Jump to Navigation

Мероприятия

Серия от мероприятия по повод 145-та годишнина от създаването на Военноморските сили на Република България, както и 140 години от създаването на представителния им духов оркестър, стартира от гр. Видин на 27 юни 2024 г. Празничните прояви започнаха с едноминутно мълчание и поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на капитан-лейтенант Кирил Минков (роден във Видин на 29 април 1888 година) – флотски герой от Балканската и от Първата световна войни, служил като командир на минна рота на Черноморския флот, загинал на 26 септември 1916 г. по време на бойно миночистене в Батовския залив край Варна. Сред присъстващите бяха заместник-кметът на Община Видин Борислава Борисова, заместник-председателят на Общински съвет – Видин Николай Николов, областният управител Ани Арутюнян, капитан I ранг Ваньо Мусински – началник щаб на Военноморските сили, капитан III ранг Стоян Стоянов от ВМС, представители на Военен клуб – Видин, Военно окръжие и ВПС Видин, адвокат Ели Минкова и Олга Байчова, родственици на героя и граждани. Мероприятието завърши с концерт-спектакъл на Представителния духов оркестър на Военноморските сили.


На 26.04.2024 г. в обособен кът в двора на ВК – Видин с участието на школата по народни танци към клуба и ЦДГ „Детелина“ бе пресъздаден обичаят Лазаруване. Инициативата е част от Кампания 2024 на ИА ВКВПД за развитие на културно-художествената и военно-патриотичната дейност във военните клубове под мотото „Знание! Памет! Вдъхновение!“. С наближаването на големия християнски празник Великден военният клуб обръща поглед към българската народопсихология, ценности и обичаи, който са ни запазили във времето. Народният обичай Лазаруване е широко разпространен и практикуван из цяла България, носи пролетно настроение и се очаква с нетърпение както от лазарките, така и от домакините. През целия съботен ден преди Цветница девойки, заедно или разпределени на групи, обикалят домовете, пеят и благославят домакините за здраве, берекет и сполука. Стопаните на дома даряват момичетата с бели яйца, плодове и др. Сред поверията, които съпътстват обичаите и традициите ни, е и това, че мома, която не е лазарувала, не може да се омъжи. С отбелязването на празниците обогатяваме нашите деца, разкриваме им добродетелите, които се стремим да са в основата на националната ни идентичност като смелост, доброта, благодарност, любов, споделеност, искреност, уважение и др. За да подкрепим децата в израстването им в истински личности е нужно да изградим силен дух и автентична богата ценностна система.


На 28 март 2024 г. във Военен клуб – Видин бе представен филмът на Военния телевизионен канал „Разкази от Кербала“, като част от информационната кампания на Министерство на отбраната „Помним своите герои“. Присъстващите бяха много развълнувани и изразиха своята благодарност за създаването на филма, който ни пренася в реалната обстановка на събитието. Прожекцията завърши с минута мълчание в памет на загиналите български военнослужещи: капитан, посмъртно произведен в майор, Георги Христов Качорин – командир на рота; лейтенант, посмъртно произведен в старши лейтенант, Николай Ангелов Саръев – командир на взвод; старши сержант, посмъртно произведен в офицерски кандидат, Иван Христов Инджов – командир на отделение; младши сержант, посмъртно произведен в офицерски кандидат, Антон Валентинов Петров – командир на отделение; редник, посмъртно произведен в офицерски кандидат, Свилен Симеонов Киров – мерач.


На 19 февруари 2024 г. Военен клуб – Видин и членове на военно-патриотични съюзи отдадоха своята почит и признателност към делата на Васил Левски, защото името му е светиня, а делото му – пример. Негово Високопреосвещенство видинският митрополит Даниил отслужи заупокойна молитва. От църквата до бюст-паметника на националния ни герой, предвождано от духовия оркестър, премина почетно шествие, в което се включиха депутати, представители на институции, обществени организации, политически партии, ученици и граждани. Тези инициативи подчертават важността на запазването и продължаването на наследството на Апостола, като вдъхновяват следващите поколения да уважават и ценят свободата и независимостта на България.


На 4 май 2023 г. във Военен клуб – Видин се проведе викторина с ученици на тема: „110 години от Балканските войни 1912 – 1913 година”. Участваха ученици от 7 клас при ОУ „Иван Вазов” и СУ „П. Р. Славейков”, които показаха своите знания пред съученици и членове на ВПС. Всички присъстващи обогатиха знанията си с интересни факти от защитата на Видин през 1913 година. Жури в състав В. Вълчев – гл. експерт РУО Видин, майор Цв. Цветанов – началник ВО Видин и Р. Еленкова – гл. експерт във ВК Видин оцени знанията на участниците и награди победителите от името на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело”.


На 20 януари 2023 г. по случай Бабинден Военен клуб – Видин организира и проведе тържество в клуба отдавайки почит и уважение към бабите, помагали на родилките в недалечно минало, и спазвайки някои от народните ритуали. Участваха жените от школите по народни танци към Военен клуб – Видин и Военен клуб – Лом, в присъствието на членове на военно-патриотичните съюзи от Видин и Лом.


През м. октомври 2022 г. военният клуб в гр. Видин организира конкурс сред учениците от общината за есе на тема: „Моят град Видин – град, богат на история”. Целите на конкурса са да се възпитават младите хора в дух на родолюбие, като се приобщят към стремежите за обогатяване на знанията по българска история, да се стимулира творческото им мислене и естетически усет и да се създадат условия за тяхната изява. Конкурсът е част от стартиралата инициатива на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело“ за реализиране на дейности, свързани с развитието на културно-художественото и военно-патриотично направление през 2022 г. под мотото „Моят град, град на...“ Награждаването на победителите в конкурса се проведе на 25.10.2022г., в навечерието на духовния празник на града – Димитровден. Първо място бе присъдено на Славиян Пепиев от ПМГ „Екзарх Антим І”. Отличените в конкурса получиха парични награди, осигурени от Съюза на ветераните от войните на България (I награда), от дружество „Военноинвалид” – Видин (ІІ награда) и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (ІІІ награда). Всички участници получиха грамоти. На тържеството по награждаването присъстваха ученици, членове на ВПС, представители на Община Видин, РУО Видин, РИМ Видин и др. гости. Всички с интерес разгледаха фотоизложбата „Старият Видин“. За доброто настроение на присъстващите се погрижиха Литературен клуб „Иван Деспотов” и Танцова формация „Флорентиана” и превърнаха събитието в истински празник на духа, таланта и творчеството.


С поднасяне на цветя и отдаване на почит пред паметника „Скърбящият во̀ин” в гр. Видин, Военен клуб – Видин и членове на военно-патриотичните съюзи отбелязаха на 6 септември 2022 г. 137 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Жените от школата по народни танци при военния клуб и членове на военно-патриотичните съюзи се включиха в инициативата „Всенародно хоро за единение”, организирана от списание „Дестинация България”.


По повод отбелязване на Националният празник на Република България на 3 март 2022 г. във Военен клуб – Видин бе издигнато знамето на България и изнесен рецитал по темата. Участваха ученици от литературен клуб „Иван Деспотов” и Читалище „Пробуда” – с. Флорентин. На тържеството присъстваха членове на военно-патриотичните съюзи и граждани.


По случай Националния празник на България на 3 март 2021 г. представители на Военен клуб – Видин и патриотичните съюзи поднесоха венци и цветя и отдадоха почит пред паметта на героите, дали живота си за освобождението на България от турско иго.


Служители на Военен клуб – Видин, с помощта на жени от школата по народни танци, организираха работилница за изработване на традиционни български мартеници, с които на 1 март 2022 г. бяха поздравени и закичени потребителите на социалната кухня към МО в гр. Видин.


На 13 октомври 2020 г. в гр. Видин за втора поредна година се проведе национална комуникационно-информационна кампания „Бъди войник” на Министерство на отбраната. Събитието включваше информационна борса, показ на техника и въоръжение, демонстрации на бойни техники и тактики и за финал – невероятен концерт. Кметът на Видин д-р Цветан Ценков и заместник-кметът Борислава Борисова разгледаха информационната борса. Заедно с тях бяха и заместник областният управител на Видин Лъчезар Попиванов и началникът на Регионално управление на образованието Веселка Асенова. „Видин е град със славни военни традиции“ – заяви видинският кмет пред журналисти. Той напомни, че на метри от информационната борса се намира паметникът на Трети пехотен Бдински полк, в чиято прослава е създаден военният марш „Бдинци, лъвове, титани“, избран за химн на Общината. „Искам да благодаря на Министерство на отбраната и на Военно окръжие, че Видин отново е домакин на такъв прекрасен, бих го нарекъл възпитателно-образователен почин като „Бъди войник“. Пожелавам успех на всички наши деца, които биха избрали военната професия за своя, защото България има нужда от такива млади хора, които да се грижат за нейната сигурност“, каза д-р Ценков. Началникът на Централното военно окръжие полковник Георги Петков благодари на кмета за гостоприемството и изрази задоволството си от активността на видинските младежи.Article | by Dr. Radut