Jump to Navigation

Мероприятия

С кратка беседа и дискусия служители на Военен клуб – Троян и членове на военно-патриотичните съюзи отбелязаха на 14 март 2024 г. 20 години членство на Република България в НАТО и 75 години от създаването на Алианса. Председателят на СОСЗР о. з. подп. Ангелов изнесе беседа, след което бе обсъдена статията от вестник „Българска армия“ със заглавие „Членството в НАТО даде на армията по-голяма увереност и по-силна мотивация“ с присъстващите членове на Съюза и съмишленици.


На 10 май 2023 г. Военен клуб-Троян участва в съвместна инициатива с клубовете в Плевен и Ловеч, като се включи в честването на празника на Дома за пенсионирани военнослужещи, ветерани и военноинвалиди в с. Орешак. Съвместната инициатива на трите военни клуба е част от Кампанията за развитието на културно-художествената и военно-патриотична дейност във военните клубове през 2023 г. „Моята България! Моят град – град на…“ под индивидуалното мото „Домът като място, което свързва и обединява поколенията”. „Подари ми спомен” бе вълнуващият емоционален подарък от ВК-Троян, който организира ученици от Национално училище за приложни изкуства „Професор Венко Колев” – гр. Троян, да нарисуват и подарят на домуващите техни портрети. Училището е единственото в България, което подготвя художници, специалисти в областта на традиционната и модерната керамика. Благодарение на учителите и възпитаниците на НУПИ с директор Илиян Илиев школата на световноизвестната троянска керамика е жива и до днес. Заедно с талантливите художници Симона Анчева, Йоанна Михова, Елица Виделова, Захари Начев, Мария Кънчева и Биляна Краева, с ръководител Нина Донковска, в празника на Дома с вълнуваща концертна програма участие взеха Вокална група „Чучулиги” и акробатично дуо Христо Николов – Йонислава Блажева от Клуб по акробатичен рокендрол „Роксмайл” към ВК-Ловеч и Клуб по спортни танци „Дъга” и Школа за народни танци „Веселяци” към ВК-Плевен. Сладък завършек на празника бе специално подготвената торта със свещички, които възрастните хора задружно духнаха под радостните аплодисменти на гостите. В този ден Домът оживя чрез красотата и таланта на младите дарования и разкри уюта, който всеки дом трябва да притежава – да бъде място, което свързва и обединява поколенията...


Във връзка със стартирала инициатива на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело“ за реализиране на дейности, свързани с развитието на културно-художествената и военно-патриотична дейност във военните клубове през 2022 г. на тема: „Моя страна, моя България“, на 4 май 2022 г. в гр. Троян със съдействието на военния клуб бе открита изложба „Моят град, град на герои и опълченци“ и беше представена демонстрация на оригинални оръжия, униформи и реликви от войната. Чрез тези събития бяха отбелязани 145 години от създаването на българското Опълчение, което има своя сериозен принос за Освобождението на България и е извор на национална гордост и самочувствие. На осем табла, чрез снимков материал и текст, бяха показани униформите, въоръжението, символите и наградите на българските опълченци. Специално място беше отделено за представяне на опълченци от Троян и околията. При подготовката бяха използвани материали от архива на Музея на занаятите, лични архиви на членове на клуб „Традиция“ и наследници на опълченци, интернет ресурси, както и рисунки от книгата на Венцислав Чаков „Униформи, въоръжение и снаряжение на българските доброволци в Руско-турската война, 1877 - 1878 г.“ Експозицията е подвижна и в бъдеще ще участва в самостоятелни пътуващи изложби в училищата и читалищата на Общините Троян и Априлци, общи изложби на дружество „Традиция“ из страната, гостуващи изложби във военните клубове и читалища.


В експозиционната зала на Информационно-културен център гр. Троян беше разположена изложба, посветена на 20-годишнината от създаването на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело” под мотото: „20 години в полза на Армията”. Агенцията осъществява социалната дейност в Българската армия, а пътуващата изложба отразява една малка част от дейностите и събитията, които са организирани през годините. За периода от 9 март 2021 г. до 12 март 2021 г. изложбата предизвика засилен интерес за жителите и гостите на град Троян.


На 18 септември 2020 г., по повод тържествено отбелязване на 10 години Регионален клон Априлци – Троян – Севлиево към Национално дружество „Традиция”, Военен клуб – Троян бе награден от председателя г-н Христо Калистерски с благодарност за оказаната дългогодишна помощ и сътрудничество в организирането и провеждането на редица мероприятия.


Военен клуб Троян заедно с Общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – гр.Троян, Военно формирование 24430, Община Троян, НД „Традиция“ – РК „34 –ти пехотен Троянски полк Априлци – Троян“ и Сдружение „Бъдеще за Чифлик“ организираха поход по случай 139 години от гибелта на Никола Войновски – военен командир на Ботевата чета. Тържествено слово за героичния живот на Войновски изнесе предсетаделят на Общинската организация на СОСЗР – подполковник о. з. Тотьо Ангелов. Пред паметника бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност.

В памет на загиналите, пред параклиса „Св.Георги Победоносец“ бе отслужен молебен и осветен курбан за участниците в похода и присъстващите гости – полковник Румен Димитров – началник на Военно-географска служба на Българската армия, полковник Лъчезар Марковски – началник на Военно-географски център Троян, представители на Съюза на ветераните от войните, представителна група на Дирекция на музеите – гр. Копривщица и туристическо дружество „Узана“ – гр. Габрово.

 


По инициатива на Военен клуб Троян, членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – гр. Троян и Регионален клуб Традиция „34-ти пехотен Троянски полк Априлци – Троян” посетиха Дома за пенсионирани военнослужещи, ветерани и военноинвалиди в с. Орешак. Там те се срещнаха с почетния председател на Съюза на възпитаниците на военните на Негово Величество училища, ШЗО и РЗВ полк. инж. Никола Рухчев.

Пред аудиторията, той представи своята книга „Военното училище на България”. Със спомените си полковник Рухчев не само заинтригува, но успя да спечели и искрени симпатии.

 Article | by Dr. Radut