дружество „Иван Винаров” към Общинската организация на СОСЗР – Плевен. Подробности за създаването на книгата разкри нейният редактор о.з. полк. Любен Николов, а специален гост на срещата беше племенницата на генерал Винаров – Елена Радева.


По повод честване на 177 години от рождението на Васил Левски, Военен клуб Плевен проведе прожекция на документален филм от поредицата „Великите българи” на БНТ. На събитието присъстваха председатели, членове от военно-патриотичните организации и потребителите на социална кухня на Министерството на отбраната в град Плевен. След прожекцията присъстващите поднесоха цветя на паметника на Васил Левски, в израз на почит към българския революционер, идеолог и национален герой.


Със заключителен годишен концерт на клубовете, осъществяващи дейност във Военен клуб - Плевен, беше закрит творческия сезон 2013/2014 г. Участие взеха Йога клуб „Лотос”, Клуб за спортни танци „Дъга” и Клуб за народни танци „Северняците”. Присъстваха командири и военнослужещи от гарнизон Плевен, пенсионирани военнослужещи, представители на културни институции и гости.


Празничен концерт посветен на Деня на славянската писменост, българска просвета и култура организира Военен клуб Плевен. В програмата участваха Клуб по спортни танци „Дъга” и Туристически хор „Кайлъшко ехо” към военния клуб, Народен хор и оркестър при ансамбъл „Нашенчета” към Центъра за работа с деца, Оркестър „Северняците” и танцов състав към в.ф. 22160 и в.ф. 42800.

Присъстваха председатели и членове от военно-патриотичните организации, потребители на социална кухня към Министерството на отбраната и военнослужещи.


Тържественият концерт-събрание по случай 19 ноември - празник на Сухопътни войски се организира във Военен клуб Плевен. През настоящата година той е свързан с отбелязване на 128-ата годишнина от победата в Сръбско-Българската война. Сценарият включваше обръщение на командира, награждаване на военнослужещи и цивилни служители, прожекция на филмов материал, лекция на тема „Подвигът на плевенчани в Сръбско-Българската война” и концерт изпълнен от съставите към Военен клуб Плевен.


Военен клуб Плевен организира честване за Деня на народните будители, което включваше приветствени слова, доклад за възникването на празника, за историята и делата на заслужилите българи. Свои стихове прочетоха Илия Антонов, Валери Петров и Валентина Атанасова. Празнична програма изпълниха две певчески формации- „Бисерите“ и „Балкански ритми“. Присъстваха пенсионирани военнослужещи, членове на военно-патриотични организации и гости.


На 19.09.2013 г. по повод 95 годишнината от Дойранската епопея във Военен клуб Плевен беше подготвена и открита изложба на фотоси от живота и дейността на генерал Владимир Вазов. Поднесени бяха цветя пред паметната плоча на 9-та пехотна дивизия. Проведе се Тържествено събрание с тема „Героизмът на войните от Девета Плевенска пехотна дивизия при Дойран”.

Присъстваха председатели и членове на военно-патриотични и родолюбиви организации, военнослужещи, представители на културните институции, ученици и граждани.


На 07.09.2013 г. служители от Военен клуб Плевен и Военен клуб Троян присъстваха на историческа възстановка “Освобождението на Плевен”, по покана на Национално дружество “Традиция”. Голяма част от участниците бяха с оригинални костюми и оръжия от времето на Руско-турската война от 1877-1878 година. Втората част от възстановката се състоя в къща-музей “Цар Освободител Александър II”, където беше пресъздаден момента, в който руския император Александър II в знак на уважение връща сабята на Осман паша.

Военен клуб Плевен организира председатели и членове от военно-патриотични съюзи от град Плевен да присъстват на проявите.


На 18.07.2013 г.,служители от Военен клуб Плевен, пенсионирани военнослужещи и членове на военно-патриотични организации, участваха в общоградското честване, по случай 176 години от рождението на Васил Левски. Пред паметника на Апостола бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност.


На 20.06.2013 г. във Военен клуб - Плевен се проведе юбилеен концерт по повод 10 години от създаването Музикален клуб “Емил Димитров” в изпълнение на Творческа формация “Фамилия Чапанови” с участието на школи и състави от военния клуб. Присъстваха почитатели на творчеството на Емил Димитров, представители на културните институции, пенсионирани военнослужещи и общественост.


На 14.06.2013 г. във Военен клуб - Плевен се проведе изложба на клуба за изящни и приложни изкуства “Фантазия” към ВК Плевен, по повод приключване на творческия сезон. Подредените картини разкриваха различни техники на рисуване, като пастел, акварел, туш и перо, моливи. Присъстваха младите художници, родители и посетители на военния клуб.


На 6.06.2013 г. във Военен клуб Плевен се проведе представяне книгата на полк. о. з. Никола Рухчев - почетен председател на Съюза на възпитаниците на негово величество училища, ШЗО, родолюбивото войнство и гражданство. Историческият очерк обхваща развитието на Военното училище на България, както е наименована книгата, през годините от 1878 до 2002 година. Гости на събитието бяха членове и симпатизанти на съюза на НВУ - Плевен, служители от отдел “Северозападен” и Ивайло Антонов, представител от МО, който отговаря за военните паметници.


На 26.04.2013 г. се проведе празничен концерт по повод 6 май - Ден на храбростта и празник на Българската армия. Участваха представителният духов оркестър на Сухопътни войски, Северняшки ансамбъл и школи от Военен клуб Плевен. Присъстваха военнослужещи, пенсионирани военнослужещи, членове на военно-патриотични организации, представители на културните институции и общественост.


На 25.04.2013 г. във Военен клуб Плевен се проведе Великденски концерт с участието на Хор за македонски песни при Народно читалище “Парашкев Цветков-2003” Плевен и Туристически хор “Кайлъшко ехо” към Военен клуб Плевен. Присъстваха пенсионирани военнослужещи, членове на военно-патриотични организации, гостуващи формации, общественост.


На 18.04.2013 г., по покана на военни формирования 22160, 38220 и 42800, служители от Военен клуб Плевен се включиха в Деня на бойното майсторство, по повод 6 май - Ден на храбростта и празник на Българската армия. Мероприятието се проведе на войсково стрелбище „Николаево”.

 


От 02 до 21.04.2013 г. библиотеката на Военен клуб Плевен се включи в националната инициатива Маратон на четенето.


На 21.03.2013 г. в Регионалния исторически музей се проведе концерт на възпитаниците на Националното училище по изкуства „П. Пипков” Плевен и документална изложба „Съхранена памет”, по повод честване на 110 години музейно дело в Плевен. Служители от Военния клуб уважиха поканата на организаторите и поднесоха поздравителен адрес за постиженията, новите експозиции, нощите в музея, изложбите и дългогодишната съвместна дейност.


На 13.03.2013 г. с тържествен ритуал - полагане на венци и цветя пред паметника на Четвърти пехотен полк, беше отбелязана 100-годишнината от Одринската битка. Инициатор на проявата е Обединеното запасно войнство- Плевен и Военен клуб Плевен, под патронажа на кмета на Община Плевен. Пред подвига на героите от Одрин се преклониха и много граждани. Програмата по повод годишнината продължи с тържествено събрание и концерт във Военен клуб Плевен.


На 11.03.2013 г. за пета поредна година Военен клуб Плевен стана домакин на традиционната церемония по награждаване на общественици, ученици и преподаватели от Плевен. Поводът е Празника на ракетните войски и артилерията, който през тази година съвпада със 100 годишнината от превземането на Одринската крепост.


На 8.03.2013 г. с танци и песни Военен клуб Плевен отбеляза празника на жената 8 март. Участници в мероприятието бяха жените членуващи в съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Поздрав към присъстващите изпълниха хористите от туристически хор „Кайлъшко ехо”, към Военен клуб Плевен.


На 26.02.2013 г. във Военен клуб Плевен беше представен документалния филм „Адмирал-Светец”, посветен на живота и делото на легендарния руски, морски адмирал Ф. Ф. Ушаков. На представянето присъства автора на филма г-жа Валентина Генкова. Зрители бяха членове от военно-патриотични организации и съюзи, ученици, представители на културни институции и много граждани.


На 19.02.2013 г., по повод 140 години от гибелта на Васил Левски, Военен клуб Плевен участва в следните мероприятия:

-Тържествен ритуал, който включваше панихида в памет на Апостола, слова и поднасяне на цветя пред паметника на Васил Левски.

-Кръгла маса „Васил Левски и Свободата” в Регионален исторически музей,

-Изложба „Съратници на Левски в Плевен” в Регионален исторически музей,

-Представяне книгата на професор Иван Стоянов „Нови щрихи върху идейните възгледи и дейността на Васил Левски” в Къща-музей „Цар Освободител Александър II”.


На 14.02.2013 г. във Военен клуб Плевен се състоя Спектакъл с танци, песни и рецитал на клуб по спортни танци „Дъга” към Военен клуб Плевен, по повод Деня на влюбените. Присъстваха командири и военнослужещи от военните формирования в гарнизон Плевен, представители на културни институции, местната власт и общественост.


На 21.01.2013 г. Военен клуб Плевен организира тържество, по повод традиционния български празник Бабинден. То се състоя при следната програма:

-Представяне на обичая „Бабинден”,

-Музикален поздрав към присъстващите,

-Откриване на кулинарна изложба,

-Оценяване, класиране, връчване на грамоти и дегустиране.


Служители от Военен клуб Плевен, съвместно с военнослужещи и цивилни служители от гарнизон Плевен, ръководствата и членове на военно-патриотичните съюзи и граждани, участваха в церемония по освещаване на бойните знамена и знамената-светини на Българската армия, по повод 6-ти януари - Богоявление.

 


На 14.12.2012 г. във Военен клуб Плевен се проведе Коледен благотворителен концерт, за набиране на средства за децата на военнослужещи и цивилни служители, загинали при изпълнение на служебния си дълг. В програмата участваха школи и състави към Военен клуб Плевен, гости и приятели. Събраните парични средства са преведени по сметката на фондация „Деца на Българската армия”.


На 10.12.2012 г. Военен клуб Плевен участва в тържественото честване на 10-ти Декември- Ден на признателност на гражданите на Плевен към загиналите за неговото освобождение и 135 години от Плевенската епопея, чрез:

-военен ритуал за посрещане на Председателя на НС

-панихида

-слова

-поднасяне на венци и цветя.


На 05.12.2012 г. в Концертната зала на Военен клуб Плевен се проведе прожекция на премиерен документален филм „НА НОЖ”, на режисьора Борис Грозданов с участие на професор Георги Марков, професор Димитър Гоцев, полк. доцент Станчо Станчев, подп. Евгени Пенчев и други. Премиерата бе посветена на честване на „100 години от Балканската война 1912-1913 г.”. Присъстваха ученици, военнослужещи и членове от военно-патриотични организации.


На 27.10.2012 г. служителите на Военен клуб Плевен се включиха в инициативата „Фестивал за учене през целия живот”, чрез 4 ателиета, по народни танци, изобразително изкуство, йога и музикални инструменти. Проектът е организиран от Регионален инспекторат Плевен и съдействието на всички културни институции в града.


На 26.10.2012 г. служители от Военен клуб Плевен присъстваха на тържествата по повод 135 години от освобождението на село Телиш, Плевенска област. Дружество „Традиция” направи възстановка на боевете при редутите в местността „Черният паметник”. Отслужен беше молебен за загиналите руски, беларуски, финландски и румънски войни. Проведени бяха военни ритуали и поднесени венци и цветя на "Черният паметник".

 


На 18.10.2012 г. Военен клуб Плевен съвместно със Съюза на ветераните от войните организира екскурзия за членове от военно-патриотичните съюзи до град Свищов. Посетени бяха местността „Паметниците”, Съборна църква „Св. Троица” и Къща-музей „Алеко Константинов”.


На 17.10.2012 г. в галерия „Лира” на Военен клуб Плевен се състоя изложба на фотоси на Военните паметници в Плевенска област. Поводът е честване на „100 години от Балканската война 1912-1913”. Присъстваха военнослужещи, членове от военно-патриотичните организации, представители на местната власт и културни институции.


На 11.10.2012 г. в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” се състоя представянето на втори том на книгата „Руските паметници от Освободителната война” проявата е част от програмата по отбелязване на 135 години от освобождението на Плевен, 105 години от създаването на Военноисторическите музеи и 35 години от откриването на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”. Военен клуб Плевен и членове от военно-патриотичните организации присъстваха на проявата.


На 04.10.2012 г. по повод честване „100 години от Балканските войни 1912-1913 година” в големия салон на Военен клуб Плевен се състоя тържествено събрание, доклад и музикален поздрав към присъстващите. Мероприятието е организирано съвместно с военно формирование 22 160 и Асоциация на сухопътните войски. Присъстваха военнослужещи и цивилни служители от Военновъздушна учебна база „Г. Бенковски”- Долна Митрополия, Регионален клуб „Традиция”, военни формирования 38220, 42800, 22160, Асоциация на сухопътните войни, ученици и членове от военно-патриотичните организации.


На 24.09.2012 г. във Военен клуб Плевен се проведе тържествена церемония, по повод награждаване на писателя Пелин Пелинов с награден знак от Министерството на отбраната за приносът му за родолюбивото възпитание на военнослужещите, младежта и гражданите, и издигане престижа на българската армия. Подполковник Вера Спахийска от Дирекция „Връзки с обществеността” на Министерството на отбраната връчи на писателя Пелин Пелинов грамота и награден знак от името на министъра на отбраната Аню Ангелов. Събитието откри началникът на отдел „Северозападен” на ИА „ВК и ВПД” Георги Георгиев, който заяви: „Не веднъж през годините във Военен клуб Плевен сме имали възможността и удоволствието да се срещаме и общуваме с писателя Пелин Пелинов.”

 


На 22.08.2012 г. Военен клуб Плевен отбеляза 135-та годишнина от Шипченската епопея.

Събитието започна с прожекция на одата „Опълченците на Шипка” от Иван Вазов в изпълнение на легендарния български театрален и филмов актьор Константин Кисимов. Уредникът от Дирекция „Военно-исторически музеи” Ирена Петрова разказа за историческите събития, случили се преди 135 години.

Присъстваха председатели и членове от военно-патриотичните съюзи.


109 години от Илинденско-Преображенското въстание

Военен клуб Плевен, отбеляза 109 години от избухването на Илинденско- Преображенското въстание с мултимедийно представяне на исторически факти. Писателят-драматург Пелин Пелинов изнесе доклад за изминалите исторически събития, в които въстанието отбелязва връхна точка в национално-освободителната борба на македонските и тракийски българи. Събитието бе уважено от членове, симпатизанти и председатели на военно-родолюбивите съюзи в града.


На 18.07.2012 г. Военен клуб Плевен и пенсионирани военнослужещи се включиха в общоградското честване на 135 години от рождението на Васил Левски. Бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Апостола. В центъра на град Плевен беше открита паметна плоча, маркираща мястото, където се е намирала къщата на местния търговец Анастас поп Хинов. В този дом през 1869 година Васил Левски основава в Плевен първия в България революционен комитет.


На 03.07.2012 г. във Военен клуб Плевен се проведе изложба на клубът за изящни и приложни изкуства „Фантазия” към ВК Плевен, по повод приключване на творческия сезон. Подредените картини разкриваха различни техники на рисуване, като пастел, акварел, туш и перо, моливи. Присъстваха младите художници, родители и посетители на военния клуб.


На 12.06.2012 г. във Военен клуб Плевен се проведе „Информационно-трудова борса” между работодатели, обучаващи организации и военнослужещи от военно формирование 22160- Плевен. Организирана от Ръководството на Военно окръжие- Плевен, Бюро по труда – Плевен и Военен клуб Плевен. Целта на срещата е военнослужещи, които е възможно да бъдат освободени от военна служба да се информират за условията и възможностите за включване в подходящи програми, курсове за обучение и да се запознаят с евентуални работодатели.


На 02.06.2012 г. Военен клуб Плевен, пенсионирани военнослужещи и членове от военно-патриотичните организации отбелязаха Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България, като поднесоха цветя пред паметника на Христо Ботев.


На 10.05.2012 г. се проведе тържествено честване на 5 години от откриването на Дом за ветерани в с. Орешак. Служители от отдел „Северозападен” и Военен клуб Плевен подготвиха празнична програма в която участваха школи и състави, към Военните клубове. Игумена на Троянския манастир даде име на Дома- Свети „Георги Победоносец”.

Присъстваха гости от МО, Агенция ИА „ВК и ВПД”, представители на Общински структури от региона, командира и военнослужещи от Картографско поделение 24430 - Троян, управители на военни клубове към отдел „Северозападен” и ръководства на военно-патриотичните организации по места, представители на пресата.


На 09.05.2012 г. се проведе първото от поредицата мероприятия организирани от Военен клуб Плевен и Съюза на ветераните от войните, за честване на „100 години от Балканската война 1912-1913 година”, което протече в три етапа, както следва:

1. „Кръгла маса– 100 години от Балканската война 1912-1913 г.” в която участваха ученици от дванадесет училища и представиха своите есета, очерци, репортажи, пътеписи и интервюта.

2. Изложба с фотоси на военни паметници в селищата на плевенска област.

3. Поднасяне на цветя пред паметника на 4– ти Плевенски пехотен полк.

Присъстваха и участваха ветерани от войната, ученици, учители, военнослужещи, войни от запаса и резерва, представители на местната власт.


На 03.05.2012 г. от 17,30 часа в Концертния салон на Военен клуб Плевен се състоя тържествено събрание по повод Годишнина от Дойранската епопея и подвига на Девета плевенска пехотна дивизия.

Честването започна с поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на Девета плевенска пехотна дивизия, на фона на градския духов оркестър. Разказ за събитията изнесе писателя Пелин Пелинов и професор Димитър Йончев.

Присъстваха председатели и представители от всички военно-патриотични съюзи и сдружения, военнослужещи, представители на местната власт, институции и ученици.


На 24.04.2012 година във Военен клуб Плевен се проведе откриване на филателна изложба на експонати, запазени от периода 1885 година – 1945 година. Мероприятието е залегнало в План-програмата на Военен клуб Плевен за основните мероприятия, за честване „100 години от Балканската война 1912-1913 година”. Присъстваха военнослужещи от гарнизон Плевен, пенсионирани военнослужещи и деца. Изложбата ще гостува на Военен клуб Плевен до месец Октомври, за което време ще бъде посетена от цялата плевенска общественост.


На 12.04.2012 г. Служители от Военен клуб Плевен организираха и участваха в традиционното боядисване на яйца в Дом за ветерани, с. Орешак, за Великден.


На 05.04.2012 г. във Военен клуб Плевен се проведе среща на Инициативния комитет за подготовка и провеждане на чествания по повод 100 години от Балканската война, на която се прие План-програма на събитията, уточнени бяха конкретните дати, място на провеждане и отговорници.


На 02.04.2012 г. в библиотеката на Военен клуб Плевен, се проведе Маратон на четенето- празник на книгите и четящите хора, който е национална инициатива за завръщане към хубавите книги и духовните ценности. Участваха деца на военнослужещи и ученици от школата по приложни изкуства към Военния клуб. Маратонът започна с четене на „История Славянобългарска” от чието написване се навършват 250 години.


На 26.03.2012 година Военен клуб Плевен беше поканен и присъства на честването на 70-годишнина от началото на летателната дейност във Военновъздушна учебна база „Георги Бенковски” - Долна Митрополия. Събитието премина в следния ред:

-Откриване експозиция на старинни оръжия;

-Доклад за началото на летателната дейност и приноса на Изтребителната школа за висш пилотаж за защита на националния суверенитет;

-Парад на униформи на военновъздушните сили от периода 1942-1944 година;

-Поднасяне на венци и цветя на паметника на загиналите при изпълнение на служебния си дълг военнослужещи в базата в Долна Митрополия;

-Военните и официалните гости засадиха на територията на базата седем кипариса.


На 24.03.2012 година в театралния салон на Военен клуб Плевен се проведе „ЗУМБА-МАРАТОН” с което се постави началото на школата, която ще провежда репетиции във военния клуб всяка събота и неделя от 11,00 до 11,45 ч. В двучасовия маратон се включиха над 40 човека от всички възрасти.

Зумба е вдъхновена от латино-американската музика фитнес програма, която миксира горещи международни музикални ритми, „заразни” стъпки, които не те оставят безучастен и те кара да се пристрастиш!


На 19.03.2012 година във Военен клуб Плевен се проведе честване по повод 60 години от създаването на военно формирование 32 720- Радишево. Празникът протече в следния ред:

-Кратко приветствие на командира на военното формирование;

-За постигнати високи резултати бяха прочетени заповеди за награждаване на служители;

-Празнична програма- организирана от Военен клуб Плевен, състояща се от изпълнения на школи и състави, към клуба;

-Обща снимка пред централния вход на клуба;

-Коктейл в галерия „Лира”- Военен клуб Плевен.


На 12.03.2012 г. във Военен клуб Плевен се състоя честване на Деня на Ракетните войски и артилерията. В чест на празника сдружение „Артилерия” на специална церемония за пета поредна година раздаде годишните си награди- „Лидер на специалността полева артилерия”. Тържеството откриха с кратка фолклорна програма децата от седмична детска градина „Теменуга”.


На 07.03.2012 г. с много танци и песни Военен клуб Плевен отбеляза празника на жената 8 март. Участници в мероприятието бяха всички жени от гарнизон Плевен и структурите, подчинени на Министерството на отбраната. Празнична програма изпълниха: Мажоретен състав „Евроталант”, Школа по спортни танци към Военен клуб Плевен и със специалното участие на младите таланти- солисти от общинския хор „Гена Димитрова”-Георгия Павлова и Дани Меса.

 


На 03.03.2012 г. се състоя тържествен ритуал, по повод националния празник на Република България. Служители от военен клуб Плевен участваха в церемонията по издигане на националното знаме, панихида в памет на загиналите за Освобождението на България и поднесоха цветя пред Параклиса-мавзолей “Свети Георги Победоносец”, където гори вечният огън и припомня на жителите и гостите на града за събитията отпреди 134 години.

 


На 14.02.2012 г. служители от отдел „Северозападен” и Военен клуб Плевен участваха в тържественото честване на „Празника на лозаря и винаря”, по покана на Института по лозарство и винарство- Плевен. При посещението на Производствено-експерименталната база беше изпълнен ритуала по зарязване в лозовите насаждения.

Присъстваха представители на местната власт и институции от град Плевен.


На 10.02.2012 година във Военен клуб Плевен се проведе беседа между ученици от СОУ „Иван Вазов” и пенсионирани военнослужещи, на тема: „Събития от Българската история дали отражение на историята на Европа”.


На 04.02.2012 г. по повод Световния ден на борба с рака, във Военен клуб Плевен се състоя беседа за превенцията, ранното откриване и лечението на рака на белите дробове. Лекар-пулмолог от МБАЛ – Плевен към ВМА запозна присъстващите военнослужещи и цивилни служители от гарнизон Плевен, със социалната значимост, формите, етапите на заболяването и видовете лечение. Особено внимание в здравната беседа бе отделено на превенцията, чрез редовни профилактични прегледи и природосъобразен начин на живот.


На 21.01.2012 г. служители от отдел "Северозападен" и Военен клуб Плевен организираха тържество по повод традиционния български празник - Бабинден, за настанените лица в Дом за пенсионирани военослужещи, ветерани и военноинвалиди с. Орешак

За доброто настроение и празнична обстановка се погрижиха гости от Център за работа с деца - гр. Троян и вокална група към ВК Плевен с ръководител Божидар Чапанов, които изнесоха празничен концерт.


На 09.01.2012 година Военен клуб Плевен присъства на официалното откриване на новата учебна година в Пета механизирана бригада. Тържествената церемония започна с посрещане на бойното знаме на бригадата. Приветствие по повод откриването произнесе командирът на бригадата- бригаден генерал Валентин Буров.

 


На 06.01.2012 година от 11,00 ч. Военен клуб Плевен съвместно с военнослужещи и цивилни служители от гарнизон Плевен, ръководствата и членове на военно-патриотичните съюзи и граждани, участваха в церемония по освещаване на бойните знамена и знамената-светини на Българската армия по повод Богоявление.


На 20.12.2011 г. се проведе коледния благотворителен концерт, организиран от Военен клуб Плевен и Пета шипченска механизирана бригада”, в подкрепа на децата на военнослужещите и цивилните служители, загинали при изпълнение на служебния си дълг.

В концерта със свои изпълнения се включиха школи и състави към ВК Плевен. Събрани бяха 550 лева, които са преведени по сметка на Фондация „Деца на Българската армия”.


На 10.12.2011 г. Военен клуб Плевен участва в тържественото честване на 10-ти декември- ден на признателност на гражданите на Плевен към загиналите за освобождението на града и 134-та годишнина от Плевенската епопея, чрез панихида, слова и поднасяне на венци и цветя.

Членове на дружество „Традиция” от цялата страна възпроизведоха ритуала по връщане сабята на пленения Осман паша. Присъстваха военнослужещи, членове от военно-патриотичните съюзи, гости и граждани от Плевен.


На 14.11.2011 г. Военен клуб Плевен и Съюза на ветераните от войните проведоха изложба на фотоси. В нея са представени моменти от различните посещения на ветераните до Дома за ветерани в с. Орешак и Троянския манастир. Присъстваха пенсионирани военнослужещи и членове от военно-патриотичните съюзи.


На 16.11.2011 г. във Военен клуб Плевен се проведе беседа по повод Годишнина от Сръбско-Българската война и Сливнишката битка. Мероприятието е организирано, съвместно с дружество „Традиция”. Присъстваха пенсионирани военнослужещи, членове от военно-патриотичните съюзи и ученици.Article | by Dr. Radut