Jump to Navigation

Мероприятия

Във връзка с отбелязване през 2024 г. на 20-годишнината от членството на Република България в НАТО, на 31 май 2024 г. Военноморски клуб – Варна организира посещение във Висше военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“. Варненски ученици имаха възможността да да разгледат учебно-материалната база във флотската Алма матер: катедра „Корабни силови уредби“, Симулатора за машинни операции (Engine room) и бункероване на втечнен природен газ (LNG), Центъра за управление и мониторинг на бреговата зона, катедра „Навигация“, Центъра за кибероперации, Центъра за компетентност КВАЗАР (Квантова комуникация, интелигентни системи за сигурност и управление на риска), Батальона за подготовка на курсанти. Учениците посетиха най-голямата лаборатория за космически изследвания в България в Морско училище. Заедно с EnduroSat тази есен Военноморското училище стартира и нова магистърска програма „Космическо инженерство и технологии“, в която ще преподават международно признати учени в сферата на космическите науки. Изнесена беше лекция от доц. д-р Веселка Радева, ръководител на Морската астрономическа обсерватория и планетариум на ВВМУ „Никола Вапцаров“, най-големия и най-модерен на Балканския полуостров, както и прожекция за движението на Слънцето, Луната и планетите при различни астрономически явления. Децата получиха и актуална информация и съвети за бъдещото си кандидатстване и обучение.


На 28 април 2023 г. в концертната зала на ВМК – Варна се състоя Концерт-спектакъл "АКО ДАЛ СИ НАДЕЖДА!" на Детско шлагерно студио ДА при военноморския клуб с ръководител композиторът Доно Цветков. Събитието тази година е част от Кампания за развитието на културно-художествената и военно-патриотична дейност във военните клубове през 2023 г. под мотото „Моята България! Моят град – град на…“ и бе насочено към публика от деца и ученици с нарушено зрение и други деца в неравностойно положение. Концертът, резултат от няколкомесечна упорита работа с децата по цялостното им сценично представяне, се проведе със специалното участие на звездите на българската попмузика Петя Буюклиева, Милица Божинова, Юлия Димитрова от дует „Мания”, актьора Боян Стоянов и др. Инициативата на екипа на Детското шлагерно студио в черноморския ни град създаде художествен продукт с високо професионално качество, който бе заснет от Информационен център на Министерството на отбраната и Българска Национална Телевизия. Идеята е този формат на подкрепа на талантливите млади изпълнители от Варна и региона да стане традиция.


На 29 април 2022 г. от 19:00 ч. в реновираната концертна зала на Военноморски клуб – Варна бе реализиран първият концерт – спектакъл от проекта „Къде живеят чудесата“ на Детско шлагерно студио „ДА“ към клуба. Събитието, което предлага въздействащ досег със съвременното песенно творчество за деца и младежи, създадено специално за този проект, е част от инициативата за реализиране на дейности, свързани с развитието на културно-художественото и военно-патриотично направление във военните клубове, под мотото „Моя страна, моя България“, стартирала през 2022 г. В спектакъла са включени композиции на Доно Цветков, създател и ръководител на студиото, и текстове на Райна Пенева. Децата пеят на една сцена в равностойно партньорство с доказани професионални певци като Петя Буюклиева, дует „Мания”, Стелко и др. За да се прояви в пълнота синтезът между музика, текст, хореография и изпълнение като търсена артистична форма, огромна е заслугата на режисьора и актьор Боян Стоянов. Той изгражда връзката между песните заедно с танцьори от балет „Арт – Денс”, подсилени от компютърна анимация и видео, проектирани на видеоекрани. За презентацията на този проект, представящ нова българска продукция, създадена за деца, участниците, заедно с родителите си и дует „Мания” направиха флашмоб на любимите си песни в морската градина на Варна. Спектакълът е заснет от БНТ, предстои излъчване в ефир.


По призив на министъра на отбраната г-н Красимир Каракачанов, на 2 юни 2020 г. служители на Териториален отдел – Варна почетоха паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Въпреки съществуващата епидемиологична обстановка в страната, служители от Военен клуб – Велико Търново, ВМК – Варна, Военен клуб – Русе, Военен клуб – Свищов, Военен клуб – Шумен и Военен клуб – Търговище положиха цветя и сведоха глава в знак на признателност към саможертвата на героите на България.

В гр. Велико Търново възпоменателната церемония се състоя на паметника на големия български революционер Христо Ботев в центъра на града, където цветя положи началникът на Териториален отдел – Варна г-н Живко Костадинов.

Официалните гости на събитието бяха народният представител г-н Милен Михов и заместник областният управител г-жа Ивета Кабакчиева, които се присъединиха за обща снимка със служителите на отдела и дадоха своята висока оценка за Военен клуб – Велико Търново.


На 14 декември 2019 г. възпитаниците на музикално-театрална формация „Палас“ при Военноморски клуб – Варна представиха коледен спектакъл „Чудеса по коледа” в зала Концертна на военния клуб.


По повод честването на 107 години от славната битка от военноморската история, при която торпедоносецът „Дръзки“ успешно торпилира турския крайцер „Хамидие“, на 8 ноември 2019 г. се състоя военен ритуал пред Военноморски музей Варна.

На събитието присъстваха флотилен адмирал Георги Пенев - зам.-командир на ВМС, представители на Варненската и Великопреславска митрополия, Военноморски клуб – Варна, граждани и гости.


С факелна стража и военен ритуал на 4 ноември 2011 г. беше почетена паметта на героите от Осми приморски полк, загинали в Сръбско-българската война през 1885 година.

Военният ритуал се състоя пред паметника на приморци, загинали в Сръбско-българската война.

Събитието уважиха флотилен адмирал Георги Пенев - зам.-командир на ВМС, представители на Варненската и Великопреславска митрополия, Военноморски клуб – Варна, граждани и гости.

За втора година на събитието присъства представителната рота на Националния военен университет „Васил Левски“ – гр. Велико Търново. След полагането на цветя и венци курсантите показаха хватки с пушка Манлихер М95 – оръжието, с което се свързват най-големите бойни успехи на Българската армия.


След големия успех на миналогодишното състезание, и тази година в Военноморски клуб – Варна бе домакин и съорганизатор на Четвъртото издание на Международния флейтов конкурс, създаден по инициатива на фондация Европейска музикална академия.

Конкурсът бе проведен в зала концертна на Военноморски клуб – Варна от 20 до 23 октомври 2019 г. и бе закрит с церемония по награждаването на лауреатите.

От името на изпълнителна агенция „Военни клубове и военно – почивно дело” началникът на Териториален отдел – Варна връчи плакет за цялостен принос в музикалното изкуство и поздравителен адрес към организатора на събитието, като изрази подкрепа за следващите съвместни начинания.


При огромен интерес от любителите на театралното изкуство премина Международият детски и младежки театрален фестивал „Звезди на сцената“, който се проведе в зала концертна на Военноморски клуб – Варна на 1 и 2 октомври 2019 г.

Многобройната публика се наслади на вдъхновена актьорска игра на младите актьори от гр. Бургас, гр. Каспичан, гр. София и талантите от театрална формация „Арлекин“ при Военноморски клуб - Варна.


С военен ритуал на 14 септември 2019 г. в с. Кривня, Община Провадия тържествено бе открит възстановеният паметник на загиналите във войните за национално обединение 1912 - 1913 г. и 1915 – 1918 г. жители от с. Кривня.

Строят на почетния караул на Военноморските сили от в. ф. 26800 бе приет и поздравен от неговия командир капитан І-ви ранг Олег Георгиев. Възстановеният с финансовата подкрепа на Министерство на отбраната и дарители монумент бе открит от кмета на Община Провадия инж. Филчо Филев, кмета на с. Кривня г-жа Кирякова и г-н Живко Костадинов от ИА „Военни клубове и военно-почивно дело“, под звуците на националния химн в изпълнение на Представителния духов оркестър на Военноморските сили.

В тържеството взеха участие и представители на клуб Миноносец „Дръзки“, към Военноморски клуб Варна.

Грамота и юбилеен медал „100 години Първа световна война“ от името на министъра на отбраната г-н Красимир Каракачанов бяха връчени на г-н Кирил Радев - един от основните дарители.

Паметникът беше осветен от отец Владимир. След „минута мълчание“ венценосците от в. ф. 36940 положиха венци и цветя.

Ритуалът завърши с изпълнение на химна на Българската армия „Велик е нашият войник“.


Концертна програма за гости на военно – почивните домове в Курортен комплекс „Св. Св. Константин и Елена” – гр. Варна бе изнесена на 26 август 2019 г. от възпитаници на музикално – театрална формация „Палас” към Военноморски клуб – Варна. Децата представиха новите си песни и получиха заслужени аплодисменти от военнослужещите и техните семейства.


По покана на г-н Живко Костадинов – началник на Териториален отдел – Варна, на 23 август 2019 г. талантливите изпълнители от Детско естрадно студио „Румина” при Военен клуб – Велико Търново изнесоха концерт за почиващите и гостите в Курортен комплекс „Св. Св. Константин и Елена” – гр. Варна. Събитието се състоя в хотел „Флагман” - бистро „Романтик”. Малките таланти зарадваха всички с любими песни на български, руски и английски език. За своето невероятно представяне талантливите „румИнци” бяха бурно аплодирани от публиката.


Концертна програма за гости на военно – почивните домове в Курортен комплекс „Св. Св. Константин и Елена” – Варна бе изнесена от възпитаници на музикално – театрална формация „Палас” и деца от школата „Училище за DJ” към Военноморски клуб – Варна на 16 август 2019 г. Децата представиха много нови песни и получиха аплодисменти от военнослужещите и техните семейства, почиващи в базата.


Спектакълът „Легенда за тракийските царе” бе представен от театрална школа „Арлекин” в концертна зала на Военноморски клуб – Варна на 27 май 2019 г. Участниците умело създадоха интерпретация на красивата легенда за тракийския цар Севт III и брат му Амадок, чрез музика, светлина, мултимедия, оригинална сценична пластика и слово, за да ни доближат до величието и бита на древните траки!


На 25 и 26 май 2019 г. в гр. Париж – Франция се проведе Европейско първенство по латиноамерикански танци. Двойката Велизар Георгиев и Полина Кимова от клуба по спортни танци „Одесос Денс” при Военноморски клуб – Варна защити българските цветове в надпреварата. Достойното представяне и класиране увенчаха с успех участието им. На този голям танцов форум те се представиха и в открития Международен турнир, където в категорията „Изгряващи звезди“ (Rising Stars) заеха 7-мо място, а в категорията „International Open“ се класираха първи сред българските двойки и заеха 29-то място от 70 танцови дуета.


На 19 май 2019 г. в Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ в гр. Варна се проведе ХХVIII–ти Международен музикален фестивал „Откритие – 2019 г.” Пред многобройната публика и международното жури прозвучаха гласове на поп-денс§рок изпълнители от Азербайджан, Беларус, България, Италия, Латвия, Малта и Турция. За концерта на звездите - лауреати специални гости бяха Deep Zone Project, за първи път у нас британският изпълнител Джоузеф (Джо Джеймс), нашумял след участието си в X Factor, като част от момчешката банда Rough Copy и в момента развиващ успешна солова кариера, както и прекрасните хлапета на студио „ДА” към Военноморски клуб – Варна.


Мероприятие, организирано от Военноморски клуб – Варна за членовете на военно-патриотичните съюзи, ползващи социалната кухня в гр. Варна, се проведе на 25 април 2019 г.

Раздадени бяха козунаци за здраве и благополучие, по повод светлия християнски празник Възкресение Христово.


Празничен великденски концерт с песните на българите от Македония, организиран от Военноморски клуб – Варна, се проведе на 25 април 2019 г. в зала Концертна.

В празничната програма взе участие ансамбъл „Гоце Делчев” към Македонско културно просветно дружество „Г. Делчев” - гр. Варна.


Вечер на руската песен, организирана от Военноморски клуб - Варна с участието на мъжка вокална група „Корали”, се проведе на 23 април 2019 г. в зала Концертна на ВМК – Варна.

Бурни аплодисменти за представянето си получиха участниците от гости и членове на военно-патриотичните съюзи в гр. Варна.


Официално откриване на документалната изложба „По стъпките на Васил Левски в Североизтока” се състоя на 1 март 2019 г. в концертна зала на Военноморски клуб – Варна. Събитието бе организирано по повод 146 години от гибелта на Апостола. Пред аудиторията авторите на изложбата – Стоян Комитски и Живко Костадинов – началник на Териториален отдел – Варна, представиха живота на Левски в Североизтока.


На 21.02.2019 г. в заседателна зала на Военноморски клуб – Варна бе представена книгата „Професорът” на професор Петко Ганчев.

На мероприятието присъстваха граждани и членове на военно-патриотичните съюзи.


На 17 декември 2018 г. в концертна зала на Военноморски клуб – Варна се проведе концерт на хора на моряците ветерани „Христо Манолов”, съвместно със смесен хор „Лидия Душек” и смесен хор „Вдъхновение” към Народно читалище „Варненски будители”.

Концертната програма беше изгледана с интерес от членове на клубовете по интереси към военноморския клуб – „Корали” и вокално инструментален състав „Морски полъх”, както и членове на военно-патриотичните съюзи.

За блестящото си представяне участниците получиха много овации и аплодисменти от публиката.


На 16 декември 2018 г. в концертна зала на Военноморски клуб – Варна солисти от театрално – музикална формация „Палас” представиха спектакъла „Чудеса по коледа”.

За прекрасните усмивки и добрите изпълнения, малките участници получиха бурни аплодисменти от публиката.


На 14 декември 2018 г. в концертна зала на Военноморски клуб – Варна бе представена концертна програма, с участието на фолклорен танцов състав „Марина” към военния клуб и солисти от Народно читалище ”Македония”, по повод предстоящите коледни и новогодишни празници.

На тържеството присъстваха членове на военно-патриотичните съюзи, както и много гости и зрители от гр. Варна.

За коледния дух и създаденото празнично настроение участниците получиха бурни и заслужени аплодисменти.


На 13 декември 2018 г., в навечерието на най-светлите празници, в сградата на Военноморски клуб – Варна се проведе коледен бал, организиран от студентски съвет към ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”, по повод 20-годишнината от създаването му.

На събитието присъстваха възпитаници на военното училище и за доброто им настроение бе организирана кратка концертна програма, която стартира с приветствена реч от преподаватели на университета.

Гости на събитието бяха флотилен адмирал професор доктор на военните науки Боян Медникаров, капитан I ранг професор доктор Калин Калинов, капитан I ранг от запаса Светослав Димитранов, капитан I ранг Атанас Змийчаров, преподаватели, студенти и курсанти, представителният духов оркестър на Военноморските сили.

Събитието бе свързано и с благотворителна кауза. Присъстващите имаха възможността да закупят ръчно изработени предмети, като събраните средства ще бъдат дарени на Петко Мутафчиев – офицер от Българската армия, който се нуждае от спешна скъпоструваща операция.


Коледен офицерски бал за военнослужещите и техните съпруги по повод 121 години от създаването на Военноморска база „Варна“ се проведе на 22 ноември 2018 година в Концертна зала на Военноморски клуб – Варна. За доброто настроение на официалните гости и офицерите от формированията се погрижиха Представителният духов оркестър на Военноморските сили и танцьори от Клуб по спортни танци „Одесос денс 1975” към военноморския клуб.


На 8 ноември 2018 година във Военноморски музей Варна, началник сектор „Военни клубове” към Териториален отдел - Варна г-н Живко Костадинов и служители от ВМК Варна взеха участие в общоградските чествания и полагане на венци и цветя по повод отбелязване на 106-годишнината от успешната атака на миноносеца „Дръзки” срещу крайцера „Хамидие” в битката при гр. Варна през 1912 година. На събитието присъстваха зам.-кметът на гр. Варна г-н Коста Базитов, областният управител на област Варна г-н Стоян Пасев, заместник-командирът на Военноморските сили - флотилен адмирал Георги Пенев, директорът на Военноморския музей д-р Марияна Кръстева, представители на Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи, Варненската и Великопреславска митрополия, неправителствени организации и много граждани. Цветя бяха положени и пред паметника на кап. I ранг Димитър Добрев.


Отчетно-изборно събрание на Съюза на военноинвалидите и военно-пострадалите се проведе в концертна зала на Военноморски клуб – Варна на 14.11.2018 г.


Регионалният кръг на Националната викторина в средните училища „140 години от създаването на Българската армия”, с участието на ученици от Средно училище „Димчо Дебелянов” и Първа езикова гимназия се проведе в концертна зала на Военноморски клуб – Варна на 13.11.2018 г. Мероприятието беше организирано от сдружение „Българска зора” с подкрепата на Министерство на отбраната и Министерство на образованието и науката. Участниците във викторината отговаряха на въпроси, свързани с историята на българската армия – от нейното създаване до наши дни, като част от тях са посветени на най-паметните сражения и знаменити военачалници, оставили диря не само в българската, но и в световната военна история. Целите на викторината са да се възпитат учениците в уважение към българската държава и армия и любов към България, да се повиши престижа на военната професия и интереса към нея, да се развият уменията за синтезирано и аргументирано представяне на определена тема. Присъстваха ученици от средните училища в гр. Варна, курсанти от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” и командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев.


На 1 ноември 2018 година в концертната зала на Военноморски клуб – Варна беше представена изложба „Морското образование в България и Първата Световна война“, по повод 100-годишнината от Първата Световна война.

След откриването на изложбата от 17:30 ч. беше отбелязан и Денят на народните будители с концерт на вокална група „Прибой” и мъжка вокална група „Корали” към военния клуб.


Трети Международен конкурс за флейта, организиран от фондация „Европейска музикална академия”, се проведе от 22 до 24 октомври 2018 година в концертна зала на Военноморски клуб Варна.

Клубът бе съорганизатор и домакин на събитието, в подкрепа на младите участници, които са изявени таланти в музикалното изкуство, с идеята да бъде дадена гласност сред обществеността, военнослужещите и техните семейства за проявената инициативност и стремеж да бъдат насърчавани работата и бъдещото развитие на младите изпълнители.


Фестивал „Космическо шоу за деца – мобилен планетариум и шоу програма” се проведе на 13 и 14.10.2018 г. във Военноморски клуб Варна.


Презентация на новата документална книга на подп. Константин Коручев „Морски полет” бе проведена на 12.10.2018 г. в концертна зала на Военноморски клуб Варна. Книгата е посветена на историята на военно формирование „Чайка” към Военновъздушните сили – гр. Варна.


Концертна програма, с участието на танцова формация „Фолклорни ритми” към Военноморски клуб Варна бе организирана на 19.07.2018 г. в хотел „Флагман”, к. к. „Св. Св. Константин и Елена”, за почиващите военнослужещи и техните семейства.


Във връзка със 100-годишнината от края на Първата Световна Война и 140 години от създаването на Българската армия, Военноморски клуб Варна, съвместно с Регионален исторически музей – гр. Добрич, организира на 29.06.2018 г. в Концертна зала на Клуба фотоизложба на тема: „Освобождението на Добруджа през Първата Световна Война 1916 – 1917”.


По повод 1 юни – Ден на детето, в Концертна зала на Военноморски клуб Варна бе организирана на 01.06.2018 г. празнична програма, с участието на формация за модерен балет „Мечта”.


Военноморски клуб Варна отвори врати за варненските ценители на изкуството, като част от културната програма, по повод провелия се фестивал „Нощта на музеите” на 19.05.2018 г.

Форматът не спира да търси предизвикателства и иновации, като разширява обхвата си. Освен на традиционните участници, събитието дава поле за изява на множество млади артисти и колективи, като по този начин се превръща в платформа за експерименти и пилотни начинания.

В инициативата взеха участие клубовете по интереси „Дръзки” към Военноморски клуб Варна и „Кан Крум Страшний” към Военен клуб Шумен.


По повод Деня на Европа, Военноморски клуб Варна организира в Концертна зала на 09.05.2018 г. премиера на DVD-пълнометражния документален филм „Царят”, който е трети от документалната поредица за българското царско семейство, и описва ролята му в развитието и модернизацията на съвременна България.

Филмовата поредица е съвместна продукция на Асоциациите „La joie des horizons” и “Valois Monarchique”, а неин автор и сценарист е историкът Мълвина Господинова.


Началник сектор „Военни клубове” към Териториален отдел Варна и служители от Военноморски клуб Варна участваха на 6.05.2018 г. в общоградските чествания на Деня на храбростта и празник на Българската Армия, и в ритуал по поднасяне на венци и цветя на Паметника на приморци, загинали при Сръбско-българската война.


Началник сектор „Военни клубове” към Териториален отдел Варна и служители от Военноморски клуб Варна участваха на 3.05.2018 г. в Панихида и отбелязване на 115 години от смъртта на Гоце Делчев, пред паметника на България в Алеята на възрожденците в Морската градина.

Тържествен концерт, с участието на Фолклорен танцов състав „Марина” към Военноморския клуб и състави към Македонско дружество – Варна, беше организиран в Концертната зала на Клуба.


Военноморски клуб Варна организира вечер на тангото, която се състоя на 14.04.2018 г. в Концертната зала на Клуба. На събитието присъстваха много гости – любители на танго танците.


Във връзка с великденските празници, Военноморски клуб Варна участва на 05.04.2018 г. в организирания базар, който се проведе в Пункт за базиране – Варна, за набиране на средства за деца на военнослужещи.


Във връзка с настъпващите Великденски празници, Военноморски клуб Варна организира на 28.03.2018 г. великденско боядисване на яйца. Събитието беше предназначено за деца на военнослужещи и служители от структури на Министерството на отбраната.


Представяне на книгата „Радио връзка от Камбоджа”, с автор д-р Радостин Морфов, се проведе на 16.03.2018 г. в концертна зала на ВМК Варна.


По повод 145 г. от гибелта на Апостола на Свободата, на 19.02.2018 г. бяха поднесени венци и цветя от представители на Военноморски клуб Варна, пред паметника на Васил Левски в Приморски парк – Варна.


Фотодокументална изложба бе открита на 19.02.2018 г. в Концертна зала на Военноморски клуб Варна, по повод 140 г. от Освобождението от турско робство и възстановяването на Българската aрмия, както и честването на 60 г. от създаването на Национален парк музей „Шипка – Бузлуджа”.

Събитието бе организирано от началник сектор „Военни клубове” към Териториален отдел – Варна г-н Живко Костадинов, съвместно с Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа”. Изложбата бе открита от директора на музея д-р Чавдар Ангелов. Присъстваха представители на институции и музеи от гр. Варна, общественици, гости и граждани.

Изложбата може да бъде разгледана до 06.03.2018 г. в зала Концертна на Военноморски клуб Варна.


По покана на Тракийското дружество „Капитан Петко Войвода“ гр. Варна, г-н Живко Костадинов – началник сектор „Военни клубове“, взе участие на 07.02.2018 г. в поклонението по случай 118 г. от кончината на кап. Петко Войвода. В поклонението се включиха и членове на клуб „Миноносец Дръзки“ към Военноморски клуб Варна. С автентични носии и залп на капсолни оръжия членовете на клуба почетоха войводата.Article | by Dr. Radut