Jump to Navigation

Мероприятия

По повод Деня на възрастните хора и Световния ден на музиката на 1 октомври 2013 г., във Военен клуб – Пазарджик се проведе празничен концерт Музикални поздрави към присъстващите членове на военно-патриотични организации и граждани на Пазарджик поднесоха Мандолинна формация „Елена Генова”, хор „Тракийска лира” и надеждите от Клуб по спортни танци „Импулс”, към военния клуб.

 


На 18.01.2012г. във Военен клуб - Пазарджик с тържество се отбеляза 156 години от рождението на Райна Княгиня. Мероприятието бе организирано от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Военен клуб – Пазарджик.

Пред членовете на военно-патриотичните организации и граждани на Пазарджик бе изнесен поетичен рецитал по стихове на Матей Шопкин, Станка Пенчева и Мария Петришка. Бяха изпълнени патриотични песни и сцена от живота на Райна Княгиня.

Райна Футекова, която всички знаем като Райна Княгиня, е родена на 18.01.1856г. в семейството на Нона Налбантска и поп Георги Футеков в град Панагюрище. През март 1875 година Георги Бенковски й възлага задачата да ушие знамето на Панагюрски Революционен Окръг. На втория ден от въстанието, знамето е готово и е осветено от панагюрските свещеници. Райна препасва сабя и револвер и преминава със знамето на кон през целия град.Article | by Dr. Radut