Jump to Navigation

Мероприятия

Школа за народни танци „Нашенци“ при Военен клуб – Белене взе участие в празничен концерт за отбелязване на 6-ти май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Концертът се проведе на 29 април 2024 г. на площад „България“ в град Белене и в него взеха участие духовият оркестър на военно формирование 28 880 и местни самодейни групи и изпълнители. Гости на събитието бяха съставът на военното формирование, ръководство и служители на общинска администрация – Белене и жители на гр. Белене.


На 19.04.2024 г. Военен клуб – Белене организира посещение на остров Персин за участниците в школите към клуба. Децата посетиха останките от концлагера „Белене“ и се запознаха с част от биоразнообразието на Природен парк „Персина“. Инициативата, която е част от Кампания 2024 на ИА ВКВПД за развитие на културно-художествената и военно-патриотичната дейност във военните клубове под мотото „Знание! Памет! Вдъхновение!“, цели съвременен прочит на тази тъмна страна от близката ни история. Концлагерът е място за осъзнаване белезите на историята, паметта за които няма да допусне подобна безчовечност в бъдеще. На мястото има постоянна изложба и паметна плоча, за да не забравяме поуките от историята. С посещението на острова участниците в инициативата видяха и най-голямото рамсарско място (влажна зона с международно значение и защита) в България и се запознаха с част от биоразнообразието на природния парк. Пътят до лагера преминава през очарователни кътчета и уникални природни забележителности. Това е място, където може да се срещне морският орел, който е и символът на природния парк, могат да се видят многочислените колонии от блатни птици, гнездовището на къдроглавия пеликан, на немия лебед, уникалното есенно сборище за страната на черния щъркел и много видове, записани в Червената книга на България. Денят беше паметен за децата, а размислите върху всичко видяно тепърва предстоят.


С военни почести на 19 февруари 2024 г. в гр. Белене бяха отбелязани 151 години от обесването на Васил Левски. Пред паметната плоча на Апостола в двора на едноименното училище венци и цветя поднесоха командирът на 55-и инженерен полк, кметът на Община Белене, представители на местната власт и Военен клуб – Белене, членове на СОСЗР, местни училища и учебни заведения, обществени организации, официални лица и граждани.


На 1 февруари 2024 г. в гр. Белене бе отбелязан Денят за почит към жертвите на комунистическия режим. Венци и цветя поднесоха министърът на отбраната Тодор Тагарев, заместник-министри, представители на местната власт и на общността, като посетиха за поклонение бившия лагер Белене. Лагерът е най-големият, най-дълго съществувалият и най-добре запазеният от мрежата затвори за въдворяване на инакомислещите след 1944 г. в България.


В навечерието на 22 април – Международният ден на Земята, Военен клуб-Белене организира богата програма, насочена към децата и подрастващите от града и региона и посветена на грижата към крехката и уязвима природа на нашата планета. Събитието се проведе в рамките на Кампания „Моята България! Моят град – град на…“ за развитието на културно-художествената и военно-патриотична дейност във военните клубове през 2023 г. и е под индивидуалното мото „Град Белене – зелен и красив!“ Инициативата започна с презентация, подготвена от експерти от „Басейнова Дирекция“ – Плевен, след което ученици от града се включиха в организиран велопоход до крепостта „Димум“ и местността „Хисарлъка“. Организирана бе акция за почистване на места за отдих покрай река Дунав и бяха събрани над 30 чувала с отпадък. Всички участници в почистването получиха от ВК-Белене тениска с логото на ИА „ВКВПД“ и с надпис – мотото на кампанията: „Град Белене – зелен и красив!“ След акцията за почистване експерти на община Белене запознаха учениците с културните, историческите и природните забележителности на гр. Белене. Проведе се и викторина. За богатите си познания и искрен интерес към темите за опазването на природата децата получиха подаръци – раници от ВК-Белене и рекламни материали от Общината. Вечерта на 21.04.2023 г. се състоя празничен концерт, в който взеха участие Школата за народни танци „Нашенци“ към военния клуб и други самодейни състави, което превърна инициативата в истинско тържество на добротата, грижовността и красотата.


На 02.07.2022 г. в гр. Белене по повод Деня на р. Дунав - 29 юни, бе изпълнен празничен фолклорен концерт, организиран и реализиран от школите към военните клубове в Белене, Плевен и Враца. Инициативата е част от проекта на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело” за реализиране на дейности, свързани с развитието на културно-художественото и военно-патриотично направление във военните клубове, под мотото „Моя страна, моя България“, стартирал през 2022 г. Концертната програма, осъществена и със съдействието на Община Белене, зарадва жителите и гостите на града. В изявата взеха участие клуб за народни танци „Веселяци” към ВК – Плевен с ръководител Цветан Димитров, школа по народни танци „Нашенци” към ВК – Белене с ръководител Момчил Тонев и театрална група „ТЕМП” при ВК – Враца с режисьор Георги Врабчев. Театрализираното огнено шоу на фона на фолклорна музика предизвика небивал възторг и бурни аплодисменти сред зрителите на спектакъла. Кметът на гр. Белене награди участниците с грамота и плакет.


Празникът в гр. Белене по повод отбелязване 144-годишнината от Освобождението на България започна на 3 март 2022 г. пред административната сграда на Общината. Издигнат бе трибагреникът на Република България, след което множеството от хора се отправи към „Парка на признателността“. На Паметника на загиналите във войните беленчани, децата от клубовете и школите при Военен клуб – Белене поднесоха венци и цветя в памет на всички, пожертвали живота си за свободата на родината. Изнесен бе рецитал от децата на ученически театрален клуб „Клас А” към военния клуб. Организатор на събитието бе Община Белене в партньорство с 55-ти инженерен полк – Белене и Военен клуб – Белене.


Традиционно в гр. Белене на 6 януари 2022 г. беше отбелязан християнския празник Богоявление. Ритуалът се състоя на брега на река Дунав, където бяха осъществени водосвет на бойното знаме на 55-ти инженерен полк – Белене, потапяне кръста във водите на реката и неговото изваждане. Присъстваха ръководството и служители от Община Белене, Военен клуб – Белене, членове на военно-патриотичните съюзи, гости и жители на града.


На 3 март 2021 г. Военен клуб – Белене се включи в отбелязване на 143-годишнината от Освобождението на България от османска власт. В началото на празника, пред административната сграда на Община Белене, се издигна флага на Република България, след което присъстващите се отправиха към „Парка на признателността“. На Паметника на загиналите във войните бяха поднесени венци и цветя в памет на всички, пожертвали живота си за свободата на родината, от служители на военния клуб, членове на СОСЗР, участници в школата за народни танци „Нашенци“, театрален клуб „Клас А“ и литературно-музикалния клуб при ВК Белене.


На 19 февруари 2021 г. в град Белене бяха отбелязани 148 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.

Паметта на героя бе почетена с почетен караул и бяха поднесени венци и цветя на паметната му плоча в двора на ОУ „Васил Левски“.

Гости на събитието бяха служители на Военен клуб – Белене, ръководството на Община Белене, общински съветници, представители на институции и граждани.


На 24 септември 2020 г. школата за народни танци към Военен клуб – Белене изнесе концертна програма по случай 50-годишнината от основаването на СУ „Димчо Дебелянов“ – град Белене. С богата фолклорна програма бяха поздравени всички гости на празника. Директорката на училището г-жа Анелия Генова лично благодари на децата за отличното представяне и на военния клуб за подкрепата.


На 15 септември 2020 г. децата от школа за народни танци „Нашенци” при Военен клуб – Белене взеха участие в празничното тържество по случай откриването на новата учебна година в СУ „Димчо Дебелянов” – град Белене. С богата фолклорна програма бяха поздравени гости, учители и учениците, с пожелание за успешна учебна година!


На 6 януари 2020 г. под звуците на духовата музика на 55-ти инженерен полк – Белене, жители и гости на града отпразнуваха Йордановден.

Тържественото шествие се състоя в центъра на града, където беше извършен водосвет на бойното знаме на полка.


На 18 ноември 2019 г. школата за народни танци при Военен клуб – Белене взе участие при откриването на Клуб за изучаване на руски език при ЦПЛР – Общински детски комплекс Белене.

Гости на събитието бяха представители на Руския културно-информационен център.


По повод 35-годишния юбилей на ДГ „Знаме на мира” - гр. Белене, Антония Стефанова – главен специалист във Военен клуб – Белене организира за децата забавна театрална постановка на „Дядовата ръкавичка” от Елин Пелин. Със съдействието на г-жа Кръстева - ръководител на Театрална трупа „КласА” при военния клуб, опита на г-н Рупов - режисьор, г-жа Драшанска – музикален ръководител, родители и военнослужещи, децата се насладиха на приказното представление.


На 18 април 2019 година във Военен клуб – Белене се проведе историческа викторина „Аз съм българче и зная...“, по повод 20 април 1876 година - една паметна дата в българската история. На този ден преди 143 години нашите деди се вдигат срещу цяла империя в името на свободата.

Децата се представиха отлично пред гостите на събитието г-жа Бистра Кралева - дългогодишен преподавател по история, г-жа Пенка Цолова - преподавател по история, г-н Милен Дулев - кмет на Община Белене, който осигури награди за участниците.


В празничната програма по случай Тодоровден в гр. Белене на 16 март 2019 г. взе участие фолклорна група „Нашенци” при Военен клуб – Белене, с ръководител Светослав Врайков.

Празникът започна с празнична литургия в православния храм „Свети Великомъченик Георги Победоносец”.

Най-атрактивната част от празника бе кушията, в която се включиха 10 ездача и предизвика огромен интерес.


С издигане на българския трибагреник на 3-ти март 2019 г. Белене отбеляза Деня на освобождението на България от османско робство. Организирано беше шествие до Паметника на загиналите във войните беленчани, където участници от формации към Военен клуб – Белене представиха рецитала „Възпоминания от Батак“ от Иван Вазов. В памет на всички, отдали живота си за извоюването на свободата ни, бяха поднесени венци и цветя и почетени с едноминутно мълчание.


На 19 февруари 2019 г. гр. Белене отбеляза 146-годишнината от гибелта на Васил Левски.

Възпоменателната церемония се състоя в двора на Основно училище „Васил Левски“. Ученици от клуб „Млади възрожденци“ с ръководител Тодор Петров представиха рециталът „С Левски в сърцето“.

 Д-р Георги Тренчев, представител на Общобългарски комитет „Васил Левски“,  произнесе слово за Апостола. 

В знак на признателност граждани и гости на събитието поднесоха венци и цветя пред паметната плоча на Апостола.


Театрална трупа „КласА“ при Военен клуб Белене и СУ „Димчо Дебелянов“ взеха участие на 06.06.2018 г. в XXI Национален фестивал на любителските театри „Каварна 2018“. За отличното си представяне получиха II-ра награда за главна младежка женска роля за ролята на Хермия в спектакъла „Сън в лятна нощ“ от Уилям Шекспир, както и награда за сценография.Article | by Dr. Radut