Jump to Navigation

Мероприятия

С поднасяне на цветя и кратка беседа, изнесена от клуб „Роден край” пред паметника на генерал Маринов в гр. Видин, на 25 юли 2020 г. Военен клуб – Видин и членове на ВПС отбелязаха 107 години от защитата на града по време на Междусъюзническата война /1913 г./.

През настоящата 2020 г. се навършват 165 години от рождението на Кръстьо Маринов, който ръководи отбраната на Видинската крепост, успява да организира защитниците и да осуети сръбските опити за присвояване на видинския край.


На 20 юли 2020 г. в двора на Военен клуб – Видин, при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, се проведе турнир по шахмат и табла по случай Международния ден на шахмата.

Участие взеха, както членове на клуба по интереси „Шахмат и табла” при Военен клуб – Видин, така и любители на този спорт.

Първо място спечели Емил Руменов – член на дружество „Военноинвалид” – гр. Видин.


На 8 ноември 2019 г. на централния площад „Бдинци“ в гр. Видин бе проведено Комплексно занятие с показ на въоръжение и възстановка на мобилизация на Трети пехотен Бдински полк във Видин.

Инициативата се организира от Централно военно окръжие, Община Видин, Военен клуб – Видин, Регионално управление на образованието, отдел Държавен архив – Видин и Патриотичен клуб “Бдинци“ и е посветена на 135-годишнината от създаването и началото на бойния път на легендарния Трети пехотен Бдински полк.

Над 250 ученици от девети и десети клас от цялата област дойдоха, за да наблюдават комплексното занятие, чиято цел е повишаване на военно-патриотичното възпитание у подрастващите.

Във възстановката, подготвена от Патриотичен клуб “Бдинци“, се влючиха възпитаници на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Те пресъздадоха проведената през 1915 г. мобилизация на Трети пехотен Бдински полк за участието му в Първата световна война.

Гости на събитието бяха временно изпълняващият длъжността кмет на Община Видин инж. Цветан Асенов, заместник областният управител Лъчезар Попиванов, началникът на Централно военно окръжие полковник Петков, началникът на отдел Държавен архив - Видин Светлана Кръстева, офицери, сержанти, войници и родолюбиви граждани.


На 10 октомври 2019 г. Видин отдаде почит на легендарния Трети пехотен бдински полк по повод 135 години от създаването му (12.10.1884 г. с указ №41 под името Трети пеши бдински полк), в рамките на първите осем полка от българската войска.

В Държавен архив – гр. Видин беше подредена изложба „Памет за Трети пехотен бдински полк“. Най-много документи и снимки бяха показани от боевете по време на Първата световна война.

Всички присъстващи се запознаха с живота на Бдинци – на фронта, в общественият живот и на семействата. Изложбата беше разгледана с интерес от общественици, членове на военно-патриотичните съюзи и родолюбиви граждани

Мероприятието продължи с поднасяне на цветя и отдаване почит към героите пред паметника на „Бдинци”.


На 20 март 2019 г. в конферентната зала на Военен клуб – Видин се проведе информационна среща във връзка с кандидатстудентската кампания през 2019 година на Национален военен университет „Васил Левски“ - гр. Велико Търново и Висше военноморско училище „Н. Й. Вапцаров” – гр. Варна. Обсъждана беше и Националната информационна кампания „Бъди войник“ на Министерство на отбраната. Присъстваха ученици от СУ „Св. Св. Кирил и Методий” и СУ „Петко Р. Славейков” от гр. Видин. Експертът от Военно окръжие ІІ степен Видин Кирил Кирилов запозна присъстващите с изискванията и условията за кандидатстване във висшите военни училища и преимуществата на професия „Войник”.


За пета поредна година на 21 март 2019 г. литературен клуб „Иван Деспотов” гостува на Военен клуб – Видин по случай световния ден на поезията. Целта на този празник е да популяризира четенето, писането и публикуването на поезия по света.

На мероприятието бяха прочетени авторски стихове, както на членове на СОСЗР, така и на младите автори от клуба.

Присъстваха членове на военно-патриотичните съюзи и любители на поезията.


На 3 март 2019 г. членове на военно-патриотичните съюзи и служителите от Военен клуб – Видин положиха венци и цветя пред паметника на Бдинци и сведоха глави в знак на признателност пред падналите за свободата на България. По традиция честването на Националния празник в Община Видин започна със заупокойна молитва и отдаване на почести пред паметника на румънските во̀ини в село Иново, загинали за освобождението на Видинския край. Гости на отбелязването бяха Глигоре Герчану - министър-съветник в Посолството на Република Румъния у нас и Лучиан Чобану - кмет на румънската община Калафат. На площад „Бдинци” бе направена възстановка на освобождаването на гр. Видин, в която участваха Национален съюз „Единение”, клуб „Поп Минчо Кънчев” - Стара Загора, клуб „Чакър Войвода” – Самоков, Сдружение „Традиция - 2015” - Плевен и патриотичен клуб „Бдинци” Видин. Участниците представиха сраженията и обсадата на Видин, последвалото предаване на крепостта на румънските во̀ини и посрещането на руските части, предвождани от ген. Боревски.


Военен клуб – Видин и членове на военно-патриотичните съюзи участваха в общоградското отбелязване на 146 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.

Възпоменателното честване започна със заупокойна молитва, отслужена в катедралния храм „Св. Димитър Солунски“ в гр. Видин, от Видинския митрополит Даниил. По традиция от църквата потегли шествие начело с градския духов оркестър и се отправи към бюст-паметника на Левски в града, където слово по повод годишнината произнесе кметът г-н Огнян Ценков.

Облечени като четници, възпитаници на детска градина „Детелина” представиха рецитал, посветен на националния ни герой.

Поднесени бяха венци и цветя пред бюст-паметника от официалните гости на събитието, представители на обществени и културни институции, училища и детски градини, както и много граждани.


На 29 септември 2018 г. в гр. Видин се проведе петият Национален събор „Граничарите на България“ на Областния Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Видин, клуб „Граничар“ – Видин, Гранични полицейски управления – Видин и Брегово, База гранични полицейски кораби – Видин и Военен клуб Видин.

Форумът беше посветен на 140 години Държавни граници на България, 72-годишнината на Гранични войски, 40 години Дивизион Гранични катери и 20 години Гранична полиция. На събитието присъстваха Огнян Ценков - кмет на Община Видин, комисар Марин Колев - заместник-директор на Регионална дирекция „Гранична полиция” – Драгоман, комисар Николай Неделчев - заместник-директор на Регионална дирекция „Гранична полиция” – Русе, полковник Павел Станев - секретар на Централния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, генерал-майор от запаса Стефан Ангелов - бивш командващ Гранични войски, полковник от запаса Димитър Хрисимов - бивш началник щаб Гранични войски, полковник Петър Витков, полковник Георги Георгиев и полковник Иван Георгиев - бивши командири на първи граничен отряд - Видин.

Националният събор започна с демонстрация – задържане на нарушители на държавна граница в района на първи Граничен отряд - Видин. Присъстващите и участниците в срещата, дошли от цялата страна, имаха възможност да разгледат и изложба на оръжие. Молебен за здраве и благополучие отслужи Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Данаил. Пред стената на героите - граничари бяха поднесоха венци и цветя в знак на признателност.

Участниците в събора имаха възможност да наблюдават демонстрация на катери от База гранични полицейски кораби - Видин.


На 13 март 2018 г. във Военен клуб Видин се проведе отчетна конференция на Областната организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Видин, за 2017 г. На събитието присъстваха генерал-лейтенант от запаса Златан Стойков - председател на Централния съвет на СОСЗР; полковник от запаса Христо Симеонов - заместник-председател на Централния съвет и вицепрезидент на Междусъюзническата конфедерация на офицерите от резерва на НАТО; полковник от запаса Павел Станев - главен секретар на Централния съвет, кметът на Община Видин Огнян Ценков, подполковник Вангел Николов - началник на Военно окръжие Видин, комисар Силвио Лазаров - началник „Гранично полицейско управление” и много членове на Съюза. Доклад за изминалата година изнесе полковник от запаса Венизел Петков - председател на Областния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – гр. Видин.

Генерал Златан Стойков връчи на почетни грамоти, посветени на 110-та годишнина от основаването на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, на кмета Огнян Ценков, на полковник Огнян Петров - секретар на областната организация, и на главния специалист на Военен клуб Видин Росица Еленкова.

Конференцията завърши с новината, че гр. Видин е избран за домакин на петия Национален събор на „Граничарите в България”, който ще се проведе през месец септември 2018 година.
Article | by Dr. Radut