Jump to Navigation

Мероприятия

На 18.07.2018 г. Военен Клуб Благоевград почете 181 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски, с полагане на цветя на паметника му.


Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва, съвместно с Военен Клуб Благоевград, отбелязаха на 22.06.2018 г. 105-годишнината от избухването на Междусъюзническата война, както и 100 години от създаването на „Химически войски” в България.

Лекция за Втората Балканска война изнесе доцент Васил Грозданов, като за илюстрация бяха прожектирани два филма.

Преди лекторията СОСЗР и военният клуб поднесоха цветя на паметната плоча на 38 загинали български войни през 1913 година в село Логодаж.


На прегледа на любителското художествено творчество в Сухопътни войски на Българската армия в гр. Враца голям успех пожънаха военнослужещите от фолклорна група „Форуглица” към формирование 26400 – Благоевград.

Мъжката певческа група за автентичен фолклор и тази година спечели първо място в категория фолклорна песен на този форум, с песента за воеводата Радон Тодев.

Военнослужещите от военното формирование спечелиха и първо място в категория „танцово изкуство“ с Пирински танц, както и престижното Първо място в категория „комплексно представяне“, което е най-големия успех за формированието до този момент.

В категориите музика и хумор формацията зае съответно почетните трето и второ места.

Художествен ръководител и хореограф на групата е Мая Джибарова, с вокален педагог Владислав Джибаров.


ПЛАН ЗА ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА 70 ГОДИШНИНАТА

ОТ КРАЯ НА ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА

 

ВОЕНЕН КЛУБ – БЛАГОЕВГРАД

Регионален исторически музей – Благоевград

Областен съвет на Съюза на ветераните от войните на  България – Благоевград

Областен инспекторат по образование – Благоевград

 

Българската армия се включва във военните действия за разгрома на немско-фашистките въоръжени сили през завършващия етап на Втората световна война в Европа. Войната на България с Германия преминава условно през два периода. Първият обхваща времето от септември до края на ноември 1944 г., а вторият от декември 1944 г. до май 1945 г. За осем месеца българската войска води военни действия в земите на три държави – Югославия, Унгария и Австрия.

В тези героични дни свой принос има и Пиринският край. Той мобилизира и изпраща на фронта над осем хиляди бойци, два пехотни и един артилерийски полк, попълва много армейски и общовойскови части, включва във войната 1527 доброволци.

В състава на Първа българска армия влизат над две хиляди и триста млади хора от Благоевградска област и достойно изпълняват своя отечествен дълг в Дравската и Мурската операции.

Изхождайки от нейната значимост, Общинският инициативен комитет за честване на годишнината и Съюзът на ветераните от войните на България – Областен съвет Благоевград, със съдействието на Военен клуб – гр. Благоевград, Регионален исторически музей – Благоевград и Регионален инспекторат по образование – Благоевград, прие план за дейности, чрез които да бъде отбелязан краят на Втората световна война, а именно:

 

1. Почитане паметта на загиналите български войници, подофицери и офицери в Дравската епопея през Втората световна война в Унгария. Посещение на военното гробище в гр. Харкан – Унгария, където са погребани 1475 български войници и офицери – месец март 2015 г.

2. Обсъждане на книгата „Барутна пролет” с автор Александър Гюров, в която са описани бойните действия на Първа българска армия в Южна Унгария през 1945 г., както и пълен списък на загиналите на унгарска земя 3370 български войни - 18 февруари 2015 г.

3. Обсъждане книгата „Повест за победителя – генерал Владимир Стойчев” с автор публицистът-документалист Стефан Стефанов, който представя генерал Владимир Стойчев като достоен офицер, виден военачалник и пълководец – 6 март 2015 г.

4. Провеждане на Общински ученически конкурс на тема:

 „Родината се гордее с Вас!”, посветена на участието на гвардейци и доброволци от Горноджумайски район ( днешен Благоевград) в Отечествената война (по специален регламент за провеждането му) – 19 март 2015 г.

5. Провеждане на кръгла маса с участието на ветерани от войната, студенти и ученици на тема: „Участието на Първа българска армия в организирането и провеждането на Дравската отбранителна операция 19 Март 1945 г. – 6 март 1945 г.

6. Издаване на сборник с материалите от кръглата маса и проведения конкурс –

 24 май 2015 г.  (Съюз на ветераните от войните на България - Областен съвет – Благоевград)

7. Провеждане на историческа викторина „Трофеите на Клио”, чийто девиз е: „Да гледаме, но и да се вглеждаме и проглеждаме”, посветена на 70 годишнината от края на Втората световна война – 6 март 2015 г.

8. Среща с ветерани по случай годишнината от Дравската епопея, с участието на общинари, студенти, ученици и почетни граждани на Благоевград – 19 март 2015 г.

9. Участие с материал в юбилейния брой на списание „ Един завет” за ветерана инж. Антон Москов, участник  в Първата и Втората фаза на войната, почетен гражданин на Благоевград, приживе получил като признание своя венец - месец май 2015 г.

10. Да сведем глави пред падналите в Дравската епопея пред паметната плоча в прослава на загиналите във войните за освобождението и обединението на българския народ жители на благоевградска община, монтирана на южната фасада на пощенската палата в Благоевград – 9 май 2015 г.

 

Информация за планираните мероприятия и възможностите за участие в тях може да се получи на място във Военен клуб – гр. Благоевград, ул. Иван Вазов № 7 или на тел. 073/885128 и 0892 606927 – Недко Шопов.

 


Във Военен клуб – гр. Благоевград се чества 100-годишният юбилей на ветерана от войните г-н Борис Капитански. На тържеството, на което бяха поднесени грамоти от Министерство на отбраната, както и от Централния съвет на Съюза на ветераните от войните на България, присъстваха главен специалист Недко Шопов към военния клуб, който е и председател на Областния съвет на Съюза на ветераните от войните на България, заместник-началникът на Областния военен отдел г-н Пламен Велев и секретарят на Областния съвет г-жа Снежана Евтимова. Всички плакети и грамоти бяха връчени на неговата дъщеря, поради невъзможност на ветерана да присъства.

 


Фолклорна формация „Мегдана” към Военен клуб – гр. Благоевград взе участие в международния фестивал за духови оркестри „Пехчево 2014” в Република Македония. Формацията беше поканена като специален гост в заключителните концерти на двете гала вечери.

 


Във Военен клуб – гр. Благоевград, съвместно с дирекция „Бюро по труда”, се проведе трудова борса по проект „Да успеем заедно”, насочена към хора със специфични проблеми и нужди.


Тържествено отбелязване на стогодишнината на ветерана от войните г-н Веселин Христов. Военен клуб - Благоевград организира мероприятие в дома за стари хора”Св. Мина”- гр. Благоевград, съвместно с областен военен отдел- Благоевград и Съюза на ветераните от войните, на което се връчи почетна грамота на юбиляра от името на министъра на отбраната.


Представяне на книгата "Генералът легенда" на автора доц. Чивиев се състоя във Военен клуб-Благоевград. Събитието събра в залата на военния клуб много членове на военно-патриотичните съюзи и граждани. Представянето на книгата предизвика интереса на присъстващите, тъй като събитията описани в нея са свързани с освобождението на гр. Благоевград.

 


На 23.09.2013 г., Военен клуб - Благоевград беше домакин на ритуал по освещаване и връчване на знамето на градския съюз на СОСЗР, което беше осветено от свещеник от храм “Успение Богородично” и след това предадено на знаменосците за съхранение. На тържественото събитие присъстваха ген. Стоян Топалов - председател на националния СОСЗР, ген. Кендеров - председател на Ревизионната комисия на СОСЗР, ген. Василев - зам. председател на Областния съюз на СОСЗР - Благоевград, полк. Лулов - председател на Областния СОСЗР - Благоевград, областните председатели от Кюстендил и Дупница и други.

Приветствие към членовете на градската организация поднесе председателят на Областния съвет на Съюза на ветераните – Благоевград, г-н Антон Москов. Поздравителен концерт за участниците изнесе хор “Вихренче” към военния клуб.

 


Военен клуб Благоевград, председателя на областния съвет на Съюза на ветераните от войните, гр. Благоевград и началника на Военно окръжие гр. София, уважиха 100-годишния юбилей на ветерана Георги Яков от град Петрич. Почетната грамота от министъра на отбраната - Ангел Найденов, силно развълнува ветерана от войната, но също така остана приятно изненадан и доволен от проявеното уважение от страна на МО. По време на срещата, г-н Г. Яков разказа на присъстващите медии много интересни случки от войната.


Военен клуб – Благоевград, читалище “Никола Вапцаров”, отдел “Култура” на община Благоевград, Краеведско дружество и писателски клуб “Оксиморон” към военния клуб, организираха краеведска конференция на тема “100 години от Междусъюзническата война”. В конференцията, провела се на 17.06.2013 г., взеха участие полк. д.и.н. Димитър Йончев, доц. Хаджийски - председател на краеведските дружества в България, внучката на полк. Борис Дрангов - участник във войната, уважаван командир в Пиринска Македония. Интересът към темата беше много голям. Присъстваха историци, неправителствени организации, ученици, граждани.

 


На 07.02.2013 г., в голямата зала на Военен клуб - Благоевград, Областният военен отдел организира презентация на тема „Попълване резерва на Българската армия с резервисти”. Военният клуб оказа пълно съдействие при представяне на материалите по темата и осигури необходимите технически средства. Началникът на Областен военен отдел, подполковник Петър Митев, запозна присъстващите над 70 човека с новите законови промени, свързани с набирането на резервисти, вакантните бройки, за които могат да кандидатстват желаещите / за ВФ-26400-Благоевград /, необходимите документи, начинът на обучение, както и сроковете на договора.


На 23.01.2013 г. във ВК Благоевград се проведе годишна отчетна конференция на дружество"Военноинвалид" от общини Благоевград и Симитли. Присъстваха военноинвалиди , военнопострадали и гости.

Конференцията завърши с музикална програма от солистите на хор "Вихрен" с художествен ръководител Александър Миразчийски.


На 12.12.2012г. във ВК-Благоевград отвори врати Коледен благотворителен базар, който имаше благородната цел да събере средства за подпомагане на децата на загинали наши колеги от Министерството на отбраната. В организацията на мероприятието взеха участие ВК-Благоевград, Център по изкуствата, Обединен детски комплекс - кв. "Вароша", отдел "Култура" на община Благоевград, в.ф. 26400-Благоевград, Съюза на ветераните от войните, Дружество "Военноинвалид", СОСЗР - областен съюз, Областна администрация. Най-голям интерес предизвикаха рисунките и коледните картички, направени от децата .


По покана на Областния управител на гръцката област Пагио, Северна Гърция, град Кавала, от шести до осми септември, фолклорна формация "Мегдана" към ВК-Благоевград изнесе няколко спектакъла. Представянето на формация "Мегдана" беше както винаги на много високо ниво и се прие с овации от гръцките граждани. За великолепното представяне говори и фактът, че съставът получи покана за следващо гостуване след няколко месеца и благодарствен адрес! Проявата нямаше конкурсен характер, но тя допринася за по-добрите междусъседски взаимоотношения и за популяризиране дейността на Агенцията и на ВК-Благоевград.


Закриване на творческия сезон 2011-2012г от формациите към ВК – Благоевград

На 13.07.2012г.с тържествен концерт, изнесен от формациите към ВК - Благоевград, беше закрит творческият сезон. Участваха танцовите състави „Мегдана”, „Веселяци”, клуб по спортни танци, клуб за латино танци, певческа формация „Вихренче”. Гости на концерта бяха служители в Община Благоевград, Областна администрация, ръководители от ансамбъл „Пирин”, граждани. Феерията от цветове, ритми и бликаща енергия изпълниха пространството на ресторант „Старата къща”. Концертът бе зареден с много настроение, ентусиазъм и достави огромно удоволствие на присъстващите.Article | by Dr. Radut