Jump to Navigation

Мероприятия

На 8 юни 2022 г. във Военен клуб – Карлово, пред ученици от клуб „Млади възрожденци“ – гр. Карлово, ПГ „Владимир Заимов“ – гр. Сопот, подп. о. з. Балтов изнесе лекция на тема: „Героизмът и подвигът на летците от Шести изтребителен авиополк – летище „Марино поле“ - Карлово, бранещи небето на България 1943 – 1944 година“. Проявата е част от инициативата на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“ за реализиране на дейности, свързани с развитието на културно-художественото и военно-патриотично направление във военните клубове, под мотото „Моя страна, моя България“. Интерес предизвика трогателната история, която беше предоставена от о. з. Иван Колев, родом от с. Васил Левски – Карловско, за нощта на бомбардиране на летище „Марино поле“, който тогава е бил 15-годишен работник на летището.


На 2 юни 2022 г. в многофункционалната зала на Военен клуб – Карлово децата от ДДГ „Светлина“ при МО в гр. Карлово изнесоха модно ревю от рециклирани материали под надслов: „ Да пазим природата чиста!“. Пред присъстващите в залата родители и гости, превъплътени в различни герои от приказки с костюми от рециклирани материали, децaта демонстрираха как природата става по-красива, ако я пазим и почистваме.


На 29 май 2022 г. от 17.00 часа във Военен клуб – Карлово гостува един от най-изявени интерпретатори на бароковата музика у нас – Йосиф Герджиков. Мероприятието „Песента на розата“ беше част от Празника на розата в град Карлово, съвместно с Община Карлово. Публиката се наслади на деветнадесет арии из опери, изпълнени от Пламена Гиргинова – сопран, Гиргина Гиргинова – сопран, Владимир Попов – баритон, Мари Андонова – флейта.


В Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май, пред Военен клуб – Карлово се проведе празничен концерт с родолюбиви български песни, пазещи автентичната българска песен, под надслов „Да пазим българското слово“. Проявата е част от инициативата на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно – почивно дело“ за реализиране на дейности, свързани с развитието на културно-художественото и военно-патриотично направление във военните клубове, под мотото „Моя страна, Моя България“. Талантливите деца от различни възрастови групи пяха и рецитираха български народни песни и стихотворения, и предизвикаха силни емоции у многобройната публика, която заслужено ги аплодира.


С четири златни и два сребърни медала се завърнаха децата от ВГ „Карловойс“ при Военен клуб – Карлово от провелия се на 16 и 17 април 2022 г. XVII Национален фестивал „Родолюбие“ в град Панагюрище. В навечерието на християнския празник – Великден, те зарадваха карловската публика с великолепен концерт. Залата на военния клуб се огласи от звучните детски гласове и донесе незабравима емоция на многобройната публика.


В навечерието на 12 април – Международния ден на авиацията и космонавтиката, във Военен клуб – Карлово, съвместно с клуб „Ракетчик „Джон Ночев“ от СОСЗР – гр. Карлово, беше представена официално изложбата „България и Космосът“, предоставена от Музея на авиацията – гр. Пловдив. Изложбата беше открита от г-н Божидар Скречков и г-н Тодор Енев, които запознаха присъстващите с интересни факти за приносът на българските учени в изследването на космическото пространство, космическите храни и прибори. На откриването присъстваха г–жа Мария Деянова – директор на Исторически музей гр. Карлово, председателят на Общинска организация на СОСЗР „Васил Левски“ – г-н Ненко Чернооков, членове на военно- патриотични съюзи и граждани.


„Кръгла маса“ за насърчаване на местното дарителство в района на Община Карлово се проведе на 5 април 2022 г. във Военен клуб – Карлово. Фондът има за цел да подпомага важни обществени каузи – запазване на културно-историческото наследство, на народните традиции и обичаи, на културни събития. Инициативата е на Сдружение „Млади, активни, креативни“ с председател Катя Стойнова и на Читалище „Христо Ботев“ – село Столетово, в тясно сътрудничество и с подкрепата на военния клуб в гр. Карлово. Дискусията бе част от проект „Активно дарителство за активна промяна“. Във форума участва народният представител от град Карлово госпожа Веска Ненчева, а основните теми, които се разискваха по време на събитието, бяха развитието на дарителството на местно ниво, нуждата от законодателни промени и приемане на Закон за дарителството, местни инициативи, които могат да бъдат подкрепяни чрез дарителски кампании, и начините за фондонабиране.


Във фоайето на Военен клуб – Карлово на 7 март 2022 година се проведе лекция на тема: „Пехотните полкове от Карловския гарнизон във войните за национално освобождение и обединение на България 1912 – 1918 година“. Учениците от клуб „Приятели на армията“ от училищата СОУ „Васил Левски“ и СОУ „Христо Проданов“ – гр. Карлово и СОУ „Владимир Заимов“ – гр. Сопот с интерес слушаха разказите на г-н Стефан Груев за славните походи на 21-ви пехотен Средногорски полк и 28-ми пехотен Стремски полк, който през 1919 г. е разформирован и на негово място в Карлово е дислоцирана 28-ма Стрямска дружина.


По повод Националния празник на България във фоайето на Военен клуб – Карлово от 1 до 4 март 2022 г. беше изложено табло със снимкови материали и биографични данни за Стоян Минчев – участник в Руско-турската война (1877 - 1878 г.), останал в паметта на хората от Карловския край като Стоян - Комитата. Героят е награждаван с множество отличия: орден за участие в Априлското въстание; орден за участие в Опълчението „Ески Зара-Шипка – Шейново; военен орден „За храброст“.


На 1 март 2022 г. в социалната кухня на МО в град Карлово беше отбелязана българската традиция – посрещане на Баба Марта. Хранещите се членове на военно-патриотични съюзи бяха закичени с мартеници от името на военния клуб, с пожелание за здраве и дълголетие. Червенобелите багри донесоха пролетно настроение и много усмивки на възрастните хора. По случай Националния празник на България, на 2 март 2022 г. беше организиран и празничен обяд за ползвателите на социалната кухня.


На 18 и 19 февруари 2022 г. на площад „Васил Левски“ в град Карлово се проведе митинг-поклонение по случай 149-та годишнина от героичната гибел на Апостола на Свободата – Васил Левски. Участие в церемонията на 18 февруари 2022 г. взеха представителни роти от състава на 61-ва Стрямска механизирана бригада и военния духов оркестър. Присъстваха председателят на Народното събрание на Република България г-н Никола Минчев, кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов, народни представители от 47-то Народно събрание, кметове на населени места от Общината, представители на институции, военно- патриотични организации и родолюбиви граждани. В знак на признателност към Апостола, на 19 февруари 2022 г. бяха поднесени венци, цветя и гирлянд на славата, на паметника на героя.


Детска изложба на коледни рисунки, изработени от деца от ДДГ „Светлина“ към МО в гр. Карлово, беше подредена на 13 декември 2021 година във фоайето на Военен клуб – Карлово.


В периода от 6 до 10 септември 2021 година във фоайето и залата на Военен клуб – Карлово беше експонирана пътуващата изложба „20 години в полза на армията“, посветена на годишнината от създаването на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“, отбелязана през 2020 г. Фотоизложбата отразява моменти от развитието на Агенцията, която вече 20 години подчинява своята дейност в услуга на армията. Неин автор е Вяра Йовева – фотограф на Министерство на отбраната. При стриктно спазване на противоепидемичните мерки, експозицията беше посетена от представители и членове на военно-патриотични съюзи и граждани.


На 16 юли 2021 година в аудиовизуалната зала на Военен клуб – Карлово, пред членове на военно-патриотични съюзи и ползватели на социалната кухня към Министерство на отбраната в гр. Карлово, беше прожектиран филм по повод 184 години от рождението на Апостола на свободата – Васил Иванов Кунчев (Левски). Филмът запозна зрителите с живота и делото на великия българин, борил се за свободата на Отечеството, национален герой и идеолог за „чиста и свята република“.


На 9 юли 2021 г. във фоайето на Военен клуб – Карлово беше експониран кът с материали по повод 171 години от рождението на великия български поет Иван Вазов, изготвен от служителите на военния клуб. Посетителите с интерес разглеждаха материалите на Патриарха на българската литература, чието творчество е отражение на две исторически епохи – Възраждането и следосвобожденска България.


На 23 юни 2021 г. в лятно кино – гр. Карлово с празничен концерт Вокална група „Карловойс“ при Военен клуб – Карлово отбеляза седмия си рожден ден. Възпитаниците на г-жа Анита Илиева зарадваха публиката с 22 български песни, като особено присъствие в тазгодишния концерт имаха няколко народни песни. Представена беше и новата емблематична за град Карлово песен „Градините на Карлово“. Присъстваха представители на учреждения от Общините Карлово и Сопот, родители, граждани и гости на града.


На 14 март 2021 г. приключи деветото издание на Националния конкурс „Път към славата“ 2021 г., в който участваха и децата от Вокална група „Карловойс“ при Военен клуб – Карлово, с ръководител г-жа Анита Илиева. С първо място в най-малката възрастова група беше отличена Деница Янева. С първо и трето място в две направления беше наградена Сияна Зонева, като една от най-малките във втора група. В трудната трета група първо място завоюва Вяра Василева. Представилата се в голямата втора група Мария Кабакова получи трета награда. Отлично представили се на конкурса и с дипломи са Ана Мери Стоунс и Дани Илиева.


Националният празник на България 3 март беше отбелязан в град Карлово с церемония по издигане на националното знаме на площад „20-ти юли“. Тържествено слово по повод празника произнесе заместник-кметът на град Карлово г-н Антон Минев. На честването присъстваха д-р Емил Кабаиванов – кмет на Община Карлово, народни представители от 44-то Народно събрание, общински съветници и граждани на Общината. В празничната програма взеха участие почетна рота на 61-ва Стрямска механизирана бригада, вокална група „Карловойс“ при Военен клуб – Карлово и детска фолклорна формация „Розова долина“. Честването продължи с откриване на фотодокументална изложба „Опълченците от карловския край, участници в Освободителната руско-турска война 1877-1878 г.“ в многофункционалната зала на военния клуб. В изложбата са представени снимки и документи за славни с подвизите си исторически имена от Карловския край, сред които: Стоян Минчев – Комитата, Марин Савов-Шиков, Петко Генчев Петков и Стефан Мазаков.


На 18 февруари 2021 година на площад „Васил Левски“ в град Карлово се проведе възпомeнателна церемония по повод 148 години от обесването на Васил Левски, с участието на военния духов оркестър и представителни роти от състава на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Присъстваха председателят на Народното събрание на Република България г-жа Цвета Караянчева, кметът на Община Карлово – д-р Емил Кабаиванов, областният управител на Област Пловдив – г-жа Дани Каназирева, народни представители от 44-то Народно събрание, кметове на населени места от общината, представители на институции и родолюбиви граждани. Слово за идеалите, които е следвал Апостола, произнесоха г-жа Цвета Караянчева и д-р Емил Кабаиванов, след което последва минута мълчание. Церемонията приключи с илюминации. Отбелязването на 148-та годишнина от гибелта на Апостола продължи и на 19 февруари 2021 година с отслужване на архиерейска литургия и панихида в памет на Дякона. Пред паметника на Васил Левски бяха поднесени венци и цветя в знак на почит.


На 29 януари 2021 г. 137 военнослужещи от състава на 61-ва Стрямска механизирана бригада тържествено положиха военна клетва на площад „Васил Левски“ в гр. Карлово. Новопостъпилите во̀ини се заклеха във вярност към народ и родина в присъствието на г-н Красимир Каракачанов – министър на отбраната на Република България, доктор Емил Кабаиванов – кмет на Община Карлово, генерал-лейтенант Цанко Стойков – заместник-началник на отбраната, бригаден генерал Валери Цолов – заместник-командир на Сухопътни войски, бригаден генерал Деян Дешков – командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, представители на институции, близки и граждани на град Карлово. Министърът на отбраната г-н Красимир Каракачанов поздрави заклелите се военнослужещи за това, че са избрали тази тежка и същевременно благородна служба. Бригаден генерал Деян Дешков в своето приветствие отбеляза, че во̀инската клетва е свещена и с нейното полагане те се вричат във вярност на народ и Родина. Отслужен беше и молебен за здраве. Новозаклетите военнослужещи преминаха в тържествен марш пред погледите на гости, родители и близки.


173 години от рождението на великия български революционер и поет Христо Ботев бяха отбелязани на 6 януари 2021 г. в родния му град Калофер с участието на военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада. Цветя и венци бяха поднесени пред паметниците на родителите на поета – Иванка Ботева и даскал Ботьо Петков. В знак на почит и признателност, пред величествения паметник на Христо Ботев бяха поднесени „Гирлянд на славата“, венци и цветя. На събитието присъстваха д-р Емил Кабаиванов – кмет на Община Карлово, народни представители от 44-то Народно събрание, бригаден генерал Деян Дешков – командир на 61-ва механизирана бригада, кметове на населени места на територията на Община Карлово, граждани и гости на Калофер.


На 6 януари 2021 г. на площад „Васил Левски“ пред паметника на Апостола на свободата в град Карлово, при спазване на противоепидемичните мерки, беше осветено бойното знаме на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Отслужен беше празничен водосвет, а тържествени думи по случай Богоявленския водосвет произнесе бригаден генерал Деян Дешков. Присъстваха кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов, председателят на Общинския съвет г-н Доньо Тодоров, представители на местната власт, родолюбиви граждани и гости на град Карлово.


На 29 декември 2020 г. едновременно с раздаване на обяда в социалната кухня към Министерство на отбраната – гр. Карлово, по случай коледните и новогодишни празници, Военен клуб – Карлово организира празнична почерпка – баница с новогодишни късмети за ползвателите на услугата. Фирма „Преслава“ ЕООД, която приготвя и осигурява храната, раздаде бонбониери за всички ползватели на кухнята.


На 27 декември 2020 г. пред Паметника на загиналите в борбата срещу световния тероризъм, в град Карлово се състоя ритуал-панихида по повод навършването на 17 години от деня, в който бе извършен атентат срещу българския контингент в база „Индия“ – Кербала. Отдадени бяха почести на загиналите българските миротворци в Ирак. Слово произнесе командирът на 61-ва бригада бригаден генерал Деян Дешков. Отслужена бе заупокойна молитва и бяха поднесени венци и цветя.


На 19 ноември 2020 г. в района на 61-ва Стрямска механизирана бригада в гр. Карлово беше отбелязан празникът на Сухопътни войски. Бригаден генерал Деян Дешков изнесе приветствено обръщение към личния състав на бригадата. Прочетен беше поздравителен адрес от командира на Сухопътни войски генерал-майор Михаил Попов. Със заповеди на министъра на отбраната бяха наградени военнослужещи и цивилни служители от бригадата, показали високи резултати в бойната подготовка.


Поредни постигнати успехи на децата от Вокална група „Карловойс“ при Военен клуб – Карлово, които станаха членове на клуб „Успелите деца на България“ на Фондация „Димитър Бербатов“. Алманахът е вече у Вяра Василева и Дани Илиева, за да им напомня, че мечтите се сбъдват и целите се постигат, но с много труд и упоритост!


На 2 октомври 2020 г. в Карлово 61-ва Стрямска механизирана бригада тържествено отбеляза 28 години от създаването си. Присъстваха народните представители г-жа Веска Ненчева, о. з. бригаден генерал Кольо Милев, началникът на щаба на Сухопътни войски бригаден генерал Николай Караиванов, кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов, бивши командири на 61-ва Стрямска механизирана бригада, командири и началници на формирования от Българската армия. Приветствие към личния състав произнесе командирът на бригадата генерал Деян Дешков. Наградени бяха отличилите се военнослужещи. След преминаването в тържествен марш беше изнесена концертна програма от военния духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада и младите таланти от вокална група „Карловойс“ при Военен клуб – Карлово.


На 3 август 2020 година в аудиовизуалната зала на Военен клуб – Карлово, при спазване на противоепидемичните мерки, пред членове на военно-патриотичните съюзи и ползвателите на социалната кухня в гр. Карлово беше прожектиран филм по повод 117-та годишнина от избухване на Илинденско-Преображенското въстание.

Прожекцията премина при засилен интерес и много дебати.


В навечерието на 183-годишнината от рождението на Васил Левски, на 16 юли 2020 г. във Военен клуб – Карлово се проведе паметна вечер, посветена на 110-годишнината от създаването на Съюза на запасните подофицери в България и в Карловския регион. Мероприятието беше открито с концертна програма на Военния духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада.

Присъстваха народните представители г-жа Веска Ненчева и г-жа Данка Люртова, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков, бригаден генерал от запаса г-н Янко Янев, подп. о. з. Стефан Пенев – председател на Областна общинска организация на СОСЗР – Стара Загора, зам.-кметове на Община Карлово и гости.

По повод годишнината бяха връчени почетни грамоти за активна служба в Българската армия, проявено родолюбие и патриотизъм на старшини и сержанти от 61-ва механизирана бригада. Удостоени с грамоти бяха и сержанти от запасното войнство.

Събитието приключи с рецитал на тема „Урок по отечестволюбие“.


По повод 6-и май – Ден на храбростта и Празник на Българската армия, в многофункционалната зала на Военен клуб – гр. Карлово, децата от държавната детска градина към Министерство на отбраната „Светлина“ изнесоха празничен концерт „Гергьовска китка“, с който поздравиха своите родители – военнослужещи.

Празничният концерт е част от планираните мероприятия, чрез които децата се запознават с националните ценности и традиции и спомагат за съхраняване и утвърждаване на националната идентичност.Article | by Dr. Radut