Jump to Navigation

Мероприятия

На 21.12.2018 г. в Гарнизонен военен стол в град Пловдив беше организиран празничен обяд за хранещите се в Социалната кухня към Министерство на отбраната, по случай настъпващите Коледни и Новогодишни празници.

Членовете на военно-патриотичните съюзи бяха изненадани с празнично меню, сладки, баница с късмети и музикална програма с коледни песни от малките ранопойчета от Детска вокална формация „Омайниче” към Военен клуб – Пловдив.


Възстановка на тържественото посрещане на Патриарха на българската литература – Иван Вазов, през ноември 1920 година беше представена на 6 ноември 2018 година на входа на Военен клуб – Пловдив.

Тържественото шествие беше водено от Представителния духов оркестър на Военновъздушните сили и импровизирана кавалерия от военнослужещи и любители. Гражданите на Пловдив аплодираха кортежа, докато той преминава по улица „Станционна” (сега „Иван Вазов”), като пресъздадоха по напълно автентичен начин вълнението на посрещачи и журналисти в онова далечно време.

Градската управа по това време удостоява писателя със званието „Почетен гражданин на Пловдив”.

Думите на писателя в речта му пред военния клуб: „Тоя духовен подем най-много, ако не всецяло, се дължи именно на Пловдив, на неговото просветено общество, на пловдивската великолепна природа, която ме въодушевляваше...”, запазват актуалността си и днес и са преход към предстоящите събития на града, избран за Европейската столица на културата през 2019 година.


На 26.09.2018 г. във Военен клуб Пловдив се проведе трудова борса по проект „Готови за работа”, организирана от Дирекция „Бюро по труда – Пловдив” ( ДБТ).

Борсата беше открита от директора на ДБТ Пловдив – г-жа Иванка Власева, която направи пред присъстващите кратка презентация на проекта. Бяха предоставени материали, информиращи за обявените свободни работни места към момента в бюрото.

Госпожа Христина Бойчева – EURES асистент от ДБТ Пловдив, представи EURES мрежата и възможностите за работа в чужбина в страните от ЕС.

Всеки работодател презентира накратко дейността на фирмата и предлаганите към момента позиции, след което в свободен формат участниците проведоха индивидуални разговори с избраните от тях фирми.

В трудовата борса взеха участие 18 работодатели. Бяха обявени 255 свободни работни места за длъжностите монтажници, машинни оператори, оператори в център за обаждания, работник-сглобяване на детайли, шивачи, окачествители и др.

Трудовата борса беше посетена от 146 младежи.


Под мотото „Вече възродихме една славна традиция, нека да я утвърдим!” премина тържественото мероприятие, във връзка с честване на 4-ти юли - празник на Гарнизон Пловдив. Празнично шествие на представителни блокове на военни формирования от Гарнизон Пловдив премина по пешеходната зона от бул. „6-ти септември“ до площад „Централен”. След поднасяне на венци и цветя пред паметника на военнослужещите, доблестно изпълнили войнския си дълг, в Театралния салон на Военен клуб Пловдив се проведе тържествено събрание-концерт, което откри началникът на Гарнизон Пловдив и командир на бригада „Специални сили” – бригаден генерал Явор Матеев. Последва кратка историческа справка от академик Георги Марков. Гости на мероприятието бяха министърът на отбраната – г-н Красимир Каракачанов, Областният управител на Пловдив - г-н Здравко Димитров, командири на военни формирования, председатели на военно-патриотични съюзи и сдружения със сфера на дейност в сигурността и отбраната и много гости. В празничния концерт взеха участие художествени състави при военния клуб. Мероприятието завърши с тържествена проверка /заря/ на площад „Централен” в гр. Пловдив.


За поредна година във Военен клуб Пловдив се проведе тържествен концерт по случай един от най-хубавите празници - 6-ти май - Ден на храбростта и празник на Българската армия.

Членове на военно-патриотични съюзи, военнослужещи и гости отдадоха заслужена почит на героите, борещи се и дали живота си за свободата, обединението и независимостта на България.


На 1 март 2018 г. във Военен клуб Пловдив се състоя празничен концерт, посветен на Националния празник на България – 3-ти март, организиран за членовете на военно-патриотичните съюзи.

Денят на Освобождението на България от османско иго беше отбелязан с тържествено слово от почетния председател на СОСЗР – г-н Сотир Докторов, който откри концерта и изрази своята благодарност и признателност към всички родолюбиви българи, които отдават почит пред паметта на загиналите за свободата на Отечеството ни.


Тържествено отбелязване на 3-ти март – Национален празник на Република България, събра ученици от град Пловдив в Театралния салон на Военен клуб Пловдив.

Фрагменти от „Записки по българските въстания” от Захари Стоянов и „Епопея на забравените” от Иван Вазов приковаха вниманието на публиката, която съпреживя с вълнение спомена за великите ни възрожденски дейци и завещаните ни от тях ценности, поднесени с много драматизъм от актьора Димитър Марков, който смислово противопостави сакрално и профанно време, за да завърши със самоопределението на личността в стихотворението „Аз съм българче”, като протест срещу духовната забрава и незнание.


На 17.01.2018 г. в Театралния салон на Военен клуб Пловдив се проведе Трудова борса, организирана от Агенцията по заетостта, за набиране на сезонни селскостопански работници в Португалия. Компанията е със седалище Алентейо, Португалия и е част от Американската група Reiter Affiliated Companies, притежаваща клонове в САЩ, Мексико, Португалия и Мароко. За прибиране на реколтата компанията се нуждае от допълнителен брой работници, част от които набира и от България.

Интервютата за сезонни селскостопански работници в Португалия се проведоха от представители на компанията и на Агенцията по заетостта. Явиха се общо 100 кандидати от областите Пловдив, Благоевград, Хасково и Бургас.


На 19 декември 2017 година в Театралния салон на Военен клуб Пловдив, по инициатива на полковник Иван Маламов – командир на 110-ти Логистичен полк, беше организиран Офицерски бал на военно формирование 46690 – Пловдив.

Идеята за провеждането на такова мероприятие кореспондира с факта, че военният клуб в град Пловдив е открит на елегантен офицерски бал в Новогодишната нощ през 1908 срещу 1909 година.

Спазвайки протокола и реставрирайки атмосферата на празничното събитие, балът беше открит от най-старшия офицер с виенски валс.

В празничния концерт взеха участие художествени състави при Военен клуб Пловдив, Представителният духов оркестър на ВВС и Представителният ансамбъл на Въоръжените сили.

Капитан Камен Тодоров – заместник-командир на рота от в. ф. 52760, беше избран за офицер на годината. Наградени бяха и много други военнослужещи за постигнати високи резултати в служебната им дейност.

Събитието предизвика неповторими емоции сред офицерите и техните съпруги, като присъстващите изразиха надежда балът да постави началото на една традиция.


Тържествено мероприятие и концерт по случай 18-ти октомври – Празник на военния парашутист и военно формирование 32990 – Пловдив се проведе в Театралния салон на Военен клуб Пловдив.

Гости на мероприятието бяха заместник-началникът на отбраната - вицеадмирал Емил Евтимов, командирът на Трета авиационна база Граф Игнатиево - бригаден генерал Иван Лалов, председатели на военно-патриотични съюзи и сдружения със сфера на дейност в сигурността и отбраната и много гости, които имаха удоволствието да присъстват на награждаването на военнослужещи за проявени заслуги в трудната им и отговорна професия в редовете на Българската армия.


На 5-ти октомври 2017 г. във Военен клуб Пловдив се проведе Младежка трудова борса. От екипът на Бюрото по труда Пловдив бяха поканени и взеха участие 25 работодатели – крупни фирми от различни сфери на икономиката. Интересът към борсата бе голям – повече от 120 младежи имаха възможност да открият своя подходящ работодател. На срещата бяха обявени 144 свободни работни места.

Директорът на ДБТ – Пловдив, г-жа Иванка Власева, представи целта и възможностите, които предоставя срещата. За нерегистрираните младежи бе важно да научат за услугите, които предлагат поделенията на Агенцията по заетостта за максимално бързото им устройване на пазара на труда и/или получаване на квалификация чрез обучение. Старши експерт Ваня Виранева запозна търсещите работа и работодателите с актуалните проекти и с мрежата EURES.

Всеки работодател представи дейността на фирмата и свободните към момента позиции, след което в свободен формат участниците проведоха индивидуални разговори с избраните от тях фирми.


Тържествено мероприятие във връзка с честване на 17 години от формиране на 110-ти Логистичен полк – гр. Пловдив се състоя в Театралния салон на Военен клуб Пловдив.

В празничния концерт взеха участие Представителният духов оркестър на ВВС и творчески състави при военния клуб.


На 22 август 2017 г. във Военен клуб – Пловдив беше представен военно-документалният филм „Видях как пясъкът гори”, посветен на 60-та годишнина на Зенитно-ракетните войски.

Интересът на членовете на военно-патриотичните съюзи бе провокиран от кадрите, илюстриращи ежедневието на българските военнослужещи, както и от трудностите, които преодоляват, изпълнявайки отговорната си професия.


На 31 май 2017 г. във Военен клуб – гр. Пловдив се проведе мероприятие, във връзка с тържественото връчване на знамето на учреденото дружество към СОСЗР на ЖП войски.

Представителен караул от военнослужещи от 68-ма бригада „Специални сили” беше построен пред паметника на Гюро Михайлов и военнослужещи от резерва и запаса поднесоха цветя и венци в знак на признателност и уважение към загиналите във войните военнослужещи от ЖП войски.

Знамето беше осветено от отец Апостол, съгласно каноните на Българската православна църква и под звуците на Представителния духов оркестър на ВВС, тържествено връчено от началника на Гарнизон Пловдив – бригаден генерал Явор Матеев, с пожелание да се пази чисто и неопетнено и да се носи с гордост.

Почетният председател на Общинския съвет на СОСЗР - полк. Сотир Докторов, разказа за символа и историята на бойното знаме на Съюза.

Гости на мероприятието бяха м-р Иван Омайски – председател на дружеството на СОСЗР – София, зам.-председателят на общинското ръководство - подп. Димитър Калдиев и председателят на дружеството на жепейците – м-р Веселин Станев.

Мероприятието завърши с прожекция на два документални филма за Българските ЖП войски.


Военнослужещи от 68-ма бригада „Специални сили” присъстваха на 11.05.2017 г. на представянето на литературното творчество на писатели, отразяващи ежедневието на българския войник и участието му в мисии зад граница.

Мероприятието беше организирано от Военен клуб – гр. Пловдив, съвместно с литературен клуб „Прометей” и военно-патриотичните съюзи.

Интерпретацията на документалната литература предизвика оживена дискусия между авторите на претворената реалност и военнослужещите, реално участвали в мисии, които споделиха своите преживявания.


На 24.02.2017 г. във Военен клуб – гр. Пловдив Сдружение „Джордж С. Маршал” – България отбеляза 20-та годишнина от кандидатстването на България за членство в НАТО с дискусия на тема: „20 години принос на НАТО за регионалната сигурност в Югоизточна Европа и Черноморския регион: Перспективата на България за възможностите и предизвикателствата по пътя напред”.

Събитието бе организирано съвместно с дирекция „Публична дипломация” на НАТО, Министерство на отбраната на Република България, Посолството на САЩ в България, фондация „Конрад Аденауер” в България.

Участниците в дискусията наблегнаха на важността за непрекъснато подобряване на способностите на страните членки, както и на необходимостта от постоянни инвестиции в сферата на сигурността.

В панелната дискусия взеха участие г-н Любомир Пеев – служебен заместник-министър на отбраната на Република България, г-н Стоян Сталев – минитър на външните работи на Република България в периода февруари – май 1997 г., г-н Робърт Пшчел – представител от Главната квартира на НАТО и доскорошен директор на информационния офис на НАТО в Москва, полк. Джеймс Кроухърст – аташе по отбраната на САЩ в България, и г-н Торстен Гайслер – ръководител на фондация „Конрад Аденауер” в България, както и представител на студентската общност в България. Модератор на събитието беше доц. д-р Велизар Шаламанов – служебен министър на отбраната на Република България в периода август – ноември 2014 г.


Творчески формации от Военен клуб – гр. Пловдив взеха участие в инициативата за благотворителен коледен базар „Ангелска ЧУДОтворница“, организирана на 18.12.2016 г. от Сдружение на жените военнослужещи в Централен военен клуб – София.

Музикалните изпълнения и детските усмивки на малките певци от Вокална формация „Омайниче” изпълниха залата с коледно настроение, искреност и доброта.


На 13.12.2016 г. във Военен клуб – гр. Пловдив се проведе тържествено мероприятие, във връзка с отбелязване на 110 години от създаването на Съюза на запасните офицери.

В празничния концерт взеха участие Представителният духов оркестър на Военновъздушните сили, Представителният ансамбъл на Въоръжените сили, творчески състави при военния клуб и малките гвардейчета от Целодневна детска градина „Мая” в гр. Пловдив.


На 17.11.2016 г. в Театралния салон на Военен клуб – гр. Пловдив се състоя тържествено отбелязване на Празника на Сухопътни войски /19.11./. Тематичен доклад, посветен на историята на Сухопътни войски и 131 г. от Сръбско-българската война, изнесе о. з. полк. Петър Ненков – военен историк и заместник-председател на Областния съвет на СОСЗР.

Мероприятието завърши с Празничен концерт с участието на художествени състави и школи към военния клуб.

14-годишната Мартина Жекова – дъщеря на майор Христо Жеков и капитан Илияна Жекова, спечели аплодисментите на военнослужещите от 68-ма бригада „Специални сили” и всички присъстващи в залата.


Празникът на Военновъздушните сили – 16 октомври и Денят на военния парашутист – 18 октомври, бяха отбелязани на 17.10.2016 г. с тържествени мероприятия във Военен клуб – гр. Пловдив.

Военнослужещи от в. ф. 32990 – Пловдив направиха демонстрации на техники от ръкопашния бой и изложиха въоръжение и снаряжение на площад «Централен» пред военния клуб. Беше отслужен благодарствен молебен и поднасяне на венци пред паметника на военнослужещите, доблестно изпълнили войнския си дълг.

След тържествения строй на военнослужещите от «Специалните сили», приветствия и награждавания, мероприятието завърши с Празничен концерт на Ансамбъла на Въоръжените сили и Представителния духов оркестър на Военновъздушните сили. 


Младежка трудова борса се проведе на 18.10.2016 г. в Театралния салон на Военен клуб – гр. Пловдив. Борсата бе открита от директора на Дирекция “Бюро по труда – Пловдив” – г-жа Иванка Власева.

Присъстващите бяха запознати с начините за търсене на работа и възможностите за обявяване на свободни работни места чрез ЕURES мрежата.

Участие в събитието взеха представители на центрове за професионално обучение и запознаха търсещите работа лица с курсовете за квалификация и преквалификация, които организират.


За втора поредна година Фолклорен танцов ансамбъл “Хоро” при Военен клуб – гр. Пловдив взе участие във Втория национален фолклорен фестивал за любителски групи за народни танци от военните клубове при ИА „Военни клубове и военно-почивно дело” – “Хоро край лазурния бряг” в гр. Бургас.

Танцовите изпълнения на самодейните групи от военните клубове в страната дадоха възможност на жителите и гостите на града да се запознаят с фолклорното наследство на България и да се насладят на автентичните хора от различните етнографски области.


В седмицата на официалното откриване на литературния фестивал “Пловдив чете 2016” във Военен клуб – гр. Пловдив се състоя представяне на стихосбирката на Бойка Галева “Бисерни излияния”.

Мероприятието беше открито с кратка музикална програма от “Школа по класическо пеене” към военния клуб. Членове на военно-патриотичните съюзи и гражданство имаха възможност да се докоснат до емоционалното разкриване на душевните вълнения и духовните търсения на пловдивската поетеса.


Книгата „Казано и премълчано” на генерал Михо Михов и полковник от запаса Веселин Стоянов бе представена във Военен клуб – гр. Пловдив пред членове на военно-патриотичните съюзи и много граждани.

Мероприятието се проведе по инициатива на Общинския съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в гр. Пловдив.


Военен клуб – гр. Пловдив беше домакин на тържественото отбелязване на Деня на логистичните органи в Българската армия и професионален празник на военно формирование 46690 – гр. Пловдив.

Военнослужещите от 110-ти логистичен полк и техните гости от Сухопътни войски имаха удоволствието да се докоснат до прекрасните изпълнения, поднесени като музикален поздрав от Представителния ансамбъл на Въоръжените сили и малките гвардейци от Целодневна детска градина „Мая” в гр. Пловдив.


Кулинарна изложба, по повод 8-ми март - Международен ден на жената, организира Военен клуб – гр. Пловдив, съвместно с местните организации на военно-патриотичните съюзи и творческите формации към клуба.


Литературна вечер, посветена на обесването на Васил Левски, беше организирана от служители във Военен клуб – гр. Пловдив на 18.02.2016 г.

Преклонение пред делото на Апостола на свободата отдадоха членове на военно-патриотичните съюзи, гости от Общински комитет „Васил Левски” в град Пловдив и родолюбивото гражданство.

Паметната дата в българската история беше почетена с кратка литературно-музикална програма, включваща стихове за Левски и патриотични песни в изпълнение на вокално-инструментален ансамбъл „Здравец” към Клуба.


Регионален конкурс за любителско творчество „Парад на талантите“ се проведе на 12.11.2015 г. в Театралния салон на Военен клуб – гр. Пловдив. Той се реализира по проект на „Сдружение на жените военнослужещи“, финансиран от Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“ по Национална програма „Родолюбие“.

Събитието бе открито от Представителния ансамбъл на Военновъздушните сили, с диригент капитан Михаил Младенов. В състезанието се включиха множество участници от различни възрастови групи и творчески формации.

Конкурсът е част от Национален фестивал на армейското творчество, който ще завърши на 16.12.2015 г. с галаконцерт на лауреатите в Концертна зала на Централен военен клуб - гр. София.


Изложба от експонати, включващи пилотско летателно оборудване и авиационни прибори във връзка с реализирания проект на Фондация „Български Военновъздушни сили” - „100 години българско самолетостроене”, по Национална програма „Родолюбие”, беше представена в зала № 4 във Военен клуб - Пловдив.

Експонатите предизвикаха голям интерес сред ученици от професионални гимназии в града, студенти, членове на военно-патриотични съюзи и гражданство.


Специализирана младежка трудова борса се проведе във Военен клуб – гр. Пловдив, на която бяха предоставени материали, информиращи за обявените свободни работни места към момента в Дирекция „Бюро по труда – Пловдив”, областта и региона, както и работни места в EURES мрежата. Борсата бе открита от г-жа Мария Мановска - и. д. директор на Дирекция „Бюро по труда – Пловдив”. Тя представи изпълнението на НП Европейска гаранция за младежта и в частност проект „Нова възможност за младежка заетост” и бъдещи проекти по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” за обучение на младежи.

На откриването на борсата присъстваха представители на Военно окръжие – Пловдив и 24 работодатели. Бяха обявени 254 свободни работни места. Трудовата борса посетиха над 121 търсещи работа младежи.


Малките първокласници от пловдивските училища получиха подарък в първия учебен ден - разделители за книги, създадени от Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“, които са изработени в рамките на Национална кампания „Родолюбие“. Целта на кампанията е държавните символи и основните исторически събития да достигнат до всички първокласници, възпитавайки у тях чувство за национална гордост и родолюбие.

До първокласниците беше изпратен и поздравителен адрес от изпълнителния директор на Агенцията – г-н Валентин Гагашев, с пожелание, прекрачвайки училищния праг и влизайки в света на знанието, да помнят славното историческо минало, химна на Република България и символите на нашето знаме.


По традиция и тази година, на 6-ти септември, Военен клуб – гр. Пловдив ще бъде домакин, предоставяйки площадката пред сградата и външната фасадна тераса на втория етаж за драматизация, включваща възстановка на историческите събития от 6-ти септември 1885 г. – Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Провеждането на тържествените мероприятия, организирани съвместно с община Пловдив и комитет „Родолюбие”, са незабравима атракция за пловдивчани, реставрираща историческото минало, приобщавайки подрастващите и гражданството в преклонение пред героичното минало на народа ни.


Представянето на „реплика” в реални размери на първия български самолет – “Йорданов - 1”, беше показана на 08.08.2015 г. във военно формирование 32040 – Крумово. Конструирането на самолета се реализира по проект на Фондация „Български военновъздушни сили“ - гр. Пловдив със средства по Национална програма „Родолюбие”, която се осъществява от Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело”.

Проектът е свързан с отбелязването на 100-годишнината от построяването на първия български самолет от конструктора Асен Йорданов.

„Йорданов-1” е с параметри 8 метра дължина и 10 метра разперенoност на крилото. Той е двуместен, с мощност 100 конски сили. Максималната му скорост е 85 км/час и достига височина 500 метра за 8 минути.

Тъй като липсва запазена скица, самолетът е конструиран по снимки от Александър Мариносян.

Мероприятието остави незабравими емоционални преживявания за всички посетители на Mузея на авиацията на летище Крумово.


Пресконференция във връзка със стартирането на проект по национална програма „Родолюбие”, която се осъществява от Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело”, се състоя на 27.07.2015 г. във Военен клуб – гр. Пловдив.

Във връзка с една от специфичните цели на подпрограма 1: Национални инициативи и кампании „Военно-патриотично възпитание” за подкрепа на дейности, свързани с популяризиране и отбелязване на дати, събития и личности в българската история, беше представен проектът на Фондация „Български Военновъздушни сили” - „100 години българско самолетостроене”.

Основна стратегическа цел на проекта е широката гражданска общественост да бъде информирана за 100-годишнината от построяването на първия български самолет – “Йорданов-1” и неговия създател.

Тази идея ще намери своята практическа реализация чрез изграждането на „реплика” в реални размери на първия български самолет - “Йорданов-1”, която ще бъде предоставена на музея на авиацията в Крумово и ще може да бъде видяна от всички посетители на музея.

Председателят на Фондация „Български Военновъздушни сили” – ген. о. р. Спас Спасов представи целите на проекта пред представители на местни и национални медии, а ръководителят на проекта – доц. Инж. Стоян Аврамов, направи кратка мултимедийна презентация със снимков материал за визията и конструирането на самолета.

Проектът предизвика голям интерес сред широката гражданска общественост и беше отразен в новините по Нова телевизия, Пловдивска обществена телевизия, в-к „Марица” и др.


12-та Световна танцова олимпиада в столицата на Русия – гр. Москва се проведе от 30.04. до 10.05.2015 г. В мероприятието се включиха повече от 20 000 участници от 50 държави. България беше представена от танцьори на Военен клуб – гр. Пловдив. В историята и разпределението на призовите места за Световна Купа WADA и за Купа Русия, повече от достойно се представиха българските национални шампиони Василена Шопова и Виктор Алеков от балет „Ера” към военния клуб, които завоюваха двойна световна титла за България.


13 години на сцената на Военен клуб – гр. Пловдив отпразнува на 19.04.2015 г. Модерен балет „Електра”. Танцовата формация на военния клуб, с художествен ръководител Маргарита Веселинова, участва в много мероприятия и събития в страната и в чужбина. Публиката възторжено аплодира прекрасните изпълнения на танцьорите от двете възрастови групи, съчетани с атрактивни костюми и светлинни ефекти.


15-годишен юбилей от създаването си отпразнува във Военен клуб – гр. Пловдив военно формирование 44220 – Пловдив.

С пожелания за много успехи, професионална реализация и житейско удовлетворение школите и художествените състави от военния клуб изнесоха празничен концерт по случай юбилея на формированието.

В музикалната програма взеха участие клуб по спортни танци „Парадайс Данс”, балет „Ера”, модерен балет „Електра”, младежка вокална формация „Омайниче”, професионална танцова формация „Етноритъм”, танцово-театрална трупа „101 далматинци”, Стефани Илиева и др.

Военнослужещите имаха удоволствието да се докоснат до автентичната музикална палитра на българския фолклор, до богатството от латиноамерикански ритми и музикални фрагменти, поднесени от участниците в празничния концерт.


Среща-разговор на ученици от езиковите гимназии „Пловдив” и „Иван Вазов” с участници във Втората световна война се проведе във Военен клуб – гр. Пловдив. Младите хора станаха съпричастни на вълненията и спомените на Меранза Стоилова, Борис Гърнев и Генко Челибаков, които преживяха отново ужасите, изпитали по време на войната.

Председателят на Областния управителен съвет на Съюза на ветераните от войните на България в Пловдив - майор от запаса инж. Атанас Хаджиев, пожела на учениците да бъдат здрави, да помнят разказите на ветераните и да обичат България.


Тържественото откриване на традиционния ски лагер за децата на загиналите военнослужещи, който се проведе от 16 до 21.03.2015 г. в хотел „Хармония” в к.к. Пампорово, бе съпроводено с празнична програма, с участието на гайдарите от фамилия Илчеви, танцьорите от фолклорна формация „Зареница” и брейк клуб „Sleepwalkings”.

Участниците в лагера посетиха Националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка, най-голямата ски фабрика в Европа, намираща се в Чепеларе, и единствените не само в България, но и на Балканския полуостров Музей на ските и Музей на Родопския карст в гр. Чепеларе.

Краткият концерт в Националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка показа разнообразните умения на децата, които учат там. Участниците в лагера се запознаха с различните музикални инструменти и отблизо се докоснаха до автентичния български фолклор, а на следващия ден, с типичното родопско гостоприемство, бяха посрещнати от директора на най-голямата ски фабрика в Европа „Амер спорт” в гр.Чепеларе.


И тази година Военен клуб Пловдив ще се включи в тържествените мероприятия по повод 6-ти септември – Ден на Съединението на България и Празник на град Пловдив.

От 16.00 часа на 06.09.2014 г. Духов оркестър Пловдив ще изнесе празничен концерт пред военния клуб.

От 19.00 часа пред Военен клуб Пловдив, комитет „Родолюбие” ще представи възстановка на историческите събития от 6-ти септември 1885 г. – Съединението на Княжество България и Източна Румелия.


„Образът на НАТО днес” беше мотото на тържественото мероприятие, което се проведе на 6 април 2014 г. във Военен клуб – Пловдив, по случай 10 години от приемането на Република България в НАТО. Празникът беше отбелязан с тематичен доклад, изнесен пред членовете на военно-патриотичните съюзи и родолюбивото гражданство и поздравителен концерт на Детска вокална формация „Омайниче” към Военен клуб – Пловдив.


Тържествено мероприятие по случай победата при Одрин, победата на Втора Българска армия и Деня на Тракия се проведе във Военен клуб – Пловдив на 26 март 2014 г.

Паметните исторически събития бяха отбелязани с тържествени слова от председатели на ръководствата на СОСЗР, заместник-областни управители на град Пловдив, началника на гарнизон Пловдив, бивши командири на Втора Българска армия и военнослужещи от резерва, които бяха наградени с грамоти и книги за достойна служба и висок професионализъм.

Мероприятието завърши с празничен концерт с участието на състави при Военен клуб – Пловдив и Ансамбъл „Тракия”.


Тържествено честване на 136 години от Освобождението на град Пловдив от османско иго беше организирано и отбелязано във Военен клуб – Пловдив. Програмата включваше тематичен доклад, изнесен от подп. о.р. д-р Петър Ненков, поетичен рецитал с творби на поета Людмил Попов и музикален поздрав от професионална танцова формация „Етноритъм” и клуб по фолклорни изкуства „Родопа”.


"С песен и обич творим добро"

Конкурс за детско-юношеско творчество "С песен и обич творим добро" организира Военен клуб – Пловдив, съвместно с Детска вокална формация „Омайниче” в периода 18 до 20 октомври 2013 година. Конкурсът събра музикални таланти от цялата страна.


По случай 13 години от създаването на 110-ти логистичен полк в гр. Пловдив на 1 октомври 2013 г., във Военен клуб – Пловдив, се проведе тържествено мероприятие Литературно-музикална програма бе представена от художествените състави при военния клуб.


На 17 юли 2013 година, във Военен клуб – Пловдив се проведе среща с писателката Галина Златарева и представяне на новата и книга, посветена на Васил Левски – "Заблуди и истини". Книгата бе представена от писателя Марин Кадиев.


На 27.06.2013 г., в Театралния салон на Военен клуб - Пловдив, се проведе Трудова борса, организирана от Агенцията по заетостта, съвместно с Бюро по труда „Пловдив”, Военно окръжие и Военен клуб – Пловдив.

На борсата присъстваха 22 фирми, които предложиха свободни работни места на военнослужещи, членове на техни семейства и безработни млади хора, регистрирани в бюрата по труда в град Пловдив.


На 15.05.2013 г. в Театралния салон на Военен клуб – Пловдив, беше представена книгата на Георги Кременаров “11 Сливенски пехотен полк по пътя на безсмъртието 1885-1945 г.”. Това е втората книга на автора, след издадената през 2011 г. “10-и Родопски пехотен полк и войните за национално обединение на България”.


На 28 февруари 2013г., в Гарнизонен военен клуб гр. Пловдив се проведе тържествено събрание-концерт, посветено на 1-ви март – Празник на логистичното осигуряване в Българската армия и на 3-ти март – Национален празник на Република България.

Гости на тържеството бяха военнослужещи и цивилни служители от 110-ти логистичен полк гр. Пловдив, представители на военно-патриотичните съюзи. Поздравителен концерт изнесе Ансамбъла на Българската армия.


Петър Ненков представи в Пловдивския военен клуб новата си книга „Със стремци в мир и в бой”

На 3 декември 2012 г., във Военен клуб – Пловдив, беше представена книгата на подполковник от резерва Петър Ненков „Със стремци в мир и в бой”. Организатор на литературното събитие беше Военен клуб – Пловдив, с подкрепата и съдействието на Пловдивския инициативен комитет за честване на 100 години от Балканската война и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва - Пловдив.


ІX МЕЖДУНАРОДЕН ФИЛМОВ ФЕСТИВАЛ „БАЛФЕСТ”

ИЗКУСТВО – ДА! НАСИЛИЕ И ТЕРОРИЗЪМ – НЕ!

Това е девизът на МФФ „Балфест”, който се състоя от 19.10. до 21.10.2012г. във Военен клуб – Пловдив. Представени бяха документални филми, ТВ-репортажи и художествени филми от 21 страни.

В конкурсната програма бяха включени 36 продукции, а в информационната – 65. Една значителна част от филмите в тазгодишната конкурсна програма на ”Балфест”, впечатлиха с изобилието от реконструкция на събитията от 20-ти век.

Организатор на фестивала е Фондация „Помогни на нуждещите се”, съвместно със служители на ВК - Пловдив


Тържествено честване на 100-годишнината от Балканската война и 105 години от създаването на Втора българска армия беше отбелязано на 08.10.2012 г. във Военен клуб – Пловдив. На площад „Централен” в гр. Пловдив, бе открита фотоизложба: „Балканската война през погледа на пловдивските фотографи“.

Граждани и представители на военно-патриотичните съюзи поднесоха венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните.

В Театралния салон на Военен клуб – Пловдив, беше изнесен концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили.

На площада пред военния клуб, се проведе тържествената вечерна проверка–заря. Строят на военнослужещите от военните формирования на пловдивския гарнизон прие началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов. Слово произнесе областният управител Здравко Димитров.


Военен клуб – Пловдив извърши техническо осигуряване на тържествена церемония по посрещане на 22-ия български контингент, завърнал се от участие в мисия

На 08.08.2012г., президентът на Република България Росен Плевнелиев посрещна на тържествена церемония в Пловдив 22-ия български контингент, който се завърна от участие в мисията на международните сили ISAF в Афганистан. Церемонията се състоя в 10.00 часа на площад „Централен" пред Гарнизонния военен клуб в Пловдив.

„Вие давате пример за достойна служба. Дойдох, за да засвидетелствам своята признателност към вас – българските воини, завърнали се от международната мисия в Афганистан. Вие, уважаеми бойци и командири, изпълнихте с чест поставените ви задачи и след шест месеца на риск и напрежение, с пълен състав се завръщате на родна земя”. Така започна словото си президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев.

На церемонията присъстваха заместник-министърът на отбраната Валентин Радев, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев, представители на областното и общинското ръководство на Пловдив, близки и роднини на миротворците.


Трудова Борса

На 20. 06. 2012 г., от 10.00 часа, във Военен клуб в град Пловдив, се проведе Трудова борса, организирана от Бюро по труда „Пловдив” и Военно окръжие - Пловдив с подкрепата и съдействието на Военен клуб - Пловдив.

На борсата присъстваха 6 фирми работодатели и трудови посредници към бюрото по труда, 7 обучаващи организации и Центрове за професионално обучение, 108 души, от които 61 военнослужещи и членове на техни семейства и 47 безработни млади хора.

Беше направено мултимедийно отразяване на Трудовата борса от Българска национална телевизия – Пловдив и Пловдивска обществена телевизия.


Представяне на книгата „Под сянката на промените и закона” на генерал-лейтенант от резерва Кирил Цветков, във Военен клуб – Пловдив

Ако си решил да станеш офицер, нека да бъде за цял живот, за да не тежиш на системата. Думите са на генерал-лейтенант от резерва Кирил Цветков при представянето на книгата му „Под сянката на промените и пагона” във Военен клуб – Пловдив. Изданието е изпъстрено с много факти, снимки и размисли, и е интересно не само за военния читател. За книгата говориха генерал-майор от резерва Кольо Бъчваров, полковникът от запаса Сотир Докторов и водещата Надя Петрова. Бившият началник на ГлЩ на Сухопътните войски пише завладяващо и явно няма да спре до тук. Амбициран е да подготви редица други произведения, посветени на нашата военна история. Едно от тях е вече готово – „Алманах на Сухопътните войски в България”. И с тези свои книги генерал-лейтенант Цветков показва, че си остава военен за цял живот.


„Вечер на Родината” и представяне на книгата „Свидетелствам под клетва” на Дянко Марков във Военен клуб - Пловдив

На 14.05.2012 г., в Театралния салон на Военен клуб - Пловдив беше организирана, съвместно със СВВНВУ, ШЗО и РВГ „Вечер на родината”, на която беше представена книгата на Дянко Марков „Свидетелствам под клетва”.

Вечерта на Родината бе открита с прекрасните изпълнения на децата от ДВФ „Омайниче” при Военен клуб – Пловдив, с худ. Ръководител Таня Орманова.

С книгата си Свидетелствам под клетва”, Дянко Марков събра над 100 свои почитатели и членове на Съюза на Възпитаниците на Негово Величество училища, ШЗО и РВГ. В емоционално експозе авторът разказа за себе си, като остави впечатление сред публиката в залата с познания, ерудиция и дар слово на полемист и истински защитник на автентичния български национализъм.

Последваха изказвания и поздравления. Авторът бе награден с почетен знак - медал „За хората с добри сърца” от г-н Георги Найденов – изпълнителен директор на фондация „Помогни на нуждаещите се”.

На финала, под звуците на „Велик е нашият войник”, прозвуча поетичен поздравителен адрес към г-н Марков, от името на членове на СВНВУ, ИЗО и РВГ.


Военен клуб – Пловдив отбеляза 134 години от Освобождението на града

Образът за едно историческо събитие се съхранява в паметта на поколенията, отдали му нужната почит и уважение от дистанцията на времето. Пловдивчани успяват да запазят спомена за руския капитан Бураго, като всяка година на 16 януари, се прекланят пред неговия подвиг, увековечавайки героизма на последната битка от Руско-турската освободителна война, след която Пловдив осъмва свободен.

Образът за едно историческо събитие се съхранява в паметта на поколенията, отдали му нужната почит и уважение от дистанцията на времето. Пловдивчани успяват да запазят спомена за руския капитан Бураго, като всяка година на 16 януари, се прекланят пред неговия подвиг, увековечавайки героизма на последната битка от Руско-турската освободителна война, след която Пловдив осъмва свободен.

„Александър Петрович Бураго е роден през 1853 г. Завършва Николаевското кавалерийско училище в Санкт Петербург. През 1876 г. е произведен в офицерски чин и при обявяването на Руско-турската война участва в сформирането на българското опълчение.

Вечерта на 15 януари 1878 година храбрият Александър Бураго с отряд от 63-ма конници драгуни влиза в Пловдив, за да разузнае разположението на многохилядната армия на Сюлейман паша. Руският капитан не се задоволява с изпълнението на тази задача и на своя глава инсценира мощно настъпление. Викове “ура” и непрекъсната стрелба раздират нощта. Турците са обзети от паника и отстъпват в безредие. Така капитан Бураго, подпомогнат от българи, и по-късно от пристигнали подкрепления, изтласква противника далече от града, спасява го от опожаряване и взима мерки за запазване на реда до идването на по-големи руски части.

На 16 януари след полунощ руският капитан докладва за освобождението на Пловдив. В 10 часа същия ден в града влиза главнокомандващият генерал Гурко, тържествено посрещнат от населението пред руското вицеконсулство. Освобождението на Пловдив всъщност е и последната военна операция в Руско-турската освободителна война.”


Представяне на книгата на д-р Боньо Бонев

 

На 21.11.2011г., в Театралния салон на Военен клуб – Пловдив, от 17.30 часа, беше представена книгата на д-р Боньо Бонев – „Полковник Иван Бонев герой в служба на дълга”.

Мероприятието беше организирано с подкрепата и съдействието на Община Пловдив, Военен клуб – Пловдив, Съюз на възпитаниците на Военните на Негово Величество училища, Школа за запасни офицери и Родолюбивото войнство и граждажство, Общество “Градус Ад Парнасум” и Фондация „Помогни на нуждаещите се” .

Поздрав към гостите отправи Вокално-инструментален ансамбъл „Здравец” към Военен клуб – Пловдив с диригент Стоян Марев.

Книгата беше представена от литературния критик Марин Кадиев. Сред гостите бяха Председателят на Съюза на възпитаниците на Военните на Негово Величество училища, Школа за запасни офицери и Родолюбивото войнство и граждажство – инж. полк. о.р. Никола Рухчев, Атанас Илиев – кап. о.р. ІІ ранг далечно плаване, Иво Антонов – главен експерт в МО и др.Article | by Dr. Radut