Jump to Navigation

Мероприятия

Традиционното партньорство между Военен клуб – Казанлък и Дневен център за деца и възрастни със специални потребности, чрез тяхната „Работилница за мечти“, доведе до още една цветна и впечатляваща изложба, посветена на Великденските празници. Изложбата е подредена във фоайето на военния клуб за периода 23 април – 15 май 2021 г. и съдържа картички, апликации, декопажи, пана, рисунки върху стъкло и творби с други смесени техники. Тази година наред с ръчно изработените сувенири, изложбата предложи и един вкусен акцент – домашно приготвени мъфини от Дани - едно от децата, потребители на социалната услуга към Дневния център.


Във връзка с Националния празник на България 3 март Национален парк-музей Шипка – Бузлуджа гостува на Военен клуб – Казанлък с фотодокументалната изложба „Пътят на свободата“. Изложбата е подредена във фоайето на военния клуб от 22 февруари до 23 март 2021 г. и съдържа 21 фототабла, представящи героичните събития при защитата на Шипченския проход до подписването на Санстефанския мирен договор. Фотосите са от фонда на НПМ и представят познатите ни исторически личности и събития по достъпен и заинтригуващ начин.


За девета поредна година на 1 март 2021 г. хранещите се в Социалната кухня към Министерството на отбраната бяха закичени с мартенички за здраве и късмет, собственоръчно изработени от служителите на Военен клуб – Казанлък. Червено- белите багри донесоха пролетно настроение и много усмивки на възрастните хора. По случай Националния празник 3 март на 2.03.2021 г. беше организиран и празничен обяд за ползвателите на Социалната кухня.


По случай коледните и новогодишни празници Арт школа „Живопис“ при Военен клуб – Казанлък осъществи поредица от изложби на тема „Коледни вълшебства“.

Първата бе подредена на стъклената витрина на Общински Инфоцентър – гр. Казанлък, на 7 декември 2020 г. Последователно изложбата бе експонирана в Общинска библиотека „Искра“, МБАЛ „Д-р Стамболски“ и военния клуб.


Възпитаниците на новосъздадената детска АРТ школа „Живопис“ при Военен клуб – Казанлък с преподавател Галя Иванова вече завоюваха първите си отличия и награди от национални конкурси: От обявените от Фондация „Устойчиво развитие за България“ - гр. София бяха спечелени следните награди:

- Поощрение за Иванина Колева от Национален конкурс с международно участие „Заедно в 21 век“, с тема, посветена на 75 г. от края на Втората световна война;

- Първо място за Селин Муса, второ място за Десислава Димова и за Константина Мочева от Национален конкурс „Куба – далечна и близка“;

- Първо място за Преслава Иванова и трето място за Женя Иванова от Национален конкурс с международно участие „Зелената планета през погледа на децата“;

- Три отличия от международната детска изложба-конкурс „Децата рисуват цветята, морето, света …“, организирана от Община Поморие, Общински детски комплекс, Фондация за екологично образование в Европа и Българското движение „Син флаг“. Най-високото отличие на конкурса - Наградата на Община Поморие, извоюва Преслава Иванова, първо място спечели Женя Иванова, а второ място – Виктория Говедарова;

- Трето място спечели Виктория Говедарова от Национален конкурс „Морето не е за една ваканция“, организиран от Национален дворец на децата.


Национален парк-музей Шипка – Бузлуджа гостува на Военен клуб – Казанлък с фотодокументалната изложба „Строителите на Паметника на свободата“, посветена на 85 години от откриването на монумента. От 19 октомври до 10 ноември 2020 г. гражданите и гостите на Казанлък имаха възможността да разгледат фотосите, разказващи историята на построяването на паметника, етапите и препятствията по време на строежа, оригиналните скици и чертежи, инструментите на майстор Пеньо Бомбето, пощенски картички и откриването на Паметника. Изложбата съдържа 22 табла, от които седем са посветени на архитектите Атанас Донков, Генчо Скордев и Иван Данчов, на скулпторите Александър Андреев и Кирил Шиваров.


По повод Международния ден на възрастните хора 1-ви октомври, в периода 28 септември – 6 октомври 2020 г. във Военен клуб – Казанлък беше позициирана изложба, организирана съвместно от Дневен център за лица със специални потребности и военния клуб. Станалото традиционно изложение на изработените от потребителите на дневния център произведения - картички, апликации, декупажи, пана, рисунки върху стъкло и творби с други смесени техники, за пореден път предизвика голям интерес сред гражданите на Казанлък.


На 30 септември 2020 г. на УЦ „Тюлбе” в гр. Казанлък, по повод честването на 28-годишнината от основаването на 61-ва Стрямска механизирана бригада, бяха организирани демонстрационни стрелби. В събитието взеха участие членове на военно-патриотичните съюзи, местни организации, институции, медии. Присъстващите имаха възможност да се запознаят и да проверят точността на мерника си с различни видове стрелково оръжие, намиращо се на въоръжение в бригадата. Заместник-командирът на 61-ва бригада полк. Костадинов прие поздравителни адреси от името на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Военен клуб – Казанлък.


Град Казанлък е известен като „градът на художниците“ и съвсем естествено, в условията на епидемична обстановка в страната, основните събития във Военен клуб - Казанлък за лято 2020 г. бяха поредицата от изложби, подредени във фоайето на Клуба.

За казанлъчани месец юни е „Празник на розата“, но тази година планираните събития бяха отменени и празникът бе отбелязан доста по-скромно и семпло. Военният клуб се включи в празничния календар за месеца с тематичната изложба „Магията на розата“ на художника Румен Велев, член на СОСЗР - гр. Казанлък. Посетителите на изложбата можеха да се насладят на маслените картини на рози и розоберачи през целия месец юни.

Месец юли премина под мотото „Мoe лято“ - традиционната изложба, която се осъществява в сътрудничество между Военен клуб - Казанлък и Школа по изобразително изкуство „Живопис“ с ръководител Галя Иванова. Във фоайето на военния клуб бяха подредени 20 рисунки на деца между 7 и 18-годишна възраст, представящи лятото през цветния и нестандартен детски поглед.

През месец август бяха отбелязани 143 години от отбраната на Шипченския проход - една от най-героичните и решаващи битки по време на Руско-турската Освободителна война през 1877 - 1878 г. Боевете, които се водят от 21 до 26 август 1877 г. между защитниците на прохода и турската армия, влизат в българската история под името Шипченска епопея. За отбелязване на това историческо събитие бе открита и фотографска документална изложба “Спомен за героите“, подредена във военния клуб в сърудничество с Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ и ИМ „Искра“ - Казанлък.


Военен клуб – Казанлък отбеляза Националния празник на България 3 март с две изложби, подредени във фоайето на Военен клуб – Казанлък.

Първата изложба представи умалени модели на бойни кораби, изработени от старшина II степен Динко Костадинов от СОСЗР – Казанлък.

Като най-интересни експонати се откроиха гвардейският ракетен крайцер „Слава“, платноходът „Виктори”, линейният кораб „Мисури“.

Изложени бяха и рисунки и апликации на децата от ДДГ „Детелина“ към МО в град Казанлък, представящи Паметника на свободата на връх „Шипка“, както и сцени от живота на най-изтъкнатите ни национални герои Васил Левски и Христо Ботев.


На 2 март 2020 г. ползвателите на Социалната кухня към Министерството на отбраната в гр. Казанлък бяха закичени с мартенички за здраве и късмет, собственоръчно изработени от служителите на Военен клуб – Казанлък. Червено-белите багри донесоха пролетно настроение и много усмивки на възрастните хора.


На 5 февруари 2020 г. във фоайето на Военен клуб – Казанлък бе открита изложба, посветена на 100 години от рождението на обичаната от всички, малки и вече пораснали деца, българска писателка Леда Милева. Изложбата съдържа книги от фонда на библиотеката при военния клуб.

Леда Гео Милева (1920–2013) е автор и преводач, обществен деец и дипломат, автор на произведения за деца и дъщеря на поета Гео Милев.

Изложбата предостави възможност на гостите на военния клуб да се върнат в детството с любимата писателка и да погледнат в бъдещето с нейната мъдрост: „С културата си все още има защо да се гордеем, но дано сме достатъчно умни, та да се развиваме самобитно, а не да копираме всичко чуждо.“


На 17 декември 2019 година в препълнената зала на Военен клуб – Казанлък се проведе Коледен концерт на съставите при военния клуб - Школа за хип-хоп танци „Елс денс“ и Театрална школа „Нашенци“, с участието на приятели от Хип-хоп танцова школа - град Велико Търново, Школа за поп пеене „Орфей“ при Народно читалище „Възродена искра - 2000“, възпитаници на ОУ „Кулата“ гр. Казанлък - оркестър „Веселата тарамбука“, Магдалена Кунева - вокал и мажоретен състав.

Пищната коледна програма стартира и завърши с изпълнения на участници от Школата по хип-хоп танци „Елс денс“, които екзалтираха публиката с майсторските си изпълнения.

Водещите от Театрална школа „Нашенци“ пожелаха на участници и зрители здраве, много любов, творческо вдъхновение и успешна 2020 година.


Традиционният Коледен концерт „Ехо“ и приятели“ се състоя на 13 декември 2019 г. във Военен клуб – Казанлък.

И тази година много приятели на ВГТПП „Ехо“ уважиха и участваха в събитието: Хор „Средногорски звуци“ – град Стара Загора, ВГ „Възраждане“ – град Шипка, ВГ „Бели орхидеи“ – с. Шейново, ВГ „Бодър дух“ – с. Ясеново, ВГ „Шипка“ – гр. Пловдив и малките славейчета от Детска градина „Славейче“ – гр. Казанлък.


Детска изложба на коледни рисунки и сурвакници бе подредена на 9 декември 2019 г. във Военен клуб - Казанлък. Рисунките и сурвакниците са изработени от децата от IVА и IVБ клас на ОУ „Паисий Хилендарски“ гр. Казанлък, с класни ръководители Костадинка Тодорова и Катерина Маринова.

Всички гости на Военен клуб – Казанлък бяха посрещнати с празничния поздрав и мото на изложбата:

Сурва, весела година догодина до амина.

По Йордановден да има люта снеговита зима!

По Гергьовден из нивята дъжд да напои житата!

По Петровден благо слънце да погали всяко зрънце!

Та Кръстовден да ни свари със препълнени хамбари!

Сурва, весела година догодина до амина!


Празникът на Сухопътни войски в гарнизон Казанлък бе честван с поредица от събития: демонстративни стрелби на ГУЦ „Тюлбето“, Ден на отворени врати в района на военните формирования в Казанлък, а за културния отдих на военнослужещите се погрижи Военен клуб – Казанлък.

На 15 ноември 2019 г. военният клуб подари на военнослужещите от гарнизона два часа смях и добро настроение с най-новата комедия на Общински театър „Любомир Кабакчиев“ със заглавие „Том, Дик и Хари“.


На 11 ноември 2019 г. Военен клуб – Казанлък бе домакин на брифинг за организиране и провеждане на имитационни действия по време на ротни тактико-специални учения.

Брифингът бе проведен от подп. Росен Канатлиев, с участието на военнослужещи от военно формирование 54880 – гр. Казанлък и военно формирование 24620 – с. Свобода, като част от учебния план по тактическа подготовка на военнослужещите.


Дневен център за пълнолетни лица с увреждания и Военен клуб - Казанлък отбелязаха с изложба Международния ден на възрастните хора - 1- ви октомври 2019 г. Експозицията, подредена във фоайето на военния клуб, съдържаше картички, апликации, декопажи, пана, рисунки върху стъкло и творби с други смесени техники, изработени с много въображение от потребителите на социалната услуга в Дневния център. На откриването присъстваха заместник-кметът на Община Казанлък Лилия Цонкова, омбудсманът на Община Казанлък - Гинка Щерева, представители на военно-патриотични организации и деца от Дневен център за деца с увреждания.


Заобиколен от роднини и приятели, ветеранът от Втората световна война Христо Чукурлиев отпразнува 100-годишния си юбилей навръх Националния празник 22.09.2019 г.

Христо Чукурлиев бе дългогодишен председател на Съюза на ветераните от войните на България - Община Казанлък, забележителен общественик и родолюбец.

Председателят на Областния съвет на ветераните - гр. Стара Загора Янаки Драгов връчи на юбиляра плакет и грамота от Министерството на отбраната. Поздравителни адреси и подаръци бяха поднесени и от Община Казанлък, Съюза на ветераните от войните на България – Казанлък и Военен клуб - Казанлък.


На 3 септември 2019 г. във Военен клуб – Казанлък се проведе годишна среща на Клуб „Приятели на армията“. В срещата взеха участие командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада – бригаден генерал Деян Дешков, кметът на Община Казанлък Галина Стоянова, представители на училища и ръководители на клубове от Общините Карлово и Казанлък, ангажираните в дейността на клубовете военнослужещи и представители на СОСЗР от двата гарнизона. Обсъдени бяха още плюсовете и минусите на клубната работа от изминалата година и беше начертан план за действие за новата учебна 2019 - 2020 година.


На 18 януари 2019 г. в град Казанлък се проведоха поредица от мероприятия за отбелязване на 130-та годишнина от създаването на 23-ти пехотен Шипченски полк, известен още като „лудия полк“, участвал в превземането на Одрин. В честването взеха участие министърът на отбраната г-н Красимир Каракачанов, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада - бригаден генерал Пламен Йорданов, Иво Антонов - директор на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ към МО, кметът на гр. Казанлък г-жа Галина Стоянова, областният управител на Стара Загора г-жа Гергана Микова, членове на военно-патриотични организации, почетни граждани на града, общественици, ученици и др. Честванията започнаха с възпоменателна церемония пред паметника на падналите за родината герои в парк “Розариум“, последвана от шествие до военно формирование 22180 – Казанлък, и поднасяне на цветя пред паметната плоча на авторите на текста и музиката на бойния марш и химн на БА „Велик е нашият войник“ - казанлъчанина подпоручик Константин Георгиев и запасни редник Михаил Шекерджиев. Цветя бяха поднесени и пред паметника на 23-ти ПШП, а в района на военното формирование бе открита „Стая на воинската слава и летопис в Казанлък“. Вечерта в залата на военния клуб се състоя тържествено събрание- концерт с участието на Представителния ансамбъл на въоръжените сили на Република България. Доклад за бойният път на 23-ти ПШП изнесе Красимир Узунов - автор на историческия разказ „Каймакъ – Чаланъ“. Министърът на отбраната г-н Красимир Каракачанов награди с юбилеен медал „100 години Първа световна война“ кметът на гр. Казанлък г-жа Галина Стоянова, областният управител на гр. Стара Загора г-жа Гергана Микова, старозагорският митрополит Киприян, бригаден генерал Пламен Йорданов - командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, проф. Генчо Начев - автор на книгата „Историята на 23-ти ПШП“, и почетни граждани на гр. Казанлък. Честването на 130-годишнината от създаването на 23-ти пехотен Шипченски полк се осъществи под патронажа на кмета на Община Казанлък г-жа Галина Стоянова, по идея на СОСЗР - Казанлък. В Инициативния комитет участваха 61-ва Стрямска механизирана бригада, местните организации на Съюза на подофицерите, Съюза на ветераните от войните на България, Тракийско дружество „Капитан Петко войвода“, ИМ „Искра“, НПМ „Шипка- Бузлуджа“ и Военен клуб - Казанлък.


По случай Празника на Сухопътни войски на 15 ноември 2018 година Военен клуб – Казанлък, с подкрепата на Общински театър „Любомир Кабакчиев“, поднесоха един нестандартен поздрав за военнослужещите от гарнизон Казанлък.

Представен бе магическия спектакъл „Самодива“ - една приказка за любовта, всеотдайността и истинската смелост.

Представлението предизвика истински възторг сред военнослужещите, разкривайки им дълбоките дебри на българската душевност.Article | by Dr. Radut