Jump to Navigation

Мероприятия

Танцова школа ,,Тиара” при Военен клуб – Айтос отново спечели квоти за световното първенство по танци „Dance World Cup“ в Прага – Чехия. На 6 и 7 април 2024 г. школата взе участие в квалификационния кръг по танци „Dance Cup Bulgaria“ в гр. София. Съставът участва с 5 танца в два танцови стила. Спечелени бяха три първи и едно второ места, и четири квоти, които дават право за представяне страната ни на световния конкурс по танци „Dance World Cup“ в Прага – Чехия между 27 юни и 6 юли 2024 година.


С танцов спектакъл под надслов „Момина молитва“, посветен на Националния празник – 3 март, на сцената на ВК – Айтос децата от Танцова школа „Тиара“ при военния клуб и Клуб „Млади възрожденци“ при СУ „Н. Й. Вапцаров“ създадоха истинска фолклорната магия. Събитието, което се проведе в навечерието на празника на 29 февруари 2024 г., е трето по ред, инициирано от военния клуб по Кампания 2024 за организиране и реализиране на събития от културно-художествената и военно-патриотичната дейност във военните клубове под мотото „Знание! Памет! Вдъхновение!“. С многожанровата фолклорна палитра и с артистичните си изпълнения децата изправиха на крака публиката в препълнената зала на военния клуб, запалвайки искрата на чистия и неподправен патриотизъм. Възрожденският ентусиазъм, в който се долавяха и минорни нотки при изпълнението на стиховете и песните за робството, и увереността, с която децата предаваха своите категорични послания за съхраняване на българските ценности, просълзиха публиката. Със спонтанната си реакция в края на спектакъла, видимо развълнуван, кметът на гр. Айтос г-н Васил Едрев изрази емоцията на цялата зала с думите: „Възхитителни деца, възхитителен спектакъл! Благодарим Ви! И поклон!“. По думите на организаторите, благословен народ сме щом пазим неугасваща жаравата на българския фолклор, от която палим в сърцата на идните поколения огъня на родолюбието.


На 14 февруари 2024 г., дни преди 151-та годишнина от гибелта на Васил Левски, Военен клуб – Айтос организира пленер за рисунка "АПОСТОЛЕ, ТИ ПРИМЕР СИ ЗА НАС!" Пленерът е част от инициативите на военния клуб по Кампания 2024 за развитието на културно-художествената и военно-патриотична дейност във военните клубове под мотото „ЗНАНИЕ! ПАМЕТ! ВДЪХНОВЕНИЕ!“. В реализацията на събитието активно се включиха Общински комитет „Васил Левски“ - Айтос и Община Айтос. Това е първият конкурс за рисунки с последвала изложба, посветени на 19 февруари, на който деца от различни детски градини и училища в града рисуваха заедно. Участие взеха над 40 млади художници в четири възрастови групи. Рисунките им оцени компетентно жури от преподаватели по изобразително изкуство по критериите изразност, техника, съответствие с темата, като акцент бе поставен върху емоционалното въздействие на нарисуваното. Във всяка възрастова група бяха присъдени първа, втора, трета и поощрителни награди. В навечерието на 19 февруари две събития, инициирани от клуба, отбелязаха преклонението пред паметта на Апостола на свободата – церемонията по награждаването на участниците в конкурса и среща с младата писателка и поетеса Ивелина Радионова, която представи своето творчество, чиито основни теми са преклонението пред родината, пред българката и българските ценности, традиции и фолклор. Децата получиха награди, осигурени от общината, военния клуб и от г-жа Радионова. Важен щрих към атмосферата на родолюбие и признателност към героите бяха прекрасните песенни изпълнения на учениците от СУ "Никола Й. Вапцаров" и рисунките на талантливите млади художници, подредени във фоайето на военния клуб.


На 12 февруари 2024 г. във Военен клуб – Айтос бе представен филмът на Военния телевизионен канал „Разкази за Кербала” по информационната кампания на Министерство на отбраната „Помним своите герои“. Зрители бяха членове на СОСЗР – Айтос и предизвика много дискусии сред бившите военнослужещи от 24-та танкова бригада – Айтос. О. з подп. Йотко Йотов – офицер от 24-та танкова бригада сподели информация за участвалите в мисии зад граница айтозлии и трудностите, с които са се сблъскали при изпълнението на възложените им задачи.


На 9 февруари 2024 г. в киносалона на Военен клуб – Айтос бяха прожектирани филмите „Ветераните разказват“ – за ветерана от гр. Айтос Злати Златев, и „Войник на бъдещето“ на Военния телевизионен канал, пред ученици от айтоските училища. Прожекциите бяха посветени на 20-годишнината от приемането на България за член на НАТО. Старши експерт при Военен клуб – Айтос г-н Иван Иларев изнесе кратка лекция, даваща информация за развитието на Българската Армия през годините и условията за приемане и служба в нея.


На 13 декември 2023 г. ученици от СУ „Н. Й. Вапцаров“ – гр. Айтос посетиха Военен клуб – Бургас. Мероприятието е организирано по съвместен проект между училището и военния клуб от Айтос „Изучаваме и пазим во̀инската памет“ – част от Национална програма на Министерството на образованието и науката (МОН) и на Министерството на отбраната (МО) „Изучаване и съхраняване на традициите и историята на Българската Армия“ 2023. Учениците се запознаха с историята и дейността на Военен клуб – Бургас и на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело“. Срещнаха се с адмирал Мотев, който им разказа любопитни факти за създаването на Военноморска база „Атия“. Прожектиран бе филмът „Памет за утре“, за участието на врачани в Балканските войни.


Танцова школа „Тиара“ при Военен клуб – Айтос взе участие в Девети Национален конкурс за вокално и танцово изкуство „Звезден сблъсък 2023“, който се проведе на първи, втори и трети декември 2023 г. в гр. Велико Търново. Танцьорите участваха с общо девет танца, с които завоюваха шест първи места, едно второ и едно трето, а един от танците събра най-много точки в раздел „Танцово изкуство“ и бе награден от журито с най-престижната награда „Гран при“.


След миналогодишното издание по повод Димитровден на Айтоските литературни празници, на 23 октомври 2023 г. любовта към поезията и вдъхновението събра айтозлии в залата на Военен – клуб Айтос за поетично-песенни диалози с поети и музиканти от София, Пловдив и Сопот. Тази година гости на айтозлии бяха дует „Келтик“ – поетесата с китара Геновева Цандева и музиканта Бойчо Иванов, и поета от Сопот Васко Попов. И тримата са обичани и много стойностни творци, които вълнуват със стиха и музиката си. Събитието бе организирано от военния клуб, с подкрепата на Община Айтос, а водещ бе г-жа Татяна Йотова – поетеса и бард от града, по чиято идея бяха създадени Айтоските литературни празници.


Клуб „Краезнание“ при Военен клуб – Айтос организира на 21 октомври 2023 г. посещение на Археологически музей гр. Карнобат и крепостта „Маркели“, за членове на СОСЗР от гр. Айтос. В музея посетителите се запознаха с историята на откритите артефакти на територията на Община Карнобат. Особено впечатление направи реставрираната тракийска колесница и откритите златни монети от крепостта „Маркели“, датирани от византийския период. Крепоста е играела важна роля в древността, като охранителна крепост на важния път от гр. Дебелт към българската столица Плиска. Там са се разиграли важни сражения между византийски и български войски по времето на хан Кардам и хан Крум. Госпожа Росица Христова – уредник на музея в гр. Карнобат, благодари на членовете на СОСЗР от гр. Айтос и клуб „Краезнание“ при Военен клуб – Айтос за зададените многобройни въпроси и предложие за гостуване на музея във военния клуб с цел популяризиране на славната българска история сред подрастващите поколения.


Председателят на клуб „Краезнание“ при Военен клуб – Айтос г-н Иван Иларев взе участие в организираното на 22 септември 2023 г. от Община Тетевен и СОСЗР – Тетевен тържество, по случай 115 г. от обявяването на Независимостта на България и 180 г. от рождението на Георги Бенковски. Тържеството се проведе пред паметника на Георги Бенковски в местността „Костина“ в с. Рибарица, Община Тетевен. Присъстваха кметът на град Тетевен, ученици, граждани и членове на военнородолюбивите съюзи от Тетевен, Стара Загора,Троян и Априлци.


Танцова школа „Тиара“ при Военен клуб – Айтос участва на 3 и 4 юни 2023 г. в първото издание на „South Dance Championship Bulgaria“ – гр. Пазарджик. Преживяването бе изпълнено с много емоции. Школата се включи в шампионата с 6 танца, с които се класира на три първи места, две втори и едно трето, както и специална награда Гран При за стил OPEN.


На 30 май 2023 г., в обновената зала на Военен клуб – Айтос, талантливите малки и по-големи танцьори на танцова школа „Тиара“ с грация и много послания разказаха на родители, гости и приятели невероятно интересни приказни истории от реалния живот със щастлив край. Сценарият на новия спектакъл на школата „Приказка за гласовете на Щастието“, специално подготвен от ръководителката Златина Колева и преподавателката Мария Тодорова, беше нещо ново и различно за айтоската сцена - щастливият край на всяка от приказните истории се оказваше ново начало. Малките актьори и зрителите се чувстваха удовлетворени, заради доброто, надвило над злото, и възтържествувалата справедливост след поредицата от на пръв поглед дребни житейски проблеми за всеки малчуган. А изпълнената с безброй въпроси Приказка завърши с хепиенд и децата научиха какво означава думичката щастие. Мероприятието бе уважено лично от кмета на града г-н Васил Едрев, който поздрави децата и талантливата им ръководителка за интересния сценарий и прекрасните изпълнения.


На 21 февруари 2023 година във Военен клуб – Айтос се проведе вълнуваща среща-разговор с госпожа Надежда Петрова, уредник на Национален музей „Васил Левски“ – град Карлово, посветена на 150-та годишнина от обесването на Апостола на свободата. Срещата бе инициирана от военния клуб и организирана съвместно с Общински комитет „Васил Левски“ – град Айтос, с любезното съдействие на Община Айтос и Средно училище „Никола Й. Вапцаров“. След изключително емоционалния поздрав на малките първокласници, които разказаха какъв е Левски в детските очи, учениците от първи клас, изпълниха танц, посветен на България. Надежда Петрова разказа на айтозлии за живота и делото на Левски, за детството му, за събитията, провокирали решението му да тръгне по стъпките на революционното дело, за залавянето му и събитията, довели до трагичната му кончина. Сподели за новите разкрития от Османския архив в Истанбул, които оспорват много факти около реалната му възраст, личностите, свързани с предателството му и датата на обесването му. Срещата приключи с поздрав на младите възрожденци от трети клас при СУ „Н. Й. Вапцаров“ и пожелания за нови емоционални срещи и съвместни мероприятия и инициативи.


На 6 февруари 2023 г. колективът на Военен клуб – Айтос взе участие в общоградските тържества по случай 145 г. от освобождението на града. Мероприятието започна в църквата „Св. Димитър“ в гр. Айтос, където ученици от СУ „Н. Й. Вапцаров“ изнесоха рецитал по случай празника. Цветя и венци бяха поднесени пред паметника в двора на Параклис-костница „Св. Димитрий“ и в двора на бившето логопедическо училище, където са квартирували войските на полк. Лермонтов, освободили града. Присъстваха кметът на града, общински съветници, членове на патриотични организации, културни институции, граждани и гости на Айтос.


По случай Коледните и Новогодишни празници на 21 декември 2022 г. в киносалона на Военен клуб – Айтос бе организиран и проведен празничен концерт с участието на съставите при военния клуб. Гостите на представлението бяха отведени в снежна Лапландия, срещнаха се със снежната кралица, бяха посетени от Дядо Коледа и разбраха, че магията на Коледа ще се случи на всеки, който повярва в нея. На концерта присъстваха граждани и гости на гр. Айтос, представители на Община Айтос, културни институции и местни медии.


Във връзка с финализирането на цикъла от мероприятия, посветени на 60-годишнината от създаването на Военен клуб – Айтос, на 28 октомври 2022 г. по покана на военния клуб гостуваха поетите Татяна Йотова и Веселин Веселинов, които представиха пред айтоската общественост стихосбирките „Кънтя като мълчание“ на Веселин Веселинов и „Преживелици 30 стихотворения“ на Татяна Йотова. Освен стихове, гостите представиха и свои песни, написани от Татяна Йотова, която освен поетеса е и бард с няколко издадени албума. Мероприятието уважи кметът на града г-н Васил Едрев, който награди г-жа Татяна Йотова с плакет по повод 30 творчески години, за принос към културата и Българското слово. В залата присъстваха ученици, граждани, поети и писатели от цялата страна, които изявиха желание поетичните срещи във военния клуб да се превърнат в традиция и за в бъдеще.


Поетесата Рада Капралова представи пред айтозлии новата си шеста поред книга - две в едно, с хумористични стихове, басни и сатирична поезия - „ЧОРЛАВИ РИМИ С ГЕРОИ ЛЮБИМИ“ и „НОВ ЕМИГРАНТСКИ ДЕКАМЕРОН“. Мероприятието се проведе на 8 август 2022 г. във фоайето на Военен клуб – Айтос. Вечерта на Капралова и почитателите ѝ в родния град беше една от серията срещи с творци от цикъла „Военен клуб и приятели“, посветени на 60 години от създаването на военния клуб. Поетесата е позната на айтозлии с петте си поетични книги и с дългогодишната ѝ работа в редакцията на в-к „Народен приятел“, затова срещата беше осъществена със специалното медийно партньорство на общинското издание. Госпожа Капралова е и бивш служител на Военен клуб – Айтос. Песните на Група „Реверанс“ с ръководител Величко Апостолов прекрасно допълваха поезията на Рада, а зам.-директорът на СУ „Никола Вапцаров“ г-н Здравко Димов за пореден път показа артистичен талант в тандем с авторката. Дълги години айтозлийката е отдадена изцяло на творчеството си. За нея е истинско удоволствие да пише и да рисува. Картините ѝ оживяват дори върху камъчета. Икономист, педагог, журналист, Капралова от години живее и работи в Атина, а през 2022 г. се завръща в България.


На 21 юни 2022 г. в киносалона на Военен клуб – Айтос бе финализиран съвместния проект на военния клуб и СУ „Хр. Ботев“ гр. Айтос – „Една армия, една дружина, един град“, обвързан с Националната програма „Изучаване и съхраняване на традициите и историите на Българската армия“ на Министерството на образованието и науката и на Министерството на отбраната. Проектът има за цел да изгради ценностна система у младежите, в която патриотизмът заема специално място. В препълнената зала, учениците от СУ „Христо Ботев“ презентираха наученото по проекта, в който участваха над 120 ученици от осми до десети клас. Ръководителят на клуб „Краезнание“ при Военен клуб – Айтос г-н Иван Иларев, изнесе лекция на тема „Участие на айтозлии в Първата световна война на македонския фронт, Дойран, позиции Калатепе, Нерезов, вр. Борис“. Представени бяха любопитни факти и случки от тези събития, в които са участвали айтозлии, както и за сваления противников аероплан от айтозлията Атанас Григоров – 1917 г. и др. По проекта бе изграден патриотичен кът, посветен на постиженията на Българската армия и българската история, съхраняващ снимки, документи, въоръжение и униформи.


По покана на Военен клуб – Айтос, на 20 юни 2022 г. в киносалона на Клуба школата за слово, мелодия и театър при СУ „Христо Ботев“ от гр. Айтос представи постановката „Как цар Генгер стигна до истината“. Младите актьори пренесоха зрителите в приказното царство Астрагалия и заедно с царя прозряха истината, извървяха пътя до ценните неща в живота и отвориха сърцата си за хората от царството. Разбраха, че всеки е роден да върши добрини, и че най-ценното в живота са семейството и приятелите. Ръководител на театралната школа е бард-поетесата г-жа Татяна Йотова – съпруга на офицер от Българската Армия.


С множество награди се завърнаха танцьорите от танцова школа „Тиара“ при Военен клуб – Айтос от участието си на Международния танцов фестивал ,,Magic world”, който се проведе на 17, 18 и 19 юни 2022 г. в гр. Хасково. В конкуренция с огромен брой от най-добрите школи в цялата страна, танцьорите от школата спечелиха специалната награда в стил „Акроденс“, една първа и пет втори награди от различни категории.


На 15 юни 2022 г. във Военен клуб – Айтос бе проведено първото от поредица патриотични мероприятия, посветени на 60 години от създаването на военния клуб. По покана на служителите на Клуба, в града гостува г-н Стефан Караиванов от гр. Карлово, който е правнук на Васил Караиванов – първи братовчед на Васил Левски. В киносалона г-н Караиванов представи книгата „Васил Левски по спомени на Васил Караиванов – първи братовчед на Апостола“. Книжката е адаптирана за деца и ученици. Срещата започна с рецитал и музикална програма - поздрав за гостите от гр. Карлово, подготвена от деца – членове на клуб „Млад възрожденец“ при СУ „Н. Й. Вапцаров“ гр. Айтос. Срещата премина в емоционална обстановка и бяха зададени много въпроси за живота и делото на Васил Левски. Гостът изрази своята благодарност за перфектната организация и проявения голям интерес от айтозлии.


Танцова школа „Тиара“ при Военен клуб – Айтос взе участие в общоградските тържества по повод 24-ти май– Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. На откритата сцена на площад „Свобода“ в гр. Айтос съставът поздрави със свои изпълнения гражданите и гостите на града по случай 60 години от създаването на военния клуб.


Колективът и художествените ръководители при Военен клуб – Айтос бяха поканени на 20 май 2022 г. от кмета на града г-н Васил Едрев, на празнична среща с учителите и културните дейци от Община Айтос, по повод 24-ти май – Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. На официална церемония по награждаване на дейци на културата и изкуството, както и културни институции, които са дали своя значим принос за развитието и опазването на духовното богатство, бе удостоен с диплом за принос към културата и опазване на традициите старши експерт при Военен клуб – Айтос г-н Иван Иларев.


Танцова школа „Тиара” при Военен клуб – Айтос взе участие в първото издание на танцов фестивал „SunDance Festival 2022“, който се проведе на 2 април 2022 г. в гр. Сандански. Съставът участва с 10 танца, с които се класира на осем първи места, едно второ и едно трето място и спечели специална награда. Индивидуални награди с диплом, даващ им право за директен прием в Югозападен университет ,,Неофит Рилски” – специалност съвременна хореография, получиха участничките Мирослава Николова и Катерина Славова от проф. Янева. Във фестивала бяха представени над 200 танца в различни стилове.


Колективът на Военен клуб – Айтос участва в организацията и провеждането на мероприятията по случай 149 г. от обесването на Васил Левски, проведени на 19 февруари 2022 г. Честванията започнаха със заупокойна молитва в църквата „Св. Димитър“ в гр. Айтос, където през 1872 г. Васил Левски е пял на утринна молитва. С вълнуващи патриотични думи, стихове и песни за Левски и България, децата на ДГ „Радост“ докоснаха сърцата на айтозлии в храма, след което всички присъстващи поднесоха венци и цветя пред паметната плоча на Апостола в двора на църквата.


Служителите на Военен клуб – Айтос участваха на 6 февруари 2022 г. в организацията и провеждането на общоградските тържества по случай Освобождението на града от турско иго. Гражданите на Айтос се събраха, за да изразят своята дълбока признателност към българското опълчение и во̀ините, участвали в Освободителната война. Поклониха се пред героизма на тези айтозлии, които с перо и револвер защитиха правото на Айтос да бъде свободен. Учениците от СУ „Христо Ботев“ – гр. Айтос, представиха тържествена програма в Параклиса-костница „Свети Димитрий“, която започна със заупокойна молитва, а след това продължи с поднасяне на венци и цветя.


С филм за айтоския ветеран от Втората световна война Злати Златев стартира проектът „По стъпките на Българската Армия – традиции и история“ на СУ „Елин Пелин“ – с. Руен, в партньорството с Военен клуб – Айтос. Проектът е по Национална програма на Министерството на образованието и науката (МОН) и на Министерството на отбраната (МО) „Изучаване и съхраняване на традициите и историята на Българската армия“ 2021 г. Филмът, заснет от Военния телевизионен канал, по идея на клуб „Краезнание“ при Военен клуб – Айтос, бе прожектиран на 29 ноември 2021 г. пред учениците. В него ветеранът от гр. Айтос разказва за своите перипетии по бойните полета на войната, интересни събития и случки, както и спомени за загиналите си другари. Учениците бяха искрено развълнувани от историите на ветерана, впечатлени от ясните спомени и бистрия ум на 98-годишния мъж и изявиха желание за организиране на среща на живо с г-н Злати Златев, за да му зададат своите въпроси и да го поздравят за службата в полза на родината.


Танцова школа „Тиара“ при Военен клуб – Айтос завоюва пореден успех в провелия се от 26 до 28 ноември 2021 г. Международен фестивал на изкуствата ,,Утринна звезда” – гр. Банско 2021 г. Формацията, водена от своята талантлива ръководителка г-жа Златина Колева, спечели едно първо място, три втори места и две трети места. Със своите великолепни изпълнения малките грации потвърдиха за пореден път, че танцова школа „Тиара“ е една от най-успешните формации при ИА „Военни клубове и военно-почивно дело“.


На 2 октомври 2021 г. в гр. Айтос, по инициатива на клуб „Краезнание“ при Военен клуб – Айтос с ръководител г-н Иван Иларев, бе организирано тържество по случай 60 години от създаването на 24-та танкова бригада гр. Айтос. Над 100 души от всички краища на страната, свързали живота си с 24-та танкова бригада, дойдоха на тържественото честване на юбилея. На паметната плоча пред военния клуб бившите во̀ини положиха цветя за празника и в памет на починалите си другари. За юбилея бе издадена книгата „История на един гарнизон, факти, фотоси и спомени“, проследяваща историята на Айтоския гарнизон. Автори на книгата са членовете на клуб „Краезнание“ о. з. капитан Иван Иларев, о. з подп. Йотко Йотов и о. з. подп. Георги Коев. Любопитен факт е, че 14 офицери от 24-та танкова бригада са достигнали до звание Генерал. На тържеството присъстваха: полк. Нено Ненов – бивш командир на танковата бригада, бригаден генерал Васил Джелебов – бивш командир на 24-та зенитна батарея от състава на 24-та танкова бригада, генерал-лейтенант Галимир Пехливанов – бивш представител на началника на отбраната във Военния комитет на НАТО, настоящият зам.-министър на Министерството на регионалното развитие и благоустройство Валентин Граматиков, който също е служил в айтоското поделение, и други. Екземпляри от специално издадената книга бяха подарени от съавтора на книгата г-н Иван Иларев на кмета на гр. Айтос г-н Васил Едрев, директорите на айтоските училища и на библиотеката на Народно читалище „Васил Левски 1869“ гр. Айтос, с пожелание да изучават, съхраняват и предават спомена за 24-та танкова бригада за идните поколения.


По случай 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, кметът на гр. Айтос г-н Васил Едрев награди с грамота за принос към културата в Община Айтос ръководителката на танцова школа „Тиара“ при Военен клуб – Айтос г-жа Златина Колева. Събитието се състоя на 20 май 2021 г. в заседателната зала на общински съвет гр. Айтос. Кметът на града изказа благодарност за всеотдайността, високия професионализъм на г-жа Колева и за спечелените за гр. Айтос множество награди от Национални и Международни конкурси и първенства.


От 17 до 23 май 2021 г. във фоайето на Военен клуб – Айтос бе експонирана изложба под надслов „20 години в полза на армията“, проследяваща историята на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“ през годините. Старши експертът при военния клуб г-н Иван Иларев разказа подробности около създаването и дейността на Агенцията пред посетителите и отговори на зададените му въпроси. Събитието премина при засилен интерес и добра организация.


Танцова школа „Тиара“ при Военен клуб – Айтос подготви 16 танца, с които се яви на провелия се на 8 май 2021 г. в гр. Пловдив Международен танцов конкурс „Пловдив древен и вечен“. Във фестивала участваха над 270 композиции. Танцовата школа при военния клуб участва в 5 танцови стила - Musical theatre, Urban Dance, Acrobatic Dance, Open и Lyrical. Съставът на ръководителката Златина Колева се завърна с 9 първи, 3 втори и 1 трето място. „За нас е успех, че въпреки трудната ситуация, в която сме поставени всички, на първо място съставът успя да се задържи, да запазим танцьорите си в добра физическа форма, да подготвим композиции на необходимото ниво за подобен тип конкурс, а наградите са едно приятно допълнение, като оценка за положения труд.“ – сподели талантливата ръководителка г-жа Колева. През 2021 г. школата навършва 10 години от създаването си, във връзка с което са подготвени редица изненади за всички, които следят изявите ѝ. През годините са спечелени множество награди от републикански и международни конкурси, медали от световно първенство по танци, участие в телевизионното предаване ,,България търси талант“ и в многобройни празнични и благотворителни концерти.


По инициатива на клуб „Краезнание“ при Военен клуб – Айтос и с обединените усилия на патриотичните организации в гр. Айтос – СОСЗР, Инициативен комитет „Войнска памет“, Общински комитет „Васил Левски“ и със съдействието на Община Айтос, бе организиран тържествен ритуал за препогребването на тленните останки на руския во̀ин Андрей Гаевски, който е участвал в боевете за освобождението на Айтос.

Гробът с тленните останки на руския во̀ин е от 1878 г. и е открит в двора на къща в с. Карагеоргиево – Община Айтос, като за него са се грижили поколения наред обитателите на имота, чувствали Гаевски като свой близък, любим човек.

След подадена информация за възможна опасност от унищожаване на гроба бяха извършени спешни спасителни действия.

Бързата реакция и обединените усилия на местната патриотична общност спомогнаха за навременното пренасяне на тленните останки и паметния кръст в параклиса костница „Св. Димитър“ в гр. Айтос, където след заупокойна молитва за загиналите за освобождението на Айтос, тленните останки на Андрей Гаевски бяха препогребани н 6 февруари 2021 г. в двора на параклиса.

С финансовата подкрепа на Генералното Консулство на Русия в гр. Варна бе изработена нова надгробна плоча, даваща подробна информация за артилериста Андрей Гаевски.

Водещия на мероприятието г-н Иван Иларев – председател на клуб „Краезнание“ при Военен клуб – Айтос, отправи молба към руския консул за съдействие за издирване на потомци на героя.

Ритуала по полагане на тленните останки уважиха Владимир Александрович Климанов – генерален консул на Руската Федерация, кметът на гр. Айтос г-н Васил Едрев, представители на руската общност - гр. Бургас, директори на училища и членове на патриотични организации.

В словото си г-н Климанов изказа своето възхищение от перфектната организация и тържественост на мероприятието.


По покана на СОСЗР и клуб „Традиция“ – гр. Тетевен, на 22 септември 2020 г. председателят на клуб „Краезнание“ при Военен клуб – Айтос г-н Иван Иларев взе участие в тържество по откриването на паметник на ген. Владимир Вазов пред къщата му в с. Рибарица, Община Тетевен. Това е мястото, където героят от Дойран прекарва последните дни от живота си. На мероприятието присъстваха областният управител на Област Ловеч, кметовете на гр. Троян и гр. Тетевен, членове на СОСЗР – гр. Тетевен, клуб „Традиция“ – гр. Тетевен, ученици и граждани.


По покана на Военен клуб – Айтос, на 9 септември 2020 г. айтоската поетеса и бивша служителка на клуба г-жа Рада Капралова представи пред родна публика петата си книга „Родината в мен“ – патриотични стихове и разкази. Творчеството на г-жа Капралова отдавна се радва на успех и вече е прескочило пределите на България. Тя е член на Клуба на дейците на културата ,,Нов живец“ в Атина, Гърция. Участва в български, гръцки, балкански и международни литературни конкурси и печели много награди.


С поредно признание за упорития труд се завърнаха от участие в ХХIХ-ти Международен фестивал на изкуствата „Утринна звезда“ Черноморец/Созопол 2020 г., танцьорите от танцова школа „Тиара“ при Военен клуб – Айтос, водени от талантливата им ръководителка Златина Колева.

Фестивалът се проведе на 20 август 2020 г. в гр. Созопол.

Съставът бе награден от компетентното жури с шест първи, четири втори, две трети места и една специална награда.

С това си постижение танцова школа „Тиара“ за пореден път доказа, че постоянството и силната мотивация водят до надграждане и постигнати високи резултати!


По покана на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – гр. Созопол, Акробалет „Тиара“ при Военен клуб – Айтос и инструменталисти от клуба изнесоха концертна програма пред членове на Съюза и гости на гр. Созопол, по случай отбелязване на 70-тата годишнина от създаването на Девети отделен дивизион торпедни катери и 50-тата годишнина на ликвидираната преди 15 години Бригада леки ударни сили – гордостта на Созопол и мощта на Българските Военноморски сили.

Мероприятието се проведе на 3 юли 2020 г. в амфитеатър „Аполония“ – гр. Созопол.

Присъстваха кметът на гр. Созопол, председателят на общинския съвет в гр. Созопол, зам.-кметът по културата – гр. Созопол, общински съветници, членове на военно-родолюбиви съюзи, граждани и гости на града.


На 19 юни 2020 г. служителят на Военен клуб – Айтос и председател на Съюза на ветераните от войните на България – Айтос г-н Иван Иларев, заедно с кмета на град Айтос г-н Васил Едрев, гостуваха в дома на ветерана от Втората световна война 97-годишния Злати Златев – участник в битката при Страцин и в боевете при Драва и Стражин през Втората световна война, като картечар в инженерна рота.

Градоначалникът връчи на ветерана юбилеен медал „75 години от Втората световна война“, от името на министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

С указ на президента на Русия Владимир Путин е присъдено и второто отличие „75 години от победата във Великата отечествена война 1941 – 1945 г.“, като медалът беше връчен от г-н Иван Иларев.

Гостите бяха посрещнати в дома на Злати Златев от двете му дъщери и внучката му Милена, които споделиха радостта на любимия баща и дядо.


Младши експерт при Военен клуб – Айтос г-н Иван Иларев, заедно с кмета на града г-н Васил Едрев, взе участие в тържество по връчване на юбилейни медали „75 години от Втората световна война“, което се проведе на 17 юни 2020 г. в зала „Тържествена“ на Община Бургас.

На тържеството бяха връчени медали от президента на Руската федерация и от министъра на отбраната на Република България.

Отличията за ветерана от гр. Айтос Злати Тодоров Златев бяха получени лично от кмета на гр. Айтос. Същите ще бъдат официално връчени на ветерана на тържество, организирано от Община Айтос и Военен клуб – Айтос.


Колективът на Военен клуб – Айтос взе участие в общоградските тържества по случай 2 юни - Ден на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България.

Тържествата започнаха пред паметника на Христо Ботев в градската градина в гр. Айтос, където след тържествен ритуал с участието на ученическия гвардейски отряд при СУ „Христо Ботев“ гр. Айтос, бяха положени венци и цветя в знак на признателност от институции, патриотични организации и граждани.

Възпоменателното тържество продължи пред паметника на Христо Ботев в двора на училището. Изнесена бе културно-художествена програма с послания и вечните стихове на големия поет-революционер.


На 20 февруари 2020 г. в киносалона на Военен клуб – Айтос, по покана на военния клуб, гостува потомъка на Васил Левски – Стефан Караиванов от гр. Карлово.

На срещата бе представена книгата „Васил Левски по спомени на Васил Караиванов – първи братовчед на Апостола“. Учениците от III б клас и IV б клас при СУ Н. Й. Вапцаров“ – членове на Клуб „Млади възрожденци“, поднесоха тържествена програма от стихове за Апостола. След вълнуващото и емоционално начало, децата имаха възможността да чуят автентични разкази за живота и делото на Апостола и неговите съратници, както и да зададат въпросите си към госта. Любопитен факт е, че Васил Караиванов е касиер на Карловския революционен комитет и първи кмет на Карлово след Освобождението. Васил Левски често е гостувал в Караивановия хан на тайни срещи с комитетските люде.

На мероприятието присъстваха кметът на град Айтос, директори на училища, ученици, граждани, членове на военно-патриотични съюзи и местни медии.


Колективът на Военен клуб – Айтос участва в организацията и провеждането на мероприятията по случай 147 г. от обесването на Васил Левски.

Честванията започнаха със заупокойна молитва от отец Ромил Негозов в църквата „Св. Димитър“ в гр. Айтос.

С вълнуващи патриотични думи, стихове и песни за Левски и България, децата на ДГ „Радост“ докоснаха сърцата на айтозлии в храма, след което всички присъстващи поднесоха венци и цветя пред паметната плоча на Апостола в двора на църквата.


Колективът на Военен клуб – Айтос и Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва организираха тържествено отбелязване на Деня на лозаря – Трифон зарезан.

Мероприятието се проведе на 13 февруари 2020 г. в клуба на СОСЗР в гр. Айтос.

Прожектиран бе филм и изнесена лекция, проследяващи възникването на празника и неговото отбелязване в България.

След проведения конкурс за най-добро вино, произведено от членове на Съюза, отличените бяха наградени с грамоти, а класираният на първо място получи честта да покаже различни начини за зарязване на лозите с цел по-качествена и богата реколта.


Служителите на Военен клуб – Айтос участваха на 6 февруари 2020 г. в общоградските тържества по случай Освобождението на града от турско робство.

Гражданите на Айтос се събраха, за да изразят своята дълбока признателност към българското опълчение и во̀ините, участвали в Освободителната война. Поклониха се пред героизма на тези айтозлии, които с перо и револвер защитиха правото на Айтос да бъде свободен.

Учениците от клуб „Млади възрожденци“ при СУ „Никола Вапцаров“ представиха тържествена програма в Църковния храм „Свети Димитър“, която започна със заупокойна молитва, а след това продължи с шествие и поднасяне на венци и цветя.


Служители на Военен клуб – Айтос взеха участие в организацията и провеждането на тържествата по случай „Богоявление“ в гр. Айтос.

Въпреки студеното време и силния вятър, много граждани дойдоха на 6 януари 2020 г. в храм „Св. Йоан Кръстител“ в парк „Славеева река“, където рано сутринта отец Ромил Негозов отслужи Света Литургия и Велик Богоявленски водосвет.

20-годишният Ивайло Димитров хвана кръста на Богоявление и се оказа най-бърз от единадесетте смелчаци, които храбро се потопиха в ледените води на специално направения бент на река „Славеева“.

Богоявленският празник продължи в Архитектурно-етнографския комплекс „Генгер“ с освещаване на знамето на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва гр. Айтос и знамето на VІ-ти Ученически Гвардейски отряд на СУ „Христо Ботев“ гр. Айтос. По-късно, младите гвардейци поведоха дълго хоро.

Кметът Васил Едрев поздрави айтозлии и имениците, благодари на 11-те смелчаци и им връчи награди. „Казват, че ако времето на Йордановден е студено и сухо, това е знак за плодородна и добра година! Вярвам, че ще е така! Нека 2020 г. да е здрава за всички Вас и за децата на Oбщина Айтос“, каза още градоначалникът на общоградския празник в „Генгер“.


С празничен концерт по случай Коледните и Новогодишни празници, съставите при Военен клуб – Айтос поздравиха членовете на военно-патриотичните съюзи, военнослужещи, техните семейства, ученици и граждани.

Мероприятието се проведе на 19 декември 2019 г. в киносалона на военнния клуб в гр. Айтос.

Гостите на представлението бяха очаровани и заредени с коледно настроение, позитивизъм и вяра в доброто.


Акробалет „Тиара“ при Военен клуб – Айтос завоюва пореден успех в провелия се от 27 ноември до 1 декември 2019 г. XXVIII Международен фестивал на изкуствата ,,Утринна звезда” гр. Банско 2019.

Формацията, водена от своята талантлива ръководителка г-жа Златина Колева, участва с общо дванадесет танца и спечели 10 първи места, 2 втори места и 1 специална награда.

Със своите изпълнения малките грации потвърдиха за пореден път, че акробалет „Тиара“ е един от най-успешните състави към ИА „Военни клубове и военно-почивно дело“.


На 12 септември 2019 г. Инициативен комитет „Войнска памет“ гр. Айтос и Община Айтос организираха възпоменателно тържество за откриването и освещаването на паметник на 180-те загинали във войните айтоски во̀ини.

Идеята за паметник на загиналите във войните айтозлии е от близо век. През времето се организират комитети и сдружения с тази цел, но паметникът така и не се случва. През 2019 г. Инициативен комитет „Войнска памет“ - Айтос с председател г-н Иван Иларев решават да реализират вековната идея. В комитета сили обединяват всички патриотични организации в региона, които с помощта на местната власт и Министерството на отбраната на Република България успяха да изградят паметника за по-малко от седем месеца.

С упоритата работа на Инициативния комитет, пълната подкрепа от местната власт, Министерството на отбраната и неоценимата помощ на дарителите, на 12-ти септември 2019 г. паметникът бе открит и осветен.

Автор на проекта е скулпторът от гр. Добрич г-н Христо Митев.

На церемонията присъстваха Представителният духов оркестър и военнослужещи от Български военноморски сили - гр. Варна, гвардейци от 6-ти Ученически гвардейски отряд - гр. Айтос, представители на Министерство на отбраната, членове на СОСЗР, СВВБ, народни представители, общински съветници, ученици и граждани.

Паметникът бе открит официално от кмета на Община Айтос г-н Васил Едрев и г-н Иво Антонов – директор на Дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотичното възпитание“ в Министерството на отбраната.

Почетен гост на откриването бе Злати Златев, който единствен от айтоските ветерани успя да присъства на чаканото от десетилетия събитие. След като оказа почит към своите другари от фронта, той през сълзи успя да промълви само „Доживях“.

Своето слово председателят на Инициативния комитет г-н Иван Иларев завърши с думите – „Спете спокойно момчета! Вашето дело и саможертва са осветлени! Вече имаме място, където да положим цвете и венец на признателност!“.


С песента „Празнично ретро“ по музика и изпълнение на Хриска Стойкова, на 11 юни 2019 г. във Военен клуб – Айтос започна срещата на айтоската поетеса Геновева Зафирова с приятели и почитатели. Текстът на популярната преди десетина години песен за родния град, по стихове на Зафирова, беше добър повод айтозлии да си припомнят творчеството ѝ и да я поздравят за новата, пета поетична книга „В шепот тайнствен заслушана“.

Лирическите герои в новата стихосбирка на поетесата са анонимни, „защото поетичната реч не се нуждае от подробна конкретика“. Впечатлени от нейните стихове, второкласници от СУ “Н. Й. Вапцаров“ гр. Айтос я поздравиха с рецитал по стихове от новата ѝ книга, а групата за стари градски песни „Реверанс“ при военния клуб поднесе на авторката като специален поздрав песента „Ти помниш ли“.

Голямата изненада на вечерта бяха песните по стихове на Зафирова, които учителят по английски език в СУ „Н. Й. Вапцаров“ г-н Здравко Димов за първи път представи пред публика. Според него „римите на айтозлийката носят своята изключителна музикалност, затова създаването на песните е естествен процес“.


Групата за стари градски песни и шлагери „Реверанс“ при Военен клуб – Айтос се завърна със сребърен медал от VIII-и Балкански шампионат по фолклор „Евро фолк – Жива вода“, който се проведе от 6 до 10 юни 2019 г. в гр. Хисаря, Област Пловдив.

Музикалните празници “Евро фолк” се състоят от четиридесет и пет музикални фестивала и се провеждат под егидата на Европейска Асоциация на Фолклорните фестивали – ЕАFF в различни европейски градове. Основно събитие на Музикални празници “Евро фолк” е Фестивал №1 в Европа на традиционните народни изкуства - Старопланински събор “Балкан фолк” в България. В него ежегодно участват от 7 000 до 15 000 музиканти, певци и танцьори.

Характерна особеност на Музикалните празници “Евро фолк” е, че всички изпълнения се записват с професионална аудио и телевизионна техника и най-добрите от тях се излъчват многократно по повече от 20 кабелни и сателитни телевизии, както и по Световната интернет телевизия „EuroFolkTV“.


На 17 май 2019 г. в ресторант „Колизеум“ в гр. Айтос бе проведена Традиционна среща на кмета на гр. Айтос г-н Васил Едрев с културните дейци по случай 24-ти май. В знак на признателност към дейността на Военен клуб – Айтос за културното и патриотично възпитание в града, колективът на Клуба ежегодно е гост на събитието. На бляскава церемония бяха наградени всички заслужили дейци на образованието и културата на Община Айтос. В категория „Дейци на културата“, с диплом за високи постижения и принос към културата на Община Айтос, бе награден служителят на военния клуб г-н Иван Иларев. Оценката на Айтоската общественост е, че г-н Иларев е ръководител с изключителен принос за патриотичното възпитание на децата и младите хора. Председател е на Инициативния комитет за изграждане паметник на загиналите във войните в гр. Айтос и дълги години работи ползотворно с Община Айтос, културните институции и училищата в града.


Колективът на Военен клуб – Айтос взе участие в общоградските тържества по случай 9 май - Ден на Европа и Ден на победата над хитлерофашизма.

Единственият ветеран, който присъства на празника тази година, е 96-годишният Злати Златев.

„За последен път тази година на 9 май, поставяме цветя пред паметната плоча на загиналите във войните от Айтоска околия. Най-сетне, след 74 години, Айтос ще има паметник, който да увековечи паметта на героите, дали живота си за България“ - заяви кметът на гр. Айтос Васил Едрев.

Служителите на военния клуб са част от ръководството на инициативния комитет за построяването на паметник на загиналите във войните от гр. Айтос, който ще бъде построен на мястото на паметната плоча.

Семейство от Айтос, които са наследници на ветеран от войните, донесоха на празника руско знаме-реликва, участвало в боевете за Берлин през 1945 г., съхранено от баща им.


Акробалет „Тиара” при Военен клуб - Айтос взе участие в „XXI Национален фестивал на детската книга – Сливен, който се проведе от 8 до 10 май 2019 г.

Грациите представиха своите танци на сливенската публика, а тя от своя страна ги аплодира бурно.

Фестивалът е под патронажа на г-жа Цвета Караянчева – председател на 44-то Народно събрание на Република България, и се организира от Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен в партньорство с Министерството на културата, Община – Сливен, Областна администрация – Сливен, Асоциация „Българска книга“, Държавна агенция за българите в чужбина, най-големите детски издателства и др.


На 8 май 2019 г. при честванията в гр. Бургас на 130-годишнината от създаването на 24-ти пехотен черноморски полк, младши експертът при Военен клуб - Айтос Иван Иларев бе удостоен с почетна грамота за дългогодишната му успешна обществено-полезна и родолюбива дейност и принос в организационното укрепване на общинската организация на СОСЗР – Айтос, от председателя на СОСЗР ген. о. з. Златан Стойков.

Грамотата връчи бриг. ген. о. з. Васил Джелебов.

Присъстваха представители на военните формирования, Община Бургас, Област Бургас, служители на Териториален отдел – Бургас, членове на патриотичните съюзи, потомци на ветерани и жители на гр. Бургас.


За постигнати високи резултати при изпълнение на служебните задължения и във връзка с 6-ти май - Ден на храбростта и Празник на Българската армия, на 7 май 2019 г. в зала „Тържествена“ на Централен военен клуб със заповед на министъра на отбраната бяха наградени цивилни служители на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело“.

Иван Иванов Иларев – младши експерт във Военен клуб – Айтос към Териториален отдел – Бургас в Главна дирекция „Военно-почивно дело и военни клубове“ бе награден с предметна награда сувенирен нож „Манлихер“.

Наградите връчи г-н Анатолий Величков - заместник-министър на отбраната, в присъствието на ръководството и служители на Агенцията.


Шахматен мемориал „Иван Шопов – 2019 г.“ се проведе на 20 април 2019 г. във Военен клуб – Айтос. Подобно престижно и мащабно състезание по шахмат в гр. Айтос не е организирано от времето на покойния вече треньор и шахматен деятел майстор на спорта Иван Шопов.

В турнира взеха участие 91 шахматисти от цялата страна. Имаше 45 шахматни дъски и участници от Република Северна Македония, Русия и Великобритания. Присъствието на петима гросмайстори, на трима международни майстори и 54 градирани състезатели направи състезанието много оспорвано.

Наградите на победителите бяха връчени от кмета на Община Айтос г-н Васил Едрев. Организаторите благодариха за перфектното съдийство на Димитър Илчев и на домакините от военния клуб за условията и отлично подредената зала.


На 15 април 2019 г. в Народно читалище „Васил Левски“ - гр. Айтос беше организиран великденски благотворителен концерт под наслов: „Бъди човек – подари великденска вечеря на пенсионер в нужда – 2019“.

Вече пета поредна година младежи от гр. Айтос организират инициативата, в която участват състави и индивидуални изпълнители от училищата и културните институции в града, с цел набиране на средства за закупуване на хранителни продукти, които да се раздават на пенсионери в нужда в навечерието на Великден.

От името на Военен клуб - Айтос участие в концерта взе акробалет „Тиара“ с ръководител Златина Колева.


Тържествена церемония по връчване на представителното знаме на 6-ти Ученически гвардейски отряд на Средно училище „Христо Ботев“ – Айтос се състоя на 12 април 2019 г. на площад „Свобода – гр. Айтос.

Проектът се осъществи в партньорство с Военен клуб – Айтос, под патронажа на президента на Република България ген. Румен Радев.

Знамето бе връчено от директора на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотичното възпитание“ на Министерството на Отбраната г-н Иво Антонов.

Специално за събитието гостуваха д-р Денислава Ангелова – организатор на инициативата и председател на Асоциацията „Докосни дъгата“, гвардейски духов оркестър, военнослужещи от военно формирование 54950 – Бургас с флотилен адмирал Мален Чубенков, началника на отдел „Военни клубове и социални дейности“ при ИА „Военни клубове и военно-почивно дело“ г-жа Ралица Тодорова.

От името на министъра на отбраната на Репубрика България г-н Красимир Каракачанов, юбилеен медал за активна военно-патриотична дейност бе връчен на служителя на Военен клуб - Айтос г-н Иван Иларев.

Събитието премина при засилен интерес и добра организация, и се превърна в общоградски празник за жителите на града.


С ново уникално постижение се завърнаха танцьорите от акробалет „Тиара“ при Военен клуб – Айтос от участието си в Осми международен танцов фестивал „Пловдив Древен и вечен“ 2019 г. Грациите от „Тиара“ представиха своите танци пред журито на фестивала в три последователни дни, (5, 6 и 7 април 2019 г.) и бяха наградени с две първи, две втори, и една трета награди.


По инициатива на Военен клуб – Айтос и СУ „Христо Ботев“ гр. Айтос, на 29 март 2019 г. във военния клуб беше представен спектакълът „Малкото джудже“ от актьорите от Държавен Куклен Театър – Сливен.

На представлението малчуганите се запознаха с персонажа на Якоб Рубенщайн. Това е името на малкото джудже, чиято единствена цел е да открие златото, скрито в недрата на планината. Но когато гората е обзета от пожар, той се оказва изправен пред най-сложната задача в своя живот – да премине през пламъците, да пресече реката и да се срещне лично със Злата вещица – единствената, която може да спре огъня.

Приказката е за неподозираните качества, които всеки от нас носи у себе си. Вълшебна и интригуваща история, която грабна вниманието на децата в залата.


С цветя и венци колективът на Военен клуб – Айтос почете Апостола на свободата Васил Левски по повод 146-годишнината от неговата гибел.

На 19 февруари 2019 г. ученици, граждани и общественици дойдоха, за да отдадат своята почит към Дякона пред паметната плоча в църквата „Св. Димитрий Солунски“ в гр. Айтос, където през 1872 г. Левски е пял на утринна литургия.

В храма звучаха стиховете и песните на малчуганите от Детска градина „Славейче“ за живота, идеите и делото на безсмъртния българин, а заупокойна молитва в памет на Апостола отслужи ставрофорен свещеноиконом Ромил Негозов.


На 15 февруари 2019 г. в киносалона на Военен клуб – Айтос бе експонирана изложба „Морското образование в България и Първата световна война“.

Изложбата, финансирана по проект на Агенция за икономическо развитие – Варна, представи г-н Живко Костадинов – началник на Териториален отдел Варна към Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“.

Показани са архивни фотоси от създаването на първото Военноморско училище до обучението на курсантите, гостуването им в различни школи в Германия и Италия, строителството на бойни кораби и портретите на част от ръководителите на висшето училище.

Експозицията гостува във Военен клуб – Айтос до 28 февруари 2019 година.


Военен клуб – Айтос, Териториален отдел – Варна при ИА „Военни клубове и военно-почивно дело“, Регионален исторически музей Добрич и Агенция за икономическо развитие – Варна, поканиха айтозлии на представената от началника на Териториален отдел – Варна г-н Живко Костадинов изложба „Освобождението на Добруджа по време на Първата световна война 1916-1917 година“. Изложбата бе официално открита на 4 февруари 2019 г. във военния клуб в гр. Айтос. В своето слово г-н Живко Костадинов призна, че изложбата за първи път гостува в град с мащабите на Айтос. До този момент тя е представяна само в областни градове, а целта ѝ е да се покажат фотоси, които не са показвани в нито един музей и до които широката общественост не е имала достъп. Според него, за Първата световна война се знае малко, особено в югоизточните части на България. Ученици от айтоските училища, членове на военно-патриотични съюзи, представители на клубове и организации и много граждани посетиха събитието, включващо 21 табла с архивни снимки, документирали храбростта на българската армия при освобождението на Добруджа преди век. През следващите дни изложбата бе посетена от представители на общинския съвет, кметът на град Айтос, общественици и граждани.


По покана на Военен клуб – Айтос и Тракийско дружество „Тракия“ - гр. Айтос, на 14 януари 2019 г. група за автентичен фолклор от поморийци с еркечки корен гостува във военния клуб с уникална изложба на традиционни мъжки и женски народни носии от с. Еркеч.

Представянето започна с автентични еркечки песни и хора, изпълнени от групата за автентичен фолклор „Здравец“ - гр. Поморие. Детайли от еркечката носия за различни празници и обреди представи Петка Златинова от гр. Поморие.

Любопитна подробност е, че Еркеч пази цветни и пищни костюми, които не са се променяли в продължение на 400 години.

Домакините от военния клуб бяха поканили и битов хор „Българка“ при Тракийско дружество „1897 Петър Киприлов“ - гр. Айтос, който поздрави гостите с тракийски песни.

Срещата се превърна в събитие с ярко патриотично послание към младите хора в залата – да пазят и да пренасят в годините напред българските народностни традиции.


По инициатива на председателя на клуб „Краезнание“ при Военен клуб – Айтос, репортери от Военния телевизионен канал пристигнаха в гр. Айтос на 09.01.2019 г. за заснемане на репортаж с ветерана от Втората световна война Злати Тодоров Златев от гр. Айтос, което да се отрази в предаването „Ветераните говорят“. В интервюто ветеранът сподели любопитни случки от участието си в боевете при Страцин и Стражин на 24.10.1944 г. в състава на Първа пионерна дружина като картечар, описвайки подробно атаката на немски бункер и разминиране на минно поле от неговото миночистачно отделение в 3 часа посреднощ, преминавайки през река Пчиня. Деветдесет и шестгодишния бай Злати с трепет и вълнение сподели спомени от бомбардировките на гр. София през 1943 г., на които той е станал свидетел като войник.


На 6 януари 2019 година служителите от Военен клуб – Айтос взеха участие в организацията и провеждането на мероприятията по случай Богоявление. Празникът започна с празнична Света Лигургия и Великия Богоявленски водосвет, отслужени от ставрофорен иконом Ромил Негозов, след което кръстът бе хвърлен във водите на „Славеева река“ - гр. Айтос. За запазване традицията по освещаване бойните знамена на Българската армия деца, облечени в гвардейски униформи и водени от председателя на клуб „Краезнание“ при военния клуб г-н Иларев, поднесоха знамето на СОСЗР - гр. Айтос за освещаване. Празникът продължи с награждаване от кмета на града г-н Едрев на участниците в спасяването на кръста, с пожелание за здраве и спорна година.


На 19 декември 2018 г. в зрителна зала на Военен клуб – Бургас се проведе коледен концерт, организиран от Военен клуб – Бургас и Военен клуб – Айтос.

Танцов ансамбъл „Лазур“ при ВК – Бургас, акробалет „Тиара“ при ВК – Айтос и Студио за сценични изкуства „Порос“ при ВК – Бургас заредиха гостите на мероприятието с празнично настроение, а малките талантливи певици от Вокално студио „Точно време“ при ВК – Бургас впечатлиха зрителите и гостите със завидни певчески умения и типична детска непринуденост, за което заслужено бяха бурно аплодирани.

Мероприятието премина при добра организация, усмивки и много коледно настроение.

На концерта присъстваха служителите на военни формирования, ползватели на социалната кухня, родители и служители на военния клуб.


На 3 ноември 2018 година членове на клуб „Краезнание“ при Военен клуб – Айтос взеха участие в панихида и полагане на венци и цветя по случай Архангелова (мъжка) задушница в гр. Трявна. Мероприятието беше осъществено съвместно с Регионален клуб „Традиция“ – гр. Трявна, пред църквата „Св. Архангел Михаил“.


Тържества по случай 1 ноември – Ден на народните будители, с активното участие на Военен клуб – Айтос, се проведоха на 1 ноември 2018 година в двора на църквата „Св. Димитрий Солунски“ в гр. Айтос. На това място е изграден паметник на Даскал Буньо, който през 1868 г. основава първото училище в града, както и читалището през 1869 г. Гости на тържествата бяха кметът на град Айтос г-н Васил Едрев, ученици, учители, културни дейци и членове на родолюбиви организации.


На 26 октомври 2018 година в клуба на Тракийското дружество в гр. Айтос се състоя публично представяне на проекта за паметен знак на учителя, свещеника и революционера Петър (Пею) Киприлов, с участието на младши експерт при Военен клуб – Айтос Иван Иларев. Проектът бе представен с видеа, снимки и документи пред събралите се родолюбиви граждани и бе проследено изпълнението на изискванията от Наредбата за изграждане на паметници и мемориални обекти на територията на Община Айтос. Революционното движение в Източна Тракия, в годините преди и след освобождението на България от османско иго, е неразривно свързано с живота и делото на Петър Киприлов, известен в историята като Странджанския Левски.


Творческите формации при Военен клуб – Айтос взеха участие в общоградските тържества по случай празника на града – Димитровден, които се проведоха на 26 октомври 2018 година на площад „Свобода“ в гр. Айтос. Празникът започна с официално посрещане на шампионката Мариела Костадинова – 16-годишна акробатка, и партньорът й Панайот Димитров от гр. Бургас. Те се завърнаха със златни медали от Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес. Отличията бяха първите за България в акробатиката. Мариела Костадинова е родена и израснала в гр. Айтос и дълги години тренира в Клуба по спортна акробатика „Орел“ в родния си град. По този повод Общинският съвет на града удостои знаменитата айтозлийка със званието „Почетен гражданин на Айтос“. Официални гости на събитието бяха Негово Преосвещенство Агатополски епископ Йеротей, зам. областният управител на Бургаска област проф. Севдалина Турманова, флотилен адмирал Мален Чубенков - командир на флотилия „Бойни спомагателни кораби“ на БМС и др. След официалната част тържествата продължиха с народни танци, с участието на формации от военния клуб, читалищни състави и групи по народни танци от айтоските училища. Празникът продължи с концерт на Николай Славеев, известен като Славеят на Родопите, и приключи с участието на Руслан Мъйнов и духов оркестър „Виво Монтана“.


На 22 октомври 2018 година във Военен клуб – Айтос гостуваха курсанти от Военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ - гр. Варна. Те презентираха пред ученици от айтоските училища професията военен моряк и условията и реда за кандидатстване във Висшето военноморско училище.


Изложба, посветена на айтозлията Филип Кутев, беше открита на 22 октомври 2018 година във фоайето на Военен клуб – Айтос. Експозицията е посветена на 115-годишнината от рождението на композитора и празника на града – Димитровден. В речта си пред посетителите краеведът г-н Петър Панчев акцентира върху живота и делото на Филип Кутев и неговия принос за развитието на военната музика, театър и художествената самодейност във военните клубове.


Военноисторическа реконструкция „Боят при Дойран“ се проведе на 15.09.2018 г. до гр. Троян. Тази реконструкция представлява финал на честванията на 100 г. от Първата световна война. По своя мащаб, автентичност и присъствие тя се явява най-голямата, правена някога в България. В честванията участие взеха и членове на клуб „Краезнание“ при Военен клуб Айтос. От 18 до 19 септември 1918 г. при Дойран през Първата световна война части на Българската Армия спират настъплението на Английската армия. Битката е третата и последна от Дойранската епопея. Българските части показват голяма смелост, въпреки че съотношението е 6 към 1 в полза на съглашенските сили. На 16 септември 1918 г. частите на Антантата започват ново масирано настъпление срещу Дойранската позиция, като срещу защитаващата я Девета Плевенска дивизия, която по това време е в състав 58-ми, 17-ти, 33-ти и 57-ми пехотни полкове, както и 34-ти полк в дивизионен резерв и 4-ти полк в армейски резерв, са хвърлени 4-ри английски и 2-ри гръцки дивизии с числен състав 75000 души, под командването на генерал Джордж Милн. Битката остава в аналите като една от най-големите военни победи в историята ни и влиза в английските военни учебници. Генерал Владимир Вазов, командир на 9-та Плевенска дивизия, пише по-късно: „Цели камари от хиляди трупове задръстиха скатовете.Това не бяха наемници сенегалци или араби, а чистокръвни англичани от Лондон, Бирмингам и Кембридж“. Английският премиер лорд Джордж признава: „В никоя война англичаните не са давали наведнъж толкова много жертви, както при Дойран“.


Служители на Военен клуб Айтос и членове на клуб „Краезнание“ взеха участие в тържествено откриване на паметна плоча по случай 50 години от бойните пускове на ОТР (Оперативно тактическа ракета), което се проведе на 01.09.2018 г. в гр. Приморско.

На 28.06.1968 г. в 6 часа е произведен пуск с оперативна тактическа ракета 8К14 от позиция в близост до с. Веселие. Пускът е извършен от 4-та стартова батарея на Ямболската бригада. Мишената е на разстояние 120 км, северно от гр. Балчик в Черно море. Резултатът е с оценка „Отличен“.

В тържеството участваха членове на СОСЗР от Област Бургас, ракетчици от Ямбол, Бургас, Айтос и Карлово.

Почетният строй бе приет от контраадмирал Митко Петев.


По покана на инициативния комитет, служители от Военен клуб Айтос и членове на клуб „Краезнание“ присъстваха на 18.07.2018 г. на откриването на паметник на Васил Левски в с. Руен, Община Руен. Бюстът, изграден от скулптора Иван Бахчеванов, бе официално открит от Президента на Република България Румен Радев и кмета на Община Руен. Държавният глава подчерта, че с родолюбивото си дело жителите на Руен дават пример, че можем да имаме общи ценности и вяра в името на доброто бъдеще на България. „Днес паметниците на Васил Левски се множат, за да съхраним заветите и идеите на Апостола, да предадем на децата си трудните уроци на историята и да ги научим да отстояват чистата и свята Република, която трябва да бъде място на съгласие, братство и абсолютно равенство между всички народности“, посочи Румен Радев.


Танцов състав „Славейче“ при Военен клуб Айтос взе участие в IV Национален фолклорен фестивал на клубове по народни танци „Хоро край лазурния бряг – Бургас 2018“, който се проведе на 23.06.2018 г. в гр. Бургас. Фестивалът се организира ежегодно от Военен клуб Бургас и фолклорен клуб „Лазур“ при военния клуб, с любезното съдействие на Община Бургас.

Участие взеха клубовете по народни танци от различни военни клубове, както и фолклорни формации от цялата страна.


Акробалет „Тиара“ при Военен клуб Айтос взе участие в Балкански фестивал на изкуствата, който се проведе от 15 до 17 юни 2018 г. в гр. Карнобат и бе организиран от Община Карнобат и Народно читалище „Димитър Полянов“ – гр. Карнобат. Грациите на Военен клуб Айтос впечатлиха многобройната публика на фестивала със своите изпълнения, за което бяха бурно аплодирани.


Акробалет „Тиара“ при Военен клуб Айтос взе участие на 31.05.2018 г. в спектакъл, посветен на тридесет и пет години от създаването на СУ „Н. Й. Вапцаров“ – гр. Айтос. Участваха представителният духов оркестър на Военноморските сили, както и много бивши и настоящи възпитаници на училището. Мероприятието се проведе на сцената на площад „Свобода“ в град Айтос.


Диплом от кмета на град Айтос г-н Васил Едрев „За високи постижения и принос към културата“ бе връчен на 18.05.2018 г. на ръководителя на група „Реверанс“ при Военен клуб Айтос и служител на военния клуб Владимир Димитров.

Връчването се състоя на традиционната среща на кмета с културните дейци в града. Отправено беше пожелание за творческо дълголетие и успехи, както и продължаване на партньорството в бъдещи проекти.


По инициатива на Военен клуб Айтос, във връзка със 150 г. от създаването на СУ „Хр. Ботев“ - гр. Айтос, бе организирана среща с актьора Филип Филипов.

На 17.05.2018 г. в киносалона на военния клуб бе прожектиран филм с участието на актьора. Проведена бе беседа с ученици от СУ „Христо Ботев“ за живота и делото на Ботев.

Актьорът благодари на колектива на Клуба за добре организираната среща, предлагайки нови теми за съвместни мероприятия през следващите години.


Клуб „Краезнание“ при Военен клуб Айтос и СОСЗР - гр. Айтос организираха патриотичен поход, посветен на 6 май – Празник на Българската Армия.

На 12.05.2018 г. те посетиха Музея на бронетанковата техника в гр. Сливен, паметника на артилериста и древната крепост „Туйда“.

Председателят на клуб „Краезнание“ при военния клуб г-н Иван Иларев запозна присъстващите с тактико-техническите данни на експонатите, изложени в Музея на бронетанковата техника във в. ф. 22220 - гр. Сливен.

Специални благодарности за организацията и програмата на мероприятието изказа о. р. подп. Ончо Ончев – председател на СОСЗР - гр. Айтос, пожелавайки нови съвместни инициативи и мероприятия с военния клуб.


Акробалет „Тиара” при Военен клуб Айтос взе участие в „XX Национален фестивал на детската книга”, който се проведе от 8 до 10 май 2018 година в гр. Сливен. Грациите представиха своите танци на сливенската публика, а тя от своя страна ги аплодираше бурно.


На 26.04.2018 г. акробалет „Тиара“ при Военен клуб Айтос взе участие в благотворителен концерт под патронажа на кмета на гр. Айтос г-н Васил Едрев, под надслов „И ние можем, дайте ни шанс“, който се проведе в залата на НЧ „Васил Левски“.

Средствата, събрани от концерта, са в помощ на младежите от Защитено жилище - гр. Айтос.


Единно-комплексно занятие с ученици от гр. Карнобат бе проведено на 17.04.2018 г. във Военен клуб Айтос, съвместно с Военен отдел - гр. Бургас, по плана на Министерството на отбраната.

Прожектиран бе филм от възстановката на битката при Страцин, а служител на военния клуб изнесе лекция пред учениците.

След лекцията учениците посетиха двора на Гражданска защита, където са експонирани танк Т55 и САУ100, и бяха запознати с техническите и бойните им характеристики.


Вълнуващо събитие за 95-годишнината на юбиляра-ветеран от Втората световна война Злати Тодоров Златев, организираха на 11.04.2018 г. Военен клуб Айтос, СВВБ и СОСЗР – Айтос.

Злати Тодоров Златев е участник в боевете при Страцин Република Македония на 25 октомври 1944 г., в състава на общовойскова инженерна щурмова дружина, като картечар.

Кметът на Община Айтос г-н Васил Едрев изпрати поздравителен адрес и подарък за рожденика, с благодарност за изключителната му обществена ангажираност.

Икона на Св. Георги Победоносец юбилярът получи от председателя на СОСЗР – Айтос подп. Ончо Ончев. От името на военния клуб и СВВБ гр. Айтос поздравителни адреси и подаръци за стария воин поднесе председателят на СВВБ и служител на военния клуб г-н Иван Иларев, като пожела на рожденика здраве, дълголетие и бодър дух.

Специален поздрав с изпълнение на гайда поднесе Владимир Димитров – също служител на военния клуб.


По случай великденските празници, на 05.04.2018 г. служители на Военен клуб Айтос, заедно с представители на Община Айтос, посетиха в дома им ветерани - членове на СВВБ от града.

Председателят на СВВБ и служител на военния клуб в гр. Айтос г-н Иван Иларев поднесе на всеки ветеран пакет с подаръци от името на кмета на града г-н Васил Едрев, като им пожела светли празници, крепко здраве и дълголетие.

Поднасянето на подаръци за ветераните от града, по случай коледните, великденските и национални празници, се превърна в традиция, благодарение на доброто сътрудничество между Общината и военния клуб.


Младшият експерт при Военен клуб Айтос г-н Иван Иларев взе участие на 28.03.2018 г. от името на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело“ в трудова борса в сферата на туризма, хотелиерството и ресторантьорството, организирана от Бюро по труда – гр. Айтос.


Танцов състав „Славейче“ при Военен клуб Айтос взе участие на 26.03.2018 г. в празничен концерт, посветен на Деня на Тракия. Концертът се проведе в залата на НЧ „Васил Левски“ и бе организиран съвместно с Тракийско дружество „Петър Киприлов“ – гр. Айтос.


Колективът на Военен клуб Айтос взе участие на 19.02.2018 г. в общоградските тържества по случай 145 г. от гибелта на Васил Левски.

Тържествата по този повод ежегодно се провеждат с поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на Апостола в двора на църквата „Св. Димитър“. Деца от айтоските детски градини изнесоха рецитал, проследяващ живота и делото на Левски.

Любопитен факт в историята на Айтос е, че през 1872 г. Левски е минал през града и е пял на утринна литургия в храма.


Ръководителят на група „Реверанс“ при Военен клуб Айтос Владимир Димитров взе участие на 17.02.2018 г. като инструменталист в кукерските игри, провели се в квартал „Лъджа“, гр. Ивайловград.

По традиция кукерите влязоха във всяка къща, за да изгонят злото и да благословят за здраве и берекет през годината.

Празникът завърши на площада с прочутото кукерско ляво хоро.


Колективът на Военен клуб Айтос взе участие в уникално и незабравимо честване на 6-ти февруари, по случай 140 г. от освобождението на града от турско робство.

Тържествата започнаха на централния площад „Свобода“ с издигане на националния флаг и експониране на изложба от Национално дружество „Традиция“ - гр. Стара Загора, на която бяха показани оръжия, униформи, лични принадлежности и почетни знаци на Българското опълчение от времето на Руско-турската освободителна война и на хайдутството.

Залповете на две оръдия, точно копие на руските оръдия на връх Шипка, ползвани през 1877 г., изненадаха айтозлий и вдигнаха празничното настроение.

Тържеството продължи с шествие до параклис-костница „Св. Димитрий“, в който са погребани загиналите воини при освобождаването на града през 1878 г., и поднасяне на венци и цветя.


Ръководителят на група „Реверанс” при Военен клуб Айтос и инструменталисти от клуба, съвместно с кукерска група от с. Вресово - Община Руен, взеха участие в Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва” - 2018 г., състоял се от 26 до 28.01.2018 г. в гр. Перник.

В конкуреция от 7000 участници групата спечели сребърен медал за „Поддържане и предаване на местната традиция”.Article | by Dr. Radut