Jump to Navigation

История

Военен клуб – гр. Бургас е създаден през 1948 г. на мястото на днешния хотел “България”. Макар и с оскъдна материална база, много офицери, старшини и техните семейства намират в Клуба място за своите разговори, обмен на информация и развлечения.

През 1950 г. се поставя началото на активната му дейност. В художествената самодейност се включват активно военнослужещи от Гарнизона и членове на техните семейства. Първата театрална трупа започва своите изяви през октомври 1950 г. под ръководството на актьора Цено Кандов. Създава се и смесен хор с диригент м-р Стефанов. В състава му влизат 60 хориста. През следващата 1951 г. сформираният литературен кръжок обединява 11 таланта, докоснали се до философията на прозата и обаянието на поезията. По същото време войската обръща внимание и на спорта, създадени са футболен, волейболен и баскетболен отбори, открива се и шахматен клуб.

Новата сграда на Клуба е проектирана през 1967-1968 г. Архитектурно-техническия проект се осъществява от арх. Дунка Герганова. Сградата е открита през м. октомври 1976 г. с тържествена церемония от министъра на отбраната.

Намира се в централна градска част, на ул. “Христо Ботев” № 48.

Културнo-художествената дейност се реализира чрез 11 творчески формации – школа по таекуондо „Форс – 2004“, школа по „Мико Кунг Фу“, клуб по бойни спортове „Георгиеви“, школа по гайда, фолклорен танцов ансамбъл „Лазур“, вокално студио „Точно време“, театрално студио „Талантино“, фолклорен ансамбъл „Китка“, студио за сценични изкуство „Порос“, изобразително изкуство и литературен клуб „Христо Ботев“.

Организират се мероприятия, програми, форуми, беседи и инициативи по повод значими дати и национални празници, насочени към военнослужещите и цивилни служители от Министерство на отбраната, пенсионирани военнослужещи и членове на техните семейства, както и членове на военно-патриотични съюзи.

Към военния клуб функционира социална кухня, предоставяща топъл обяд на пенсионирани военнослужещи, ветерани, военноинвалиди и военнопострадали.

Има изградена и самостоятелна хотелска част с капацитет 62 легла.Article | by Dr. Radut