Jump to Navigation

Мероприятия

На 6 януари 2019 година в местността „Паметниците“ край гр. Свищов се проведе традиционното скачане в река Дунав за богоявленския кръст. Отец Михаил отслужи молебен за здраве и хвърли кръста в студените води на река Дунав. Под звуците на родопски гайди се изви празнично хоро, в чест на един от най-големите християнски празници - Йордановден.


По повод 1 ноември – Ден на народните будители, на 1 ноември 2018 година г-н Валери Николов – служител на Военен клуб Свищов, взе участие във факелно шествие, организирано от Община Свищов. Мероприятието завърши с поднасяне на цветя пред „Паметника на Дарителите” в центъра на града.


По повод Регионален фестивал на руската песен, на 13.10.2018 г. г-н Валери Николов – служител на Военен клуб Свищов, поднесе цветя пред главната квартира на руската дунавска армия в Горна Студена. Присъстваха общинското ръководство на гр. Свищов, членове на родолюбивите съюзи и граждани.


По повод 151-годишнината от смъртта на Георги Ст. Раковски - основоположник на национално-революционна борба за освобождаването на България, на 09.10.2018 г. г-н Валери Николов – служител на Военен клуб Свищов, проведе разговор – беседа с членове на родолюбивите съюзи и граждани.


По повод 110 годишнината от обявяването на Независимостта на България г-н Валери Николов – служител във Военен клуб Свищов, взе участие на 22.09.2018 г. в тържественото честване на празника. Бяха поднесени цветя пред Паметника на Свободата в града. В следобедните часове главният специалист на Клуба взе участие и в тържествата в гр. Велико Търново, където на 22 септември 1908 година княз Фердинанд, управляващ дотогава васалното на Османската империя Княжество България, прочита подписания от него и от правителството на Александър Малинов манифест. Това става в църквата „Св. Четиридесет мъченици“. Поднесени бяха цветя от името на Военен клуб Свищов, заедно с евродепутата Ангел Джамбазки.


По повод 84-годишнината от смъртта на българския генерал Георги Вазов, на 13.08.2018 г. във Военен клуб Свищов беше изнесена лекция. На мероприятието присъстваха членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и служители на Клуба.


По повод 181 годишнината от рождението на Васил Левски, на 18.07.2018 г. г-н Валери Николов – служител на Военен клуб Свищов, поднесе цветя пред паметната плоча на Апостола на свободата в двора на ДГ „Васил Левски“.


По повод 150 години от преминаването на българските войводи Хаджи Димитър, Стефан Каражда и техните четници в близост до гр. Свищов (с. Вардим – местността Янково гърло), на 07.07.2018 г. г-н Валери Николов – служител на Военен клуб Свищов, поднесе цветя от името на Клуба.


По повод 141 г. от Освобождението на Свищов – първия свободен град, на 27.06.2018 г. г-н Валери Николов – служител на Военен клуб Свищов, взе участие в общоградските тържества. Мероприятията започнаха в църквата „Света Троица“, където бе отслужен молебен за здравето на военнослужещите и благополучието на България. На Братската могила в местността „Паметниците“ бяха поднесени цветя от името на военния клуб за загиналите в Руско-турската война.


По повод 2 юни – Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България, г-н Валери Николов – служител на Военен клуб Свищов, взе участие в общоградското тържество. Точно в 12.00 часа в гр. Свищов бе почетена паметта на Ботев с вой на сирени, поклон и едноминутно мълчание. В знак на признателност бяха поднесени цветя пред паметника на Свободата в градската градинка на площад „Свобода“ в памет на загиналите за свободата и независимостта на България. Присъстваха общинското ръководство на гр. Свищов, военнослужещи от военно формирование 28880 – гр. Белене, граждани и гости на града.


По повод 1 юни – Международния ден на детето и Ден на отворените врати в Сухопътни войски, служител на Военен клуб Свищов организира посещение във в. ф. 28880 – Белене за учениците от ІХ –ти клас на СУ „Николай Катранов”. На 31.05.2018 година военнослужещите от формированието демонстрираха пред децата въоръжението, бойната техника и бойното снаряжение на Българската армия. Присъстваха главният специалист на Военен клуб Свищов Валери Николов, военнослужещи от в. ф. 28880 – Белене, ученици от СУ „Николай Катранов” и директорът на училището г-н Генади Иванов. Групата бе посрещната в поделението от служителя на Военен клуб Белене и мероприятието премина при голям интерес от страна на децата.


По повод 24 май – Деня на славянската писменост и култура, на 24.05.2018 г. г-н Валери Николов – служител на Военен клуб Свищов, взе участие в общоградското факелно шествие и поднесе цветя в знак на признателност пред Паметника на дарителите в центъра на града. Присъстваха общинското ръководство, ученици и гости на гр. Свищов.


По повод 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия, на 06.05.2018 г. г-н Валери Николов – служител на Военен клуб Свищов, взе участие в общоградското тържество и поднесе цветя в знак на признателност пред Паметника на загиналите от 33-ти пехотен полк на площад „Велешана”. Присъстваха общинското ръководство на гр. Свищов, военнослужещи от в.ф. 28880 – гр. Белене, членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и гости на града.


По повод 121 години от убийството на Алеко Константинов, на 11.05.2018 г. г-н Валери Николов – служител на Военен клуб Свищов, взе участие във възпоменателен ден за Щастливеца. Бяха поднесени цветя в знак на признателност пред барелефа му в градската градина. Присъстваха граждани и гости на града.


По повод 142-годишнината от избухването на Априлското въстание, на 20.04.2018 г. г-н Валери Николов – служител на военния клуб, проведе лекция. На мероприятието присъстваха членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.


По повод провеждането на XIV Национален конкурс за млади изпълнители на популярна песен „Звездици за Лора“ – гр. Свищов (13 -15.04.2018 г.), в Първо българско читалище „Еленка и Кирил Аврамови“, който е в културния календар на Община Свищов, г-н Валери Николов връчи награда от името на Военен клуб Свищов. Конкурсът е посветен на децата, загинали при автобусната катастрофа в река Лим в Сърбия на 04.04.2004 г. За първа година от името на Клуба беше връчена такава награда. Подарено бе на един от участниците в конкурса, определен от журито с председател Маргарита Хранова, грамота, енциклопедия за историята на България и българския трибагреник. Мероприятието е организирано от Община Свищов, Фондация „Ангели от Лим“ и Илиян Николов - баща на Лора.


По повод 197-годишнината от рождението на Георги Ст. Раковски – революционер, книжовник и идеолог на българското националноосвободително движение, на 02.04.2018 г. г-н Валери Николов, служител на Военен клуб Свищов, проведе разговор-беседа за живота и дейността му. На мероприятието присъстваха членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.


По повод 73-годишнината от Дравската епопея – една от най-успешните отбранителни операции на Българската армия през Втората световна война срещу войските на Третия райх, на 21.03.2018 г. г-н Валери Николов – служител на военния клуб, проведе разговор-беседа, на която присъстваха членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.


По повод Деня на Освобождението на България от османско иго, на 03.03.2018 г. г-н Валери Николов – служител на Военен клуб Свищов, взе участие в общоградското тържество. В знак на признателност бяха поднесени цветя в памет на загиналите за Освобождението на България пред Паметника на Свободата в гр. Свищов.


По повод 1-ви март – деня на баба Марта, на 01.03.2018 г. г-н Валери Николов посети Детска градина „Васил Левски”. От името на Военен клуб Свищов бяха раздадени мартенички на всяко дете, като символ на здраве, радост и късмет, за известяване края на зимата и настъпването на пролетта. Децата от своя страна поздравиха със стихотворения, песни и танци.


По повод 145 години от обесването на Васил Левски, на 19.02.2018 г. г-н Валери Николов – служител на Военен клуб Свищов, посети детска градина „Васил Левски“, където в знак на признателност пред светлата памет на Апостола бяха поднесени цветя на паметната плоча в двора на детското заведение.


По повод 136 години от рождението на изтъкнатия български художник Владимир Димитров – Майстора, на 01.02.2018 г. във Военен клуб Свищов и СУ „Димитър Благоев“ беше изнесена лекция за живота и творчеството му от г-н Валери Николов. Присъстваха членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и ученици от класа по изобразителни изкуства. Мероприятието беше организирано от Военен клуб Свищов и е отразено в местния вестник „Дунавско дело“.


По повод 155 годишнината от рождението на писателя-сатирик Алеко Константинов, на 12.01.2018 г. представител на Военен клуб Свищов взе участие във факелно шествие от родната къща на Щастливеца до паметника му в центъра на града. Цветя поднесоха г-н Валери Николов и г-н доц. д-р Милен Михов, народен представител от Велико Търново, който присъства на мероприятието по покана на Военен клуб Свищов.


По повод Йордановден (Богоявление), на 06.01.2018 г. представител на Военен клуб Свищов присъства на тържествата в местността „Паметниците”. На брега на р. Дунав беше отслужен молебен за здраве, след което беше запален огън, около който бе организирана богата фолклорна програма.


По повод годишнината от залавянето на Васил Левски при Къкринското ханче, на 21.12.2017 г. беше проведен ypoк пo poдoлюбиe в ДГ „Васил Левски“ от служител на Военен клуб Свищов. Децата слушаха с интерес завладяващия разказ за Апостола на свободата. Чрез стихове и песни те демонстрираха своите знания за живота и делото на националния герой.


По повод годишнината от подвига на българския летец Димитър Списаревски, на 15.12.2017 г. във Военен клуб Свищов беше изнесена лекция на тема: „Димитър Списаревски – героят с човешко лице“. Присъстваха членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и служители на Клуба.


По повод 110-годишнината от смъртта на българския революционер и войвода Борис Сарафов, на 24.11.2017 г. във Военен клуб Свищов беше изнесена лекция за живота му. Присъстваха членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и служители на Клуба.


По повод 1 ноември – Ден на народните будители, на 01.11.2017 г. служител на Военен клуб Свищов взе участие във факелно шествие, организирано от Община Свищов. Мероприятието завърши с поднасяне на цветя пред „Паметника на Дарителите” в центъра на града.


По повод 105-годишнината от смъртта на българския летец Христо Топракчиев, на 24.10.2017 г. във Военен клуб Свищов беше изнесена лекция за живота и подвига му от служител на Клуба. На мероприятието присъстваха членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.


По повод 150-годишнината от смъртта на Георги Ст. Раковски - основоположник на национално-революционната борба за освобождаването на България, на 09.10.2017 г. във Военен клуб Свищов беше изнесена лекция от служител на Клуба. На мероприятието присъстваха членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.


По повод 140-годишнината от решителния бой за Шипка (23.08.1877 г.), на 21.08.2017 г. във Военен клуб Свищов беше представен филмът „Героите на Шипка”. Присъстваха членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и служители на Клуба.


По повод 83-годишнината от кончината (13.08.1934 г.) на генерал-лейтенант Георги Вазов, на 14.08.2017 г. във Военен клуб Свищов беше изнесена лекция от служител на Клуба за живота и дейността му. По време на Балканската война генерал Георги Вазов командва Източния сектор при обсадата на Одрин, където е извършено настъплението, довело до превземането на града. На мероприятието присъстваха членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и служители на военния клуб.


По повод 114 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание, на 02.08.2017 г. във Военен клуб Свищов беше изнесена лекция от служител на Клуба на тема: „Илинденско-Преображенското въстание — устремът на поколения към свобода”. Присъстваха членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и служители на Клуба.


По повод 180 години от раждането на Васил Левски (18.07.1837 г.), на 18.07.2017 г. във Военен клуб – гр. Свищов беше изнесена лекция от служител на клуба на тема: „Живота и делото на Васил Левски”. Присъстваха членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и служители на военния клуб.


По повод 140 г. от Освобождението на гр. Свищов – първият свободен град, на 27.06.2017 г. служител на Военен клуб – гр. Свищов взе участие в общоградските тържества. От името на Клуба бяха поднесени цветя в памет на загиналите войни в Руско-турската освободителна война /1877 г. – 1878 г./ на Братската могила в местността „Паметниците”.


По повод 1 юни – Международния ден на детето и Ден на отворените врати в Сухопътни войски, служител на Военен клуб – гр. Свищов организира на 31.05.2017 г. посещение във в. ф. 28880 – Белене за учениците от VІ–ти и ІХ–ти клас на СУ „Димитър Благоев” и учениците от ІV–ти клас на СУ „Николай Катранов”. Военнослужещи от формированието демонстрираха пред децата въоръжението, бойната техника и бойното снаряжение на Българската армия.


По повод 24 май - Деня на солунските братя Св. Св. Кирил и Методий, на 24.05.2017 г. служител на Военен клуб – гр. Свищов взе участие в празничното шествие, организирано от Община Свищов. В знак на признателност бяха поднесени цветя на гроба на д-р Георги Атанасович - пръв министър на просвещението в първия кабинет на България. В мероприятието взеха участие деятели на културата, ученици, учители и много граждани.


По повод 141 г. от смъртта на Г. Бенковски, на 22.05.2017 г. служител на Военен клуб – гр. Свищов изнесе лекция на тема: „Живот и дело на българския революционер и национален герой – Георги Бенковски. Събитието се проведе във военния клуб пред членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.


Служител на Военен клуб – гр. Свищов взе участие на 11.05.2017 г. във възпоменателен ден за Алеко – „Навършване на 120 години от неговото убийство (11 май 1897 г.)”. В знак на признателност поднесе цветя пред барелефа на Щастливеца.


По повод 6-и май – Ден на храбростта и Българската армия, служител на Военен клуб – гр. Свищов участва на 06.05.2017 г. в общоградските тържества. В знак на признателност поднесе цветя пред Паметника на загиналите от 33-ти пехотен полк на площад „Велешана” – гр. Свищов. Мероприятието беше организирано от Община Свищов.


Лекция, по повод 141 години от избухването на Априлското въстание, беше изнесена на 20.04.2017 г. във Военен клуб – гр. Свищов. Присъстваха членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и служители на Клуба.


По случай 196 години от рождението на Георги Ст. Раковски, на 04.04.2017 г. във Военен клуб – гр. Свищов беше изнесена лекция от служител на клуба на тема: „Живот и дейност на Георги Ст. Раковски - революционер, книжовник и идеолог на българското национално-освободително движение”. Присъстваха членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и служители на Клуба.


По повод 72 годишнината от Дравската епопея, на 21.03.2017 г. във Военен клуб – гр. Свищов беше изнесена лекция от служител на клуба в чест на 1-ва Българска армия, дала 6850 убити, ранени и безследно изчезнали, написали с кръвта си героичната Дравска епопея. Присъстваха членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и служители на Клуба.


Служители на Военен клуб – гр. Свищов взеха участие на 03.03.2017 г. в общоградското тържество по случай Деня на Освобождението. Празникът започна с благодарствен молебен за Освобождението на България в църквата „Света Троица”. Положени бяха цветя в памет на загиналите пред Паметника на Свободата в града.


По повод 1-ви март – деня на баба Марта, на 01.03.2017 г. служители на Военен клуб – гр. Свищов посетиха Детска градина „Калина Малина”, като присъстваха на тяхното тържество. От името на военния клуб бяха раздадени мартенички на всяко дете за здраве, щастие и дълголетие. Децата от своя страна изпълниха стихотворения, песни и танци.


По повод 144 години от гибелта на Васил Левски, на 17.02.2017 г. във Военен клуб – гр. Свищов беше изнесена дискусионна лекция за живота и революционната дейност на Апостола от служител на Клуба. Присъстваха членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и служители.


По повод 135 години от рождението на Владимир Димитров – Майстора, на 01.02.2017 г. във Военен клуб – гр. Свищов беше изнесена лекция за живота и творчеството му от служител на Клуба. Присъстваха членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и служители.


С цел военно-патриотично възпитание на подрастващото поколение и популяризиране на военната служба, на 23.01.2017 г. служител на Военен клуб – гр. Свищов, съвместно с военнослужещи от военно формирование 28880 – Белене, посетиха СУ „Николай Катранов”, като проведоха занятие с децата от шести клас. Пред учениците бяха демонстрирани въоръжение и средства за защита, използвани в Българската армия.


По повод 145 години от рождението на революционера Гоце Делчев, на 20.01.2017 г. във Военен клуб – гр. Свищов беше проведена беседа от служител на Клуба пред членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.


Представител на Военен клуб – гр. Свищов взе участие във факелното шествие, провело се на 13.01.2017 г., по повод годишнината от рождението на писателя-сатирик Алеко Константинов. Поднесени бяха цветя пред бюст-паметника на Щастливеца в градската градина.


По повод Коледните и Новогодишни празници на 28.12.2016 г. служител на Военен клуб – гр. Свищов и представител на Съюза на ветераните от войните на България посетиха ветераните от войните от региона, домуващи в Дом за стари хора „Мария Луиза” - гр. Свищов. Към възрастните хора бяха отправени благодарности и пожелания за дълги и спокойни старини.


По повод годишнина от героичната гибел на капитан Димитър Списаревски, свалил тежък американски бомбардировач Б-24 чрез въздушен таран по време на бомбардировките над София през Втората световна война, на 20.12.2016 г. във Военен клуб – гр. Свищов беше изнесена лекция от служител на Клуба пред членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и служители.


По повод 103 години от началото на Одринската епопея, на 12.12.2016 г. във Военен клуб – гр. Свищов беше проведена беседа от служител на Клуба пред членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.


С цел популяризиране на военната служба, на 28.11.2016 г. служител на Военен клуб – гр. Свищов, съвместно с военнослужещи от военно формирование 28880 – Белене, посетиха СУ „Цветан Радославов” – гр. Свищов, като проведоха открит урок по военно-патриотично възпитание. Пред учениците бяха демонстрирани въоръжение и средства за защита, използвани в Българската армия.


По повод деня на Сухопътни войски /19.11./, на 17.11.2016 г. служител на Военен клуб – гр. Свищов участва в честването на празника във военно формирование 28880 – Белене. От името на Клуба беше връчен поздравителен адрес на командира на формированието.


По повод 131 години от началото на Сръбско-българската война /14.11.1885 г./, на 11.11.2016 г. във Военен клуб – гр. Свищов беше проведена беседа от служител на клуба с членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.


По повод 185 г. от откриване на първото българско класно училище, на 02.11.2016 г. беше изнесена лекция от служител на Военен клуб – гр. Свищов на тема: „Христаки Павлович - последовател на паисиевото дело за духовно издигане на българския народ ”.


По повод 1 ноември – Ден на народните будители, на 01.11.2016 г. служител на Военен клуб – гр. Свищов взе участие във факелно шествие, организирано от Община Свищов. Мероприятието завърши с поднасяне на цветя пред „Паметника на Дарителите” в центъра на града.

По случай празника ръководството на военния клуб връчи поздравителен адрес на госпожа Цветанка Кирова - директор на СУ „Димитър Благоев”.


По повод живота и подвига на българския летец Христо Топракчиев, на 24.10.2016 г. във Военен клуб – гр. Свищов беше изнесена лекция от служител на Клуба, пред членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и служители.


По повод Деня на авиацията и празника на Военновъздушните сили, на 17.10.2016 г. във Военен клуб – гр. Свищов беше изнесена лекция пред членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, служители, членовете на техните семейства и граждани.


По повод 149 годишнината от смъртта на Георги Раковски - основоположник национално-революционната борба за освобождаването на България (09.10.1867 г.), на 10.10.2016 г. във Военен клуб – гр. Свищов беше изнесена лекция пред членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и служители на Клуба.


По повод годишнината от избухването на Чипровското въстание (06.09.1688 г.), на 02.09.2016 г. във Военен клуб – гр. Свищов беше изнесена лекция от служител на Клуба пред членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, членовете на техните семейства и граждани.


По повод 139 годишнината от боевете при Шипка, на 22.08.2016 г. във Военен клуб – гр. Свищов беше прожектиран филма „Героите на Шипка”. Събитието се състоя пред членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и служители на Клуба.


По случай 82 години (13.08.1934 г.) от смъртта на българския генерал - лейтенант Георги Вазов – български и руски офицер, военен министър, на 15.08.2016 г. във Военен клуб – гр. Свищов беше изнесена лекция пред членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и служители на Клуба.


По повод 163 годишнината от рождението на българския революционер и апостол на Априлското въстание - Стоян Заимов (12.08.1853), на 12.08.2016 г. във Военен клуб – гр. Свищов беше проведена беседа с членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и служители на Клуба.


По повод 113 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание, на 02.08.2016 г. във Военен клуб – гр. Свищов беше изнесена лекция от служител на Клуба, пред членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и служители.


По случай 148 години от гибелта на Стефан Караджа - български революционер и участник в национално-освободителната борба, войвода и национален герой, на 29.07.2016 г. във Военен клуб – гр. Свищов беше изнесена лекция за живота на Стефан Караджа. Мероприятието се проведе пред членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и служители на военния клуб.


По повод 148 години (18.07.1868 г.) от гибелта на Стефан Караджа, на 18.07.2016 г. във Военен клуб – гр. Свищов беше проведен урок по родолюбие на тема „Хаджи Димитър” от служител на Клуба. Мероприятието се проведе пред членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и служители на военния клуб.


По повод 179 годишнината от раждането на Васил Левски (18.07.1837 г.), на 15.07.2016 г. във Военен клуб – гр. Свищов беше изнесена лекция от служител на Клуба пред членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и колеги.


В честването на 139 години от Освобождението на гр. Свищов участие на 27.06.2016 г. взе служител на Военен клуб – гр. Свищов. На тази дата през 1877 г. руските войски нахлуват по бреговете на река Дунав край града и той става първия освободен български град. В храм „Света Троица” рано сутринта бе отслужен Благодарствен молебен, след което по традиция на Братската могила в местността „Паметниците” беше отдадена почит към загиналите български и чуждестранни воини за свободата на Отечеството.


По повод 140-годишнината от гибелта на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България, на 02.06.2016 г. служител на Военен клуб – гр. Свищов взе участие в общоградското поклонение пред Паметника на Свободата в градската градина на площад Свобода.


По повод 1 юни – Международния ден на детето и Ден на отворените врати в Сухопътни войски, служител на Военен клуб – гр. Свищов организира посещение във в. ф. 28880 – Белене за учениците от ІХ –ти клас на СОУ „Николай Катранов”. Децата се запознаха с част от въоръжението на Българската армия - пистолет, автомат, картечница „Калашников” и РПГ. Голям интерес предизвика специализираната техника за разузнаване, извличане и унищожаване на невзривени бойни припаси и инженерната техника на въоръжение в Българската армия.


По повод 119 години от убийството на Алеко Константинов на 11.05.2016 г. Военен клуб – гр. Свищов, съвместно с Община Свищов, взе участие във възпоменателен ден за Щастливеца. Бяха поднесени венци и цветя в знак на почит пред барелефа му.


С цел военно-патриотично възпитание на подрастващото поколение и популяризиране на военната служба на 09.05.2016 г. служител на Военен клуб – гр. Свищов, съвместно с военнослужещи от военно формирование 28880 – Белене, посетиха Основно училище „Филип Сакелариевич” и проведоха занятие с децата от шести клас на тема ,,Въоръжение и средства за защита, използвани в Българската армия”.


Служители на Военен клуб – гр. Свищов взеха участие на 06.05.2016 г. в общоградското тържество по случай Деня на храбростта и празник на Българската армия. Положени бяха венци и цветя на Паметника на загиналите от 33-ти пехотен полк в гр. Свищов.


С цел популяризиране на военната служба, на 28.03.2016 г. служител на Военен клуб – гр. Свищов, съвместно с военнослужещи от военно формирование 28880 – Белене, посетиха децата учениците от VI-ти клас на СОУ „Цветан Радославов”, като проведоха демонстрация на средства на въоръжение и защита, използвани в Българската армия, както и начини за оказване на първа помощ на пострадал.


Служители на Военен клуб – гр. Свищов взеха участие на 03.03.2016 г. в общоградското тържество по случай Освобождението. Празникът започна с благодарствен молебен за воините, отдали живота си за България, който се състоя в църквата „Света Троица”. След това бяха положени венци и цветя пред паметника на Свободата в града.


Изложба на макети на военна и цивилна техника – танкове, камиони, кораби, самолети и вертолети, се състоя на 03.03.2016 г. във Военен клуб - гр. Свищов. На вниманието на свищовската общественост бяха изложени уникални експонати, които предизвикаха голям интерес сред ученици, студенти, членовете на военно-патриотични съюзи и граждани.


С цел популяризиране на военната служба, на 11.01.2016 г. служител на Военен клуб – гр. Свищов, съвместно с военнослужещи от военно формирование 28880 – Белене, посетиха СОУ „Николай Катранов”, като демонстрираха въоръжение и средства за защита, използвани в Българската армия.


По повод 103 годишнината от решението за щурма на Одрин, на 09.12.2015 г. във Военен клуб – гр. Свищов бе прожектиран филмът „Преди и след Одрин” пред членове на патриотичните съюзи и служители на Клуба.


Посещение на служител на Военен клуб – гр. Свищов, съвместно с представители на военно формирование 28880 – Белене, беше осъществено на 07.12.2015 г. в СОУ „Димитър Благоев”, за популяризиране на военната служба.


С цел популяризиране на военната служба, на 30.11.2015 г. служители на Военен клуб – гр. Свищов, съвместно с военнослужещи от военно формирование 28880 – Белене, посетиха Средно общообразователно училище „Цветан Радославов”.


Лекция и беседа-разговор, по повод 108 годишнината от смъртта на българския революционер и войвода Борис Сарафов, се състоя на 25.11.2015 г. във Военен клуб – гр. Свищов. Присъстваха членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, граждани и служители на Клуба.


По повод годишнината от Сръбско-българската война на 13.11.2015 г. във Военен клуб – гр. Свищов бе прожектиран документален филм. Присъстваха членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюза на ветераните от войните на България, граждани и служители на Клуба.


Лекция на тема: „Първо българско класно училище на Христаки Павлович”, по повод 184 години от откриването му, се състоя на 02.11.2015 г. пред членовете на военно-патриотичните съюзи във Военен клуб – гр. Свищов. Лектор на събитието беше служител на военния клуб.


Факелно шествие, по повод Деня на народните будители 01.11.2015 г., се организира съвместно от Военен клуб – гр. Свищов и Община Свищов. При възпоменателното честване се включиха обществени организации и гражданство.


По повод годишнината от смъртта на българския летец Христо Топракчиев, на 26.10.2015 г. във Военен клуб – гр. Свищов бе изнесена лекция от служители на военния клуб, пред членовете на военно-патриотичните съюзи и граждани.


По повод 148 годишнината от смъртта на Георги Ст. Раковски – основоположник на национално-революционната борба за освобождаването на България, на 12.10.2015 г. във Военен клуб – гр. Свищов бе изнесена лекция от г-н Пламен Йосифов пред членове на патриотичните съюзи и служители на Клуба.


На Петия национален фолклорен фестивал „Фолклорен извор – 2015“ в село Царевец, община Свищов, фолклорната група „Дунавска зора” при Военен клуб – Град Свищов взе участие, като откри фестивала с песента ”В Царевец добре дошъл е всеки”, изпълнена от известната народна певица Гуна Иванова - член на журито от основаването на фестивала. Песента е написана специално, а поканата за музикалния съпровод е за фолклорна група ”Дунавска зора”, отличила се във всички издания на фестивала. И тази година военнослужещите оркестранти спечелиха златен медал в категорията „Народни оркестри”.


По повод 100 годишнината от присъединяването на България с манифест към Първата световна война, на 01.10.2015 г. Община Свищов и Военен клуб – гр. Свищов организираха ритуал за поднасяне на венци и цветя пред паметника на загиналите във войните на площад „Велешана”. На честването присъстваха ръководители на местната държавна власт, воини от запаса и резерва, ветерани от войните, граждани и служители на военния клуб.


По повод 1 октомври – Международен ден на възрастните хора, на 30.09.2015 г. във Военен клуб – гр. Свищов беше организирана поздравителна програма с децата от Целодневна детска градина „Калина Малина” за пенсионерски клуб „Щастливец”. На тържеството присъстваха воини от запаса и резерва, членове на пенсионерския клуб и служители на военния клуб.

Служител на Клуба в гр. Свищов поднесе поздравителен адрес от името на изпълнителния директор на Агенцията г-н Валентин Гагашев, а децата пожелаха на всички много здраве, бодър дух и достойни старини!


Военен клуб – гр. Свищов взе участие в тържествата по повод 107 годишнината от обявяването на Независимостта на България. На този ден се отдава и дължимата почит и признателност на всички смели и достойни български мъже и жени, които имат дързостта да станат вдъхновителите, душата, сърцето и движещите сили на този исторически акт. Бяха положени венци и цветя на признателност пред паметника на освободителите. Присъстваха представители на Община Свищов, служители на военния клуб, членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Съюза на ветераните от войните на България и граждани. Тържествената церемония се състоя на 22.09.2015 г. пред паметника на освободителите.


Служител на Военен клуб – гр. Свищов, съвместно с кмета на Община Свищов, взе участие в откриването на учебната година в СОУ ”Николай Катранов”. На 15 септември всяко първолаче получи книгоразделител, който да им напомня славното ни минало, химнът на Република България и символите на нашето знаме.

Разделителите за книги са създадени от ИА „Военни клубове и военно-почивно дело“ в рамките на Национална кампания „Родолюбие“, със съдействието на Министерство на отбраната и Министерство на образованието и науката.

От името на Агенцията, служител на военния клуб пожела на учениците да бъдат здрави, неуморни и любознателни, да се гордеят с историята на предците си и да обичат България!


Във Военен клуб – гр. Свищов беше изнесена лекция на тема „Отбраната при Дойран”. Присъстваха членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюза на ветераните от войните на България, служители на военния клуб и граждани.


Военен клуб – гр. Свищов и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва организира тържествена среща на личния състав от поделение 26410 – гр. Свищов, по повод 14 години от разформирането му, и 6-ти септември - Ден на Съединението. Специален гост беше командира на военно формирование 28880 – Белене, в чийто гарнизон се намира гр. Свищов. Срещата се проведе на 05.09.2015 г. в местността „Паметниците”.


По повод годишнината от избухването на Чипровското въстание беше изнесена лекция на 01.09.2015 г. във Военен клуб – гр. Свищов. На събитието присъстваха представители на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюза на ветераните от войните на България, служители на Клуба и граждани.


По повод 138 годишнината от боевете при Шипка на 25.08.2015 г. във Военен клуб – гр. Свищов беше прожектиран филмът „Героите на Шипка“. Присъстваха служители на Клуба, членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюза на ветераните от войните на България и граждани.


Лекция на тема „Раковски – революционер и възрожденец” беше изнесена на 03.08.2015 г. във Военен клуб – гр. Свищов от о. з. Николай Жигов. Присъстваха членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюза на ветераните от войните на България, граждани и служители на Клуба.


Лекция, по повод 137 г. от създаването на Българската земска войска (20.07.1878 г.), беше изнесена на 14.07.2015 г. от подп. о. з. Николай Жигов във Военен клуб – гр. Свищов. Присъства служител на Клуба, членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Съюза на ветераните от войните на България.

Филмът „Седем педи над земята”, по повод 178 годишнината от раждането на Апостола (18 юли 1837 г.), бе прожектиран на 17.07.2015 г. пред членовете на патриотичните съюзи, граждани и служители на Военен клуб – гр. Свищов.


Лекция, по повод 147 г. от гибелта на Хаджи Димитър (18.07.1868 г.), беше изнесена на 20.07.2015 г. от подп. о. з. Николай Жигов във Военен клуб – гр. Свищов. Присъстваха служител на Клуба, членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюза на ветераните от войните на България и граждани.

Филмът „Мера според мера“, по повод годишнината от избухването на Илинденско-Преображенското въстание, бе прожектиран на 22.07.2015 г. пред членове на патриотичните съюзи, граждани и служители на военния клуб.


Ученици от СОУ „Николай Катранов” посетиха на 02.06.2015 г. поделение 28880 – гр. Белене, по повод деня на детето и деня на отворените врати, и разгледаха въоръжението и техниката. Мероприятието беше организирано от Военен клуб – гр. Свищов


Общоградско поклонение с полагане на венци пред паметника на Освободителите, по повод деня на Христо Ботев (революционер, национален герой и поет), и на загиналите за свободата на България, се състоя на 02.06.2015 г. В поклонението се включиха служители на Военен клуб – гр. Свищов и членове на военно-патриотичните съюзи.


Посещение на служител на Военен клуб – гр. Свищов, съвместно с под. 28880 – гр. Белене, беше осъществено на 01.06.2015 г. в СОУ „Цветан Радославов”, за популяризиране на военната служба.


Беседа, по повод 139 години от смъртта на Бенковски – български революционер и национален герой, бе проведена във Военен клуб – гр. Свищов на 19.05.2015 г. пред членове на военно-патриотичните съюзи и служители на Клуба.


Лекция, по повод 118-та годишнина от убийството на Алеко Константинов, бе изнесена във Военен клуб – гр. Свищов на 14.05.2015 г. пред членове на военно-патриотичните съюзи и служители на Клуба.


Служители на Военен клуб – гр. Свищов, съвместно с поделение 28 880 – гр. Белене, посетиха на 11.05.2015 г. Основно училище „Филип Сакелариевич”, с цел популяризиране на военната служба.


Лекция за живота и дейността на Георги Раковски – революционер, книжовник, идеолог и стратег на българското Националноосвободително движение, по повод 194 години от рождeнието му, се проведе на 02.04.2015 г. във Военен клуб – гр. Свищов, за членовете на военно-патриотичните съюзи.


Лекция на тема „Живот и творчество на Бетовен”, по повод годишнината от смъртта му – 26.03.1827 г., бе проведена на 25.03.2015 г. във Военен клуб – гр. Свищов пред членовете на военно-патриотичните съюзи и служители на военния клуб.


Лекция за членове на военно-патриотичните съюзи, по повод 108 годишнината от смъртта на българския революционер Филип Тотю, се проведе на 20.03.2015 г. във Военен клуб – гр. Свищов.


Посещение на Средно общообразователно училище „Димитър Благоев”, съвместно с военно формирование 28880 - гр. Белене, се състоя на 09.03.2015 г., за популяризиране на военната служба.


Филмът „Зарево над Драва”, по повод 70 годишнината от Дравската епопея, бе представен на 06.03.2015 г. във Военен клуб – гр. Свищов за членове на военно-патриотичните съюзи.


В общоградското тържество, по повод Националния празник на България 3-ти март, участие с полагане на венци и цветя пред паметника на Освободителите взеха представители на Военен клуб – гр. Свищов.


Филмът „Парижката Света Богородица”, по повод годишнината от рождението на писателя и драматург – Виктор Юго, бе прожектиран във Военен клуб – гр. Свищов на 26.02.2015 г., за членовете на военно-патриотичните съюзи.


Филмът „Между легендата и истината”, по повод годишнината от смъртта на революционера Панайот Хитов, бе прожектиран във Военен клуб – гр. Свищов на 23.02.2015 г. за членовете на военно-патриотичните съюзи.


Лекция по повод 142 години от обесването на Васил Левски, бе изнесена на 19.02.2015 г. пред членове на военно-патриотичните съюзи и служители на Военен клуб – гр. Свищов.


Кратка беседа с прожекция на документален филм за живота и творчеството на Владимир Димитров – Майстора, по повод 133 годишнината от рождението му, бе проведена на 03.02.2015 г. във Военен клуб – гр. Свищов пред членове на военно-патриотичните съюзи и служители на военния клуб.


Военен клуб – гр. Свищов взе участие на 01.02.2015 г. в общоградските тържества по случай Трифон Зарезан – деня на лозаря.


Лекция, по повод годишнината от основаването на Първото българско читалище в Свищов, бе изнесена на 30.01.2015 г. пред членове на военно-патриотичните съюзи във военния клуб.


Кратка беседа с прожекция на филм, по повод рождението на революционера Гоце Делчев, бе проведена на 22.01.2015 г. във Военен клуб – гр. Свищов пред членовете на военно-патриотичните съюзи и служители на военния клуб.


Служители на Военен клуб – гр. Свищов, съвместно с поделение 28880 – гр. Белене, посетиха на 12.01.2015 г. основно училище „Филип Сакелариевич”. Мероприятието беше организирано във връзка с популяризирането на военната служба.


Беседа по повод 164 години от рождението на Тодор Каблешков – революционер и участник в Априлското въстание, бе проведена на 08.01.2015 г. във Военен клуб – гр. Свищов пред членове на военно-патриотичните съюзи и служители на военния клуб.


На празнична литургия по повод Богоявление, състояла се на 06.01.2015 г. в местността „Паметниците”, участие в ритуала за освещаване на водата и хвърляне на кръста в река Дунав взеха служители на Военен клуб – гр. Свищов.


Филмът „Свобода или смърт”, по повод годишнината от рождението на Христо Ботев, бе прожектиран на 06.01.2015 г. пред членове на военно-патриотичните съюзи и пред служители на Военен клуб – гр. Свищов.


Филмът „Преди и след Одрин” по повод годишнината от решението за щурма на Одрин бе прожектиран в конферентната зала на Военен клуб – гр. Свищов на 09.12.2014 г. пред членове на военно-патриотичните съюзи и пред служители на военния клуб.


Кратка беседа с прожекция на документален филм, по повод 62 години от рождението на втория български космонавт о.з. Александър Александров, бе изнесена на 03.12.2014 г. пред членове на военно-патриотичните съюзи и пред служители на Военен клуб – гр. Свищов.


Лекция па повод 107 годишнината от смъртта на българския революционер и войвода Борис Сарафов, с лектор подп. о. з. Николай Жигов, бе изнесена на 28.11.2014 г. пред членове на военно-патриотичните съюзи и служители на Военен клуб – гр. Свищов.


Лекция на тема „Оръжие и техника на Сухопътни войски” по повод празника на Сухопътни войски, с лектор подп. о. з. Николай Жигов, бе изнесена на 20.11.2014 г. пред членове на военно-патриотични съюзи и служители на Военен клуб – гр. Свищов.


Ученици от 10-и клас на училище „Николай Катранов” посетиха под. 28880 – гр. Белене и разгледаха въоръжение и техника по повод празника на Сухопътни войски. Мероприятието бе организирано на 18.11.2014 г. от Военен клуб – гр. Свищов.


Документален филм по повод 121 годишнината от смъртта на княз Александър Батенберг бе прожектиран на 17.11.2014 г. пред членове на военно-патриотични съюзи и служители на Военен клуб – гр. Свищов.


Документален филм по повод отбелязване годишнина от Сръбско-Българската война бе прожектиран пред членовете на военно-патриотичните съюзи на 14.11.2014 г. във Военнен клуб – гр. Свищов.


Лекция на тема „Битката на Владислав Варненчик” бе изнесена пред членовете на военно-патриотичните съюзи на 10.11.2014 г. във Военен клуб – гр. Свищов.


Във Военен клуб – гр. Свищов на 04. и 06.11.2014 г. се проведе среща на членовете на Съюза на ветераните от войните на България и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.


Лекция на тема „Първо българско класно училище на „Христаки Павлович” по повод 183 год. от откриването му бе изнесена пред служители на ВК Свищов и членовете на патриотичните съюзи на 03.11.2014 г.


Служители на ВК - гр. Свищов, съвместно с представители Общината, взеха участие във факелно шествие по повод Деня на народните будители. Факелното шествие, което бе проведено на 31.10.2014г. от 17:30 ч. измина пътя от къщата музей „Алеко Константинов” до паметника на Дарителите.


Беседа с прожекция на документален филм, по повод 101 години от смъртта на българския летец Христо Топракчиев, бе изнесена на 22.10.2014 г. пред служители на Военен клуб – гр. Свищов и членове на военно-патриотичните съюзи.


Документален филм, по повод празника на Противовъздушната отбрана и Военновъздушните сили, бе прожектиран на 20.10.2014 г. пред служители на Военен клуб – гр. Свищов и членове на военно-патриотични съюзи.


Лекция по повод рождената дата на военната авиация в България, първи боен полет над Одрин – 16.10.1912 г. бе изнесена на 17.10.2014 г. пред служители на Военен клуб – гр. Свищов и членове на военно-патриотичните съюзи.


Среща на членовете на Съюза на ветераните от войните на България и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва се проведе на 02.10.2014 г. във Военен клуб – гр. Свищов.


Среща на членовете на Съюза на ветераните от войните на България и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва се проведе на 23 и 25.09.2014 г. във Военен клуб – гр. Свищов


По повод 91 години от избухването на Септемврийското въстание на 24.09.2014 г. бе изнесена беседа пред служители на Военен клуб – гр. Свищов и членове на патриотичните съюзи.


Военен клуб – гр. Свищов взе участие на 22.09.2014 г. в тържествата по повод 106 години от обявяването на Независимостта на България.


Във военен клуб – гр. Свищов на 13.09.2014 г. бе отбелязан Празникът на Инженерни войски.


Лекция на тема „Отбраната при Дойран” бе изнесена на 17.09.2014 г. пред служители на Военен клуб – гр. Свищов и членовете на патриотичните съюзи.


По повод 171-та годишнината от рождението на Георги Бенковски във военен клуб – гр. Свищов на 19.09.2014 г. бе прожектиран филм пред членовете на патриотичните съюзи.


Във военен клуб – гр. Свищов на 09 и 11.09.2014 г. се проведе среща на членовете на Съюза на ветераните от войните на България и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.


Служители на Военен клуб – гр. Свищов и членове на военно-патриотичните съюзи поднесоха цветя на Паметника на Освободителите по повод 129 годишнината от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.


Среща на членовете на Съюза на ветераните от войните на България и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва се проведе на 02 и 04.09.2014 г. във Военен клуб Свищов.


Лекция, по повод годишнината от избухването на Чипровското въстание бе изнесена на 01.09.2014 г. пред служители на Военен клуб Свищов и членове на патриотичните съюзи.


Среща на членовете на Съюза на ветераните от войните на България и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва се проведе на 26 и 28.08.2014 г. във Военен клуб Свищов.


Документален филм, по повод превземането на Плевен, бе прожектиран на 27.08.2014 г. пред служители на Военен клуб Свищов и членовете на патриотичните съюзи.


Среща на членовете на Съюза на ветераните от войните на България и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва се проведе на 19 и 21.08.2014 г. във Военен клуб Свищов.


Филмът „Героите на Шипка”, по повод 136 годишнината от началото на боевете при Шипка, бе прожектиран на 20.08.2014 г. пред служителите на Военен клуб Свищов и членовете на патриотичните съюзи.


Лекция по повод 80 години от смъртта на българският офицер ген. Георги Вазов (13.08.1934 г.) бе изнесена на 13.08.2014 г. за членовете на военно-патриотичните съюзи от лектор подп. о.з. Вальо Янков във Военен клуб – гр. Свищов.


Беседа по повод 161-та годишнина от рождението на българския революционер и апостол на Априлското въстание Стоян Заимов бе изнесена на 11.08.2014 г. във Военен клуб – гр. Свищов за членовете на военно-патриотичните съюзи. Лектор на беседата бе подп. о.з. Николай Жигов.


Беседа, по повод 135 години от приемането на Търновската конституция на Княжество България – /16.04.1879г./ – ден на Българската конституция бе изнесена във ВК - Свищов на 17.04.2014г..


Поздравителна програма от децата на детска група „Калина Малина” пред членове на Съюза на ветераните от войните на България, по повод Великденските празници, бе изнесена във ВК - Свищов на 10.04.2014г.


Прожекция на филм, по повод предстоящия Международен ден на космонавтиката и авиацията – 12.04.1961г., бе представен във ВК - Свищов на 10.04.2014г.


Лекция на тема: ”България в НАТО - повече сигурност, повече отговорности”, по повод 10 годишнината от приемането на Р България в НАТО, изнесе о.з. подполк. Николай Жигов във ВК - Свищов на 04.04.2014 г.


Лекция на тема „Живот и творчество на Бетовен”, по повод годишнината от смъртта му - 26.03.1827 г., бе изнесена във ВК - Свищов пред членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Съюза на ветераните от войните на 25.03.2014 г..


Филмът „Зарево над Драва” бе представен пред членове на военно-патриотичните съюзи, по повод 69-годишнината от Дравската епопея. Филмът бе излъчев в конферентната зала на Военен клуб Свищов на 07.03.2014 г.


Беседа по повод превземането на Одринската крепост от Българската армия по време на Балканската война - 13.03.1915 г., се проведе в залата на Военен клуб Свищов на 13.03.1915 г. Присъстваха членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Съюза на ветераните от войните на България.


Тържество по повод 8-ми март - Международният ден на жената се проведе за членовете на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и техните съпруги. Тържеството се състоя на 10.03.2014 г. във Военен клуб Свищов.


Лекция по повод 141 години от обесването на Васил Левски бе изнесена във Военен клуб - Свищов. Лекцията бе представена пред членове на съюза на офицерите и сержантите от резерва и запаса и съюза на ветераните от войните на България на 19.02.2014 г.


Лекция по повод 67-та годишнина от подписването на Парижкия мирен договор след Втората световна война, бе изнесена от членове на съюза на ветераните от войните на България във военен клуб - Свищов на 10.02.2014г.


На 06.01.2012 година Военен клуб Свищов участва в общоградските тържества по повод Богоявление, в местността „Паметниците”. Празникът беше отбелязан с литургия за освещаване на водата и ритуал- хвърляне на кръста в река Дунав. Според поверието, ако кръста замръзне, ще е здраве и берекет.Article | by Dr. Radut