Jump to Navigation

История

В далечната 1914 г. излиза царски указ №347 за отпускане парцели за построяване на военни домове. През 1927 г. плевенската община по предложение на кмета Иван Миндиликов отстъпва на Плевенското офицерско събрание строителен парцел от 4750 кв. м. За бъдещия градеж военните и гражданството събират 10 милиона лева чрез лотария и дарения. Обявен е конкурс за сграда. Представени са за разглеждане 34 проекта. Предпочетен е на завършилите в Мюнхен софийски архитекти Теодор Горанов и Борис Русев.

На 9 октомври 1932 г. пред гражданите, духовенството и официалните власти основният камък е положен, вградено е и послание към идните поколения, което гласи:. „Тук ще се укрепва духът на народа и ще се поддържа вярата му в светлото бъдеще на България”.

На площ 2090 кв. м. под ръководството на майсторите Миньо Владов и Тодор Владов е издигната сграда в импресионистичен стил с оригинално обемно пространствено решение под формата на буквата Б.

На 19 декември 1934 г. официално е осветен и открит военният дом, читалище и музей в присъствието на цар Борис III, царица Йоана, военният министър генерал Златев и началникът на гарнизона генерал-майор Младен Филипов. През 1989 г. сградата е обявена за паметник на културата от национално значение. Още от създаването на военния клуб към него функционира хотелска част с 16 стаи, Театрален салон, който се използва за културно-художествена дейност и като място за провеждане на репетиции от школите и съставите към военния клуб; Конферентна зала; Галерия „Лира” и обособена библиотека.

Организират се мероприятия, програми, форуми, беседи и инициативи по повод значими дати и национални празници, насочени към военнослужещите и цивилни служители от Министерство на отбраната, пенсионирани военнослужещи и членове на техните семейства, както и членове на военно-патриотични съюзи.

Културно-художествената дейност се реализира чрез 9 творчески формации – клуб по изобразителна изкуство „Фантазия“, клуб по спортни танци „Дъга“, музикален клуб „Емил Димитров“, хор „Кайлъшко ехо“, клуб „Скаути“, клуб по български народни танци „Северняците“, клуб за народни танци „Веселяци“, зумба-фитнес за деца и възрастни и мажоретен състав при СОСЗР.

Към военния клуб функционира социална кухня, предоставяща топъл обяд на пенсионирани военнослужещи, ветерани, военноинвалиди и военнопострадали.

Намира се на ул. „Дойран“ № 77.

 Article | by Dr. Radut