Jump to Navigation

Мероприятия

На 04.02.2018 г. се отбелязаха 146 години от рождението на Гоце Делчев. Военният клуб и СОСЗР поднесоха цветя пред паметника на патрона на града. В церемонията участваха ръководството на Община Гоце Делчев, председателят на Общинския съвет, Неврокопският митрополит Серафим, народният представител Б. Боцев, общински съветници, представители на политически партии, граждански организации и институции, както и всички учебни заведения в града.


На 02.02.2018 г. главните специалисти във Военен клуб Гоце Делчев, началника на Областен военен отдел, подполковник Митев и майор Хинков, преподавател в Националния военен университет „Васил Левски“ - гр. Велико Търново, организираха презентации пред ученици от X, XI и XII клас на ПМГ „Яне Сандански“ и ПГ по МСС „Пейо Яворов”, съвместно с ръководствата на гимназиите.

Учениците се запознаха с процедурата по кандидатстване и различните специалности, които предлага университета. Военните специалности провокираха голям интерес сред младежите и много от тях споделиха, че срещата им е била изключително интересна и полезна, и обмислят да кандидатстват във висшето военно училище, след приключване на средното си образование.


В чест на 19-ти ноември – празник на Сухопътни войски, Военен клуб Гоце Делчев и СОСЗР организираха на 16.11.2017 г. турнир по стрелба, по мишена на 25 м., с късо оръжие – пистолет „Макаров”. Патроните за провеждането на стрелбата, както и организацията й, бяха подсигурени от командира на Сухопътни войски – генерал-майор Михаил Попов, чрез полк. Кръстев – командир на в. ф. 26400 – Благоевград и назначените длъжностни лица. Събитието се състоя на стрелбището на Гранично полицейско управление.

Участваха общо пет отбора с по четири човека и резерви: Военен клуб и СОСЗР; Гранично полицейско управление; Районна служба за пожарна безопасност и защита на населението; Районно полицейско управление и Ротари клуб Гоце Делчев.

В отборното състезание на първо място се класира ГПУ, които събраха най-много точки, следвани от военния клуб и СОСЗР, и на трето място – РПУ. На четвърто и пето място се класираха съответно отборите на Ротари клуб и РСПБЗН. В оспорваната и емоционална индивидуална надпревара най-добре се представи офицерът от запаса Андрей Страшимиров. Второ и трето места си поделиха граничните полицаи Никола Боргов и Иван Давидов.

Победителите, освен грамоти, получиха и символични награди, осигурени от Военен клуб Гоце Делчев.


На 2 юни 2017 година се навършиха 141 години от смъртта на великия български революционер и борец за национално освобождение на България Христо Ботев. След традиционния вой на сирени, Военен клуб – гр. Гоце Делчев положи цветя, в знак на признателност, пред бюст – паметника на Ботев. На възпоменателната церемония присъства кметът на Община Гоце Делчев и неговите заместници, председателят на Общинския съвет, общински съветници, представители на политически партии, учебни заведения и граждани. Да сведе глава пред делото на Ботев, дойде и ветерана от войните Иван Кутинов, който е на 97 години.


В знак на признателност, по повод 141 години от смъртта на великия български революционер и борец за национално освобождение на България Христо Ботев, на 02.06.2017 г. Военен клуб – гр. Гоце Делчев положи цветя пред бюст-паметника му. На възпоменателната церемония присъства кметът на Община Гоце Делчев и неговите заместници, председателят на Общинския съвет, общински съветници, представители на политически партии, учебни заведения и граждани. Почит пред делото на Ботев отдаде и 97-годишният ветеран от войните Иван Кутинов.


В чест на 6-и май - Ден на храбростта и празник на Българската армия, Военен клуб – гр. Гоце Делчев и СОСЗР – гр. Гоце Делчев организираха турнир по стрелба с късо оръжие – пистолет „Макаров” (по мишена на 25 метра). Турнирът се проведе на стрелбището на полицаите от Гранично управление, които предоставиха оръжието и патроните за участниците.

Участваха три отбора с по четири човека и резерви - Военен клуб и СОСЗР, Гранично полицейско управление и РПУ - Гоце Делчев.

В отборното състезание на първо място се класира отборът на Гранично полицейско управление, които се оказаха с най-точен мерник и събраха най-много точки, следвани от военния клуб и СОСЗР, и на трето място - РПУ Гоце Делчев. В оспорваната и емоционална индивидуална надпревара най-добре се представи офицерът от запаса Андрей Страшимиров.

Победителите получиха грамоти и символични награди, осигурени от военния клуб и СОСЗР.


На 25.11.2016 г. – празник на Св. Климент Охридски, в културния дом на град Гоце Делчев се състоя традиционното годишно награждаване на участниците в конкурса за Деня на будителите, организиран от Военен клуб – гр. Гоце Делчев и Ротари клуб – гр. Гоце Делчев. В конкурса на тема «Аз обичам България» участие взеха 550 деца с 360 рисунки, 52 клипа и презентации и 138 есета и стихотворения в четири възрастови групи. Творбите на децата бяха изключително въздействащи, изпълнени с патриотизъм и родолюбие, и развълнуваха присъстващите на награждаването.

Събитието уважиха заместник-кметът на града и много граждани, ученици и учители, а специални поздравления бяха изпратени от началника на Регионалния инспекторат по образованието – Благоевград.


Военен клуб – гр. Гоце Делчев и военно-патриотичните съюзи в града участваха в тържественото честването на 2- ри юни Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Положени бяха венци и цветя в знак на признателност пред паметника на загиналите във войните герои в гр. Гоце Делчев.

От името на военния клуб, цветя поднесоха главните специалисти в Клуба - Андон Пендичев и Янка Телкиева.


Военен клуб – гр. Гоце Делчев, съвместно със Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Гоце Делчев, организира екскурзия до Република Гърция за членове на военния клуб, военно-патриотичните съюзи и техните семейства, по случай 9 май – Ден на Европа и 70 години от победата над фашизма.

В групата се включиха също председателят и членове на Съюза от гр. Банско. Екскурзията премина в разглеждане на исторически забележителности и запознаване с действията на 39-и Солунски полк, който е български пехотен полк, формиран през 1912 година, и взел участие в Балканската (1912 – 1913 г.), Междусъюзническата (1913 г.), Първата световна война (1915 – 1918 г.) и Втората световна война (1941 – 1945 г.). О. з. подп. Б. Боцев беше подготвил интересна и изчерпателна информация по темата. Станалата традиционна екскурзия беше повод за много положителни емоции и незабравими спомени, както и за нови приятелства.


На 6-и май – Ден на храбростта и празник на Българската армия, Военен клуб – гр. Гоце Делчев, Съюзът на ветераните от войните на България и Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва положиха венци и цветя в знак на признателност пред паметника на загиналите във войните герои в гр. Гоце Делчев. На тържествената церемония присъстваха още и ръководството на Община Гоце Делчев, Неврокопският митрополит Серафим, представители на политически партии и организации, учебни заведения, институции и граждани, на която реч произнесе председателят на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Гоце Делчев, о. з. Бойко Гърнев.

 


По случай Националния празник 3-ти март Военен клуб – гр. Гоце Делчев поднесе цветя в знак на признателност пред паметника на загиналите във войните. Церемонията бе открита с рецитал на одата на Вазов „Опълченците на Шипка”. Участие в честването на празника взе ръководството на община Гоце Делчев, неврокопският митрополит Серафим, народният представител Георги Андонов, заместник областният управител Асим Адемов, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Съюзът на ветераните от войните на България, представители на политически партии, институции и учебни заведения.


В град Гоце Делчев на 04.02.1015 г. бяха отбелязани 143 години от рождението на големия революционер Гоце Делчев. Да изразят почитта си и да положат цветя и венци на паметника му в знак на признателност бяха дошли кметът на града, заместник кметът на общината и Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим. В мероприятието взеха участие служители от Военен клуб – гр. Гоце Делчев и Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Сред останалите гости на празника бяха различни институции, обществени организации, училища, граждани и гости на града.

 


Събрание, по повод 25 години от сформирането на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, се състоя на 23.01.2015 г. във Военен клуб – гр. Гоце Делчев. Слово за създаването на Съюза на запасните офицери (учреден 1907 г.) и на Съюза на запасните подофицери (учреден 1910 г.) произнесе о. з. подполковник Б. Боцев. Той е присъствал на Учредителния конгрес на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, състоял се на 23.01.1990 г., а на 16.03.1990 г. създава и общинската организация на организацията в град Гоце Делчев. След тържествената реч, срещата премина в приятелски разговори и разкази за интригуващи истории от годините, преминали в служба.


Град Гоце Делчев отбеляза Йордановден на 06.01.2015 г. с тържествен ритуал - традиционно спускане на кръста в река Градска. Празничният ден започна още в ранни зори с Богослужение в Катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий”, последвано от Светата литургия, водосвет и литийно шествие. На празничната церемония бяха осветени и бойните знамена на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, на военно формирование 26 400 - Благоевград и на Гранично полицейско управление - Гоце Делчев. Тържественост на събитието придадоха войниците и оркестърът на военно формирование 26 400, предвождани от командира подполковник Иван Иванов, а в организацията взе участие Военен клуб – гр. Гоце Делчев.


В чест на празника на Сухопътните войски на българската армия – 19.11.2014 г., Военен клуб – гр. Гоце Делчев организира турнир по стрелба с пистолет. В турнира взеха участие четири отбора – Военен клуб – гр. Гоце Делчев и Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Гранична полиция, Районно полицейско управление – гр. Гоце Делчев и Районна служба пожарна безопасност за населението - Гоце Делчев. Надпреварата беше оспорвана, особено за индивидуалните места, където се наложи повторно обстрелване, а първо място спечели г-н Васил Анзов от Гранична полиция. Втори се класира о. з. Андрей Страшимиров от отбора на Военен клуб – гр. Гоце Делчев и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, а на трето място остана г-н Спас Петков от Пожарна служба. В отборната надпревара второто място отново бе за отбора на военния клуб и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, третото за Районна служба пожарна безопасност за населението, а първи се класира отборът на Гранична полиция. Теренът, оръжието и патроните бяха предоставени от началника на Гранична полиция, комисар Илия Сораджиев. Победителите получиха грамоти и от Военен клуб – гр. Гоце Делчев.


По случай 5-ти юли, професионалния празник на служителите на МВР, се проведе турнир по стрелба, в който взеха участие Военен клуб – гр. Гоце Делчев и СОСЗР - Гоце Делчев. В отборната надпревара първо място спечели отбора на Гранична полиция, втори се класираха представители от военния клуб и СОСЗР, а на трето място - полицаите от РПУ.


Екипът на Военен клуб - гр. Гоце Делчев връчи на петима абитуриенти от Дома за деца, лишени от родителска грижа „Иван Кюлев”, дебитни карти със сума от 650.00 лв. Средствата са събрани от организирания съвместно със Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Български червен кръст благотворителен кулинарен търг, състоял се през м. декември 2013 година.


Благотворителен кулинарен търг в помощ на децата от Дом "Иван Кюлев" гр. Гоце Делчев инициира, организира и успешно реализира военен клуб - Гоце Делчев, в партньорство със СОСЗР и БЧК. На събитието, което се проведе на 04.12.2013 г. в ресторант „Ванита”, находящ се в сградата на военния клуб, присъстваха повече от 70 души - бизнесмени, служители на община Гоце Делчев и граждани. Децата от дома "Иван Кюлев", изнесоха празнична програма, която докосна сърцата на присъстващите. Над 50 кулинарни специалитети бяха изготвени и представени от деца от Дом "Иван Кюлев", ученици от НПГ "Димитър Талев", местни фирми и граждани. Благотворителния кулинарен търг завърши с обявяване на събраната сума от 4 510,00 лева.


Турнир по стрелба в чест на празника на сухопътни войски се проведе съвместно с местната организация на СОСЗР във военен клуб - Гоце Делчев, в който участие взеха четири отбора: ВК- Гоце Делчев, СОСЗР, Гранична полиция и Районно полицейско управление. Честването продължи с тържествено събрание в конферентната зала на военния клуб.


На 15 септември 2013 г. ВК – Гоце Делчев и СОСЗР организираха екскурзия до гр. Велинград под надслов “По стъпките на Родопския отряд, начело с ген. Стилян Ковачев” и в чест на 135 години от създаване на Сухопътни войски.

Членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Съюза на ветераните от войните на България предприеха екскурзия по маршрута Гоце Делчев – Доспат - Цигов чарк - Велинград. О. р. Боцев разказа за всички операции, извършени от родопския отряд под командване на ген. Ковачев, с цел освобождаване на територии и население на България. Бяха положени цветя на неговия паметник в Гоце Делчев и на загинали граничари в гр. Доспат.


Служителите от Военен клуб гр. Гоце Делчев и представители на военно-патриотичните съюзи от района взеха участие в честването на 60 годишнината от създаването на Граничния отряд.

На 5.07.2013 г., в залата на граничното полицейско управление се проведе тържествено събрание. Присъстваха кмета и заместник кмета на община Гоце Делчев, председателят на централното ръководство на СОСЗР, бивши и настоящи кадри на граничния отряд. С почетни грамоти бяха наградени бивши и настоящи командири на отряда.

Тържеството завърши с откриване на паметна плоча, разположена до паметника на Вергил Ваклинов - „Герой на Граничните войски“.


На 17.05.2012 г. в сградата на Военния клуб в град Гоце Делчев тържествено отвориха врати реконструираните и изцяло обновените ресторант и кафе. На тържеството присъстваха много гости от общинската администрация, различни учреждения и организации. Неповторимата народна певица Николина Чакърдъкова поведе първото пиринско хоро.

В топлите летни дни посетителите могат да се наслаждават на откритата лятна градина към ресторанта с нейните меки сенки, свежа зеленина и приятен ромон от близката река. В настоящия си вид те предлагат уютен интериор, красиво обзавеждане с романтичен привкус и подчертан стил.

Това е една прекрасна придобивка за ветераните, за запасните войни, защото военният клуб е техният дом, където могат на чаша чай или кафе да споделят мисли, чувства, преживявания. Военният клуб е отворен за цялата общественост на града. Той е пример за съвременен, модерен център за провеждане на срещи.


На 23.01.2012 г. е планирано честване на 140 г. от рождението на Гоце Делчев с участие на гл. специалист ВК в тържественото събрание в Културния дом и поднасяне на цветя пред паметника на Гоце Делчев.


Представяне на професия войник – от 16.01.2012 г. в ПГ „Яне Сандански” гр. Гоце Делчев при изключително голям интерес проявен като от момчета така и от момичета. Въпросите поставени от тях са интересни и разнообразни .Представянето е планирано до 20.01.2012 г.


Тържествено освещаване на знамето на СОСЗР - 06.01.2012 г. на площад „Македония” в присъствието на много граждани , офицери и сержанти от резерва. Вълнение, спомени , гордост, сълзи на радост блестяха в очите на членовете на СОСЗР, дошли в мразовития януарски ден да участват в тържеството.Article | by Dr. Radut