Jump to Navigation

Мероприятия

На 9 февруари 2019 г. във Военен клуб – Стара Загора военнослужещите от формация „Overground Brass Band” подариха на старозагорци впечатляващ концерт с участието на Джеймс Коупли – вокалист на популярната френска формация „Electro Deluxe”. „Една вечер между приятели” беше спонтанно родилото се име на събитието, за което входът беше свободен. След концерта ръководителят на „Overground Brass Band” Даниел Лазаров сподели: „Избрах за концерта залата на Военен клуб – Стара Загора не само защото чувствам мястото като мой втори дом. Там е работното ни място и всички се чувстваме уютно. С момчетата от „Overground Brass Band” и две от формациите към клуба (школа по спортни танци „Денс Юник” и театрална школа „Училище по драма”) ремонтирахме сцената, за да изглежда подобаващо за това събитие. Концертната зала разполага с невероятна акустика, климатизирана е и може би е единствената за момента зала в града за правостоящи, каквато ни бе нужна за концерта. Исках хората да танцуват, да са близко до нас на сцената и да пеят заедно с нас. Това ме мотивира входът да е свободен, което не е обичайна практика, когато имаш за гост такава световноизвестна звезда. Пълната зала, усмивките, неспиращите аплодисменти, снимките и кадрите от концерта ме убедиха, че съм направил правилния избор.“ В края на тази емоционална и незабравима вечер бяха отправени благодарности към всички съпричастни за реализирането на концерта, включително и към ИА „Военни клубове и военно-почивно дели“ и главния експерт към Клуба Виолета Прокопиева.


По повод Деня на лозаря на 1 февруари 2019 г. във Военен клуб – Стара Загора директорът на Държавен архив Стара Загора г-н Галинтин Караславов представи презентация за старозагореца Кольо Лисичев – един от най-изявените лозари (пипиниеристи) и озеленители в града, и участник във войните за национално обединение на България в състава на 12-ти пехотен Балкански полк. Пред военнослужещите от 2-ра Тунджанска механизирана бригада бяха представени автентични снимки и документи на видния старозагорец, оставил значима диря в историята на града. Кольо Лисичев е бил сподвижник на старозагорския метрополит Методи Кусев в благородното начинание по озеленяването на парка „Аязмото” и е участвал в много международни изложения на добрите пипиниеристи през миналия век.


На 10 декември 2018 година във Военен клуб – Стара Загора тържествено бе отбелязана 100-годишнината от края на Първата световна война. Инициативата се проведе под патронажа на директора на дирекция „Социална политика“ на Министерство на отбраната г-н Иво Антонов. Връчени бяха юбилейни медали „100 години от края на Първата световна война“. Под звуците на химна „Велик е нашият войник“, в изпълнение на военния духов оркестър към 2ТМБР, дефилираха деца от Държавна детска градина „Калина“ към МО, облечени във военни униформи. Николай Гичев, председател на СНЦ „Приятели на Регионален исторически музей - Стара Загора“ и член на дружество „Традиция“ - Стара Загора, показа своята богата колекция от реликви, снимки, награди и почетни знаци, които датират от времето на Първата световна война. В проявата взеха участие и членове на дружество „Традиция“, демонстрирайки военни униформи от времето на Първата световна война. Съюзът на ветераните от войните на България се представи с участието на г-жа Момка Христова, потомка на трима участника в трите войни на България за национално обединение, и г-жа Николина Танева, която развълнува присъстващите с вдъхновеното си изпълнение на балада за войната и мира. На проявата присъстваха полковник Ников – заместник-командир на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, полковник Мишев – началник на Военно окръжие - Стара Загора, Петър Калчев – директор на Регионален исторически музей - Стара Загора, членове на военно-патриотичните съюзи и военнослужещи от бригадата.


По случай Деня на Народните будители Военен клуб – Стара Загора, съвместно с Държавен архив Стара Загора, организираха на 1 ноември 2018 година тържествено честване на празника с прожекцията на документалния филм „Метрополитът будител”. Пред участващите в събитието офицери, сержанти и войници от 2-ра Тунджанска механизирана бригада, за дейността на видния народен будител – Старозагорския Митрополит Методий Кусев, разказа Калина Маджарова от Държавен архив Стара Загора.

Филмът за дейността и делото на именития старозагорец, подготвен от екип на Национална телевизия СКАТ, с активното съдействие на областния управител г-жа Гергана Микова, беше презентиран от ръководителя на Държавния архив Галинтин Караславов.

В продукцията участват родственици на митрополита, професорите от ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий” Иван Тютюнджиев и Петко Ст. Петков, директорът на РИМ Стара Загора Петър Калчев, началникът на ДА Стара Загора Галинтин Караславов и уредникът на РИМ Райна Антонова.

Водещ на събитието бе главният експерт на военния клуб Виолета Прокопиева.Article | by Dr. Radut