Jump to Navigation

Мероприятия

На 6 януари 2019 година служители от Военен клуб – Враца, военнослужещи от в. ф. 54990 и членове на военно-патриотичните съюзи взеха участие в общоградско тържество по повод 171 години от рождението на Христо Ботев. Кметът на града г-н Калин Каменов приветства присъстващите, събрали се да отдадат почит пред делото на поета-революционер. На церемонията присъстваха областният управител Малина Николова, народни представители, общински съветници, представители на културни институции, граждани. В знак на почит, пред паметника на Христо Ботев бяха поднесени венци и цветя, след което бе извършено освещаване на бойното знаме на военно формирование 54990 от Врачанския митрополит Григорий.


От 28 ноември до 2 декември 2018 година в град Банско се проведе Международен фестивал по изкуствата „Утринна звезда”, с участието на школа по балет „Меджик“ към Военен клуб – Враца. С грацията, изяществото и красотата на своите танци, момичетата от балета покориха журито и публиката, и постигнаха следните резултати:

- Солов танц - II място

- Дуети - II и III място

- Трио - I място

- Малки танцьори - I място

- Формация от 9 до 13 г. - I място

- Малки - 9 до 13 г. – III място

- Формации от 13 до 18 г. – I и II място

В оспорваната конкуренция на представители на няколко държави петчленното професионално жури единодушно присъди и голямата награда на балет „Меджик“ за цялостно представяне.


На 21 ноември 2018 година Военен клуб – Враца отбеляза Въведение богородично и Деня на християнското семейство и младеж. В камерната зала на Клуба се събраха деца и родители, баби и дядовци. За здравите семейни добродетели, за същността и тайнството на празника, разказа отец Николай от Врачанската митрополия. Със своите прекрасни танци малките ангелчета от балет „Меджик” и школата по танци „Харизма тийм” при военния клуб, както и сладурчетата от детска градина „Българче”, спечелиха сърцата на публиката. Етюд от филма „Хлапето” на Чарли Чаплин, изигран от малкия цирков артист Алекс Койчев, предизвика бурни аплодисменти сред присъстващите в залата. Участие взеха и дамска вокална група „Зорница” и смесена певческа група „Маргаритките”, които със своите изпълнения поздравиха деца, внуци и всички присъстващи на мероприятието. Домакини и гости си пожелаха доброта, топлина и семеен уют, любов и разбирателство с най-близките хора.


По случай 110-годишнината от обявяване на Независимостта на България на 22 септември 2018 година в парка на Военен клуб Враца военно формирование 54990 показа образци на оръжие и екипировка. Интерес към въоръжението проявиха предимно младежи, интересуващи се от военна служба.

По същото време на площад „Христо Ботев” с издигането на националния флаг започна тържествената церемония по отбелязването на 110 години от провъзгласяването на Независимостта на България. Исторически преглед на паметния ден представи Мирослава Топалова – уредник в Регионалния исторически музей. Благодарствен молебен и водосвет за здраве и благополучие отслужи Негово Високопреосвещенство врачанският митрополит Григорий. Приветствие към гражданите на град Враца отправи областният управител Малина Николова.

В знак на признателност и почит членове на военно-патриотичните съюзи и служители от военния клуб поднесоха цветя пред паметника на Христо Ботев. Участие в церемонията взе и представителна рота на военно формирование 54990.


С поднасяне на цветя пред паметната плоча и с празничен концерт Военен клуб Враца отбеляза на 7.05.2018 г. 140 години от създаването на Българската армия.

Концертната зала на военния клуб събра много военнослужещи, членове на военно-патриотичните съюзи, ученици и граждани. Слово по повод годишнината прочете подполковник Цолов - началник на Военно окръжие Враца. На сцената се изявиха творчески формации към военния клуб, танцов състав към в. ф. 54990, както и колективи от читалището и Центъра за работа с деца. Гости на тържеството бяха представители на Общината и Областна управа. Пристигнаха и много поздравителни адреси и цветя.

Благодарности към участниците и публиката поднесе м-р Симеон Цеков – командир на военното формирование.


На 15 декември 2017 г. под мотото: „Да потанцуваме заедно”, момичетата от балет „Меджик” при Военен клуб Враца празнуваха Коледа и Нова година. В голямата зала на Клуба ги очакваха много изненади – лакомства, късметчета, подаръци, игри и др. Художествената ръководителка Виктория Дамянова се беше погрижила и за голяма торта, както и да изложи на видно място част от купите, медалите и грамотите, извоювани през годината. Тържеството продължи с много танци и празнично настроение. Мероприятието беше организирано от балет „Меджик” и Военен клуб Враца.


Денят на християнското семейство беше отбелязан от Военен клуб – Враца на 20.11.2017 г. В камерната зала на клуба се събраха деца, родители, баби и дядовци. Отец Николай от Врачанската митрополия разказа за Въведение Богородично и запозна присъстващите с християнските добродетели.

В празничния концерт участие взеха децата от балет „Меджик” и дамска вокална група „Зорница” при военния клуб, деца от ДГ „Звездица” и СОУ „Св. Св. Софроний Врачански”. В края на тържеството деца и родители се хванаха на кръшно българско хоро.

Мероприятието беше организирано от военния клуб и дамска вокална група „Зорница”.


На 26 октомври 2017 г. Военен клуб Враца навърши 120 години. Събитието беше отбелязано с тържествен водосвет, а пред паметната плоча на загиналите за освобождението на България бяха положени венци и цветя. Гости на празника бяха народният представител Красимир Богданов, представители на Министерство на отбраната, изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело” Валери Стоянов, бивши началници на военния клуб и командири на военното формирование, представители на Община Враца, ръководители на културни институции, членове на военно-патриотичните съюзи и граждани.

Празникът продължи с концерт на Представителния ансамбъл на въоръжените сили. Получени бяха много поздравителни адреси. С плакети „120 години Военен клуб” и благодарствени писма бяха удостоени ръководителите на творческите формации към Клуба, военно формирование 54990, военно-патриотичните съюзи, приятели и съратници.


Представяне на книгата „Забравени герои” на Красимир Богданов се осъществи на 23.10.2017 г. във Военен клуб Враца, пред военнослужещи от военно формирование 54990 и представители на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Авторът разказа за дейността на 35-ти и 2-ри артилерийски полкове в състава на 6-та Бдинска дивизия, чийто щаб се е намирал в гр. Враца. Той представи непубликувана досега информация за състоянието на военното дело и ролята на офицерите в града до края на XIX век, както и за дейността на военния клуб по това време. Всички присъстващи получиха екземпляр от книгата.

Събитието беше част от Програмата за патриотично възпитание, по която съвместно с Община Враца работи и военният клуб.


Книгата „Мъртвият не ни е вече враг” на писателя и журналиста Стефан Здравков – редактор на вестник „Сирак”, беше представена на 18.10.2017 г. във Военен клуб Враца. Присъстваха военнослужещи от в. ф. 54990 и деца от Дом за сираци „Асен Златарев”. След срещата, децата, лишени от родителски грижи, с голям интерес разгледаха и музейната сбирка на клуба, състояща се от експонати, свързани с Българската армия. Мероприятието е част от събитията, посветени на 120-годишнината от основаването на военния клуб.


С голям заключителен концерт на 07.06.2017 г. Военен клуб – гр. Враца закри творческия сезон. На сцената, освен смесен двугласен хор „Маргаритките” и дамска вокална група „Зорница”, талант и умения показаха и децата от всички творчески колективи, обучавали се през годината в школите на Клуба.

Набелязан беше основният акцент през новия творчески сезон – 120-годишният юбилей на военния клуб.

Благодарности бяха отправени към всички художествени ръководители и инструктори, към всички участници и техните родители, както и пожелания за здраве, бодрост, търпение и нови, още по-високи успехи през новия творчески сезон.


С голям празничен концерт военно формирование 54990 гр. Враца посрещна Деня на храбростта и празник на Българската армия – 6-и май. Събитието се състоя във военния клуб и започна с химна на Българската армия „Велик е нашият войник”. Приветствие по случай празника поднесе командирът на формированието подполковник Георги Крайнов.

За доброто настроение на военнослужещите се погрижиха клубът по танци „ХАРИЗМА ТИЙМ” и балет „МЕДЖИК” при военния клуб, както и театрална група „ТЕМП” при Младежки дом, формация „ЛЕЙДИС” при Центъра за работа с деца и Сара Ангелова, която с прекрасните и професионални изпълнения на естрадни песни повдигна духа на присъстващите. Кулминацията настъпи на финала на концерта, когато на сцената излязоха танцьорите от танцов състав „ФЕНИКС” при военното формирование. Ефрейтор Гергана Иванчева и редник Галя Христова изненадаха публиката с артистичност и оригиналност, като в скечовете си се вживяха в ролята на радиоводещи.

Военният клуб благодари на всички художествени ръководители и участници, като им пожелава здраве, бодър дух и нови творчески успехи.


Пренасяйки ни в духа на отминалите времена, смесена певческа група „Маргаритките” при Военен клуб – гр. Враца ни направи съпричастни към позабравените български обичаи. В рамките на един час групата пресъздаде атмосферата на автентичната селска седянка с всичките нейни фолклорни елементи от миналото: народни песни, хора, закачки, работа върху ръкоделия, народни поверия и гатанки, крадене на булка. Събитието беше подготвено по случай Лазаровден и Цветница и се осъществи на 04.04.2017 г. в Етнографско-възрожденския комплекс в града. Седянката беше заснета от TV Враца.


Две първи, едно второ и две трети места в различните стилове и възрастови групи спечели балет „Меджик” при Военен клуб – гр. Враца при участието си в VI-тия Международен танцов фестивал „Пловдив – древен и вечен”, който се проведе на 1 и 2 април 2017 г. С магията и красотата на своите танци, момичетата от балета очароваха международното жури и публиката и се завърнаха с няколко купи, медали и предметни награди.


На 28.02.2017 г. баба Марта посети първи клас на ОУ „Св. Св. Софроний Врачански” в гр. Враца. Участници от дамска вокална група „Зорница“ при военния клуб се превъплътиха в различни роли – баба Марта, внучката на баба Марта, Пижо и Пенда. Ръководителката на дамската вокална група разказа легендата за мартеницата и хан Аспарух и изпя няколко песнички. С помощта на бабите децата изработиха свои такива и в края на тържеството усмихнатата старица върза мартенички на всички дечица.


На 14.02.2017 г., по покана на Община Враца, смесен двугласен хор „Маргаритките” при Военен клуб – гр. Враца взе участие в общоградски празник по случай Деня на лозаря. Много врачани и гости на града се събраха в двора на Етнографско-възрожденския комплекс, където след ритуала по зарязване на лозята започна празничният концерт. Старт на веселието и доброто настроение дадоха изпълненията на хора. Присъстваха още кметът на града Калин Каменов, зам.-кметът Петя Долапчиева, служители от Общината, представители на различни културни институции, членове на СОСЗР. Ръководителката Павлина Георгиева получи Диплом от продуцентите на Балкан фолк Академи и Евро фолк за съществен принос при съхранение и развитие на българските традиционни народни изкуства.


На 4.02.2017 г. възпитаниците на треньорката Малина Миладинова при Спортен клуб „Харизма тийм” при Военен клуб – гр. Враца взеха участие в V-ти Национален конкурс за млади таланти „Път към славата”, състоял се в гр. София. След оспорвана надпревара между клубове от цялата страна танцьорите от „Харизма тийм” заслужено завоюваха първото място в шоу танци във възрастова група 11-13 години, което им донесе статуетка, медали и други предметни награди, както и редица предимства при последващи участия в конкурси от подобен род.


На 24.01.2017 г. служители от Военeн клуб – гр. Враца, членове на военно-патриотични съюзи, общински служители, представители на различни институции и граждани почетоха паметта на загиналите в бомбандировката на града врачани. На този ден, преди 73 години, 84 самолета от въздушната армия на САЩ бомбандират град Враца. Загиват 124 човека, между които и много деца, а 250 са ранени.

В тяхна памет беше отслужена панахида, след което присъстващите се отправиха към Мемориала на загиналите във Втората световна война и бомбандировката над града, където бяха положени цветя в тяхна памет. Кратко слово произнесе председателят на Съюза на ветераните от войните на България о. з. м-р Лъчезар Генов. Събитието уважиха кметът на града Калин Каменов, зам.-кметовете и близки на загиналите.


С празничен концерт децата от школата по танци „Харизма тийм” при Военен клуб – гр. Враца посрещнаха на 27.12.2016 г. наближаващите коледни и новогодишни празници. Родители и гости се насладиха на грацията и красотата на спортните танци, на страстта и емоционалната наситеност на изпълненията. Празникът продължи около коледната елха с много танци и веселие. На младите танцьори бяха раздадени подаръци и много лакомства, осигурени от военния клуб.


Балет „Меджик“ при Военен клуб – гр. Враца за пореден път доказа класа и професионализъм в провелия се на 2 и 3.12.2016 г. международен фестивал на изкуствата „Утринна Звезда“ в гр. Банско.

Златните момичета на гр. Враца успяха да завоюват едно първо място в раздел танцово шоу, две втори в различните възрастови групи и едно трето при мажоретните състави. При соловите изпълнения съставът завоюва бронзов медал с изпълнението на Симона Докова и поощрителна награда за Анита Вълчева. Спечелени бяха и четири бронзови медала при дуети за изпълненията на Ема Маврова, Ивон Ивова, Емили Пламенова и Илина Цветанова.

Ръководителите на състава Виктория и Драгомир Дамянови подготвят традиционното коледно парти за балета, с което да се отблагодарят на своите талантливи момичета, както и да направят равносметка за успехите и постиженията през изминалата година.


Две години от своето възстановяване отбеляза на 01.12.2016 г. военно формирование 54990.

Празникът започна в центъра на града с военна церемония, като водосвет за здраве отслужи отец Аспарух Аспарухов. Честването продължи в градска концертна зала с химна на Българската армия „Велик е нашият войник”. Приветствени слова по повод годишнината поднесоха командирът на формированието подп. Георги Крайнов и кметът на града Калин Каменов. Събитието уважиха още председателят на общински съвет Враца Румен Антов, заместник областният управител Ирина Иванова, кметове на населени места, представители на Сухопътни войски и много граждани.

За постигнати високи резултати и професионализъм в службата бяха отличени общо 9 военнослужещи. Предметните награди връчи командирът на Единен център за начална подготовка Плевен - полк. Николай Бешев.

Получени бяха и много поздравителни адреси. Празничното настроение достигна своята кулминация с концертна програма, в която взеха участие балет „Меджик” и школа по танци „Харизма” при военния клуб, мажоретен състав, формация „Лейдис” и танцов състав „Радост” при Центъра за работа с деца. Бурните овации на публиката очаквано получи танцов състав „Феникс” при военно формирование 54990 – гр. Враца.


Фотоизложба „Славната Бдинска дивизия – свещени и паметни места по бойния път на бдинци през Първата световна война 1915 – 1918 г.” – инициатива на Държавен архив, Инициативният комитет и Военен клуб – гр. Враца, беше открита на 23.11.2016 г. в Конферентна зала на Клуба. Изложбата откри о. з. м-р Радослав Божинов - председател на Инициативния комитет за честване на 100 години от Първата световна война. Приветствени слова поднесоха областният управител г-жа Малина Николова и кметът на град Враца г-н Калин Каменов. Гости на мероприятието бяха още зам. областните управители, командирът на военно формирование 54990 подп. Георги Крайнов, директори на културни и образователни институции, ученици и учители, членове на военно-родолюбивите съюзи и граждани. Специален поздрав към всички отправиха малчуганите от Детска градина „Звездица”.

Фотоизложбата ще остане във военния клуб един месец, като през това време в залата ще бъдат провеждани открити уроци по темата с ученици от врачанските училища.


Участие в ХVII-и Национален фестивал на старата градска песен „Мара Врачанка”, който се проведе на 17.10.2016 г. в градската концертна зала, взеха смесен хор „Маргаритките” и дамска вокална група „Зорница” при Военен клуб – гр. Враца. Приветствие към всички участници поднесе кметът на Община Враца Калин Каменов.

В конкурсната програма се включиха 31 групи, 11 дуета и много индивидуални изпълнители. Тричленно жури с председател Бони Милчева заслужено присъди две трети места на групите от военния клуб. При дуетите второто място получиха Цветана Роджева и Невенка Велева от вокална група „Зорница”.


Членове на военно-патриотичните съюзи и служители от Военен клуб – гр. Враца взеха участие на 07.09.2016 г.в общоградско тържество по повод 100 години от Първата световна война. Граждани и гости на града се събраха при Военния паметник на загиналите във войните за Национално обединение 1912-1918 г., известен на врачани като Лъвчето. Под звуците на градския духов оркестър тържествено беше открита паметна плоча в чест на полковник Васил Таслаков - командир на 35-ти пехотен врачански полк, взел участие в Добричката епопея на 5, 6 и 7 септември 1916 г. Пространството около паметника бе именувано Алея на признателността „Полковник Васил Таслаков”. Предложението направи Инициативен комитет с председател о. з. м-р Радослав Божинов. Събитието уважиха кметът на града, областният управител, митрополит Калиник, общински съветници и кметове на населени места. В ритуала по полагане на венци и цветя в знак на признателност пред падналите за свободата и независимостта на България се включиха и членове на СОСЗР. Военнослужещи от в. ф. 54990 преминаха тържествен марш под одобрителните възгласи на присъстващите.


С химна на Република България и Ода на радостта беше открита тържествената сесия на общински съвет Враца, състояла се по повод „Ботеви дни 2016” и празника на града. „Наградата на Враца” за тази година беше присъдена на клуб по дискобалет „Меджик” при Военен клуб – гр. Враца. На сесията присъстваха областният управител, кметът на гр. Враца, траянополският епископ Киприян, общински съветници, делегации от побратимени градове в Украйна, Франция, Румъния, Сърбия, Конго и много граждани.


С голям заключителен концерт самодейните колективи при Военен клуб – гр. Враца отбелязаха края на творческия сезон. На сцената се изявиха школа по танци „Харизма”, школа по модерен балет „Меджик”, смесен двугласен хор „Маргаритките” и дамска вокална група ”Зорница”. Препълнената зала награди с бурни аплодисменти таланта, трудолюбието и търпението на малки и големи изпълнители, които чрез музика, танц и слово отново доказаха яркото си културно и духовно присъствие на нашите колективи в обществения живот на гр. Враца.


Организирайки за втора поредна година офицерски бал, военно формирование 54990 в гр. Враца отпразнува 6 май – Деня на храбростта и празник на Българската армия. По стара традиция грандиозното събитие се проведе във военния клуб. На него се събраха известни политици, общественици, офицери и техните съпруги.

Приветствие по случай празника поднесе командирът на военното формирование подполковник Георги Крайнов, като пожела на офицерите, сержантите и техните семейства здраве, благоденствие и да бъдат пример за следващото поколение, избрало тази професия.

Сред официалните лица бяха областният управител на града Малина Николова, народните представители Петя Аврамова, Айхан Етем, председателят на общинския съвет Румен Антов и други видни общественици. Бяха получени и много поздравителни адреси.


С голям пролетен концерт смесен двугласен хор „Маргаритките” при Военен клуб – гр. Враца отбеляза Лазаровден и Цветница. На сцената се изяви и танцов състав „Вратица” при читалище „Развитие”. С финалната си песен „България” хорът изправи публиката на крака. Събитието уважи и командирът на военното формирование - подп. Георги Крайнов, членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, представители на Община Враца, гости от гр. Видин и други населени места.


На 25.03.2016 г. Военен клуб – гр. Враца отбеляза Благовещение. Мероприятието беше открито с изпълнения на дамска вокална група „Зорница” с художествен ръководител Цветана Роджева. Презентация на тема „Българските традиции и ценности – част от общоевропейските ценности” представиха младежи от Младежки център за деца в риск, а за традициите на този ден разказа г-жа Йорданка Манкова от Регионалния исторически музей. Поверия и народни игри на Благовец в изпълнение на деца от Обединено детско заведение „Българче” предизвикаха бурни емоции в препълнената зала. Сред гостите бяха офицери от запаса и резерва, представители на клуб „Врачанска кореняшка среща“ и градски хор „Орфей”. Празникът завърши с кръшни хора на танцов състав с ръководител Геновева Спасова, а за финал прозвуча право хоро, в което се включи и публиката.


С полагане на цветя пред бюст-паметника на ген. Леонов в парка на Военeн клуб – гр. Велико Търново членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и служители от Клуба отбелязаха 3-ти март. В знак на признателност към саможертвата на героите бяха поднесени букети и пред паметниците на Никола Войводов и загиналите във войните „Лъвчето”. На общоградската церемония по случай националния празник от името на Съюза и военния клуб цветя пред паметника на Христо Ботев положи председателят на Общинската организация на запасните о. з. м-р Мирослав Ангелов.


Коледен концерт за своите почитатели изнесе смесен певчески хор „Маргаритките” при Военeн клуб – гр. Враца. Събитието се състоя и по повод тригодишния юбилей от създаването на хора, а близо два часа гражданите се наслаждаваха на любими песни. Бяха получени много поздравителни адреси, включително и от кмета на гр. Враца, а финалът изправи на крака всички в залата.


Балет „Меджик” и школата по танци „Харизма” при Военен клуб – гр. Враца взеха участие в галаконцерт на лауреатите от фестивала „Парад на талантите” по Национална програма „Родолюбие“, който се проведе на 16.12.2015 г. в Централен военен клуб – гр. София. Събитието започна с изпълнения на Гвардейския духов оркестър. Плакети и индивидуални награди на грациите от балета и школата по танци връчи лично командващият Сухопътни войски генерал-майор Андрей Боцев. Сред гостите беше и министърът на отбраната Николай Ненчев.


На 14.12.2015 г. децата на военнослужещите от гр. Враца с възторжени възгласи посрещнаха Дядо Коледа. Белобрадият старец пристигна с бронирана верижна машина, а Снежанка го очакваше. Театрализирана постановка пред елхата изнесоха малчуганите от Обединено детско заведение „Звездица”. На всички деца Дядо Коледа раздаде подаръци, а от своя страна те му обещаха следващата година да бъдат по-добри и послушни. Тържеството беше организирано от военното формирование и Военен клуб – гр. Враца.


Под надслов „Петък вечер с приятели” дамска вокална група „Зорница” при Военен клуб – гр. Враца събра свои почитатели на коледен концерт, който се състоя в Клуба.

Гости на тържеството бяха председателят на клуб „Врачанска кореняшка среща” Веселин Николов, главният редактор на вестник „Над 55” - Любомир Михайлов, председателят на общинския съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва - Мирослав Ангелов, секретарят на читалище „Развитие”- Димитър Тошев, поети, писатели и журналисти.


Обичаите за Бъдни вечер и Коледа бяха показани на 12.12.2015 г. с театрализирана възстановка от участниците в смесена певческа група „Маргаритките” при Военен клуб – гр. Враца. С обреди и символични действия, с хубави песни, танци и благословии, с гадания за бъдещето, участниците показаха здравите традиции на нашия народ за честване на празниците. Мероприятието беше организирано от група „Маргаритките” към военния клуб и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Във възстановката се включиха и коледари от Средно общообразователно училище „Васил Кънчев”.


На 01.12.2015 г. военно формирование 54 990 в гр. Враца отбеляза една година от възстановяването си. Празникът започна с уникален военен ритуал с участието на градския духов оркестър. Сред гостите бяха заместник-началникът на щаба на Сухопътни войски полковник Мерджанов, народният представител Красимир Богданов, зам. областният управител Мирослав Комитски, директорът на РДВР Враца Димитър Газибарски, представители на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и др.

Командирът на военното формирование подполковник Георги Крайнов изказа благодарност на всички офицери, сержанти и войници за всеотдайния им труд, компетентност, воля и целеустременост. След това, на военнослужещи и цивилни служители бяха връчени грамоти за високо проявено чувство на отговорност, изключително старание и безупречно изпълнение на служебните задължения.

Празникът завърши с голям поздравителен концерт, с участието на творчески формации при военния клуб, Център за работа с деца, читалище „Развитие”, Врачанската симфониета и др.


Годишно отчетно-изборно събрание на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите се проведе на 25.11.2015 г. във Военен клуб – гр. Враца. След изнасяне на годишния доклад от председателя на организацията г-н Валентин Николов, присъстващите бяха поздравени от творческите формации на военния клуб и от деца на военнослужещи.


На международния фестивал на изкуствата „Утринна звезда”, провел се в гр. Банско на 20.11.2015 г., в раздел „Танцово шоу” първа награда получи балет „Меджик” при Военен клуб – гр. Враца. Трето място беше присъдено на малката група (от 9 – до 13 години) в раздел „Характерни танци”. Представителството в България на международния танцов съвет UNESCO - Париж (Франция) връчи на ръководителя на балетната формация Виктория Дамянова Удостоверениe за принос в танцовото балетно изкуство.


Посещение на музейната сбирка във Военен клуб – гр. Враца, по случай празника на Сухопътните войски – 19 ноември, осъществиха деца от Обединено детско заведение „Звездица”. Те за първи път видяха изложените експозиции на противогази, гранати и видове униформи, ползвани в българската армия, и се запознаха с предназначението на различните експонати.


С ритуал по полагане на венци и цветя пред паметната плоча на Военен клуб – гр. Враца, военно формирование 54990 отбеляза Празника на Сухопътни войски. Гости на събитието бяха кметът на гр. Враца Калин Каменов, областният управител на града Малина Николова, областният управител на гр. Монтана, кметове на населени места, членове на военно-патриотичните съюзи, представители на различни институции и граждани.

Приветствено слово по случай празника поднесе командирът на военното формирование подполковник Георги Крайнов, а поздравителен адрес прочете областният управител на гр. Враца.


На 3.11.2015 г. творчески формации към Военен клуб – гр. Враца взеха участие в Национален фестивал на армейското любителско творчество „Парад на талантите”, който се проведе в концертна зала на Централен военен клуб – гр. София. Балет „Меджик”, школата по танци „Харизма” и смесена певческа група „Маргаритките” се представиха повече от достойно и заслужено бяха отличени от 5-членно професионално жури. Първо място в раздел „Танцово изкуство” – статуетка и грамота, бяха присъдени на балет „Меджик”, което от своя страна им гарантира участие в галаконцерта през м. декември. Третото място завоюва школата по танци „Харизма”. В раздел „Музикално изкуство” награда получи и смесена певческа група „Маргаритките”.


Благотворителна кампания с цел събиране на дрехи, книжки, играчки и помощни материали, организирано от членовете на Армейски дамски клуб „Далия”, съвместно с Военен клуб – гр. Враца, проведоха на 28.10.2015 г. своя среща, на която се обсъди организирането на дарение за децата от Центровете за настаняване от семеен тип, по повод Деня на християнското семейство. Инициативата за поредна година е подета от дамите под пагон и офицерските съпруги, като за благотворителната цел беше направено дарение от областния управител госпожа Малина Николова, под чийто патронаж беше основан клубът.


Дамска вокална група „Зорница” при Военен клуб – гр. Враца се включи в празничен концерт по случай Международния ден на музиката. Тържеството се състоя в градската концертна зала. Многобройната публика посрещна с бурни овации певиците, а те от своя страна й поднесоха най-добрите си изпълнения. Поздравително слово произнесе г-жа Красимира Георгиева – изпълняващ длъжността кмет на Враца.


В навечерието на 6-и май - Ден на храбростта и празник на Българската армия, във Военен клуб – гр. Враца бе възродена една стара традиция - офицерския бал. Военнослужещи в парадни униформи и техните красиви съпруги се събраха в парка пред Клуба под звуците на военни маршове.

Командирът на военно формирование 54990 - Враца подполковник Георги Крайнов и неговата съпруга ги посрещнаха на входа, а вътре звучаха изпълненията на квартет при симфониета Враца. Специални гости на празника бяха кметът на града инж. Николай Иванов и заместник-кметът инж. Красимира Георгиева. След изпълнението на химна на Българската армия „Велик е нашият войник“, подполковник Крайнов приветства присъстващите по случай празника.

Кметът на града инж. Иванов приветства гостите и връчи на командира луксозно издание на книга за българските бойни знамена през вековете и знамето на Община Враца.

Както повелява традицията, балът започна с виенски валс в изпълнение на Клуба по спортни танци „Харизма“ към военния клуб. В тази вълнуваща вечер прозвучаха тостове за честта на пагона, за честта на оръжието, за честта на Родината. Празнични фойерверки осветиха небето над Враца.


Военният клуб – гр. Враца тържествено отбеляза 139 години от избухването на Априлското въстание през 1876 г. Пред препълнената зала творчески формации от военния клуб и индивидуални изпълнители представиха възрожденски и патриотични песни.

На мероприятието присъстваха много граждани, членове на военно-патриотичните съюзи, военнослужещи от гарнизона и техните семейства.


Участие в ритуала по освещаване на бойното знаме на военното формирование в гр. Враца по случай Йордановден, на 06.01.2015 г. на централния градски площад участие взеха военнослужещи, представители на Военен клуб – гр. Враца и резервисти. Празничен водосвет за здраве и благоденствие отслужи епископ Киприян. Сред гостите на празника бяха областният управител г-жа Малина Николова, кметът на града инж. Николай Иванов, Негово Високопреосвещенство врачанският митрополит Калиник, зам. кметове, народни представители, граждани и гости на гр. Враца.


Книгата „Живот на колела” на о.з. подп. Венчо Петков беше представена на 21.11.2014 г. във Военен клуб – гр. Враца. Тържеството беше открито от дамска вокална група ”Зорница” към военния клуб. Авторът беше представен от сина си – художника Явор Венчов. Пред близки, роднини, приятели и колеги от резерва г-н Петков разказа спомени от военната служба. Презентирането на книгата предизвика огромен интерес сред присъстващите, които получиха книга с автограф.


Пред паметника на „Вестителят на свободата” в гр. Враца на 9 ноември 2014 г. бяха отбелязани 137 години от Освобождението на града от османско владичество. Присъстваха граждани и членове на военно-патриотичните съюзи. Тържествено слово произнесе кметът на града инж. Николай Иванов. Поднесени бяха цветя от името на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и военния клуб. Цветя бяха положени и пред паметника на ген. Леонов в парка на Военния клуб.


Участие в на XV–то издание на Празника на старата градска песен „Мара Врачанка”, провел се на 18.10.2014 г. в гр. Враца, взе Певческа група „Маргаритки” към Военен клуб – гр. Враца. На сцената се представиха 41 групи от 34 населени места в България. Фестивалът беше открит от кмета на града, а жури на празника бяха Бони Милчева, Томислав Аспарухов – диригент на градския хор и Димитър Панов – диригент на Врачанската филхармония. Група „Маргаритки” с художествен ръководител Павлинка Георгиева заслужено спечели 3-то място и бурните аплодисменти на публиката.


Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите- гр. Враца отбеляза тържествено 20 години от създаването си в Камерната зала на Военен клуб Враца. Гости на събитието бяха г-н Николай Митриков от ЦС на СВИВП– гр. София, о.з.полк.Пенчо Видинлиев от СОСЗР и представители на различни институции. Приветствено слово произнесе председателят на дружеството г-н Валентин Николов. Музикален поздрав поднесоха деца от ОДЗ „Звездица”, бивша военна детска градина, които със своя „Танц на летците” предизвикаха сълзи в очите на присъстващите.

След тържеството военноинвалиди, военнопострадали и деца заедно се отправиха към паметната плоча на военния клуб, където положиха цветя в знак на почит към паметта на загиналите за свободата на България.


С театрализирана възстановка бяха показани обичаите на Бъдни вечер и Коледа във Военен клуб Враца. В ритуалите се включиха деца на резервисти, ученици и танцьори. Какво повеляват традициите, демонстрираха жените от вокална група „Зорница”. С обреди и символични действия, с хубави песни, танци и благословии, с гадания за бъдещето, участниците показаха здравите традиции на нашия народ да чества своите празници. Мероприятието беше организирано от Военния клуб.


Тържествен концерт по случай Деня на Сухопътни войски се състоя във Военен клуб Враца. Поздравително слово прочете о.р.подп. Андрей Стоянов- председател на общинското ръководство на СОСЗР. Поздравителни адреси бяха получени от областния управител, кмета на общината, ОДЗ „Звездица” /бивша военна детска градина/, клуб „Съединение” и други. Сред резервистите в залата бяха ветерани и военноинвалиди. Събралите се изгледаха документалния филм „По пътя на Сухопътни войски”. Концертът завърши с няколко изпълнения на смесен певчески състав „Маргаритки” при Военен клуб Враца.


Денят на християнското семейство и младеж бе отбелязан на 19 ноември във Военен клуб Враца. Залата се оказа тясна да побере всички желаещи да присъстват на тържеството. Деца от няколко детски градини и училища пяха, рецитираха и танцуваха за своите родители, баби и дядовци, а малките балерини от балет „Меджик” и дамска вокална група „Зорница” при военния клуб поздравиха гостите и вдигнаха настроението на присъстващите. Отец Николай от Врачанската митрополия разказа за празника Въведение богородично. Мероприятието беше организирано от Военен клуб Враца и дамска вокална група „Зорница”.


За пореден път талантливите деца от балет „Меджик” при Военен клуб Враца се завърнаха с престижни призови места. На 9 и 10 ноември младите таланти взеха участие в Международен турнир „Пловдив-древен и млад”, където отново обраха наградите. Балет „Меджик” с художествени ръководители Драгомир Дамянов и Виктория Николаева спечели две първи и едно второ място. Престижните отличия бяха връчени на младите балерини от заместник министъра на младежта и спорта Йордан Йовчев.


Балет „Меджик” при Военен клуб Враца спечели две първи и едно второ място в Транснационален турнир „Купа Дунав”, който се проведе на 26 октомври в Гюргево, Румъния. Двете първи места бяха завоювани във втора и трета възрастова група при формации, а второто място при изпълненията на групи до 6 човека.

Единствените представители от България бяха балет „Меджик” и два състава от Русе, всички останали бяха от Румъния. В момента балета се подготвя за още два престижни фестивала в България, единият от които международен.


По повод 176 години от рождението на Апостола на свободата, членове на СОСЗР, съвместно със служители от Военен клуб Враца, взеха участие в общоградско тържество в центъра на града. Мисли за Левски и от Левски прочете Валерия Тарашоева от Регионалния исторически музей.


На 20.06.2013 г. в Регионалния исторически музей се състоя официална церемония, на която бяха наградени културни институти, училища и обществени организации, включили се в Програмата по патриотичното възпитание на младежта, по която вече две години работи Община Враца. Сред отличените беше и Военен клуб - Враца, който през тези две години проведе редица мероприятия по военно-патриотичното възпитание на младите хора в града.


На 14 и 15.06.2013 г. Военен клуб - Враца се включи в Детски панаир, който се проведе за първи път в гр. Враца и е своеобразен край на Програмата за патриотичното възпитание на младежта. В над 40 ателиета на площад “Христо Ботев” се проведоха демонстрации по различни теми, с които са запознавани учениците през последните две години. В своето ателие, точно до паметника на Ботев, Военен клуб - Враца представи различни военни вещи и униформи от музейната сбирка, с които децата и техните родители се снимаха и запознаха с историята на Българската армия през различните периоди. В концертната програма на открита сцена се включи и балет “Меджик” при Военен клуб - Враца.


Балет “Меджик“ при Военен клуб - Враца спечели 21-вото издание на международния детски фестивал на изкуствата “Лачени обувки”, състоял се на 30 и 31 май 2013 г. в гр. Берковица. Организатори на фестивала са Министерството на културата и община Берковица. Членовете на престижното жури професор д-р Теодор Попов, хореографът Любомир Гуглин и премиерът на Софийската опера и балет оцениха великолепните изпълнения на врачанския балет и заслужено му присъдиха първото място.


На 30.04.2013 г. в заседателна зала на Военен клуб Враца пред членове на военно-родолюбивите съюзи и граждани беше направена мултимедийна презентация за Балканските войни. Лекторката от Регионалния исторически музей Ваня Колева запозна присъстващите с участието на 35-ти врачански пехотен и 2-ри артилерийски полкове в бойните действия по това време. Сред бившите военнослужещи беше и зам.-кметът по култура Красимир Богданов.


На 19.03.2013 г., във Военен клуб Враца членове на военно-родолюбивите съюзи и граждани тържествено отбелязаха 68-та годишнина от знаменателния ден, в който завършва кървавата битка при Драва река, наричана Дравска епопея. Доклад изнесе полковник от запаса и резерва Кирил Крумов. Спомени за бойните действия сподели ветерана от войните Върбан Павлов. Присъстващите изгледаха и документалния филм „Драва разказва”.


На 03.03.2013 г. членове на военно-родолюбивите съюзи и служителите от Военен клуб Враца се събраха в парка на клуба, където положиха цветя пред бюст паметника на ген. Леонов, след което продължиха към паметника „Лъвчето” и сведоха глави в знак на признателност пред падналите за свободата на България. Множеството се отправи към централния градски площад, където с издигане на българския трикольор започна тържеството по отбелязване на 135-ата годишнина от Освобождението на България. За националния празник се бяха събрали граждани, общественици, общински съветници. Сред официалните лица бе и Александър Шинелко- аташе на посолството на Русия у нас.


В конферентната зала на военен клуб Враца се проведе годишна отчетно-изборна конференция на областната организация на СОСЗР. Малко преди началото, резервистите положиха цветя пред паметната плоча на клуба. Отчетен доклад за дейността на съюза през 2012 г. прочете председателят на Областното ръководство г-н Радослав Божинов. Бяха избрани и делегати за VIII конгрес на СОСЗР, който ще се проведе през м.април. На конференцията присъства и началникът на Военно окръжие Враца - подп. Пенко Иванов.

За доброто настроение на бившите военнослужещи се погрижи Дамска вокална група „Зорница” при Военния клуб.


На 19.02.2013 г. служители на Военен клуб Враца, съвместно с представители на военно-патриотичните съюзи участваха в общоградското отбелязване на 140 години от гибелта на Васил Левски.

В центъра на града, пред бюст-паметника на Апостола, Траянополския епископ Киприян отслужи панихида за йеродякон Игнатий.

Много цветя поднесоха граждани, народни представители, ръководството на община Враца, общински съветници и служители на областна администрация.


На 16.01.2013 г. при много добра организация, методическа и техническа помощ от служителите на Военен клуб Враца се проведе годишното отчетно-изборно събрание на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите. Гости на събранието бяха г-н Григор Григоров и г-н Николай Митриков от Централния Съюз на военноинвалидите- гр. София. Отчетен доклад за дейността през 2012 г. прочете председателят на Областния съвет на съюза г-н Валентин Николов. Беше приет план за работата на съюза през 2013 година. Господин Николов благодари на Военния клуб за добрата съвместна дейност през годината, като изрази надежда, че тези взаимоотношения и сътрудничество ще продължат и в бъдеще.


На 19.11.2012 г. Военен клуб Враца и членове на военно-родолюбивите съюзи тържествено отбелязаха празника на Сухопътни войски. Кратък преглед на историята на този род войски направи о.з.полковник Сашо Тодоров. Поздравително слово произнесе о.з.подполковник Андрей Стоянов- председател на Общинския съюз на СОСЗР. Тържеството продължи с концерт на Дамска вокална група „Зорница” при Военен клуб Враца, съвсем непринудено заедно с групата запяха и присъстващите в залата резервисти.


На 03.11.2012 г. пред паметника на загиналите във войните /”Лъвчето”/ беше отслужена панахида за Архангелова задушница, на която присъстваха служители от Военен клуб Враца и представители на военно-родолюбивите съюзи.

Панахидата беше отслужена от Негово преосвещенство Траянополски епископ Киприян от Врачанската митрополия. Слово произнесе зам.кметът по културата на Община Враца- Красимир Богданов. Цветя в памет на загиналите военнослужещи за България, бяха положени от името на Военен клуб Враца и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.


На 19.10.2012 г. балет „Меджик” при Военен клуб Враца откри официално новия творчески сезон. Танцьорите и техните родители се радваха на ремонтираната и обновена зала във Военен клуб Враца. Гости на тържеството бяха представители на местната власт, културни институции, детска градина „Звездица”, родители. Тържествен молебен за здраве и творчески успехи отслужи отец Галин от Врачанската митрополия. Приветствие към присъстващите отправи началника на Военния клуб, като им пожела здраве, късмет и нови, по-високи успехи в танцовото изкуство.


На 21.09.2012 г. Военен клуб Враца, офицери от запаса и резерва, ученици и гражданство отбелязаха Деня на независимостта на България с тържествено шествие. Пред паметника на загиналите във войните /„Лъвчето”/ беше направена възстановка на събитията от 1908 година. На тържеството присъстваха кметът на града инж. Николай Иванов, председателят на Общинския съвет инж. Петя Аврамова, депутатите Асен Агов и Георги Божинов, общински съветници, граждани. Цветя пред паметника на загиналите във войните поднесоха Военен клуб Враца и членове от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.


На 19.09.2012 г. в заседателната зала на Военен клуб Враца, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва отбелязаха своя 105 годишен юбилей. Поздравително слово към бившите военни отправи председателя на областното ръководство на съюза. Бяха прочетени и поздравителни адреси от Общинска и Областна управа. Музикален поздрав към присъстващите изнесе дамска вокална група „Зорница” към Военен клуб Враца.


На 20.07.2012 г. членове от военно-патриотичните съюзи посетиха Куртпашовата кула във Враца. Посещението беше организирано от Военен клуб Враца.

Културно-историческият паметник е част от строителните исторически забележителности на средновековна Враца. Строена е през XVII век и е използвана за укрепено жилище на местен феодал от рода на Курт–Пашовците. Жилищно-отбранителната кула не се е ползвала цели пет века. Едва тази година тя се превърна в музей, в който ще се експонират временни изложби. На първия етаж са разположени щандове със сувенири и рекламни материали от Враца и региона. На втория етаж се помещава изложба с експонати, изработени по Zn арт технология. Създател на технологията е художника Красимир Тодоров. Творбите са 13 на брой, сред тях портрет на Ботев и модел на прочутата Свещарска гробница.


На 18.07.2012 г. в камерната зала на Военен клуб Враца беше изнесена лекция на тема „Левски– българския светец”, по повод 175 години от рождението на Апостола на свободата. Стихотворението „Левски” в изпълнение на Юри Петров, лауреат от Националния конкурс за Ботева поезия, предизвика силни емоции сред членовете на военно-родолюбивите съюзи. С голям интерес беше изгледан и документалния филм „Левски пред съда на Портата и на историята”.


Балет „Меджик” при Военен клуб Враца участва в Международния фестивал на изкуствата: „Утринна звезда”, който се състоя от 13 до 17 юни в курортен комплекс Албена. Там, при надпревара с колективи от Русия, Украйна, Молдова, Македония и България, балетът беше удостоен с две втори и две трети награди.

В рамките на един месец балет „Меджик”, към Военен клуб Враца спечели и два бронзови медала от Националния конкурс за класически, характерни танци, който се проведе в Казанлък, под патронажа на Министерството на образованието, младежта и науката.

Балетът се завърна и с два юбилейни плакета и грамоти от гр. Берковица, където на 1-ви юни се проведе 20-тото издание на Международния детски фестивал „Лачени обувки”.


Общо 90 военнослужещи от врачанското военно формирование 52380 участваха в провелата се на 13 юни 2012 г. информационна трудова борса. Организатори бяха Военно окръжие– Враца, Дирекция бюро по труда– Враца и Военен клуб Враца. Проявата се състоя в голямото фоайе на Военния клуб. На борсата присъстваха представители на 6 фирми и 8 обучаващи организации от региона. Военнослужещите бяха информирани за пазара на труда и установиха пряк контакт с работодателите. Гости на този форум бяха представители на Министерството на отбраната, Агенцията по заетостта, Централно военно окръжие, Областна администрация и Община Враца.


На 9 май пред паметната плоча на загиналите във войните на сградата на Военен клуб Враца се събраха представители на военно-патриотичните съюзи, за да отбележат 67-та годишнина от края на Втората Световна Война и Деня на Европа. Военни маршове и химна на Европа изпълни градския духов оркестър. Събитието уважи с присъствието си и кмета на община Враца инж. Николай Иванов. След кратък рецитал на паметната плоча бяха положени венци и цветя от Военен клуб Враца, патриотичните съюзи и признателни потомци. Празника продължи с прожекция на филма „Звезда” в конферентната зала на Военен клуб Враца.


Като продължение на дългогодишното сътрудничество между Военен клуб Враца и Дирекция „Бюро по труда” – Враца и в съответствие с подписаното споразумение между МО и Агенцията по заетостта, на 24.04.2012 г. в Младежкия дом се проведе станалата традиционна Трудова борса. Като съорганизатор военния клуб подкрепи и с технически средства мероприятието. Въпреки икономическата криза на борсата бяха обявени над 300 работни места. Инициативата се провежда за пета поредна година. Работни места предложиха 17 фирми, както и областната администрация, общините Враца и Криводол и Военно окръжие Враца. Във връзка със закриването на военно формирование 52380 в града, през месец юни предстои още една трудова борса, организатори на която отново ще бъдат Военния клуб, Военното окръжие и Дирекция „Бюро по труда” Враца.

 


На 10.04.2012 година във Военен клуб Враца беше представен авторския моноспектакъл на Любомир Бъчваров /бивш директор на Великотърновския и Пернишкия театри/: „Греховната любов на Зографа Захарий”, по едноименната повест на Павел Спасов и в памет на актьора Спас Джонев. Темата за любовта стои в основата на адаптацията на актьора. Той споделя, че по-великолепен български текст и по-красив език не познава. Събитието, което зарадва врачанската публика беше организирано от Военния клуб съвместно със Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Моноспектакълът „Греховната любов на Зографа Захарий" е представен от Любомир Бъчваров за първи път през 1990 г. в салона на читалище „Славянска беседа” в София. Творбата се радва на невиждан успех и е предпочитана от широк кръг от аудитория – от малки до големи.Article | by Dr. Radut