Jump to Navigation

Мероприятия

Военен клуб Троян заедно с Общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – гр.Троян, Военно формирование 24430, Община Троян, НД „Традиция“ – РК „34 –ти пехотен Троянски полк Априлци – Троян“ и Сдружение „Бъдеще за Чифлик“ организираха поход по случай 139 години от гибелта на Никола Войновски – военен командир на Ботевата чета. Тържествено слово за героичния живот на Войновски изнесе предсетаделят на Общинската организация на СОСЗР – подполковник о. з. Тотьо Ангелов. Пред паметника бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност.

В памет на загиналите, пред параклиса „Св.Георги Победоносец“ бе отслужен молебен и осветен курбан за участниците в похода и присъстващите гости – полковник Румен Димитров – началник на Военно-географска служба на Българската армия, полковник Лъчезар Марковски – началник на Военно-географски център Троян, представители на Съюза на ветераните от войните, представителна група на Дирекция на музеите – гр. Копривщица и туристическо дружество „Узана“ – гр. Габрово.

 


По инициатива на Военен клуб Троян, членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – гр. Троян и Регионален клуб Традиция „34-ти пехотен Троянски полк Априлци – Троян” посетиха Дома за пенсионирани военнослужещи, ветерани и военноинвалиди в с. Орешак. Там те се срещнаха с почетния председател на Съюза на възпитаниците на военните на Негово Величество училища, ШЗО и РЗВ полк. инж. Никола Рухчев.

Пред аудиторията, той представи своята книга „Военното училище на България”. Със спомените си полковник Рухчев не само заинтригува, но успя да спечели и искрени симпатии.

 


100 години от създаването на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите отбеляза дружество ,,Военноинвалид” - гр. Троян във Военен клуб – гр. Троян.

Тържеството беше открито от председателя на Дружеството - г-жа Ганка Христова. Почетни гости на тържеството бяха кметът на община Троян - Донка Михайлова и заместник-кметът Поля Димова. В своето изказване г-жа Михайлова благодари за цялостната работа на дружеството и поздрави неговите членове. Получени бяха поздравителни адреси от военно-патриотичните съюзи в града, от командира на военно формирование 24430 – Троян и от различни организации.

 


Служители от Военен клуб – гр. Троян и членове на военно-патриотични съюзи участваха в общоградското тържество по случай 142 години от гибелта на Васил Левски. Бяха поднесени цветя и венци пред барелефа на Апостола в град Троян. Слово изнесе кметът на Община Троян – г-жа Донка Михайлова, а членове на Регионален клон "34-ти пехотен троянски полк" отдадоха почетен караул.

 


Коледно-Новогодишно тържество се проведе в Дома за пенсионирани военнослужещи, ветерани и военноинвалиди в село Орешак, община Троян. Домуващите бяха поздравени от Дядо Коледа, който раздаде на всички подаръци. За доброто им настроение се погрижи о.з. полковник (маестро) Димитър Доротеев, който ги поздрави с коледни и новогодишни песни. Инициатор на събитието беше Военен клуб – гр. Троян, съвместно с Дома в село Орешак.


Тържество по случай 90-годишния юбилей на ветерана от войните г-н Васил Чавдаров беше организирано от Военен клуб – гр. Троян, съвместно със Съюза на ветераните от войните на България, на което заместник-кметът на община Троян г-н Кольо Кацаров и председателят на съюза г-н Румен Тодоров произнесоха тържествени слова.

 


Военният клуб в гр. Троян и Домът за пенсионирани военнослужещи, ветерани и военноинвалиди в село Орешак, на 01.10.2014 г. организираха излет на настанените в дома до местността Баба Стана, по случай Международния ден на възрастните хора. Посетени бяха параклисът и килийното училище “Кочо Хаджи Калчев”, където научиха за историята на построяването и извършената по късно реставрация.

 


Военен клуб – гр. Троян, съвместно със СОСЗР и ВФ-24430, отбеляза 171 години от рождението на Георги Бенковски и 106 години от Независимостта на България на 22.09.2014 г. в местността Костина, село Рибарица. Слово изнесе командира на ВФ - 24430 полковник Димитров. Бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност.


Военен клуб Троян, съвместно с председатели и членове от военно-патриотичните съюзи, организира тържество за ветерана от войните Ангел Дряновски по случай 90 годишния му юбилей. Председателят на Съюза на ветераните от войните на България произнесе тържествено слово, а поетесата Пенка Грошева посвети стих в негова чест.

 


Честване по случай 138 години от гибелта на Никола Войновски – военен командир на Ботевата чета, организираха на 26.07.2014 г. Военен клуб Троян, Общинска организация на СОСЗР – гр. Троян, Национално дружество „Традиция” – РК „34 –ти пехотен Троянски полк” Априлци – Троян, Община Троян и Военно формирование 24430. Слово произнесе председателят на Общинската организация СОСЗР – подполковник Тотьо Ангелов и бяха поднесени венци и цветя на паметника на Никола Войновски в знак на признателност.

 


По повод отбелязване 177 години от рождението на Васил Левски, на 15.07.2014 г. бе представена книгата "Васил Левски по спомени на Васил Караиванов - първи братовчед на Апостола". Инициатор на събитието бе Военен клуб – гр. Троян, Общински комитет "Васил Левски" - Троян и Съюза на офицерите от запаса и резерва - Троян.

 


По повод 6 май– Ден на храбростта и празник на Българската армия, Военен клуб Троян съвместно и патриотичен клуб „34-ти пехотен троянски полк”, организираха музей на открито, под мотото „Докосни историята със своите ръце”. Изложени бяха военни униформи и оръжия. Военен клуб Троян поднесе венец на паметника на загиналите за свободата на България. Тържествено слово изнесе командира на ВФ 24430 полк. Румен Димитров.


Военен клуб Троян съвместно с военно-патриотичните съюзи организираха тържество на ветерана от войните Никола Магунски по-случай 90 годишния му юбилей. Почетни гости на празника бяха командира на В.Ф. 24430 и кмета на община Троян.


На 24.08.2013 г. Военен клуб Троян участва в националното честване на 136 годишнината от Шипченската епопея. Национално дружество “Традиция” представи възстановка на епичните августовски боеве при Шипка. Участваха членове на регионалните клубове от цялата страна.


На 18.07.2013 г., служители от Военен клуб Троян, съвместно с представители на Общинския съвет на СОСЗР участваха в общоградското тържество, по случай 176 години от рождението на Апостола на свободата в град Карлово. Програмата включваше слово за Васил Левски, парад на знамена и поднасяне на венци и цветя в знак на признателност.


На 20.06.2013 г. Военен клуб – Троян, съвместно с Общинския съвет на СОСЗР, организира посрещане на Областния съвет на СОСЗР Стара Загора, гостуващи в град Троян.


На 02 юни 2013 г. Военен клуб – гр. Троян и представители на военно-патриотични съюзи почетоха героите, паднали за свободата на България. Поднесени бяха венци и цветя на паметника на Ботевия четник – Димитър Икономов– Димитриката, който е участник в първата легия на Раковски и съратник на Христо Ботев.


На 06.05.2013 г. Военен клуб Троян, пенсионирани военнослужещи, членове от военно-патриотични организации и клуб “34-ти пехотен Троянски полк” към Военен клуб Троян участваха в празненствата по случай Деня на храбростта и празник на Българската армия. Тържествено слово произнесе командира на Военно формирование 24430 - полк. Иван Русенов. Поднесени бяха венци и цветя пред Войнишкия паметник на площад Волов в града.


На 19.02.2013 г. служители от ВК Троян участваха в общоградското отбелязване на 140 годишнината от гибелта на Васил Левски. Бяха поднесени цветя и венци пред барелефа на Апостола. Членове на клуб „34-ти пехотен Троянски полк” отдадоха почетен караул.


На 17.01.2013 г. Военен клуб Троян участва в годишното отчетно-изборно събрание на Съюза на военноинвалидите и военно-пострадалите, като представи условията и реда за ползване на Дома за пенсионирани военнослужещи, ветерани и военноинвалиди в село Орешак. Мероприятието завърши с поднасяне на цветя пред паметната плоча на загинали военнослужещи при изпълнение на служебния си дълг.


На 07.01.2013 г. Военен клуб Троян и членове от военно-патриотични организации поднесоха цветя пред паметника на генeрал Карцов в Троян, а членове от клуб „34-ти пехотен Троянски полк”, към Военен клуб Троян, отдадоха почетен караул. На този ден се навършват 135 години от деня в който при невероятно тежки условия, отрядът на генерал Павел Петрович Карцов преодолява един от най-високите и недостъпни проходи на Стара планина- Троянския проход. На 7 януари 1878 г. се е състоял последният епизод на една от многото битки в епичната Руско-турска война.


На 03.12.2012 г. във Военен клуб Троян беше отбелязан Международния ден на хората с увреждания. По традиция се проведе среща на членовете на дружество Военноинвалид Троян. Разисквани бяха теми свързани с ежедневието и социалната адаптация на хората в неравностойно положение, поднесено беше и приветствие към присъстващите от Военния клуб.

Честването завърши с поднасяне на цветя, пред мемориалната плоча на загиналите в мирно време военнослужещи от Троян и региона.


По случай Християнския празник „Въведение Богородично” и Деня на християнското семейство, служители от Военен клуб Троян организираха посещение на църквата Св. Петка в град Троян и Троянския манастир, където се помолиха за благополучието на своите семейства.


На 12.11.2012г. служители от военен клуб Троян заедно с персонала на Дома за пенсионирани военнослужещи, ветерани, военноинвалиди и военнопострадали – с. Орешак, организираха екскурзия за домуващите до с. Рибарица. Посетени бяха ВПК Рибарица и паметника на водача на Априлското въстание Георги Бенковски в местността Костина.


На 14.10.2012 г. Военен клуб Троян и членове от военно-патриотичните организации участваха в общоградските чествания по повод Петковден и празник на град Троян. На тържеството присъстваха Председателя на Народното събрание, представители на местната власт и депутати. Националната гвардейска част представи спектакъла „Искри”. Тържеството завърши с празнична заря.


На 11.10.2012 г. по повод честване на „100 години от Балканските войни 1912-1913” във Военен клуб Троян се състоя тържествено събрание, доклад и прожекция на три документални филма отразяващи събитието. Присъстваха членове на Съюза на ветераните от войните в България, представители на съюза на военноинвалидите и военно-пострадалите, членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва от община Троян.


На 25.08.2012 г. членове от Клуб „34-ти пехотен Троянски полк” към Военен клуб – гр. Троян се включиха в мащабна възстановка на защитата на връх Шипка. Участваха около 250 човека, облечени в автентични униформи. Мероприятието е организирано от Национално движение „Традиция”, по повод 135 години от Шипченската епопея.


На 21.06.2012 г. Военен клуб Троян организира посрещането на членове от Съюза на ветераните от войните- София, гостуващи в град Троян. Групата беше приветствана от зам. кмета на община Троян- Поля Димова, която беше така любезна да отговори на всички въпроси зададени от гостите, относно историята и забележителностите на нашия град.

На срещата присъства и Елеонора Авджиева- директор на Музея на художествените занаяти– Троян, която разказа за миналото на града, начина и повода за построяването на някой от най-забележителните сгради в Троян.

Ветераните посетиха Войнишкия паметник на площад Волов и поднесоха цветя.


На 01.06.2012 г. по повод Деня на детето, Военен клуб Троян съвместно със СОУ „Св.Св. Кирил и Методий”– Троян и учители по планински и екстремни спортове организираха излет за ученици и деца на военнослужещи. Посетен беше туристическия комплекс „Беклемето” и една от забележителностите в района- „Карцовият бук”, който е историческо вековно дърво на възраст над 200 години и е наречено на името на генерал Павел Карцов, който прекосява Балкана през Троянския проход при температура -27 градуса по време на Руско-турската освободителна война и освобождава прохода и Троян.

Децата, напътствани от квалифицирания преподавател по екстремни спортове и планински спасител Г-н Камачаров- син на един от най- дейните ветерани от Троян, стреляха с лък, въздушен пистолет, хвърляха ласо и се учеха как да оцеляват и познават планината.


На 29.05.2012 г. Военен клуб Троян, деца на военнослужещи и деца на членове от съюзите участваха в общоградски конкурс за рисунка на тема: „България– моята красива родина”. Събитието беше организирано под патронажа на община Троян и училище „Св. Св. Кирил и Методий” – Троян. След конкурса децата посетиха Военен клуб Троян и се запознаха с военното минало на България, чрез снимки и разкази на ветерани от войните, от троянския край.


На 18.04.2012 г. Във Военен клуб Троян се проведе среща с ученици от СОУ „Васил Левски”– гр. Троян и техния ръководител Г-жа Цветелина Мутафова, посветена на 100 годишнината от Балканската война. Децата представиха своите есета, реферати, стихотворения и рисунки с които ще участват в обявения национален конкурс на тема: „100 години от Балканската война” организиран от Съюза на ветераните от войните със съдействието на Министерство на образованието, младежта и науката и инициативните комитети по места.

Участници: Полина Василковска – есе, Северина Стоянова – есе, Роберта Гуевска – реферат, Преслава Христова – реферат, Петя Събчева – рисунка, Деница Славкова – реферат.


Военен клуб Троян и клуб „34-ти пехотен троянски полк”, към ВК участваха в отбелязването на годишнина от признаването на независимостта на България с Цариградския Българо-Турски протокол, подписан на 06.04.1909 г. Демонстрирани бяха нови униформи, а посетителите с удоволствие снимаха и разглеждаха репликите на военните дрехи.


На 22.03.2012 г. По повод Първа пролет- Военен клуб Троян, деца на военнослужещи и военнослужещи от военно формирование 24 430, присъстваха и участваха в пролетен карнавал. Празничната програма включваше изпълнение на песни, танци и изложба на тематични костюми.


На 03.03.2012 г. Военен клуб Троян и клуб „34-ти пехотен троянски полк” участваха в общоградското честване по повод Националния празник на България. На тази бележита дата се проведе и награждаването на децата, участвали в конкурса за есе и рисунка, организиран от Военен клуб Троян, на тема: „Бележит българин от троянския край”, началото на който беше поставен през месец Декември 2011 г. Госпожа Донка Михайлова- кмет на град Троян връчи грамоти и награди на първенците.


На 15.02.2012 г. Военен клуб Троян, клуб „34-ти пехотен троянски полк” и историци от Музея на занаятите – гр. Троян, проведоха открит урок посветен на Апостола на свободата- Васил Левски. Разказани бяха истории от живота и дейността на Левски, онагледени със снимки и рисунки.

Особен интерес в децата породиха демонстрираните униформи и оръжия, които учениците имаха възможност да разгледат и заснемат.


На 09.02.2012 г. Военен клуб Троян и Съюза на военноинвалидите и военно-пострадалите от община Троян, организираха и направиха дарение на дрехи и обувки, чрез Дирекция „Социално подпомагане”– Троян. В кампанията се включиха членове от военно-патриотичните организации, военнослужещи и цивилни служители. Помощта е предназначена за бедстващото население от засегнатите райони.


На 02.02.2012 г. във Военен клуб Троян се състоя среща–беседа с членове от военно-патриотичните организации от града на тема: „Капитулирането на последните германски войски в битката при Сталинград през 1945 г. - Втората световна война”. Ветерани разказаха спомени от участието си във войната. Прочетени бяха материали, свързани с капитулирането на германците и последвалите събития.


На 23.01.2012 г. Военен клуб Троян организира и участва в честването на 20-годишния юбилей от създаването на общинската организация на Съюза на ветераните от войните в България - от град Троян.

На тържеството присъстваха: Главния секретар на СВВБ- о.з. кап. I р. Марин Петков, областния председател на СВВБ- о.з. майор Ганко Бенев, пенсионирани военнослужещи и членове от останалите военно-патриотични съюзи, военнослужещи от под. 24430 Троян, кметове на община Троян от последните два мандата, зам. кметове, председателя на общинския съвет на гр. Троян.

Централният управителен съвет на СВВБ награди Военен клуб Троян с Грамота за оказаното съдействие, ползотворната съвместна дейност и добро сътрудничество със СВВБ през изминалата година.


На 19.01.2012 г. служителите от отдел „Северозападен” и Военен клуб Троян участваха в годишното отчетно-изборно събрание на Съюза на Военноинвалидите и военнопострадалите от община Троян, на което бяха представени условията и реда за ползване на Дома за ветерани, пенсионирани военнослужещи и военноинвалиди в с. Орешак. Мероприятието завърши с поднасяне на цветя пред паметната плоча на загинали военнослужещи при изпълнение на служебния си дълг.


На 10.01.2012 г. Военен клуб Троян и клуб „34-ти пехотен троянски полк” към военен клуб Троян, проведоха среща с деца, пенсионирани военнослужещи, жители на троянска община и журналисти, в Музея на занаятите. Бяха показани част от униформите с които клуба участва на различни национални тържества и възстановки, пресъздаващи реални бойни действия. Уредниците на музея отговориха на поставените от гостите въпроси, относно освобождението на Троян и преминаването на руските войски през Троянския проход.


На 12.12.2011 г. Във Военен клуб Троян се състоя кръгла маса на тема: „Патриотичното и историческо възпитание на подрастващото поколение– визия за развитие”. Участваха учители по история, литература и изобразително изкуство, представители на Центъра за даровити деца от град Троян, представители на Музея на занаятите и журналисти. Поставено беше началото на конкурс за есе и рисунка на тема: „Бележит българин от троянския край”.Article | by Dr. Radut