Jump to Navigation

Мероприятия

На 29 септември 2018 г. в гр. Видин се проведе петият Национален събор „Граничарите на България“ на Областния Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Видин, клуб „Граничар“ – Видин, Гранични полицейски управления – Видин и Брегово, База гранични полицейски кораби – Видин и Военен клуб Видин.

Форумът беше посветен на 140 години Държавни граници на България, 72-годишнината на Гранични войски, 40 години Дивизион Гранични катери и 20 години Гранична полиция. На събитието присъстваха Огнян Ценков - кмет на Община Видин, комисар Марин Колев - заместник-директор на Регионална дирекция „Гранична полиция” – Драгоман, комисар Николай Неделчев - заместник-директор на Регионална дирекция „Гранична полиция” – Русе, полковник Павел Станев - секретар на Централния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, генерал-майор от запаса Стефан Ангелов - бивш командващ Гранични войски, полковник от запаса Димитър Хрисимов - бивш началник щаб Гранични войски, полковник Петър Витков, полковник Георги Георгиев и полковник Иван Георгиев - бивши командири на първи граничен отряд - Видин.

Националният събор започна с демонстрация – задържане на нарушители на държавна граница в района на първи Граничен отряд - Видин. Присъстващите и участниците в срещата, дошли от цялата страна, имаха възможност да разгледат и изложба на оръжие. Молебен за здраве и благополучие отслужи Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Данаил. Пред стената на героите - граничари бяха поднесоха венци и цветя в знак на признателност.

Участниците в събора имаха възможност да наблюдават демонстрация на катери от База гранични полицейски кораби - Видин.


На 13 март 2018 г. във Военен клуб Видин се проведе отчетна конференция на Областната организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Видин, за 2017 г. На събитието присъстваха генерал-лейтенант от запаса Златан Стойков - председател на Централния съвет на СОСЗР; полковник от запаса Христо Симеонов - заместник-председател на Централния съвет и вицепрезидент на Междусъюзническата конфедерация на офицерите от резерва на НАТО; полковник от запаса Павел Станев - главен секретар на Централния съвет, кметът на Община Видин Огнян Ценков, подполковник Вангел Николов - началник на Военно окръжие Видин, комисар Силвио Лазаров - началник „Гранично полицейско управление” и много членове на Съюза. Доклад за изминалата година изнесе полковник от запаса Венизел Петков - председател на Областния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – гр. Видин.

Генерал Златан Стойков връчи на почетни грамоти, посветени на 110-та годишнина от основаването на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, на кмета Огнян Ценков, на полковник Огнян Петров - секретар на областната организация, и на главния специалист на Военен клуб Видин Росица Еленкова.

Конференцията завърши с новината, че гр. Видин е избран за домакин на петия Национален събор на „Граничарите в България”, който ще се проведе през месец септември 2018 година.


На 24.06.2017 г. в гр. Видин бе открита паметна плоча на капитан-лейтенант Кирил Минков – флотски герой от Балканската и от Първата световна войни, загинал на 26.09.1916 г. по време на бойно миночистене в Батовския залив, северно от гр. Варна. Инициативата е на Сдружение „Клуб Миноносец Дръзки”, командването на Военноморските сили на Република България, Българска военноморска конфедерация, както и със съдействието на Община Видин и патриотичен клуб „Бдинци”.

При откриването на мемориалния знак кметът на града Огнян Ценков каза, че идеята за изграждане на паметната плоча е срещнала много съмишленици, и това му дава увереност, че героичните страници от нашата история ще бъдат съхранени за потомците ни.

На събитието присъстваха също областният управител на гр. Видин Албена Георгиева, адвокат Ели Минкова, Ана Атанасова и Олга Байчева – родственици на капитан-лейтенант Кирил Минков, представители на Сдружение „Клуб Миноносец Дръзки”, служители на Военен клуб – гр. Видин, членове на военно-патриотичните съюзи и граждани.


На 12.04.2017 г. Военен клуб – гр. Видин бе домакин на отчетно-изборната конференция на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва - Област Видин. Присъстваха много гости, сред които генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов - председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в България, полковник Кирил Парапанов, Спирдон Спирдонов - главен редактор на вестник „Българско войнство” и списание „Военен глас”, областният управител на гр. Видин Огнян Асенов и кметът на Община Видин Огнян Ценков.

По повод 110 години от създаването на Националния съюз генерал-лейтенант Топалов връчи на Огнян Ценков благодарствен адрес и плакет за неговият принос в опазването на историческото наследство и родолюбивото възпитание на младежта. Кметът на общината стана редовен член на Областния съюз и му бе връчена членска карта. Полковник Венизел Петков бе преизбран за председател на видинския областен съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва.


На 28.10.2016 г. във Военен клуб – гр. Видин се проведе годишно отчетно събрание на дружество „Военноинвалид” – гр. Видин. Председателят Бойко Прангаджийски изнесе доклад за дейността на дружеството. Главен специалист Росица Еленкова –Тошева от Военен клуб Видин бе наградена с грамота за добра съвместна работа от Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, връчена от председателя на контролния съвет Емил Гуджев.


Членове на клуб по интереси „Роден край” към Военен клуб – гр. Видин и членове на СОСЗР - Видин участваха на 27.10.2016 г. във възстановка „Набор на доброволци за Трети пехотен Бдински полк”. Мероприятието се състоя на пл. „Бдинци” по случай Димитровден –духовния празник на град Видин. Присъстваха представители на Община Видин, военния клуб, военно-патриотичните съюзи, граждани и ученици и възстановката предизвика голям интерес сред общността.


На 17.10.2016 г. в конферентната зала на Военен клуб – гр. Видин се проведе методически семинар за обучение и инструктаж по реда и начина на провеждане на задължителна подготовка на учениците от девети и десети клас в средните училища по отбраната на страната.

Участие в семинара взеха представители на Военните окръжия от Враца, Монтана, Видин, военнослужещи от военното формирование в Медковец, както и цивилни служители. Присъства и заместник-началникът на Централно военно окръжие полковник Велчо Петков. Беше изнесен показен урок по една от темите за обучение на учениците и направен инструктаж на ръководителите на занятия, съгласно сборник „Подготовка на отбраната на страната”.


За втора поредна година по случай 21 март – световен ден на поезията, литературен клуб „Иван Деспотов” гостува на Военен клуб - гр. Видин. Прочетени бяха авторски стихове на старшина от запаса Сашо Лазаров и членове на литературния клуб. Мария Капелова – носителка на специалната награда от литературния конкурс за военен разказ „Новият Йовков”, организиран от Сдружението на жените военнослужещи, представи своя разказ „Зеленият албум” пред членове на военно-патриотичните съюзи и служители на военния клуб.


Служители на Военен клуб – гр. Видин и военно-патриотичните съюзи в града взеха участие в тържествата по случай 138 години от Освобождението на България. Честването започна със заупокойна молитва пред паметника на загиналите румънски воини в село Иново. Тя бе отслужена от Видинския митрополит Дометиан. Честването на националния ни празник продължи с празнично шествие. Пред паметника на загиналите за свободата бяха положени венци и цветя от държавни институции, военния клуб, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва - Видин, Съюза на ветераните от войните на България и Дружество „Военноинвалид” - гр. Видин. Национален съюз „Единение“ представи на портата „Стамбол капия“ (крепостта „Калето“) възстановка на историческите събития при освобождението на Видин.


С възстановка Военен клуб – гр. Видин отбеляза народния празник Бабинден, отдавайки почит и уважение към бабите, помагали на родилките в недалечно минало и спазвайки някои от народните ритуали. Жените от школата по народни танци представиха обичаите за празника - пускането на здравец в менче с вода, обредното “поливане” на бабата – акушерка, даряването й с пешкир, наричанията, които се правят. Деца поздравиха „бабата” със стихчета, песни и танци. Присъстваха жените от школата по народни танци към Военен клуб – гр. Видин, членове на военно-патриотични съюзи и граждани.


По случай 6-и май – Ден на храбростта и празник на Българската армия, във Военен клуб - гр. Видин се проведе тържествено събрание на военно-патриотичните съюзи в града. Присъстващите бяха поздравени със слово от председателя на областната организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва о. з. полк. В. Петков.

Събранието завърши с поднасяне на цветя и отдаване почит пред паметника на „Бдинци” в града.


В катедралния храм „Св. Великомъченик Димитър” в гр. Видин беше отслужена заупокойна молитва по повод 142 години от обесването на Васил Левски. Общоградското тържество се състоя пред паметника на Апостола и на него присъстваха представители на Военен клуб – гр. Видин, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюзът на ветераните от войните на България и Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите. Много институции и представители на политически партии, включително и трите военно-патриотични съюза, положиха венци и цветя в знак на признателност и почит към делото на Апостола. Отбелязването на годишнината продължи във военния клуб с доклад за живота и делото на Васил Левски, изнесен от член на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

 


Изпълнителният директор на ИА „ВКВПД” г-н Валентин Гагашев откри 26-тата социална кухня към Министерство на отбраната в гр. Видин. В нея безплатно ще се хранят ветерани от войните, военноинвалиди, военно пострадали, офицери и сержанти от запаса и резерва. Гости на откриването бяха г-жа Радостина Раданова - директор на дирекция "Военни клубове и военно-патриотично възпитание" към Агенцията, г-жа Виолета Николова - началник сектор „Военни клубове” - гр. София и председателите на съюзите. Ученици от ОУ „Иван Вазов” поздравиха присъстващите с народни песни.


Библиотека на открито за деца и ученици на 14.08.2014 г. организира Военен клуб – гр. Видин. С тази своя инициатива се дава гласност на възобновената библиотека и във връзка с наближаването на новата учебна година, учениците се подканят да прочетат книжка от списъците за лятната ваканция. На така организираното мероприятие ученици четоха любимите си детски книжки на най-малките.


Военен клуб Видин възобнови дейността на своята библиотека на 22.07.2014 г. Гости на откриването й бяха членове на военно - патриотични съюзи, представители на областен военен отдел, регионална библиотека „Михалаки Георгиев” гр.Видин, ученици и граждани на града. Отчетена бе ролята на библиотеката за обогатяване на културният живот на бившите военни. Ученици поздравиха присъстващите със стихове на Иван Вазов, Ран Босилек и Дора Габе.


Патриотичен клуб „Бдинци” към ВК Видин откри международния събор в прохода „Кадъ Боаз” в село Салаш. Представлението започна с възстановка на събитията от 1876 година, когато са се водили героични битки на четите на Филип Тотю, Панайот Хитов и Ильо войвода. Участие в представлението взеха и патриотичните клубове „Чакър войвода” от гр.Самоков и ”Батак”. Организирана беше изложба на старинно военно оръжие, предоставено от членове на национален съюз „Единение”, която най-малките посетители на събора разглеждаха с голям интерес. Присъстваха представители на Община Белоградчик, Областна администрация Видин, членове на ВПС както и гости от страната и Сърбия.


На 25.07.2013 г., служители от ВК Видин отбелязаха сто годишнината от Балканските войни и отбраната на Видин, с поднасяне на венци пред паметника на генерал-майор Кръстю Маринов , велик българин водел защитата на града през 1913 година.

На събитието присъстваха и членове на СОСЗР, представители на общинската администрация и граждани.


По повод 2 юни - Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България се проведе тържествена церемония с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Христо Ботев. Участие взеха представители на областна и общинска администрация, Военен клуб - Видин, културни институции и общественост.


На 26.10.2012 г. служители от Военен клуб Видин и членове на военно-патриотичните съюзи участваха в общоградското честване на празника на града - Димитровден. С тържествена Света литургия в катедралния храм „Св. Димитър Солунски", отслужена от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан започна празника на Видин. Пред църквата бяха осветени училищните знамена и към централния площад „Бдинци" потегли традиционното празнично шествие.


На 22.09.2012 г. Военен клуб Видин и членове от военно-патриотичните съюзи участваха в тържествена церемония по повод Деня на независимостта на България. Поднесоха венци и цветя пред паметника на загиналите офицери и войници от Трети Бдински полк във войните 1912-1913 и 1915-1918 г.


От днес 25.06.2012 г. в продължение на повече от месец малчуганите от Видинските детски градини ще гостуват на Военен клуб Видин. Където ще се забавляват, като рисуват върху асфалта, оцветяват книжки, пеят песни и всичко това на открито. Инициативата е съвместно мероприятие на Военен клуб Видин и Регионалната библиотека. Мероприятието беше открито от Орлин Василев – секретар на Община – Видин. Той поздрави присъстващите от името на кмета на града и пожела ползотворна работа.Article | by Dr. Radut