Jump to Navigation

Мероприятия

На 7 юни 2024 г. в Театралния салон на Военен клуб – Пловдив се проведе тържествено мероприятие по случай награждаването на първенците за индивидуално творчество и колективни състезания в 14-то издание на националния проект „Народните будители и Аз“. Мероприятието беше открито от Военния духов оркестър на Съвместното командване на специалните операции. Присъстваха представители на Министерство на образованието, ученици, родители и гости.


На 09.05.2024 г. в Театралния салон на Военен клуб – Пловдив бе представен балетният спектакъл „Лешникотрошачката“ по музика на Пьотр Илич Чайковски. Новият творчески продукт, създаден и поднесен от танцовите школи към клуба по повод Международния ден на балета, е част от инициативите на военния клуб по Кампания 2024 на ИА ВКВПД за развитие на културно-художествената и военно-патриотичната дейност под мотото „Знание! Памет! Вдъхновение!“. Реализирането на възпитателни цели и популяризирането дейността и възможностите на военния клуб като културна институция са в основата на набелязаните инициативи за 2024 година. С поставянето на акцент върху балетното изкуство, което е възвишено, изящно в синкретичността си и богато на красиви възприятия и емоционалност, изпълнено от деца за деца и възрастни, се осъществява един от основните ангажименти на всеки военен клуб, а именно да възпитава в добродетелите и естетическите ценности на здравото общество. Професионалното танцово изпълнение на талантите от „Ера-балет“ и танцова школа „Виктори“ покори аудиторията със своята артистичност, с феерията от емоции и красота, която струеше от сцената, и с вдъхновението, което завладя всички присъстващи. Младите танцьори бяха бурно аплодирани и получиха цветя и поздравления от въодушевената публика.


На 9 май 2024 г. в Театралния салон на Военен клуб – Пловдив се състоя прожекция на филма „Разкази за Кербала – Атентатът“ на Военния телевизионен канал, пред военнослужещи от военни формирования от Гарнизон Пловдив. Представяне на филма направи неговият сценарист и режисьор – Николай Чадаров, който сподели пред присъстващите идеята за създаването му. След прожекцията режисьорът и операторът – Петър Георгиев, останаха на разположение за въпроси и дискусия по темата.


Прожекция на филма „Разкази за Кербала“ на Военния телевизионен канал се състоя на 18 април 2024 г. във Военен клуб – Пловдив, пред ученици от 12-ти клас от езиковата гимназия в гр. Пловдив. След прожекцията, учениците бяха запознати с дейностите на Клуба като културна институция и възможността да се включат в творческите формации, които осъществяват репетиционна дейност в него. На част от участниците от английската гимназия бяха връчени грамоти от името на военния клуб за иновативни проекти в културната сфера.


От 1 до 7 април 2024 г. във фоайето на Военен клуб – Пловдив беше позиционирана фотоизложба “Война vs. Живот“, организирана от Информационния център на Министерство на отбраната. Посетена бе от военнослужещи, членове на техните семейства и граждани, а на 5 април 2024 г. в Театралния салон на Клуба се състоя прожекция на филма „Писма от войната. Писмо 1 – Пулсът на Украйна“ на Военния телевизионен канал.


Дискусионна кръгла маса на тема: „20 години от присъединяването на България към НАТО – един от основните приоритети на българската външна политика в края на 20 век“ се състоя на 29 март 2024 г. във Военен клуб - Пловдив. Мероприятието беше организирано от Управителния съвет на Съюза на офицерите от резерва „Атлантик“, съвместно с военния клуб, и беше открито от директора на Териториална дирекция – Пловдив г-н Йовчо Дандаров. Последва изказване на ген.-майор Явор Матеев – командир на Съвместното командване на силите и началник на Гарнизон Пловдив, след което председателят на СОР „Атлантик“ – о. р. полк. Вилис Цуров, изнесе кратък доклад по въпроси, свързани с хронологията на важните събития от присъединителния процес към Алианса, членството на Република България в НАТО и развитието на съюзното сътрудничество. Прожектирани бяха документалният филм „Ползата от съвременни проекти и съоръжения“ и филми на Военния телевизионен канал за НАТО, съвременните отбранителни системи и участие на български контингент в мисия зад граница. Мероптиятието завърши с дискусия по поставените въпроси. Присъстваха резервисти, военнослужещи, граждани, служители от Общинската администрация на град Пловдив и ТД – Пловдив.


На 7 март 2024 г. в Театралния салон на Военен клуб – Пловдив се състоя представяне на театралния спектакъл „Спасителят” пред ученици от осем пловдивски училища, организиран от местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните при район „Централен” в града. Темата за наркотиците и последиците от употребата им бе представена въздействащо на учениците със средствата на изкуството. След края на спектакъла се проведе разговор с актьора Ивайло Захариев, който мотивира младежите да следват смело мечтите си, като посланието към тях бе: „Животът е толкова хубав, колкото му позволим да бъде!”


Мероприятие, посветено на 151 години от обесването на Васил Левски, се проведе на 19 февруари 2024 г. в Театралния салон на Военен клуб – Пловдив. След тематична лекция за живота и революционната дейност на Апостола последва кратка викторина с въпроси и музикални изпълнения на участници от творчески формации към военния клуб, които танцуваха по музика на творбата „Хубава си, моя горо...“ от Любен Каравелов и други патриотични песни.


На 29.11.2023 г. в Театралния салон на Военен клуб-Пловдив се проведе тържествено мероприятие във връзка с организиран конкурс за написване на есе на тема: „Знай своя род и език!“ Събитието бе заключително по Кампания 2023 за развитието на културно-художествената и военно-патриотичната дейност във военните клубове под мотото „Моята България! Моят град – град на...“

Петнадесет ученици от ОУ „Душо Хаджидеков“ бяха номинирани в различни категории: за „най-оригинален стил“, за „най-добра патриотична творба“, за „асоциативно мислене“ и за „най-млад участник“. Авторите на отличените съчинения получиха грамоти от ВК-Пловдив, за най-добрата творба наградата бе юбилейна значка с логото на Агенцията. След награждаването учениците изнесоха кратък рецитал по фрагменти от произведения на Христо Ботев, Иван Вазов, Никола Вапцаров, Христо Смирненски и др.

Организираната инициатива от военния клуб реализира възпитателни цели и популяризира дейността на тази социокултурна институция с родолюбива мисия, поставяйки акцента върху непреходната актуалност на въпроса за самоопределението на личността като част от общност на споделени ценности, пазени и развивани чрез задълбочено познаване на историческото минало.


На 8 ноември 2023 г. в Театралния салон на Военен клуб – Пловдив се състоя представяне на книгата на Георги Кременаров „Сенки и лица от Десети пехотен Родопски полк“. Авторът сам направи анотация на книгата си, като увлекателно разказа за мотивите, накарали го да пише за историята на Десети пехотен полк и за идеите си да популяризира забравени личности като Михаил Кремен, Въло Радев и други известни лица и обикновени хора, свързали живота си с полка и оставили своя отпечатък в българската история. След представянето авторът отговори на въпросите на аудиторията и раздаде автографи.


На 26 октомври 2023 г. в Театралния салон на Военен клуб – Пловдив се състоя празничен концерт, организиран от ръководството на СОР „Атлантик“, във връзка с провеждането на годишен конгрес на Българската национална комисия по военна история. В мероприятието взеха участие Духовият оркестър на Съвместното командване на специалните операции и малките гвардейчета от мажоретен състав при Детска градина „Мая“ в гр. Пловдив.


На 23 октомври 2023 г. в Театралния салон на Военен клуб – Пловдив се състоя празничен концерт по случай 15-годишния юбилей на ДДГ „Кокиче“ към МО в гр. Пловдив. Празникът откри директорът на градината – г-жа Павлина Стефанова, която направи кратка презентация на дейността на детското заведение от създаването му и благодари за оказаната подкрепа от страна на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело“, на родители и военнослужещи от военните формирования в Гарнизон Пловдив. Приветствия и поздравителни адреси поднесоха г-жа Ралица Гроздева – зам.-изпълнителен директор на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело“ и ген.-майор Явор Матеев – командир на Съвместното командване на специалните операции. На тържеството присъстваха г-жа Филка Кутлева – главен директор на ГД ВПДВК, г-жа Ралица Цветкова – началник на отдел ВКСД, командири на военни формирования, директори на детски градини, военнослужещи, родители и гости, които имаха удоволствието да се потопят в детския свят от усмивки, песни и танци и аплодираха с вълнение малките възпитаници от ДДГ „Кокиче“, които оставиха в сърцата им незабравими мигове на искрена доброта и празнично настроение.


На 5 октомври 2023 г. във Военен клуб – Пловдив се проведе Трудова борса, организирана от Дирекция „Бюро по труда Пловдив”. Събитието откри г-жа Иванка Власева – директор на ДБТ Пловдив, която приветства с добре дошли присъстващите работодатели и търсещите работа лица. В речта си, г-жа Власева подчерта основната цел на организираната трудова борса, а именно възможността търсещи работа лица да се срещнат и осъществят директен контакт с водещи работодатели от гр. Пловдив, както и да получат информация за атрактивни възможности за работа и кариерно развитие в града. Беше отбелязана и ролята на региона, превърнал се в икономически център на най-голямата индустриална зона в страната. Присъстващите работодатели представиха накратко дейността, мисията и визията на компаниите, които представляват, както и свободните към момента работни позиции, а търсещите работа лица бяха приканени да се запознаят и проведат разговори с евентуалните си бъдещи работодатели. На събитието взеха участие 13 работодатели, бяха обявени 50 свободни работни места, присъстваха около 162 търсещи работа лица с различно образование и професионални квалификации. Дирекция „Бюро по труда Пловдив” благодари на служителите от Военен клуб - Пловдив, които за поредна година оказаха съдействие за осъществяването на трудовата борса.


На 1 юни 2023 г. в Театралния салон на Военен клуб – Пловдив се състоя тържествено мероприятие по случай отбелязване на 20 години от създаването на военно формирование 54270 – Пловдив.

Командирът на формированието подполковник Тодор Митров организира брифинг и представи историята на военното формирование, след което последва награждаване и раздаване на награди – плакети на военнослужещи, цивилни служители и ветерани, служили във в. ф. 54270.

Тържество завърши с музикално-артистична програма с участието на школи и състави към Военен клуб – Пловдив.


На 22 май 2023 г. пред Военен клуб – Пловдив се състоя празничен концерт по случай 24-ти май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Творчески формации към военния клуб показаха своите танцови умения пред родители и пловдивската общественост. Много аплодисменти спечелиха участниците от „Ера-балет“ и танцова школа „Виктори“ – носители на Купа „ЕВРОПА“ от 6-то издание на European Grand Dance Cup, което се проведе в гр. Констанца, Румъния.


На 26 април 2023 г. в Театралния салон на Военен клуб – Пловдив се състоя представяне на книгата „Империята на пошлостта“ от Кънчо Кожухаров. Анотацията направи председателят на Управителния съвет на Съюза на офицерите от резерва „Атлантик“ – о. з. полк. Вилис Цуров. Авторът Кънчо Кожухаров е член на Съюза на българските писатели и на Съюза на българските журналисти, който има публикувани в периодични издания над 40 есета и къси разкази, както и участия в „Телевизионен референдум“ по Канал 1. Той запозна аудиторията с идеята за създаването на книгата си и засегна някои от мотивите за написването ѝ, свързани с анализ и интерпретация на исторически събития. Мероприятието завърши с въпроси и дискусия по интерпретираните исторически факти.


На 10.04.2023 г. в Театралния салон на Военен клуб – Пловдив се състоя презентация на стихосбирките на о. р. полк. Стойко Георгиев „Полет“ и „Прекъснат полет“. Представянето на автора направи о. р. полк. Светозар Асенов, който разказа за службата на Стойко Георгиев като офицер от военната авиация в продължение на повече от 30 години. Последва рецитал на избрани от поета стихове, част от които той сам прочете пред аудиторията, като завърши с думите, че е щастлив от възможноста да прави това, за което е мечтаел. С Чудомировски злободневен и актуален хумор прозвучаха много творби с политическа амбивалентна насоченост, които намериха своя ярък обществен резонанс сред въпросите на присъстващите. Гост на мероприятието беше министърът на отбраната Димитър Стоянов, военнослужещи от „Корпус Тактическа авиация“ – Пловдив, приятели и пенсионирани военнослужещи от военно-патриотични организации. Авторът благодари на Военен клуб – Пловдив за подкрепата при организирането на мероприятието и подари на всички присъстващи стихосбирки с автограф.


На 7 април 2023 г. пред Военен клуб – Пловдив беше представена пътуваща изложба на българските Военновъздушните сили „110 години българска бойна авиация”. Експозицията беше открита от командира на 24-та авиационна база Крумово – бригаден генерал Димитър Иванов. На мероприятието присъстваха заместник-кметът по „Култура, археология и туризъм“ на община Пловдив – г-н Пламен Панов, председателят на Фондация „Български ВВС“ и последният командир на „Командване на Военновъздушните сили“ в град Пловдив - бригаден генерал Спас Спасов, подп. Любомир Славов от авиационна база Граф Ифнатиево и много военнослужещи от авиобазите и военните формирования от Гарнизона. Изложбата съдържа 60 платна, които отразяват историята и съвремието на българските Военновъздушни сили. Представителният духов оркестър на ВВС изпълни за първи път пред пловдивската публика химна на Военновъздушните сили. Жителите и гостите на града ще могат да посетят изложбата в периода от 7 до 21 април 2023 г. и да се насладят на впечатляващи авиационни кадри.


На 17 март 2023 г. в Театралния салон на Военен клуб – Пловдив се състоя представяне на книгата на доц. д-р Петър Ненков „Там, където другите не могат! Една история, написана с кръв и героизъм.“ Анотацията на книгата и представянето на автора направи о. з. полк. Васил Томов. Описаното в книгата, отразяващо факти от професионалното ежедневие на военнослужещите, предизвика голям интерес сред присъстващите, които с вълнение слушаха за историята на създаването и развитието на специалните части в Българската армия. На мероприятието присъстваха началникът на Гарнизон Пловдив – ген.-майор Явор Матеев, военнослужещи от Силите за специални операции и членове на военно-патриотични съюзи.


На 13.03.2023 г. в Театралния салон на Военен клуб-Пловдив се състоя ОТКРИТ УРОК ПО РОДОЛЮБИЕ в рамките на Кампания за развитието на културно-художествената и военно-патриотична дейност във военните клубове през 2023 г. под мотото „Моята България! Моят град – град на…“. Откритият урок на тема „110 години от Одринската операция – Втора българска армия атакува Одринската крепост“, включващ експозиция на униформи с живи манекени, оръжия от Балканската война и кратка лектория за събитието, бе организиран от Военен клуб-Пловдив с подкрепата и съдействието на Комитет „Родолюбие“. На урока присъстваха ученици от 12-ти клас с профил „История“ от Езикова гимназия „Пловдив“ с преподаватели Мария Богатева, Анна-Мария Сурчева и Ноеми Доникян. По покана на ВК-Пловдив в урока участваха Иво Николов, Петко Георгиев, Ралина Камжалова, Сава Купарев, Тодор Близнаков и Веселин Трифонов – членове на Комитет „Родолюбие“, които бяха облечени в автентични униформи от Балканската война, разказаха интересни исторически факти и направиха показ на оръжия от сцената на Театралния салон. Използваният иновативен подход да се разказва за историческо събитие чрез художественото му проектиране на сцена с актьорска игра, фрагментарна възстановка и демонстрация на оръжия и униформи създаде впечатляваща атмосфера, предизвика силно емоционално преживяване у присъстващите ученици и провокира размисъл сред тях за смисъла на човешката саможертва в името на съхраняването на родовата памет. В края на урока учениците с подобаващо оживление се включиха в кратката викторина и бяха наградени с книги за своите знания. Организираният интерактивен урок реализира възпитателни цели и популяризира дейността и възможностите на Военен клуб-Пловдив като културна институция, поставяйки акцента върху непреходната актуалност на въпроса за самоопределението на личността, за необходимостта от съхраняване на националното самосъзнание и развиване чрез задълбочено познаване на историческото минало на чувство за национална гордост у младите хора.


На 16 януари от 18:00 часа в Театралния салон на Военен клуб – Пловдив се състоя празничен концерт, организиран от ръководството на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, по повод 135 години от създаването на ЖП войски. Участие взеха хор „Орфей“ с диригент Виолета Ковачева и ученици от СУ „Любен Каравелов“ в град Пловдив.


На 19 декември 2022 г. в Театралния салон на Военен клуб – Пловдив беше прожектиран филмът „Отдаден на авиацията“ от поредицата филми за изтъкнати български военни пилоти. Аудиторията се запозна с военната биография и професионалния опит на Никола Кокилев – офицер от Царската армия и пилот от Военновъздушните сили. След прожекцията родители и гости преживяха вълнуващи моменти с изпълненията на младите певци от клуб „Звезда“ с преподавател Теодора Сталева, които пяха коледни песни. За поредна година от творческата формация излиза по една „звезда“, участвала в телевизионни формати. Многократни аплодисменти събра Иван Иванов, участник в миналогодишния формат на „Гласът на България“, който покори слушателите с песен на Елвис Пресли. Мероприятието завърши с коледна песен, припева на която беше раздаден на лист на всеки присъстващ, за да запее заедно с певците от сцената и да бъде съпричастен на доброто и светлото, озаряващо душите на хората във вълшебната магия на Коледните празници.


На 15 декември 2022 г. в Театралния салон на Военен клуб – Пловдив се състоя прожекция на филма „Бриз 22“ като част от инициативата „Военните клубове за Българската Коледа“ в подкрепа на инициативата „Българската Коледа“ на Президента на Република България. Това е първата благотворителна прожекция на един от филмите с военно-патриотична и историческа тематика, с която военният клуб откри мероприятието. Събитието продължи с Коледен концерт на танцова школа „Ера-балет“ и танцова школа „Виктори“. В салона беше поставена дарителска кутия за набиране на финансови средства, които да бъдат внесени по сметка на Инициативата.


На 24 ноември от 18:00 часа в Театралния салон на Военен клуб – Пловдив се състоя празничен концерт с участието на творчески формации към Военен клуб – Пловдив. Танцьори от клуб по спортни танци „Парадайс данс“, „Ера-балет“ и танцова школа „Виктори“ демонстрираха пред развълнуваната публика своите умения в различни по стил и народност танци, а младите певци Стоян Миндов и Георги Иванов от клуб „Звезда“ бяха многократно аплодирани от родители и гости.


Денят на народните будители беше тържествено отбелязан на 01.11.2022 г. пред Военен клуб – Пловдив. Мероприятието е във връзка с инициативата на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело” за реализиране на дейности, свързани с развитието на културно-художественото и военно-патриотично направление във военните клубове, и е под мотото: „Моят град, град на тепетата, преоткриван от съвременни будители“. Честването бе организирано съвместно с военно формирование 32990 – Пловдив, Комитет „Родолюбие“ и Община Пловдив. Началникът на Гарнизон Пловдив – генерал-майор Явор Матеев, произнесе тържествено слово, в което изрази своето възхищение и преклонение пред труда и ентусиазма на съвременните будители. Ученици и учители от пловдивски училища бяха поздравени за постигнатите високи успехи в сферата на образованието. Тържественото събитие завърши с кратка музикална програма в изпълнение на талантливи деца от училища в град Пловдив.


За поредна година Театралният салон във Военен клуб – Пловдив събра развълнувани родители и гости на традиционния юбилеен концерт „С песен и обич творим добро“ на Детска вокална формация „Омайниче“. Талантливите изпълнители изнесоха на 28 октомври 2022 г. музикален спектакъл по филмова музика и доставиха незабравими моменти и емоции на присъстващите в залата.


На 27 октомври 2022 г. в Театралния салон на Военен клуб – Пловдив се проведе тържествено мероприятие във връзка с инициативата на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело“ за реализиране на дейности, свързани с развитието на културно-художественото и военно-патриотично направление във военните клубове, под мотото: „Моят град е град на поети, родени да летят“. Директорът на „Музей на авиацията“ – Крумово Радка Банялиева представи книгата „Принудително кацане“ от Петър Захариев Кожухаров, в която авторът разказва за живота си като военен авиатор. След кратката анотация о.з. полк. Дончо Дончев – радиоинженер, служил в Сухопътни войски и ВВС, сподели пред аудиторията свои лични впечатления за идейното послание на книгата. О.з. полк. Георги Кутянов – авиатор и бивш преподавател във Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в гр. Долна Митрополия, разказа увлекателно за трудния и изпълнен с ежедневни предизвикателства живот на летеца, а Десислава Еленова – преподавател в СУ в град Пловдив, емоционално рецитира послание от опълченеца Кънчо Михов. На мероприятието присъстваха о.з. генерал-майор Иван Парапунов – бивш командир на Корпус „Тактическа авиация“ – Пловдив, представители на Фондация „Български военновъздушни сили“ и Българско астронавтическо дружество – Пловдив, военнослужещи, членове на военно-патриотични съюзи и гости. Мероприятието завърши с музикално изпълнение на роял от Школа по класическо пеене към Военен клуб – Пловдив.


На 6 октомври 2022 г. във Военен клуб – Пловдив се проведе обща трудова борса, организирана от Дирекция „Бюро по труда“ – Пловдив. Борсата откри Иванка Власева – директор на Бюрото, която приветства присъстващите работодатели и търсещите работа лица и представи накратко целите на събитието. Oрганизираната трудова борса даде възможност да се осъществи директен контакт между работодатели и търсещите работа, с цел реализирането им на пазара на труда. Присъстващите работодатели представиха накратко дейността на фирмите си и свободните към момента позиции, след което в свободен формат участниците проведоха индивидуални разговори с избраните от тях работодатели. Дирекция „Бюро по труда“ – Пловдив отправи благодарност към военния клуб като домакин на събитието, който за поредна година съдейства за осъществяването на трудовата борса.


На 20 септември 2022 г. във Военен клуб – Пловдив се състоя тържествена церемония по награждаване на о. р. полковник Румен Минчев – последния командир на Щаба на Втора армия (в. ф. 22100 – Пловдив) по случай 70-годишния му юбилей. Той бе награден с плакет, грамота и поздравителен адрес от министъра на отбраната, връчен му лично от началника на политическия кабинет – полк. Владко Владов, който поздрави командира на в. ф. 22100 за всеотдайната му служба в редовете на Българската армия и доказаните му професионални качества като военнослужещ. Мероприятието завърши с химна на Република България в изпълнение на Представителния духов оркестър на Военновъздушните сили.


На 17 септември 2022 г. Военен клуб – Пловдив беше домакин и съорганизатор на благотворителна инициатива, организирана съвместно с председателя на Общинската организация на СОСЗР – о. р. майор Веселин Станев, за набиране на средства за лечение на военнослужещ от Съвместното командване на специалните операции. Много фолклорни формации от град Пловдив и областта показаха своите танцови умения пред военния клуб и направиха съпричастни гражданите и гостите, които дадоха своя принос за подпомагане на лечението на военнослужещия от в. ф. 32990 – Пловдив.


На 17.06.2022 г. в Театралния салон на Военен клуб – Пловдив бяха изнесени две театрални постановки, посветени на 150 години от рождението на Антон Страшимиров. Изявата е част от одобрените за подкрепа от ИА „Военни клубове и военно-почивно дело“ инициативи на военните клубове по темата: „Моя страна, моя България“. Първият спектакъл „Памет“ започна в 14:00 часа с участието на актьори от театър „Гранде арт“ от град София – ученици от класа на актрисата Цветана Манева, и представи пред ученици от училища в град Пловдив съчетание на театрално-поставена поезия, придружена от акапелни изпълнения на български народни песни, пластически етюди, атрактивна сценография и автентично фолклорно облекло. Младата аудитория беше впечатлена от талантливите 20-годишни актьори, вдъхновявани и от гласа на своята учителка Цветана Манева, който звучеше на запис между отделните драматургични изпълнения. В представление от 18:00 часа „срещу тях се изправиха“ студентите от класа по актьорско майсторство на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Те представиха актуални и злободневни теми чрез драматизация на фрагменти от комедията „Свекърва“ и малко известните, повлияни от символизма, творби на Антон Страшимиров „Ревека“ и „Към слънцето“. Публиката аплодира студентите, които макар и първокурсници, поднесоха с много емоция и амбиция един толкова сложен за драматизация автор като Антон Страшимиров и доставиха естетическа наслада при досега с непреходните нравствени ценности, претворени в художествените му произведения. Патриотичната инициатива беше отразена от вестник „Марица”, „Трафик нюз” и други електронни медии, които рекламираха възможностите на Военен клуб – Пловдив като културна институция за осъществяване на различни културно-художествени събития.


На 20 май 2022 г. пред Военен клуб – Пловдив беше изнесена музикална програма във връзка с отбелязването на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Младите танцьори от клуб по спортни танци „Парадайс данс“ с преподавател Гергана Жекова и от модерен балет „Електра“ с ръководител Маргарита Веселинова показаха танцовите си умения пред родители и гости. Обучаемите от клуб „Звезда“ с преподавател Теодора Сталева приковаха вниманието на преминаващите граждани с професионалните си поп изпълнения, получили национални награди в успешни представяния в телевизионни формати за таланти. По този вълнуващ начин Военен клуб – Пловдив презентира пред обществеността на град Пловдив културно-художествената дейност на част от формациите си в края на творческия сезон 2021/2022 г.


На 19 май 2022 г. в зала №7 във Военен клуб – Пловдив се проведе поетичен рецитал във връзка с тържествено отбелязване на 24-ти май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Ученици от английската езикова гимназия „Иван Вазов“ в град Пловдив прочетоха авторски произведения – поетични и прозаични творби, свързани с различни национални празници и фолклорни обичаи. Младите таланти бяха наградени с грамоти от директора на Териториална дирекция – Пловдив – г-н Йовчо Дандаров.


Тържествено отбелязване на 144-та годишнина от Освобождението на България се състоя на 3 март 2022 г. в гр. Пловдив, с участието на фолклорен клуб „Хоро“ при Военен клуб – Пловдив и членове на СОСЗР. По повод Националния празник на Република България беше изнесен доклад от о. з. полк. Петър Ненков. Присъстващите поднесоха цветя на паметната плоча на загиналите финландски, руски и украински войници за националната свобода и независимост на българите. Военен клуб – Пловдив оказа съдействие на в. ф. 46690 – Пловдив при осъществяване на благотворителна инициатива, свързана с организиране на пролетен базар от изработени от военнослужещи мартеници, кошници с хартиени цветя и предмети за 8-ми март, за подпомагане децата на загинал военнослужещ от 110-и логистичен полк.


През месец октомври 2021 г. във Военен клуб – Пловдив бяха открити кът с портрети на архитект Никола Лазаров – създател на архитектурния проект на пловдивския военен клуб, на генерал Никола Иванов – командващ на Втора Българска армия и картинна изложба на Велислава Пежгорска – военнослужещ от Представителния духов оркестър на ВВС. Изложбата на Велислава Пежгорска беше открита на 18 октомври 2021 г. във фоайето на военния клуб. Авторката беше представена с кратък анонс, включващ биографични данни и творчески изяви на художничката. Велислава Пежгорска завършва „Педагогика на обучението по музика” и магистратура със специалност „Кларинет” в „Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство” в гр. Пловдив. Тя започва службата си в Българската армия през 2004 година, а от 2007 г. е оркестрант в Представителния духов оркестър на ВВС. Има 3 самостоятелни изложби – живопис и участия в съвместни изложби с други автори като член на „Дружеството на Пловдивските художници“, а от 2020 г. е и член на Съюза на българските художници.


На 6 октомври 2021 г. във Военен клуб – Пловдив се проведе специализирана младежка трудова борса. Борсата беше открита от началника на отдел „Услуги по заетостта” на Дирекция „Регионална служба по заетостта” Пловдив - г-н Николай Димитров, който приветства присъстващите работодатели и търсещи работа лица, и представи целите на събитието. Всеки работодател представи накратко дейността на фирмата и свободните към момента позиции, след което в свободен формат участниците проведоха индивидуални разговори с избраните от тях работодатели.


По традиция на 6-ти септември пред Военен клуб – Пловдив всяка година се провеждат възстановките на историческите събития от 1885 година. И тази година от терасата на военния клуб бяха пресъздадени част от славните моменти по случай 134-та годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Инициативата е на комитет „Родолюбие“ с председател Веселин Петков. Драматизацията на фрагменти от историята представи свалянето на генерал-губернатора Гаврил Кръстевич от власт, извеждането му от конака, качването му на файтона и напускането на града, съпровождан от Недялка Шилева, Чардафон с Голямоконарската чета. Автентичността на носиите и униформите допринесе за художествената реставрация на отминалите събития, които акцентираха върху обединението на България като важен приоритет и мечтана развръзка за българския народ.


На 25 юни 2021 г. във Военен клуб – Пловдив беше представена книгата „Размисли“ на летеца поет о. з. майор Рангел Тасков. Рангел Тасков е роден през 1947 година в с. Бяга, Пазарджишко. Завършва ВНВВУ „Георги Бенковски“ през 1970 г. като летец пилот. Работи в системата на Военновъздушното училище – Долна Митрополия. Лети в 11-та учебна авиобаза – Щръклево, 12-та учебна авиобаза – Каменец, ВВВУ „Г. Бенковски“ като летец инструктор, преподавател и инструктор на тренажор до 2008 година. В книгата са отпечатани избрани стихове от пет негови стихосбирки. Публикувана е и проза със заглавие „МиГ-ове от миналото“, които са една лична изповед на летеца, пролетял във въздуха над 1500 часа.


Денят на детето – 1 юни беше тържествено отбелязан с празнична музикална програма, организирана от Военен клуб – Пловдив с подкрепата и съдействието на Пловдивска обществена телевизия. Развълнуваните и талантливи деца демонстрираха своите музикални и танцови умения пред родители и граждани на Пловдив, предавайки на всички присъстващи усмивки, доброта и весело настроение.


На 27 май 2021 г. във Военен клуб – Пловдив се проведе тържествено мероприятие във връзка с отбелязване на 70 години от създаването на 25-та авиобаза Чешнегирово. На мероприятието присъстваха командирът на ВВС – генерал-майор Димитър Петров, командири на военни формирования в Гарнизон Пловдив, военнослужещи, резервисти и гости. Актьорът и водещ на събитието Златко Павлов направи анотация на книгата „70 години 25-та авиобаза Чешнегирово“ от Пейчо Пейчев, след което авторът лично сподели пред аудиторията идеята за създаването на творбата си и отговори на зададените му въпроси. О. р. ген.-майор Иван Парапунов представи книгата „Аз служих в 25 ИБАП“ от Слави Павлов. По време на службата си първокласният летец от 25-ти авиополк Слави Цветанов Павлов в кратки разкази описва своя живот, но не успява да издаде планираната книга, която е издадена посмъртно по идея на о. р. ген. Спас Спасов, председател на Фондация „Български Военновъздушни сили“. Във фоайето на клуба беше позиционирана изложба с поредица картинни импресии: „Земя и небе“ с автор о. р. ст. лейтенант Бисер Бойчев, служил в 25 ИБАП с посвещение: „На всички, които са отдали младост, сили и енергия за българските ВВС и тези, чийто живот е бил свързан с 25 ИБАП, на пилотите, които рискувайки живота си, не са се завърнали при своите съпруги, деца, любими, роднини, колеги и приятели... Но завинаги са останали в Небето и сърцата на любимите хора!“ Вълнуващата вечер продължи с документален филм за живота и дейността на военнослужещите от авиобазата и кратка музикална програма с участието на изпълнители от творчески формации към Военен клуб – Пловдив.


На 26 март 2021 г. пред Военен клуб – Пловдив се проведе мероприятие във връзка с отбелязване на победата на Българската армия при Одрин, Деня на Втора Българска армия и Деня на Тракия, съвместно с членове на военно-патриотичните съюзи. О. р. полк. Минчев изнесе кратко слово за сраженията на Втора Българска армия и професионалните умения в приложените тактически ходове при превземането на Одрин – 1912-1913г., направени от генерал Никола Иванов – първият командващ Втора Българска армия. Присъстващите споделиха разказани от техни родители и родственици случки и спомени, илюстриращи вълнуващи моменти от далечните исторически събития. Поснесени бяха цветя на паметника на Гуро Михайлов до военния клуб.


На 20 март 2021 г. пред Военен клуб - Пловдив беше изнесена камерна музикална програма „Добре дошла, Пролет!” с участието на Модерен балет „Електра” и Клуб „Звезда”. Мероприятието беше организирано от военния клуб с подкрепата и съдействието на Пловдивска обществена телевизия. Децата от творческите формации към клуба показаха своите танцови умения и певчески таланти пред родителите и гражданите на Пловдив, които аплодираха изявите им с радост и възхищение.


Тържествено отбелязване на 143-та годишнина от Освобождението на България се състоя на 2 март 2021 г. пред Военен клуб – Пловдив. Националният празник на Република България – 3-ти март беше отбелязан с доклад, съвместно със СОСЗР и с ученици от училища и професионални гимназии в града. Младежи поднесоха цветя на паметната плоча пред военния клуб в памет на загиналите финландски войници и офицери в Руско-Турската война (1877 - 1878 г.) за национална свобода и независимост на българите.


На 1 март 2021 г. в Социалната кухня на МО в град Пловдив беше отбелязана българската традиция – посрещане на Баба Марта, във връзка с фолклорния обичай – символ на пролетта, носеща здраве и плодородие в началото на новия цикъл в природата. Хранещите се членове на военно-патриотични съюзи бяха закичени с мартеници от името на Военен клуб – Пловдив с пожелание за здраве и дълголетие.


На 19 октомври 2020 г. на площада пред Военен клуб – Пловдив за втора поредна година се проведе националната комуникационно-информационна кампания „Бъди войник” на Министерство на отбраната. Ученици, младежи и граждани на Пловдив имаха възможността да разгледат статичен показ на военна техника, въоръжение и специално оборудване на Военновъздушните сили, Съвместното командване на специалните операции, Сухопътните войски и Военна полиция. В небето над военния клуб последваха демонстрации на вертолетите Бел-206, Ми-24, „Кугър” и самолетите „Спартан”, Ан-2 и Миг-29, пилотирани от военнослужещи от авиационните бази 32040 – Крумово и 28000 – Граф Игнатиево. Демонстрации на техники по стрелба със симулационни боеприпаси и военни ръкопашни техники изпълниха военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции. Много аплодисменти получиха парашутистите, приземявайки се на площада пред въодушевените зрители. Присъстваха кметът на град Пловдив, генерали, командири на военни формирования, военнослужещи и гости. Мероприятието беше закрито с концерт на Представителния духов оркестър на ВВС.


На 7 октомври 2020 г. във Военен клуб – Пловдив се проведе специализираната младежка трудова борса по проект „Готови за работа”, която беше открита от директора на Дирекция „Бюро по труда Пловдив” г-жа Иванка Власева. Направена беше презентация на проекта и бяха представени услугите на Бюрото по труда, които са безплатни за всички клиенти. Всеки работодател представи накратко дейността на фирмата и свободните към момента позиции, след което в свободен формат, но съобразено със Заповедта на здравния министър за необходимата дистанция, участниците проведоха индивидуални разговори с избраните от тях работодатели. В трудовата борса взеха участие 13 работодатели. Обявени бяха 133 свободни работни места. 151 търсещи работа младежи проведоха индивидуални разговори с работодателите. Осъществена беше обратна връзка, както от работодателите, така и от търсещите работа лица за удовлетвореността от проведената трудова борса.


На 29 септември 2020 г. в Театралния салон на Военен клуб – Пловдив се състоя представяне на книгата „Генерал Никола Генчев – живот и творчество” от проф. Любомир Генчев. Анотацията на документалния очерк беше направена от полк. о. з. доц. д-р Станчо Станчев, който накратко запозна аудиторията с приноса на ген.-лейтенант Никола Генчев за изграждането на войската след края на Втората световна война, обществено-политическата му дейност, репресиите и несправедливите обвинения, на които е бил подложен. Той се спря на различните измерения на произведението – исторически, политически, военни и народопсихологически, което провокира интереса на присъстващите в залата към размисъл за амбивалентното отношение на понятието патриотизъм в наши дни. Книгата разглежда живота и дейността на един честен и достоен български офицер, родолюбец, пълководец и боец, сражавал се в две световни войни. Мероприятието завърши с дълга дискусия с много въпроси и изказвания на офицери от запаса, които са познавали лично генерал Генчев и които споделиха своите лични впечатления за неговата чиста и доблестна фигура, въплътила представата за храброст и достойно изпълнен войнски дълг към Отечеството.


На 19 и 20 септември 2020 г. децата от творчески формации при Военен клуб – Пловдив изнесоха музикална програма с мото: „Довиждане, лято!” и танцов маратон, като демонстрираха своите музикални таланти и танцови умения пред гражданите на Пловдив. Малките танцьори от Модерен балет „Електра” поканиха всички присъстващи да вземат участие в една тренировка на открито под наслов: „Движението е здраве, а танцът е красота и хармония“.


На 3 юли 2020 г. на площад „Централен” пред Военен клуб – Пловдив се състоя официално откриване на изложба, посветена на 20-годишнината от създаването на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело”, чийто автор е фотографът на Министерство на отбраната Вяра Йовева.

На откриването присъстваха заместник-изпълнителните директори на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело” – госпожа Николинка Илиева и господин Пламен Атанасов, представители на областната и общинската администрация, командири на военни формирования от Гарнизон Пловдив, председатели на военно-патриотични съюзи и гости.

Културното събитие откри господин Александър Пецов, началник на Териториален отдел – Пловдив, който предостави думата на заместник-изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело” госпожа Николинка Илиева. Тя разказа за прекрасната инициатива на Агенцията, която вече 20 години развива и подчинява своята дейност в услуга на армията.

Последваха поздравителни адреси от името на областния управител на Пловдив – г-жа Дани Каназирева и командири на военни формирования.

Тържественото събитие беше съпроводено с музикална програма с участието на изпълнители от Детска вокална формация „Омайниче, Клуб по спортни танци „Парадайс данс”, Клуб „Звезда” и Модерен балет „Електра” при Военен клуб – Пловдив.

Експозицията по повод 20-годишнината на Агенцията под мотото: „20 години в полза на армията!”, беше на разположение на всички пловдивчани и гости на града на площад „Централен” пред военния клуб в продължение на десет дни.


На 18 и 19 февруари 2020 г. в Театралния салон на Военен клуб – Пловдив се проведоха тържествени мероприятия във връзка с отбелязване на 159 години от рождението на генерал Никола Иванов – първият командващ Втора Българска армия и 147 години от обесването на Апостола на Свободата – Васил Левски.

Тематичен доклад във връзка с живота и делото на генерал Никола Иванов изнесе о. з. полковник Иван Минчев – последният командир на Втора Българска армия, който се спря подробно на биографията и професионалната далновидност на един пълководец, успял да избере правилните тактически ходове при превземането на Одрин – 1912 – 1913 г.

Актьорите от „Младежка театрална школа” с преподавател Зоя Капон изнесоха литературно-музикална програма по стихове и фрагменти от белетристиката на Христо Ботев. Присъстващите емоционално съпреживяха актуалността и злободневността на Ботевата поезия, запазила своята непреходност и в нашето съвремие.


На 16 януари 2020 г. в Театралния салон на Военен клуб – Пловдив се проведе мероприятие, посветено на 142-та годишнина от Освобождението на град Пловдив от турско робство.

Връчени бяха материални награди на членове на военно-патриотичните съюзи – Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Съюз на военноинвалидите и военнопострадалите, като дарението е осигурено от ансамбъл „Златна Тракия“ – град Торонто, Канада.

„Златна Тракия“ е ансамбъл от български емигранти в Канада с ръководители Мария Зашева и Михаил Кочанков. Инициативата за дарението е на господин Александър Николов, който е член на ансамбъла.

Като израз на благодарност и признателност, генерал-майор Явор Матеев – командир на „Съвместното командване на специалните операции“ и началник на Гарнизон Пловдив, изпрати благодарствено писмо, след което зам.-началникът на в. ф. 32990 - Пловдив връчи дарените награди на членовете от съюзите.

След връчване на наградите Военен клуб – Пловдив поздрави всички дарени и присъстващи в залата с музикална програма, изнесена от творческите формации към клуба.


Тържественото събитие откри началникът на Гарнизон Пловдив – генерал-майор Явор Матеев, който приветства инициативата и поздрави автора за умението му да претвори в своите фотографии напрегнатите мигове от ежедневието на во̀инската професия.

На мероприятието присъстваха зам.-областният управител Димитър Керин, представители на областната администрация на града, много военнослужещи, членове на военно-патриотични организации и гости.

Вилхелм Йоцов подари на Военен клуб – Пловдив една от своите картини, свързана със скъпи за него спомени.

Експозицията може да бъде видяна от всички желаещи до края на месец януари 2020 г. в зала № 9 на военния клуб.


На 13 декември 2019 г. в Малка камерна зала на Военен клуб – Пловдив се състоя годишно отчетно-изборно събрание на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, което завърши с музикална програма, изнесена от школи при военния клуб.

На събранието отново бяха разяснени промените в Наредба № Н-10 от 2011 г. и възможностите, които се предоставят за членовете на военно-патриотичните съюзи, във връзка с достъпността на социалната услуга за по-голям брой ползватели в социалните кухни към МО.


На 12 декември 2019 г. във Военен клуб – Пловдив беше открита изложба на Велислава Пежгорска – оркестрант в Представителния духов оркестър на ВВС.

Тя започва службата си в Българската армия през 2004 година в Асеновградската артилерийска бригада (сега полк) на длъжност „Химик-разузнавач”. По-късно е поканена във военния оркестър на 68-ма Стрямска механизирана бригада – Карлово, а от 2007 г. е оркестрант в Представителния духов оркестър на ВВС.

Завършила е магистратура със специалност „Кларинет” и „Педагогика на обучението по музика” в „Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство” в гр. Пловдив.

Това е втората ѝ самостоятелна изложба – живопис, след откриването на първата ѝ в София. Има частични участия в съвместни изложби с други автори и една с известния пловдивски художник Стефано Поповски.


На 11 декември 2019 г. Детска вокална формация „Омайниче“ с диригент Таня Орманова проведе своя самостоятелен Коледен концерт „Омайни Звезди“.

Децата изпълниха новогодишни, коледни и авторски песни и заредиха препълнената зала на Военен Клуб - Пловдив с коледен дух, вяра и надежда!


За трета поредна година на 6 ноември 2019 г. пред Военен клуб - Пловдив се проведе тържествена възстановка на посрещането на Патриарха на Българската литература - Иван Вазов.

Народният поет идва в Пловдив на 6 ноември 1920 година по покана на Инициативен комитет по повод 50-годишния му творчески юбилей. Той е посрещнат на железопътната гара от конен отряд и духова музика. Тържествено е приветстван от ученици и пловдивчани по улица “Станционна”, която по-късно получава неговото име.

Файтонът спира пред военния клуб, Вазов слиза и произнася благодарствено слово. Тук той е признат за почетен гражданин на Пловдив.

Реставрация на събитията от 6 ноември 1920 година видяха пловдивчани и гостите на града, които станаха свидетели на възстановката, организирана за поредна година по идея на Съюз „Духовно възраждане”, съвместно с Пловдивски гарнизон, Държавна опера - Пловдив и Военен клуб - Пловдив.


На 17 октомври 2019 г. в Театралния салон на Военен клуб – Пловдив се състоя тържествен концерт по случай информационната кампания на Министерство на отбраната „Бъди войник”. Присъстващите в залата имаха удоволствието да видят прекрасния музикален спектакъл на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили, Представителния духов оркестър на ВВС и танцовите изпълнения на Модерен балет „Електра”, Клуб по спортни танци „Парадайс данс” и Танцова формация „Етноритъм” при Военен клуб – Пловдив.

Гост на концерта беше министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който произнесе тържествено слово във връзка с идеята на кампанията, в което отбеляза колко отговорна е професията на военнослужещите от БА. На мероприятието присъстваха зам.-началникът на отбраната, генерали, командири на военни формирования, военнослужещи и гости.

Часове преди концерта, на площада пред военния клуб се проведоха авиационни демонстрации на полети на бойни самолети и вертолети, пилотирани от военнослужещи от двете авиационни бази – 32040 – Крумово и 28000 – Граф Игнатиево и демонстрации на интуитивна стрелба с маркиращи боеприпаси, военни ръкопашни техники, изпълнени от военнослужещи на Силите за Специални операции.

Поредното атрактивно мероприятие от Националната комуникационно-информационна кампания „Бъди войник” доказа, че град Пловдив е не само културен център, но град, в който е съсредоточена голяма част от сухопътната и авиационна техника на Българската армия.


На 14 октомври 2019 г. във Военен клуб – Пловдив се състоя пресконференция във връзка с провеждане на Национална комуникационно-информационна кампания „Бъди войник“ на Министерство на отбраната.

Пресконференцията откри зам.-началникът на отбраната – ген.-лейт. Димитър Илиев, който разясни основните цели на кампанията, възможностите, които предоставя БА за професионална реализация на младите хора, социалните преференции и не на последно място моралния ракурс, включващ патриотичен дълг и житейско удовлетворение, необходими и актуални и в нашето съвремие.

Последваха изказвания на бриг. ген. Димитър Иванов – командир на 24-та авиационна база – Крумово, който обясни избора на датата 17 октомври – един ден след Празника на ВВС и един ден преди Празника на парашутиста, изказвания на бриг. ген. Димитър Петров – командир на 3-та авиационна база – Граф Игнатиево и полк. Иван Райков – зам.-командир на Силите за Специални операции, които презентираха предстоящите на 17 октомври авиационни демонстрации в небето и демонстрациите на способностите на Силите за Специални операции.

Последваха въпроси от страна на поканените журналисти за началната стартова заплата на войниците в БА и проблемите, свързани с физическата подготовка на младите хора при покриването на приемните тестове.

Вечерта на същия ден в Театралния салон на клуба се състоя представяне на антологията „Поети, родени да летят” по случай 16 октомври – Празник на ВВС, която протече много емоционално с рецитал на поетични творби, поднесени от авторите и от техни близки.

На следващия ден пред Военен клуб – Пловдив се състоя репетиция на авиационни демонстрации за предстоящото събитие на 17.10.2019 г. Над площада прелетяха бойни самолети и вертолети от ВВС, гражданите бяха впечатлени от демонстрираните техники за инфилтриране по способа „Бързо въже” от хеликоптер и аплодираха с възхищение умението на четиримата парашутисти, приземили се на площада пред военния клуб.


На 9 октомври 2019 г. в Театралния салон на Военен клуб – Пловдив се проведе трудова борса по проект „Национална EURES мрежа”. Борсата бе открита от директора на ДБТ Пловдив – г-жа Иванка Власева, която представи европейската мрежа за трудова мобилност EURES България и услугите на Дирекция „Бюро по труда”, които са безплатни за всички клиенти.

Всеки работодател презентира накратко дейността на фирмата и свободните към момента позиции, след което в свободен формат участниците проведоха индивидуални разговори с избраните от тях фирми.

В трудовата борса взеха участие 15 работодатели. Бяха обявени 83 свободни работни места.

Борсата посетиха 220 търсещи работа лица, част от които проведоха индивидуални разговори с работодателите. Беше осъществена обратна връзка, както от работодателите, така и от търсещите работа лица, за удовлетвореността от проведената трудова борса.


В духа на културните прояви, свързани с европейската столица на културата, на 1 октомври 2019 г. във Военен клуб – Пловдив се проведе поредната патриотична инициатива – откриването на кът, посветен на основателя на Българската държава хан Аспарух. Секретарят на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – о. з. полк. Сотир Докторов, произнесе тържествено слово за приноса на хан Аспарух като владетел, положил основите на Българската държава през 681 година. Избраното мото: „България – тук, сега и завинаги!” поставя актуалния проблем за самоопределението на съвременната личност и национална гордост, че за първи път Източната Римска империя признава, че на нейна земя е възникнала нова държава, която съществува и днес – България. На откриването присъстваха членове на военно-патриотични организации, гости и ученици. Мероприятието завърши с програма, изнесена от танцова формация „Етноритъм” при военния клуб.


На 5 септември 2019 г. във Военен клуб – Пловдив се състоя среща на министъра на отбраната Красимир Каракачанов с представители на Стрелкови клуб с председател Димитър Василев.

Целта на клубовете по спортна стрелба е да подпомагат физическото развитие на участниците, както и да формират качества като дисциплина, воля и самоконтрол – особено ценни за съвременната личност.

На срещата присъства и началникът на Гарнизон Пловдив – бригаден генерал Явор Матеев.


На 28 юни 2019 г. в Театралния салон на Военен клуб – Пловдив се проведе тържествено мероприятие на 24 авиобаза Крумово, посветено на 40 години от приемането на вертолет МИ-24 и 20 години от приемането на вертолет Бел 206 на въоръжение във Военновъздушните сили на Република България.

Тържествената церемония беше открита с химна на Република България, изпълнен от Представителния духов оркестър на ВВС. Командирът на в. ф. 32040 – Крумово – бриг. ген. Димитър Иванов, направи кратка презентация за вертолетите МИ-24 и Бел 206, след което предостави думата на зам.-командира на ВВС – бриг. ген. Петьо Мирчев за кратко приветствие към военнослужещите и гостите в залата.

Присъстващите на събитието имаха удоволствието да изгледат премиерата на филма „Легендарният МИ-24 и Бел 206 – работното конче” след анотацията, направена от представители на Военния телевизионен канал.

Командирът на в. ф. 32040 – Крумово връчи благодарствени грамоти и плакети на военнослужещи и ветерани.

Мероприятието завърши с изпълнения на пиано на Кристина Димитрова и Христина Венчева – преподаватели в школи по пиано и класическо пеене при Военен клуб – Пловдив, и музикално-артистична програма с участието на танцова формация „Етноритъм” и солисти от вокално студио „Звезда”.


На 27 юни 2019 г. в Театралния салон на Военен клуб – Пловдив се проведе поетична вечер „Среща на поколенията”. Идеята за тази вечер е на членовете на Българското астронавтическо дружество – клон Пловдив с председател о. з. полк. доц. инж. Светлозар Асенов, завършил Военновъздушна инж. авиационна академия „Н. Е. Жуковски” през 1973 г., преминал пътя от техник на самолет МИГ 21 в 19 ИАП – Граф Игнатиево, зам.-командир на ИАС на 25 ИБАП, до главен инженер на авиацията, преподавател в Технически университет – Пловдив. Събитието започна с прожекция на документалния филм „Ако не се бяхме вричали”. Генерал-майор от запаса Иван Парапунов - боен пилот 1 клас с нальот над 2700 часа на 10 типа самолети и бивщ командир на 26 РАП, на 10 САК, командващ авиацията на ВВС, зам-началник на Гл. Щаб на ВВС, поднесе емоционално слово, в което сподели, че в този момент всички присъстващи се чувстват обединени от каузата „Военна авиация”. Голям интерес предизвика есето на о. з. генерал-майор Спас Спасов - боен пилот 1 клас, с нальот повече от 2300 часа на Л-29; УМИГ 15, МИГ 17, МИГ 21, МИГ 23, Л 39, вертолет БЕЛ 206, завършил ВА „Г. Раковски” през 1986 г. и Генерал-щабна академия през 2000 г., командир на 25 ИБАП - Чешнигирово и последният командир на Корпус тактическа авиация, началник на Управление „Личен състав” в ГЩ, с което доказва, че военният пилот е не само отдаден на призванието си да пази родното небе, но носи в себе си таланта и ерудицията на поет и писател. В поетичния рецитал взеха участие повече от 15 автори, между които о. з. подп. Георги Кутянов, о. з. подп. Руси Ходулов, о. з. полк. Светослав Димитров, о. з. капитан Руси Русев, о. з. полковник инж. Дончо Дончев, о. з. полк. инж Георги Дренчев, о. з. полк. инж. Кънчо Михов и др. Заслужени аплодисменти получи внучката на о. з. полк. Асенов – Мария Робева, ученичка в 1-ви клас, която рецитира стихотворението „Облаче чудато” от стихосбирката на бойния пилот Георги Пройчев. Участниците в „Среща на поколенията” разгледаха експонираните изложби във фоайето на Военен клуб – Пловдив: - изложба „Художествена живопис и скулптурни пластики” на о. з. подп. инж. Ангел Ангелов - борден инженер, зам.-командир на 63 противолодъчна вертолетна ескадрила „Чайка” в гр. Варна; - изложба „Художествена керамика” на Даниела Горалова – дъщеря на о. з. м-р Михаил Горалов - боен пилон с над 1500 часа на вертолети МИ-4, МИ-24; - изложба „Българско художествено творчество” на Бойка Василева, съпруга на о. з. м-р инж. Светозар Василев - инженер в служба „Безопасност и обективен контрол на полетите” в 25 ИБАП; - фотоизложба от 12 автори; - изложба на Музея на авиацията – Крумово. Във втората част на мероприятието зам.-командирът на ВВС – бриг. ген. Петьо Мирчев представи бъдещето на българската военна авиация.


На 21 юни 2019 г. от 19 ч. в Театралния салон на Военен клуб -Пловдив се проведе Годишен концерт "Омайни звезди" на Детска вокална формация "Омайниче" и Детска вокална формация "Омайниче -Ранопойчета" с художествен ръководител Таня Орманова. Те отбелязаха своя успешен 24-ти творчески сезон. Споделиха спечелените награди, дипломи, грамоти, плакети и медали от участия в международни конкурси: - "Детска мелодия на годината" 2018 в Шумен - 3-то място за квартет "Омайниче" и Грамота за постижения в творческо-преподавателската дейност на Таня Орманова; две 2-ри и 1трета награда за вокална формация на конкурс в Ст. Загора; 1-ва и 3-та награда в две категории за Елизабет Кирова на 6 г. на конкурс "15 лалета" в Хисаря и 3-та награда за Йоана Димитрова в категория "С песните на Мими Иванова"; 3-то място за ДВФ "Омайниче-Ранопойчета" и ДВФ"Омайниче" в конкурса "Изгряват звезди" в Петрич със специални награди за квартет "Омайниче" за Християна Мавродиева, Радина Папазова, Галя Ганчовска, Теодора Папазова и Никол Запрева. - Международен конкурс "Abanico" в София с покани за участия в международни конкурси в Португалия, Сърбия, Румъния на солистите Кристина Койчева, Християна Мавродиева и Галя Ганчовска. С всяка поредна година ДВФ „Омайниче” върви уверено напред и нагоре и доказва своя девиз: "С песен и обич творим добро"!


Танцьорите от Клуб по спортни танци „Парадайс данс” към Военен клуб - Пловдив спечелиха две първи и едно второ място на Купа България през месец април и месец май 2019 г.: - Георги Енчев - Поли Русинова, 1-во място Купа България, 06.04.2019 г. - Христо Иванов - Радина Бакърджиева, 1-во място при младежи, Благоевград, 11.05. 2019 г. - Христо Иванов - Радина Бакърджиева, 2-ро място на Купа България, 04.05.2019 г. Клуб по спортни танци „Парадайс данс” е създаден през 1996 г. като естествен приемник на дългогодишните спортно-танцови традиции в Пловдив. Художествени ръководители на клуба са Светозар и Гергана Жекови – бивши национални състезатели по спортни танци, възпитаници на Националната спортна академия – специалност „Спортни танци”. Благодарение на прилагането на комплексна и научнообоснована програма за високо спортно майсторство, в последните години клубът постига изключителни успехи в национален и международен мащаб. От четири до шест състезателни двойки на клуба всяка година са в основния състав на Националния отбор на България.


На 16 май 2019 г. в зала № 7 на Военен клуб – Пловдив се състоя мероприятие, посветено на откриването на новия клубен център „За честта на пагона” с председател генерал-лейтенант Петър Илиев, зам.-председател – полковник Александър Тодоров и секретар – капитан първи ранг Цвятко Дончев. Председател на областното ръководство на „За честта на пагона” е полковник Дончо Гърбов. След прочитането на заповед на министъра на отбраната за награждаване, бригаден генерал Явор Матеев – началник на Гарнизон Пловдив и командир на 68-ма бригада „Специални сили“, връчи грамоти и юбилейни медали „100 години Първа световна война“ на членове на организацията, офицери и граждани, отличени за дългогодишен принос и заслуги. На събитието присъстваха: полк. Атанас Тенев – председател на Авиационен клуб „Чисто небе”, полк. Светозар Асенов – председател на българското дружество на астронавтите – клон Пловдив, ген.-майор о. з. Иван Парапунов, полк. о. з. Николай Наков, проф. Галина Певичарова, пловдивският скулптор Цвятко Сиромашки, представители на клуба на парашутистите – Пловдив и много генерали, офицери и гости. На тържественото мероприятие беше подписано и Споразумение за сътрудничество на новоучредения клуб със сродни неправителствени организации.


Празничен обяд по случай 6-ти май – Ден на храбростта и празник на Българската армия, беше организиран в социалната кухня на Министерство на отбраната в град Пловдив. За хранещите се в кухнята членове на военно-патриотични съюзи беше подготвено празнично меню и поздравителен адрес от служители на Военен клуб – Пловдив с пожелание за здраве и съхраняване на патриотичното чувство в душата на българина, отдаващ всяка година на тази паметна дата заслужена почит на героите, жертвали живота си за свободата, обединението и независимостта на България.


На 26 март 2019 г. в Театралния салон на Военен клуб – Пловдив се проведе тържествено мероприятие във връзка с отбелязване на победата на Българската армия при Одрин и Деня на Втора Българската армия, организирано съвместно с военно формирование 46690 – Пловдив и СОСЗР.

Празникът откри о. р. полк. Божидар Манев – председател на Общинското ръководство на СОСЗР. Последва тематичен доклад от о. р. подп. Петър Ненков – военен историк, който направи обзорен преглед на историческото минало и приноса на Втора Българската армия в битката при Одрин.

Мероприятието завърши с музикална програма с участието на състави от Военен клуб – Пловдив и Представителния духов оркестър на ВВС.


На 6 март 2019 г. в зала № 9 на Военен клуб – Пловдив се проведе годишно-отчетно събрание на Областния съвет на СОСЗР, на което бяха поканени военнослужещи от 68 бригада „Специални сили”, представители на Военно окръжие – Пловдив, председатели на други военно-патриотични съюзи и резервисти.

На мероприятието беше разяснено на присъстващите какви са възможностите за настаняване в Дом за пенсионирани военнослужещи, ветерани и военноинвалиди с. Орешак, Община Троян, както и услугите, които предлага Домът за краткосрочен отдих на пенсионираните военнослужещи от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и БА и придружаващите ги съпруги. Резервистите и гостите разгледаха брошури на сградната база и предлаганите социални дейности.


На 1 март 2019 г. в Театралния салон на Военен клуб – Пловдив беше изнесен тематичен доклад и тържествен концерт във връзка с отбелязване Националния празник на България – 3-ти март. Мероприятието беше организирано от служителите на военния клуб за членовете на военно-патриотичните съюзи и гражданите на Пловдив. Родолюбивите българи, присъстващи в залата, отдадоха почит на героите, жертвали живота си за Освобождението на България и засвидетелстваха своята съпричастност и национална гордост.


На 19 февруари 2019 г. по традиция се отбеляза 146-тата годишнина от гибелта на Васил Левски. Военнослужещи от военни формирования от Гарнизон Пловдив и членове на военно-патриотични съюзи към Военен клуб – Пловдив поднесоха венци пред паметника на Апостола на свободата в града, за да почетат делото му. Представителен караул от военнослужещи от 68-ма бригада „Специални сили” беше построен пред паметника на Апостола. Присъстваха областният управител – Здравко Димитров, кметът на града – Иван Тотев, началникът на Гарнизон Пловдив – бригаден генерал Явор Матеев, командири на военни формирования и граждани на Пловдив. Във военния клуб членове на военно-патриотичните съюзи почетоха паметта на Васил Левски с тематичен доклад във връзка с отбелязване на годишнината от обесването му.


На 31 януари 2019 г. в Театралния салон на Военен клуб – Пловдив се състоя концертна програма на танцови и вокални формации към Клуба.

Танцьорите от Танцово-театрална трупа „101 далматинци” и балет „Ера” представиха своята творческа балетна интерпретация на приказната творба „Алиса в страната на чудесата”, към която са създадени множество театрални и телевизионни адаптации.

Певците от клуб „Звезда” при военния клуб завладяха публиката с вокални изпълнения от филмовата музика към тази абстрактна история.


На 28 януари 2019 г. в Театралния салон на Военен клуб – Пловдив участниците от „Младежка театрална сцена” към военния клуб направиха своя дебют с драматизации на художествени произведения по адаптирани текстове на Надежда Сейкова. Учениците избраха текстовете на българската актриса и режисьор, професор и преподавател по актьорско майсторство и режисура, чиито възпитаници са Христо Мутафчиев, Александър Воронов, Мария Каварджикова и десетки други актьори и режисьори. Препълненият салон и дългите аплодисменти доказаха творческия потенциал на младежите и актьорските им заложби, които ще потърсят изява и в други драматургични творби, и ще представят на сцената на военния клуб.


На 21.12.2018 г. в Гарнизонен военен стол в град Пловдив беше организиран празничен обяд за хранещите се в Социалната кухня към Министерство на отбраната, по случай настъпващите Коледни и Новогодишни празници.

Членовете на военно-патриотичните съюзи бяха изненадани с празнично меню, сладки, баница с късмети и музикална програма с коледни песни от малките ранопойчета от Детска вокална формация „Омайниче” към Военен клуб – Пловдив.


Възстановка на тържественото посрещане на Патриарха на българската литература – Иван Вазов, през ноември 1920 година беше представена на 6 ноември 2018 година на входа на Военен клуб – Пловдив.

Тържественото шествие беше водено от Представителния духов оркестър на Военновъздушните сили и импровизирана кавалерия от военнослужещи и любители. Гражданите на Пловдив аплодираха кортежа, докато той преминава по улица „Станционна” (сега „Иван Вазов”), като пресъздадоха по напълно автентичен начин вълнението на посрещачи и журналисти в онова далечно време.

Градската управа по това време удостоява писателя със званието „Почетен гражданин на Пловдив”.

Думите на писателя в речта му пред военния клуб: „Тоя духовен подем най-много, ако не всецяло, се дължи именно на Пловдив, на неговото просветено общество, на пловдивската великолепна природа, която ме въодушевляваше...”, запазват актуалността си и днес и са преход към предстоящите събития на града, избран за Европейската столица на културата през 2019 година.


На 26.09.2018 г. във Военен клуб Пловдив се проведе трудова борса по проект „Готови за работа”, организирана от Дирекция „Бюро по труда – Пловдив” ( ДБТ).

Борсата беше открита от директора на ДБТ Пловдив – г-жа Иванка Власева, която направи пред присъстващите кратка презентация на проекта. Бяха предоставени материали, информиращи за обявените свободни работни места към момента в бюрото.

Госпожа Христина Бойчева – EURES асистент от ДБТ Пловдив, представи EURES мрежата и възможностите за работа в чужбина в страните от ЕС.

Всеки работодател презентира накратко дейността на фирмата и предлаганите към момента позиции, след което в свободен формат участниците проведоха индивидуални разговори с избраните от тях фирми.

В трудовата борса взеха участие 18 работодатели. Бяха обявени 255 свободни работни места за длъжностите монтажници, машинни оператори, оператори в център за обаждания, работник-сглобяване на детайли, шивачи, окачествители и др.

Трудовата борса беше посетена от 146 младежи.


Под мотото „Вече възродихме една славна традиция, нека да я утвърдим!” премина тържественото мероприятие, във връзка с честване на 4-ти юли - празник на Гарнизон Пловдив. Празнично шествие на представителни блокове на военни формирования от Гарнизон Пловдив премина по пешеходната зона от бул. „6-ти септември“ до площад „Централен”. След поднасяне на венци и цветя пред паметника на военнослужещите, доблестно изпълнили войнския си дълг, в Театралния салон на Военен клуб Пловдив се проведе тържествено събрание-концерт, което откри началникът на Гарнизон Пловдив и командир на бригада „Специални сили” – бригаден генерал Явор Матеев. Последва кратка историческа справка от академик Георги Марков. Гости на мероприятието бяха министърът на отбраната – г-н Красимир Каракачанов, Областният управител на Пловдив - г-н Здравко Димитров, командири на военни формирования, председатели на военно-патриотични съюзи и сдружения със сфера на дейност в сигурността и отбраната и много гости. В празничния концерт взеха участие художествени състави при военния клуб. Мероприятието завърши с тържествена проверка /заря/ на площад „Централен” в гр. Пловдив.


За поредна година във Военен клуб Пловдив се проведе тържествен концерт по случай един от най-хубавите празници - 6-ти май - Ден на храбростта и празник на Българската армия.

Членове на военно-патриотични съюзи, военнослужещи и гости отдадоха заслужена почит на героите, борещи се и дали живота си за свободата, обединението и независимостта на България.


На 1 март 2018 г. във Военен клуб Пловдив се състоя празничен концерт, посветен на Националния празник на България – 3-ти март, организиран за членовете на военно-патриотичните съюзи.

Денят на Освобождението на България от османско иго беше отбелязан с тържествено слово от почетния председател на СОСЗР – г-н Сотир Докторов, който откри концерта и изрази своята благодарност и признателност към всички родолюбиви българи, които отдават почит пред паметта на загиналите за свободата на Отечеството ни.


Тържествено отбелязване на 3-ти март – Национален празник на Република България, събра ученици от град Пловдив в Театралния салон на Военен клуб Пловдив.

Фрагменти от „Записки по българските въстания” от Захари Стоянов и „Епопея на забравените” от Иван Вазов приковаха вниманието на публиката, която съпреживя с вълнение спомена за великите ни възрожденски дейци и завещаните ни от тях ценности, поднесени с много драматизъм от актьора Димитър Марков, който смислово противопостави сакрално и профанно време, за да завърши със самоопределението на личността в стихотворението „Аз съм българче”, като протест срещу духовната забрава и незнание.


На 17.01.2018 г. в Театралния салон на Военен клуб Пловдив се проведе Трудова борса, организирана от Агенцията по заетостта, за набиране на сезонни селскостопански работници в Португалия. Компанията е със седалище Алентейо, Португалия и е част от Американската група Reiter Affiliated Companies, притежаваща клонове в САЩ, Мексико, Португалия и Мароко. За прибиране на реколтата компанията се нуждае от допълнителен брой работници, част от които набира и от България.Article | by Dr. Radut