Jump to Navigation

Мероприятия

Военен клуб – Харманли отбеляза 75-тата годишнина от основаването на Организацията на Северноатлантическия договор с изложба от снимков материал под надслов „НАТО – Заедно за сигурност и мир”, в периода от 29 март до 5 април 2024 г. Инициативата е посветена и на 20-годишнината от присъединяването на страната ни към Алианса. В изложбата бяха включени фотографии, представящи Българската армия като част от НАТО, и информация за процеса на присъединяването на България към пакта. Селекцията от кадри, отразяващи българското участие в обучителни мероприятия и мисии зад граница, бяха предоставени от личния архив на старши сержант Димитър Митев от Военно формирование 52740 – Хасково. Събитието имаше за цел, най-вече сред младото поколение, да наблегне на разбирането за същността и целите на НАТО и за позитивите на България от членството в Организацията.


На 27.03.2023 г. по инициатива на Военен клуб – Харманли се проведе урок на открито за деца от 1-ви и 4-ти клас на тема: „Многообразието на птиците в моя роден край”. Събитието е част от Кампания „Моята България! Моят град – град на…“ за развитието на културно-художествената и военно-патриотична дейност във военните клубове през 2023 г., организира се по повод Международния ден на птиците – 1 април, и е под мотото „Да разширим хоризонта!“ По покана на военния клуб специалисти от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) – гр. Хасково и Сдружение ловно-рибарско дружество „Сокол“– гр. Харманли взеха участие в провеждането на обучението и дейностите на открито. Приключението за учениците от НУ „Алеко Константинов”, възпитаници на г-жа Елка Петкова и г-жа Невена Петкова, започна с разходка и тематична беседа в градския парк. Децата научиха от директора по природозащита в БДЗП и представител на Регионалния офис на организацията Стойчо Стойчев за видовете птици в родния край и в страната, за миграцията, гнезденето, храненето и много други аспекти от живота на пернатите, имаха възможност да се научат как да използват бинокъл, орнитологична тръба и определител и наблюдаваха поведение на птици. В края на инициативата малките участници получиха къщички за птици, които с помощта на своите учители да поставят на подходящо място в двора на училището. България е дом на голямо разнообразие от птици, които играят важна роля за благоприятната жизнена среда, а тяхното опознаване е най-вълнуващо и запомнящо се в естествени природни условия. Ученето чрез преживяване събуди интереса, повиши информираността и мотивацията на децата за опознаване и опазване на птиците, околната среда и природните ресурси в родния край.


В периода от 11 до 18 април 2022 г. във Военен клуб – Харманли беше експонирана изложба от детски рисунки на тема „Моя страна, моя България”. Творбите, включени в нея, са дело на ученици от клуб „Краезнание” при НУ „Алеко Константинов” – гр. Харманли, с ръководител г-жа Елка Петкова. Изложбата бе част от дейностите, организирани по повод 18 април – Международен ден за опазване на паметниците на културата. Инициативата даде възможност на четвъртокласниците да покажат своето творчество чрез рисунки, изобразяващи емблематични символи и паметници по българските земи, и да се запознаят с мерките за опазване на културните и природни ресурси. Малките творци участваха в тематична беседа, задаваха въпроси и показаха своите знания. С образователна и културно-развлекателна цел се организира посещение на паметници и исторически места, като сводестия мост в града, известен като Гърбавия мост, който е паметник на културата от местно значение. В знак на уважение и признателност бяха поднесени цветя пред паметниците на Васил Левски, Христо Ботев, Капитан Петко войвода и пред мемориалната стена на загиналите от Община Харманли във войните за национално обединение на България. Служител на Военен клуб - Харманли поздрави участниците в събитието за положеното старание и отличи усилията на най-изявените от тях с грамоти за достойно представяне. Посветена на хилядолетната история на България и паметниците на културата, инициативата предизвика интерес и предложи ефективен подход към повишаване познанията на учениците в областта на културно-историческото наследство и усилията за неговото опазване.


В периода от 9 до 13 август 2021 г. във Военен клуб – Харманли беше експонирана пътуващата изложба „20 години в полза на армията”, по повод 20-годишния юбилей на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело”, отбелязан през 2020 г. Фотоизложбата отразява моменти от историята на Агенцията, която осъществява и развива дейността си в полза на армията. Автор на фотосите е Вяра Йовева - фотограф на Министерство на отбраната. Експозицията предизвика интерес и беше посетена от представители на военно-патриотичните организации, ученици и граждани.


Военен клуб - Харманли почете националния празник 3 март и 143-тата годишнина от Освобождението на България с участие в тържествения ритуал, организиран от Община Харманли. Празничната програма започна с тържествен молебен в църквата „Свети Атанасий“ и продължи с рецитал на възпитаници на ДГ „Детски свят“ и СУ „Неофит Рилски“. Церемонията за издигане на националния флаг на Република България се проведе пред Руския паметник в гр. Харманли. Кметът Мария Киркова произнесе слово и поздрави жителите на общината, последва минута мълчание, след което беше отслужена панихида в памет на загиналите герои. Празникът бе уважен от политици, общественици, учители, ученици и граждани. Служител на Военен клуб – Харманли, съвместно с експерта в офис за военен отчет на Община Харманли - Георги Колев и с председателя на общинска организация на СОСЗР - Иван Гайдаров, поднесоха цветя и сведоха глави пред паметника в знак на признателност пред подвига на загиналите за свободата во̀ини.


По повод 19 февруари – денят, в който отдаваме почит към Апостола на свободата, служителите на Военен клуб – Харманли се включиха на 18 февруари 2020 г. в Националната инициатива на НВИМ - „Какво бих казал на Левски, ако беше жив днес?”. Кампанията е насочена към учениците от начален и горен курс и беше презентирана от Военен клуб - Харманли пред училищата в региона. За целта ученици от 2-ри клас в НУ „Алеко Константинов” - Харманли проведоха „Час по родолюбие” и обсъдиха всичко, което знаят за Апостола – песни, стихове и по какъв начин днес могат да изразят своята благодарност към него. В часът по родолюбие децата дискутираха какво биха казали на Васил Левски ако беше жив днес. Въпросите им по детски чисти и искрени към Васил Левски бяха: • Страхувал ли се е, когато се е криел? • Какъв калибър е била пушката му? • Би ли ни показал по физическо възпитание и спорт как е скочил „лъвски скок”? • Ще ни разкаже ли как е успявал да се преоблече така, че да не го познаят? • Ще порита ли топка с момчетата? • Какво би работил, ако беше посрещнал свободата? Особен интерес към инициативата проявиха и учениците от 9-ти клас на ПГИСС „Христо Ботев” – Свиленград. Младите хора, провокирани и увлечени от предизвикателството на НВИМ, са изпратили любопитни, въздействащи и новаторски предложения, сред които се открояват силно емоционалните отговори на въпроса „Какво бих казал на Васил Левски, ако беше жив днес“ на деветокласничките Анна Славова и Милена Димитрова. Текстове на участниците от НУ „Алеко Константинов” – Харманли и ПГИСС „Христо Ботев” – Свиленград бяха представени на посетителите на Музея и представителите на медиите в деня, в който отдаваме своята почит към Апостола на свободата – 19 февруари. Те бяха прожектирани на екран в експозицията на НВИМ.


В навечерието на светлите християнски празници, служителите на Военен клуб – Харманли организираха тематична вечер „Да съхраним българското”. Мероприятието бе посветено на българите, живеещи извън границите на нашата Родина, и премина под надслов „С България в сърцето”.

По повод Коледните и Новогодишни празници, когато целият свят грее в милиони светлини и пъстри гирлянди, служителите на военния клуб поздравиха живеещите българи в село Парканы, Приднестровска Молдовска Република, като изпратиха на учениците и служителите на Исторически музей – Парканы диск с български народни песни в изпълнение на ДВГ „Щастливци” гр. Харманли, сто броя картички и сурвачки, изработени от ученици от училищата НУ„Алеко Константинов” и ОУ „Иван Вазов” гр. Харманли.


В навечерието на празника на Сухопътни войски, по инициатива на служителите на Военен клуб – Харманли, деца от НУ „Алеко Константинов” посетиха на 18 ноември 2019 г. военно формирование 52740 - гр. Хасково в Деня на отворените врати.

Учениците бяха сърдечно посрещнати от служителите на формированието, които им разказаха за мисиите и задачите на военнослужещите от Сухопътни войски. Особен интерес децата проявиха към оборудването и имаха възможност да разгледат статичния показ на образци оръжие и военна техника.


Служителите на Военен клуб – Харманли, съвместно с Тракийско дружество „Бойко Чавдаров” – Харманли и наградените ученици от Националния конкурс „Завръщане към корените” – организиран от ЦС на Тракийските дружества, взеха участие на 16 ноември 2019 г. в откриването на паметна плоча на Капитан Петко Войвода на едноименния ГКПП „Капитан Петко Войвода” - Свиленград.

С особено вълнение младите потомци на тракийските бежанци се докоснаха до пръстта, пренесена от родната къща на славния ни герой в Доганхисар. С нея бе посипана паметната плоча от г-н Маргарит Петров – председател на Тракийско дружество гр. Харманли.

Паметникът беше открит от вицепрезидента на Република България г-жа Илияна Йотова по случай 175-годишнината от рождението на Капитан Петко Войвода.

На церемонията присъстваха председателят на Съюза на тракийските дружества в България (СДТБ) Красимир Премянов, областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова, кметът на Свиленград арх. Анастас Карчев, потомци на тракийски преселници и др.

Старозагорският митрополит Киприян освети новата придобивка, а приветствия поднесоха Илияна Йотова, Красимир Премянов и арх. Анастас Карчев.

Паметникът е издигнат на метри от държавната ни граница. Оттам славният ни герой гледа към родното си място Доганхисар. Идеята е погледът на защитника на Тракия да бъде първото нещо, което ще посреща всички, които влизат в страната ни от Гърция.


По повод 5 юли – Професионален празник на МВР, служителите на Военен клуб – Харманли и ученици от НУ „Алеко Константинов” с ръководител Елка Петкова посетиха в същия ден Районното полицейско управление в град Харманли. От името на военния клуб г-жа Кичка Чакърова поднесе Поздравителен адрес, а децата изпълниха пред служителите със стихове, отразяващи нелекия труд на полицаите и им подариха рисунки на тема: „Ние сме бъдещето – Пазете ни!”. С особен интерес учениците наблюдаваха тренировката на служебното куче Измир, което се използва за охрана на обществения ред, за търсене и откриване на хора, вещи и предмети, забранени от закона. Служители на РПУ демонстрираха видове звукови сигнали на полицейския автомобил, като особен интерес предизвика оборудването на полицаите при масови безредици и опазване на обществения ред. Заместник-началникът на РПУ – Харманли г-н Пламен Петков и служителите благодариха на гостите за оказаното внимание по повод техния професионален празник.


В навечерието на 1-ви март 2019 г. служителите на Военен клуб – Харманли организираха час по родолюбие под надслов: „С българското – сега и завинаги” с учениците от НУ ”Отец Паисий” и НУ „Алеко Константинов”. С настъпването на Баба Марта децата се запознаха с легендата за българската мартеница, бита, традициите и обичаите в родния край. По инициатива на военния клуб, със саморъчно изработените мартеници учениците изказаха своята морална подкрепа, като се включиха в организираната дарителската кампания за семейството на кап. Петър Димитров от Изтребителна авиационна ескадрила - с. Граф Игнатиево.


На 04.10.2018 г. по повод своя половинвековен юбилей Историческия музей в гр. Харманли проведе научна конференция с международно участие на тема: „Музейно дело, проучвания и иновации”.

На нея бяха изнесени доклади за музейното дело в гр. Харманли, последните проучвания в региона и иновативно управление на историческите ценности. Със свои доклади по темата участие взеха видни историци, учени и изследователи от БАН.

Г-жа Кичка Чакърова – служител на Военен клуб Харманли, взе участие в научната конференция с доклад на тема: „Паметта е по-силна от смъртта”, като запозна присъстващите с историята на поделение 24160 от създаването до преустановяване на съществуването му на 02.06.2003 г. Особен интерес за присъстващите в залата предизвика докладът на тема: „Ролята на военните клубове за възпитанието на подрастващите в патриотизъм и родолюбие”, като иновативна форма на обучение и устойчиво развитие на ценностната система у подрастващите.


По инициатива на Военен клуб Харманли, учениците от ОУ „Иван Вазов” гр. Харманли взеха активно участие в Националния конкурс за написване на есе и разказ, организиран от Централния съвет на Тракийските дружества, на тема „Завръщане към корените”.

Учениците от НУ „Алеко Константинов” и НУ „Отец Пайсий” гр. Харманли взеха участие със свои рисунки в Пленера, организиран в деня на Националната среща – 28 април в гр. Несебър.

Носител на „Голямата награда” от конкурса е ученикът Георги Красимиров Панчев. Наградата бе връчена лично от вицепрезидента на Република България – г-жа Илиана Йотова.

Носители на „Специалната награда” са Преслав Димитров и Михаил Делчев. Наградите бяха връчени от г-н Красимир Премянов – председател на Съюза на Тракийските дружества в България и г-н Гено Пухов – заместник председател на Върховния комисариат на Тракийските дружества.

Всички останали участници в Конкурса и Пленера бяха отличени с почетни грамоти.
Article | by Dr. Radut