Jump to Navigation

Мероприятия

На 10 октомври 2019 г. Видин отдаде почит на легендарния Трети пехотен бдински полк по повод 135 години от създаването му (12.10.1884 г. с указ №41 под името Трети пеши бдински полк), в рамките на първите осем полка от българската войска.

В Държавен архив – гр. Видин беше подредена изложба „Памет за Трети пехотен бдински полк“. Най-много документи и снимки бяха показани от боевете по време на Първата световна война.

Всички присъстващи се запознаха с живота на Бдинци – на фронта, в общественият живот и на семействата. Изложбата беше разгледана с интерес от общественици, членове на военно-патриотичните съюзи и родолюбиви граждани

Мероприятието продължи с поднасяне на цветя и отдаване почит към героите пред паметника на „Бдинци”.


На 20 март 2019 г. в конферентната зала на Военен клуб – Видин се проведе информационна среща във връзка с кандидатстудентската кампания през 2019 година на Национален военен университет „Васил Левски“ - гр. Велико Търново и Висше военноморско училище „Н. Й. Вапцаров” – гр. Варна. Обсъждана беше и Националната информационна кампания „Бъди войник“ на Министерство на отбраната. Присъстваха ученици от СУ „Св. Св. Кирил и Методий” и СУ „Петко Р. Славейков” от гр. Видин. Експертът от Военно окръжие ІІ степен Видин Кирил Кирилов запозна присъстващите с изискванията и условията за кандидатстване във висшите военни училища и преимуществата на професия „Войник”.


За пета поредна година на 21 март 2019 г. литературен клуб „Иван Деспотов” гостува на Военен клуб – Видин по случай световния ден на поезията. Целта на този празник е да популяризира четенето, писането и публикуването на поезия по света.

На мероприятието бяха прочетени авторски стихове, както на членове на СОСЗР, така и на младите автори от клуба.

Присъстваха членове на военно-патриотичните съюзи и любители на поезията.


На 3 март 2019 г. членове на военно-патриотичните съюзи и служителите от Военен клуб – Видин положиха венци и цветя пред паметника на Бдинци и сведоха глави в знак на признателност пред падналите за свободата на България. По традиция честването на Националния празник в Община Видин започна със заупокойна молитва и отдаване на почести пред паметника на румънските во̀ини в село Иново, загинали за освобождението на Видинския край. Гости на отбелязването бяха Глигоре Герчану - министър-съветник в Посолството на Република Румъния у нас и Лучиан Чобану - кмет на румънската община Калафат. На площад „Бдинци” бе направена възстановка на освобождаването на гр. Видин, в която участваха Национален съюз „Единение”, клуб „Поп Минчо Кънчев” - Стара Загора, клуб „Чакър Войвода” – Самоков, Сдружение „Традиция - 2015” - Плевен и патриотичен клуб „Бдинци” Видин. Участниците представиха сраженията и обсадата на Видин, последвалото предаване на крепостта на румънските во̀ини и посрещането на руските части, предвождани от ген. Боревски.


Военен клуб – Видин и членове на военно-патриотичните съюзи участваха в общоградското отбелязване на 146 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.

Възпоменателното честване започна със заупокойна молитва, отслужена в катедралния храм „Св. Димитър Солунски“ в гр. Видин, от Видинския митрополит Даниил. По традиция от църквата потегли шествие начело с градския духов оркестър и се отправи към бюст-паметника на Левски в града, където слово по повод годишнината произнесе кметът г-н Огнян Ценков.

Облечени като четници, възпитаници на детска градина „Детелина” представиха рецитал, посветен на националния ни герой.

Поднесени бяха венци и цветя пред бюст-паметника от официалните гости на събитието, представители на обществени и културни институции, училища и детски градини, както и много граждани.


На 29 септември 2018 г. в гр. Видин се проведе петият Национален събор „Граничарите на България“ на Областния Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Видин, клуб „Граничар“ – Видин, Гранични полицейски управления – Видин и Брегово, База гранични полицейски кораби – Видин и Военен клуб Видин.

Форумът беше посветен на 140 години Държавни граници на България, 72-годишнината на Гранични войски, 40 години Дивизион Гранични катери и 20 години Гранична полиция. На събитието присъстваха Огнян Ценков - кмет на Община Видин, комисар Марин Колев - заместник-директор на Регионална дирекция „Гранична полиция” – Драгоман, комисар Николай Неделчев - заместник-директор на Регионална дирекция „Гранична полиция” – Русе, полковник Павел Станев - секретар на Централния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, генерал-майор от запаса Стефан Ангелов - бивш командващ Гранични войски, полковник от запаса Димитър Хрисимов - бивш началник щаб Гранични войски, полковник Петър Витков, полковник Георги Георгиев и полковник Иван Георгиев - бивши командири на първи граничен отряд - Видин.

Националният събор започна с демонстрация – задържане на нарушители на държавна граница в района на първи Граничен отряд - Видин. Присъстващите и участниците в срещата, дошли от цялата страна, имаха възможност да разгледат и изложба на оръжие. Молебен за здраве и благополучие отслужи Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Данаил. Пред стената на героите - граничари бяха поднесоха венци и цветя в знак на признателност.

Участниците в събора имаха възможност да наблюдават демонстрация на катери от База гранични полицейски кораби - Видин.


На 13 март 2018 г. във Военен клуб Видин се проведе отчетна конференция на Областната организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Видин, за 2017 г. На събитието присъстваха генерал-лейтенант от запаса Златан Стойков - председател на Централния съвет на СОСЗР; полковник от запаса Христо Симеонов - заместник-председател на Централния съвет и вицепрезидент на Междусъюзническата конфедерация на офицерите от резерва на НАТО; полковник от запаса Павел Станев - главен секретар на Централния съвет, кметът на Община Видин Огнян Ценков, подполковник Вангел Николов - началник на Военно окръжие Видин, комисар Силвио Лазаров - началник „Гранично полицейско управление” и много членове на Съюза. Доклад за изминалата година изнесе полковник от запаса Венизел Петков - председател на Областния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – гр. Видин.

Генерал Златан Стойков връчи на почетни грамоти, посветени на 110-та годишнина от основаването на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, на кмета Огнян Ценков, на полковник Огнян Петров - секретар на областната организация, и на главния специалист на Военен клуб Видин Росица Еленкова.

Конференцията завърши с новината, че гр. Видин е избран за домакин на петия Национален събор на „Граничарите в България”, който ще се проведе през месец септември 2018 година.
Article | by Dr. Radut