Jump to Navigation

Мероприятия

Представители на Военен клуб – Велико Търново почетоха паметта на всички загинали за свободата и независимостта на България. В деня на Ботев – 2 юни 2024 г., те поднесоха цветя и проведоха беседа-разговор с граждани, пристигнали да уважат делото на революционера и поета Христо Ботев. В програмата се включиха най-малките членове на клуб „Христо Ботйов“, които изпълниха литературната композиция „Пътят към безсмъртието“. Заупокойна молитва отслужи свещеноиконом Асен Иванов. Сред официалните гости присъстваха представители на местната власт, институции и неправителствени патриотични организации, жители и гости на града.


По повод отбелязване 20-годишното членство на България в НАТО, Военен клуб – Велико Търново организира посещение на ученици от ПМГ „Васил Друмев“ гр. Велико Търново в единствения за страната „Военен музей“ или т. нар. „Музей на оръжието“ – гр. Велико Търново. Музеят е разположен в голямо хале в близост до военно формирование 22060. В него се поддържат около 2000 образци оръжия от хайдушко време до днес. Мероприятието се проведе на 31 май 2024 г. Учениците заедно със своите преподаватели прекараха един незабравим ден, впечатлени от експонатите. По време на посещението майор Марин Колев – заместник-командир по логистиката от военно формирование 22060, проведе беседа-разговор, в която с голям професионализъм ангажира вниманието на всички присъстващи. Представителите на структурите на Министерството на отбраната надградиха военно-патриотично възпитание на младите хора в духа на годост и патриотизъм. На всички бе предоставена възможността да се докоснат до миналото ни и да си припомнят часовете по история. Развълнувани и много любопитни бяха погледите на всички, които на излизане си обещаха да популяризират идеята в очакване на нови събития, в които да се включат. Посещението на музея се осъществи с любезното съдействие на НВУ „Васил Левски“ и военно формирование 22060.


Много награди, поощрения и медали спечелиха формациите към Военен клуб – Велико Търново през месец май. От 17 до 19 май 2024 г. талантите на студио „Румина“ взеха участие в два национални конкурса – в гр. Горна Оряховица и гр. Ловеч. От Горна Оряховица с дипломи, медали и поощрителни награди се завърнаха най-малките „Руминки“. По-големите получиха признание от журито, в което членуваше Стефан Илчев. На 19 май 2024 г., на четвъртия „Арт фестивал“ в гр. Ловеч, най-малката участничка Хриси се завърна с трета награда. За цялостно творчество ДЕС „Румина“ получи специален приз и диплом за отлично представяне от председателя на журито народната певица Гуна Иванова. На 18 май 2024 г. танцьорите от танцова школа „Рали“ взеха участие в танцовия фестивал „Парад на звездите“. Търновци се представиха блестящо и от 16 представени танца получиха 16 награди. Връчен им беше и специален приз в стил „Характерни танци“ за най-атрактивен костюм. Със златен медал, диплом и почетен знак се окичиха и танцьорите от Детски танцов ансамбъл „Болярче“ при представянето си на XXVII Старопланински събор „Балкан фолк 2024“, който се проведе от 8 до 13 май 2024 г. в гр. Велико Търново.


На 11 май 2024 г. в залата на ОДК – Велико Търново се проведе годишният концерт – спектакъл на Детско-юношески танцов ансамбъл „Търновче” и Фолклорен състав „Търновоград”. Пред препълнена зала формациите поднесоха своите изпълнения в различни хореографии. Изключително талантливите деца доказаха, че танцът е магия, съвкупност от множество репетиции, комбинация от сложни стъпки и не на последно място – мотивация за развитие и доусъвършенстване на танцовите умения. Изненадата на вечерта бяха абитуриентите, които поднесоха на публиката своя прощален танц “Вятър”, с който си взеха довиждане с надеждата, че ще се връщат отново „у дома”, там където ръководителката им госпожа Анелия Вачева ще ги очаква винаги с отворено сърце.


На 7 май 2024 г. Военен клуб – Велико Търново представи пред членове на военно-патриотични съюзи, общественици и граждани документалния филм „Памет за утре“, който е част от инициативата на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело“ за развитие на културно-художествената и военно-патриотичната дейност на военните клубове. Прожекцията е посветена на 110 години от Балканската война. Филмът е заснет с участието на военнослужещи от Врачанския гарнизон и пресъздава участието на 35-ти пехотен полк във войните.


Военен клуб – Велико Търново отбеляза с чест и гордост Деня на храбростта и празник на Българската армия – Гергьовден. Представители на Клуба се включиха на 6 май 2024 г. в тържествата, с участието на Военния духов оркестър при Националния военен университет „Васил Левски“. Пред величествения паметник на „Майка България“ оркестрантите изнесоха празничен концерт, с уважение към хората с пагон, които в делник и празник са на своя пост и се грижат за отбраната на страната.


Месец април 2024 г. бе изпълнен с вълнения, предизвикателства и множество награди и признания за талантите на Детско естрадно студио „Румина” при Военен клуб – Велико Търново. Две първи, една втора и две трети награди извоюваха талантливите певци на студиото от участието си в 13-ия Международен конкурс за песни на романските езици „АБАНИКО”, който се проведе в периода 5 – 7 април 2024 г. в зала „Люмиер” на НДК – София. По същото време шест от големите испански награди “ORFEUM AWARDS 2024” пътуваха за Велико Търново, спечелени от студио „Румина” в голямата онлайн надпревара между певци от 25 държави – Аржентина, България, Куба, Бразилия, Еквадор, САЩ, Канада, Латвия, Естония, Полша, Чехия, Молдова, Украйна, Румъния, Италия, Малта, Израел, Косово, Сърбия, Словения, Австрия, Кипър, Швеция, Тайланд, Португалия и Испания. Неуморните таланти достойно завоюваха второ и трето място от II-ия Национален конкурс – мемориал „Като Ваня”, проведен в периода 12 –14 април 2024 г. в родния град – Димитровград на незабравимата Ваня Костова – певицата с уникален и неповторим глас. В края на месеца витрината с награди бе допълнена с бронзово отличие от Националния младежки конкурс „15 лалета”, проведен в гр. Хисаря в периода 25 – 28 април 2024 г. Изненадите на талантливите деца не спират до тук. На 25 април 2024 г. на стадион „Ивайло” в старопрестолния град се състоя незабравимо футболно дерби между футболните герои на лято 1994 г. и ветераните – шампиони на „Етър”, водени от своите капитани Христо Стоичков и Красимир Балъков. Две от талантливите момичета на ДЕС „Румина” изненадаха многохилядната публика с музикални поздрави, като кулминацията настъпи, когато големият Христо Стоичков се включи в песента „Любов поне”, заедно с певиците от студиото. Удовлетворени от постигнатите резултати през месеца, на 28 април 2024 г. талантливите „Руминци” се отдадоха на заслужено празненство, като изнесоха пролетен концерт – парти, на който искрено се забавляваха близки и приятели на певците, както и жители и гости на града!


На 22 април 2024 г. в залата на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ в гр. Велико Търново се проведе благотворителен концерт в подкрепа „От децата на Велико Търново – за децата на Велико Търново“. В него се включиха две от школите към Военен клуб – Велико Търново – танцова школа „Рали“ и Детско-юношески танцов ансамбъл „Търновче“. По повод Деня на Земята талантливите деца представиха на публиката танци с различни хореографии, с които ги пренесоха на много места по Света – Индия, Китай, Франция и др. Накрая се завърнаха у дома с българската кръшна ръченица. Сред официалните гости беше заместник-кметът на града господин Нейко Генчев, който произнесе тържествено слово. Той поздрави участниците, пожела им здраве и много творчески успехи. Събраните средства ще се дарят за закупуване на лазерен скенер за отделението по офталмология на МОБАЛ „Стефан Черкезов“ в гр. Велико Търново.


Документална фотоизложба, посветена на 20-годишнината от членството на България в НАТО и 75 години от създаването на Алианса, бе открита на 17 април 2024 г. във фоайето на Военен клуб – Велико Търново. Членството на България в Организацията на Северноатлантическия договор е резултат от 15-годишни усилия. За официално присъединяване към НАТО се счита датата 29 март 2004 г., когато лидерите на България и още шест източноевропейски държави са приветствани на церемония в Белия дом във Вашингтон.


На 9 април 2024 г. в Лекционна зала на Военен клуб – Велико Търново беше представен филмът на Военния телевизионен канал „Разкази за Кербала“. Прожекцията е във връзка с информационната кампания на Министерство на отбраната „Помним своите герои“. На 27.12.2003 г. камион – цистерна атакува българската база „Индия“ в гр. Кербала (Ирак) и прави празникът, посветен на Свети Стефан, най-тъжния в новата история на Българската армия. Вследствие на атаката животът си изгубиха петима български войници. На мероприятието присъстваха офицери, сержанти, войници от в. ф. 22060 – гр. Велико Търново и в. ф. 22790 – гр. Горна Оряховица, началникът и служители на Военно окръжие – гр. Велико Търново. Сред присъстващите бяха и служители от Държавна агенция „Архиви“ – гр. Велико Търново, цивилни граждани и членове на военно-патриотичните съюзи. В хода на филма залата замлъкна, всички сведоха глави в знак на почит и уважение. Смирени и притихнали всеки по своему преживя трагедията, случила се в далечната 2003 г. България участва в операцията на Коалиционните сили за стабилизирани и възстановяване на Ирак от август 2003 до декември 2008 година. За това време при различни обстоятелства България губи общо 13 от своите силни мъже, тръгнали да воюват за честта на родината.


Празникът на град Велико Търново бе отбелязан на 22 март 2024 г. Бележитата дата 22 март се свързва с битката при Клокотница, водена от Цар Иван Асен II през 1230 година. Представители на Военен клуб – Велико Търново активно участваха в мероприятията, организирани в този празничен за града ден. Проведена беше беседа с граждани, с която историкът и служител на военния клуб Емил Александров запозна аудиторията с интересни факти около събитията, водещи до отбелязването на датата 22-ри март. По традиция от площад „Цар Иван Асен II“ до сградата на Общината премина празнично шествие, на което ученици от ПМГ „Васил Друмев“ носеха ликовете на благодетелите на града. Сутринта в църквата „Свети Четиридесет мъченици“ Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий отслужи празнична Света Литургия. Под звуците на химна на Република България и химна на Европа бяха издигнати българското и европейското знаме. На честването присъстваха областният управител на областна администрация Велико Търново – Ивайло Здравков, началникът на НВУ „Васил Левски“ – бригаден генерал Иван Маламов, директорът на РДПБЗН Велико Търново – комисар инж. Красимир Кръстев, директорът на ТД НС Велико Търново – Николай Исаев и директорът на ОДМВР Велико Търново Димитър Машов. Слово произнесе кметът на града инж. д-р Даниел Панов, с което поздрави жителите и гостите на града с настоящия празник. По покана на Община Велико Търново на сцената пред Общината присъстващите се насладиха на невероятните и талантливи изпълнения от младите таланти на Детско естрадно студио „Мини Румина“ към военния клуб. Съвсем заслужено те получиха бурни аплодисменти от публиката. Празничната програма продължи с фолклорна програма и излъчване на спектакъла „Звук и светлина“.


Представители на Военен клуб – Велико Търново се включиха в тържествения ритуал по издигане на националното знаме, който се проведе в чест на празника на Република България и 146 години от Освобождението. Празнично слово поднесе кметът на гр. Велико Търново инж. д-р Даниел Панов. Ученици от ПМГ „Васил Друмев“ изнесоха рецитал на тема: „3-ти март – триумф на силата и достойнството на българския дух“. Пред паметник „Майка България“ отец Славчо отслужи заупокойна молитва, а почетният караул премина в тържествен марш. Венци и цветя бяха положени в парк „Марно поле“ пред паметника на първия български офицер със звание генерал-майор от пехотата, получил орден „За храброст“ – I степен, политик и военен министър в правителството на Стефан Стамболов, Сава Муткуров. Честването завърши с тържествена заря-проверка от почетни роти на Национален военен университет „Васил Левски“ и прожекция на аудио-визуален спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“.


На 24 февруари 2024 г. за 13-ти пореден път талантите на студио „Румина” при Военен клуб – Велико Търново възпяха любовта в проведения годишен концерт на студиото под надслов „Обещай ми любов“. Водещият мотив на концерта не е избран случайно. „Обещай ми любов“ е хитова песен, изпълнена от невероятната Силвия Кацарова, която е дългогодишен председател на международното жури на конкурса „Сребърна Янтра” и преди всичко – приятел на Студио „Румина”. На събитието, посветено на любовта, бяха изпяти повече от двадесет песни на различни езици – български, френски, испански, английски и руски. Талантливите Алекс, Хриси, Даная, Креми, Вики, Вили, Ася, Люби, Ивон, Божи, Дари и Васи представиха песни от репертоара на Нели Рангелова, Петя Буюклиева, ВГ „Бонбон”, Невена Цонева, Катя Филипова, Миро, група „Атлас”, Криста, Силви Вартан, АББА, Александра Бърг, Алла Пугачова, Риана, Кристина Агилера, Кхалед и др. В месеца на любовта децата от ДЕС „Румина“ подариха на своята публика много радостни моменти и с удовлетворение от изминалата 2023 година продължават напред към Малта, където ще се проведе следващият конкурс за поп музика.


На 17 и 18 февруари 2024 г. в румънския град Бузъу се проведе Международният музикален конкурс „Talent Zone”. Четири от талантливите възпитанички на ДЕС „Румина” при Военен клуб – Велико Търново се завърнаха от конкурса с шест престижни награди, от които четири трофея и две първи награди в различните категории възрастови групи. 9-годишната Йоана Маринова – най-малката представителка на студио „Румина”, изпя блестящо с песента „Самодива”. В категория „Pop International” чаровните и даровити Василена Василева на 17 г. и Божидара Якимова на 13 г. допълниха витрината в студиото с още един трофей и едно първо място, спечелени съответно от Василена с песента на Елтън Джон „I`m Still Standing” и от Божидара с „Euphoria” – шведската песен, победител на Евровизия. В категория „In Memoriam” хитът на Тина Търнър „Proud Mary” изведе на най-високото стъпало Василена Василева, която със своето изпълнение получи силни аплодисменти от публиката. В категория „Musica Europeana” (13 – 15 г.), Дарена се впусна в музикална надпревара с румънката Алексия, но трофеят за изпълнение беше връчен на българското дете. В същата категория Божидара изпя блестящо хита на Кристина Агилера „Pero Me Aquerda De Ti”, спечелвайки отново първа награда. На сцената в Бузъу своята голяма награда от онлайн конкурса „Smart TV“ получи Василена Василева лично от главния организатор на компания „Belle Arti Kids” г-н Вали Пешкални. В музикалния маратон си дадоха среща след селекция над 180 изпълнители от България, Молдова и Румъния в две основни направления – популярна и народна музика. Председател на международното жури бе италианската поп и денс звезда Джиро Де Лука, победител в Румънската Евровизия 2007 г. Госпожа Румяна Начева – ръководител на ДЕС „Румина“, сподели че пред малките таланти предстоят нови предизвикателства – концерти и конкурси у нас и в чужбина.


На 18 февруари 2024 г. представители на Военен клуб – Велико Търново поднесоха цветя и сведоха глави в памет на Васил Левски по повод 151 години от обесването му. Присъстваха заместник-председателят на Народното събрание Андрей Чорбанов, народните представители Димитър Николов и Станислав Стоянов, заместник-областният управител Валентин Михайлов, заместник-кметът проф. Георги Камарашев, областният председател на Съюза на ветераните от войните на България Атанас Величков, председателят на Общонародният комитет „Васил Левски“ във Велико Търново Румен Петров, областният координатор на Отечествения съюз Станка Папазова, общински съветници и гости на града. Децата от ДГ „Соня“ също бяха част от присъстващите на мероприятието. Заупокойна молитва отслужи отец Славчо. Слово произнесе началникът на НВУ бригаден генерал Иван Маламов.


Представители на Военен клуб – Велико Търново се включиха на 6 януари 2024 г. в тържествения ритуал с поднасяне на цветя пред бюст паметника на поета-революционер, идеолог и ръководител на националното освободително движение на България в периода от 1848 до 1876 г. Христо Ботев, по повод 176 години от рождението му. Бригаден генерал Иван Маламов в качеството си на Началник на Националния военен университет прие строя на почетния караул, построен пред бюст-паметника на Христо Ботев в центъра на града. На мероприятието присъстваха областният управител на Велико Търново Ивайло Здравков, заместник-кметът на Община Велико Търново професор Георги Камарашев, председателят на Великотърновски общински съвет Венцислав Спиридонов, председателите на военно-патриотичните съюзи в града, представители на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, народни представители и най-малките членове на клуб „Христо Ботйов“ – децата от местната детска градина „Иванка Ботева“. Тържествата, по повод Богоявление (Йордановден) продължиха на площад „Цар Иван Асен I“ с литургия, водосвет на бойните знамена на НВУ и традиционния ритуал по изваждане на Христовия кръст от река Янтра.


На 20 декември 2023 г. в зала „Приемна“ на Военен клуб – Велико Търново с беседа-разговор бе отбелязан Международният ден на киното. В присъствието на членове на СОСЗР, почитатели и симпатизанти на филмовото изкуство, служителят на военния клуб Емил Александров поднесе интересни факти, свързани със световното и българско кино. На този ден през 1895 г. се е състояла първата публична демонстрация на „движещи се фотографии“ с помощта на кинематографа, изобретен от братя Люмиер, в „Гран-кафе“ – Париж. Огюст Мари Луи Никола и Луи Жан Люмиер прожектират десет кратки серии от „движещите се фотографии“, като всяка една от лентите е дълга 17 метра и заснетият на нея филм е с времетраене средно по 50 секунди. Прожектиран е и първият филм на братя Люмиер „Работници напускат фабриката Люмиер в Лион“. В дух на гордост и патриотизъм се заговори за създадения по едноименната повест на Елин Пелин филм „Земя“, който единствен е представен на фестивала в Кан, с участието на великата Гинка Станчева. В беседата бяха споменати неповторимата и ненадмината Невена Коканова, Стефан Данаилов – емблематичният Ламбо, който си отиде през 2019 г., но остави след себе си безкрайно много роли в киното и театъра. Разговорът приключи с признателност към всички, които обичат киното и са част от магията на „движещите“ се картинки.


ВК-Велико Търново – 90 години притегателен център на духовност, култура и възпитание!

На 09.11.2023 г. ВК-Велико Търново организира посещение на ученици от ПМГ „Васил Друмев“ в единствения в страната „Музей на оръжието“, който се намира в старопрестолната ни столица. Музеят съхранява и поддържа над 2000 образци на оръжия от хайдушко време до днес.

Събитието се инициира и проведе в рамките на Кампанията на ИА ВКВПД „Моята България! Моят град – град на…“ за развитието на културно-художествената и военно-патриотична дейност във военните клубове през 2023 г. През тази година се навършват 90 години от полагането на основния камък на военния клуб в гр. В. Търново, което стана повод за избора на мотото на клуба в рамките на Кампанията: „90 години – притегателен център на духовност, култура и възпитание!“

Инициативата се осъществи с любезното съдействие на НВУ „Васил Левски“ и в.ф. 22060, намиращо се в непосредствена близост до музея. По време на посещението се изнесе беседа-разговор от майор М. Колев, поднесена изключително професионално, с непресторено отношение на преклонение към героичното ни минало, отношение, което печели искрено въодушевление в аудиторията и възпитава. Развълнувани и много любопитни бяха погледите на всички деца, които си обещаха да разказват за видяното и чутото и споделиха нетърпението си отново да се включат в подобни събития.

Впечатлени от експонатите и поднесените любопитни факти, учениците и техните преподаватели прекараха един незабравим ден и изпълниха със съдържание мотото на клуба, който вече близо 90 години съхранява, обогатява и разкрива обичта към България на поколения българи.


Велико Търново се превърна в национален център на честванията на 115-годишнината от Независимостта на България, обявена на 22 септември 1908 година в Старата столица. Празничната програма откриха 110-те музиканти под пагон от България и Белгия, които взеха участие в 16-ото издание на Международния фестивал на военните оркестри. Те засвириха тържествено и приповдигнаха духа на всички жители и гости на града, дошли да уважат празника. В ранните часове на 22 септември с празнична Света литургия, отслужена в църквата „Свети 40 мъченици“ започна отбелязването на националния ни празник. Точно на това място на 22 септември 1908 г. цар Фердинанд прочита Манифеста на Независимостта. Празнични слова произнесоха вицепрезидентът Илияна Йотова и кметът на гр. Велико Търново Даниел Панов. Сред официалните гости бяха министърът на отбраната Тодор Тагарев, началникът на отбраната адмирал Ефтим Ефтимов, председателят на Общинския съвет, областният управител на Велико Търново, началникът на НВУ „Васил Левски”, директори на общински структури, директори на областни дирекции, посланици, служители на Военен клуб – Велико Търново, организации на ветерани, запасни офицери, сержанти и резервисти, действащи военнослужещи, жители и гости на града. Цветя и венци на признателност бяха поднесени на „Пирамидата на независимостта” и паметника „Майка България”. Празникът продължи с тържествена заря проверка на площад „Цар Асен I“, на която председателят на Народното събрание Росен Желязков поздрави представителните роти и произнесе приветствено слово по случай официалния празник. По традиция краят на тържествата беше отбелязан с аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“.


На 7 юли 2023 г. бяха отбелязани 146 г. от Освобождението на Велико Търново от османско владичество. В далечната 1877 г. жителите на болярския град посрещат своите освободители, предвождани от ген. Йосиф Гурко.

По този повод служители от Военен клуб – Велико Търново, заедно с представители на общинската и областна управа, началника на НВУ ген. Иван Маламов и военнослужещи, поднесоха цветя и венци и сведоха глави пред подвига на героите, загинали за свободата на България.

На мероприятието присъстваха областният управител на Област Велико Търново Георги Гугучков, заместник-кметът на гр. Велико Търново Нейко Генчев, проф. Николай Кънев – заместник-ректор на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и председателят на СОСЗР в гр. Велико Търново – полк. (о. з.) Иван Петров.


В красивия румънски град Сибиу от 8 до 11 юни 2023 г. се проведе ХI- ти международен музикален конкурс „HermannstadtFest” 2023. С четири престижни награди се завърнаха три представителки на ДЕС „Румина” при Военен клуб – Велико Търново. До финала, след селекция, достигнаха 158 участници на възраст от 4 до 25 години от Италия, Молдова, Украйна, България и Румъния. Във 2-ра възрастова група (6 - 8 год.), Виктория Ганчева (8 г.) спечели трета награда, представяйки се отлично с хита на Алиша Кийс „Girl on Fire”. В 3-та възрастова група (9 - 11 г.) Велислава Мянушева (9 г.) бе сред най-малките участници, но изпълни една от най-трудните песни – „Tzel Etz Tamar” на иврит. Вили завърши с поощрение, но показа потенциал. В пета възрастова група (17 - 25 г.), навършилата само преди броени дни 17 години Василена Василева, макар и най-малка в групата, убедително спечели еднолично първата награда. Песента на Елтън Джон “Im Still Standing” донесе на Васи и една от най-големите и специални награди – тази на Студентския дом на културата в Сибиу, която по регламент се присъжда на студент, а също и покана за участие в конкурса „HermannstadtFest” през 2024 г. С конкурса „HermannstadtFest” ДЕС „Румина“ си партнира успешно от няколко години. Талантите на студио „Румина” представиха достойно България на това поредно ХI-то издание. Добрите резултати винаги са плод на упорита работа, както на децата, така и на госпожа Румяна Начева, заедно с родителите на децата.


Служители от Военен клуб – Велико Търново, заедно с представители на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, деца от ДГ „Здравец”, граждани и гости на града се преклониха пред делото на Ботев на 2 юни 2023 г.

В 12:00 ч. след сиренния вой и минута мълчание, заупокойна молитва отслужи Негово Високо благоговейнство ставрофорен свещеноиконом д-р Славчо Иванов.

Последва военен ритуал за поднасяне на венци и цветя от представители на военния клуб, кмета на града инж. д-р Даниел Панов и областния управител Георги Гугучков. Венец поднесе и председателят на Общински съвет – Велико Търново Венцислав Спиридонов.


Танцова школа „Рали“ при Военен клуб – Велико Търново спечели най-голямата награда на конкурса „Супер Гранд При“ от Арт фестивала „Новите звезди на България” в гр. Ловеч, провел се на 27 и 28 май 2023 г.

Школата се представи с 11 танца, за които получиха седем първи награди, три втори и една трета награда.

Специално, за цялостна хореография бе наградена и ръководителката Ралица Николова.

Представянето на балета беше изключително добро. Децата спечелиха много аплодисменти и покани за участие.

С надеждата да се завърнат и догодина на същото място, но с една година по-големи, малките участници се поклониха на сцената на Арт фестивала и с усмивки от радост и гордост отпътуваха от гр. Ловеч.


От 4 до 10 май 2023 година в Лимасол /Кипър/ се проведе първият Международен конкурс за млади изпълнители „Mediterranean Stars”. Василена Василева и Дарена Станева от Детско естрадно студио „Румина” при Военен клуб – Велико Търново се завърнаха с две от най-престижните награди.

Василена Василева спечели Гран при в своята възрастова категория 16 - 18 години, представяйки се с неостаряващия хит на Елтън Джон „I'm still standing”.

Във втора възрастова група 10 - 12 години Дарена Станева извоюва първа награда с вечната песен на Queen – „The Show Must Go On”.

Конкурсните песни на двете изпълнителки са подготвени съвместно с ръководителя на студио „Румина” г-жа Румяна Начева, а цялостното пътуване до островната страна – с активната помощ на родителите.

Г-жа Начева припомни, че от много години Международен конкурс „Сребърна Янтра” си партнира с най-известната певческа школа в Кипър – тази на Силва Макамян от Ларнака. Вероятно мнозина си спомнят участията на Християна Лоизу, Мария Москофян, чаровната Мариам Венизелу и др. във Велико Търново. По-късно Християна и Мария (едната победи в „Х Фактор” - България, а другата бе финалистка в „Х Фактор” – Гърция), дори бяха членове на нашето международно жури и направиха рецитали в МДТ „Константин Кисимов”. Талантливата и красива Мариам Венизелу пък сега е една от най-големите млади звезди на Кипър – певица и актриса. През последните 2-3 години бяха създадени близки контакти с Музикалното училище в Лимасол и школата на Соня Стефанович. Въпреки изявените местни таланти, до сега в Кипър не бе организиран нито един международен конкурс, който да се провежда на живо. Затова „Mediterranean Stars” се превърна в историческо събитие за Острова на Афродита.

Конкурсът в Лимасол бе организиран от WAPA (Световна асоциация на сценичните изкуства) и в него участваха представители на Армения, България, Естония, Италия, Чехия, Босна и Херцеговина, Русия, Словения, Северна Македония,Украйна и Кипър.

„Радостни сме от успеха на нашите момичета, които за пореден път достойно представиха Велико Търново и България” – сподели Румяна Начева, директор на МК „Сребърна Янтра” и член на международното жури на „Mediterranean Stars” в Лимасол.

В най-красивия кипърски град – Лимасол, покани за 21-то издание на МК „Сребърна Янтра” получиха млади таланти от Естония, Армения, Словения и Кипър. Великотърновската публика и тази по света чрез прякото излъчване в YouTube канала „Silver Yantra” ще могат да наблюдават конкурса и участниците в края на месец септември 2023 г.


На 28, 29 и 30 април 2023 г. в гр. Горна Оряховица се проведе Национален танцов конкурс „Танцова въртележка”. Танцова школа „Рали” при Военен клуб – Велико Търново взе участие в един от най-престижните конкурси за танцово изкуство в страната. Конкурсът бе организиран от НЧ „Напредък - 1869”, с подкрепата на Община Горна Оряховица. В трите дни школата се представи с общо 12 танца, които бяха оценявани от жури, доказали своя професионализъм през годините: Председател – доц. д-р Анна Пампулова – магистър по балетна режисура и преподавател в НБУ, програмен директор на департамент „Театър”; Надежда Дичева – член на журито, хореограф, танцьор и преподавател с богат опит в областта на хореографията; Петър Петърчев, член на журито, главен хореограф на фолклорен ансамбъл „Сидер войвода”, както и ръководител на фолклорен танцов клуб „Балканика”, специалист и преподавател по български народни танци. В първия ден от надпреварата за сола, дуети и трио на всички възрастови групи, школата спечели следните награди:

• Първо място в първа възрастова група „Съвременни танци“ за трио „Кукли“ - Йоана Колева, София Димитрова и Габриела Сиракова;

• Второ място във втора възрастова група „Характерни танци“ - соло „Татарски танц “ - Леа-Сияна Бенкова;

• Трето място – „Съвременни танци“ дует – „The soul dances“ – Михаела Гавраилова и Пламена Петрова;

• Поощрителна награда в трета възрастова група в соло за Пламена Петрова, Михаела Гавраилова и Рая Грозева

Във втория и третия ден на групите и формациите за първа, втора и трета възрастова група бяха представени общо 6 танца и спечелени 6 трофея:

• Второ място в първа възрастова група „Съвременни танци“ - групи с танца „Джуджета”;

• Първо място във втора възрастова група „Характерни танци“ - формации с танца „Вася-василек“;

• Първо място във втора възрастова група „Съвременни танци“ – формации с танца „Африка“;

• Първо място в трета възрастова група „Характерни танци“ - групи с азиатски танц „Калавинка”;

• Първо място в трета възрастова група „Съвременни танци“ - формации с танца „Невести“;

• Трето място в трета възрастова група „Характерни танци“ - формации с танца „Канкан“.


На 23 април 2023 г. в Спортната зала на гр. Ловеч се проведе танцовият фестивал „Танцувай и мечтай“. Откриването направиха артистичният директор на фестивала Кристиан Костов и изпълнителният директор на фестивала Мариета Славчева. Обединени в магията и любовта на българския фолклор успешно се представиха малките танцьори на детски танцов ансамбъл „Болярче“ при Военен клуб – Велико Търново. В оспорвана осемчасова надпревара с над 300 участници от девет области на България талантливите танцьори спечелиха първо място в категория до 8 години и второ място в категория камерна формация от 9 до 12 години, както и диплом, купа, медали и грамоти за всички участници. За своята неуморна работа и професионализъм ръководителят на ДТА „Болярче” получи „Приз за педагогическа дейност”. Поради отличното представяне, на ансамбъла беше връчен Сертификат (препоръка) за участие в 18-ти Международен танцов фестивал в гр. Хасково през 2023 г.


На 22 април 2023 г. в гр. София се проведе 22-ра Национална среща -семинар на CIOFF® България на хореографите и специалистите, работещи в областта на фолклора в страната, чиито членове са и ДЮТА „Търновче“ и ТК „Търновград“ при Военен клуб – Велико Търново. Присъстваха повече от 150 хореографи, представители на 125 фолклорни ансамбли и формации в страната, включително и ръководителят на ДЮТА „Търновче“ и ТК „Търновград“ г-жа Анелия Вачева. Делегатите бяха поздравени от проф. д-р на икономическите науки г-н Стоян Денчев, от председателя на Съюза на Българските музикални и танцови дейци г-н Станислав Почекански и от д-р Николай Дойнов – председател на Съюза на народните читалища. По време на проведения 6-ти Национален преглед на фолклорните ансамбли на България през 2021 - 2023 г. ДЮТА „Търновче“ беше награден със Сертификат за “ПРЕДСТАВИТЕЛЕН ФОЛКЛОРЕН АНСАМБЪЛ НА CIOFF БЪЛГАРИЯ“. На мероприятието присъстваха представителите на Военен клуб – Велико Търново, 650 танцови и певчески ансамбли и групи за автентичен фолклор, както и още 115 фолклорни ансамбъла, формации и индивидуални изпълнители в 7 категории, които ще представят България на международни културни форуми, симпозиуми и фестивали в следващите 4 години.


На 09.04.2023 г. в голямата зала на Община Велико Търново се състоя празничен концерт, посветен на най-уханния пролетен празник – Цветница. Детски и юношески балетни и танцови формации, вокални групи и индивидуални изпълнители внесоха много цветно настроение и забавляваха през целия ден жителите и гостите на града. В тази пъстра проява участие взеха децата от ДЕС „Румина” и ДЮТА „Търновче“ при Военен клуб – Велико Търново. Талантливите „Руминци” завладяха публиката с български и световни хитове, а танцьорите от ансамбъла бяха единствени в концерта, с изпълнение на български народни танци. Всички те заслужено получиха бурни аплодисменти.


На 1 април 2023 г. витрината на ДЕС „Румина” при Военен клуб – Велико Търново се обогати с нови две престижни награди от 12-ия Международен конкурс „ABANICO”. Божидара Якимова спечели първа награда, диплом и златен медал в направление „Песен на испански език” и с това си направи най-добрия подарък за своя 13-ти рожден ден. На сцената в зала „Люмиер” в НДК – София тя се представи с хита на Кристина Агилера „Pero me aquerda de ti”. Петгодишната Александра Иванова участва в Конкурса за италианска песен. „Mamma Maria” на вечните „Ricche e Poveri” ѝ донесе втора награда, диплом и сребърен медал. На своето 12-то издание МК „Абанико” събра разнородни пеещи таланти без горна граница във възрастта, които 3 дни мериха сили в общо 11 направления – поп, рок, джаз, фолклор, класика, филмова музика и мюзикъл, световен хит, песен от Евровизия... от Италия, Португалия, Сърбия, Словения, Румъния, Естония, Латвия, Косово, Великобритания, Полша и България. „Абанико” се наложи като конкурс за песни от групата на романските езици. Особено силна бе конкуренцията в конкурса за италианска песен. В зала „Люмиер” бяха изпълнени прекрасни и неостаряващи италиански хитове, а малката 5-годишна Алекс имаше честта да открие песенната надпревара със стартов №1. Публиката много щедро възнагради нейното изпълнение с аплодисменти, а международното жури го оцени по достойнство. Наградата ѝ бе връчена от Винченцо Колосанто – директор на МК „EUROKIDS” (Италия). Божидара пък бе една от най-нежните изпълнителки в конкурса за испанска песен. Към вълнението Божи добави и емоцията от личния си празник – своя 13-ти рожден ден. Представи се прекрасно и заслужено получи първа награда, връчена ѝ лично от г-н Нуно Фигуейра (Португалия) – член на международното жури.


На 24 март 2023 г. в ДМТ „Константин Кисимов” в гр. Велико Търново се проведе пролетен благотворителен концерт, организиран от „Лайънс клуб Велико Търново Янтар” и „Лео клуб“. В мероприятието с ентусиазъм и желание се включиха балетна школа „Рали” и ДЮТА „Търновче” при Военен клуб – Велико Търново. С танците си малчуганите от двете школи развълнуваха публиката и по този начин изразиха своята загриженост и съпричастност към децата, нуждаещи се от лечение. Художествените ръководители на двете школи г-жа Ралица Николова и г-жа Анелия Вачева получиха покана и занапред да се включват в подобни благотворителни инициативи. Събитието премина под надслов „От децата на Велико Търново, за децата на Велико Търново“, като събраните средства ще бъдат предоставени безвъзмездно на неонатологичното отделение към местната МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” за закупуване на лампа за фототерапия на малките пациенти. Инициативата бе подкрепена от областния управител инж. Георги Гугучков и неговия заместник Станислав Николов.


На 24 март 2023 г. в град Велико Търново малките таланти от Детски танцов ансамбъл „Болярче” и Танцов клуб „Фолклорни мотиви” при Военен клуб – Велико Търново поздравиха със завладяващи танци десетки социални работници от града, избрали мисията да подкрепят нуждаещи се деца, инвалиди, възрастни и други уязвими лица. Мероприятието се състоя в читалище „Надежда – 1869“ и беше част от официалната церемония по награждаване на социални работници в Община Велико Търново по случай Световния ден на социалната дейност.


По повод стартиралата инициативата „Дни на документалното кино“, на 21 март 2023 г. в Приемна зала на Военен клуб – Велико Търново бе прожектиран филмът „Афганистан – земя на безвремието”. Аудиторията бе от студенти II-ри курс, специалност „Културен туризъм”, с ръководител гл. ас. д-р Павлин Чаушев. Мероприятието премина при голям интерес от страна на студентите, с които военният клуб ще си сътрудничи и занапред с цел формиране на военно-патриотичното възпитание у подрастващото поколение.


Четири първи награди спечелиха четири талантливи момичета от ДЕС „Румина” при Военен клуб – Велико Търново от участието си в зимното онлайн издание на популярния международен конкурс „Angel Voice” – Белград. Присъственият етап на „Angel Voice” е само седмица преди конкурса „Сребърна Янтра” в края на м. септември т. г. в сръбската столица. Най-малката представителка на ДЕС „Румина” 5-годишната Александра Иванова еднолично спечели първа награда в 1-ва възрастова група в категория „World hit”. Тя се представи с песента „Mamma Maria” на „Ricchi e Poveri”. Освен певчески талант, Алекс демонстрира и отличен италиански. Виктория Ганчева (8 г.), която преди броени дни получи номинация за „Горд член” на Клуб 2022 на „Успелите деца на България” на фондация „Димитър Бербатов”, защити успеха си с първа еднолична награда в категория „Movie” (8 - 10 г.). Вики участва в Белградския конкурс с песента „Прекрасное далеко” от популярния детски филм „Гостенка от бъдещето”. В групата 12 - 14 г. в категория „Native language” 12-годишната Дарена Станева избра да участва с българската поп класика „Повей, ветре” и песента на Паша Христова ѝ донесе първа награда. Наскоро Дари се завърна с първа награда и от големия международен конкурс „Golden Palm” в Дубай. С първа награда увенча своето поредно участие в международен конкурс и 16-годишната Василена Василева. В зимното издание на „Angel Voice” Васи заложи на зимния хит на Kelly Clarkson „Underneath Tree” и успя да се пребори достойно в групата 15 - 17 г. – категория „World hit”.


На 20 декември 2022 г. Детско-юношески танцов ансамбъл „Търновче“ и Танцов клуб „Търновград“ при Военен клуб – Велико Търново взеха участие в празничната програма на Община Велико Търново и туристически информационен център „Царевград Търнов“. Събитието се състоя на Коледния базар във Велико Търново, където с много танци и веселие танцьорите от двата танцови състава зарадваха публиката с изпълненията си, въпреки ниските температури.


В периода 17 – 22 декември 2022 г. в Дубай се проведе Международният конкурс „Golden Palm”, в който почетно жури беше Румяна Начева – художествен ръководител на ДЕС „Румина” при Военен клуб – Велико Търново. В конкурса се включиха 178 участници от 32 държави, като България беше представена от Дарена Станева (12 г.) от ДЕС „Румина” и Елизабет Захариева (16 г.) от Плевен. Елизабет Захариева спечели всички възможни най-високи награди – Супер Гран при и 2 Гран при в категория „Поп” и „Мюзикъл”, а талантливата Дарена Станева – първо място в категория „Поп” в своята възрастова група. За Дарена това бе голямо изпитание, но и огромен опит и най-вече – сериозен успех. Тя се представи с песента „Hush, hush” на The Pussycat Dolls. На специална и изискана церемония в Дубай, WAPA (Световна асоциация на сценичните изкуства) раздаде своите годишни награди. Още в края на месец октомври „WAPA WORLD GRAMMY AWARD – DUBAI `2022“ обяви номинациите си в различните категории за вокално и танцово изкуство. За чест на Велико Търново призът „The best organizer of international festival in Bulgaria” за 2022 г. бе спечелен от Румяна Начева – създател, продуцент и директор на Международния конкурс за млади таланти „Сребърна Янтра” и ръководител на ДЕС „Румина” при Военен клуб – Велико Търново. Наградата на г-жа Начева беше връчена лично от президента на WAPA Арман Гукасян в присъствието на представители на 32 държави от цял свят. За всички участници във „WAPA WORLD GRAMMY AWARD - DUBAI `2022“ и конкурса „GOLDEN PALM” организаторите бяха предвидили богата културна програма – посещения на фантастичните цветни градини „Miracle Garden” – дом на 1 200 000 растения, на най-големия атракцион „Global Village” с неговите 90 тематични павилиона, плаж на Персийския залив и сафари с джипове в пустинята с гостуване в лагер на бедуините.


На 14 декември 2022 г. талантливите танцьори от Детско-юношески танцов ансамбъл „Търновче“ при Военен клуб – Велико Търново поднесоха коледен поздрав за потребителите на първия и за сега единствен във Велико Търново Дневен център за възрастни хора. Екипът на Центъра организира коледен празник за възрастните хора и изпълненията на ансамбъла бяха специална изненада за тях. Зарадваха се много на младите танцьори и силно ги аплодираха. Изявиха желание да танцуват заедно с децата и се включиха в българските хора, които последваха, след специалната програма на танцьорите, подготвена за тях.


На V-ия Национален фестивал на музикалните и танцови състави на военните клубове в България „Есен по ноти”, проведен на 26 ноември 2022 г. в гр. Сливен, талантливите певци на ДЕС „Румина” защитиха достойно честта на Военен клуб – Велико Търново. Пред професионалното жури, председателствано от композитора Хайгашод Агасян, и ентусиазираната публика, седемте избранички на „Румина” представиха своя спектакъл „С песен около света”, предлагайки една красива и много впечатляваща музикална разходка с хитове от Италия, Русия, Израел, Швеция, САЩ, Аржентина, Швейцария и България. Спектакълът включваше песни на 5 езика – италиански, руски, иврид, английски и български от репертоара на „Ricchi e poveri”, „The Pussycat Dolls”, Tini, Loreen, Tina Turner, филмова музика от популярния детски филм „Гостенка от бъдещето”, както и еврейската песен „Под сянката на финиковата палма”. Водещ на спектакъла бе Василена Василева, която точно в деня на 83-ия рожден ден на мегазвездата Тина Търнър, изпълни нейния вечен хит „Simply The Best” и покани на финала всички заедно край „Коледната елха”, както повелява традицията в навечерието на Рождественските празници. „Аплодисменти за талантите на студио „Румина”! Всички те, от най-малката – 5-годишната Алекс, до най-големите, представиха един запомнящ се спектакъл с прекрасни, трудни песни и то...на пет езика! Модерно, чисто пеене, артистичност! Браво! Много съм впечатлен! За мен е удоволствие да им връча наградата и специален диплом за „Продължаване традициите в българската популярна музика” – с тези думи композиторът Хайгашод Агасян – председател на журито, награди представителите на Военен клуб – Велико Търново.


Талантите на Детско естрадно студио „Румина” при Военен клуб – Велико Търново с много любов и старание заснеха клиповете на шест коледни песни на 12 и 13 ноември в музикална зала на военния клуб, и участваха в два международни онлайн конкурса в Полша – 18-ия МК „Digi-Form-Art” и 9-ия МК „Star Bridge” на Проекта „THE ISLANDS WORLDWIDE 2022 – Волин (Полша) и Борнео (Индонезия). В конкурса “Digi-Form-Art” се включиха 417 млади изпълнители от 38 държави, сред които и от такива екзотични страни като Тринидад и Тобаго, ОАЕ, Филипините, Пакистан, Мадагаскар, а във втория – 306 по-опитни певци от 31 държави – Бахрейн, Нова Зеландия, Кувейт и др. Василена Василева (16 г.) и Божидара Якимова (12 г.) извоюваха две първи награди в своите възрастови групи в конкурса “Star Bridge”, представяйки се съответно с “Underneath The tree” (cover by Kelly Clarkson) и “Jingle Bell Rock” (cover by Bobby Helms). Втора награда в групата “Junior I” спечели 8-годишната Виктория Ганчева с песента на Хосе Фелисиано „Feliz Navidad” в нов, джазиран вариант и куплети на три езика – български, испански и английски. В конкурса “Digi-Form-Art” ДЕС „Румина” представи абсолютни дебютанти – ВГ „Мини Румина” и новосъздадения дует „VIP” – Вили и Поли. Третият участник от студиото бе Александра Иванова, която въпреки своите крехки 5 годинки, вече има няколко награди от международни конкурси. За песента на Андрей Дреников „По-накратко” Алекс получи втора награда в групата „Baby” – до 6 години. Втори награди спечелиха и дует “VIP” – Велислава Мянушева и Поли Кръстева с песента „Коледа е”, както и малчуганите от „Мини Румина” – Боби, Алекс, Хриси, Слави, Вики и Вили за песента „Коледно звънче”. За постигнатите успехи поздравления получиха г-жа Румяна Начева – създател и ръководител на ДЕС „Румина” и МК „Сребърна Янтра”, и вокалният педагог Милена Димитрова.


На 1 ноември 2022 г. в гр. Велико Търново – Ден на народните будители, бяха наградени 100 млади учители, които за първи път прекрачват прага на класните стаи и занималните в училищата и детските градини. Младият изпълнител от Детско естрадно студио „Румина” Цанко Стефанов (7 г.) при Военен клуб – Велико Търново се погрижи за доброто настроение на всички присъстващи.


На 29 октомври 2022 г. танцьорите от ДЮТА „Търновче“ при Военен клуб – Велико Търново, по поканата на кмета на с. Балван – Община Велико Търново г-н Недю Георгиев, взеха участие в празничен концерт по случай 1 ноември – Ден на народните будители и празник на селото. Организатори на мероприятието бяха Кметство – с. Балван, Община Велико Търново и Читалище „Нива - 1898”. Пред жителите и гостите на с. Балван танцьорите се представиха с два танца – „Северняшки“ и „Шопска сюита“. Красивите и талантливи деца от ансамбъла слязоха от сцената под бурните аплодисменти на публиката. Отправени бяха и благодарствени слова от кмета г-н Георгиев към ръководителя г-жа Анелия Вачева.


На 29 октомври 2022 г. в гр. Бяла – Област Русе, танцов клуб „Търновград“ при Военен клуб – Велико Търново взе участие в І-ви фолклорен фестивал „Беленско хоро“. Представиха се общо 34 състава от цялата страна. Талантливите танцьори изпълниха българските народни танци „Чуш мерджан“ и „Цибърска копаница“. За красивото и майсторско надиграване същите бяха удостоени с Грамота и Благодарствен адрес от кмета на гр. Бяла Димитър Славов. Към ръководителя на клуба г-жа Анелия Вачева бе отправена покана за участие във ІІ-рото издание на фестивала, планувано за следващата 2023 година.


С весел празник на 22 октомври 2022 г. Читалище „Напредък 1922” – с. Момин сбор отбеляза своята 100-годишнина. Домакини на тържеството бяха кметският наместник Андрей Явашев, председателката на читалището Златка Денева, секретарят на Клуба на пенсионера Пенка Белчева и уредничката на клуба Красимира Антонова. Талантливите танцьори от ДЮТА „Търновче” при Военен клуб – Велико Търново изнесоха празничен концерт, с който поздравиха читалищното настоятелство, жителите и гостите на с. Момин сбор. Забавата продължи до късно с кръшни хора пред обновената сграда на читалището.


На 22 септември 2022 г. град Велико Търново се превърна в център на тържествата по случай 114-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България. Отбелязването на празника започна с празнична Света литургия в църквата „Свети 40 мъченици“, където на 22 септември 1908 г. цар Фердинанд прочита Манифеста за Независимостта. Празнични слова произнесоха вицепрезидентът Илияна Йотова и кметът на гр. Велико Търново Даниел Панов. На тържествата присъстваха председателят на Общинския съвет, областният управител на Област Велико Търново, началникът на НВУ „Васил Левски”, директори на общински структури, директори на областни дирекции, посланици, Симеон Сакскобургготски, служители на Военен клуб – Велико Търново, организации на ветерани, запасни офицери, сержанти и резервисти, действащи военнослужещи, жители и гости на града. Цветя и венци на признателност бяха поднесени на „Пирамидата на независимостта” и на паметника „Майка България”. Истински шоу-спектакъл представиха военните музиканти, участници в XV-и международен фестивал на военните оркестри, които освен с прекрасна музика, зарадваха публиката с интересна хореография и много емоции. Празникът продължи с тържествена заря-проверка на площад „Цар Асен I“, на която служебният министър-председател Гълъб Донев поздрави представителните роти и произнесе приветствено слово по случай официалния празник. По традиция краят на тържествата беше отбелязан с аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“.


Тържествено честване по повод 137-та годишнина от Съединението на Източна Румелия и Княжество България се състоя на 6 септември 2022 г. на площад „Майка България“ в гр. Велико Търново. Служители от военния клуб поднесоха цветя и отдадоха почит към загиналите за Свободата на България.


На 18 юли 2022 г. пред паметника на Васил Левски великотърновската общественост отбеляза 185-годишнината от рождението на Апостола. В знак на уважение и признателност венци и цветя поднесоха представители на Военен клуб – Велико Търново, на Областната и Общинска управа на гр. Велико Търново и членове на родолюбиви организации, граждани и гости на града.


Международен фолклорен фестивал, в който участие взеха музиканти и танцьори от Иран, Молдова, Грузия, Македония и България, се проведе от 22 до 27 юни 2022 г. в курортния град Дидим – Турция. Танцьорите на ДЮТА „Търновче“ при Военен клуб – Велико Търново достойно представиха България, като за техните изпълнения бяха наградени със специален плакет и грамота. Българските деца представиха народни танци от различни етнографски области на България, обраха овациите на публиката и спечелиха симпатиите на организаторите на фестивала.


От 24 до 26 юни 2022 г. в красивия черноморски град Поморие се проведе VIII-ят Международен фестивал “Корабът на изкуствата”, в който взеха участие изпълнители и художествени състави от страната и чужбина. Танцова школа „Рали” при Военен клуб – Велико Търново се представи повече от блестящо, като всички 9 танца, които изпълниха участниците, заслужено грабнаха първите места. За чудесните хореографии и високия професионализъм, който показаха на сцената, малките таланти и тяхната ръководителка получиха лични благодарности от известната прима балерина Капка Роглева, която беше член на журито!


На 23.06.2022 г. Летен театър – парк „Марно поле” в гр. Велико Търново бе сцена за инициативата под наслов „Моя страна, моя България“ на военни клубове от Териториална дирекция – Варна. В тази родолюбива културно-ходожествена изява взеха участие школи и състави от Военноморски клуб – Варна, Военен клуб – Велико Търново и Военен клуб – Русе. На входа на театъра бяха разположени фотоси, пресъздаващи историята на освобождението на гр. Свищов през 1877 г. Изложбата беше подготвена и предоставена от Военен клуб – Свищов. Близо два часа талантливите участници създаваха неповторима атмосфера и колорит и радваха публиката. Даровитите певци от Детско шлагерно студио „Да“ към ВМК Варна и ДЕС „Румина” от клуба в града домакин завладяха публиката със своите изпълнения, а танцьорите от Brave K-pop Dance Studio към клуба в Русе, балет „Рали”, танцов клуб „Търновград”, танцов състав „Фолклорни мотиви” и детски танцов ансамбъл „Болярче” от старопрестолната столица пренесоха публиката на вълнуващо пътешествие из различни страни. В концерта на военните клубове взеха участие и най-малките членове на родолюбивия комитет „Васил Левски” при детска градина „Соня” в гр. Велико Търново, които с песни, танци и стихотворения внесоха своя топъл красив рисунък към целия спектакъл. На концертната изява присъства и ръководството на агенцията в лицето на заместник изпълнителния директор госпожа Ралица Гроздева и главния директор на главна дирекция ВПДВК госпожа Филка Кутлева. Госпожа Гроздева награди участниците със специални плакети.


От 17 до 19 юни 2022 г. в град Хисаря се проведе присъственият етап на 10-ия Национален конкурс „15 лалета”, на който участие взе ДЕС „Румина” при Военен клуб – Велико Търново. Въпреки изключително силната конкуренция, талантливите „руминци” прибавиха към своята колекция от многобройни награди още две втори награди. Участниците от ДЕС „Румина” – Виктория Ганчева (7 г.) и Велислава Мянушева (8 г.), бяха най-малките, преминали предварителната онлайн селекция и допуснати до присъствения етап. Двете болярки участваха в направление „С песните на Мими, Развигор и приятели”, представяйки се с песни на композитора Светослав Лобошки – „И пак е лято” и „Приказен свят”.


Регионален исторически музей – Велико Търново и Военен клуб – Велико Търново, със съдействието на Министерството на отбраната и Изпълнителна агенция „Военни клубове и Военно-почивно дело”, откриха на 2 февруари 2022 г. в музей „Възраждане и Учредително събрание” изложба – „Когато момчето става мъж …“ (Казармата през „ОНЕЗИ” 45 години”), с автор д-р Илия Вълев. Близо 300 експоната проследяват историята на наборната военна служба през социализма и вътрешноказарменото ежедневие на войниците, обичаите и ритуалите, съпътстващи възмъжаването на момчетата. Експозицията представя любопитни исторически факти и документи, свързани с Българската армия през „онези“ 45 години, като съдържа сбирка от автентични предмети, свързани с донаборната военна служба през социализма - униформи, знаци и емблеми на видовете и родовете войски, войнишко снаряжение и оръжие, лични вещи. Информацията, свързана с изложбата има превод и на английски език. Включена е и забавно-развлекателна част за посетителите деца и техните родители, които не са ходили в казарма и могат да се снимат с предоставен за тази цел реквизит на войнишко облекло. Значимото за Велико Търново събитие уважиха заместник-областният управител Соня Будева, заместник-кметовете на Велико Търново Нейко Генчев и проф. Георги Камарашев, началникът на Националния военен университет „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов и зам.-началникът полк. Евгени Пенчев, директорът на „Държавен военноисторически архив“ Светлин Радев, колеги и граждани на Старата столица.


Нови шест награди от международен онлайн конкурс в Полша попълниха богатата витрина на Детско естрадно студио „Румина” при Военен клуб – Велико Търново. Лятното издание на „Културен караван” на Фондация „Бенефис” от гр. Волин и воеводствата от Западно Поморие уважиха стотици млади таланти от 25 държави от цял свят в многожанровата програма, включваща музика, танци, театър, мода, изобразително изкуство. На 29.08.2021 г. бяха обявени наградите. В категория „Вокал – поп, рок, джаз” представителките на ДЕС „Румина” за пореден път зарадваха с отличното си представяне. Преслава Стоянова (15 г.) спечели първа награда с песен на своята любима изпълнителка Arianna Grande. Василена Василева (15 г.) и Моника Узунова (16 г.) са отличени с втори награди в своите възрастови групи, съответно за представянето си с хитове на групата „Creedence Clearwater Revival” и Adele. Велислава Мянушева (7 г.), Дарена Станева (11 г.) и Божидара Якимова (11 г.) заеха трети места с песни на Светослав Лобошки, Rihanna и Михаела Маринова. „Конкурсът във Волин, според сезона, има 4 издания през годината. По-различна е и системата на оценяване на участниците. Класирането им в скалата на оценките не е толкова за места, а за достигнато ниво на подготовка. В този смисъл, много съм доволна от представянето на нашите момичета. Шестте призови места са добър атестат, както за тяхната работа, така и за работата на младата педагожка Милена Димитрова. Този онлайн маратон повече от година и половина определено ни измори, но за съжаление, няма скоро да се върнем към доброто старо време на живите конкурси.“ - сподели Румяна Начева – ръководител на ДЕС „Румина” и член на международното жури в Полша.


Танцова школа „Рали“ при Военен Клуб – Велико Търново участва в XV-ти Национален танцов фестивал „Магията на танца“, който се проведе на 26 юни 2021 г. в град Шумен. В първа възрастова група най-малките от 4 до 8-годишна възраст взеха специална награда с танца „Магията да обичаш“. Във втора възрастова група участниците от 9 до 12-годишна възраст спечелиха третото място от 19 танца.


Танцова школа „Рали” при Военен клуб – Велико Търново участва в III-ти Национален танцов конкурс „Танцова въртележка” в град Горна Оряховица, който се проведе на 5 юни 2021 г. Възпитаничките на Ралица Николова се представиха с три танца в две възрастови групи. В първа група най-малките спечелиха купата за 3-то място с танца „Магията да обичаш”. Във втора възрастова група също вдигнаха купата за 3-то място с танца „The queens of pirates”. Отново втора възрастова група получи признание и прегърна Купата за Специална награда за хореография и цялостно представяне в раздел формации с танца „Луди млади”. „Отлично представяне на децата (синхрон, техника, артистизъм) за краткото време подготовка – предвид пандемията.“ – коментира ръководителят на школата Ралица Николова.


Представителките на Детско естрадно студио „Румина” при Военен клуб – Велико Търново Дарена Станева (11 г.), Василена Василева (15 г.) и Преслава Стоянова (15 г.), спечелиха три втори награди в категория „Vocal – Pop Song” от Международния многожанров онлайн конкурс „Stars Way”, проведен от 4 до 16 юни 2021 г. в Ню Йорк, САЩ. Кавъри на Jessie J., Jonathan Roy и Ariana Grande донесоха поредните отличия, спечелвайки това международно признание от многожанровия конкурс отвъд океана. През последните години ДЕС „Румина” при Военен клуб – Велико Търново неизменно има свои представители в „Клуба на успелите деца на България” на фондация „Димитър Бербатов”. Отварянето на света след строгите противоепидемични мерки все още е твърде плахо по отношение на международните културни календари. Живите участия стават все повече, но паралелно продължават и онлайн надпреварите. „Към този момент международните конкурси предпочитат организацията в две секции – online и live. Вероятно така ще бъде и 19-то издание на Музикалния Конкурс „Сребърна Янтра” през м. септември` 2021 във Велико Търново, макар че тези ковид-вълни умориха всички до краен предел” – допълни г-жа Румяна Начева, ръководител на ДЕС „Румина”, продуцент и директор на великотърновския конкурс за млади поп изпълнители.


Василена Василева (14 г.) от Детско естрадно студио „Румина” при Военен клуб – Велико Търново беше отличена с трета награда от обявените на 20 април 2021 г. номинации на проведения конкурс „Моят роден град” на тема „Героизмът на Април - 1876 г.”, организиран от Регионално Управление Образование и Регионална библиотека „П. Р. Славейков” – град Велико Търново. Освен музикалната дарба и международните награди от престижни музикални конкурси, в настоящия конкурс Васи участва в раздел „Изобразително изкуство” – 2-ра възрастова група, като представи пано със заглавието „Априлско въстание - Райна Княгиня” с използвани техники – молив и сух пастел.


В деня на пролетното равноденствие – 21 март 2021 г., от далечна Япония пристигнаха дългоочакваните резултати от Световния онлайн конкурс „TOKYO`2021”, организиран от WAPA WORLD – Световната асоциация на сценичните изкуства, като младите таланти от ДЕС „Румина” при Военен клуб – Велико Търново посветиха своя пореден успех на Празника на Велико Търново – 22 март.

Малката болярка Велислава Мянушева (6 г.) от ДЕС „Румина” бе отличена от международното жури с Гран при, при най-малките изпълнители (4 - 6 г.). Макар за Вили това да е първата голяма награда, през годината тя спечели няколко първи места на конкурси в Лас Вегас, Сибиу, Букурещ.

14-годишната Василена Василева защити отличните си представяния през годината и мястото си в „Клуб 2020” на „Успелите деца на България” на фондация „Димитър Бербатов” с първа награда от Токио. В категория „Световен хит” Васи представи песента „Proud Mary”.

Две втори награди спечелиха в своите възрастови групи Дарена Станева (10 г.) и Преслава Стоянова (15 г.). Талантливите болярки участваха в конкурса в Токио с кавъри на Francis Lemarque и Alicia Keys. „Решихме да посветим наградите си на Празника на старопрестолния ни град – Велико Търново. Където и да сме по света, всеки наш успех е не само признание за България, но и прослава на Велико Търново и на международния конкурс, който вече две десетилетия дава сцена за изява на младите таланти от десетки държави” – допълни още г-жа Румяна Начева – директор на Международен конкурс „Сребърна Янтра”.


Василена Василева (14 г.) и Преслава Стоянова (15 г.) от ДЕС „Румина” при Военен клуб – Велико Търново спечелиха две първи награди от IV-ия Международен конкурс за вокално и инструментално изкуство „MAGIC SOUNDS“ 2021 - Прага, ЧЕХИЯ, който през тази година се проведе онлайн на 3 март 2021 г. Двете болярки се представиха с кавъри от песни на Alicia Keys и Dana International от Евровизия, като добавиха още две първи награди във витрината на студиото в своите биографии – този път от Златна Прага.


На 19 февруари 2021 г. пред паметника на Васил Левски в град Велико Търново с военен ритуал беше отбелязана 148-годишнината от гибелта на Васил Иванов Кунчев – йеродякон Игнатий. Държавни институции и обществени организации отдадоха почит към паметта и делото на Апостола на свободата. Служители на Военен клуб – Велико Търново поднесоха цветя в знак на признателност пред подвига и саможертвата на идеолога за национално-освобождение на България – Васил Левски.


На 18 февруари 2021 г. служител на Военен клуб – Велико Търново представи кратко слово, лекция-беседа пред потребителите на социалната кухня, членове на военно-патриотичните съюзи – Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите.

Беседата се проведе във фоайето на военния клуб по повод отбелязване на 148-годишнината от гибелта на Апостола на свободата – Васил Левски.


Три награди донесоха за България талантите на Детско естрадно студио „Румина” при Военен клуб – Велико Търново от международния онлайн конкурс в Амстердам, провел се в периода 03.02. – 10.02.2021 г.

Първи места в своите възрастови групи спечелиха Дарена Станева (10 г.), Василена Василева (14 г.) и Преслава Стоянова (15 г.), които се състезаваха в международния конкурс „NETHERLANDISH GOLDEN TULIP“ с организатор Международно фестивално движение „STARS WAY” – Европа.


На 6 януари 2021 г. Военен клуб – Велико Търново отбеляза 173-годишнината от рождението на поета-революционер Христо Ботев. Поднесени бяха цветя пред паметника на героя и беше почетено делото и саможертвата на идеолога за национална справедливост, ценностите и духовността на нашето съвремие.


Възпитаниците на Детско естрадно студио „Румина” при Военен клуб – Велико Търново бяха отличени от Международния конкурс „WORLD SUPER STAR” – Лос Анжелис, САЩ, който се проведе от 15 декември до 25 декември 2020 г., и организиран от WAPA – Световна асоциация на сценичните изкуства. В последния ден на годината 31 декември 2020 г. бяха обявени отличията от шампионския финал на годината за талантите, селектирани от Международния музикален конкурс „Сребърна Янтра”. В тази презокеанска надпревара Василена Василева (14 г.) спечели първа награда, а Дарена Станева (10 г.) и Велислава Мянушева (6 г.) – втори награди в своите възрастови групи. „Поздравявам нашите таланти, благодарна съм за техните успехи, които ни направиха съпричастни за нашата коледна украса и съм щастлива, че тази толкова трудна, необикновена и предизвикателна година ни донесе толкова много отличия от международни конкурси. Пожелавам на всички здраве, късмет и нека не спираме да работим за честта и славата на България.” – сподели още Румяна Начева, директор на Международен конкурс „Сребърна Янтра”, селекционер и член на журито на различни конкурси по света.


10-годишната великотърновка Дарена Станева – възпитаничка на ДЕС „Румина” при Военен клуб – Велико Търново спечели еднолично първа награда в категория „Песен” от проведения онлайн Международен младежки фестивал „Руският език – език на поезията” - МОСКВА`2020! Фестивалът е създаден, за да разкаже на децата и младежите от различни страни за ролята на руския език, литература и изкуство в света. Конкурсната програма с обявяването на класираните участници приключи на 10.12.2020 г. Дарена Станева се представи с песента „Три желания”, станала много популярна по света в изпълнение на малката руска изпълнителка Виктория Старикова. „Песента „Три желания”, както и още няколко други песни, през тази „особена” 2020 г. донесоха и други награди от международни онлайн конкурси на Дари – Прага, Монте Карло, Валетта, Плоещ, Букурещ.... Нашето момиче има особено предпочитание към руските песни – изпълнява ги с много чувство и на прекрасен руски език!” – допълва г-жа Румяна Начева, ръководител на ДЕС „Румина” при военния клуб.


Талантливите 14-годишни възпитанички на ДЕС „Румина” при Военен клуб – Велико Търново - Василена Василева и Преслава Стоянова, спечелиха първи награди в своята възрастова група (14-17 години) на международния онлайн конкурс „Brilliant Voices” в Монте Карло. Музикалната надпревара, организирана от WAPA – Световната Асоциация за сценични изкуства, продължи близо три месеца, като до финала в Монако младите болярки достигнаха с хитове на Rihanna и IOWA. До полуфинала на конкурса достигнаха Йоанна Алексиева (15 г.) и дуетът Йоанна и Моника Алексиеви (15г./18 г.). Двете сестри спечелиха сребърни отличия за своите втори места във възрастовата си група. На малко по-ранен етап отпаднаха талантливите Сиера Лари (10 г.), Дарена Станева (10 г.) и Алекс Карабоев (12 г.) - всички представители на ДЕС „Румина”, но спечелените трети награди в групата от 10 до 13 години е безспорен успех при тази голяма конкуренция.


12-годишният Алекс Карабоев – възпитаник на Детско естрадно студио „Румина” при Военен клуб – Велико Търново, е единственият представител на града, преминал успешно селекцията за III-ия национален фестивал за нова детска песен „Детска мелодия на годината” 2020.

До финала са допуснати 14 нови песни, които ще бъдат изпълнени от млади таланти на възраст до 14 години от цялата страна, избрани след прослушване.

След Сиера Лари, която бе сред изпълнителите на „Детска мелодия на годината” 2019, Алекс Карабоев е вторият възпитаник на ДЕС „Румина” при Военен клуб – Велико Търново, който тази година ще защитава честта на старата столица във фестивала. Поставил си е и амбициозната задача да стимулира и популяризира песните за деца в България.


Малките таланти на ДЕС „Румина” при Военен клуб – Велико Търново за поредна година бяха музикален домакин на големия народен празник Тодоровден на 7 март 2020 г. в Арбанаси. Поканата и този път беше отправена от кмета на селото г-н Тошо Кръстев и президента на ККС „Калоян - 92” – Мишо Костов.

За 30-та поредна година в центъра на селото бяха организирани Парад на конете на Клуба по конен спорт „Калоян - 92” и Конкурс за „Най-гиздав кон”.

Талантите на студио „Румина” поздравиха жокеи и публика с концерт от български поп песни, повечето от които избраха да бъдат на фолклорна основа.


На 20 февруари 2020 г. в централното фоайе на Военен клуб – Велико Търново се състоя фотодокументална изложба „По стъпките на Васил Левски в Североизтока“, с автори г-н Стоян Комитски и г-н Живко Костадинов – началник на ТО - Варна.

Експозицията бе посветена на 147-та годишнина от гибелта на Апостола и включваше 15 платна с малко известни факти за дейността му в североизточната част на България. За да бъде изложбата по-интересна за малките посетители - децата и учениците, бяха подготвени пана с комикси.

Официални гости на изложбата бяха г-жа Ивета Кабакчиева - заместник областен управител на гр. Велико Търново, г-н Евгени Коев - общински съветник, г-н Светлин Радев – директор на държавния военноисторически архив, майор Веселин Тинков - ВРИД началник на Военно окръжие - Велико Търново и проф. д-р на химическите науки г-н Михаил Харалампиев.

Изложбата премина при изключително голям интерес от страна на ученици, жители и гости на град Велико Търново.


18-годишната Ани Попкръстева от ДЕС „Румина” при Военен клуб –Велико Търново се завърна с първа награда в категория „Pop vocal” в 4-та възрастова група – 16-18 години на 2-ия Международен конкурс “Viva Italia”.

Конкурсът, които се състоя в периода 15.02 - 18.02.2020 г., е организиран от WAPA – Световна организация на сценичните изкуства и лично от нейния президент Арман Гукасян, се проведе в театър „Гионе” в Рим с участието на изпълнители от 15 държави – САЩ, Португалия, Италия, Албания, Косово, Румъния, Молдова, Украйна, Армения, Кипър, България и др.

Гласовитата болярка се представи с хита “Twinkle” на култовата група от Южна Корея „Girls' Generation - TTS”.


Щастливи и доволни от представянето си в Румъния се завърнаха младите таланти на ДЕС „Румина” при Военен клуб - Велико Търново.

В музикалната си биография те записаха още 4 престижни награди получени на 19-ия международен конкурс за коледни и зимни песни „Ледени цветя” („Flori de Gheata”), проведен на 30 ноември 2019 г. в Happy Cinema в Liberty Center в Букурещ.

В категория „Вокални групи” студио „Румина” се представи с българска песен – „Коледна приказка” на „Акварела”, поемайки големия риск да се бори със световни хитове. Прекрасната песен и отличното изпълнение на търновската група получи възторжените аплодисменти на публиката и най-високите оценки на журито, а това бе достатъчно за „Трофея” – най-голямата награда при групите.

Моника Узунова, Василена Василева и Преслава Стоянова представиха България в категория „Индивидуални изпълнители – Поп интернационал”. Трите болярки заложиха съответно на песните „Last Christmas”, „Вьюга” и “Santa, Tell me” и спечелиха първи награди във възрастовите си групи.


Детско естрадно студио „Румина” при Военен клуб – Велико Търново обогати с нови 6 награди своята витрина, след участието си в 11-ия национален конкурс за млади изпълнители на популярна песен „Съзвездие”, който се проведе на 12 и 13 октомври 2019 г. в гр. Шумен. В най-многолюдната 2-ра възрастова група (40 изпълнители) Алекс Карабоев на 11 г. спечели специална награда, а Дарена Станева, Даная Стефанова и Сиера Лари бяха отличени с „поощрения” от професионалното жури, ръководено от доц. Етиен Леви от Нов Български Университет. В 3-та възрастова група със специална награда се завърна Василена Василева (13 г.), а Преслава Стоянова (13 г.) получи поощрение.


На 11 октомври 2019 г. в град Велико Търново, пред препълнените трибуни на стадион „Ивайло”, се състоя приятелски мач-спектакъл между легендите на великотърновския футболен отбор „Етър” и тези на английския гранд „Манчестър Юнайтед”. Както при всеки голям празник, освен футбол от световна класа, имаше и шоу! На сцената се изявиха музиканти, танцьори и певци, детски школи подгряваха мача на големите. Талантливата Василена Василева от Детско естрадно студио „Румина” при Военен клуб - Велико Търново поздрави звездите на „Манчестър Юнайтед” с тяхната любима песен “Proud Mary” минути преди началото на „Мача на годината”. Специални гости на футболната среща бяха министърът на спорта Красен Кралев, участничката в четири олимпиади и световна шампионка на висок скок Йорданка Благоева, световната шампионка и рекордьорка по спортна стрелба Весела Лечева, десетки футболни величия от близкото и далечно минало.


На 6 и 7 септември 2019 г. в гр. Китен, под патронажа на кмета на града г-жа Катя Вълчева, се проведе третата Национална фолклорна среща „Китен и приятели“. Над 80 ансамбъла, фолклорни групи и индивидуални изпълнители пресъздадоха красотата и колоритността на българския фолклор.

Танцов клуб „Търновград“ при Военен клуб – Велико Търново, допринесоха за доброто настроение на жителите и гостите на града с две северняшки хора - ляво хоро и цибърска копаница. За отличното представяне на танцовия клуб беше присъдена златна статуетка и връчена Благодарност „за заслуги в съхранение и разпространение на българските фолклорни традиции, събрали мъдростта на вековете”.


На 15 август 2019 г. – Голяма Богородица и Празник на с. Арбанаси, за поредна година младите таланти на Детско естрадно студио „Румина” при Военен клуб - Велико Търново гостуваха на Архитектурно-етнографския резерват. Те зарадваха многобройните гости, пристигнали от близо и далеч да се поклонят на иконата на „Света Богородица Троеручица”, с голям празничен концерт.

Музикалната разходка с песни на български, английски, руски, румънски, испански и италиански език продължила 90 минути и направи празника още по-красив.


Василена Василева от Детско естрадно студио „Румина” при Военен клуб – Велико Търново спечели първа награда в категория 11-14 години в престижния конкурс “Citta di Uta” на о-в Сардиния, чието 30-то юбилейно издание се проведе от 2 до 6 август 2019 г. в градовете Галтелли и Пула (полуфинали) и финал - в гр. Ута.

Младите таланти от Куба, САЩ, Словакия, Румъния, Украйна, Турция, Сърбия, България и Италия пяха на открити сцени пред многобройна публика и бяха оценявани от авторитетно международно жури, ръководено от д-р Мария Антониета Вентре – сестра на незабравимата Мариеле Вентре - създателка и диригент на прочутия хор „Антониано” и TV-конкурса „Златната монета” – Болоня.

Василена защити първото си място с отлични изпълнения на конкурсните си песни от репертоара на група YOWA и вечната Тина Търнър.


От 2 до 6 август 2019 г. на остров Сардиния се проведе 30-то юбилейно издание на Международния конкурс “Citta di Uta”.

Василена Василева (13 г.), възпитаничка на ДЕС „Румина” при Военен клуб - Велико Търново, представи блестящо България, спечелвайки еднолично първото място в своята възрастова група. В конкурсната програма тя спечели първата награда с горещия хит на Tina Turner „Proud Mary” и песента на YOWA „Улыбайся”. Младата изпълнителка беше селекционирана за участие в Италия като лауреат на Международен конкурс „Сребърна Янтра” 2018.


През месец юли 2019 г. в град Велико Търново се проведе 22-ия Международен фолклорен фестивал – Велико Търново, в който участваха много чуждестранни и родни ансамбли.

На 21 и 22 юли 2019 г. Детско-юношеският танцов ансамбъл „Търновче“ при Военен клуб – Велико Търново достойно представи страната ни на родна сцена, редом с представители на Аржентина, Башкирия, Китай (вътрешна Монголия), Грузия , Египет, Колумбия, Панама.


13-годишната Преслава Стоянова от Студио „Румина” при Военен клуб – Велико Търново направи успешен дебют зад граница, спечелвайки трета награда в 7-ия международен конкурс “HermannstadtFest” в Румъния. Конкурсът се проведе от 27 до 30 юни 2019 г. в гр. Сибиу – един от най-красивите „немски” градове в Трансилвания – културна столица на Европа през 2007 г. Преслава Стоянова участва в най-многолюдната 4-та възрастова група – 12 - 14 години. С песента на Rihanna “Diamonds” тя впечатли международното жури и публиката във Военен клуб - Сибиу и заслужено се пребори за третото място сред връстниците си от Румъния, Молдова и България. Правото на участие в Сибиу Преси получи като лауреат на Международния конкурс „Сребърна Янтра” 2018 лично от музикалния директор Доминик Симионеску.


С нови 4 награди се обогати витрината на ДЕС „Румина” при Военен клуб – Велико Търново, след участието в 8-ия Национален конкурс с международно участие „НЕКА ДА Е ЛЯТО”, който се проведе на 21 и 22 юни 2019 г. в гр. Павликени, с участието на таланти от 5 до 24 години, разделени в 4 възрастови групи.

Моника Узунова (14 г.) спечели втора награда в 3-та възрастова група, а Васи Василева, (13 г.) – трета награда във 2-ра възрастова група. Сиера Лари (9 г.) и Преслава Стоянова (13 г.) получиха награди-покани за безплатно участие в международен конкурс „Stars of song” в Румъния през 2020 г. лично от директора на конкурса Сержу Чику, член на журито в Павликени.

Председател на международното жури на конкурса „Нека да е лято” бе композиторът Стефан Димитров, автор на едноименната песен, музикална емблема на конкурса. Под негово ръководство работиха още: ТВ-водещият Драгомир Драганов, младият певец Йордан Марков, Румяна Начева – директор на Международен конкурс „Сребърна Янтра”, Зорица Радловска – хореограф.


На 16 юни 2019 г. малките таланти на ДЕС „Румина” при Военен клуб - Велико Търново за първи път гостуваха със свой концерт в живописното балканско село Ялово. Те зарадваха жителите и многобройните гости на Традиционния събор с любими песни и златни хитове на българската поп музика. Въпреки силното слънце, многобройната публика на площада награди малките певци с бурни аплодисменти.

Гостуването в с. Ялово се превърна в истински незабравим празник за всички!


На 8 юни 2019 г. в гр. Казанлък за пета поредна година се проведе Националното детско надиграване „За ръчица“ под мотото „Деца играят българско хоро“. Целта на организаторите на националната проява е да стимулират желание и любов в децата да танцуват българските народни хора – основа за развитие на богатото ни фолклорно и танцово изкуство.

На фолклорното надиграване Детско-юношески танцов ансамбъл „Търновче” при Военен Клуб – Велико Търново се представи повече от блестящо с изпълненията на „Ляво хоро“ и „Чичовото“, за което заслужено получи грамота.

По същото време талантите от Танцов клуб „Търновград“ при Военен клуб – Велико Търново, взеха участие в 7-ия Национален фолклорен фестивал на танцовите клубове „Хоро край морето“ в гр. Царево, чиято основна задача е популяризиране на народното фолклорно наследство. Всички участници получиха грамота за участие за представянето на магията на народните танци и преоткриване на тяхното богатство.


От 29 май до 1 юни 2019 г. в гр. Къмпулунг, Румъния се проведе 7-то издание на Международния конкурс за млади поп изпълнители “Stars of song”, на който взеха участие възпитаници на Детско естрадно студио „Румина” при Военен клуб - Велико Търново. Талантливите Василена Василева, Моника Узунова и Бояна Дудева спечелиха нови три награди, като премериха сили с изпълнители на възраст от 6 до 18 години от Молдова, България и Румъния, разделени в 4 възрастови групи. Василена Василева (13 г.) пребори конкуренцията в трета възрастова група (13-15 години) и спечели трофея за най-добър изпълнител в групата. Тя се представи с хита на „Ахат” – „Черната овца” и „Аминь” на Григорий Лепс. Василена Василева участва за втори път в този конкурс, подобрявайки класирането си от миналата година, когато извоюва първо място в групата до 12 години Моника Узунова (14 г.) смело се включи в битката при най-големите и извоюва първо място в групата 16-18 години. Моника участва в конкурса с песните „Вървя/Сърце” на Мариана Попова и “Never Enough” – саундтрак от филма „The Greatest Showman”. Много успешен дебют на международна сцена направи 12-годишната Бояна Дудева, която с песен на Duffy успя да спечели трета награда в групата 11-12-годишни. Своя дебют извън България направиха и Дарена Станева (9 г.) и Даная Стефанова (11 г.), за които участието в Къмпулунг бе повече за опит и самочувствие. Председател на международното жури бе известната певица Санда Ладоши, а членове – обичаните в Румъния звезди Марчел Павел и Адриан Ордян, Раиса Бърназ (Молдова) и Румяна Начева (България).


На 18 май 2019 г. в гр. Велико Търново се проведе Европейската нощ на музеите. В международната инициатива за трета поредна година участва и Литературен клуб „Никола Й. Вапцаров” при Военен клуб - Велико Търново.

По традиция членовете на литературния клуб изнесоха поетичен рецитал в една от изложбените зали на Регионална художествена галерия „Борис Денев”. В проявата се включиха поетите Малина Мъглова, Светлана Богданова, Кина Иванова, Тодорка Цонева, Йордан Пулов, Тамара Драганова и Николай Колев, както и кларнетиста Сегей Гушкань (Бесарабия) и Дима Крупий (Украйна), които изпълниха множество класически и фолклорни музикални композиции.


За поредна година ДЕС „Румина” при Военен клуб – Велико Търново бе сред художествените състави, поканени да представят България на 16-то Международно туристическо изложение „Културен туризъм” 2019.

След официалното откриване на събитието от министъра на туризма Николина Ангелкова в ДКС „Васил Левски” на 18 април 2019 г., талантите на ДЕС „Румина” изнесоха своя първи самостоятелен концерт. Вторият концерт бе на 19 април, отново на откритата сцена пред Двореца на културата и спорта.

Изпълненията на младите таланти бяха щедро аплодирани от разноезичната публика. По време на обиколката край щандовете на различните държави и туроператори, изпълнителите с удоволствие се снимаха със стари и нови приятели - занаятчиите от Самоводската чаршия, рисувачите на великденски яйца, с представителите на Индонезия, Палестина, Мексико, Южна Африка, Египет и др.


На 15 декември 2018 г. малките таланти от танцова школа „Рали” към Военен клуб – Велико Търново тържествено откриха Коледната детска работилничка за изработване на коледна украса и подаръци в сградата на Община Велико Търново.

Участието им бе подкрепено с бурни аплодисменти и много усмивки от всички присъстващи, особено при изпълнението на суинг танца „That man” и коледния танц.

На събитието присъстваха служители от администрацията на общината и граждани, които се заредиха с много положителни емоции и очаквания за бъдещи представления на балета.


На 14 декември 2018 г. децата от Балетна школа „Рали” към Военен клуб – Велико Търново направиха своя дебют на коледния концерт в СОУ „Емилиян Станев”.

Малките танцьори се представиха повече от блестящо с три танца в три различни стила. Истински фурор и заслужени аплодисменти от публиката получиха за интерпретацията на черния лебед от „Лебедово езеро” по Чейковски.

На събитието присъстваха представители на ръководството на училището, ученици и родители.


На 10 декември 2018 г. в зала „Приемна” на Военен клуб – Велико Търново беше представена книгата „Вол за Вола. Пищов за Ботев”, съставена от великотърновците със северозападен корен Борислав Костов и покойната Стефка Цветкова.

Изданието излиза в годината, в която отбелязваме 170 години от рождението на поета и революционер Христо Ботев. В книгата се разглеждат съществени въпроси, свързани с родното място на Ботев, важни моменти от биографията и съзряването му, като борец за свобода.

На събитието присъстваха представители на литературните срещи в гр. Велико Търново, граждани и общественици.


На 8 декември 2018 г. в гр. Букурещ, Румъния, се проведе 18-ия международен конкурс за зимни и коледни песни “Flori de gheata” („Ледени цветя“), в който взеха участие малките таланти на Детско естрадно студио „Румина“ при Военен клуб - Велико Търново.

Василена Василева с песента „В такава нощ“ извоюва поредното си първо място за тази година при 12-годишните в категория „Индивидуални изпълнители“. Талантливата болярка изпраща 2018 година с няколко престижни награди от национални и международни конкурси у нас и в чужбина.

В категория „Вокални групи“ (9-12 г.) студио „Румина“ се представи с най-новата авторска песен в своя репертоар – „Гост“, която донесе втора награда на малките участници.


Празничен концерт по повод отбелязване на 10-годишнината от основаването на Народно читалище „Седми юли – 2018“ се състоя на 3 ноември 2018 година в залата на Община Велико Търново. Участие в мероприятието взе детско-юношески танцов ансамбъл „Търновче“ при Военен клуб – Велико Търново с изпълнения на традиционни български хора.


Честванетото на 833-годишнината от въстанието на братята Асен и Петър и възстановяването на Втората българска държава беше отбелязано с общоградски тържества в гр. Велико Търново на 26 октомври 2018 година. Служители на Военен клуб – Велико Търново участваха активно в провеждането на инициативата, която започна с празнична света литургия в църквата „Успение Богородично“. Тържествата продължиха с литийно шествие до църквата „Свети Димитър“, където е положена основата на въстанието.


В тържествен ритуал по честване празника на Търновския гарнизон, който се проведе на 22 октомври 2018 година, участие взеха служители на Военен клуб – Велико Търново.

Старата столица почете празника с военен ритуал, изпълнения на маршова музика и поднасяне на цветя пред паметника „Майка България“.

Инициативата е на Съюза на сержантите от запаса и резерва и получи подкрепата на Община Велико Търново, кметът Даниел Попов и Националния военен университет „Васил Левски“. Слова произнесоха заместник-кметът проф. Георги Камарашев, доц. Марко Златев от НВУ „Васил Левски“ и председателят на комисията по образование в Общинския съвет проф. Михаил Харалампиев. Празникът на военния гарнизон води началото си от 1914 г. и е посветен на славната победа на българската войска в битката при Люлебургас – Бунархисар през 1912 г., по време на Балканската война. Началник на Генералния щаб на БА по това време е ген. Иван Фичев – внук на майстор Колю Фичето, роден и израснал във Велико Търново. Гости на тържеството бяха и представители на държавни и образователни институции, на неправителствени организации и сдружения, общински съветници, курсанти, граждани.


На 28 септември 2018 година се състоя церемония по откриването на 16-ия Международен конкурс „Сребърна Янтра”, който се проведе в град Велико Търново. Директор на конкурса е г-жа Румяна Начева, която е и ръководител на Детско естрадно студио „Румина” при Военен клуб Велико Търново.

Официален гост на събитието бе началникът на Териториален отдел – Варна г-н Живко Костадинов, който поднесе на г-жа Начева поздравителен адрес от името на изпълнителния директор на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело”. Връчен беше и почетен плакет на Агенцията за дългогодишното партньорство и постигнати успехи на национално и световно ниво.


През месец септември 2018 година децата от Детско естрадно студио „Румина” при Военен клуб Велико Търново, с ръководител г-жа Румяна Начева, записаха компактдиск с четири нови песни към книжката “Имам си мъничка тайна”.

Представянето на диска бе в рамките на културната програма на 16-ия Международен конкурс „Сребърна Янтра” в град Велико Търново.


За поредна година малките таланти на студио „Румина“ при Военен клуб Велико Търново участваха на 15.08.2018 г. в програмата за Празника на с. Арбанаси, по лична покана от кмета на селото г-н Тошо Кръстев. На Голяма Богородица Васи, Преси, Алекс, Даная и Боби, подкрепени от доскорошната „руминка“ Албена Цачева, която сега е студентка в Германия, подариха на разноезичната публика в Архитектурно-етнографския резерват един 90-минутен концерт. Младите таланти представиха български и световни поп и денс хитове на няколко езика и заслужено получиха възторжени аплодисменти.


От 4 до 8 август 2018 г. в гр. Яш – Румъния, се проведе престижният международен конкурс „MusicForKids”. В 9-то издание на конкурса участваха 80 изпълнители на възраст от 4 до 16 години от Италия, Русия, Молдова, Израел, Франция, Турция, България и Румъния. 12-годишната Василена Василева, възпитаник на ДЕС „Румина“ при Военен клуб Велико Търново, спечели втора награда в своята категория – Е-12 год. В побратимения на Велико Търново румънски град Яш конкурсът „MusicForKids” е истинско музикално събитие не само за страната, но и за света.


От 3 до 5 август 2018 г. в гр. Бургас се проведе Второто издание на конкурса „Музикален импулс“, където участие взеха възпитаници на студио „Румина“ при Военен клуб Велико Търново. В четвърта възрастова група 15-годишната Лилия Ангеличева спечели трета награда с „проверените“ хитове „Високо“ на ФСБ и “Je suis malade” на Лара Фабиан. В трета възрастова група поощрение получи 12-годишната Преслава Стоянова – абсолютен дебютант в конкурсите. Със специален диплом „за отлично представяне“ бе отличен и третият представител на „Румина“ – 12-годишният Стефан Иванов.


Дeтско-юношески танцов ансамбъл „Търновче“ при Военен клуб Велико Търново, с художествен ръководител Бонка Бонева, взе участие в 21-ия Международен фестивал на CIOFF в гр. Велико Търново, който се проведе от 21 до 27.07.2018 г. Малките болярчета бяха начело на дефилето, с което бе поставено началото на тазгодишното издание на традиционния за града международен фестивал. На церемонията по откриването танцьорите на ансамбъла се изявиха на сцената на фестивала, заедно с танцьори от още 8 страни - Коста Рика, Китай, Русия, Грузия, Мексико, Малайзия, Боливия и Венецуела.


На 14 и 15 юли 2018 г. в град Търгу Муреш - Румъния, за трета поредна година се проведе международен фолклорен фестивал, в който взеха участие 34 състава от различни европейски страни. Представител на България на този форум беше Детско-юношески танцов ансамбъл „Търновче“ при Военен клуб Велико Търново, с художествен ръководител Бонка Бонева. Поради блестящото си представяне, малките танцьори получиха от домакините на фестивала диплома и купа.


Възпитаниците на студио „Румина“ при Военен клуб Велико Търново, лауреати от конкурса „Нека да е лято“ – Павликени`2017 – варненецът Максим Ялнъзов и великотърновката Василена Василева, представиха повече от достойно България в 6-ия международен конкурс за млади изпълнители на популярна песен „Stars of song”, който се проведе от 30 май до 2 юни 2018 г. в румънския град Къмпулунг.

Деветгодишният Максим Ялнъзов с атрактивното изпълнение на песента “I`ve got the music in me” спечели най-високата награда в групите до 11 години – мини Гран при. Василена Василева, с песента на IOWA „Улыбайся“, спечели убедително първото място в най-многолюдната група (12-13 години), от която е и победителката в целия конкурс – носителката на Гран при – Ника Дудка от Молдова.


На 02.06.2018 г. главният експерт към Военен клуб Велико Търново г-жа Анастасия Машова присъства на тържественото отбелязване на Деня на Христо Ботев. Пред паметника „Майка България“ ученици от ПМГ „Васил Друмев“ представиха литературна композиция в памет на революционера. Направена бе и първа копка за бюст-паметник на Христо Ботев, който ще бъде издигнат в градинката до централната поща на гр. Велико Търново, с автор – склупторът Венелин Василев.


На 31.05.2018 г. се проведе среща на Литературен клуб „Никола Вапцаров” при Военен клуб Велико Търново. Тя бе посветена на живота и творчеството на руския поет Андрей Вознесенски, по повод неговата 85-годишнина.

Студентът от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” Артьом Терзи представи мултимедийна презентация от снимки и естрадни песни (по текст на Андрей Вознесенски). Срещата завърши с рецитал по стихове на Андрей Вознесенски. Присъстващите членове на литературния клуб прочетоха избрани знакови произведения на поета, както на български език, така и в оригинал. В четенето се включиха и преподаватели и студенти от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”.


На 31.05.2018 г. в МДТ „Константин Кисимов“ в гр. Велико Търново се проведе поредният годишен концерт на Детски танцов ансамбъл „Търновче“ и на Танцов клуб „Търновград“ при Военен клуб Велико Търново, с художествен ръководител Бонка Бонева. Разходка из различни фолклорни области на България чрез танцовото изкуство представиха танцьорите, които бяха на възраст от 5 до 55-годишна възраст.

Концертът завърши с официално изпращане на абитуриентите от ДТА „Търновче“, които тази година са две момчета и четири момичета.


На 29.05.2018 г. Дамски хор „Търновград” при Военен клуб Велико Търново, с диригент – маестро Мария Павлова, изнесе своя юбилеен концерт по повод 60-годишнината на Хора. На концерта присъстваха началникът на сектор „Военни клубове“ към Териториален отдел – Варна г-н Живко Костадинов и главен специалист към Военен клуб Велико Търново г-н Иван Димов. Връчен беше почетен плакет и беше отправен поздравителен адрес към г-жа Павлова от името на изпълнителния директор на ИА ВКВПД г-н Валери Стоянов.


Василена Василева (11 г.) и Лилия Ангеличева (15 г.) – възпитанички на Детско естрадно студио „Румина“ при Военен клуб Вeлико Търново, бяха сред финалистите на 27-ия Европейски младежки поп-рок конкурс „Сарандев“ 2018, проведен от 16 до 18 май 2018 г. в гр. Добрич.

Двете изпълнителки преминаха сериозна селекция, за да бъдат допуснати до последната фаза на един от на-старите и авторитетни международни музикални форума в страната. На сцената в гр. Добрич се представиха 58 талантливи певци от Казахстан, Украйна, Гърция, Молдова и България на възраст от 11 до 30 години, разпределени в три възрастови групи.

Председател на Международното жури и в тазгодишното издание на конкурса бе композиторът Хайгашод Агасян.

Василена Василева се представи с песните „Да започнем отначало“ от репертоара на Орлин Горанов и „Улыбайся“ на руската звезда IOWA. Лилия Ангеличева изпълни „Дошъл на заем“ на Християна Дънкова и песента на Грузия от Евровизия „KEEP THE FAITH“ на Тамара Гашешиладзе.


Литературен клуб „Никола Йонков Вапцаров“ при Военен клуб Велико Търново организира на 26.04.2018 г. в Приемна зала представяне на автора Антон Цаневски, с рецензент по творбите Здравко Пеев. Пред членовете на литературния клуб се създаде творческа обстановка по обсъждане и коментар на повдигнатите теми от изящното литературно слово.


По повод откриването на ХV-то издание на Международното изложение „Културен туризъм“ - град Велико Търново (19 – 23.04.2018 г.) и чествания на 23 април „Международен ден на книгата и авторското право”, Литературен клуб „Никола Йонков Вапцаров“ при Военен клуб Велико Търново, организира на 19.04.2018 г. в Лекционна зала представяне книгата с разкази „Дневник на обикновената тъга” на един от най-добрите палестински и арабски писатели – Махмуд Даруиш. Книгата бе представена от нейния преводач, преподавателя от СУ „Св. Климент Охридски” Мая Ценова, а официални гости на литературната среща бяха посланикът на държавата Палестина в България – Негово Превъзходителство д-р Ахмад Ал-Мадбух и проф. Георги Камарашев – заместник-кмет на Община Велико Търново. Литературното събитие уважиха преподаватели от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, студенти-арабисти и множество великотърновци – почитатели на литературата.


15-годишната Лилия Ангеличева от студио „Румина“ при Военен клуб Велико Търново спечели първа награда в 4-та възрастова група в най-новия международен конкурс за млади поп изпълнители на музикалната карта на България – „Пазарджик пее“, който се проведе от 20 до 22.04.2018 г. Гласовитата болярка се представи с вечния хит на ФСБ „Високо“ и песента -победителка в Евровизия “Rise Like a Phoenix”. В първото издание на конкурса в зала „Маестро Георги Атанасов“ на Народно читалище „Никола Йонков Вапцаров“ си дадоха среща близо 120 участници на възраст от 7 до 19 години. Техните изпълнения бяха оценявани от респектиращо с младостта си жури, водено от Лазар Вълчев, познат преди от екрана на БНТ и предаването „Хит минус едно“, а сега от ТВ „The Voice”. Великотърновци го познават също и като дългогодишен водещ на конкурса „Сребърна Янтра“. Останалите членове на журито със средна възраст под 30 години, са финалисти от „Гласът на България“, възпитаници на английски и американски университети, музиканти с добра кариера. Амбициите на организаторите са да създадат и утвърдят един нов и по-различен конкурс за млади таланти в България.


Танцов ансамбъл „Търновче” и клуб за народни танци „Търновград” при Военен клуб Велико Търново участваха в Общински празник на народното танцово изкуство, което се проведе на 19.04.2018 г. на сцената на Общински център за работа с деца град Велико Търново. На участниците в танцовата надпревара се връчиха почетни грамоти и заслужени аплодисменти за хореографа и ръководителя на двата танцови състава госпожа Бонка Бонева.


С музикална разходка по света, в изпълнение на популярни песни от различни страни, Детско естрадно студио „Румина” при Военен клуб Велико Търново представи на 19.04.2018 г. на открита сцена откриването на 15-то Международно туристическо изложение – Велико Търново. Дворецът на културата и спорта „Васил Левски” в старата столица на България е домакин на международното изложение по културен туризъм, който за поредна година се организира от Община Велико Търново през периода 19 – 21.04.2018 г. През трите дни участват музикални и танцови школи от различни географски части на света. Музикална школа „Румина“ участва с отправена покана през първия ден на откриването на най-значимото събитие у нас, в рамките на Европейската година на културното наследство.


Детско естрадно студио „Румина” при Военен клуб Велико Търново участва в 14-ти възпоменателен мемориален национален музикален конкурс „Звездици за Лора”, посветен на трагично загиналите деца от град Свищов – Ангелите от Лим. На 13, 14 и 15.04.2018 г. на сцената на Първо българско читалище „Еленка и Кирил Аврамови” - град Свищов, талантите Васи, Дени и Стефчо представиха музикална школа „Румина” и привнесоха допълнителен заряд на приятелска обич и внимание към публиката на дунавския град, уважили музикалното събитие.


Детско естрадно студио „Румина” при Военен клуб Велико Търново участва на 30 и 31.03.2018 г. в 15-ти национален музикален конкурс на Министерството на образованието и науката, който се проведе в град Пловдив. Талантите от студио „Румина” – Василена Василева, Стефан Иванов и Лилия Ангеличева се завърнаха с една поощрителна и две специални награди.


За празника на град Велико Търново (22.03.2018 г.) Детско естрадно студио „Румина” при Военен клуб Велико Търново участва в празничната програма, организирана от Община Велико Търново, като талантите на студио „Румина“ изнесоха един невероятен концерт, зареден с много красота, емоция и настроение, въпреки зимните температури и непрекъснатия снеговалеж. На сцената пред Общината децата на студио „Румина”, заедно с дивата на българската поп музика Нели Рангелова, изпълниха част от най-известните хитове на певицата, а децата от музикалната школа при военния клуб от своя страна я изненадаха с един позабравен неин дует с Роси Кирилова – „Вик за близост”. В изпълнението на песента „Що ли те чакам още” с танц се включи танцов ансамбъл „Търновче” при военния клуб, което направи още по-красива и цветна картината от заснежената сцена пред Общината.


Ани Попкръстева, Искра Къндева и Васи Василева от Детско естрадно студио „Румина” при Военен клуб Велико Търново изнесоха на 17.03.2018 г. рецитал от български и световни попхитове пред участниците в 4-та Национална среща на педиатрите в България. Домакин на събитието бе гранд-хотел „Янтра“ в град Велико Търново, а талантите на „Румина“ участваха по покана на главния организатор д-р Валентин Точков – началник на Педиатричното отделение при Великотърновската болница.


Лилия Ангеличева – възпитаник на Детско естрадно студио „Румина” при Военен клуб Велико Търново, участва на 15.03.2018 г. в благотворителен бал, организиран в хотел „Премиер“ в град Велико Търново „Да помогнем на НИКИ“. Събрани бяха над 4 200 лв. за лечението на болното момиче.


Литературен клуб „Никола Йонков Вапцаров” при Военен клуб Велико Търново организира поетична среща-разговор с Матей Шопкин – един от живите класици на българската поезия. Заедно с писателя Иван Карадачки, беше представена новата поетична книга – „Поклон пред Търновград”. Срещата се състоя на 15.03.2018 г. в препълнената Лекционна зала по повод 80-годишнина на Матей Шопкин.

Началото на поетичната вечер започна с изпълнение на 13-годишната изпълнителка Моника Георгиева. Тя е един от младите таланти на Детско естрадно студио „Румина” към военния клуб и изпълни песента „Трябва да знам”. Срещата продължи с рецитал на Матей Шопкин, който изпълни множество свои стихотворения пред събралото се многолюдно гражданство от градовете Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица, както и жители на десетки села от Община Павликени. Бяха отправени многобройни въпроси и поздравления от присъстващите почитатели на художественото слово, като гостите на вечерта бяха запознати с поздравителен адрес от инж. Даниел Панов – кмет на Община Велико Търново, адресирано до поета.

Матей Шопкин е автор на повече от 50 книги с поезия и публицистика, част от които са преведени на множество чужди езици. Носител на редица национални и международни награди, между които: почетен гражданин на градовете Велико Търново, Павликени, Димитровград и Костенец; орден „Кирил и Методий” – I степен; почетното звание „Следовник на народните будители“; два пъти носител на наградата на СБП; носител на Националните литературни награди „Пеньо Пенев” - Димитовград, „Николай Хрелков”, „Иван Нивянин”, „Цанко Церковски” и др.; носител на Златен Есенински медал - Русия – 2008 г.; първа награда на Министерството на отбраната (като член на СБП, поетът е чест гост на редица военни поделения и формирования, между които е и Търновския гарнизон).

Паметното събитие започнало с музика и завърши с поздрав на горнооряховския китарен дует „Тюркоаз”, а поетът Матей Шопкин раздаде множество автографи.


Детско естрадно студио „Румина” при Военен клуб Велико Търново беше музикален гост на 14.03.2018 г. в „Клуб Седем” – град Велико Търново. Васи Василева отправи музикален поздрав към великотърновската поетеса Райна Недялкова по повод представянето на новата стихосбирка „Промълвила тишина“.


Литературен клуб „Никола Йонков Вапцаров” при Военен клуб Велико Търново организира на 08.03.2018 г. празнична литературна вечер, посветена на празника на жената – 8-ми март. С цветя, поезия и почерпка членовете на литертурния клуб изразиха своето внимание към дамската половина и представиха рецитал в приемната зала на военния клуб.


Детско естрадно студио „Румина“ при Военен клуб Велико Търново беше музикален домакин на официалната церемония по връчване наградата „КАВАЛЕР НА ЖЪЛТАТА РОЗА“, организирана от „Зонта клуб” - Велико Търново, която се проведе на 07.03.2018 г. в хотел „ПРЕМИЕР“ - град Велико Търново. Тази година с Приза „Кавалер на Жълтата Роза” бе удостоен футболната легенда Красимир Балъков - почетен гражданин на старата столица от незабравимото „Американско лято“ на 1994 г., за приноса и подкрепата си към благотворителните каузи на „Зонта“ клуб – Велико Търново. Талантите от студио „Румина” отново за поредна година получиха доверието да станат част от церемонията, като поднесоха своя музикален поздрав към гостите, уважили събитието.


Ванеса Илиева и Лилия Ангеличева от студио „Румина” при Военен клуб Велико Търново участваха като бек-вокалистки на Силвия Кацарова в най-големия български фестивал „WILDE ROSE” Лондон („Дива роза“), който се организира за втори път в деня на националния ни празник – 3 март. Фестивалът се проведе на 3 и 4 март 2018 г. в зала “The Grand”, която се превърна в българския оазис на британската столица. Контраадмирал Коста Андреев – аташе по отбраната към посолството, откри фестивала и честити Националния празник на всички българи, дошли да празнуват заедно. Освен голямата Силвия Кацарова, на сцената бяха Deep Zone Project със старата и новата си солистки – Нелина и Ева-Мария, както и фолклорен клуб „Мераклии“ с певицата Кристина Карамфилова от „Мистерия на българските гласове“. На 4 март специални гости бяха танцьорите от трупата на Нешка Робева със спектакъла „Споменът за утре“. Песните в него изпълниха Димитър Атанасов и Христо Младенов от „Гласът на България“.

Организатор на фестивала „WILD ROSE“ в Лондон е великотърновката Ива Ангеличева – възпитаник на студио „Румина“. През 2017 г. това беше нейната дипломна работа в университета, която вече прераства в проект, с идея в бъдеще да стане традиционен.Тогава група от 8 души от гр. Велико Търново помогнаха на място, а сега подкрепата от България бе двойно по-голяма. Специални щандове с български авторски бижута, ризи с българска бродерия и ръчно изработени мартенички за всеки гост на фестивала допълниха съпорта от родното Велико Търново.

Специален гост на фестивала беше ръководителят на студиото – госпожа Румяна Начева.


По повод Националния празник за Освобождението на България от османско владичество, на 03.03.2018 г. служител на Военен клуб Велико Търново поднесе цветя пред паметника „Майка България” в град Велико Търново, в знак на признателност към героите, участвали в Освобождението.


Художествените състави при Военен клуб Велико Търново, бяха поканени 01.03.2018 г. на тържествено отбелязване деня на самодейното изкуство – Ден на художествената самодейност в Община Велико Търново. В празнична обстановка бяха отличени дейците на самодейното изкуство, техните участия и награди от международни и национални фестивали и конкурси. Заслужени аплодисменти за дейността си получиха Детско естрадно студио „Румина”, Дамски хор „Търновград”, Танцов ансамбъл „Търновче” и Литературен клуб „Никола Йонков Вапцаров”, репетиращи във военния клуб, както и техните ръководители – Румяна Начева, маестро Мария Павлова, Бонка Бонева-Баевска и Николай Колев.


Литературен клуб „Никола Йонков Вапцаров” при Военен клуб Велико Търново посвети на 22.02.2018 г. литературна вечер на поезията на Христо Ботев (1848 – 1876 г.) и Шандор Петьофи (1823 – 1849 г.), по повод тяхната годишнина.


Детско естрадно студио „Румина” при Военен клуб Велико Търново и Сдружение „Сребърна Янтра” - Велико Търново, представи премиера на филма за 15-то юбилейно издание на международния конкурс „Сребърна Янтра” 2017 година. Премиерата се състоя на 21.02.2018 г. в Регионална народна библиотека „П. Р. Славейков” в град Велико Търново, а специално за събитето присъства началникът на сектор „Военни клубове” господин Живко Костадинов от Териториален отдел - Варна на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело”. 80-минутният филм ни среща с носителката на Гран при – РОСИЕЛА ЗИТИЕЛО, 22 г. (Италия), която само броени дни след „Сребърна Янтра“ се класира сред полуфиналистите на „Ареа САНРЕМО“ 2017; с международното жури, ръководено от поп-рок дивата СИЛВИЯ КАЦАРОВА; с чуждестранните и наши продуценти и директори на международни конкурси и фестивали; с участници от новата демонстративно показана категория “FAMILY GROUP”; с лауреатите и с голяма част от изпълнителите на възраст от 5 до 25 години от Италия, Малта, Финландия, Словения, Босна и Херцеовина, Молдова, Румъния, Сърбия, Македония, Англия, Франция и България.

За първи път във филма са използвани кадри, заснети с дрон от церемонията по официалното откриване пред театъра с участието на певци, танцьори, каратисти, велосипедисти, както и красиви кадри от гр. Велико Търново и Царевец.


Музикалните таланти на студио „Румина” при Военен клуб Велико Търново за шеста поредна година организираха свой концерт „Обещай ми любов”, състоял се 12.02.2018 г. в пиано бар „Максимус” в град Велико Търново, по повод празника на влюбените – 14 февруари. Концерът е традиционен, а мотото несменяемо - „Обещай ми любов“ – заглавие на любима песен от репертоара на грандамата на българската поп и рок сцена Силвия Кацарова. С тази песен, изпълнена от Лилия Ангеличева, бе сложено началото и на тазгодишния концерт в клуб „Максимус“. Буквално след броени дни Лили ще има честта да излезе заедно с друга възпитаничка на студио „Румина“ – Ванеса Илиева, на сцената в зала „The Grand” в Лондон, като беквокалистки на Силвия Кацарова за концерта по случай 3 март – националния празник на България. Събитието е в рамките на втория БГ фестивал „Дива роза“, организиран от сестрата на Лили - Ива Ангеличева, също възпитаник на студио „Румина“.

Във вечерта, посветена на любовта, младите таланти изпълниха песни от репертоара на Лили Иванова, „Тоника“, Орлин Горанов, Тони Димитрова, Нели Рангелова, Роси Кирилова, Маги Джанаварова, Мария Нейкова, Мариана Попова, както и на „Бийтълс“, Ед Шийрън, Бионсе, Фаръл Уйлямс, Дуа Липа, група „Любе“, Ани Лорак, Елена Фишер и др. Прекрасните им изпълнения бяха възнаградени с щедри аплодисменти от публиката, която почти през цялото време пя заедно с децата.


Младите великотърновски музикални таланти на студио „Румина” при Военен клуб Велико Търново просълзиха очарователната и с невероятно чувство за хумор Нели Рангелова – една от емблемите на българската естрадна музика. На 08.02.2018 г. в култовия „Клуб Седем” в гр. Велико Търново се състоя музикална среща с изпълнителката, а от студио „Румина” беше подготвена изненада, като беше изпята нейна песен. В изпълнението се включи Нели Рангелова и това просълзи от радост и умиление голяма част от присъстващите.

Студио „Румина“ получи покана за участие в юбилейния концерт на певицата, който ще се състои в зала 1 на Националния Дворец на културата през месец октомври 2018 г. Много взаимна, искрена и усмихната беше вечерта на осми февруари, а към края на срещата беше поставено и едно ново начало – Стената на автографите!


Литературен клуб „Никола Йонков Вапцаров” при Военен клуб Велико Търново на 08.02.2018 г. посвети литературна среща и тематична вечер на „блажната (еротична) поезия”, по повод празниците 1-ви февруари -Трифоновден и 14 февруари – Ден на вюбените. Литературната среща се състоя в Приемната зала на военния клуб, като събра различни поколения, посветили свое творчество на любовната лирика, естетичния вкус, красотата, природата и живота.


Националният Военен университет „Васил Левски” представи на 29.01.2018 г. на таблата на Военен клуб Велико Търново своя експозиция - изложба от фотоси и плакати, посветена на 30 години програма Еразъм и успешно реализираните проекти.


Общинското ръководство на СОСЗР - град Велико Търново проведе свое отчетно годишно събрание на 26.01.2018 г. в Лекционна зала на Военен клуб Велико Търново. Председателят на общинското ръководство г-н Иван Петров запозна присъстващите военнослужещи и пенсионирани офицери и сержанти от запаса и резерва с отчитането на изминалата календарна година и приемането на новия творчески план, включващ дати на възпоменателни чествания от националния и военен календар за 2018 г.


Детско естрадно студио „Румина” при Военен клуб Велико Търново изнесе на 18.01.2018 г. минирецитал в Дом за възрастни хора в град Дебелец, по повод празника, посветен на Бабинден.
Article | by Dr. Radut