Jump to Navigation

Мероприятия

По случай Празника на Сухопътни войски на 15 ноември 2018 година Военен клуб – Казанлък, с подкрепата на Общински театър „Любомир Кабакчиев“, поднесоха един нестандартен поздрав за военнослужещите от гарнизон Казанлък.

Представен бе магическия спектакъл „Самодива“ - една приказка за любовта, всеотдайността и истинската смелост.

Представлението предизвика истински възторг сред военнослужещите, разкривайки им дълбоките дебри на българската душевност.


По случай 70-та годишнина от създаването на Първа танкова дивизия, след указ на Президиума на Народното събрание от 4 декември 1947 г. с първи командир на дивизията генерал-майор Петър Панчевски, на 02.12.2017 г. във фоайето на Военен клуб Казанлък бе представена изложба, включваща кадри от воинския живот на всички военни формирования, сформирани и дислоцирани в гарнизон Казанлък, от 1878 г. до наши дни.

След откриването на изложбата се състоя тържествено събрание- концерт на сцената на военния клуб. Доклад за историята на танковата дивизия представи подполковник /з/ Димчо Димов – бивш директор на Държавен военноисторически архив - гр. Велико Търново.

Инициатор на честването бе Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва - гр. Казанлък, с активното съдействие на военния клуб, НПМ „Шипка - Бузлуджа“, 61-ва Стрямска бригада и Община Казанлък.


От 25 до 27.03.2016 г. се проведе Първата театрална работилница в град Казанлък. В рамките на три дни Военен клуб – гр. Казанлък бе сцена на театъра, на приятелството, на любовта и въображението. Седемдесет деца от гр. Казанлък, гр. Стара Загора и гр. Бургас твориха, работиха и се забавляваха в уъркшопа, организиран от военния клуб и Театрална школа „Нашенци” с ръководител Георги Атанасов.


В град Казанлък Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“, със съдействието на Министерство на отбраната и Министерство на образованието и науката, зарадва първокласниците от града с разделители за книги с цветовете на българския трибагреник – един първи урок по патриотизъм и родолюбие, които са изработени в рамките на Национална кампания „Родолюбие“. Служители на Военен клуб – гр. Казанлък посетиха Основно училище „Мати Болгария“ и Средно общообразователно училище „Екзарх Антим I“, където прочетоха поздравителен адрес от името на изпълнителния директор на Агенцията г-н Валентин Гагашев към първокласниците и раздадоха разделителите, изобразяващи българските национални символи.


По случай 70-годишнината от края на най-големия световен военен конфликт, ветераните от Втората световна война, живеещи в Община Казанлък, бяха наградени на 08.05.2015 г. с юбилейни медали, които бяха връчени от полк. Шишманов – началник на Военно окръжие – град Стара Загора.

Поздравителна концертна програма представиха състави от Военен клуб – гр. Казанлък, Народно читалище „Възродена искра” и Държавна целодневна детска градина „Детелина” към Министерство на отбраната.

 


XVІІI-тият Национален конкурс за весела детска рисунка "Малките нашенци", както и конкурсът за детска хумористична литературна творба „Присмехулници" се проведе на 27.03.2015 г. във Военен клуб –Казанлък. Събитието се състоя по време на емблематичните за община Казанлък Чудомирови празници, посветени на творчеството и живота на Димитър Чорбаджийски – Чудомир. Тази година „Малките нашенци" се превърна в международен конкурс с участието на деца от Русия, Словакия, Украйна, Испания. Получени бяха близо 1650 рисунки и приложни творби и се присъдиха над 100 награди. За „Присмехулници" бяха получени над 150 литературни творби, присъдени бяха 28 награди на младите писатели.

Организатори на конкурсите са Министерството на образованието, Националния дворец на децата, Община Казанлък, Фондация „Чудомир", Общински детски комплекс „Св. Иван Рилски" – гр. Казанлък и Военен клуб – гр. Казанлък.


По случай 25 години от възстановяването на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, във фоайето на Военен клуб – гр. Казанлък бе представена изложба „Из живота на Общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва - Казанлък”. Тя бе последвана от Тържествено събрание-концерт с участието на възпитаници на Целодневна детска градина „Детелина” към Министерство на отбраната, състави при Военен клуб – гр. Казанлък и Народно читалище „Възродена искра”.

 


Празничен концерт на децата от Държавна целодневна детска градина „Детелина” се проведе на 04.06.2014 г. във Военен клуб – Казанлък. Празникът беше посветен на петия рожден ден на детската градина, в която се обучават и възпитават деца на военнослужещи от Гарнизон Казанлък. Мероприятието беше съпътствано от много танци и песни, които децата бяха подготвили със своите учители, за да зарадват своите родители и гости.

 


Военен клуб - гр. Казанлък бе домакин на VI Национален конкурс за млади изпълнители на забавна песен „Една българска роза”. Над 90 деца от цялата страна показаха отлични гласови данни и демонстрираха таланта си. След 12 часов певчески маратон жури в състав: Младен Станев – диригент в Старозагорска опера и Милена Иванова – член на УС на НС „Орфеево изворче” определи лауреатите.

 


Празничен концерт за военнослужещите от Гарнизон Казанлък, по случай 6-ти май Ден на храбростта и празник на Българската армия се проведе във Военен клуб – Казанлък на 29.04.2014г.

Участие в концерта взеха творческите формации към ВК - Казанлък, деца от ДЦДГ „Детелина”, състави от ОДК „Св. Иван Рилски” и НЧ „Възродена Искра – 2000”.

 


По случай 138 години от избухването на Априлското въстание, Военен клуб – Казанлък организира лекция пред ученици от СОУ „Екзарх Антим” I на 24.04.2014г., изнесена от Марияна Ибришимова-Петрова, главен уредник в Исторически музей "Искра" – Казанлък. Представена бе мултимедийна презентация на постери с текст и снимков материал на документи и експонати от фонд Националноосвободителни борби, представящи участието на участници от Казанлъшкия край във въстанието. Голям интерес предизвика у децата представянето на музейния експонат - пищов/ кремъклия използван от хайдути и въстаници в борбата за свобода и графични рисунки на кремъчен и капсулен механизъм на оръжие.


По повод големия християнски празник Великден, Гарнизонен военен клуб гр. Казанлък организира боядисване на яйца, с децата от ЦДГ „Теменуга” гр. Казанлък, дамите от клуб „Белите рози” и членовете на военно-патриотичните организации, ползващи социалната кухня към Министерство на отбраната. Малчуганите се запознаха с Великденските традиции и ритуали, а тайните и символиката им обясниха дамите от клуб „Белите рози”. Децата освен усмивки, настроение и песни подариха боядисаните от тях яйца на военно-патриотичните организации.


Изложба на детски рисунки „Цветовете на есента” е представена във фоайето на Гарнизонен военен клуб гр. Казанлък. Инициативата е на военният клуб и се осъществява съвместно с Народно читалище „Възродена искра – 2000” и Школа за изобразително изкуство „Ренина”.


По повод Празника на Сухопътните войски – 19-ти ноември, Гарнизонен военен клуб гр. Казанлък организира и представи празничен концерт за военнослужещите от гарнизона, с участието на деца от Държавна целодневна детска градина „Детелина” към Министерство на отбраната, състави от Общински детски център „Св. Иван Рилски и ученици от СОУ „Екзарх Антим I” гр. Казанлък.


На 03.06.2013 г. Военен клуб гр. Казанлък, съвместно с Народно читалище “Възродена Искра”, организираха концерт, посветен на Деня на Ботев и загиналите за свободата на България.

В концерта взеха участие Вокална група “Ехо”, Школа за класическа китара, Школа по пиано, Школа за забавна песен, Смесен камерен хор “Севтополис”, БТЦ “Грация”, Модерен балет “Финес”, Зумба томик и Камерен оркестър – Казанлък.


На 24 януари 2013г., на сцената на Военен клуб Казанлък гостува Стоянка Мутафова със завладяващата комедия „Палавите вдовици“.

Тя се превъплати в ролята на „палава вдовица” по едноименната пиеса на Азис Несин и зарадва многобройните си почитатели с вдъхновяващото си представление. На Стоянка Мутафова партнираха Златина Дончева и Николай Атанасов – Шуши. Близо час зрителите се наслаждаваха на комедията. Многобройната публика, дошла специално да види любимата българска актриса, бурно аплодира великолепната игра на актьорите, които им подариха много смях и незабравими емоции.


Изложба във Военен клуб гр. Казанлък

На 26.11.2012г. във фоайето на Военен клуб - Казанлък, се откри Национална фотоизложба от конкурса „Благотворителността през обектива". Изложбата гостува по покана на Сдружение „Бъдеще за децата с увреждания" и Военен клуб – Казанлък и е част от благотворителния проект „Бъдеще за децата".


Куклен театър на сцената на Военен клуб - Казанлък

На 31.10.2012г., в навечерието на Деня на народните будители, новата детска премиера на Театър „Любомир Кабакчиев” - „Приказка за светофара”, събра деца с увреждания за празнично представление във Военен клуб – Казанлък.

Те са първите зрители на новия спектакъл, който с езика на изкуството обучава малчуганите в правилата на уличното движение и правилата на безопасност в общуването с непознати на улицата.


На 18.10.2012 г. във фоайето на Военен клуб гр. Казанлък бе открита изложба на тема „Дивата природа в снимки и рисунки”. Изложбата е организирана от Военен клуб – Казанлък, Народно читалище „Възродена искра – 2000” и Школа за изобразително изкуство „Ренинa”.

За първи път гражданите на гр. Казанлък имаха възможността да видят уникални видове птици и животни от региона заснети през обектива на Градимир Йовчев в резерват Централен Балкан. Сътворените 50 рисунки са на седемнадесет участника на възраст от 5 до 26 години от Школа за изобразително изкуство „Ренинa” и Сдружение с нестопанска цел „Бъдеще за децата с увреждания”.


На 10 октомври 2012г., на сцената на Гарнизонен военен клуб - Казанлък, Театрална работилница „Магаре” - Казанлък представи приказката „Тримата братя и златната ябълка”, по музика на Георги Гарчов.

Военен клуб - Казанлък осигури безплатен вход за малките възпитаници на целодневна детска градина „Детелина” към Министерство на отбраната. Децата и техните родители изгледаха с интерес поучителната народна приказка, а след представлението лично се запознаха с куклите и актьорите – Мара Бонева и Галин Гущеров.


На 22.09.2012г. в гр. Казанлък тържествено се отбеляза 104 години независима България . Честването се проведе на пл. "Севтополис" до чешмата, която казанлъчани наричат още „Лъвовата”, заради красивите лъвски глави, съградена по поръка на княз Фердинанд през 1903г. Свещеници от Казанлъшко начело с архиерейски наместник отец Петко Мотев отслужиха молебен и водосвет за здраве и благоденствие. Слово за значимостта на тази дата в календара на България произнесе историкът Иво Косев от Исторически музей "Искра".


„На баница с ... именити казанлъчани и приятели на Казанлък”

На 27.06.2012г., Военен клуб Казанлък бе домакин на традиционните за Казанлък срещи, преминаващи под мотото „На баница с ... именити казанлъчани и приятели на Казанлък”. Специален гост за това 10- то юбилейно издание беше певицата Стефка Берова, която се раздаде на сцената. На събитието присъства лично кмета на Общината г-жа Галина Стоянова.

Срещите с видни общественици, хора на изкуството, изтъкнати професионалисти в своята област, родом от Казанлък или приятели на нашия град се организират от Община Казанлък и „Театър 188”.


IV- ти Национален конкурс за млади изпълнители на забавна песен „Една българска роза”

На 02.06.2012г. в рамките на Фестивала на розата - „Казанлък 2012г.”, във Военен клуб - Казанлък се проведе Национален конкурс за млади изпълнители на популярна песен „Една българска роза”. Организатори на събитието са Община Казанлък, Военен клуб - Казанлък и ОДК „Св. Иван Рилски”. Участваха 100 деца и младежи от музикални школи от цялата страна – Пловдив, Стара Загора, Казанлък, Сливен, Ямбол, Севлиево, Момчилград, Нова Загора, Габрово, Пирдоп, Свиленград, Монтана, Велико Търново и др. Жури в състав Кирил Тодоров – композитор, проф. Пламен Арабов – преподавател в АМТИИ- Пловдив и Емилия Данчева – старши експерт отдел „Култура” към Община Казанлък, определиха лауреатите след 12 часов певчески маратон.


Военен клуб - Казанлък бе домакин на церемонията по награждаването на лауреатите от IX- Национален конкурс „Приказка за розата”

Възпитаници на 110 школи по изобразително и приложно изкуство от 57 населени места в България участваха в конкурса „Приказка за розата", организиран от Община Казанлък и ОДК „Св. Иван Рилски" в рамките на Фестивала на розата, традициите и изкуствата , посветен на казанлъшката маслодайна роза.

Отличените малки таланти, състезаващи се в разделите изящно изкуство, приложно изкуство и етнография, бяха наградени от кмета на Община Казанлък Галина Стоянова и от членовете на журито.


Децата от Основно училище „Мати Болгария” в представиха драматизация на сцената на Военен клуб - гр. Казанлък

На 28.05.2012г., възпитаници на Основно училище „Мати Болгария” представиха драматизация по мотиви от приказката „Златната рибка”, на сцената на Военен клуб - Казанлък.

Представлението бе резултат на работата на учители и ученици по проекта на Министерството на образованието, младежта и науката „Да направим училището привлекателно за младите хора”. Целта на проекта е да осмисли свободното време на учениците чрез участие в извънкласни и извънучилищни дейности.

Освен младите актьори в подготовката на драматизацията се включиха ученици, изготвили костюмите и декорите за представлението.


Във Военен клуб – Казанлък тържествено бе честван 9-ти май – Ден на Европа. Организатори на събитието са Община Казанлък в партньорство с Европейски информационен център „Европа директно“.

Това е денят, белязан от велики исторически събития – края на Втората световна война и началото на единна Европа, подчерта в своето приветствие към гражданите кметът на община Казанлък Галина Стоянова.

Празникът включваше информационни щандове, работни ателиета и състезание по редене на пъзел между ученици от казанлъшки училища.

„Ода на радостта” в изпълнение на хор „Петко Стайнов” при НЧ „Искра” и концерт, изнесен от възпитаниците на 7 детски градини и 5 училища в община Казанлък, работещи по европейски проекти, зарадва казанлъчани, препълнили залата на Военен клуб - Казанлък.


На 27 март- Международния ден на театъра, Военен клуб Казанлък бе домакин на церемонията по награждаването на лауреатите от XV Национален конкурс за весела детска рисунка „Малките нашенци” и участниците в Националния конкурс за детска хумористична литературна творба „Присмехулници”, които са част от Националния празник на детските таланти „Чудомириада”, включен в програмата на „Чудомирови празници 2012г.” – гр. Казанлък.

Общо в двата конкурса се включиха деца и юноши от над 50 населени места от страната, с над 1500 творби. В конкурса за рисунка журито присъди общо 6 специални награди, 6 първи, 7 втори и 7 трети места в четири възрастови групи. В конкурса за детска хумористична творба статистиката е следната: 1 специална награда, 6 първи, 8 втори и 5 трети места. Гости на награждаването на лауреатите в препълнената зала бяха председателят на местния парламент г- н Николай Златанов, Теменужка Папазова и Диана Рамналиева - членове на фондация „Чудомир”и др.


В Деня на Тракия /26 март/ казанлъчани отбелязаха 99- та годишнина от Одринската епопея. На този ден през 1913 година Втора българска армия с блестяща акция превзема считаната до този момент за непревземаема Одринска крепост. В атаката участва и славния 23- ти Пехотен Шипченски полк. Както подчерта директорът на ИМ „Искра” Момчил Маринов, казанлъшкия полк дава най-много жертви при Одрин. За героите от 23- ти полк Константин Георгиев и Михаил Шекерджиев създават марша „Велик е нашият войник”, превърнал се по- късно в химн на Сухопътни войски.

На честването в Историческия музей присъстваха кметът на Община Казанлък Галина Стоянова и заместник кметът Петър Косев. В своето слово Стоянова подчерта, че "Нас българите винаги ще ни има защото сме потомци на славните герои от Одрин и Шипка".

Особено вълнуващ момент бе когато г- н Стефан Емануилов подари на музея бойния нож на своя баща Минко Емануилов Боев, участник в превземането на Одринската крепост.

Песенен рецитал поднесоха самодейците от дружество "Тракия", които изпълниха народни и възрожденски песни. Рецитал изнесоха и малките възпитаници на НЧ "Искра" с ръководител Мая Стоянова.

От ИМ "Искра", водени от Военния духов оркестър към 61-ва Стрямска механизирана бригада, хората направиха шествие до паметника на Падналите за родината герои в Парк „Розариум”, където бе отслужена панихида и воини от ВФ 22180- Казанлък поднесоха венци и цветя на признателност. Организатори на честването са Община Казанлък, Тракийското дружество „Кап. Петко войвода”, ИМ „Искра” и Военен клуб Казанлък.


На 26 март в изложбената зала на „Искра”4 бе открита изложба с наградените фотографии от 5-то издание на фотоконкурса „Човекът до мен“, провеждащ се в рамките на „Чудомирови празници”- Казанлък 2012г. Изложбата бе открита от кмета на Община Казанлък г- жа Галина Стоянова.

Първата награда печели Веселин Малинов от София с фотографията си озаглавена „Незначителни“. Второто място спечели Димитър Варийски също от София със снимката си „Алеко в своя свят“, а за трети журито определи кадърът „Сестрина ласка“ на друга столичанка - Светлана Бекярова. Поощрителна награда журито връчи на Албена Маркова от Варна.

Главния организатор на конкурса Бедрос Азинян си пожела следващото издание на конкурса да бъде международно. Тази година вече се сбъдна отколешната му мечта Казанлък да има свой музей на фотографията, новината на вечерта поднесе лично г – жа Стоянова, която обяви, че мястото за него вече е определено.


На 23 март във Военен клуб Казанлък се състоя традиционния Пролетен концерт на Вокална група „Ехо”. Тази година в концерта взеха участие ВГ „Севтополис” от НЧ „Искра”, ВГ „Хармония” при клуб на пенсионера Казанлък, ВГ „Акустика”- гр. София, ВГ „Бодър дух”- с. Ясеново. Съставите отново зарадваха своите почитатели с ведри планинарски песни и стари шлагери.


Стоянка Мутафова гостува на сцената на Военен клуб - Казанлък

На 7 февруари 2012г., пет дни след като навърши 90 години Стоянка Мутафова гостува на казанлъшка сцена. Залата на Военен клуб - Казанлък се оказа тясна за желаещите да видят звездата на родния театър. Както винаги Стоянка бе блестяща в завладяващата комедия „Парижки лудории“, както и партньорите и на сцената – Дидо Манчев и Жанет Йовчева.

След представлението, близо 40 минути, Мутафова раздаваше автографи на казанлъшките си почитатели.


На 21.11.2011г., с нетрадиционна изложба във Военен клуб Казанлък бе отбелязан Деня на християнското семейство. Във фоайето на клуба бяха представени ръкоделия - плетива и бродерии, ефирни покривки, салфетки и дори ръкавици изплетени от сръчни казанлъчанки, членове на патриотичните организации, по така наречената технология - на една кука. Подредените с много вкус плетива, навяваха спомени за домашен уют, красота и хармония, каквито всеки от нас свързва с детството си. Още повече, че в днешния свят на произведени по калъп украшения, все по-малко дами владеят тайната на плетенето, а това умение от задължително за всяка девойка преди, вече се превръща в рядко срещан екзотичен талант.

Поздрав към участниците в изложбата отправиха младите изпълнители от „Школа по класическа китара” към Военен клуб - Казанлък с ръководител Стефан Христов.Article | by Dr. Radut