Jump to Navigation

Мероприятия

Концерт по повод 15-годишнината от създаването на клуб „Блясък“ при Военен клуб – Благоевград се състоя на 27 април 2024 г. в зала „Пейо Яворов“ – Благоевград. Присъстваха 80 деца от различни школи и клубове от града – Фолклорна група „Надежда“ с ръководител Надежда Стоицова към Военен клуб – Благоевград, Пирински танцов ансамбъл към Народно Читалище „Никола Вапцаров 1866 г.“ с ръководител Борислав Мутафчийски, Мажоретен състав „Бижу“ с ръководител Даниела Маникатова, Клуб по спортни танци „Импулс“ с треньор Десислава Петачка към Военен клуб – Благоевград, „Денс“ с ръководител Силвана Ханджийска, студенти от специалност „Съвременна хореография“ към Югозападния университет. Клуб „Блясък“ получи поздравителни адреси и цветя от председателя на общинския съвет г-н Тасков, както и от кмета на Община Благоевград г-н Методи Байкушев.


В зала „Яворов“ – Благоевград на 26 март 2024 г. се състоя концерт, организиран съвместно от Военен клуб – Благоевград и Община Благоевград, по повод 20 години от членството на Република България в Организацията на Северноатлантическия договор НАТО. Над 300 зрители аплодираха артистите от военния клуб, които допринесоха много за празничното настроение в залата. В концерта участваха клуб по спортни танци „Импулс“ с ръководител Десислава Петачка, дамска фолклорна група „Надежда“ с ръководител Надежда Стоицова, фолклорна вокална група „Гургулица“ с ръководител Стойка Германова и училище за танци „Арт енд Денс“ с ръководител Цветанка Гаврилова.


Над 250 души от Благоевград уважиха Коледния концерт ,,Военен клуб Благоевград и приятели“, който се проведе на 12 декември 2022 г. от 19:00 ч. в зала „П. Яворов“. В съпричастност с „Българската коледа“ на входа на залата беше позиционирана кутия за събиране на дарения по инициатива на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело“, като събраните средства ще бъдат предадени в помощ на децата с редки заболявания. В концерта участваха формации към Военен клуб – Благоевград – клуб по спортни танци с ръководител д-р Цветанка Гаврилова, ДФГ „Гургулица“ с ръководител Стойка Германова, ВДГ „Надежда“ с ръководител Надежда Стоицова, музикален „Ер малък“ с ръководител Бранимир Митов, състав ,,Пиринско злато“ от Военен клуб – Гоце Делчев. Участие взеха и „Арт енд денс“, ансамбъл „Вихрен“ към читалище „Н. Вапцаров“, състав „Фа Диез“ и мажоретен състав „Бижу“.


На 21 ноември 2022 г. на площад „Македония“ в Благоевград с тържествен ритуал 3-то бригадно командване отбеляза бойния си празник и празника на Сухопътните войски – 19 ноември. Събитието уважихаобластният управител Николай Шушков, кметът на Община Благоевград Илко Стоянов, председателят на Общинския съвет Радослав Тасков, гости от различни институции, граждани. Полковник Митко Балтов – командир на Бригадното командване в Благоевград, изказа своята благодарност към всички военнослужещи: „Безбройни са историческите примери, в които нашите храбри предци се впускат в битки, за да защитят нашата Родина. Много са и примерите, в които превъзхождащи по численост и въоръжение противници, биват отблъснати и противно на логиката, побеждавани. Ние сме техни горди наследници. В днешния празничен ден с респект и уважение пред всички вас изказвам своята благодарност за безрезервната служба, за положения неимоверен труд и професионалното изпълнение на поставените задачи“. Мероприятието продължи малко по-късно в Голямата зала на Военен клуб – Благоевград.


Първото издание на Националния фолклорен фестивал на обработените народни хора „Рила ни гледа” се проведе от 8 до 10 юли 2022 г. в гр. Дупница. Основната задача на форума е съхраняване и популяризиране на автентичния български танцов фолклор и стимулиране на неговото развитие в наши дни. Участие взеха децата от Вокална група „Гургулица” при Военен клуб – Благоевград с ръководител г-жа Стойка Германова. Спечелени бяха следните специални награди:

1. Награда за медийни партньори

2. Награда за най-малък участник

3. I-во място при ВОКАЛНИ ГРУПИ – I-ва възрастова група

4. Солисти - I-ва възрастова група, категория САМОДЕЙЦИ - III-то място

5. Солисти – I-ва възрастова група, категория САМОДЕЙЦИ: I-во място

6. Квартет - I-во място


На 3 юни 2022 г. сред прохладата на градския парк на гр. Гоце Делчев млади дарования от школите към военните клубове в Благоеврад и Гоце Делчев изнесоха концертна програма, посветена на Световния ден на околната среда. Съвместната изява е включена в стартиралите през 2022 г. по-разнообразни и мащабни инициативи в културно-художественото и военно-патриотично направление от дейността на военните клубове, под мотото „Моя страна, моя България“. Денят 5 юни е избран от ООН като ден за повишаване на информираността по проблемите на природата и за набелязване на действия за по-добра екологична среда. По повод тази дата хиляди хора по света организират събития – от почистване на квартала и противодействие срещу престъпленията над дивата природа, до залесяване и възстановяване на съществуващи гори. През 2022 година Швеция е домакин на Световния ден на околната среда, като темата на кампанията тази година е „Само една земя“. Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело” към Министерство на отбраната, с помощта и на Община Гоце Делчев подкрепиха реализацията на този концерт, с което показаха съпричастност към жизненоважните проблеми на екологията. В уюта на облагородения и поддържан градски парк на гр. Гоце Делчев пред жители и гости на града танцуваха, пяха и рецитираха стихотворения децата от ДФГ „Надежда” с ръководител Надежда Стоицова, Клуб за спортни танци „Импулс” с ръководител Десислава Петачка, ФВГ „Гургулица” с ръководител Стойка Германова и Театрална школа „Ь малък” с ръководител Бранимир Митов, всички от военния клуб в Благоевград. Домакините бяха представени от ТК „Пиринско злато” с ръководител Надя Шушутева. Многобройната публика реагира с бурни аплодисменти на прекрасните изпълнения на младите певци, танцьори и артисти.


На 18.07.2018 г. Военен Клуб Благоевград почете 181 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски, с полагане на цветя на паметника му.


Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва, съвместно с Военен Клуб Благоевград, отбелязаха на 22.06.2018 г. 105-годишнината от избухването на Междусъюзническата война, както и 100 години от създаването на „Химически войски” в България.

Лекция за Втората Балканска война изнесе доцент Васил Грозданов, като за илюстрация бяха прожектирани два филма.

Преди лекторията СОСЗР и военният клуб поднесоха цветя на паметната плоча на 38 загинали български войни през 1913 година в село Логодаж.


На прегледа на любителското художествено творчество в Сухопътни войски на Българската армия в гр. Враца голям успех пожънаха военнослужещите от фолклорна група „Форуглица” към формирование 26400 – Благоевград.

Мъжката певческа група за автентичен фолклор и тази година спечели първо място в категория фолклорна песен на този форум, с песента за воеводата Радон Тодев.

Военнослужещите от военното формирование спечелиха и първо място в категория „танцово изкуство“ с Пирински танц, както и престижното Първо място в категория „комплексно представяне“, което е най-големия успех за формированието до този момент.

В категориите музика и хумор формацията зае съответно почетните трето и второ места.

Художествен ръководител и хореограф на групата е Мая Джибарова, с вокален педагог Владислав Джибаров.Article | by Dr. Radut