Jump to Navigation

Мероприятия

На 22 май 2023 г. в многофункционалната зала на ВК-Пазарджик Вокално студио „Чар“ към военния клуб с ръководител Гинка Балабанова, Представителен танцов състав „Чавдар“ – гр. Пазарджик и Народно читалище „Просвета“ – с. Бошуля организираха и реализираха концерт под надслов „Пазарджик – град на традиции, трудолюбие и патриотизъм“, представящ традиционни фолклорни песни и танци от района на гр. Пазарджик, съпроводен с изложение на характерни за Пазарджишкия край народни носии. Събитието, посветено на благородната кауза да постави акцент върху необходимостта да се съхраняват и развиват за бъдещето традициите, наследени от дедите ни, се организира в рамките на Кампания „Моята България! Моят град – град на…“ за развитието на културно-художествената и военно-патриотична дейност във военните клубове през 2023 г.


Във връзка с инициативата ,,Моят град е бисера на Тракия“ Военен клуб – Пазарджик организира и проведе съвместен концерт под надслов ,,Мост между поколенията“ с участието на хор ,,Йонка Пейчева“ към военния клуб, група за автентичен фолклор ЖПГ ,,Светогорка“ - с. Алеко Константинов и детска група за автентичен фолклор ,,Славейче“ към училище ,,Христо Смирненски – гр. Пазарджик. Събитието се проведе на 22 ноември 2022 г. в многофункционалната зала на Военен клуб – Пазарджик и бе уважено от многобройна публика.


Военен клуб – Пазарджик, съвместно със Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Съюза на ветераните от войните на България, организираха на 21 февруари 2022 г. годишнина – панахида от трагичната гибел на войниците от 27 Чепински полк при Булаир по време на Балканската война. Церемонията се проведе пред паметника пантеон, разположен в района на старата казарма в гр. Пазарджик.


На 19 февруари 2022 г. Военен клуб – Пазарджик взе участие в поклонение по повод 149 години от гибелта на Васил Левски. Положени бяха цветя пред паметника му в центъра на гр. Пазарджик. Събитието уважиха областният управител, кметът на Община Пазарджик, народни представители, членове на военно-патриотични организации, Общински комитет ,,Васил Левски“, ученици и граждани на Пазарджик.


Пътуващата изложба под надслов „20 години в полза на армията“, посветена на 20 години от създаването на Изпълнителна агенция ,,Военни клубове и военно-почивно дело“, бе позиционирана във Военен клуб – Пазарджик в периода от 13 до 17 септември 2021 г. Експозицията, отразяваща една малка част от мероприятията, инициативите и събитията през годините, бе открита в присъствието на членове на военно-патриотичните съюзи и граждани.


На 20 февруари 2019 г. Военен клуб – Пазарджик, съвместно с Община Пазарджик, Военно окръжие - гр. Пазарджик и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва - гр. Пазарджик организираха и проведоха ритуал-панихида по повод 106 години от гибелта на во̀ините от 27-ми Чепински полк при с. Булаир. Възпоменателната церемония се проведе пред паметника на полка, в бившия казармен район. Цветя поднесоха заместник областният управител Йордан Кожухаров, кметът на Община Пазарджик Тодор Попов, представители на областната и общинската администрации, народни представители, военни, членове на военно-патриотични съюзи и др. През февруари 1913 година по време на Балканската война, в смъртоносния капан на снежната виелица и буря край Булаир, загиват 255 войници, сержанти и офицери.Article | by Dr. Radut