Jump to Navigation

Мероприятия

Деня на храбростта и Празник на Българската армия отбелязаха военнослужещите от в. ф. 54990 – Враца и Военен клуб – Враца. Празникът започна с Ден на открити врати. На 4 май 2023 г. в парка на Клуба се проведе мащабно представяне на военна техника. Над 700 ученици от областите Враца, Монтана и Видин разгледаха бойните снаряжения. Показани бяха автомат и картечница „Калашников”, снайперистка пушка, военна екипировка и др. На импровизиран палатков полигон всеки желаещ можеше да стреля по цел с учебно оръжие. Същият ден в киносалона на военния клуб се състоя поздравителен концерт за военнослужещите и гражданите. Началото беше дадено с тържествено изнасяне знамето на 35-ти пехотен врачански полк, известен под прозвището „железният полк”. Г-жа Мая Антова от РИМ – Враца запозна присъстващите с историята за бойния път на знамето и неговото спасяване. Поздравително слово произнесе командирът на в. ф. 54990 подп. Симеон Гаджев. В концерта взеха участие школа по балет „Меджик”, школа по зумба и канго джъмп и школа по китара при военния клуб, мажоретен състав при Математическа гимназия „Акад. Иван Ценов”, клуб по китайски бойни изкуства „Ба гуа”, Представителен ансамбъл за народни песни и танци „Вратица” и Формация „Фолкреактор”. Празникът уважиха зам.-областният управител, представители на Община Враца, началниците на военните окръжия Враца, Видин и Монтана, представители на културни институции.


По повод Деня на храбростта и Празник на Българската армия на 5 май 2023 г. ученици от СУ „Иван Вазов” от гр. Вършец посетиха Военен клуб – Враца. За основаването и дейността на 125-годишния военен клуб разказа г-жа Валя Паскова. Основният интерес на младите хора беше насочен към музейната сбирка на клуба с експонати от българската армия и по-специално противогазите, гранатите и войнишките униформи. С голямо внимание и любопитство беше изслушан разказът на г-жа Мая Антова от Регионалния исторически музей, която ги запозна с историята, бойния път и спасяването на знамето на 35-ти пехотен врачански полк, известен с прозвището „железният полк”, чийто наследник е днешното военно формирование 54990. На тръгване учениците пожелаха да се снимат пред знамето за спомен и поднесоха специални благодарности на военния клуб и военното формирование.


С концерт-спектакъл „Пътят” Театрална група „ТЕМП” при Военен клуб – Враца отбеляза Международния ден на театъра и 40 години от своето създаване. На 27 март 2023 г. пред препълнен салон в рамките на два часа младите актьори и ветераните от трупата представиха откъси от различни постановки, проследявайки пътя на развитие и усъвършенстване от основаването до днес. През годините формацията се утвърди като място, където младите хора могат да развиват своите таланти. Кметът на града г-н Калин Каменов приветства художествения ръководител и всички участници и връчи поздравителен адрес. Поздравителни адреси бяха връчени и от военния клуб и военното формирование в града. Ръководителят на театралната група Георги Врабчев благодари за подкрепата и заяви, че „ТЕМП” ще продължи да участва активно в културния живот на Враца. На събитието присъстваха още зам.-кметовете Александър Владимиров и Цветан Стоичков, бивши и настоящи членове на колектива, общественици и родители. В подкрепа на общонационалната инициатива на Фондация „Наследство в бъдещето”, под патронажа на президента на Република България, бяха дарени средства за осъществяването й!


На 6 февруари 2023 г. служители от Военен клуб – Враца, членове на СОСЗР и СВВБ, както и военнослужещи от в. ф. 54990, взеха участие в тържествена церемония по откриване на паметна плоча на ген. Кирил Ботев. Тя е поставена на фасадата на къщата „Иванка Ботева”, където братът на поета-революционер е живял заедно с майка си. Част е от четата на Ботев, но след разгрома ѝ е заточен. Освободен е след Санстефанския мирен договор. Като командир на 6-та Бдинска дивизия идва да живее във Враца с цялото си семейство. Идеята за този символичен знак на признателност е на няколко родолюбиви врачани, които си подадоха ръка, за да възстановят историческата памет, и по повод 130-та годишнина на 6-та пехотна Бдинска дивизия. Паметната плоча бе осветена от врачанския митрополит Григорий. Историкът и изследовател на Ботев Красимир Богданов запозна присъстващите с живота и делото на видния генерал. На церемонията присъстваха още представители на инициативния комитет, зам.-кметът Александър Владимиров, зам. областният управител Милчо Стефанов, командирът на военното формирование подп. Симеон Гаджев, общински съветници, ученици и граждани. В знак на признателност и почит към делото на генерал Кирил Ботев бяха поднесени венци и цветя. Представител на инициативния комитет поднесе специални благодарности на служителите на военния клуб за съдействието при подготовката и провеждането на церемонията.


На 24 януари 2023 г. служители от Военeн клуб - Враца, членове на военно-патриотичните съюзи, представители на различни институции и граждани почетоха паметта на загиналите в бомбардировката на града врачани. На този ден, преди 79 години, формация от 40 англо-американски самолети изсипват над Враца 380 бомби, с тежест около 250 кг всяка. Загиват 124 човека, между които и много деца, ранените са около 300, а без покрив остават 1667 души. В резултат на въздушното нападение 160 къщи са напълно разрушени, а 180 остават необитаеми. Разрушени са и много значими за града обществени сгради, сред които частично и военният клуб. Паметта на жертвите от бомбардировките бе почетена по време на панихида, отслужена в храм „Св. Възнесение” от Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий! След панахидата множеството се отправи към Мемориала на загиналите във Втората световна война и бомбардировката над Враца, където бяха положени цветя в тяхна памет. Събитието уважиха кметът на града Калин Каменов, зам.-кметовете, граждани и близки на загиналите.


С благотворителна прожекция на филма „Един срещу девет” Военен клуб – Враца се включи в инициативата „Военните клубове за Българската Коледа” в подкрепа на инициативата „Българската Коледа” на президента на Република България. На 16 декември 2022 г. в Лекционната зала на клуба филмът бе изгледан от военнослужещи от военно формирование 54990. „Да отворим сърцата си за великото добро и правим добро! Да посеем нови надежди, човешка обич и топлина! И да не забравяме, че ние дарителите сме „Българската Коледа”! - с тези думи служителят от военния клуб г-жа Паскова се обърна към присъстващите в залата и им пожела здраве и благополучие. Събраните финансови средства ще бъдат внесени по сметката на Инициативата.


На 17 ноември 2022 г., в навечерието на Празника на Сухопътни войски (19 ноември), военно формирование 54990 Враца отвори врати за ученици и граждани. Посетителите бяха посрещнати с изпълнения на духовия оркестър при читалище „Развитие”. Началникът на Военно окръжие – Враца подп. Илиян Илиев запозна накратко присъстващите с историята на Сухопътните войски. Бяха проведени и единни комплексни занятия с ученици от областите Видин, Монтана и Враца. Те бяха запознати с различни образци на стрелково оръжие, бойна техника и въоръжение. Празникът уважиха областният управител Георги Митев, началникът на РУО Лорета Колева, служители на Военен клуб – Враца, представители на военно-патриотичните съюзи. Командирът на формированието подп. Симеон Гаджев приветства присъстващите и получи много поздравителни адреси.


На 9 ноември 2022 г. гр. Враца отбеляза 145 години от освобождението си от османско иго. Тържеството се състоя пред паметника „Вестителят” в местността”Калето” . Градът беше огласен от сигнала на конника, оповестил свободата! Приветствено слово по повод годишнината поднесе кметът на града Калин Каменов. В рамките на церемонията бяха представени исторически факти, свързани със събитията около тази велика дата. Водосвет за здраве и благополучие отслужи Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий. На тържественото отбелязване присъстваха председателят на Общинския съвет д-р Владимир Христов, общински съветници, зам.-кметове, зам. областният управител Милчо Стефанов, почетна рота от в. ф. 54990, директори на културни институции, ученици и граждани. Своята почит и признателност към освободителите изказаха членове на военно-патриотичните съюзи и служители от военния клуб.


На 31 октомври 2022 г. на тържествена церемония бе отбелязана 130-та годишнина от създаването на 6-та пехотна Бдинска дивизия – участвала във всички войни за национално обединение, прославила се в Добричката епопея и спасила бойните си знамена. По този повод, в парка на Военен клуб - Враца кметът на града Калин Каменов и командирът на в. ф. 54990 подп. Симеон Гаджев откриха паметен знак на дивизията. О. з. подп. Иван Джунов запозна присъстващите с историята на Бдинската дивизия, а ученици от СУ „Хр. Ботев” разказаха за бойния път на военната част. Животът и делото на генерал-майор Николай Кюркчиев – командир на рота от 35-ти пехотен Врачански полк, представи г-жа Мая Антова от Регионалния исторически музей. Гости на събитието бяха още о. з. генерал-лейтенант Кирил Цветков – председател на Асоциацията на Сухопътни войски, и о. з. генерал-майор Пламен Атанасов - зам.-председател, заместник областният управител, г-жа Блага Владова - м-р от Военно окръжие, военнослужещи, служители от военния клуб, членове на военно-патриотичните съюзи, ученици и граждани. В знак на почит и признателност пред паметния знак бяха поднесени цветя.


Военният клуб във Враца организира изложба на детски рисунки на тема „Нарисувай свободата” като част от инициативите за отбелязване 125-та годишнина на клуба, завършили с тържествен концерт на 26.10.2022 г. от 19:00 ч. в киносалона. В конкурса се включиха учениците от всички класове на НУ „Св. Софроний Врачански”. С вълнение и ентусиазъм, разбрали важността на военния празник, децата рисуваха свободата. А през техните очи тя изглеждаше така – синьо небе и птици, войници, връх Шипка, Райна Княгиня, бистри реки и планини, свободно веещо се високо в небето българско знаме... Над 30 номинирани рисунки бяха подредени в голямото фоайе на врачанския военен клуб. Изложбата предизвика огромен интерес сред посетителите. Най-добрите малки художници бяха наградени по време на тържествения концерт.


От 10 до 20 октомври 2022 г. Военен клуб – Враца отвори врати за посещения на ученици от врачански училища на музейния кът с експонати от Българската армия. Инициативата е част от проекта на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело” за реализиране на дейности, свързани с военно-патриотичната дейност на клубовете по тема: „Моят град, град на во̀инската слава”. Целта е съхранението на българските военни традиции и популяризирането на бойната история на България сред подрастващото поколение. Сред интересните експонати, които грабнаха вниманието на малките посетители, бяха предимно каските, противогазите, войнишките униформи, оповестителните устройства. Служител от военния клуб подробно разказа за предназначението на всеки един експонат и отговори на любопитните детски въпроси.


Във връзка със 125-годишнината от създаването на Военен клуб – Враца, на 11 октомври 2022 г. военнослужещи от в. ф. 54990 гостуваха на НУ „Св. Св. Софроний Врачански”. Капитан Симеонов, ефрейтор Владимир Кирилов и сержант Габриела Тошева разказаха на учениците от втори и четвърти клас за видовете войски в Българската армия и интересни факти за професията на войника. Гостите от военното формирование отговаряха и на любопитните детски въпроси, свързани с ежедневието на войника, въоръжението и ученията. Мероприятието е част от съвместната дейност между двете институции по повод юбилея на военния клуб.


На 7 септември 2022 г. военнослужещи от в. ф. 54990 присъстваха на лекция с презентация под мотото „Поглед в историята на военния клуб”. Мероприятието е част от инициативата на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело“ по направление военно-патриотична дейност по темата: „Моят град, град на войнската слава”. Събитието е част от програмата за честване на 125 години от основаването на Военен клуб – Враца, който е един от най-старите в страната. Присъстващите изгледаха кратка презентация от историята и настоящето на клуба. Интересни спомени от войнишкия живот и дейността на Клуба в миналото разказа о. з. подп.Иван Джунов.


По случай 2-ри юни – Ден на Ботев и загиналите за свободата на България, Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Военен клуб – Враца организираха в периода 25 – 31 май 2022 г. изложба на тема: „Участието на врачани и 6-та пехотна Бдинска дивизия във войните за национално обединение 1912 - 1918 г.” В рамките на една седмица ученици от горните класове на няколко врачански училища разгледаха експонираната във военния клуб изложба, като им бяха раздадени материали и книги по темата, чийто автор е о. з. подп. Иван Джунов. Кратки лекции и прожекция на документални филми съпътстваха посещенията на интересуващите се от историята на Врачанския гарнизон. Най-голям интерес предизвика списъкът с 333-мата врачани, загинали във войните за национално освобождение, както и в-к „Врачански боец”. Целта на изложбата е повишаване на родолюбивото чувство у подрастващите, уважението и респекта към бойните успехи на врачани в множеството битки през второто десетилетие на 20-ти век.


С голям празничен концерт на 6 май 2022 г. военно формирование 54990 посрещна Деня на храбростта и празник на Българската армия, който се състоя на откритата тераса на Военен клуб – Враца и започна с химна на БА „Велик е нашият войник”. Сред гостите на събитието бяха областният управител Красимир Стефанов, зам.-кметът Александър Владимиров, председателят на общинския съвет Владимир Христов, представители на културните институции, председателите на СОСЗР и СВВБ, началникът на ВО – Враца, граждани. По повод празника бяха поднесени много поздравителни адреси, а приветствие по случай Деня на храбростта отправи командирът на формированието подполковник Симеон Гаджев. За доброто настроение на военнослужещите се погрижиха духовият оркестър при читалище „Развитие”, танцов състав „Хемус” при Община Враца, квартет „Хармония”, танцов клуб „Мистерия” при ЦРД, клуб по спортни танци „Харизма тийм” и театрална група „Темп” при военния клуб, които с прекрасните си и професионални изпълнения повдигнаха духа на присъстващите. Кулминация на концерта бяха изпълненията на Светлин Миланов – двукратно печелил първо място на „Пирин фолк“ – гр. Сандански. Събитието напомни на много граждани за провежданите във военния клуб в миналото офицерски балове, за красивата и тържествена атмосфера, когато офицерите и техните съпруги под звуците на духовия оркестър са показвали целия си блясък и изисканост пред обществеността.


Броени дни преди 6 май – Ден на храбростта и Празник на Българската армия, пред ученици от горните класове на СУ „Кузма Тричков” бяха изнесени 2 лекции на тема: „Из историята на Врачанския гарнизон“ и „35-ти пехотен Врачански полк”. На 18 и 19 април 2022 г. във Военен клуб – Враца о. з. подп. Иван Джунов проследи целия героичен път на врачанските военни, като посочи факти от историята на Врачанския гарнизон, сформиран през далечната 1891 година. Той припомни за храбростта, героизма и патриотизма на българските офицери, сержанти и войници от 35-ти пехотен Врачански полк, участвали в редица битки за свободата на отечеството. Особен интерес у младите хора предизвика музейният кът с експонати от Българската армия и архивни снимки от историята на ШПЗО „Гоце Делчев”. В знак на почит и преклонение пред храбростта на българския войник бяха поднесени цветя пред паметната плоча на военния клуб.


Служители от Военен клуб – Враца и членове на военно-патриотичните съюзи взеха участие на 3 март 2022 г. в общоградско тържество по случай Националния празник на България. Тържествената церемония се състоя на площад „Христо Ботев” в гр. Враца. Трибагреникът беше издигнат с военен ритуал, в който участваха военнослужещи от в. ф. 54990. Слово произнесе кметът на града Калин Каменов. В знак на признателност към загиналите за свободата на Родината бяха поднесени венци и цветя пред паметника на поета-революционер Христо Ботев. На церемонията присъстваха още народни представители, областният управител Красимир Стефанов, общински съветници, Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, зам.-кметове на Община Враца, директори на образователни и културни институции, ученици, граждани.


По повод 149 години от обесването на Апостола на свободата на 18 февруари 2022 г. в лекционната зала на Военен клуб – Враца, пред военнослужещи от в. ф. 54990, беше прожектиран филмът „Черна легенда”. Това е нов поглед към един от най-тъжните моменти в историята ни - предателството на една от най-светлите личности в историята ни – Васил Левски. Дали наистина поп Кръстьо е виновник за това деяние? Кой е предал Левски и от какви подбуди се е водил? Интересни моменти от живота и последните дни на Апостола разказа Валя Паскова – служител от военния клуб.


С една невероятна театрализирана арт вечер под мотото „Ах тази любов” театрална група „ТЕМП“ и Военен клуб – Враца посрещнаха Деня на влюбените 14 февруари. Музика, театър, поезия и кино предизвикаха възхищението и аплодисментите на публиката. Фонови моменти със запомнящи се сцени от култови любовни филми като „Ромео и Жулиета”, „Момчето си отива”, „Осъдени души”, „Клеопатра” и др. грабнаха вниманието още в самото начало. Стихове за любовта и виното прозвучаха в изпълнение на младите талантливи актьори от театралната група. На събитието присъстваха зам.-кметът на Община Враца г-н Александър Владимиров, представители на отдел „Култура” и журналисти от местните медии. Лиричната вечер събра млади и стари на 14 февруари 2022 в голямото фоайе на военния клуб.


На 6 януари 2022 г. служители на Военен клуб – Враца, военнослужещи от в. ф. 54990 и членове на военно-патриотичните съюзи взеха участие в общоградско тържество по повод 174 години от рождението на Христо Ботев. Присъстващите, събрали се да отдадат почит пред живота и делото на поета-революционер, поднесоха венци и цветя пред паметника му на централния площад, носещ неговото име. На церемонията присъстваха още областният управител Иван Сълов, кметът на Враца Калин Каменов, зам.-кметове, представители на културни институции, жители и гости на града. Честването на големия християнски празник Йордановден започна на река Лева с водосвет за здраве и благополучие, отслужен от Негово високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий. Събитието завърши с освещаване знамената на в. ф. 54990 и СОСЗР.


Лекция на тема „Героизмът и саможертвата на българския войник в Балканската война и участието в нея на 35-ти пехотен врачански полк“ беше изнесена на 5 октомври 2021 г. в Лекционна зала във Военен клуб – Враца, по повод 109 години от началото на Първата Балканска война. Пред военнослужещи от в. ф. 54990 о. з. подп. Иван Джунов разказа за причините и развитието на войната, за героизма и саможертвата на българските офицери, подофицери и войници, за действията на 35-ти пехотен Врачански полк през войните за национално обединение 1912 - 1913 г. По темата беше прожектиран и филм. Командирът на военното формирование подп. Симеон Гаджев изказа благодарности на лектора и изрази желание за последващи срещи по подобни теми.


За пореден път талантливите деца от балет „Меджик” при Военен клуб – Враца се завърнаха с престижни призови места. На 6 март 2021 г. в гр. София се проведе Национален конкурс за музикално и танцово изкуство „Утринна звезда”.

Момичетата извоюваха две първи, едно второ и две трети места в различните възрастови групи. При възрастовата група над 18 години трето място зае солистката на балета Никол Стефанова в категория OPEN.


На 19 февруари 2021 година членове на СОСЗР и служители от Военен клуб – Враца се включиха в общоградското тържество по повод 148 години от обесването на Васил Левски.

На събитието присъстваха кметът на гр. Враца Калин Каменов, зам.-областният управител Мирослав Комитски, зам.-кметове и представители на общинския съвет, ученици и граждани.

С едноминутно мълчание бе почетена паметта Апостола, след което присъстващите поднесоха венци и цветя и се преклониха пред делото, подвига и саможертвата на Левски.


За поредна година Театрална група „ТЕМП” при Военен клуб – Враца взе участие в традиционните „Дионисиеви празници 2021”, които се проведоха на 12 февруари 2021 г. в Археологически комплекс „Калето” - гр. Мездра.

Началото им беше дадено със зрелищна възстановка в изпълнение на актьорите от трупата, които под звуците на мистична музика пресъздадоха освещаване на виното в духа на древните религиозни празненства, посветени на бога на виното и веселието.

Жители и гости на града останаха възхитени от огнения спектакъл, а лично кметът на град Мездра г-н Иван Аспарухов поздрави младите участници и техния режисьор Георги Врабчев.


На 9 февруари 2021 г. във Военен клуб – Враца беше открита изложба с пана, която отразява дейността на Агенцията през 20-годишната ѝ история, отбелязана през 2020 година.

В рамките на няколко дни интерес към изложбата проявиха младежи и членове на военно-патриотичните съюзи. Поради въведените противоепидемичните мерки на територията на страната, посещенията бяха организирани по график при спазване на всички изисквания за недопускане и ограничаване разпространението на коронавирусна инфекция.


На 15 октомври 2020 г. в заседателната зала на Военен клуб – Враца беше изнесена лекция на тема: „35-ти пехотен врачански полк – железният полк”. Пред военнослужещи от в. ф. 54990 о. з. подп. Иван Джунов разказа за формирането на полка, участието му в двете войни за национално обединение – Първа Балканска освободителна и Втора балканска междусъюзническа, участието му в Първата световна война, както и редица други факти и събития от историята на полка до неговото разформироване. Особено голям интерес предизвика прозвището „железният полк”. В славните боеве при Добрич през октомври 1916 г. 35-ти пехотен врачански полк задържа числено преимущество над руско-румъно-сръбските дивизии до пристигането на конницата на ген. Колев. Заради твърдостта в боевете и храбростта, проявена в защита на града, престолонаследникът принц Борис нарича врачанци с прозвището „железният полк”. В края на лекцията о. з. подп. Джунов призова военнослужещите да знаят и помнят историята на предците си и да бъдат техни достойни наследници.


На 22 септември 2020 г. членове на военно-родолюбивите съюзи и служители от Военен клуб – Враца, както и военнослужещи от в. ф. 54990 взеха участие в общоградското тържество по повод 112 години от провъзгласяването на Независимостта на България. Тържествената церемония започна с издигане на националния флаг пред паметника на Христо Ботев на централния градски площад. Приветствие към присъстващите отправи областният управител Малина Николова. На празника присъстваха още кметът на Враца Калин Каменов, министър Петя Аврамова, народни представители, общински съветници, ученици, жители и гости на града. В знак на признателност и почит на загиналите за защитата на българската независимост, членове на военно-патриотичните съюзи и служители от военния клуб поднесоха цветя пред паметника на Христо Ботев. Участие в церемонията взе и представителна рота на военно формирование 54990.


От 10 до 14 септември 2020 г. театрална група „ТЕМП“ при Военен клуб – Враца взе участие в VI–то издание на Международния фестивал за древни култури „Слънцето на Тодорка”, който се проведе в местността Валога край с. Оходен. За поредна година край историческите разкопки се събраха археолози от цяла България, научни работници и представители на различни сдружения и институти, занимаващи се с теми, свързани с древността и древното познание. Фестивалът беше открит с артистични реконструкции на древни ритуали и легенди, представени от театралната трупа.


От 20 до 30 август 2020 г. театрална група „ТЕМП” при Военен клуб – Враца взе участие в 12-ти Международен младежки фестивал на изкуствата „Жреци на музите”.

Събитието се провежда под формата на концерти, спектакли и изложби на фестивалните сцени в Община Царево. Магията на изкуствата завладя сърцата на публиката и събра край морето млади творци от всички краища на България. Майсторските изпълнения на актьорите от трупата, творческият дух и магията на словото бяха бурно аплодирани от зрителите.

На откриването на фестивала приветствено слово към всички участници поднесе кметът на Община Царево инж. Георги Лапчев.


Денят 1 август 2020 г. се превърна в празник за децата на град Враца. В парка на военния клуб, заедно с актьорите от театрална група ТЕМП, с много радост, усмивки и веселие, те посрещнаха лятната ваканция. Забавни игри, музика и танци, пъстрота и шарения забавляваха деца и родители.

Детското парти шоу „Ваканция, здравей” беше организирано от театралната група при военния клуб в гр. Враца. На него присъстваха и деца на военнослужещи от военното формирование в града.


На 30 май 2020 г. в Младежки дом Враца се проведе 58-ото издание на Националния онлайн рецитал-конкурс за изпълнение на Ботева и възрожденска поезия и проза от любители.

В проявата участваха 65 изпълнители на възраст от 5 до 84 години от 24 града на страната.

Тричленно жури с председател Борислав Борисов, актьор от Врачанския драматично-куклен театър, единодушно присъди 2-рото място във възрастова група до 14 години на Християн Христов от театрална група „Темп“ при Военен клуб - Враца.


„Вечната и святата” – под това мото жените военнослужещи от военно формирование 54990 посрещнаха своя празник – 8 март.

Събитието се състоя на 6 март 2020 г. във Военен клуб - Враца. Музика, поезия, песни и танци, поднесени от творческите формации към клуба, предизвикаха много емоции, усмивки и приповдигнато настроение.

Поздрав към дамите под пагон поднесе командирът на формированието подп. Симеон Цеков, след което подари цвете на всяка една от подчинените си.


На 2 март 2020 г. Военен клуб - Враца и СОСЗР отбелязаха 142 години от освобождението на България от турско владичество. Паметта на загиналите за свободата на България беше почетена с минута мълчание и поднасяне на цветя пред паметника на ген. Леонов в парка на Клуба и паметната плоча на Съюза.

Събитието започна с документален филм „От урва на урва и от век на век”, след което присъстващите бяха поздравени от смесен хор „Маргаритките”. Тържеството продължи с разширено заседание на общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Служителите от военния клуб подариха мартенички на всички присъстващи.

Гости на тържеството бяха командирът на в. ф. 54990 подполковник Симеон Цеков, кметски наместници и представители на различни институции.

На 3 март 2020 г. военнослужещи, членове на СОСЗР и служители от военния клуб се включиха в общоградското тържество по случай Националния празник.


На 19 февруари 2020 г. във Враца беше отбелязана 147-та годишнина от гибелта на Васил Левски.

В общоградското тържество се включиха представители на Военeн клуб – Враца и членове на военно-патриотичните съюзи.

Пред паметника на Апостола в центъра на града прозвучаха стихове и песни, посветени на великия българин. Приветствено слово произнесе кметът на Враца г-н Калин Каменов.

Присъстваха още Негово високопреосвещенство врачанският митрополит Григорий, областният управител Малина Николова, представители на различни институции, ученици и граждани.

Възпоменанието продължи с минута поклон пред паметника на Левски в центъра на града. В знак на синовна почит и признателност към делото на Васил Левски бяха поднесени венци и цветя.


С една невероятна вечер под мотото „За любовта с любов” Театрална група „ТЕМП“ и Военен клуб – Враца посрещнаха Деня на влюбените 14 февруари.

Музика, театър, поезия и кино предизвикаха възхищението и аплодисментите на публиката. Презентация със запомнящи се сцени от култови любовни филми, като „Ромео и Жулиета”, „Птиците умират сами”, „Крадецът на праскови”, „Осъдени души”, „Клеопатра” и др. грабнаха вниманието още в самото начало. Стихове за любовта и виното прозвучаха в изпълнение на известната врачанска поетеса Яна Кременска и ръководителят на театралната група Георги Врабчев.

Лиричната вечер събра врачани на 12 февруари 2020 г. в театралната зала на военния клуб.


На 24 януари 2020 г. с общо възпоминание в храм „Свето Възнесение” в гр. Враца бяха почетени загиналите от опустошителните бомбардировки над града през 1944 г. Богослужението беше отслужено от Врачанския митрополит Григорий.

След траурния ритуал бяха поднесени цветя пред Мемориала на загиналите врачани във Втората световна война и жертвите от въздушните атаки над града.

Кратка справка за историческите събития представи Мирослава Топалова – уредник в Регионалния исторически музей. На 24 януари, преди 76 години, формация от 84 американски бомбардировачи удря гр. Враца. Загиват 124 човека, между които и 9 военнослужещи, ранени са 250 и без покрив остават 1667 души. Разрушени са много сгради, сред които и военният клуб.

На събитието присъстваха зам.-кметът Петя Долапчиева, зам. областният управител Мирослав Комитски, общински съветници, членове на Съюза на ветераните от войните на България и на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, служители на Военен клуб – Враца, директори на културни институции, граждани и близки на загиналите.


На 12 януари 2020 г. във Военен клуб – Враца се проведе една музикална и творческа вечер, която беше открита с думите: „Малки капки светлина... и птиците дано са с мен!”

Емблематичният за града музикант, художник и творец Росен Найденов сред своите картини и пред своите приятели изживя и пресътвори своята музика.

Специални гости на събитието бяха директорът на Регионалния исторически музей Георги Ганецовски, представители на Община Враца, културни дейци.


На 19 ноември 2019 г. за поредна година Военен клуб – Враца отбеляза Деня на християнското семейство и младеж.

Народните традиции и обичаи, съхранявани и отстоявани в продължение на стотици години, бяха показани от смесен двугласен хор ”Маргаритките” при военния клуб. Спектакълът беше заснет от TV Враца.


По случай Празника на Сухопътни войски – 19 ноември, в конферентната зала на Военен клуб – Враца пред военнослужещи от в. ф. 54990 беше представена книгата на о. р. подп. Иван Джунов, посветена на войсковия живот и командирите на военните части в град Враца след освобождението и действията на 35-ти пехотен Врачански полк през войните за национално обединение 1912 - 1918 година.

Особен интерес сред военнослужещите предизвикаха имената на полковник Васил Таслаков и на поручици Ангел Янчев и Кръстьо Чернев, осъществили подвизи, съизмерими с най-бляскавите български военни постижения.


На 9 и 10 ноември 2019 г. гр. Враца стана домакин на Първия национален фестивал „Изкуството на танца”, чийто организатор беше Клуб по танци „Харизма тийм” при Военен клуб - Враца.

През двата дни завидни танцови умения показаха танцьори от цялата страна в най-разнообразни жанрове - народни хора, латино танци и класически танци, хип хоп, канго джъмпс и зумба.

Авторитетно петчленно жури връчи много награди - грамоти, статуетки и плакети.

Идеята на организаторите е фестивалът да се превърне в място за среща на традициите от различните населени места и области, да има размяна на творческа информация за развитието и постиженията на различните танцови стилове.


На 6 и 7 ноември 2019 г. в голямата зала на Военен клуб – Враца се проведоха музикални лектории за деца от началните класове на местните училища, организирани от военния клуб и Филхармония – Враца.

Представители на Симфониета – Враца запознаха децата с различните музикални инструменти. Въздействието на живата музика превърна малките зрители в активни участници в представлението, които чрез забавление научиха нови неща за музикалното изкуство.


На 26 септември 2019 г. Враца беше домакин на Националната информационна кампания „Бъди войник” на Министерство на отбраната. В парка на военния клуб се проведе статичен показ на военна техника, въоръжение и екипировка на Българската армия и бяха обособени щандове с информационни материали за военната професия и служба в доброволния резерв. Гости на събитието бяха заместник-командирът на Сухопътни войски бригаден генерал Валери Цолов, командирът на Силите за специални операции бригаден генерал Явор Матеев, началникът на Централно военно окръжие п-к Георги Петков, началникът на РУО Враца г-жа Галина Евденова, директори на училища, представители на военно-патриотичните съюзи и организации. От 18:30 ч. в киносалона на Военен клуб – Враца беше изнесен концерт на Представителния ансамбъл на въоръжените сили и Представителен духов оркестър на Сухопътни войски, с участие на балет „Меджик” и театрална група „Темп” при военния клуб.


На 23 юни 2019 г. смесена певческа група „Маргаритките” и театрална група „ТЕМП” при Военен клуб – Враца взеха участие в IV-ти Национален фолклорен събор „Леденика”, който се проведе в развлекателен парк „Леденика” във врачанския балкан.

Хиляди гости от страната и чужбина аплодираха изпълненията на „Маргаритките”, а театрална група „ТЕМП” пресъздаде древни тракийски ритуали.


От 14 до 17 юни 2019 г. в град Враца се проведе ХVIII–то издание на Международния младежки театрален фестивал „Време”, участие в който взе и театрална група „Темп” при Военен клуб – Враца – главен организатор на събитието.

Фестивалът бе открит в парк „Хижата” от кмета на гр. Враца г-н Калин Каменов и беше представен зрелищен спектакъл с концерт на Нина Николина и Калин Вельов. В рамките на три дни последваха 15 спектакъла на любителски групи от 10 държави.

На 16 юни в парка пред военния клуб, пред многобройна публика, бяха представени „Полубожественият Ахил” - младежки театър от Италия и „Господарят” по Йонеско на група „Скепсис” - Румъния.


 По традиция с голям заключителен концерт и при пълен салон Военен клуб – Враца закри на 4 юни 2019 г. творческия сезон. На сцената се изявиха театрална група „ТЕМП“, школа по балет „Меджик”, школа по спортни танци „Харизма тийм”, смесен хор „Маргаритките”, дамска вокална група „Зорница” и школата по китара.

За всички формации това беше един изключително ползотворен сезон, който им донесе много купи, медали, статуетки и грамоти.

Гост на събитието беше г-жа Цветанка Баталова – началник на сектор „Военни клубове” към  Териториален отдел – София при  Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“.


По повод 74-годишнината от края на Втората световна война представители от Военен клуб – Враца и председателят на областния Съюз на ветераните от войните на България о. з. м-р Лъчезар Генов посетиха по домовете им малкото останали живи ветерани фронтоваци. Вниманието, цветята и това, че не са забравени, предизвикаха сълзи в очите на възрастните хора. „Нека потомците пазят спомена за този ден.” - каза развълнуван 94-годишният Кирил Петков, който и до днес не може да забрави тези, които е оставил завинаги на бойното поле. „Предайте истината за тази война на идните поколения!” – каза на раздяла 98-годишният Константин Райчинов. По-късно през същия ден, пред мемориала на жертвите от войната и паметната плоча на военния клуб, бяха положени цветя в знак на преклонение пред паметта и подвига на падналите за свободата во̀ини.


На 30 март 2019 г. за втори път по покана на г-жа Бони Милчева, смесен двугласен хор „Маргаритките” при Военен клуб – Враца гостува на телевизия „СКАТ” в предаването „Ако зажалиш някой ден”.

В продължение на почти два часа телевизионните зрители се наслаждаваха на старите градски песни в изпълнение на хора и солистите. Текста и музиката на част от песните са на Павлинка Георгиева – художествен ръководител на формацията, и бяха изпълнени под съпровод на акордеон.

След края на предаването по желание на водещата авторските права върху тези песни бяха предоставени на телевизията.


На 15 февруари 2019 г. в камерна зала на Военен клуб – Враца членовете на общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва проведоха своето годишно-отчетно събрание. Събитието започна с поднасяне на цветя пред паметната плоча на Клуба.

Отчет за дейността изнесе председателят на организацията о. р. з. майор Мирослав Ангелов. Приет беше план за работата на Съюза през 2019 година. Предложени и обсъдени бяха също и конкретни съвместни мероприятия между СОСЗР, ВК Враца и военното формирование.

На събранието присъства командирът на в. ф. 54990 подп. Симеон Цеков и служители от военния клуб.


На 8 и 9 февруари 2019 г. танцьорите от школа по танци „Харизма тийм” при Военен клуб – Враца с треньор Альоша Миладинов взеха участие в XII-ти Международен фестивал на изкуствата „Път към славата”, който се проведе в гр. София. След оспорвана надпревара между клубове от няколко държави, талантливите и чаровни танцьори от „Харизма тийм” заслужено завоюваха поредните купи и дипломи. Професионално жури присъди следните награди: - в категория „Модерен танц” – 2-ро и 3-то място - в категория „Характерен танц” – 3-то място Заслужените отличия осигуриха на школата редица предимства при последващи участия в международни фестивали и конкурси от подобен род. Военният клуб подкрепя дейността на школата и пожела на всички участници и техните треньори нови творчески успехи в танцовото изкуство, а наградите и отличията да стават все по-многобройни!


На 24 януари 2019 г. (75 години от бомбардировките на град Враца) в Регионалния исторически музей – гр. Враца, беше представена книгата на о. р. подполковник Иван Джунов „Войскови живот и командири след освобождението на Враца” В книгата са описани войсковият живот и командирите на военни части в гр. Враца, както и действията на 35-ти пехотен Врачански полк през войните за национално освобождение 1912 - 1918 г. Гости на събитието бяха г-н Красимир Богданов - народен представител и историк, г-н Иво Антонов и г-н Радослав Симеонов – представители на Министерството на отбраната, зам. областният управител г-н Робертино Маринов, командирът на в. ф. 54990 майор Симеон Цеков и др. Сред публиката имаше представители на Община Враца и културните институции, членове на СОСЗР, ученици, журналисти. Директорът на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ на Министерство на отбраната г-н Ива Антонов връчи на членовете на Инициативния комитет, сформиран във връзка с отбелязване на 100-годишнината от края на Първата световна война, чийто член е и авторът на книгата, грамоти и юбилейни медали.


На 6 януари 2019 година служители от Военен клуб – Враца, военнослужещи от в. ф. 54990 и членове на военно-патриотичните съюзи взеха участие в общоградско тържество по повод 171 години от рождението на Христо Ботев. Кметът на града г-н Калин Каменов приветства присъстващите, събрали се да отдадат почит пред делото на поета-революционер. На церемонията присъстваха областният управител Малина Николова, народни представители, общински съветници, представители на културни институции, граждани. В знак на почит, пред паметника на Христо Ботев бяха поднесени венци и цветя, след което бе извършено освещаване на бойното знаме на военно формирование 54990 от Врачанския митрополит Григорий.


От 28 ноември до 2 декември 2018 година в град Банско се проведе Международен фестивал по изкуствата „Утринна звезда”, с участието на школа по балет „Меджик“ към Военен клуб – Враца. С грацията, изяществото и красотата на своите танци, момичетата от балета покориха журито и публиката, и постигнаха следните резултати:

- Солов танц - II място

- Дуети - II и III място

- Трио - I място

- Малки танцьори - I място

- Формация от 9 до 13 г. - I място

- Малки - 9 до 13 г. – III място

- Формации от 13 до 18 г. – I и II място

В оспорваната конкуренция на представители на няколко държави петчленното професионално жури единодушно присъди и голямата награда на балет „Меджик“ за цялостно представяне.


На 21 ноември 2018 година Военен клуб – Враца отбеляза Въведение богородично и Деня на християнското семейство и младеж. В камерната зала на Клуба се събраха деца и родители, баби и дядовци. За здравите семейни добродетели, за същността и тайнството на празника, разказа отец Николай от Врачанската митрополия. Със своите прекрасни танци малките ангелчета от балет „Меджик” и школата по танци „Харизма тийм” при военния клуб, както и сладурчетата от детска градина „Българче”, спечелиха сърцата на публиката. Етюд от филма „Хлапето” на Чарли Чаплин, изигран от малкия цирков артист Алекс Койчев, предизвика бурни аплодисменти сред присъстващите в залата. Участие взеха и дамска вокална група „Зорница” и смесена певческа група „Маргаритките”, които със своите изпълнения поздравиха деца, внуци и всички присъстващи на мероприятието. Домакини и гости си пожелаха доброта, топлина и семеен уют, любов и разбирателство с най-близките хора.


По случай 110-годишнината от обявяване на Независимостта на България на 22 септември 2018 година в парка на Военен клуб Враца военно формирование 54990 показа образци на оръжие и екипировка. Интерес към въоръжението проявиха предимно младежи, интересуващи се от военна служба.

По същото време на площад „Христо Ботев” с издигането на националния флаг започна тържествената церемония по отбелязването на 110 години от провъзгласяването на Независимостта на България. Исторически преглед на паметния ден представи Мирослава Топалова – уредник в Регионалния исторически музей. Благодарствен молебен и водосвет за здраве и благополучие отслужи Негово Високопреосвещенство врачанският митрополит Григорий. Приветствие към гражданите на град Враца отправи областният управител Малина Николова.

В знак на признателност и почит членове на военно-патриотичните съюзи и служители от военния клуб поднесоха цветя пред паметника на Христо Ботев. Участие в церемонията взе и представителна рота на военно формирование 54990.


С поднасяне на цветя пред паметната плоча и с празничен концерт Военен клуб Враца отбеляза на 7.05.2018 г. 140 години от създаването на Българската армия.

Концертната зала на военния клуб събра много военнослужещи, членове на военно-патриотичните съюзи, ученици и граждани. Слово по повод годишнината прочете подполковник Цолов - началник на Военно окръжие Враца. На сцената се изявиха творчески формации към военния клуб, танцов състав към в. ф. 54990, както и колективи от читалището и Центъра за работа с деца. Гости на тържеството бяха представители на Общината и Областна управа. Пристигнаха и много поздравителни адреси и цветя.

Благодарности към участниците и публиката поднесе м-р Симеон Цеков – командир на военното формирование.Article | by Dr. Radut