Jump to Navigation

Мероприятия

По повод 5 юли – Професионален празник на МВР, служителите на Военен клуб – Харманли и ученици от НУ „Алеко Константинов” с ръководител Елка Петкова посетиха в същия ден Районното полицейско управление в град Харманли. От името на военния клуб г-жа Кичка Чакърова поднесе Поздравителен адрес, а децата изпълниха пред служителите със стихове, отразяващи нелекия труд на полицаите и им подариха рисунки на тема: „Ние сме бъдещето – Пазете ни!”. С особен интерес учениците наблюдаваха тренировката на служебното куче Измир, което се използва за охрана на обществения ред, за търсене и откриване на хора, вещи и предмети, забранени от закона. Служители на РПУ демонстрираха видове звукови сигнали на полицейския автомобил, като особен интерес предизвика оборудването на полицаите при масови безредици и опазване на обществения ред. Заместник-началникът на РПУ – Харманли г-н Пламен Петков и служителите благодариха на гостите за оказаното внимание по повод техния професионален празник.


В навечерието на 1-ви март 2019 г. служителите на Военен клуб – Харманли организираха час по родолюбие под надслов: „С българското – сега и завинаги” с учениците от НУ ”Отец Паисий” и НУ „Алеко Константинов”. С настъпването на Баба Марта децата се запознаха с легендата за българската мартеница, бита, традициите и обичаите в родния край. По инициатива на военния клуб, със саморъчно изработените мартеници учениците изказаха своята морална подкрепа, като се включиха в организираната дарителската кампания за семейството на кап. Петър Димитров от Изтребителна авиационна ескадрила - с. Граф Игнатиево.


На 04.10.2018 г. по повод своя половинвековен юбилей Историческия музей в гр. Харманли проведе научна конференция с международно участие на тема: „Музейно дело, проучвания и иновации”.

На нея бяха изнесени доклади за музейното дело в гр. Харманли, последните проучвания в региона и иновативно управление на историческите ценности. Със свои доклади по темата участие взеха видни историци, учени и изследователи от БАН.

Г-жа Кичка Чакърова – служител на Военен клуб Харманли, взе участие в научната конференция с доклад на тема: „Паметта е по-силна от смъртта”, като запозна присъстващите с историята на поделение 24160 от създаването до преустановяване на съществуването му на 02.06.2003 г. Особен интерес за присъстващите в залата предизвика докладът на тема: „Ролята на военните клубове за възпитанието на подрастващите в патриотизъм и родолюбие”, като иновативна форма на обучение и устойчиво развитие на ценностната система у подрастващите.


По инициатива на Военен клуб Харманли, учениците от ОУ „Иван Вазов” гр. Харманли взеха активно участие в Националния конкурс за написване на есе и разказ, организиран от Централния съвет на Тракийските дружества, на тема „Завръщане към корените”.

Учениците от НУ „Алеко Константинов” и НУ „Отец Пайсий” гр. Харманли взеха участие със свои рисунки в Пленера, организиран в деня на Националната среща – 28 април в гр. Несебър.

Носител на „Голямата награда” от конкурса е ученикът Георги Красимиров Панчев. Наградата бе връчена лично от вицепрезидента на Република България – г-жа Илиана Йотова.

Носители на „Специалната награда” са Преслав Димитров и Михаил Делчев. Наградите бяха връчени от г-н Красимир Премянов – председател на Съюза на Тракийските дружества в България и г-н Гено Пухов – заместник председател на Върховния комисариат на Тракийските дружества.

Всички останали участници в Конкурса и Пленера бяха отличени с почетни грамоти.
Article | by Dr. Radut