Jump to Navigation

Мероприятия

На 28 март 2024 г. в града на липите Военен клуб – Стара Загора поздрави военнослужещите от Втора Тунджанска механизирана бригада с концерт на формациите, репетиращи на територията на Клуба, по повод 20 години България в НАТО. Представените разнообразни танци на изпълнителите бяха възторжено посрещнати от публиката и допринесоха за празничното настроение на военните от най-голямото формирование в Българската Армия.


„С БЪЛГАРИЯ В СЪРЦЕТО!“

През 2023 г. по инициатива на Военен клуб – Стара Загора бе организиран Национален конкурс за философско-историческо есе, посветен на 110-та годишнина от Балканската война и превземането на най-непревземаемия форт Айваз Баба.

Идеята, организацията и цялостната реализация на конкурса е част от Кампанията за развитието на културно-художествената и военно-патриотичната дейност във Военните клубове през 2023 „Моята България! Моят град – град на…” под индивидуалното мото на клуба: „С БЪЛГАРИЯ В СЪРЦЕТО!“

Вдъхновение, както за основния инициатор и координатор на конкурса мл. експерт Елена Ангелова, така и за всички участници, са думите на Паисий Хилендарски: „... вие, читатели и слушатели, роде български, които обичате и имате присърце своя род и своето българско отечество... за вас е потребно и полезно да знаете известното за делата на вашите бащи, както знаят всички други племена и народи своя род и език, имат история и всеки грамотен от тях знае, разказва и се гордее със своя род и език.“ – из История славянобългарская.

Представените творби в рамките на конкурса са оценени от авторитетна комисия от историци с председател Галентин Караславов – дългогодишен началник на Държавен Архив – Стара Загора. Текстовете на отличените млади автори, Е. Симеонова от гр. Силистра, Д. Митова и М. Начева от гр. Чирпан, К. Стоянова от гр. Свиленград и В. Недялкова от гр. Дряново, подкрепени с богат снимков материал и библиографски справки за ползваните източници, са събрани и издадени в електронна книга, озаглавена „Живите герои“


На 2 ноември 2022 г. Военен клуб – Стара Загора представи пред военнослужещите от 2 ТМБР Даниела Ангелова - една уникална жена на 57 години, която не се отказва от мечтите си и смело и упорито ги постига. Презентацията на тема: „Предизвикателството към себе си – да изкачиш най-високите върхове в Европа и Африка и най-високия вулкан в Азия“, беше интересна и вълнуваща за аудиторията. Снимковият материал разкри един непознат свят на опасни изкачвания, базови лагери, техники на катерене, сурова природа, обичаи и бит на различните континенти. Специален поздрав към Даниела Ангелова поднесе секретарят на СВВБ г-жа Николина Танева.


По повод националния празник на Република България, Военен клуб – Стара Загора организира на 2 март 2022 г. в Концертна зала демонстрация на старинни оръжия и артефакти от времето на Руско-турската освободителна война. Военнослужещите от 2-ра Тунджанска механизирана бригада и членове на военно-патриотичните съюзи бяха запознати със старинните оръжия, които са били на въоръжение през войната, както и с начина им на работа. Участие в демонстрацията взеха дружество „Традиция“ и клуб на любителите на историческото оръжие „Поп Минчо Кънчев“ – Стара Загора. Райна Антонова – специалист по военна история и главен уредник от Регионален исторически музей Стара Загора, заинтригува посетителите с презентация на тема „Символите на свободна България“ (Учредително събрание, химн, парична единица, герб и други). Целта на ициативата на военния клуб бе да създаде подходяща атмосфера за предстоящия Национален празник, чрез контакта с родолюбиви българи-колекционери, които популяризират славните моменти от нашата история за издигане националното ни самосъзнание и национална гордост. Военен клуб – Стара Загора изказа уважение и благодарност към дружество „Традиция“ и клуб на любителите на историческото оръжие „Поп Минчо Кънчев“ – Стара Загора за това, че се отзоваха на покана за участие в тази инициатива, както и на началника на Военно Окръжие Стара Загора полковник Матев за оказаното техническо съдействие, и на Регионален исторически музей Стара Загора за изнесената тема.


На 7 август 2020 г. във Военен клуб – Стара Загора пред военнослужещи от 2-ра Тунджанска механизирана бригада бе открита фотоизложбата „Старозагорският митрополит Методий”. Тя е реализирана от специалисти от Регионален исторически музей – Стара Загора и е посветена на 125 години от началото на залесителните дейности в местността „Аязмото”.

В краткото си експозе Райна Антонова – главен уредник в РИМ - Стара Загора припомни основни моменти от духовната и обществена дейност на митрополит Методий. Акцент в изложбата са документите за създаването на парк „Аязмото”, усилията на митрополита за укрепване на християнската вяра в областта и неговата политическа дейност по време на войните за национално обединение (1912 - 1918 г.).

Изложбата ще бъде експозирана във Военен клуб – Стара Загора до края на 2020 година.


На 12 декември 2019 г. Военен клуб – Стара Загора беше домакин на коледен концерт за хора с различна степен на увреждане на слуховия апарат.

Участие в него взеха клуб по интереси „Overground Brass Band” и хитовата група „Акага”, които дариха много радостни емоции на публиката. Осигуреният жестомимичен превод на изпълняваните песни даде възможност на присъстващите хора с увреждания на слуха да усетят и разберат музиката.


На 3 декември 2019 г. във Военен клуб – Стара Загора младите таланти от НУМСИ „Христина Морфова” - Стара Загора и по-възрастните им колеги по ноти от военния биг бенд поздравиха старозагорци със съвместния им предколеден концерт „По-джаз Коледа!”.

На сцената, заедно с военния биг бенд с диригент капитан Цветомир Василев, пяха Цветелина Петрова и Дона Мосто от класа по Поп и джаз пеене на Павел Цонев и Надя Тончева. В суинг феерията се включи и алт-саксофонистът Добромир Добрев от класа на Златко Стойчев.

Музикантите повдигнаха предколедния градус на настроението с най-любимите коледни песни и евъргрийни!

Организатори на концерта бяха Втора Тунджанска механизирана бригада Стара Загора, НУМСИ „Христина Морфова“ – Стара Загора и Военен клуб – Стара Загора.


На 19 ноември 2019 г. в Концертната зала на Военен клуб – Стара Загора, по случай Празника на Сухопътни войски, се състоя концерт-лектория за бойните маршове на Българската армия.

Диригентът на Военен духов оркестър към 2-ра Тунджанска механизирана бригада капитан Цветомир Василев запозна военнослужещите от бригадата с историята за създаването на най-известните бойни маршове, които се изпълняват на различни военни мероприятия.


На 30 октомври 2019 г. в Концертната зала на Военен клуб – Стара Загора гостува художник-фотографът Бедрос Азинян, който представи своя документален албум-книга „Вълшебните стъкла на Петър Арнаудов”. Албумът е финансиран от МО във връзка с отбелязването на 100 години от Първата световна война.

Военнослужещите от 2ТМБР се запознаха с историята за създаването на този уникален албум, който за първи път показва снимки от бойния път на „23–ти Шипченски пехотен полк”, сформиран в гр. Казанлък и участвал в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна войни. Снимките са дело на Петър Арнаудов, официален фотограф на така наречения „Лудия полк”.


На 23 април 2019 г. в Концертната зала на Военен клуб – Стара Загора пред военнослужещите и цивилни служители от Втора Тунджанска механизирана бригада бе изнесена лекция-презентация от Галинтин Караславов – директор на Държавен архив Стара Загора, във връзка със 140-годишнината от приемането на Търновската Конституция от Учредителното събрание.

Аудиторията бе запозната и с ролята и делото на чирпанлията Стоян Моллов, както и с документи от фонда на Държавен архив Стара Загора.


На 2 април 2019 г. във Военен клуб – Стара Загора бе отбелязан световният ден на детската книга, с участието на деца от ДДГ „Калина“ към Министерство на отбраната и ученици от школата „Училище по драма“ към военния клуб.

Събитието беше осъществено с любезното съдействие на библиотека „Родина“, която бе представена от главен библиотекар Красимира Лекова-Василева.

Приказните герои от отворената книга оживяха и разказаха за своите приключения, а бъдещите актьори от театралната школа зарадваха децата с прекрасните „Приказки в рими“, както и с книжки за деца, предоставени от библиотека „Родина“.


Състезателите на школата по спортни танци „Денс юник“ при Военен клуб – Стара Загора за пореден път се завърнаха с две шампионски купи и осем завоювани медала от Международен турнир по спортни танци „София Денс Опън 2019“, провел се на 9 март 2019 г. в гр. София. Участници бяха танцови двойки от Молдова, Русия, Сърбия, Гърция и България. При голяма конкуренция в категория „Младежки латиноамерикански танци“ и състезатели до 21 г. двойката Мартин Кючуков – Антонина Клямбова безапелационно спечелиха златото, а бронзовите медали при младежите бяха спечелени от другата младежка двойка на клуба Захари Миланов – Росица Павлова. „Успехите бяха един чудесен старт на новия състезателен танцов сезон“, споделиха треньорите на „Денс юник“ – Венелина и Митко Маринови.


На 9 февруари 2019 г. във Военен клуб – Стара Загора военнослужещите от формация „Overground Brass Band” подариха на старозагорци впечатляващ концерт с участието на Джеймс Коупли – вокалист на популярната френска формация „Electro Deluxe”. „Една вечер между приятели” беше спонтанно родилото се име на събитието, за което входът беше свободен. След концерта ръководителят на „Overground Brass Band” Даниел Лазаров сподели: „Избрах за концерта залата на Военен клуб – Стара Загора не само защото чувствам мястото като мой втори дом. Там е работното ни място и всички се чувстваме уютно. С момчетата от „Overground Brass Band” и две от формациите към клуба (школа по спортни танци „Денс Юник” и театрална школа „Училище по драма”) ремонтирахме сцената, за да изглежда подобаващо за това събитие. Концертната зала разполага с невероятна акустика, климатизирана е и може би е единствената за момента зала в града за правостоящи, каквато ни бе нужна за концерта. Исках хората да танцуват, да са близко до нас на сцената и да пеят заедно с нас. Това ме мотивира входът да е свободен, което не е обичайна практика, когато имаш за гост такава световноизвестна звезда. Пълната зала, усмивките, неспиращите аплодисменти, снимките и кадрите от концерта ме убедиха, че съм направил правилния избор.“ В края на тази емоционална и незабравима вечер бяха отправени благодарности към всички съпричастни за реализирането на концерта, включително и към ИА „Военни клубове и военно-почивно дели“ и главния експерт към Клуба Виолета Прокопиева.


По повод Деня на лозаря на 1 февруари 2019 г. във Военен клуб – Стара Загора директорът на Държавен архив Стара Загора г-н Галинтин Караславов представи презентация за старозагореца Кольо Лисичев – един от най-изявените лозари (пипиниеристи) и озеленители в града, и участник във войните за национално обединение на България в състава на 12-ти пехотен Балкански полк. Пред военнослужещите от 2-ра Тунджанска механизирана бригада бяха представени автентични снимки и документи на видния старозагорец, оставил значима диря в историята на града. Кольо Лисичев е бил сподвижник на старозагорския метрополит Методи Кусев в благородното начинание по озеленяването на парка „Аязмото” и е участвал в много международни изложения на добрите пипиниеристи през миналия век.


На 10 декември 2018 година във Военен клуб – Стара Загора тържествено бе отбелязана 100-годишнината от края на Първата световна война. Инициативата се проведе под патронажа на директора на дирекция „Социална политика“ на Министерство на отбраната г-н Иво Антонов. Връчени бяха юбилейни медали „100 години от края на Първата световна война“. Под звуците на химна „Велик е нашият войник“, в изпълнение на военния духов оркестър към 2ТМБР, дефилираха деца от Държавна детска градина „Калина“ към МО, облечени във военни униформи. Николай Гичев, председател на СНЦ „Приятели на Регионален исторически музей - Стара Загора“ и член на дружество „Традиция“ - Стара Загора, показа своята богата колекция от реликви, снимки, награди и почетни знаци, които датират от времето на Първата световна война. В проявата взеха участие и членове на дружество „Традиция“, демонстрирайки военни униформи от времето на Първата световна война. Съюзът на ветераните от войните на България се представи с участието на г-жа Момка Христова, потомка на трима участника в трите войни на България за национално обединение, и г-жа Николина Танева, която развълнува присъстващите с вдъхновеното си изпълнение на балада за войната и мира. На проявата присъстваха полковник Ников – заместник-командир на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, полковник Мишев – началник на Военно окръжие - Стара Загора, Петър Калчев – директор на Регионален исторически музей - Стара Загора, членове на военно-патриотичните съюзи и военнослужещи от бригадата.


По случай Деня на Народните будители Военен клуб – Стара Загора, съвместно с Държавен архив Стара Загора, организираха на 1 ноември 2018 година тържествено честване на празника с прожекцията на документалния филм „Метрополитът будител”. Пред участващите в събитието офицери, сержанти и войници от 2-ра Тунджанска механизирана бригада, за дейността на видния народен будител – Старозагорския Митрополит Методий Кусев, разказа Калина Маджарова от Държавен архив Стара Загора.

Филмът за дейността и делото на именития старозагорец, подготвен от екип на Национална телевизия СКАТ, с активното съдействие на областния управител г-жа Гергана Микова, беше презентиран от ръководителя на Държавния архив Галинтин Караславов.

В продукцията участват родственици на митрополита, професорите от ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий” Иван Тютюнджиев и Петко Ст. Петков, директорът на РИМ Стара Загора Петър Калчев, началникът на ДА Стара Загора Галинтин Караславов и уредникът на РИМ Райна Антонова.

Водещ на събитието бе главният експерт на военния клуб Виолета Прокопиева.Article | by Dr. Radut