Jump to Navigation

Мероприятия

На 10 септември 2019 г. в многопрофилна зала на Военен клуб – Чирпан беше прожектиран българският игрален филм „Изпит” по разказ на Николай Хайтов, за членове на военно-патриотичните съюзи, Клуб по краезнание „Орфей” към Народно читалище „Димитър Данаилов - 2013” и граждани.

С излъчването на филма бяха отбелязани 100 години от рождението на Николай Хайтов – авторът, по чийто литературни произведения са създадени едни от най-известните български филми, пресъздаващи бита и борбите на българския народ за национално освобождение.

Филмът „Изпит”, създаден през 1972 г. с участието на актьора Филип Трифонов в главната роля, е по-малко известен на българската публика.


На 6 септември 2019 г. в зала на Военен клуб – Чирпан беше открита изложба „История, бит и родова памет на гр. Чирпан в снимки” от гл. специалист г-жа Сребрина Дженева, по повод Съединението на България и Празника на гр. Чирпан.

Благодарности бяха отправени към г-н Стефан Шицов, г-н Христо Тилев – почетен гражданин на гр. Чирпан, г-жа Росица Генова и г-жа Росица Радева за тяхната отзивчивост да предоставят снимки и материали от личните си архиви.

Експозицията съдържа голям брой документи и снимки на бележити личности от града, взели участие във важни за българската държава събития - Освободителното движение, Съединението на България, Балканската, Първата и Втората световни войни, на общественици и видни граждани, на известни родове от града. Чрез снимки са разкрити интересни и малко известни факти от историята и бита на града.

Изложбата беше посетена от много граждани и гости на града и предизвика голям интерес. По-възрастните посетители се върнаха в спомените от детството си и разпознаха старите сгради на града, а по-младите се потопиха в атмосферата от миналото на своя роден град.


На 6 септември 2019 г. Военен клуб - Чирпан и членове на военно-патриотичните съюзи взеха участие в празничната церемония по поднасяне на венци и цветя на паметника на Съединението в града.

След церемонията пред присъстващите гости и граждани г-жа Сребрина Дженева – гл. специалист от ВК Чирпан, поднесе приветствие и връчи медал от името на Министерството на отбраната на единствения останал жив ветеран от Втората световна война г-н Гуньо Гунев, по повод 75 години от края на войната. Просълзеният от вниманието ветеран беше приветстван и получи цветя от кмета на Община Чирпан г-жа Кичка Петкова и депутати от Народното събрание – гости на града.


На 20 август 2019 г. в многопрофилна зала на Военен клуб – Чирпан беше представена експозиция на изделия с дърворезба, изработени от г-н Васил Желязков - член на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, и ползвател на социалната кухня към военния клуб.

Авторът разказа за специфичните особености при изработка на всяко изделие, за търпението и труда на дърворезбаря.

Присъстваха ученици, членове на СОСЗР и ползватели на социалната кухня.


На 9 август 2019 г. в многопрофилна зала на Военен клуб – Чирпан директорът на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа” д-р Чавдар Ангелов откри изложба „Шипченската епопея през погледа на участника в българското опълчение Стефан Кисов”, в чест на кулминационните боеве на връх Шипка, състояли се на 9, 10 и 11 август преди 142 години.

Експозицията е предоставена от НПМ „Шипка-Бузлуджа” и съдържа 32 табла с текст, снимки и рисунки, въз основа на книгата на участника в българското опълчение Стефан Кисов „Българското опълчение в Освободителната руско-турска война 1877/1878”, които през погледа на „…войник, който се е решил да изложи своите бележки с езика на един прост смъртен” разкриват събитията от Освободителната руско-турска война и епичните събития от Шипченската епопея.

Г-жа Станислава Стойчева – ръководител на художествения състав „П. К. Яворов” при военния клуб прочете стихотворението „Опълченците на Шипка” от Иван Вазов, а ученичката Александра Руменова раздаде значки с изображение на паметника Шипка и миниатюри на българското знаме.

На откриването присъства г-жа Пенка Иванова – началник сектор „Военни клубове” в Териториален отдел - Пловдив, председатели и членове на военно-патриотичните съюзи в гр. Чирпан, представители на партньори на ВК - Чирпан, ученици и граждани.

Събитието беше заснето от кабелна телевизия Чирпан.

Изложбата гостува на военния клуб до края на месец септември, за да има възможност повече посетители да станат съпричастни с героичния подвиг на българските опълченци, на които техния главнокомандващ ген. Столетов казва: „…За това ви юначество ще ви хвали целия свят, а България ще ви бъде благодарна и ще се гордее с вас”.


На 11 юли 2019 г. в многопрофилна зала на Военен клуб – Чирпан се състоя поредната прожекция от инициативата на военния клуб за юлски кинодни.

Прожектиран беше руският документален филм „Надежда”, представен от богослова Йордан Петков.

Присъстваха учасниците в неделното училище при православен храм „Св. Архангели”, членове на военно-патриотичните съюзи и граждани.


На 21 юни 2019 г. в социалната кухня към Военен клуб – Чирпан беше отбелязана 1206-годишнината от победата на хан Крум при крепостта Версиникия. Божидара Вълчева от литературен клуб „П. К. Яворов” при военния клуб рецитира стихотворението „Поклон” от Иван Вазов, след което бяха прочетени откъси от книгите „Хан Крум” и „Българските ханове и царе VІІ-ХІV век”. Сбирката завърши с раздаване на копия от статията „Поредица от родолюбиви прояви в страната” от бр. 10/7120 на вестник „Българско войнство”, част от която е посветена на мероприятията с членовете на военно-патриотичните съюзи и ползвателите на социалната кухня.


На 11 юни 2019 г. в многопрофилна зала на Военен клуб – Чирпан се състоя поредната прожекция от инициативата на военния клуб – юнски кинодни. Прожектиран беше нашумелият наскоро и получил голямата награда „Гранд при” на Международния кино и телевизионен фестивал „Славянска приказка” документален филм “Светителят хирург” на журналиста Ангел Бончев. Посветен е на лекаря-хирург и духовник Свети Лука Кримски. Предисловие към филма направи богословът и автор на многобройни статии г-н Йордан Петков. Присъстваха архиерейският наместник иконом Иван Иванов от храма „Свети Архангели”, граждани, членове на военно-патриотични съюзи.


На 21 май 2019 г. Военен клуб – Чирпан отдаде почит на двама видни чирпанлии, във връзка с рождения им ден. От 10.30 часа в социалната кухня към МО в гр. Чирпан ползвателите на социалната услуга – членове на военно-патриотичните съюзи, бяха почерпени с шоколадови бонбони и изслушаха с голям интерес беседа за чирпанлията Велизар Пеев – български военен, инженер и предприемач, основател на първата в България шоколадова фабрика, участвал в Сръбско-българската, Балканската, Междусъюзническата и Първата световна войни и произведен в чин полковник. По-късно през деня от името на военния клуб, зам. областния управител на Област Стара Загора г-н Красимир Червилов, зам.-кмета на Община Чирпан г-жа Блага Димитрова, автора на паметника чирпанския художник Владимир Кондарев, общински съветници и граждани, бяха поднесени цветя пред паметника на чирпанския войвода Костадин Нунков, дал живота си за обединението на България.


На 15 май 2019 г. в многопрофилна зала на Военен клуб – Чирпан се проведе Фестивал на художествената самодейност, организиран от Община Чирпан. Участваха 21 народни читалища и клубове от Община Чирпан, сред които и военният клуб. От жури, с председател академик Крум Георгиев, бяха оценявани близо 100 изпълнения. Военен клуб – Чирпан беше представен от две участнички – Ралица Колева от клуб по интереси „Родолюбци”, дъщеря на военнослужеща от в. ф. 24620 – Свобода, и Божидара Вълчева от литературен клуб “П. К. Яворов”, внучка на член от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. За изпълнението на песните „Дене мари” и „Залюбила малка мома голям ерген” Ралица Колева беше бурно аплодирана от публиката и отличена с грамота за най-артистичен изпълнител, а Божидара Вълчева – за рецитация на стихотворението „Само ти, солдатино чудесни” от Иван Вазов получи грамота за участие. Наградите връчи г-жа Блага Димитрова – зам.-кмет на Община Чирпан. Присъстваха г-жа Мария Илиева – началник отдел „Образование, култура, социални дейности и екология” при Община Чирпан, председатели на НЧ, членове на патриотичните съюзи и техните семейства, граждани.


По повод 9 май - Ден на победата и 74 години от края на Втората световна война, на 9 май 2019 г. Военен клуб - Чирпан организира среща на членове на военно-патриотичните съюзи с ветерана от ІІ св. война г-н Гуньо Гунев, пред паметник-костница на загиналите във войните за България в центъра на града.

Присъстващите поднесоха цветя на паметника в знак на признателност. Особена почит беше засвидетелствана на г-н Гунев – последния останал жив участник във войната от гр. Чирпан, който беше поздравен и получи цветя от военния клуб.


По случай Деня на храбростта и празник на Българската армия – 6 май, на 2 май 2019 г. Военен клуб - Чирпан изпрати поздравителен адрес и 200 поздравителни картички с най-сърдечни пожелания за здраве и професионални успехи на военнослужещите от в. ф. 24620 – Свобода.


На 25 април 2019 г. в социалната кухня към Министерство на отбраната в гр. Чирпан беше организирано малко тържество по повод големия християнски празник Великден за членовете на военно-патриотичните съюзи, посещаващи социалната кухня.

Изнесена беше беседа за българските традиционни ритуали, а присъстващите бяха почерпени с козунак и получиха картички и сувенири, изработени от арт ателие „Сръчни български ръце” при Военен клуб - Чирпан.

През същия ден, по традиция, създадена през 2018 година от военния клуб, крайно нуждаещи се военноинвалиди и военнопострадали членове на дружество „Военноинвалид” гр. Чирпан получиха шест пакета „Paket zum leben” с хранителни продукти, безвъзмездно предоставени от FeG Auslandshilfe (Германия) по случай Великденските празници.

От 18.00 часа същия ден вокално студио и танцов състав при Народно читалище „П. К. Яворов 1867 г.” изнесоха великденски концерт в многопрофилна зала на Военен клуб - Чирпан и поздравиха членовете на военно-патриотичните съюзи и гражданите на Чирпан.


На 12 и 22 април 2019 г. в многопрофилна зала на Военен клуб - Чирпан бяха прожектирани игралният филм „Гагарин. Първия в космоса.”, по повод Световния ден на авиацията и космонавтиката – 12 април, и научно-популярният филм „Пласмасовата планета”, във връзка с Деня на земята.

Събитията са свързани с инициативата на военния клуб – Дни на киното през месеците април, май и юни.

Присъстващите ученици от ОУ “Васил Левски” гр. Чирпан и членовете на военно-патриотичните съюзи с голям интерес изгледаха художествено пресъздадената история за живота, трудностите и въжделенията на екипа, осъществил първия полет на човек в космоса. Запознаха се и с изложените на табло материали по повод 40 години от полета на първия български космонавт ген. Георги Иванов. Научно-популярният филм вдъхнови учениците да пазят родната планета.


На 10 и 23 април 2019 г. в залата на Народно читалище „Пробуждане 1870” с. Спасово бяха организирани мобилни мероприятия – беседи и прожекции на серии от филмите „Капитан Петко войвода”, във връзка със 141 г. от Освобождението на България, и „Записки по българските въстания” по повод 143 г. от избухването на Априлското въстание.

Присъстваха членове на читалището и на военно-патриотичните съюзи, живеещи в близките села, а патриотичният дух на филмите развълнува до сълзи зрителите.

 


На 27 март 2019 г. Военен клуб – Чирпан поднесе поздравителен адрес по повод деня на военноинвалидите и военнопострадалите (29.03.) на членовете на Дружество „Военноинвалид” – гр. Чирпан с пожелания за здраве, топлина в сърцата, щастие и спокоен живот.

Г-н Вичо Калчев – председател на Дружеството, прие с благодарност благопожеланията от името на всички.


На 21 март 2019 г. в социалната кухня към Министерство на отбраната в гр. Чирпан беше отпразнуван 96-ия рожден ден на ветерана от ІІ-та световна война Гуньо Георгиев Гунев, заедно с членове на военно-патриотичните съюзи.

Военен клуб – Чирпан поднесе приветствие и подаръци – книга с весели разкази, картина и цветя на г-н Гунев. Направени бяха снимки за спомен с ветерана.


На 8 март 2019 г. жените-военнослужещи от военно формирование 24620 - Свобода получиха поздравителен адрес от Военен клуб – Чирпан по случай Деня на жената, с пожелание да бъдат за пример в мъжката професия.

В социалната кухня към Министерство на отбраната членовете на военно-патриотичните съюзи също бяха почерпени с бисквити и слушаха стихове за жената и майката, прочетени от г-жа Станислава Господинова – ръководител на литературен клуб „П. К. Яворов” към военния клуб.

В знак на уважение членовете на военно-патриотичните съюзи подариха цветя на служителя от Военен клуб - Чирпан Сребрина Дженева, на ръководителя на литературния клуб Станислава Господинова, на главния готвач Златка Илиева и на жените от обслужващия персонал на кухнята.

От името на военния клуб беше изпратен букет на единствената жена -ползвател на социалната кухня в гр. Чирпан г-жа Таня Йовчева.


На 3 март 2019 г. по случай Националния празник на България 3 март служителят от Военен клуб - Чирпан Сребрина Дженева присъства на националните тържествата на връх Шипка и поднесе цветя на паметника в знак на признателност към героите, участвали в Освобождението на България.

Поднесени бяха цветя от Военен клуб - Чирпан и военно-патриотичните съюзи и на тържествената церемония в градския парк на гр. Чирпан.

По инициатива на Община Чирпан гражданите на града бяха поздравени с концертна програма от фолклорен ансамбъл „Тунджа”, която беше представена във военния клуб.

Мероприятието беше уважено и от кмета на Община Чирпан г-жа Кичка Петкова.


На 1 март 2019 г. военнослужещите от военно формирование 24620 – Свобода получиха поздравителен адрес от Военен клуб – Чирпан по случай Националния празник на България – 3 март. Подарени им бяха 180 мартеници, изработени специално за тях от арт-ателие „Сръчни български ръце“ към Клуба.

Членовете на военно-патриотичните съюзи, посещаващи социалната кухня към Министерство на отбраната в гр. Чирпан също бяха поздравени и получиха мартеници за здраве.


На 28 февруари 2019 г. Военен клуб - Чирпан организира концертна програма по случай Деня на самодейността (1 март) с участието на рецитаторски клуб „П. К. Яворов” към Клуба.

Внучката на член от СОСЗР Божидара Вълчева рецитира стихотворенията „Само ти солдатино чудесни” и „Лист обрулен”. Самодейци от шест народни читалища и самодейни състави от Чирпанска община представиха стихове, народни и градски песни, свирене на гайда и хора.

Тържеството завърши с кръшно тракийско хоро, на което се хванаха млади и стари.

Присъстваха военнослужещи от военно формирование 24620 - Свобода и членовете на военно-патриотичните съюзи.

Всички участници в концертната програма получиха мартеници, изработени от арт-ателие „Сръчни български ръце” към ВК - Чирпан.


На 22 февруари 2019 г. в многопрофилна зала на Военен клуб – Чирпан се проведе патронен празник на СУ „П. К. Яворов”.

Приветствие по случай празника произнесе зам.-кметът на Община Чирпан.

Представена бе театрална постановка за живота на Яворов с участие на внуци на членове на военно-патриотичните съюзи.


На 20 февруари 2019 г. във Военен клуб – Чирпан беше прожектиран филмът „Дякон Левски” пред членовете на военно-патриотичните съюзи и на Народно читалище „Пробуждане - 1870” от с. Спасово и с. Рупки, Община Чирпан.


По покана на Основно училище „Васил Левски“ на 19 февруари 2019 г. Военен клуб – Чирпан и членове на военно-патриотичните съюзи взеха участие във възпоменателна церемония с поднасяне на цветя пред паметника на Апостола на свободата Васил Левски – гр. Чирпан.


На 18 февруари 2019 г. в социалната кухня към Министерство на отбраната в гр. Чирпан беше прожектиран документалният филм „Черна легенда”.

Прочетени бяха откъси от тефтерчето на Левски и два разказа от книгата на Камен Калчев „Васил Левски” пред посещаващите социалната кухня членове на военно-патриотичните съюзи, по повод 146 години от обесването на Апостола на свободата Васил Левски.


На 17 февруари 2019 г. в многопрофилна зала на Военен клуб – Чирпан се състоя планетарно шоу за деца, организирано от „Интересна наука 2” ЕООД – гр. Бургас.

Чрез забавни химични опити, прожекция за космическите тела, снимки с „космонавт”, децата неусетно придобиха знания за науката химия и космоса.

Присъстваха деца на военнослужещи и участници в художествените състави към военния клуб, за които бяха осигурени безплатни билети.


На 15 февруари 2019 г. в многопрофилна зала на Военен клуб – Чирпан бяха прожектирани две серии от филма „Демонът на Империята” пред ученици от Основно училище „Васил Левски” – гр. Чирпан, по повод 146 години от обесването на Апостола на свободата Васил Левски.

Учениците изгледаха филма с голям интерес, а учителите изявиха желание прожекцията на филми с патриотично съдържание да продължи и да се превърне в традиция.


На 24 януари 2019 г. в многопрофилна зала на Военен клуб – Чирпан Драматичен театър „Рачо Стоянов” – Габрово представи постановката „Михал Мишкоед” на Сава Доброплодни.

Присъстваха военнослужещи от военно формирование 24620 - Свобода, председатели и членове на военно-патриотичните съюзи, участници в клубовете по интереси към военния клуб, за които бяха осигурени билети с преференциални цени.

Сред зрителите бяха зам.-кметът на Община Чирпан г-жа Блага Димитрова и началник „Образование и култура” г-жа Мария Илиева, както и много граждани.


На 23.01.2019 г. в социалната кухня в гр. Чирпан се проведе литературно четене на стихове по повод 141 години от рождението на великия поет и революционер Пейо К. Яворов, от литературен клуб „П.К. Яворов”.

Мероприятието е организирано при за членовете от военно-патриотичните съюзи, ползващи социалната кухня.

Водещата на клуба по интереси г-жа Станислава Господинова прочете избрани от нея и по желание на присъстващите стихове на Яворов от стихосбирката „Подир сенките на облаците”.

На всички присъстващи бяха раздадени картички с образа на Пейо Яворов, изработени от клуб по интереси „Сръчни български ръце”.


На 15 януари 2019 г. в многопрофилна зала на Военен клуб – Чирпан ДТ „Гео Милев” - Стара Загора представи премиерната постановката “Снаха” на Г. Караславов.

Мероприятието е част от културната програма на гр. Чирпан, посветена на Яворови януарски дни 2019 г.

Спектакълът беше посетен от военнослужещи във военно формирование 24620 - Свобода, членовете на военно-патриотичните съюзи, участници в клубовете по интереси към военния клуб, зам.-кметът на Община Чирпан г-жа Блага Димитрова, началник „Образование и култура” г-жа Мария Илиева и много граждани.


На 14 януари 2019 г. в многопрофилна зала на Военен клуб – Чирпан беше подредена тематична изложба със снимки и книги на великия български поет-революционер Пейо К. Яворов, по повод 141 години от рождението му.

Изложбата беше посетена от членове на военно-патриотичните съюзи и граждани, като предизвика най-голям интерес сред децата и учениците от гр. Чирпан.


На 13 януари 2019 г. Военен клуб – Чирпан взе участие в откриване на Яворовите януарски дни 2019 г.

Пред бюст-паметника на Пейо К. Яворов в къщата-музей беше запален огънят на Яворовата поезия и пренесен до паметника в градския парк, където се състоя откриването на събитието.

Поднесени бяха цветя от военния клуб, военно-патриотичните съюзи и литературен състав за художествено рецитиране „П. К. Яворов”.


Поздравителен адрес от Военен клуб – Чирпан към военно формирование 24620 – Свобода, по случай празника на формированието, беше поднесен на 11 януари 2019 г.

По този повод, във фоайето на многопрофилна зала на Клуба беше изработена и представена фотостена със снимки от живота на военнослужещите, отбелязвайки 111 години Българско военно разузнаване и празник на 1-ви Разузнавателен батальон.


На 17 декември 2018 г. в многопрофилна зала на Военен клуб – Чирпан се проведе коледно тържество за военнослужещите от военно формирование 24620 - Свобода, членове на военно-патриотичните съюзи и техните семейства, граждани.

В програмата взеха участие художествените формации към военния клуб, Основно училище „Васил Левски” и читалищни формации, с участието на деца и внуци на военнослужещи.

Във фоайето на ВК Чирпан беше разположен коледен базар с ръчно изработени коледни сувенири. Присъстващите деца получиха коледни звънчета, а тържеството завърши с кръшно българско хоро, на което се хванаха деца и възрастни, участници и публика.


На 10 декември 2018 г. се проведе коледно парти за ползвателите на социалната кухня от ВПС към Военен клуб – Чирпан, в закусвалнята на ул. „Братя Даскалови” №50.

Литераторът Станислава Господинова прочете разказ от Чудомир и коледни стихове от Иван Вазов и Дора Габе. Изслушани бяха песни от албума на Стефка Оникян „Коледна приказка”.

Всички получиха коледни картички, изработени от Арт ателие „Сръчни български ръце” към военния клуб.

В края на празненството присъстващите се почерпиха с коледни курабии, плодове и торта.


На 3 декември 2018 г. бяха поднесени цветя от Военен клуб – Чирпан пред паметника на чирпанския поет и дългогодишен уредник на къща-музей „Пейо К. Яворов” Димитър Данаилов, по повод 97 години от рождението му.

По покана на Община Чирпан и НЧ „Димитър Данаилов - 2013”, служителят на Военен клуб - Чирпан г-жа Сребрина Дженева и членове на военно-патриотичните съюзи присъстваха на тържественото честване в къща-музей „Пейо К. Яворов”.


Военен клуб Чирпан отбеляза на 21.09.2018 г. Световния ден на мира, чрез беседа с членове на военно-патриотични съюзи по тазгодишната тема: „Право на мир. 70 години всеобща декларация за правата на човека”. Разпространени бяха картички и брошури – „Правата на човека”; „Бежанците и ние. Уроци за толерантност без граници”; „Един свят, нашия свят, нашите права”; „Чанта на мира”, предоставени безвъзмездно от Дружеството на Обединените нации в България, сред членове на Съюзите и началния и прогимназиален курс ученици от ОУ „Васил Левски”.

От картичките предстои децата да изработят символ на мира – художествена инсталация с форма на гълъб.


Среща на ученици от ОУ „Васил Левски” с ветерана от II-та световна война Гуньо Гунев и прожекция на филма „Битката за Севастопол”, по повод началото и края на войната, беше организирана на 18.09.2018 г. от 11.00 часа в многопрофилната зала на Военен клуб Чирпан.

Учениците от V и VІІ клас поднесоха цветя и поздравителен адрес, снимаха се с г-н Гунев и изпратиха поздравителен адрес по родственица и до ветерана Георги Стоилов. Изгледаха с интерес филма, заедно с други членове на военно-патриотични съюзи.


На 17.09.2018 г. по покана на ОУ “Васил Левски” – гр. Чирпан, служител на Военен клуб Чирпан присъства на тържеството на училището по случай началото на учебната година и поднесе поздравителен адрес. Сред гостите бяха кметът на Община Чирпан, зам.-командира на в. ф. 24620 - Свобода и др.


Документален филм за Съединението на Княжество България и Източна Румелия и лекция – „Героичното участие на чирпанлии в Съединението”, изнесена от уредника на Исторически музей – гр. Чирпан г-жа Нанси Маринова, бяха организирани на 07.09.2018 г. във Военен клуб Чирпан. Присъстваха членове на военно-патриотичните съюзи и граждани, а събитието беше заснето от кабелна телевизия – гр. Чирпан.


На 06.09.2018 г. Военен клуб Чирпан взе участие в тържествен ритуал и поднасяне на цветя пред паметника на Съединението в градския парк, по случай 133 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

По повод празника беше изработена поздравителна картичка с подареното на военния клуб стихотворение от чирпанския поет Ангел Кроснев „Пред паметника на Съединението”, в памет на чирпанските участници в Съединението, и подарена на членовете на военно-патриотични съюзи, военнослужещи от в. ф. 24620 – Свобода, ученици и граждани на тържествения ритуал пред паметника на Съединението.


От 03.09.2018 г. до 14.09.2018 г. в многопрофилна зала на Военен клуб Чирпан беше представена изложбата „Съединението в Чирпан”, включваща снимки на участниците - чирпанлии в Съединението на Княжество България и Източна Румелия, снимки на двете им знамена, както и текста на песента на чирпанската дружина. Материалите бяха предоставени от Исторически музей – гр. Чирпан.


На 30.08.2018 г. в многопрофилна зала на Военен клуб Чирпан се проведе празничен концерт по случай 141 г. Шипченска епопея. Гост на тържеството беше директорът на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа” г-н Чавдар Ангелов, на когото беше връчен албум с произведенията на участниците в конкурсите за рисунка и литературно произведение на тема: „141 години Шипченска епопея”, за да бъде запазен във фондохранилището на музея. Г-н Ангелов поздрави участниците в конкурсите и подари на всички присъстващи ръчно изработени значки с изображение на паметника Шипка. Детски танцов състав „Чирпанлии” и фолклорна група „Тракийски бисери” изнесоха фолклорна програма. На тържеството присъстваха членове на ВПС, ученици и граждани.


Конкурс за литературно произведение на тема: „141г. Шипченска епопея”, организира на 16.08.2018 г. Военен клуб Чирпан. Литераторката Станислава Стойчева откри сбирката със свое есе, посветено на епичните боеве на връх Шипка. Прочетени бяха съчинение на Габриела Маркова (8 години) – внучка на о. з. подполковник Добрин Кардашлиев – член на СОСЗР, стихотворение на Цонка Тенева – военнослужеща във военно формирование 24620 – Свобода, стихотвoрение на Любка Стефанова - поетеса. Чирпанският поет Ангел Кроснев раздаде на участниците грамоти, стихотворението „Шипка” от Иван Вазов и папки с работни тетрадки.


Конкурс-изложба на рисунка на тема: „141 г. Шипченска епопея”, организира Военен клуб Чирпан на 09.08.2018 г. в многопрофилната зала на Клуба. В конкурса взеха участие младите художници - внуци на членове на ВПС – Габриела Маркова, Маргарита Петрова, Божидара Вълчева, както и деца на военнослужещи – Силвия Дичева и др. Чирпанският художник Владимир Кондарев раздаде на участниците грамоти, стихотворението „Шипка” от Иван Вазов и папки с цветни моливи.


На 06.08.2018 г. Военен клуб Чирпан организира честване на 115 години от Илинденско-Преображенското въстание. В църквата „Въведение Богородично” в гр. Чирпан беше отслужена заупокойна литургия за участниците и жертвите на въстанието и бяха поднесени цветя на паметната плоча на участниците от Чирпан в борбите на българския народ за Обединението на България. Присъстваха представители на военно-патриотичните съюзи.


На 18.07.2018 г. бяха поднесени цветя от Военен клуб Чирпан и военно-патриотичните съюзи на паметника на Васил Левски, във връзка с организирано честване на 181-годишнината от рождението на Апостола. Присъстваха представители на Община Чирпан и ОУ “Васил Левски” - гр. Чирпан.


Във връзка с тържествено честване на 150 г. от героичните боеве на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, проведено под патронажа на вицепремиера и министър на отбраната г-н Красимир Каракачанов и организирано от община Казанлък и Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа”, на 14.07.2018 г. бяха поднесени цветя пред паметника на Хаджи Димитър на връх Бузлуджа. Отслужена беше заупокойна молитва за загиналите. По случай годишнината беше валидирана юбилейна пощенска карта, издадена от Министерство на транспорта. Проведена беше мащабна историческа възстановка на гибелната битка на войводата и неговата чета, в която участваха близо 150 активисти на Националното дружество „Традиция“. Присъстваха министъра на отбраната г-н Красимир Каракачанов, висши военни, депутати, кметове на общини и много граждани.


На 31.05.2018 г. в многопрофилна зала на Военен клуб Чирпан деца на военнослужещи от театрална работилница „Бъбривко” при НУ „Св. Климент Охридски” представиха театралната постановка „Ламята от улица Войтешка” по Карел Чепек. Гост на събитието беше командирът на в. ф. 24620 – Свобода подполковник Минчо Минев, който поздрави децата. Присъстваха и председателят на Общинския съвет в гр. Чирпан, директори на училища, военнослужещи – родители на децата-актьори, членове на ВПС и техните семейства, и много граждани.


На честване, по повод рождения ден на чирпанския войвода Константин Нунков, на 21.05.2018 г. бяха поднесени цветя от Военен клуб Чирпан на паметната плоча на дейците от чирпанския край, участвали в борбите за Обединение на България. Паметта на загиналите почетоха представители на Община Чирпан, председателят на Общински съвет – Чирпан, общински съветници от Общините Чирпан и Братя Даскалови, родственицата на двама от загиналите г-жа Мария Бахчеванова и граждани.


От 02 до 11.05.2018 г. Военен клуб Чирпан организира изложба „Талантливите воини на България” по случай Деня на храбростта и празник на Българската армия – 6 май, и във връзка с честването на 140 години Българска армия.

Автори на художествените произведения – картини, рисунки върху стъкло и дърворезба, са военнослужещите от военно формирование 24620 – Свобода младши сержант Георги Калъпсъзов, редник Нели Динева и редник Силвия Вълева.

Посетителите на изложбата – граждани, членове на военно-патриотичните съюзи и ученици бяха удивени от художествените способности на авторите. Между посетителите бяха и майстори-дърворезбари, които се впечатлиха от майсторството на сержант Георги Калъпсъзов.

Командирът на военно формирование 24620 – Свобода подполковник Минчо Минев специално посети изложбата и изрази своето възхищение от таланта на своите подчинени.


От 11 до 25.04.2018 г. в многопрофилна зала на Военен клуб Чирпан беше подредена експозиция на безвъзмездно предоставена фотоизложба „Спасението - 10 март1943 г. ” на Регионален исторически музей – Шумен и Регионален исторически музей – Стара Загора, и допълнена с материали от военния клуб. Изложбата беше посветена на 75-годишнината от спасението на българските евреи.

Обществеността на гр. Чирпан – граждани, членове на военно-патриотичните съюзи и учащи, се запознаха със събитията, свързани със самото спасение на българските евреи и положението им в годините на Холокоста. Интерес предизвикаха факсимилета от документи - статия, публикувана през 1938 г. в немско списание, насочена срещу бележития композитор Панчо Владигеров и забрана за изнасяне на концерти в Германия; с изказванията в защита на евреите и против приемането на ЗЗН  на известни личности-общественици, депутати и мн. др. български граждани, оказвали морална и материална подкрепа на евреите в годините на Холокоста.Article | by Dr. Radut