Jump to Navigation

Мероприятия

На 15 декември 2018 г. малките таланти от танцова школа „Рали” към Военен клуб – Велико Търново тържествено откриха Коледната детска работилничка за изработване на коледна украса и подаръци в сградата на Община Велико Търново.

Участието им бе подкрепено с бурни аплодисменти и много усмивки от всички присъстващи, особено при изпълнението на суинг танца „That man” и коледния танц.

На събитието присъстваха служители от администрацията на общината и граждани, които се заредиха с много положителни емоции и очаквания за бъдещи представления на балета.


На 14 декември 2018 г. децата от Балетна школа „Рали” към Военен клуб – Велико Търново направиха своя дебют на коледния концерт в СОУ „Емилиян Станев”.

Малките танцьори се представиха повече от блестящо с три танца в три различни стила. Истински фурор и заслужени аплодисменти от публиката получиха за интерпретацията на черния лебед от „Лебедово езеро” по Чейковски.

На събитието присъстваха представители на ръководството на училището, ученици и родители.


На 10 декември 2018 г. в зала „Приемна” на Военен клуб – Велико Търново беше представена книгата „Вол за Вола. Пищов за Ботев”, съставена от великотърновците със северозападен корен Борислав Костов и покойната Стефка Цветкова.

Изданието излиза в годината, в която отбелязваме 170 години от рождението на поета и революционер Христо Ботев. В книгата се разглеждат съществени въпроси, свързани с родното място на Ботев, важни моменти от биографията и съзряването му, като борец за свобода.

На събитието присъстваха представители на литературните срещи в гр. Велико Търново, граждани и общественици.


На 8 декември 2018 г. в гр. Букурещ, Румъния, се проведе 18-ия международен конкурс за зимни и коледни песни “Flori de gheata” („Ледени цветя“), в който взеха участие малките таланти на Детско естрадно студио „Румина“ при Военен клуб - Велико Търново.

Василена Василева с песента „В такава нощ“ извоюва поредното си първо място за тази година при 12-годишните в категория „Индивидуални изпълнители“. Талантливата болярка изпраща 2018 година с няколко престижни награди от национални и международни конкурси у нас и в чужбина.

В категория „Вокални групи“ (9-12 г.) студио „Румина“ се представи с най-новата авторска песен в своя репертоар – „Гост“, която донесе втора награда на малките участници.


Празничен концерт по повод отбелязване на 10-годишнината от основаването на Народно читалище „Седми юли – 2018“ се състоя на 3 ноември 2018 година в залата на Община Велико Търново. Участие в мероприятието взе детско-юношески танцов ансамбъл „Търновче“ при Военен клуб – Велико Търново с изпълнения на традиционни български хора.


Честванетото на 833-годишнината от въстанието на братята Асен и Петър и възстановяването на Втората българска държава беше отбелязано с общоградски тържества в гр. Велико Търново на 26 октомври 2018 година. Служители на Военен клуб – Велико Търново участваха активно в провеждането на инициативата, която започна с празнична света литургия в църквата „Успение Богородично“. Тържествата продължиха с литийно шествие до църквата „Свети Димитър“, където е положена основата на въстанието.


В тържествен ритуал по честване празника на Търновския гарнизон, който се проведе на 22 октомври 2018 година, участие взеха служители на Военен клуб – Велико Търново.

Старата столица почете празника с военен ритуал, изпълнения на маршова музика и поднасяне на цветя пред паметника „Майка България“.

Инициативата е на Съюза на сержантите от запаса и резерва и получи подкрепата на Община Велико Търново, кметът Даниел Попов и Националния военен университет „Васил Левски“. Слова произнесоха заместник-кметът проф. Георги Камарашев, доц. Марко Златев от НВУ „Васил Левски“ и председателят на комисията по образование в Общинския съвет проф. Михаил Харалампиев. Празникът на военния гарнизон води началото си от 1914 г. и е посветен на славната победа на българската войска в битката при Люлебургас – Бунархисар през 1912 г., по време на Балканската война. Началник на Генералния щаб на БА по това време е ген. Иван Фичев – внук на майстор Колю Фичето, роден и израснал във Велико Търново. Гости на тържеството бяха и представители на държавни и образователни институции, на неправителствени организации и сдружения, общински съветници, курсанти, граждани.


На 28 септември 2018 година се състоя церемония по откриването на 16-ия Международен конкурс „Сребърна Янтра”, който се проведе в град Велико Търново. Директор на конкурса е г-жа Румяна Начева, която е и ръководител на Детско естрадно студио „Румина” при Военен клуб Велико Търново.

Официален гост на събитието бе началникът на Териториален отдел – Варна г-н Живко Костадинов, който поднесе на г-жа Начева поздравителен адрес от името на изпълнителния директор на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело”. Връчен беше и почетен плакет на Агенцията за дългогодишното партньорство и постигнати успехи на национално и световно ниво.


През месец септември 2018 година децата от Детско естрадно студио „Румина” при Военен клуб Велико Търново, с ръководител г-жа Румяна Начева, записаха компактдиск с четири нови песни към книжката “Имам си мъничка тайна”.

Представянето на диска бе в рамките на културната програма на 16-ия Международен конкурс „Сребърна Янтра” в град Велико Търново.


За поредна година малките таланти на студио „Румина“ при Военен клуб Велико Търново участваха на 15.08.2018 г. в програмата за Празника на с. Арбанаси, по лична покана от кмета на селото г-н Тошо Кръстев. На Голяма Богородица Васи, Преси, Алекс, Даная и Боби, подкрепени от доскорошната „руминка“ Албена Цачева, която сега е студентка в Германия, подариха на разноезичната публика в Архитектурно-етнографския резерват един 90-минутен концерт. Младите таланти представиха български и световни поп и денс хитове на няколко езика и заслужено получиха възторжени аплодисменти.


От 4 до 8 август 2018 г. в гр. Яш – Румъния, се проведе престижният международен конкурс „MusicForKids”. В 9-то издание на конкурса участваха 80 изпълнители на възраст от 4 до 16 години от Италия, Русия, Молдова, Израел, Франция, Турция, България и Румъния. 12-годишната Василена Василева, възпитаник на ДЕС „Румина“ при Военен клуб Велико Търново, спечели втора награда в своята категория – Е-12 год. В побратимения на Велико Търново румънски град Яш конкурсът „MusicForKids” е истинско музикално събитие не само за страната, но и за света.


От 3 до 5 август 2018 г. в гр. Бургас се проведе Второто издание на конкурса „Музикален импулс“, където участие взеха възпитаници на студио „Румина“ при Военен клуб Велико Търново. В четвърта възрастова група 15-годишната Лилия Ангеличева спечели трета награда с „проверените“ хитове „Високо“ на ФСБ и “Je suis malade” на Лара Фабиан. В трета възрастова група поощрение получи 12-годишната Преслава Стоянова – абсолютен дебютант в конкурсите. Със специален диплом „за отлично представяне“ бе отличен и третият представител на „Румина“ – 12-годишният Стефан Иванов.


Дeтско-юношески танцов ансамбъл „Търновче“ при Военен клуб Велико Търново, с художествен ръководител Бонка Бонева, взе участие в 21-ия Международен фестивал на CIOFF в гр. Велико Търново, който се проведе от 21 до 27.07.2018 г. Малките болярчета бяха начело на дефилето, с което бе поставено началото на тазгодишното издание на традиционния за града международен фестивал. На церемонията по откриването танцьорите на ансамбъла се изявиха на сцената на фестивала, заедно с танцьори от още 8 страни - Коста Рика, Китай, Русия, Грузия, Мексико, Малайзия, Боливия и Венецуела.


На 14 и 15 юли 2018 г. в град Търгу Муреш - Румъния, за трета поредна година се проведе международен фолклорен фестивал, в който взеха участие 34 състава от различни европейски страни. Представител на България на този форум беше Детско-юношески танцов ансамбъл „Търновче“ при Военен клуб Велико Търново, с художествен ръководител Бонка Бонева. Поради блестящото си представяне, малките танцьори получиха от домакините на фестивала диплома и купа.


Възпитаниците на студио „Румина“ при Военен клуб Велико Търново, лауреати от конкурса „Нека да е лято“ – Павликени`2017 – варненецът Максим Ялнъзов и великотърновката Василена Василева, представиха повече от достойно България в 6-ия международен конкурс за млади изпълнители на популярна песен „Stars of song”, който се проведе от 30 май до 2 юни 2018 г. в румънския град Къмпулунг.

Деветгодишният Максим Ялнъзов с атрактивното изпълнение на песента “I`ve got the music in me” спечели най-високата награда в групите до 11 години – мини Гран при. Василена Василева, с песента на IOWA „Улыбайся“, спечели убедително първото място в най-многолюдната група (12-13 години), от която е и победителката в целия конкурс – носителката на Гран при – Ника Дудка от Молдова.


На 02.06.2018 г. главният експерт към Военен клуб Велико Търново г-жа Анастасия Машова присъства на тържественото отбелязване на Деня на Христо Ботев. Пред паметника „Майка България“ ученици от ПМГ „Васил Друмев“ представиха литературна композиция в памет на революционера. Направена бе и първа копка за бюст-паметник на Христо Ботев, който ще бъде издигнат в градинката до централната поща на гр. Велико Търново, с автор – склупторът Венелин Василев.


На 31.05.2018 г. се проведе среща на Литературен клуб „Никола Вапцаров” при Военен клуб Велико Търново. Тя бе посветена на живота и творчеството на руския поет Андрей Вознесенски, по повод неговата 85-годишнина.

Студентът от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” Артьом Терзи представи мултимедийна презентация от снимки и естрадни песни (по текст на Андрей Вознесенски). Срещата завърши с рецитал по стихове на Андрей Вознесенски. Присъстващите членове на литературния клуб прочетоха избрани знакови произведения на поета, както на български език, така и в оригинал. В четенето се включиха и преподаватели и студенти от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”.


На 31.05.2018 г. в МДТ „Константин Кисимов“ в гр. Велико Търново се проведе поредният годишен концерт на Детски танцов ансамбъл „Търновче“ и на Танцов клуб „Търновград“ при Военен клуб Велико Търново, с художествен ръководител Бонка Бонева. Разходка из различни фолклорни области на България чрез танцовото изкуство представиха танцьорите, които бяха на възраст от 5 до 55-годишна възраст.

Концертът завърши с официално изпращане на абитуриентите от ДТА „Търновче“, които тази година са две момчета и четири момичета.


На 29.05.2018 г. Дамски хор „Търновград” при Военен клуб Велико Търново, с диригент – маестро Мария Павлова, изнесе своя юбилеен концерт по повод 60-годишнината на Хора. На концерта присъстваха началникът на сектор „Военни клубове“ към Териториален отдел – Варна г-н Живко Костадинов и главен специалист към Военен клуб Велико Търново г-н Иван Димов. Връчен беше почетен плакет и беше отправен поздравителен адрес към г-жа Павлова от името на изпълнителния директор на ИА ВКВПД г-н Валери Стоянов.


Василена Василева (11 г.) и Лилия Ангеличева (15 г.) – възпитанички на Детско естрадно студио „Румина“ при Военен клуб Вeлико Търново, бяха сред финалистите на 27-ия Европейски младежки поп-рок конкурс „Сарандев“ 2018, проведен от 16 до 18 май 2018 г. в гр. Добрич.

Двете изпълнителки преминаха сериозна селекция, за да бъдат допуснати до последната фаза на един от на-старите и авторитетни международни музикални форума в страната. На сцената в гр. Добрич се представиха 58 талантливи певци от Казахстан, Украйна, Гърция, Молдова и България на възраст от 11 до 30 години, разпределени в три възрастови групи.

Председател на Международното жури и в тазгодишното издание на конкурса бе композиторът Хайгашод Агасян.

Василена Василева се представи с песните „Да започнем отначало“ от репертоара на Орлин Горанов и „Улыбайся“ на руската звезда IOWA. Лилия Ангеличева изпълни „Дошъл на заем“ на Християна Дънкова и песента на Грузия от Евровизия „KEEP THE FAITH“ на Тамара Гашешиладзе.


Литературен клуб „Никола Йонков Вапцаров“ при Военен клуб Велико Търново организира на 26.04.2018 г. в Приемна зала представяне на автора Антон Цаневски, с рецензент по творбите Здравко Пеев. Пред членовете на литературния клуб се създаде творческа обстановка по обсъждане и коментар на повдигнатите теми от изящното литературно слово.


По повод откриването на ХV-то издание на Международното изложение „Културен туризъм“ - град Велико Търново (19 – 23.04.2018 г.) и чествания на 23 април „Международен ден на книгата и авторското право”, Литературен клуб „Никола Йонков Вапцаров“ при Военен клуб Велико Търново, организира на 19.04.2018 г. в Лекционна зала представяне книгата с разкази „Дневник на обикновената тъга” на един от най-добрите палестински и арабски писатели – Махмуд Даруиш. Книгата бе представена от нейния преводач, преподавателя от СУ „Св. Климент Охридски” Мая Ценова, а официални гости на литературната среща бяха посланикът на държавата Палестина в България – Негово Превъзходителство д-р Ахмад Ал-Мадбух и проф. Георги Камарашев – заместник-кмет на Община Велико Търново. Литературното събитие уважиха преподаватели от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, студенти-арабисти и множество великотърновци – почитатели на литературата.


15-годишната Лилия Ангеличева от студио „Румина“ при Военен клуб Велико Търново спечели първа награда в 4-та възрастова група в най-новия международен конкурс за млади поп изпълнители на музикалната карта на България – „Пазарджик пее“, който се проведе от 20 до 22.04.2018 г. Гласовитата болярка се представи с вечния хит на ФСБ „Високо“ и песента -победителка в Евровизия “Rise Like a Phoenix”. В първото издание на конкурса в зала „Маестро Георги Атанасов“ на Народно читалище „Никола Йонков Вапцаров“ си дадоха среща близо 120 участници на възраст от 7 до 19 години. Техните изпълнения бяха оценявани от респектиращо с младостта си жури, водено от Лазар Вълчев, познат преди от екрана на БНТ и предаването „Хит минус едно“, а сега от ТВ „The Voice”. Великотърновци го познават също и като дългогодишен водещ на конкурса „Сребърна Янтра“. Останалите членове на журито със средна възраст под 30 години, са финалисти от „Гласът на България“, възпитаници на английски и американски университети, музиканти с добра кариера. Амбициите на организаторите са да създадат и утвърдят един нов и по-различен конкурс за млади таланти в България.


Танцов ансамбъл „Търновче” и клуб за народни танци „Търновград” при Военен клуб Велико Търново участваха в Общински празник на народното танцово изкуство, което се проведе на 19.04.2018 г. на сцената на Общински център за работа с деца град Велико Търново. На участниците в танцовата надпревара се връчиха почетни грамоти и заслужени аплодисменти за хореографа и ръководителя на двата танцови състава госпожа Бонка Бонева.


С музикална разходка по света, в изпълнение на популярни песни от различни страни, Детско естрадно студио „Румина” при Военен клуб Велико Търново представи на 19.04.2018 г. на открита сцена откриването на 15-то Международно туристическо изложение – Велико Търново. Дворецът на културата и спорта „Васил Левски” в старата столица на България е домакин на международното изложение по културен туризъм, който за поредна година се организира от Община Велико Търново през периода 19 – 21.04.2018 г. През трите дни участват музикални и танцови школи от различни географски части на света. Музикална школа „Румина“ участва с отправена покана през първия ден на откриването на най-значимото събитие у нас, в рамките на Европейската година на културното наследство.


Детско естрадно студио „Румина” при Военен клуб Велико Търново участва в 14-ти възпоменателен мемориален национален музикален конкурс „Звездици за Лора”, посветен на трагично загиналите деца от град Свищов – Ангелите от Лим. На 13, 14 и 15.04.2018 г. на сцената на Първо българско читалище „Еленка и Кирил Аврамови” - град Свищов, талантите Васи, Дени и Стефчо представиха музикална школа „Румина” и привнесоха допълнителен заряд на приятелска обич и внимание към публиката на дунавския град, уважили музикалното събитие.


Детско естрадно студио „Румина” при Военен клуб Велико Търново участва на 30 и 31.03.2018 г. в 15-ти национален музикален конкурс на Министерството на образованието и науката, който се проведе в град Пловдив. Талантите от студио „Румина” – Василена Василева, Стефан Иванов и Лилия Ангеличева се завърнаха с една поощрителна и две специални награди.


За празника на град Велико Търново (22.03.2018 г.) Детско естрадно студио „Румина” при Военен клуб Велико Търново участва в празничната програма, организирана от Община Велико Търново, като талантите на студио „Румина“ изнесоха един невероятен концерт, зареден с много красота, емоция и настроение, въпреки зимните температури и непрекъснатия снеговалеж. На сцената пред Общината децата на студио „Румина”, заедно с дивата на българската поп музика Нели Рангелова, изпълниха част от най-известните хитове на певицата, а децата от музикалната школа при военния клуб от своя страна я изненадаха с един позабравен неин дует с Роси Кирилова – „Вик за близост”. В изпълнението на песента „Що ли те чакам още” с танц се включи танцов ансамбъл „Търновче” при военния клуб, което направи още по-красива и цветна картината от заснежената сцена пред Общината.


Ани Попкръстева, Искра Къндева и Васи Василева от Детско естрадно студио „Румина” при Военен клуб Велико Търново изнесоха на 17.03.2018 г. рецитал от български и световни попхитове пред участниците в 4-та Национална среща на педиатрите в България. Домакин на събитието бе гранд-хотел „Янтра“ в град Велико Търново, а талантите на „Румина“ участваха по покана на главния организатор д-р Валентин Точков – началник на Педиатричното отделение при Великотърновската болница.


Лилия Ангеличева – възпитаник на Детско естрадно студио „Румина” при Военен клуб Велико Търново, участва на 15.03.2018 г. в благотворителен бал, организиран в хотел „Премиер“ в град Велико Търново „Да помогнем на НИКИ“. Събрани бяха над 4 200 лв. за лечението на болното момиче.


Литературен клуб „Никола Йонков Вапцаров” при Военен клуб Велико Търново организира поетична среща-разговор с Матей Шопкин – един от живите класици на българската поезия. Заедно с писателя Иван Карадачки, беше представена новата поетична книга – „Поклон пред Търновград”. Срещата се състоя на 15.03.2018 г. в препълнената Лекционна зала по повод 80-годишнина на Матей Шопкин.

Началото на поетичната вечер започна с изпълнение на 13-годишната изпълнителка Моника Георгиева. Тя е един от младите таланти на Детско естрадно студио „Румина” към военния клуб и изпълни песента „Трябва да знам”. Срещата продължи с рецитал на Матей Шопкин, който изпълни множество свои стихотворения пред събралото се многолюдно гражданство от градовете Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица, както и жители на десетки села от Община Павликени. Бяха отправени многобройни въпроси и поздравления от присъстващите почитатели на художественото слово, като гостите на вечерта бяха запознати с поздравителен адрес от инж. Даниел Панов – кмет на Община Велико Търново, адресирано до поета.

Матей Шопкин е автор на повече от 50 книги с поезия и публицистика, част от които са преведени на множество чужди езици. Носител на редица национални и международни награди, между които: почетен гражданин на градовете Велико Търново, Павликени, Димитровград и Костенец; орден „Кирил и Методий” – I степен; почетното звание „Следовник на народните будители“; два пъти носител на наградата на СБП; носител на Националните литературни награди „Пеньо Пенев” - Димитовград, „Николай Хрелков”, „Иван Нивянин”, „Цанко Церковски” и др.; носител на Златен Есенински медал - Русия – 2008 г.; първа награда на Министерството на отбраната (като член на СБП, поетът е чест гост на редица военни поделения и формирования, между които е и Търновския гарнизон).

Паметното събитие започнало с музика и завърши с поздрав на горнооряховския китарен дует „Тюркоаз”, а поетът Матей Шопкин раздаде множество автографи.


Детско естрадно студио „Румина” при Военен клуб Велико Търново беше музикален гост на 14.03.2018 г. в „Клуб Седем” – град Велико Търново. Васи Василева отправи музикален поздрав към великотърновската поетеса Райна Недялкова по повод представянето на новата стихосбирка „Промълвила тишина“.


Литературен клуб „Никола Йонков Вапцаров” при Военен клуб Велико Търново организира на 08.03.2018 г. празнична литературна вечер, посветена на празника на жената – 8-ми март. С цветя, поезия и почерпка членовете на литертурния клуб изразиха своето внимание към дамската половина и представиха рецитал в приемната зала на военния клуб.


Детско естрадно студио „Румина“ при Военен клуб Велико Търново беше музикален домакин на официалната церемония по връчване наградата „КАВАЛЕР НА ЖЪЛТАТА РОЗА“, организирана от „Зонта клуб” - Велико Търново, която се проведе на 07.03.2018 г. в хотел „ПРЕМИЕР“ - град Велико Търново. Тази година с Приза „Кавалер на Жълтата Роза” бе удостоен футболната легенда Красимир Балъков - почетен гражданин на старата столица от незабравимото „Американско лято“ на 1994 г., за приноса и подкрепата си към благотворителните каузи на „Зонта“ клуб – Велико Търново. Талантите от студио „Румина” отново за поредна година получиха доверието да станат част от церемонията, като поднесоха своя музикален поздрав към гостите, уважили събитието.


Ванеса Илиева и Лилия Ангеличева от студио „Румина” при Военен клуб Велико Търново участваха като бек-вокалистки на Силвия Кацарова в най-големия български фестивал „WILDE ROSE” Лондон („Дива роза“), който се организира за втори път в деня на националния ни празник – 3 март. Фестивалът се проведе на 3 и 4 март 2018 г. в зала “The Grand”, която се превърна в българския оазис на британската столица. Контраадмирал Коста Андреев – аташе по отбраната към посолството, откри фестивала и честити Националния празник на всички българи, дошли да празнуват заедно. Освен голямата Силвия Кацарова, на сцената бяха Deep Zone Project със старата и новата си солистки – Нелина и Ева-Мария, както и фолклорен клуб „Мераклии“ с певицата Кристина Карамфилова от „Мистерия на българските гласове“. На 4 март специални гости бяха танцьорите от трупата на Нешка Робева със спектакъла „Споменът за утре“. Песните в него изпълниха Димитър Атанасов и Христо Младенов от „Гласът на България“.

Организатор на фестивала „WILD ROSE“ в Лондон е великотърновката Ива Ангеличева – възпитаник на студио „Румина“. През 2017 г. това беше нейната дипломна работа в университета, която вече прераства в проект, с идея в бъдеще да стане традиционен.Тогава група от 8 души от гр. Велико Търново помогнаха на място, а сега подкрепата от България бе двойно по-голяма. Специални щандове с български авторски бижута, ризи с българска бродерия и ръчно изработени мартенички за всеки гост на фестивала допълниха съпорта от родното Велико Търново.

Специален гост на фестивала беше ръководителят на студиото – госпожа Румяна Начева.


По повод Националния празник за Освобождението на България от османско владичество, на 03.03.2018 г. служител на Военен клуб Велико Търново поднесе цветя пред паметника „Майка България” в град Велико Търново, в знак на признателност към героите, участвали в Освобождението.


Художествените състави при Военен клуб Велико Търново, бяха поканени 01.03.2018 г. на тържествено отбелязване деня на самодейното изкуство – Ден на художествената самодейност в Община Велико Търново. В празнична обстановка бяха отличени дейците на самодейното изкуство, техните участия и награди от международни и национални фестивали и конкурси. Заслужени аплодисменти за дейността си получиха Детско естрадно студио „Румина”, Дамски хор „Търновград”, Танцов ансамбъл „Търновче” и Литературен клуб „Никола Йонков Вапцаров”, репетиращи във военния клуб, както и техните ръководители – Румяна Начева, маестро Мария Павлова, Бонка Бонева-Баевска и Николай Колев.


Литературен клуб „Никола Йонков Вапцаров” при Военен клуб Велико Търново посвети на 22.02.2018 г. литературна вечер на поезията на Христо Ботев (1848 – 1876 г.) и Шандор Петьофи (1823 – 1849 г.), по повод тяхната годишнина.


Детско естрадно студио „Румина” при Военен клуб Велико Търново и Сдружение „Сребърна Янтра” - Велико Търново, представи премиера на филма за 15-то юбилейно издание на международния конкурс „Сребърна Янтра” 2017 година. Премиерата се състоя на 21.02.2018 г. в Регионална народна библиотека „П. Р. Славейков” в град Велико Търново, а специално за събитето присъства началникът на сектор „Военни клубове” господин Живко Костадинов от Териториален отдел - Варна на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело”. 80-минутният филм ни среща с носителката на Гран при – РОСИЕЛА ЗИТИЕЛО, 22 г. (Италия), която само броени дни след „Сребърна Янтра“ се класира сред полуфиналистите на „Ареа САНРЕМО“ 2017; с международното жури, ръководено от поп-рок дивата СИЛВИЯ КАЦАРОВА; с чуждестранните и наши продуценти и директори на международни конкурси и фестивали; с участници от новата демонстративно показана категория “FAMILY GROUP”; с лауреатите и с голяма част от изпълнителите на възраст от 5 до 25 години от Италия, Малта, Финландия, Словения, Босна и Херцеовина, Молдова, Румъния, Сърбия, Македония, Англия, Франция и България.

За първи път във филма са използвани кадри, заснети с дрон от церемонията по официалното откриване пред театъра с участието на певци, танцьори, каратисти, велосипедисти, както и красиви кадри от гр. Велико Търново и Царевец.


Музикалните таланти на студио „Румина” при Военен клуб Велико Търново за шеста поредна година организираха свой концерт „Обещай ми любов”, състоял се 12.02.2018 г. в пиано бар „Максимус” в град Велико Търново, по повод празника на влюбените – 14 февруари. Концерът е традиционен, а мотото несменяемо - „Обещай ми любов“ – заглавие на любима песен от репертоара на грандамата на българската поп и рок сцена Силвия Кацарова. С тази песен, изпълнена от Лилия Ангеличева, бе сложено началото и на тазгодишния концерт в клуб „Максимус“. Буквално след броени дни Лили ще има честта да излезе заедно с друга възпитаничка на студио „Румина“ – Ванеса Илиева, на сцената в зала „The Grand” в Лондон, като беквокалистки на Силвия Кацарова за концерта по случай 3 март – националния празник на България. Събитието е в рамките на втория БГ фестивал „Дива роза“, организиран от сестрата на Лили - Ива Ангеличева, също възпитаник на студио „Румина“.

Във вечерта, посветена на любовта, младите таланти изпълниха песни от репертоара на Лили Иванова, „Тоника“, Орлин Горанов, Тони Димитрова, Нели Рангелова, Роси Кирилова, Маги Джанаварова, Мария Нейкова, Мариана Попова, както и на „Бийтълс“, Ед Шийрън, Бионсе, Фаръл Уйлямс, Дуа Липа, група „Любе“, Ани Лорак, Елена Фишер и др. Прекрасните им изпълнения бяха възнаградени с щедри аплодисменти от публиката, която почти през цялото време пя заедно с децата.


Младите великотърновски музикални таланти на студио „Румина” при Военен клуб Велико Търново просълзиха очарователната и с невероятно чувство за хумор Нели Рангелова – една от емблемите на българската естрадна музика. На 08.02.2018 г. в култовия „Клуб Седем” в гр. Велико Търново се състоя музикална среща с изпълнителката, а от студио „Румина” беше подготвена изненада, като беше изпята нейна песен. В изпълнението се включи Нели Рангелова и това просълзи от радост и умиление голяма част от присъстващите.

Студио „Румина“ получи покана за участие в юбилейния концерт на певицата, който ще се състои в зала 1 на Националния Дворец на културата през месец октомври 2018 г. Много взаимна, искрена и усмихната беше вечерта на осми февруари, а към края на срещата беше поставено и едно ново начало – Стената на автографите!


Литературен клуб „Никола Йонков Вапцаров” при Военен клуб Велико Търново на 08.02.2018 г. посвети литературна среща и тематична вечер на „блажната (еротична) поезия”, по повод празниците 1-ви февруари -Трифоновден и 14 февруари – Ден на вюбените. Литературната среща се състоя в Приемната зала на военния клуб, като събра различни поколения, посветили свое творчество на любовната лирика, естетичния вкус, красотата, природата и живота.


Националният Военен университет „Васил Левски” представи на 29.01.2018 г. на таблата на Военен клуб Велико Търново своя експозиция - изложба от фотоси и плакати, посветена на 30 години програма Еразъм и успешно реализираните проекти.


Общинското ръководство на СОСЗР - град Велико Търново проведе свое отчетно годишно събрание на 26.01.2018 г. в Лекционна зала на Военен клуб Велико Търново. Председателят на общинското ръководство г-н Иван Петров запозна присъстващите военнослужещи и пенсионирани офицери и сержанти от запаса и резерва с отчитането на изминалата календарна година и приемането на новия творчески план, включващ дати на възпоменателни чествания от националния и военен календар за 2018 г.


Детско естрадно студио „Румина” при Военен клуб Велико Търново изнесе на 18.01.2018 г. минирецитал в Дом за възрастни хора в град Дебелец, по повод празника, посветен на Бабинден.


Детско естрадно студио „Румина” при Военен клуб Велико Търново беше специален гост на концерт-спектакъла „Коледна Бъркотия”, състоял се на 22.12.2017 г. в читалището на град Дебелец.


Детско естрадно студио „Румина” при Военен клуб Велико Търново организира на 21.12.2017 г. концерт в парк „Марно поле”, на сцената на Коледен базар. Изпълнени бяха световни хитове, посветени на празниците Рождество Христово и Нова година.


Детско естрадно студио „Румина” при Военен клуб Велико Търново бе музикален домакин на традиционния КОЛЕДЕН БЛАГОТВОРИТЕЛЕН БАЗАР, организиран на 19.12.2017 г. от Националния Военен Университет „Васил Левски” - град Велико Търново. В Дома на културата на висшето училище, където бе организирано събитието, младите таланти поздравиха всички с мини-рецитал от красиви коледни песни. Изпълненията им бяха аплодирани от бригаден генерал Пламен Богданов – началник на Военния университет. Каузата на инициативата бе: „Да помогнем на деца на загинали военнослужещи!“


Литературен клуб по интереси „Никола Йонков Вапцаров” при Военен клуб Велико Търново представи на 14.12.2017 г. рецитал от собствени творби, посветени на празниците – Рождество Христово и Нова година.


Литературен клуб по интереси „Никола Йонков Вапцаров” при Военен клуб Велико Търново представи на 23.11.2017 г. „поетичен двубой” на тема: „Абсурдът е в нас и ние сме в Абсурда”. Събитието бе организирано по повод 105 години от рождението на Йожен Йонеско -френски писател и драматург – най-видния представител на „театъра на абсурда”.


Детско естрадно студио „Румина” при Военен клуб Велико Търново и селекцията от лауреати на международния конкурс „Сребърна Янтра“ 2017 представи блестящо България на 6-ия международен конкурс „Новембер Мюзик Фест“, който се проведе в румънския град Плоещ на 18.11.2017 г. Десетгодишната Вилияна Иванова от град Свищов категорично победи връстниците си и спечели „Трофей“ в групата – наградата за „най-добър изпълнител“. Тя се представи с кавър на Ники Янофски - „SOMETHING NEW’ – една от песните, с които участва в „Сребърна Янтра“. Вторият представител на България, 16-годишният Мартин Йорданов от НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ – Бургас, заложи на хита на Давид Бисбал „БУЛЕРИЯ“. Изпълнението му донесе не само първо място в групата на 16-18-годишните, но и наградата на детското жури за артистичност. Габриела Йорданова, която миналата година спечели Голямата награда в „November Music Fest”, тази година получи специалната покана на организаторите да оглави детското жури и да направи мини-рецитал на галата. Публиката посрещна много топло нашата звезда от Детската Евровизия – Габи, а тя пък поднесе невероятна изненада към всички и най-вече към композитора Клаудиу Булете, изпявайки премиерно неговия хит „ARDELEAN SHOW“ на румънски език с характерните йодлери.

Ръководителят на музикалната школа във военния клуб Румяна Начева беше член на международното жури на фестивала. Тя благодари за всеотдайната и безрезервна подкрепа на родителите и вокалните педагози – Антоанета Георгиева и Мариета Секлемова.


Детско естрадно студио „Румина” при Военен клуб Велико Търново и лауреати на музикалния конкурс „Сребърна Янтра” спечелиха първа и трета награди от провелия се от 26 до 29 октомври 2017 г. международен конкурс за театър, музика и танц „Neghinita“ в младежката столица на Румъния – град Бакъу. Първа награда и отличен дебют на международна сцена в своята възрастова група направи Ивета Петрова от Габрово, а трета награда спечели 14–годишната Лилия Ангеличева от студио „Румина”, като се представи с песента – „Keep The Faith“, песента на Грузия от тазгодишната Евровизия.

Румънската Евровизия направи истински звезден десант в журито на конкурса в Бакъу с председателството на композитора Михай Александру, хип-хоп звездата Алекс Флореа и журналиста Богдан Драгомир от радио „Румъния“ – част от екипа, представил успешно страната на финала в Киев т. г. с песента „Yodel it“. Под ръковоството на Михай Александру журираха голямата румънска звезда – Николета Матей – НИКО, композиторът Клаудиу Булете, тийн-звездите Дария Танасъ и Алесия Попа - познати от различни ТВ формати в северната ни съседка, както и певецът Семеон Леманов от Русия. Госпожа Румяна Начева – директор и продуцент на музикалния конкурс „Сребърна Янтра“ и ръководител на Детско естрадно студио „Румина” при военния клуб, беше част от това звездно жури и сподели след завръщането си от Румъния за радостта от успеха на нашите момичета.


Литературен клуб „Никола Йонков Вапцаров” при Военен клуб Велико Търново организира презентация на тема: „Забранената Фани Попова Мутафова”. Литературната вечер се състоя в Приемна зала на военния клуб на 26.10.2017 г.


Детско естрадно студио „Румина”, реализиращо дейност във Военен клуб Велико Търново, и Сдружение „Сребърна Янтра” организираха XV–ти международен музикален конкурс „Сребърна Янтра” – гр. Велико Търново. Престижният форум се състоя от 29 септември до 1 октомври 2017 г. в Драматично-музикален театър „Константин Кисимов”. Международното жури, с председател Силвия Кацарова, отсъди ГРАН ПРИ наградата да получи Росела Зитиело – Италия, а наградата на кмета на Община Велико Търново бе връчена на Лилия Ангеличева от студио „Румина” при военния клуб.


Служители на Военен клуб Велико Търново участваха в Националните тържества (21.09. – 29.09.2017 г.) по повод обявяването на Независимостта на България в гр. Велико Търново. Тържествата бяха организирани от държавните и регионални институции, а Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Търновче” и клуб за народни хора „Търновград” при военния клуб изиграха с гостите и жителите на града най-дългото хоро. Литийно шествие от крепостта Царевец премина до паметника „Майка България”, където се извърши тържествен военен ритуал за отдаване почест и заслуги към обединението на Княжество България и Източна Румелия, начало на политическото и държавно развитие на съвременна България.


Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Търновче” при Военен клуб Велико Търново участва в международен фолклорен фестивал, провел се от 25 до 30 юли 2017 г. в град Римини Италия. Българските участници триумфираха с оригинална хореография, която обра овациите на публика и професионално жури и заслужено остави следа във фолклорните танцови надпревари в състезателната програма от единадесет държави. Децата от тацовата формация достойно представиха България с прекрасните и наситени с емоция изпълнения, а хореографските елементи допълваха колорита на художественото майсторство на българските народни хора.


На проведения нацинален конкурс за млади изпълнители на популярна песен „Сезони“ в град Бургас на 01.07. - 02.07.2017 г. Василена Василева от Детско естрадно студио „Румина” при военния клуб се класира втора. Отличното изпълнение на 11-годишната Василена на песните „Монолог на извънземното“ от репертоара на Маргарита Хранова и „Обернитесь“ на Григорий Лепс й донесоха втората награда.

През 21-годишната си история конкурсът за млади поп и рок изпълнители стана една от емблемите на черноморския град. От три години той прерастна в арт фестивал, обединявайки различни сфери на изкуството и показвайки таланта на даровити деца от страната и чужбина – вокал, изобразително изкуство, фотография.


Участие в шестото издание на Международния музикален конкурс „Нека да е лято”, който се състоя на 24.06-25.06.2017 г. в град Павликени взе Детско естрадно студио „Румина” при военния клуб. Гран При отиде при Симона Захариева от град Севлиево, а специалната награда на кмета на Община Павликени получи възпитаничката на студио „Румина” Ани Попкръстева от Велико Търново.

„Този фестивал ни дава два дни, в които се чува хубава българска музика, виждаме колко прекрасни деца и добри изпълнители има в България и колко напред ще се развиват“ – каза председателят на журито Стефан Димитров.


Участие на провелия се 16-ти Международен конкурс "CEATA LUI PITIGOI" от 23.06 до 25.06.2017 г. в град Галац, Румъния взе Детско естрадно студио „Румина” при военния клуб. Поощрителна награда спечели осемнайсетгодишната Албена Цачева.

Спечелилата Гран При на конкурса през 2016 г. Габи Йорданова бе специален гост на изданието и изнесе рецитал.


Женски хор „Търновград“ при Военен клуб – гр. Велико Търново се завърна от успешното си представяне в VI-и Международен фестивал за фолклорни хорове и танци, който се проведе от 16 до 19 юни 2017 г. в гр. Паралия Катерини, Република Гърция.

Диригент на хора е маестро Мария Павлова, а златните момичета на гр. Велико Търново за поредна година доказаха своя професионализъм и любов към хоровото изкуство.

Във фестивала участие взеха състави от България, Словакия, Черна гора, Русия, Литва, Украйна и др., които се представиха в няколко категории – хорово пеене, фолклорни танци и песни, разпределени по възрастови категории. Фестивалът нямаше конкурсен характер, но всеки състав показа своя стил и музика, обединени от една обща кауза – любовта към музикалното изкуство.


Детски танцов ансамбъл „Търновче” при Военен клуб – гр. Велико Търново участва в XXI Старопланински събор ,,Балкан Фолк 2017”, който се проведе в град Велико Търново на 18.05.2017 г. Възпитаниците на танцовата фолклорна школа се представиха достойно и спечелиха диплом за съществен принос и съхранение в развитието на българските традиционни народни изкуства. Връчена беше грамота ,,ЛАУРЕАТ на Старопланински събор „Балкан фолк” и приз за „Откритие на Старопланински събор ,,Балкан фолк”. Ръководителят на художествената танцова формация госпожа Бонка Бонева получи препоръка за представяне на българските народни изкуства в БЪЛГАРСКИЯ НАЦИОНАЛЕН ШАМПИОНАТ ПО ФОЛКЛОР „EURO FOLK”.


Детско естрадно студио „Румина” при Военен клуб – гр. Велико Търново и участници от Международния конкурс „Сребърна Янтра” – Велико Търново, представиха България в 9-ия международен конкурс на изкуствата „БРАВО ТУРКО”, проведен от 5 до 8 май 2017 г. в старата финландска столица – град Турко.

С две първи и една втора награди тримата представители на България получиха и покани за участие в международния конкурс “Transylvanian Stars” в Румъния, лично от неговия директор Корнел Поп. Габриела Йорданова – участник на 14 години от гр. Русе (българската представителка в Детската Евровизия`2015), спечели първо място в своята възрастова група с великолепно изпълнение на “History Repeating”. Първа награда извоюва и Ани Попкръстева (на 15 години от студио „Румина“, при военния клуб) с песента на Шер „Welcome To Burlesque“ , а малкият чаровник Антон Гаров (на 10 години от гр. Бургас) с “I Wanna Be Like You” се класира втори в своята възрастова група.


Детско естрадно студио „Румина” при Военен клуб – гр. Велико Търново представи отново блестящо България в 7-ия Международен конкурс „EURO STARS“, състоял се от 20 до 25 април 2017 г. във Валета, МАЛТА. 14-годишната Лилия Ангеличева, която освен благодарствен плакет, получи и покана за участие в друг международен музикален конкурс – „Music For Kids“, Румъния. Специален гост на събитието в Малта беше 13-годишната Гала Ботева – носител на ГРАН ПРИ 2016 г.


14-годишната Лилия Ангеличева от Детско естрадно студио „Румина” при Военен клуб – гр. Велико Търново спечели трета награда от престижния национален конкурс, традиционно организиран от Министерство на образованието и науката, състоял се в град Пловдив от 8 до 10.04.2017 г. Представи се с песните „Ти сън ли си“ на Тончо Русев и италианската “Se stasera sono qui” от репертоара на Giorgia.


 65-годишен юбилей на творческо присъствие в културния живот на град Велико Търново отбеляза Литературен клуб „Никола Йонков Вапцаров”. Юбилейната литературна среща на поколения творци-военнослужещи се състоя на 23.03.2017 г. във Военен клуб – гр. Велико Търново. Концерт изнесе Детско естрадно студио „Румина” при военния клуб, представена беше литературна програма, а творците на изящното слово, получиха поздравителен адрес от Областния управител на Велико Търново господин Николай Йоцов.


Литературен клуб „Никола Йонков Вапцаров” при Военен клуб – гр. Велико Търново представи на 09.02.2017 г. рецитал на литературни творби, посветени на възпоменателните събития от обесването на Апостола на свободата – Васил Левски.


Военен клуб – гр. Велико Търново участва в празничната програма по повод освещаването на бойните знамена от Великотърновския военен гарнизон, организирано от Националния военен университет „Васил Левски”, Община Велико Търново, държавни и местни структури на властта, военно-патриотични съюзи и родолюбивото гражданство. Началникът на гарнизона бригаден генерал Пламен Богданов поздрави всички присъстващи на площад „Цар Асен” пред крепостта Царевец, като припомни моментите на бойна слава на Българската армия. Митрополит Григорий благослови бойните знамена на Националния военен университет и знамената на военно-патриотичните съюзи от региона. От площада шествието се отправи към Владишкия мост в квартал „Асенов“, където по традиция курсанти от военния университет вадят богоявленския кръст от водите на река Янтра. Въпреки минусовите температури в ледените води и тази година за кръста се хвърлиха 20 курсанти, а кадетът от Професионалния сержантски колеж Генади Кръстев извади богоявленския кръст.


Детско естрадно студио „Румина” и Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Търновче” към Военен клуб – гр. Велико Търново, съвместно с представителния ансамбъл на въоръжените сили на Република България, представиха празничен концерт на 25.11.2016 г. в Дома на културата в Национален Военен Университет „Васил Левски”, по повод 138-та годишнина от създаването на първото военно училище в страната.

Сред официалните гости на тържествата бяха народният представител доц. Милен Михов, председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов, академик Живко Жеков – доктор хонорис кауза на НВУ „Васил Левски”, доктор хонорис кауза на Университета и колективен носител на Нобелова награда за мир проф. Михаил Харалампиев, началникът на Централно военно окръжие полковник Георги Петков, областният управител на Oбласт Габрово Николай Сираков, заместник-областният управител на Област Велико Търново Камен Алексиев, кметът на Община Павликени инж. Емануил Манолов, заместник-кметът на Община Свищов Пламен Петков, офицери от Националната служба за охрана, възпитаници на Университета, командири на военни формирования.


Възпитаничката на музикално студио „Румина” при Военен клуб – гр. Велико Търново Албена Цачева се представи отлично на международния музикален конкурс „November Music Fest” - град Плоещ, Румъния, в своята възрастова група, спечелвайки трофея за „най-добър изпълнител“ 16-18 год. Музикалният конкурс се проведе през дните 19 – 20.11.2016 г., а изпълнителката впечатли жури и публика с песента „Този свят е жена“ от репертоара на Лили Иванова. Гран При наградата от 5-ия международен конкурс „November Music Fest” стана притежание на 14-годишната Габриела Йорданова от град Русе.


Дамски хор „Търновград” с маестро Мария Павлова при Военен клуб – гр. Велико Търново, съвместно с Регионална библиотека „Петко Рачев Славейков” - Велико Търново, представиха на 29.10.2016 г. концерт-програма с тематични четения и музикален репертоар, посветен на Деня на народните будители – 1 ноември.


С трета награда беше отличена 13-годишната Лили Ангеличева от студио „Румина“ при Военен клуб – гр. Велико Търново от осмия национален конкурс „Съзвездие“, проведен на 29 – 30.10.2016 г. в гр. Шумен, след като миналата седмица извоюва първото място от международния конкурс “Constelatia Necunoscuta” в румънския град Васлуй. Талантливата великотърновка добави в своята колекция още един приз, конкурирайки се с възпитаници на вокални школи от София, Варна, Бургас, Севлиево, Свищов, Търговище, Нови пазар, Шумен и още много школи с талантливи деца от цялата страна.

Пред журито, ръководено от певицата Тони Димитрова, Лили се представи с песни на Красимир Гюлмезов и Евровизия`2015. Сред оценяващите бяха и представителят за България на конкурса „Славянски базар“ Николай Текелиев, композиторът Хайгашот Агасян, младата Антоана Димитрова от група „АВА“, участвала в последния сезон на „Х Фактор – България“.


Авторът Кина Иванова от литературен клуб „Никола Йонков Вапцаров” при Военен клуб – гр. Велико Търново представи на 27.10.2016 г. авторски рецитал от новата си книга „Каждьiй Божий день“. Събитието се състоя в приемната зала на Военен клуб – гр. Велико Търново.


Детско естрадно студио „Румина” при Военен клуб – гр. Велико Търново участва от 14 до 16.10.2016 г. в най-стария международен конкурс в Румъния, гр. Васлуй – „Constelatia Necunoscuta”. Лилия Ангеличева, Албена Цачева и Василена Василева спечелиха в своите възрастови групи, като в групата 12-13 години Лилия Ангеличева (13 г.) спечели първа награда с песента „Rise Like A Phoenix“ - победителка в конкурса на Евровизия`2014. С трета награда в своята възрастова група се завърна Василена Василева (10 г.), която изпълни песен на Тони Димитрова. Песента на Лайза Минели “Maybe This Time” донесе също трето място на Албена Цачева, която се състезава в групата „18+“, и покана за участие в международния конкурс “November Music Fest” в гр. Плоещ след месец.


Госпожа Румяна Начева - ръководител на Детско естрадно студио „Румина” при Военен клуб – гр. Велико Търново, организира от 30.09. до 02.10.2016 г. провеждането на 14-то издание на международния конкурс за млади изпълнители на популярна песен „Сребърна Янтра”. Събитието се проведе в Драматично-музикалния театър „Константин Кисимов” – гр. Велико Търново.


Военен клуб – гр. Велико Търново, съвместно с Национален Военен Университет ”Васил Левски”, държавните институции и Община Велико Търново, участва на 07.07.2016 г. в поднасянето на венци и цветя в знак на признателност на паметника на генерал Гурко в парк „Марно поле”, на паметната плоча на загиналите пред военния клуб и на паметник „Майка България”. Събитието бе организирано по повод отбелязването на 139-годишнината от освобождението на град Велико Търново. Приветствие отправи вицеконсулът на руската федерация в град Русе Алим Жаманов, който припомни, че преди близо век и половина войските на генерал-лейтенант Гурко и смелите воини от българското опълчение извоюват едно от най-важните успехи в историята на Търновград.


Детско естрадно студио „Румина” при Военен клуб – гр. Велико Търново участва в празничната програма, посветена на празника на МВР, която се състоя на 06.07.2016 г. в читалище „Искра“. Възпитаниците на музикалната школа поздравиха със своите изпълнения отличените с награди полицаи, един от които старши комисар Димитър Машов, който лично получи отличието и поздравителен адрес от министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Пpeз дeня пoлицaитe зapaдвaхa мaлчyгaните oт дeтcките гpaдини в гр. Велико Търново и гр. Килифapeвo c дeмoнcтpaции нa пoлицeйcкa тeхникa и paбoтa cъc cлyжeбнo куче.


Стефан Иванов, Ани Попкръстева и Албена Цачева – възпитаници на музикално студио „Румина“ при Военен клуб – гр. Велико Търново, се завърнаха с няколко награди от четвъртия международен конкурс „Stars of Song“, състоял се в гр. Къмпулунг – Румъния. 9-годишният Стефан Иванов се представи отлично с песните „Клоунът“ на Васил Найденов и “Oh, Darling” на вечните Beatles, класирайки се на второ място в първа възрастова група. Ани Попкръстева (14 г.) бе отличена с поощрителна награда за изпълнение на песните „В очакване да съмне“ на Ваня Костова и „Welcome To Burlesque” на Шер. Тя получи и покана за безплатно участие в международния конкурс “Shining Star” в Анталия (Турция) лично от неговия директор г-н Толга Гюрдил, член на WAFA.

С поощрение се завърна и Албена Цачева (17 г.), която се представи с „Трябва да знам“ на Маги Джанаварова и песента на Швеция за Евровизия „Undo“.


Детско естрадно студио „Румина” при Военен клуб – гр. Велико Търново участва на 24 и 25.06.2016 г. в пети национален музикален конкурс „Нека да е лято” – град Павликени. Младите таланти от музикалното студио – Деничка Пенева, Васи Василева, Моника Узунова, Искра Къндева и Лилия Ангеличева се надпреварваха с участници от 5 до 30 г. от България, Русия, Румъния и Сърбия. Със своите изпълнения освен жури, председателствано от маестро Стефан Димитров, участниците взривиха публика и гости. С артистичното си и сценично въздействие те се превърнаха в любимци на публика и ценители на музикалното изкуство.


Детско-юношески танцов ансамбъл „Търновче” и клуб по интереси за народни хора „Търновград” към Военен клуб – гр. Велико Търново участваха в национален фолклорен фестивал, състоял се на 18 и 19.06.2016 г. в град Русе.


Детско-юношески танцов ансамбъл „Търновче” и клуб по интереси за народни хора „Търновгард” при Военен клуб - гр. Велико Търново, съвместно с Националния военен университет „Васил Левски”, представи концертна програма в салона на Културния дом на 03.06.2016 г. във връзка със закриване на творческия сезон 2015/2016 г. и изпращането на абитуриентите от ансамбъл „Търновче”. В концертната програма участваха над 100 деца на възраст от 5 до 18-годишна възраст, както и деца на военнослужещи и цивилни служители от структурите на Министерство на отбраната и Българската армия.


Детско-юношески танцов ансамбъл „Търновче” и клуб по интереси за народни хора „Търновград” при Военен клуб – гр. Велико Търново взеха участие в национален фолклорен фестивал „Надиграване” в град Казанлък, който се състоя на 29.05.2016 г.


Василена Василева, възпитаник на музикално студио „Румина“ при Военен клуб – гр. Велико Търново, спечели втора награда във втора възрастова група на третия Национален фестивал-конкурс на руската поезия, песен и танц „Пусть всегда будет солнце“, който се проведе на 28 и 29.05.2016 г. в уникалното Доходно здание на гр. Русе.

Пред жури и публика младата великотърновка се представи с песните „Я люблю тебя, мама“ от репертоара на група „Непоседы“ и хита на Филип Киркоров – „Снег“.


Литературен клуб „Никола Йонков Вапцаров” при Военен клуб – гр. Велико Търново представи на 26.05.2016 г. в приемната зала рецитал от новия литературен сборник „Вярност” - стихове, разкази, епиграми, втора книга продължение. Първата книга със същото заглавие беше посветена на 105-годишнината от рождението на Никола Вапцаров. Настоящото издание предлага на читателите различни концепции за света. Въпреки различните професии на авторите и стил на писане, със своето творчество те споделят с любов и изящно слово своите мисли и чувства към личностното израстване и стремеж към себеизразяване.


Презентация с мултимедия от международния хоров фестивал за сакрална музика в град Ханиоти, Гърция, който се проведе от 18 до 20.05.2016 г., представи на 26.05.2016 г. във Военен клуб – гр. Велико Търново Дамски хор „Търновград” с маестро Мария Павлова. С отличия и награди хоровота формация впечатли жури и публика с произведения от българската певческа школа по класическо и хорово пеене, както и произведения от композитори на църковна музика.


Детско естрадно студио „Румина” при Военен клуб – гр. Велико Търново и лауреатите от международния музикален конкурс „Сребърна Янтра“ – Кристина Дончева (17 г.) и Стефани Илева (20 г.) участваха с Биг Бенда на Радио Букурещ в големия международен музикален конкурс "Geogre Grigoriu" – Braila – 20-22.05.2016, Romania. Специален гост беше Ники Манолов, който спечели 1-во място през 2015 г. от престижния международен конкурс. Госпожа Румяна Начева, която е ръководител на студио „Румина“, беше член на международното жури.


Детско-юношески танцов ансамбъл „Търновче” и клуб по интереси за народни хора „Търновград” при Военен клуб – гр. Велико Търново, се представиха с оригинална хореография, която взриви публиката на международния фолклорен фестивал „Балканфолк”. Той се провежда за поредна година от 15 до 20.05.2016 г. в град Велико Търново на сцената на Летния театър в парк „Марно поле”.


В концертната програма участваха над 100 деца на възраст от 5 до 18 години, както и деца на военнослужещи и цивилни служители от структурите на Министерството на отбраната и Българската армия, които се обучават във фолклорната формация на военния клуб.


Дамски хор „Търновград” с маестро Мария Павлова при Военен клуб – гр. Велико Търново представи произведения от българската школа по хорово пеене и църковна музика на международния хоров фестивал за сакрална музика в град Ханиоти, Гърция, който се проведе от 18 до 20.05.2016 г.


Общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва - град Велико Търново, с председател Иван Петров, проведоха свое заседание на 19.05.2016 г. в приемната зала на Военен клуб – гр. Велико Търново.


В навечерието на Възкресение Христово – Великден, Детско естрадно студио „Румина“ при Военен клуб – гр. Велико Търново триумфира на „Euro Stars Festival” в Малта на 20 – 25.04.2016 г.

Гала Ботева спечели поредно Гран при за България, а всички останали се завърнаха с награди и отличия. В конкурса участваха общо 150 изпълнители, разделени в 7 възрастови групи от 6 до 30 години от 13 държави – Италия, Швеция, Румъния, Полша, Хърватска, Литва, Латвия, Косово, Унгария, Украйна, Русия, Малта и България. Траяна Цанкова (15 г.) спечели жури и публика с нов прочит на песента на Лара Фабиан „Je t`aime“ и заслужено извоюва първото място в групата 15-16 г.

С втора награда се завърна в България Симона Захариева (14 г.), която отново представи френски хит – “Je suis malade”, а призът „Future Star Award” получи 8-годишната Рая Петкова за песента „Roar” на Katy Perry.

Със специална Diploma Award от журито бяха отличени Маломир Ингилизов ( 17 г.) от Бургас, представил се с песента на Queen “The Show Must Go On” и Асен Владимиров (17 г.) от Стражица, изпълнил на малтийска сцена хита на Joe Cocker „Unchain My Heart“.

С Diploma Merit и медал на „Euro Stars” бяха отличени 8-годишната свищовлийка Вилияна Иванова за изпълнението на „Wrecking Ball“ на Miley Cyrus и 17-годишната Ирена Трайкова от гр. Велико Търново, представила песента - победител на Сърбия от Евровизия – „Молитва“.

„За пета поредна година съм ръководител на българската делегация и член на международното жури на „Euro Stars Festival” в Малта, но такъв български десант на острова - не помня“ - сподели Румяна Начева от студио „Румина“ при военния клуб, като отбеляза спечелените осем награди и медали, и прибавеното Гран при за България, като българският тим отново покори Малта с талант и красота.


Детско естрадно студио „Румина” при Военен клуб – гр. Велико Търново участва във възпоменателния мемориален национален музикален конкурс „Звездици за Лора”, състоял се от 01.04. до 03.04.2016 г. в град Свищов. Събитието е посветено на трагично загиналите деца от град Свищов – Ангелите от Лим.


Дамски хор „Търновград” при Военен клуб – гр. Велико Търново представи самостоятелен концерт на 21.03.2016 г. в залата на Община Велико Търново, посветен на празника на града – 22.03.2016 г. Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Търновче” и клуб по интерeси за народни хора „Търновград”, съвместно с Община Велико Търново, организираха за празника най-дългото хоро. В празничната програма се включиха и жителите и гостите на старопрестолния град.

Литературен клуб „Никола Йонков Вапцаров” организира литературно четене, посветено на героичните подвизи от Дравската епопея и Българската армия. Събитието се състоя в приемната зала на военния клуб на 24.03.2016 г.


Детско естрадно студио «Румина» при Военен клуб – гр. Велико Търново участва на 22.03.2016 г. в концерт за празника на града.


На международния музикален конкурс „Martisor” – Букурещ, Република Румъния, който се проведе на 05.03.2016 г., детско естрадно студио „Румина” при Военен клуб – гр. Велико Търново се представи с 6 певци. Те спечелиха общо 9 награди – 5 трофея в три от възрастовите групи, едно първо място и три специални награди. В конкурсната надпревара участваха близо 150 изпълнители на възраст от 4 до 23 години, които задължително се представяха с тематичен репертоар, подсказан и от името на конкурса „Мартеница“ – песни за Баба Марта, за пролетта, за майката и жената.

7-годишната Деница Пенева очарова жури и публика с песента “Samba florilor”, изпята на отличен румънски език, и заслужено спечели сред 32 деца трофея за най-добър изпълнител в своята възрастова група. Отличена бе и с приза на Асоциация „Антантино“, връчена лично от ръководителя на едноименния детски ансамбъл – композитора Щефан Йордаке.

Другите два трофея извоюваха Василена Василева (9 г.) с песента „Весна“, а Стефан Иванов (9 г.) спечели първо място с прекрасната песен на „Диана Експрес“ – „Наследство“.

Наградата за най-добри изпълнители (13-14 г.) спечелиха Лилия Ангеличева и Искра Къндева. Двете се представиха съответно с песните „Сън“ и „Боси времена“. Лили Ангеличева получи и две специални награди – на “CB-Media” – песен от композитора Клаудиу Булете, както и от директора на конкурса – г-жа Мария Ене, композитор и текстописец.

Студио „Румина“ спечели още един трофей от Албена Цачева (17 г.), която пребори конкуренцията при най-големите. Албена се представи с „Този свят е жена“ от репертоара на Лили Иванова, вписвайки се напълно в темата на конкурса.

Деветчленното международно жури в Букурещ бе председателствано от композитора Кристиян Аливеж, а в неговия състав от българска страна бе и г-жа Румяна Начева – ръководител на детско естрадно студио „Румина”.


Литературен клуб „Никола Йонков Вапцаров” при Военен клуб – гр. Велико Търново организира литературно четене, посветено на 8 март -международен ден на женската солидарност. Творческата среща се състоя на 10.03.2016 г. в приемната зала на военния клуб.


С полагане на цветя пред бюст-паметника на ген. Леонов в парка на Военeн клуб – гр. Велико Търново членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и служители от Клуба отбелязаха 3-ти март. В знак на признателност към саможертвата на героите бяха поднесени букети и пред паметниците на Никола Войводов и загиналите във войните „Лъвчето”. На общоградската церемония по случай националния празник от името на Съюза и военния клуб цветя пред паметника на Христо Ботев положи председателят на Общинската организация на запасните о. з. м-р Мирослав Ангелов.


Литературен клуб „Никола Йонков Вапцаров” при Военен клуб – гр. Велико Търново представи четене на свои литературни творби в приемната зала на 25.02.2016 г.


Концерт за Деня на влюбените организира на 13.02.2016 г. музикално естрадно студио „Румина” при Военен клуб – гр. Велико Търново. Събитието се състоя на детска сцена в „БГ Къща” – парк „Марно поле” във Велико Търново.


Литературен клуб „Никола Йонков Вапцаров” при Военен клуб – гр. Велико Търново организира литературно четене и творческа среща с почиталите на поезията от Национален военен университет „Васил Левски” – Велико Търново. Те отбелязаха годишнината от обесването на Васил Левски на 11.02.2016 г. в приемната зала на Клуба.


От четвъртия международен музикален конкурс „Gala Star Melody” в Букурещ – Румъния (6-7.02.2016 г.), трима възпитаници на музикално студио „Румина” при Военен клуб – гр. Велико Търново спечелиха четири награди. Лилия Ангеличева (13 г.) пребори конкуренцията в категория „Pop International” в своята възрастова група – 12-13 годишни, спечелвайки „Трофея на комплексен победител” и специалната награда от председателя на журито – г-н Толга Гюрдил (Турция), директор „Детски и младежки конкурси и фестивали” на световната организация WAFA, който връчи покана за безплатно участие на конкурса „Shining Star” през месец октомври на фестивала в Турция.

В същата категория „Pop International”, но в групата на 8-9-годишните, другите двама представители на студио „Румина“ – Василена Василева и Стефан Иванов, имаха задача не само да се състезават с останалите си връстници, но и помежду си, тъй като и двамата са 9-годишни. С песните „Звездно лято” на Алла Пугачова и „Междучасие” на Васил Найденов, Василена и Стефан извоюваха първото място на почетната стълбичка.


Литературен клуб „Никола Йонков Вапцаров” при Военен клуб – гр. Велико Търново организира на 14.01.2016 г. литературно четене и анализ на собствени творби, посветени на обществено значими събития, белязали отминалата календарна 2015 г.


Детско естрадно студио „Румина” при Военен клуб – гр. Велико Търново участва в галаконцерта на Националния фестивал „Парад на талантите” по Национална програма „Родолюбие”, организирано от сдружение на жените военнослужещи. Събитието се състоя на 16.12.2015 г. в Централен военен клуб – гр. София.


Литературни творби от новия литературен сборник, съставен от членовете на клуба по интереси - литературен клуб „Никола Йонков Вапцаров” при Военен клуб – гр. Велико Търново, бяха представени на 10.12.2015 г. в приемната зала на Клуба.


Заседание на новоизбраното ръководство на общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Велико Търново, се състоя на 26.11.2015 г. в приемната зала на военния клуб.


Рецитал със собствени литературни творби представи на 26.11.2015 г. литературния клуб „Никола Йонков Вапцаров” при Военен клуб – гр. Велико Търново.


В празнична програма за Деня на Християнското семейство, организирано от общината на гр. Дебелец, на 21.11.2015 г. участва Детско естрадно студио „Румина” при Военен клуб – гр. Велико Търново.


Презентация на литературен анализ и рецитал на избрани творби от творчеството на писателя Йордан Йовков, посветен на 135 години от рождението на автора, на 12.11.2015 г. представи Литературен клуб „Никола Йонков Вапцаров” при Военен клуб – гр. Велико Търново.


В празнична програма, по повод Деня на народните будители, на 01.11.2015 г. в читалището на с. Беляковец участва Детско-юношески танцов ансамбъл „Търновче” при Военен клуб – гр. Велико Търново.


Литературният клуб „Никола Йонков Вапцаров” при Военен клуб – гр. Велико Търново отбеляза на 29.10.2015 г. със свои произведения Деня на народните будители - 1-ви ноември.


Национален фестивал на армейското любителско творчество представи на сцената на Община Велико Търново на 16.10.2015г. „Парад на талантите”, с участието на школи и художествени състави при Военен клуб – гр. Велико Търново – Детско естрадно студио „Румина” и Детско-юношески танцов ансамбъл „Търновче”. Музикалното събитие е организирано съвместно от Сдружение на жените военнослужещи и военния клуб, в изпълнение на Национална програма „Родолюбие” на Изпълнителна Агенция „Военни клубове и Военно-почивно дело”, с подкрепата на Министерство на отбраната.


Селекционирани участници от последното издание на Международен конкурс „Сребърна Янтра“, заедно с трима участници на Музикално студио „Румина” при Военен клуб – гр. Велико Търново - Ивана Бълдъркова (14 г.), Преслава Петкова (9 г.) и Лилия Ангеличева (12 г.), представиха България на 45-ия международен конкурс за млади изпълнители “Constelatia necunoscuta” („Непознато съзвездие“). Те се завърнаха от Румъния с пълен комплект медали – златен, сребърен и бронзов, спечелени в своите възрастови групи. Най-старият международен музикален конкурс в Румъния се проведе в град Васлуй от 10 – 11.10.2015 г.


Детско естрадно студио „Румина” при Военен клуб – гр. Велико Търново организира XIII Международен музикален конкурс „Сребърна Янтра” в залата на Драматично Музикалния Театър «Константин Кисимов». Конкурсът се проведе в периода 25-27.09.2015 г.


Общинската структура на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Велико Търново проведоха свое отчетно събрание и отбелязаха Деня на Независимостта на България, като представиха исторически спомени от документни записки на съвременици, участващи в процеса на утвърждаването на независимостта на българската държава. Събитието се проведе във Военен клуб – гр. Велико Търново на 24.09.2015 г.


Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Търновче” и Клуб по интереси за народни хора „Търновград” при Военен клуб – гр. Велико Търново взеха участие в празничната програма „Най-дългото хоро”, организирано от държавните институции и Община Велико Търново, по случай честванията от провъзгласяването на Независимостта и възстановяване на Царство България – 22 септември 1908 година. Тържествата посветени на Независимостта и суверенитета на Република България се отбелязаха на 22.09.2015 г.


Служители на Военен клуб – гр. Велико Търново участваха на 22.09.2015 г. в празничната програма по случай националното отбелязване на Деня на независимостта на България, организирано от Областна администрация и Община Велико Търново. Поднесени бяха цветя на емблематичния храм-паметник «Майка България» и беше организирано литийното шествие организирано от църквата «Св. Четиридесет мъченици» от площад Царевец до паметника «Майка България».


Детско естрадно студио „Румина” при Военен клуб – гр. Велико Търново участва в Националния музикален конкурс „Полски щурчета” в град Полски Тръмбеш, който се проведе от 05.09. до 07.09.2015 г.


Солистът на Ансамбъла на въоръжените сили на Република България и лауреат на международния конкурс „Сребърна Янтра” Антония Маркова (29 г.), с участието на студио „Румина” при Военен клуб – гр. Велико Търново, спечели Гран при от 6-я международен конкурс „Champions league”, организиран от мегазвездата на румънската поп и денс музика Михай Трайстариу. От престижния международен конкурс, състоял се в град Констанца – Румъния, Антон Гаров (8 г.) и Цвета Миленкова (12 г.) се класираха съответно на 2-ро и 3-то място. Антон спечели и специалната награда за оригинално шоу и артистичност, а Цвета – песен от хитовия композитор Клаудиу Булуте. Международният конкурс за поп музика за световни музиканти „Шампионска лига” се проведе от 27.08. до 30.08.2015 г.


Ива Ангеличева и Лилия Ангеличева от Детско естрадно студио „Румина” при Военен клуб – гр. Велико Търново участваха в Националния поп-рок фестивал в град Несебър, който се състоя от 28.07. до 30.08.2015 г.


В празничната програма, посветена на град Дебелец, на 01.08.2015 г. участва Детско естрадно студио «Румина» при Военен клуб – гр. Велико Търново.


В XVIII-и международен фолклорен фестивал на CIOFF участва на 18 и 19.07.2015 г. Детски-юношески фолклорен ансамбъл „Търновче” при Военен клуб – гр. Велико Търново. Събитието се провежда на сцената на летния театър в парк «Марно поле» - град Велико Търново.


Ива Ангеличева, Гала Ботева, Преслава Петкова и Милица Тодорава от тима на международния музикален конкурс „Сребърна Янтра“ защитиха достойно името на България, като спечелиха втори и трети награди в своите възрастови групи от силния международен конкурс „Златен микрофон“ в Словения. Специалният Приз за най-обещаващ талант в бъдещето на WAPA – Световната асоциация на сценичните изкуства получи за своя талант и признание Гергана Тодорова. Българските си песни в конкурсната програма Гергана и нейната по-малка сестра Милица – „Янтра“ и „Моя страна, моя България“, представиха с невероятните рокли в цветовете на родния трикольор, ушити и подарени специално за конкурса в Блед. Детско естрадно студио „Румина” при Военен клуб – гр. Велико Търново за пореден път доказва, че отборът, селектиран да участва в международни музикални конкурси, може да покори всяка световна сцена, въпреки твърдата тенденция към снижаване възрастта на победителите в международните конкурси. Международният музикален конкурс „Златен микрофон” - гр. Блед, Словения се състоя от 16 до 18.07.2015 г.


Детско естрадно студио „Румина” при Военен клуб – гр. Велико Търново участва в IV международен музикален конкурс „Нека да е лято” – гр. Павликени. Музикалното събитие се проведе на 26 и 27.06.2015 г., на което Албена Цачева и Стефан Иванов извоюваха трети награди в своите възрастови групи.


Детско естрадно студио „Румина” при Военен клуб – гр. Велико Търново участва от 27.06. до 29.06. 2015 г. в 16-то биенале на детската рисунка "Пъстроцветна дъга" в гр. Тръстеник, на което Василена Василева извоюва отличие за художествени умения и разнородни таланти.


Традиционно детско шоу „Весел зодиак”, с участието на детско естрадно студио „Румина” към Военен клуб – гр. Велико Търново, се състоя на 01.06.2015 г. на сцената на МОЛ - Велико Търново, по повод Международния ден на детето.


Празнична програма, организирана от Община Велико Търново, посветена на Деня на детето, се състоя на 01.06.2015 г. в парк „Марно поле”. В програмата участие взе детско-юношески фолклорен ансамбъл „Търновче” към Военен клуб – гр. Велико Търново.


Представяне на иновативното образователно помагало „Букварино”, като част от националната кампания на Сдружение „Азбукари”, с участието на детско естрадно студио „Румина” към Военен клуб – гр. Велико Търново, се състоя на 18.05.2015 г. в парк „Марно поле”.


В X-ия юбилеен Международен музикален конкурс „Нова музика”, организиран в гр. Горна Оряховица от 15.05. до 17.05.2015 г., участва Детско естрадно студио „Румина” към Военен клуб – гр. Велико Търново.


В Общинския преглед на художествената самодейност – раздел „Хорово изкуство”, участие взе дамски хор „Търновград” към Военен клуб – гр. Велико Търново. Събитието се състоя на 11.05.2015 г. в зала на Община Велико Търново.


Трети Национален фестивал на руската песен се състоя на 09.05.2015 г. в гр. Полски Тръмбеш. Василена Василева, възпитаник на Детско естрадно студио „Румина” към Военен клуб – гр. Велико Търново, спечели втора награда - статуетка и диплом.


Музикално-поетична вечер „Велик е нашият войник”, посветена на Деня на храбростта и празник на Българската армия – 6-и май, бе организирана съвместно със Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и литературен клуб „Никола Йонков Вапцаров” на 05.05.2015 г. в лекционната зала на Военен клуб – гр. Велико Търново.


В лекционната зала на Военен клуб – гр. Велико Търново, съвместно с Национален военен университет „Васил Левски” и Община Велико Търново, на 07.05.2015 г. бе представена книгата „Светът за българската армия” на Димитър Димитров - журналист в Би Би Си – Лондон. Интерес предизвикаха непоказвани и неизследвани досега засекретени архивни документи за значими експертни мнения и коментари за българското войнство, хайдушкото движение 1840 – 1876 г. и Балканската война.


В традиционния Празник на яйцето, превърнал се през последните години в своеобразен национален форум-изложение на музикалното изкуство, участие взе Детско естрадно студио „Румина” към Военен клуб – гр. Велико Търново. Събитието, организирано от Община Павликени, се състоя на 01.05.2015 г. в гр. Павликени.


Детско естрадно студио „Румина” при Военен клуб – гр. Велико Търново спечели Гран при, едно първо и две втори места, приз „Future Star” и две специални награди от участието в Международния конкурс „EUROSTARS” – Малта, който се състоя от 27.04. до 29.04.2015 г.


Детско естрадно студио „Румина” при Военен клуб – гр. Велико Търново ще участва от 27.04. до 29.04.2015 г. в Международния конкурс „EUROSTARS” – Малта.


Литературен клуб „Никола Йонков Вапцаров” към Военен клуб – гр. Велико Търново представи творчеството на поета и художника Асен Желязков на 23.04.2015 г. в приемната зала на военния клуб.


В петото издание на фестивала „Болярско надиграване” и Фолклорния детско-юношески конкурс „Нашите малки и големи танцьори” участие взе Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Търновче” към Военен клуб – гр. Велико Търново. Домакин на фестивалите е сцената на Двореца на културата и спорта „Васил Левски” в периода 18.04. –19.04.2015 г.


В мемориален музикален конкурс „Звездици за Лора” – Свищов, по повод трагичната загуба на децата „Ангелите от Лим”, от 17 до 19.04.2015 г. участва детско естрадно студио „Румина” към Военен клуб – гр. Велико Търново.


С приз „Представителен ансамбъл” бе удостоен детско-юношески фолклорен ансамбъл „Търновче” към Военен клуб – гр. Велико Търново от ХV-та Национална среща на хореографите в България, която се проведе на 15.04.2015 г. в зала на Община Велико Търново.


Великденски концерт представи дамски хор „Търновград” към Военен клуб – гр. Велико Търново на 13.04.2015 г. Мероприятието се проведе в зала на Община Велико Търново.


Във фестивала „Sonng Star” – Букурещ, Румъния участие от 03.04. до 05.04.2015 г. ще вземат солисти на детско естрадно студио „Румина” към Военен клуб – гр. Велико Търново.


Литературно четене и представяне творчеството на почетния председател полк. Георги Янков на литературен клуб „Никола Йонков Вапцаров” при Военен клуб – гр. Велико Търново се състоя на 26.03.2015 г. в приемната зала на военния клуб.


Премиера на филма "Ти помниш ли...", посветен на поета Никола Йонков Вапцаров, и среща – разговор с писателя, сценарист и режисьор, носителя на ордена „Кирил и Методий” - Мая Вапцарова, племенница на големия български поет, се проведе на 22.03.2015 г. в лекционната зала на Военен клуб – гр. Велико Търново. Премиерата на филма бе организирана от военния клуб, съвместно с община Велико Търново и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.


Със самостоятелни концерти в Програмата на община Велико Търново, по случай 22 март – Празника на старата столица, се включиха Детско-юношески фолклорен танцов състав „Търновче” и Детско естрадно студио „Румина” към Военен клуб – гр. Велико Търново. Тази година празникът е посветен на 830 години (22.03.2105 г.) от въстанието на Асен и Петър.


Самостоятелен концерт за празника на Велико Търново представи на 19.03.2015 г. Дамски хор „Търновград” към Военен клуб – гр. Велико Търново в залата на Общината.


Юбилейна научна конференция и изложба, посветени на 830 години от въстанието на Асен и Петър и 40 години Археологически институт при Българска академия на науките – филиал Велико Търново, се експонира на 19.03.2015 г. във Военен клуб – гр. Велико Търново.


На концерт, по повод откриването на 14-ия Международен форум изложение „Здраве, щастие, красота” в зала Арена – МОЛ Велико Търново, на 13.03.2015 г. участва Детско естрадно студио „Румина” към Военен клуб – гр. Велико Търново


Литературна вечер, посветена на творчеството на поетесата Албена Петрова, организирана от литературен клуб „Никола Йонков Вапцаров”, се състоя на 12.03.2015 г. в приемната зала на Военен клуб – гр. Велико Търново.


На концерт, по повод връчване наградата „Кавалер на жълтата роза” на клуб „Зонта” – Велико Търново, участие на 10.03.2015 г. взеха възпитаниците на естрадно студио „Румина” към Военен клуб – гр. Велико Търново.


В празничния концерт, посветен на тържествата по повод Националния празник 3-ти март, участие взе детскo-юношески фолклорен ансамбъл „Търновче” към Военен клуб – гр. Велико Търново.


В тържествата, посветени на Националния празник, организирани от Община Велико Търново и Национален военен университет „Васил Левски”, участие на 03.03.2015 г. с поднасяне на цветя на Паметника „Майка България” взеха представители на Военен клуб – гр. Велико Търново.


Концерт, посветен на празника Тодоровден, бе представен на 28.02.2015 г. в с. Арбанаси от детско естрадно студио „Румина” и детско-юношески фолклорен ансамбъл „Търновче” към Военен клуб – гр. Велико Търново.


Литературен клуб „Никола Йонков Вапцаров” представи на 26.02.2015 г. творчеството на поетесата Е. Живкова в приемната зала към Военен клуб – гр. Велико Търново


Детско естрадно студио „Румина” към Военен – гр. Велико Търново организира на 22.02.2015 г. детска шоу програма „Весел зодиак” на сцената на МОЛ – Велико Търново.


Представяне творчеството на поета Арнаудов бе организирано на 12.02.2015 г. от литературен клуб „Никола Йонков Вапцаров” в приемната зала на Военен клуб – гр. Велико Търново.


Концерт под надслов „Обещай ми любов” на детско естрадно студио „Румина” към Военен клуб – гр. Велико Търново се проведе на 13.02.2015 г. в Регионална библиотека „П. Р. Славейков”, по повод Деня на влюбените.


Представяне на автора на исторически изследвания Йорданка Бъчварова бе организирано на 22.01.2015 г. от Литературен клуб „Никола Йонков Вапцаров” към Военен клуб – гр. Велико Търново. Мероприятието се осъществи в Приемна зала на военния клуб.


Литературен клуб „Никола Йонков Вапцаров” към Военен клуб – гр. Велико Търново представи на 13.01.2015 г. автора Николай Колев в зала Приемна.


Военен Богоявленски ритуал за освещаване бойните знамена на военния гарнизон и Национален военен университет „Васил Левски”, съвместно с Военeн клуб – гр. Велико Търново, община Велико Търново и военнопатриотичните съюзи, се състоя на 06.01.2015 г. пред крепостта „Царевец” на площад „Цар Иван Асен ІІ”.


Детски-юношески фолклорен ансамбъл „Търновче” към Военен клуб – гр. Велико Търново представи свои изпълнения в празнична програма по повод християнския празник „Никулден”, която се състоя на 06.12.2014 г. на открита сцена пред Община Велико.


В концертна програма „На Коледа с приятели от Германия”, по повод запалване светлините на коледната елха, участие на 05.12.2014 г. взе Детско естрадно студио „Румина” към Военен клуб – гр. Велико Търново. Концертът се състоя на сцената на парк Марно поле.


Тържественото събрание – концерт по случай 80 годишнина на Военен клуб – гр. Велико Търново беше отбелязано с участието на музикалните школи и художествени състави от военния клуб – Дамски хор «Търновград», Детско естрадно студио «Румина», Фолклорен ансамбъл «Търновче» и Литературен клуб «Н. Й. Вапцаров». Приветствени слова и празнични поздравления отправиха началникът на Националния военен университет «Васил Левски» генерал Тодор Дочев и заместник изпълнителният директор на ИА «Военни клубове и Военно-почивно дело» г-н Ивелин Николов. Главния експерт г-н Йоцов връчи награди и проздравителни адреси на дългогодишните ръководители на художествените състави. Военният клуб представи в Общината експозиция от снимков материал, както и архиви, запечатали историята на военния клуб, награди и отличия на спечелените национални и международни конкурси от школите и съставите, развиващи своята дейност от създаването си. Юбилейният концерт се състоя на 19.11.2014 г. в залата на Община Велико Търново.


В организиран благотворителен концерт участваха Стефани Борисова и Стефан Илчев от ДЕС „Румина” при военния клуб. Концертът се проведе на 13.11.2014 г. в залата на Община Велико Търново по повод Националната кампания „Не на хепатита”.


В благотворителен концерт „В ИМЕТО НА ЖИВОТА”, по повод 10 години от създаването на Българската асоциация на онкоболните, на 17.10.2014 г. в гр. Горна Оряховица участвие взеха Василия Стоичкова, Искра Къндева и Моника Узунова – възпитанички на студио „Румина” към Военен клуб – гр. Велико Търново.


С награди от участието си в международния музикален конкурс „Сребърна Янтра” – Велико Търново, Детско естрадно студио „Румина” към Военен клуб – гр. Велико Търново заслужено спечели своите признания – за най-малък участник Кристиян Менев; специална награда за Василена Василева; награда на председателя на журито за Василия Стоичкова и наградата на галерия „Фил арт” за Стефани Борисова. Международният конкурс „Сребърна Янтра” - Велико Търново се поведе от 26.09. до 28.09.2014 г. в Драматично-музикалния театър „Константин Кисимов”.


Творчеството на Ал. Бъчваров и Хр. Медникаров от литературен клуб „Н. Й. Вапцаров” към Военен клуб – гр. Варна бе представено на 25.09.2014 г. в приемната зала на клуба.


Служители на Военен клуб – гр. Велико Търново се включиха на 22.09.2014 г. във възпоменателните чествания по повод отбелязването на Независимостта на България.


Във връзка с 80-годишнината от създаването на Военен клуб – гр. Велико Търново, на 18.09.2014 г. бе организиран турнир по шах съвместно с Общинските съвети на Съюзите на офицерите и сержантите от запаса и резерва - гр. В. Търново и гр. Варна.


На международния музикален конкурс за уникални гласове в жанр “поп музика”, проведен в гр. Констанца, Румъния, 19 годишния Пламен Кътов от ДЕС “Румина” към военен клуб – гр. Велико Търново спечели 1-ва награда. В музикалния конкурс българските таланти от ДЕС “Румина” извоюваха още две втори и една трета награда.


Военен клуб – гр. Велико Търново участва в тържествата, организирани от общината по повод възпоменателните чествания от Съединението на България.


В международен музикален конкурс за уникални гласове в жанра поп музика “Шампионска лига” участва ДЕС “Румина” при Военен клуб Велико Търново. Конкурсът се провежда в гр. Констанца, Румъния. Музикалното състезание ще оценява талантите от 04.09. – 07.09.2014 г.


ДЕС „Румина” към Военен клуб Велико Търново спечели Гран при първо и второ място на Международния музикален конкурс „Golden microphone”, който се проведе в град Блед, Словения от 15.07. до 20.07.2014 г.


В Международния музикален конкурс „Златен микрофон”, гр. Блед - Словения, в периода 15.07. – 20.07.2014 г. участие взе Детско естрадно студио „Румина” към Военен клуб – гр. Велико Търново.


Представители от Военен клуб – гр. Велико Търново участваха на 18.07.2014 г. във възпоменателни чествания по повод 177-та годишнина от рождението на Васил Левски.


По повод Световния ден за борба с наркоманиите, на 25.06.2014 г. в приемна зала на Военен клуб – гр. Велико Търново се състоя дискусия на тема „Наркоманията и нейното влияние в Армията”, която беше организирана съвместно с Центъра за превенция на наркоманиите и Обществения съвет по наркотични вещества в гр. Велико Търново, НВУ „Васил Левски”, Детска педагогическа стая, Регионална здравна инспекция, Център за психично здраве и военно-патриотичните съюзи.


Концерт на детско естрадно студио „Румина” към Военен клуб – гр. Велико Търново се проведе на 06.06.2014 г. в Народно читалище „Надежда”. Празникът беше посветен на 145 г. от основаването му.


Годишен концерт по повод закриване на учебната година представи детско юношески фолклорен ансамбъл „Търновче” към ВК - В. Търново в Залата на НВУ „Васил Левски” на 05.06.2014 г.


Специална нагарада от Международния конкурс за млади поп изпълнители „Stars of song”, проведен в гр. Къмпулунг (Румъния) на 01.06.2014г. спечели Василия Стоичкова, възпитаничка на детско естрадно студио „Румина” към ВК - В. Търново.


Среща-разговор и представяне творчеството на старшина Аврам Аврамов, пред членове на Съюза на Военноинвалидите и военнопостарадалите - В. Търново, по повод 20 годишнината от създаването на дружеството бе организирана от ВК - В. Търново и литературен клуб „Н. Й. Вапцаров” на 19.05.2014 г.


Работна среща за обмяна на опит и организационно подпомагане между Асоциацията на военните от запаса и резерва от град Сегет, Унгария и съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва от гр. Русе и гр. В. Търново се проведе в приемната зала на Военен клуб – В. Търново на 07.05.2014 г.


Младите таланти от детско шлагерно студио Румина” към Военен клуб – В. Търново взеха участие във втория национален младежки конкурс за популярна песен „Петнадесет лалета”, който се проведе под патронажа на вицепрезидента Маргарита Попова в град Хисаря от 01.05. – 03.05.2014 г. и бяха удостоени с два златни, един сребърен и един бронзов медал.


Възпитаници на детско естрадно студио „Румина” към Военен клуб - В. Търново представят Р България на международния конкурс за млади изпълнители в Малта, който се провежда от 21.04 - 28.04.2014г.


Литературен клуб „Н. Й. Вапцаров” към ВК - В. Търново, съвместно с Регионалната библиотека и дирекция „Социално подпомагане” - гр. В. Търново, представиха литературно четене по повод 450г. от рождението на Шекспир в Дома за стари хора „Венета Ботева” на 23.04.2014г.


Литературно четене на тема „Родолюбие”, съвместно с литературен клуб „Н. Й. Вапцаров” към ВК - В. Търново се състоя за ученици от училище СОУ „Вела Благоева” на 14.04.2014 г.


Детско естрадно студио „Румина” към ВК - В. Търново взе участие в Националния конкурс - мемориал „Звездици за Лора” в памет на децата от Свищов загинали при река Лим. Конкурса бе проведен в гр. Свищов от 04.04.2014г. до 06.04.2014г.


Дискусия на тема „10 години България в НАТО”, организирана съвместно с НВУ „Васил Левски” и военно-патриотичните съюзи, се състоя в заседателната зала на ВК - В. Търново на 04.04.2014г.


Конкурс за най-чаровно болярче „Палечко и Малечко” ще се проведе за 10-та поредна година по повод празника на гр. В. Търново, с участието на детско естрадно студио „Румина” към Военен клуб Велико Търново. Конкурсът ще се състои на 15.03.2014 г.


Литературно четене и музикален колаж на мултимедия бе представено от литературен клуб „Н. Й. Вапцаров” по повод 8-ми март, в приемната зала на Военен клуб Велико Търново на 06.03.2014 г.


Празничен концерт по повод Тодоровден и 8-ми март - Международен ден на жената, представи детско естрадно студио „Румина” към Военен клуб Велико Търново в с. Арбанаси на 08.03.2014 г.


Конкурс на тема „Жив си Апостоле”, по повод 141 години от обесването на Васил Левски, бе организиран във Военен клуб - В. Търново на 17.02.2014г.


Премиерата на филма „Сребърна Янтра - 2013г.” се състоя в голямата зала на Община В. Търново на 10.02.2014г. Филмът представя участието на детско естрадно студио „Румина” към ВК - В. Търново в национални и международни конкурси през 2013г.. Студио „Румина” е основен организатор и създател на престижния международен музикален конкурс „Сребърна Янтра” и съорганизатор на конкурса за детска рисунка „Нарисувай песента” с официално откриване Флашмоб пред театъра и гала концерт, с „Вечерта на приятелството”.


На международния конкурс „EUROKIDS” в Неапол, Италия, участие взе Василия Стоичкова - солист на детско естрадно студио „Румина” към ВК - В. Търново. Престижния международен конкурс се проведе от 02 до 06.01.2014г.


Детско естрадно студио ”Румина” към ВК - В. Търново представи Коледен концерт в парк „Марно поле„ за деца от училищата в града на 19.12.2013г.


Женски камерен хор „Търновград” към ВК - В. Търново с диригент г-жа Мария Павлова представи празничен репертоар в коледната програма на община Велико Търново, която се състоя на 16.12.2013г.


Ива Ангеличева от Детско естрадно студио „Румина” към Военен клуб – Велико Търново бе специален гост на общоградското тържество на гр. Павликени за запалване светлините на коледната елха, което се състоя на 12.12.2013 г.


Детско естрадно студио „Румина” към ВК - В. Търново участва във фолклорна програма на откритата сцена в парк „Марно поле”, която се състоя на 04.12.2013г. Концертът е част от програмата на Община Велико Търново „В очакване на Коледа”.


Детско естрадно студио „Румина” към ВК - В. Търново участва в благотворителен концерт на 28.11.2013г. в Двореца на културата и спорта „Васил Левски” в старата столица. Концертът се организира от сдружение „Азбукари” и е част от Националната кампания „Вярвам в теб!”, чиято кауза е набирането на средства за изграждането на обществена детска площадка, адаптирана за деца с увреждания във Велико Търново.


По повод 21 ноември – Въведение Богородично и Ден на християнското семейство, възпитаници на студио „Румина“ към Военен клуб - В. Търново участваха в празничен концерт в гр. Дебелец, организиран от Народно читалище „Съгласие“ и Кметство - гр. Дебелец.


Женски камерен хор „Търновград” към Военен клуб - В. Търново, с диригент г-жа Мария Павлова, отпразнува 55 години от своето създаване в залата на Община В. Търново, на 31.10.2013 г.

Мария Павлова е носител на орден “Кирил и Методий”, а през 2011 г. е удостоена с наградата “Велико Търново”. Сред многобройните отличия в нейната колекция са специалният приз за професионализъм на Българския хоров съюз и Дамски кръст от Министерството на отбраната.


Детско естрадно студио „Румина”, към ВК – В. Търново, бе главен организатор и домакин на XI Международен конкурс за млади изпълнители на популярна песен „Сребърна Янтра”, който се проведе в МДТ „Константин Кисимов” в периода 27 - 29.09.2013 г. Събитието се проведе под патронажа на Кмета на Община Велико Търново и е в подкрепа на кандидатурата на града за Европейска столица на културата 2019 г. В конкурса взеха участие 80 млади изпълнители. На големия форум се представиха таланти от 16 държави: Италия, Швеция, Малта, Израел, Филипините, Япония, Индия, Полша, Словения, Белгия, Румъния, Беларус, Молдова, Сърбия, Франция и България.

В рамките на фестивала се проведе и конкурс за детска рисунка под надслов „Нарисувай песента”. Наградата на Военен клуб – Велико Търново получи Ани Попкръстева от детско естрадно студио „Румина”.


На 28.09.2013г. в град Габрово, женски камерен хор „Търновград” към ВК – В. Търново участва в I Национален фестивал на любителското фолклорно танцово изкуство „Балканджийско надиграване – На хорото по терлици”. Фестивалът се проведе в подкрепа на кандидатурата на Габрово за Европейска столица на културата 2019 г.


От 23 до 28.09.2013г. възпитаници на детско-юношески ансамбъл „Търновче” към ВК – В. Търново с ръководител Бонка Бонева взеха участие в Международния фолклорен фестивал, който се проведе в гр. Ханиоти, Гърция.


Празничната програма по отбелязването на 105-та годишнина от обявяването на Независимостта на България започна с празнична Света литургия пред църквата „Свети 40 мъченици”, отслужена от свещеноиконом Славчо Иванов. На тържеството присъстваха народни представители, областният управител на Велико Търново, кметът инж. На града, общественици и граждани. Присъстващите положиха цветя в знак на признателност на гроба на цар Калоян. Военният ритуал по издигане на националното знаме започна в 10:30 ч. на крепостта Царевец, където слово произнесе вицепрезидентът на Република България г-жа Маргарита Попова. Гости и граждани положиха венци и цветя на Пирамидата на Независимостта, след което шествието пое към центъра на Велико Търново, където бяха положени цветя на паметника “Майка България”. В празничната програма, по повод 105-та годишнина от обявяването на Независимостта, участваха възпитаници на детско естрадно студио “Румина” и детско-юношески ансамбъл “Търновче” към Военния клуб. Празника завърши с тържествена заря-проверка на площад „Цар Иван Асен” пред Царевец. Гости на официалната церемония бяха вицепрезидентът г-жа Маргарита Попова, председателят на Народното събрание г-н Михаил Миков, министър-председателят г-н Пламен Орешарски, министри, народни представители и посланици.


На 15.09.2013 г. на сцената на “Арт лято” край паметника “Асеневци“, първокласниците от детско естрадно студио “Румина” към Военен клуб – Велико Търново взеха участие в концерта “Преди първия звънец”, организиран от Община Велико Търново.


Дарина Василева, Ани Попкръстева и Василия Стоичкова от Детско естрадно студио “Румина” към Военен клуб – Вeлико Търново, представиха България в XII международен конкурс за изпълнители на популярна песен “Ceata lui pitigoi”, който се проведе от 06 до 08.09.2013 г. в гр. Галац, Румъния. Дарина Василева стана “Лауреат I степен” в своята възрастова група (7-9 години). Член на международното жури бе ръководителят на ДЕС “Румина”, г-жа Румяна Начева.


На 15.08.2013 г., детско естрадно студио „Румина” към Военен клуб – В. Търново, участва в празничния концерт, по повод празника на с. Арбанаси.


Детско-юношески ансамбъл “Търновче” към Военен клуб – Велико Търново, с ръководител Бонка Бонева, представи богата програма на закриването на 16-ия международен фолклорен фестивал, който се проведе от 20.07 до 27.07.2013 г. в гр. Велико Търново. Ансамбълът беше домакин на фестивала, в който участваха фолклорни групи от Унгария, Чили, Бразилия, Русия, Индонезия и Индия.


Възпитаниците на студио „Румина“ към Военен клуб - В. Търново, Моника Узунова (8 г.) и Ива Ангеличева (17 г.) спечелиха първи награди в своите възрастови групи на Втория национален конкурс за млади поп изпълнители „Нека да е лято“ в гр. Павликени. Ани Попкръстева се пребори за 3-та награда, а Василия Стоичкова бе отличена с поощрение.


На 7.07.2013г., бяха отбелязани 136 години от Освобождението на гр. Велико Търново от Османско робство и 134 години от установяването на дипломатически отношения между България и Русия.

Пред паметника на фелдмаршал Йосиф Владимирович Гурко в парк „Марно поле” слово произнесе генералният консул на Русия в гр. Русе, Владимир Климанов и бе отслужена заупокойна молитва.

С полагане на цветя пред паметната плоча на военния клуб, бе почетена и паметта на загиналите за свободата на България.

Тържественият ритуал продължи със словото на кмета на Велико Търново инж. Даниел Панов пред паметника на Майка България.


На 24.06.2013 г. от 10.30 ч. на Самоводската чаршия във Велико Търново с концерт и много изненади бе отбелязан Еньовден. В празничната програма участие взеха малките и талантливи певици на ДЕС “Румина” към Военен клуб - В. Търново с ръководител Румяна Начева. Ани Попкръстева, Василия Стоичкова, Дари Василева и Моника Узунова изпълниха богат репертоар от български поп хитове. Гост на празника беше кметът на Община Велико Търново инж. Даниел Панов, който заедно със стотици търновци и гости на града премина за здраве през Еньовденския венец, сплетен от 77 билки, лекуващи 77 болести.


От 15 до 16.06.2013 г. Ани Попкръстева и Василия Стоичкова, възпитанички на детско естрадно студио “Румина” към ВК - Велико Търново взеха участие в седмия Национален конкурс за млади изпълнители на популярна песен “Морско конче” - гр. Варна.


На 07.06.2013 г. детски танцов ансамбъл “Търновче” към Военен клуб - Велико Търново с художествен ръководител Бонка Бонева изнесе своя годишен заключителен концерт в Дома на културата в НВУ “Васил Левски”.


На 01.06.2013 г. най-малките певци от детско естрадно студио “Румина” към Военен клуб - Велико Търново, участваха в “детско утро” по повод Международния ден на детето.


На 01.06.2013 г. детско танцов ансамбъл “Търновче” към Военен клуб – Велико Търново взе участие във фолклорния фестивал “Насред мегдана в Арбанаси”, провеждащ се в с. Арбанаси под патронажа на кмета на Община Велико Търново. Фестивалът се организира от Община Велико Търново със съдействието на Народно читалище “Иларион Драгостинов” - с. Арбанаси и е в подкрепа на кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата 2019.


На 14.05.2013 г. женски камерен хор “Търновград” към ВК - В. Търново взе участие в ежегодния Фестивал на хоровото изкуство, организиран от Община Велико Търново.


Лауреати на Международния конкурс за млади изпълнители на популярна песен “Сребърна Янтра“, възпитаници на Детско естрадно студио “Румина” към Военен клуб - В. Търново, представиха блестящо България на Международния конкурс за млади попизпълнители “Euro Stars Festival“ (24-29 април 2013 г.) в Малта.


На 25.04.2013г., участниците в литературен клуб „Н.Й. Вапцаров”, към ВК - В. Търново, проведоха редовно заседание за предстоящите събития, по повод отбелязване на 75 години от рождението на големия руски поет, композитор и музикант Владимир Висоцки.


На 25.04.2013г., детски танцов ансамбъл „Търновче” и детско естрадно студио „Румина” към ВК - В. Търново изнесоха концерт в НВУ „Васил Левски”, пред многобройна публика от офицери, сержанти, курсанти и цивилни служители, по повод наближаващият празник 6ти май - Ден на храбростта и празник на Българската армия.


На 15.04.2013 г. литературен клуб „Н. Й. Вапцаров” към ВК - В. Търново изнесе рецитал във филиал „Бузлуджа” на РНБ „Петко Рачев Славейков”. Членовете на клуба Димитър Върбанов, Златко Златев и Елена Апостолова представиха свои стихове, посветени на пролетта.


На 13.04.2013 г. в Европейския информационен център - гр. Велико Търново, детски фолклорен танцов ансамбъл „Търновче” към ВК взе участие в традиционния празник, посветен на танцовата самодейност. Младите танцьори зарадваха публиката с Танц на вятъра, Крайдунавска сюита и Шопски ритми.


Младата надежда на детско естрадно студио „Румина” при Военен клуб – В. Търново Албена Цачева получи поощрителна награда в трета възрастова група на Деветия национален конкурс за млади изпълнители на популярна песен „Звездици за Лора”, посветен на 14-годишната Лора Николова - едно от 11 - те деца трагично загинали в река Лим. Конкурсът се проведе на 6 и 7.04.2013 г. в град Свищов.


На 22.03.2013 г., във Военен клуб - В. Търново се проведе Детско интерактивно шоу, по случай Празника на Велико Търново. Празникът бе съпроводен с детски работилници за направа на играчки и концерт с участието на малките певци от Детско естрадно студио „Румина”.


На 22.03.2013 г. се проведе заседание на Литературен клуб „Н. Й. Вапцаров” към ВК - Велико Търново. Срещата бе посветена на 22 март – официален празник на град Велико Търново. Председателят на клуба, Николай Колев запозна аудиторията с историческите събития и протичането на сраженията между българската и епирска войска по време на битката при Клокотница от 9 март 1230 г. Акцентира се върху личността на цар Йоан Асен II и неговия принос за величието на България, превърната от неговата политика в първостепенна сила в Европейския Югоизток. Членове на клуба прочетоха свои стихове и есета, посветени на Търновград.


Ванеса Илиева от студио „Румина“ към Военен клуб - Велико Търново се завърна с първа награда от националния конкурс „С песен да възродим доброто“ , провел се на 15.03.2013 г., в гр. Казанлък.


На 23.02.2013 г. във военния клуб се проведе отчетно-изборна конференция на Областната организация на СОСЗР. Представен бе доклад за дейността на организацията от председателя на Областната организация на СОСЗР професор о.р. полк. Харалампиев.

Гости на конференцията бяха Зам. председателя на Централния съвет и председател на Областния съвет на СОСЗР в гр. Стара Загора полк. о.з. Стефан Пенев, Председателят на Общинския съвет на гр. В. Търново г-н Николай Ашиков, зам. началникът на НВУ „Васил Левски” полк. Коста Баев.


На 09.02.2013 г. от 11 ч. в лекционната зала на Военен клуб – В. Търново се проведе отчетно – изборна конференция на Общинската организация на съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – гр. В. Търново.


На 31.01.2013 г. пред паметника на Стефан Стамболов в гр. В. Търново бяха положени венци, по повод 159 г. от неговото рождение. Цветя поднесоха Областният управител - проф. Пенчо Пенчев, зам. началника на НВУ „Васил Левски ”. Председателите на общинските и областните организации на военно-патриотичните съюзи и служители от Военен клуб – В. Търново.


На 28.01.2013г. в изложбена зала „Р. Михайлов“ в гр. В. Търново бе представен най-новия мултимедиен продукт на сдружение „Сребърна Янтра“ и студио „Румина“ към Военен клуб – В. Търново, по повод 10-то юбилейно издание на Международния конкурс „Сребърна Янтра“ 2012, проведен под патронажа на министъра на отбраната на Р България Аню Ангелов.


На 22.01.2013г. юбилейни грамоти, посветени на 100-годишнината от Балканската война, получиха 75 ветерани, офицери и сержанти от запаса и резерва във Велико Търново. Наградите бяха връчени от зам.-кмета по културата Ганчо Карабаджаков на тържествено събрание в голямата зала на Общината. Първият отличен бе 101-годишният Асен Големанов от с. Камен, който преди месец бе награден и от вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Доклад за Балканската война изнесе председателят на Областния съюз на ветераните от войните Иван Коев.

Грамоти за проявено и доказано родолюбие и патриотизъм в професионалната и обществената дейност получиха и ръководителите на художествените състави към ВК В. Търново - Мария Павлова, диригент на женския хор „Търновград”, Бонка Бонева - художествен ръководител на ДЮА „Търновче” и Румяна Начева, ръководител на Детско Естрадно студио „Румина”.

Отличени бяха членове на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, председателя на общинската организация на СОСЗР и Иван Коев, председател на Областния съюз на ветераните от войните.


На 14.11.2012 г. във Военен клуб - Велико Търново звездата на българската поп музика Христо Кидиков изнесе своя юбилеен концерт, по случай 40 години на сцената. Пред многобройната публика в театралния салон на клуба естрадния изпълнител изпя най-известните си хитове през различните периоди от кариерата си. В концерта участваха танцьорите от ансамбъл „Търновче” и младите поп певци от ДЕС „Румина” към Военен клуб - Велико Търново.


На 02.11.2012г. Вицепремиерът и Министър на вътрешните работи Цветан Цветанов присъства на тържествата, посветени на 100-годишнината от Балканската война в гр. В. Търново. Участниците в честването поднесоха цветя пред паметната плоча на Военния клуб и пред паметника „Майка България”. В тържествата участва военния духов оркестър на Националната гвардейска част и приключиха с тържествена заря - проверка.


Десетото юбилейно издание на Международния конкурс за млади изпълнители на популярна песен „Сребърна Янтра“ се проведе от 28 до 30.09.2012 г. в гр. Велико Търново, под патронажа на Министъра на отбраната на Република България господин Аню Ангелов. В конкурсната програма се състезаваха 80 изпълнители от 15 държави. Изпълненията им бяха оценявани от професионално жури с председател Силвия Кацарова.

19-годишната Елхаида Дани от Албания спечели Голямата награда Гран при. 7-годишният Натаниел Атард от Малта получи наградата на Министъра на отбраната Аню Ангелов. Приза връчиха г-н Петър Манолов – Изпълнителен директор на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело“ и г-жа Снежина Темелкова – Ръководител на Ансамбъла на въоръжените сили на Република България, член на Международното жури.


На 15.09.2012г. на откритата сцена пред паметника „Асеневци”, Детско естрадно студио „Румина” към Военен клуб - Велико Търново представи празничен концерт „Преди първия звънец”, с участието на клуба по художествена гимнастика „Етър-елит”.


На 20.08.2012г. Ани Попкръстева, възпитаничка на детско естрадно студио „Румина” към ВК – гр. В. Търново спечели специална награда на международното жури за вокални качества, стайлинг и артистично представяне на XIII-ти международен детски фестивал „Тра ла ла“ в гр. Битоля, Македония.


На 15.08.2012г. детско естрадно студио „Румина” към ВК - В. Търново участва в концерт по повод Празника на с. Арбанаси.


На 4.08.2012 г. солисти на ДЕС „Румина” към Военен клуб - В. Търново поздравиха с концерт жителите на Дебелец, по случай празника на града. За доброто настроение на празника се погрижиха младите таланти Мони Узунова, Дари Василева, Ани Попкръстева, Диляна Вълева, Василия Стоичкова, Албена Цачева и Ива Ангеличева - всички носители на награди от наши и чужди конкурси, като изпълниха богат репертоар от песни на български, руски, английски, италиански и испански език.


Талантите на студио "Румина" към Военен клуб - гр. Велико Търново спечелиха две първи, една втора и две трети награди на Първия национален конкурс за млади изпълнители на популярна песен "Нека да е лято”, който се проведе от 20 до 21 юли 2012г. в гр. Павликени.


На 25.06.2012 г. младата поп изпълнителка Ива Ангеличева изнесе рецитал в гр. Варна, организиран в чест на Деня на музиката. Възпитаничката на студио "Румина" при Военен клуб - В. Търново получи поканата за участие в морската столица лично от г-жа Стефани Дюмортие - езиково аташе към посолството на република Франция у нас.


На 23.06.2012 г. Женския камерен хор "Търновград" при Военен клуб - Велико Търново с диригент Мария Павлова участва във Втория международен конкурс – фестивал "Антонио Вивалди" в гр. Габрово. Хорът се представи блестящо и спечели второ място и сребърен медал на конкурса.


На 24.05.2012 г. Студио "Румина" към Военен клуб-В.Търново участва в големия Празничен концерт послучай Деня на българската култура и славянската писменост. Ива Ангеличева и Стефани Борисова - лауреати на наши и международни конкурси, зарадваха великотърновската публика с песни от съкровищницата на родната поп музика. Двете изпълнителки бяха поздравени лично от кмета на Велико Търново - инж. Даниел Панов, който пожела на Ива да реализира поканата за Световния шампионат по изкуствата в Холивуд, а на Стефани - успешна студентска сесия и нови награди в предстоящите конкурси.


В периода 21.05 до 28.05.2012 г. Танцов клуб „Търновград” към Военен клуб Велико Търново участва в международен танцов фестивал в гр. Римини, Италия. Там танцьорите мериха сили с още 42 състава от Сърбия, Румъния, Гърция, Швейцария, Хърватска и др. Шопските ритми на танцьорите от клуб „Търновград” са изправили италианската публика на крака. Съставът е получил поредната покана за участие във следващия фестивал в гр. Прага през 2013 г.


На 03.05.2012 г. от 18.30 часа в театралния салон ВК-Велико Търново под организацията на Иван Иванов - главен специалист в клуба празничен концерт посветен на 6ти май – ДЕН НА ХРАБРОСТТА И ПРАЗНИК НА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ. Водеща на концерта бе Румяна Начева – художествен ръководител на Детско естрадно студио „Румина.Участие в концерта взеха всички състави към военния клуб - Женски камерен хор „ТЪРНОВГРАД” с диригент Мария Павлова, Детско естрадно студио „РУМИНА” с ръководител Румяна Начева, Танцов ансамбъл „ТЪРНОВЧЕ” с художествен ръководител Бонка Бонева, Литературен клуб „Никола Й.Вапцаров”, с ръководител Николай Колев.

Официални гости на концерта бяха о.р. полк.проф. Харалампиев общински съветник и областен председател на СОСЗР., о.р.полк.Райков председател на общинската организация на СОСЗР в града, г-н Нечев – Директор на общинската дирекция „БЮРО ПО ТРУДА”, г-н Радев – Директор на Държавния Военен Архив, о.р.полк. Пенков - бивш началник на ВВОВУ ” Васил Левски ” гр. Велико Търново, много военнослужещи и техните семейства.


Женски камерен хор „Търновград” с диригент Мария Павлова участва в IV-ия международен фестивал за хорово изкуство в гр. Анталия – Република Турция в периода от 10-ти до 16-ти апрл 2012 г. Хорът се представи блестящо и завоюва специалната награда на фестивала. Диригентът г-жа Мария Павлова бе наградена за висок професионализъм и репертоар с грамота.Article | by Dr. Radut