Jump to Navigation

Мероприятия

По повод 6-и май – Ден на храбростта и Празник на Българската армия, в многофункционалната зала на Военен клуб – гр. Карлово, децата от държавната детска градина към Министерство на отбраната „Светлина“ изнесоха празничен концерт „Гергьовска китка“, с който поздравиха своите родители – военнослужещи.

Празничният концерт е част от планираните мероприятия, чрез които децата се запознават с националните ценности и традиции и спомагат за съхраняване и утвърждаване на националната идентичност.


С два благотворителни концерта на Военен духов оркестър и приятели – един за военнослужещи и един за жители и гости на гр. Карлово, на 15.12.2016 г. приключи кампанията на 61 Стрямска механизирана бригада за набиране на средства за децата на военнослужещи, загинали при изпълнение на служебния си дълг. В концертите, с водещ Силвия Петрова – служител във Военен клуб – гр. Карлово, взеха участие и танцова формация „Ла Кукарача”, детска вокална група „КарлоВойс” при военния клуб, камерна формация „Розова долина” и др. Инициативата завърши с кръшно Дунавско хоро на площада пред Читалище „Васил Левски 1861 г.” в центъра на града, в което се включиха участниците и публиката.


Децата от вокална група „КарлоВойс” при Военен клуб – гр. Карлово взеха участие на 07.12.2016 г. в концерта по повод пускане на празничните светлини на коледната елха в центъра на града. Тържеството завърши с народни хора в изпълнение на Военен духов оркестър при 61 Стрямска механизирана бригада.


Традиционният Коледен благотворителен базар, организиран от военно формирование 34750 със съдействието на Военен клуб – гр. Карлово, беше открит на 07.12.2016 г. с изпълнения на Военния духов оркестър към 61 Стрямска механизирана бригада. Събраните средства се превеждат във фонд „Деца на българската армия”, който подпомага децата на загинали военнослужещи. Базарът ще продължи до 15.12.2016 г. включително, когато ще бъде закрит с тържествен концерт.

 


Състезание под мотото „Минало, настояще и бъдеще в българския фолклор” се проведе на 16.02.2016 г. във Военен клуб – гр. Карлово, с участието на ученици от СОУ „Васил Левски”.

Представена беше интересна и полезна информация за регионалните особености на българския фолклор, самобитния облик и колорит, типичната народна музика, характерните песни и танци, запазените обичаи и занаяти на пет от седемте етнографски области в България.

В състезанието преобладаваха игрите, екипната и творческа работа. Сред публика от истински ценители и на фона на автентична възрожденска обстановка учениците разкриха тайната на своята любов към българския народен фолклор. С колоритни и автентични танци и чудно изпети песни участниците пресъздадоха по великолепен начин идеята за популяризиране на народното ни творчество и обичаи.

Всеки участник в надпреварата получи награда – медал и сувенирна химилкалка с подписа на Васил Левски.


Концерт-спектакъл на децата от Държавна целодневна детска градина „Светлина” се проведе на 05.06.2014 г. във Военен клуб – гр. Карлово. Празникът беше посветен на петия рожден ден на детската градина, в която се обучават и възпитават деца на военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада.


Открит „Урок по родолюбие” се проведе в многофункционалната зала на Гарнизонен военен клуб – Карлово. Пред аудиторията от военнослужещи от в.ф. 34750 и учениците от СОУ „Христо Проданов” бе изнесен открит урок за победите на Българската войска. Със слово, звук и музика учениците представиха своите презентации за славните победи на Българската армия. Мероприятието беше проведено по повод на Празника на Сухопътните войски – 19-ти ноември.


Във връзка с отбелязването на Празника на Военно въздушните сили, на 16 октомври 2013 година, във Военен клуб - Карлово беше представен филма „Крилатия син на знаменосеца” за генерал-майор Стоян Стоянов – кавалер на „Ордена за храброст” и въздушен ас през Втората световна война.

 


На 15.05.2013 г. Военен клуб – Карлово взе участие в благотворителен концерт “Да помогнем на Марта” за набирането на средства за лечение на дете на семейство на военнослужещи от гр. Карлово. Мероприятието бе проведено в Народно читалище “Васил Левски”, а организатори на събитието бяха бригаден генерал Димитър Шивиков - командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, Община Карлово, и училищата от Карлово и Сопот.


На 20 март 2013 година, на гарнизонен учебен център „Анево”, с помощта на служителите на Военен клуб гр. Карлово се проведе занятие със средношколците от клуб „Приятели на армията” в общините Карлово и Сопот.

Денят започна със състезания на представителни отбори на подразделенията на военно формирование 34750 от гарнизоните Карлово, Казанлък и Плевен. Те се наблюдаваха от секциите на клуба от 5 средни училища от общините Карлово и Сопот.

След състезанията учениците имаха възможност да упражнят своите възможности в стрелбата с автомат „Калашников”.

Състезанията бяха открити от командира на в.ф.34750 бригаден генерал Димитър Шивиков.


В град Калофер, на 06 януари 2013г., служители от Военен клуб – Карлово взеха участие в честванията на 165 годишнината от рождението на Христо Ботев. Слово за живота и дейността на поета революционер произнесе Командира на 61-ва Стрямска механизирана бригада, бригаден генерал Димитър Щивиков. Стихотворения на Ботев рецитира актьорът Иван Налбантов.

Да се поклонят пред подвига на Ботев в Калофер бяха народни представители, кметове на общини и населени места, общински съветници, представители на родолюбиви и военнопатриотични организаци и много гости. В знак на признотелност бяха поднесени венци и цветя.


На 14.12.2012 г. във Военен клуб - Карлово се проведе коледно детско тържество, за децата от Държавна целодневна детска градина „Светлина” към Министерство на отбраната. Пред родителите си, военнослужещи от военно формирование 34750 и много граждани, децата от детската градина представиха музикално-сценична програма, с която посрещнаха Дядо Коледа. Добрият старец раздаде на всички деца подаръци и лакомства.


Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) организира и проведе юбилейна конференция, посветена на 100- годишнината от началото на Балканската война.

В залата на Военен клуб Карлово, се проведе събитието бяха изложени образци от лекото въоръжение, с които са извоювани славните български победи, образци на униформи, фотоси, военни ордени и медали, книги, снимки, вещи и предмети на участници във военните действия.

Полк. о. з. доц. д-р Димитър Зафиров – гл. секретар на СОСЗР изнесе научен доклад, с който запозна присъстващите с фактите за войната и боевете водени от Българската армия. Презентации, посветени на героите от Балканската война представиха ученици от училищата в Карлово, Сопот и Клисура.


На 9.08.2012 година, Военен клуб - Карлово бе домакин на брифинг на главен сержант Деннис Заводски от Обединения многонационален тренировъчен център в град Графенвьор – Република Германия и сержант Сен Йонг Лий от посолството на САЩ в България. Брифинга беше представен пред главните сержанти от военно формирование 34750 Карлово. В брифинга участва и главния сержант на Сухопътните войски на Българската Армия Любомир Ламбов. Гостите изказаха своето задоволство от условията, материалното осигуряване и работната атмосфера създадена във военния клуб, които способстваха за успеха на мероприятието.


На 01.03.2012 година, в голямата зала на Военен клуб - Карлово децата от Държавната ЦДГ „Светлина”, със съдействието на служителите от военния клуб, изнесоха тържествен спектакъл „България – от векове за векове”, посветен на 134 години от Освобождението на България.

В препълнената от родители, военнослужещи от гарнизона и граждани зала, децата показаха с танц, песен и стихове, картини от историята на България и Стрямската долина.


Откриване на паметна плоча

На 29.11.2011г., Военен клуб – Карлово взе участие в откриването на паметна плоча в район Марино поле, с която се отбелязват двете ракетни поделения, дислоцирани в този район до 1998 година. Плочата е поставена по инициатива на общинска организация „Васил Левски” към СОСЗР град Карлово. На откриването на плочата присъстваха офицери, бивши служили в двете поделения. Плочата бе открита от генерал-лейтенант от резерва Кирил Цветков, председател на Асоциация на Сухопътните войски и на Обществения съвет по въпросите на отбраната към МО.

Малко по-късно на същия ден о.з. генерал-лейтенант Кирил Цветков представи във Военен клуб – Карлово, книгата си „Под сянката на промените и пагона”, в която разказва за своя живот в армията. На представянето присъстваха военнослужещи от в.ф. 34750, военнослужещи от резерва и запаса, членове на военно-патриотични организации, граждани.


Честване Деня на зенитно-ракетни войски

 

На 23.11.2011г. от 17.30 ч., във Военен клуб - Карлово се проведе среща между офицери от в.ф. 34750, военнослужещи от запаса и резерва, членове на СОСЗР и подрастващи от клуб „Приятели на армията”.

Срещата бе организирана от Военен клуб - Карлово и дружество „Джон Ночев” към СОСЗР гр. Карлово, по повод Деня на зенитно-ракетните войски.

Присъстващите бяха запознати с историята на зенитно-ракетни войски и дейността им сега във в.ф. 34750 – Карлово.Article | by Dr. Radut