Jump to Navigation

Мероприятия

Преглед на любителското художествено творчество на 68-ма бригада Специални сили се проведе във Военен клуб – гр. Смолян.

Повече от час публиката имаше възможността да се наслаждава на самодейците - военнослужещи, които освен, че са добри стрелци, скиори, алпинисти и парашутисти, са и толкова добри певци, актьори, музиканти и танцьори.

 


По повод 80 години от рождението на поета Дамян Дамянов, служителите от Военен клуб – гр. Смолян, съвместно с женското дружество „Яна Шишманова” при Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, организираха и представиха изложба от фотоси и книги, както и поетична вечер, посветена на неговото творчество. Със слово, звук и музика бяха представени част от неговата лирика, посветени както на любовта и живота, така и на велики български личности.


За трета поредна година Военен клуб – гр. Смолян, съвместно с 101-ви алпийски батальон, организираха фолклориада „На хорото в сърцето на Родопите”, по повод празника на Сухопътни войски. Участие взеха над 30 танцови състава и школи от цяла България. Фолклориадата се проведе в центъра на града, където гражданите и гостите на Смолян да се насладиха на майсторството на участниците.


Първа национална граничарска среща – събор, посветена на 61 годишнината от създаването на ІV граничен отряд „Полковник Дичо Петров”, се проведе на 30.08.2014 г. в град Смолян. При откриването на събитието на Амфитеатъра в града, Военен клуб Смолян организира и представи концертна програма.

 


Младежка трудова борса се проведе във Военен клуб – гр. Смолян. В събитието на 04.06.2014 г. взеха участие над 18 работодатели и фирми от област Смолян. Един от атрактивните щандове бе на Областен военен отдел - Смолян, който предизвика интерес към професия „Кадрови войник” сред безработните младежи в региона.


Празничен концерт, по повод 6-ти май Ден на храбростта и празник на Българската армия се проведе в Гарнизонен военен клуб – Смолян на 30.04.2014 г.

  


10 годишнината от присъединяването на Република България към НАТО бе тържествено отбелязана във Военен клуб - Смолян на 06 април 2014 г.

Тържеството започна с химна на Република България и вдигане на националния флаг. Под звуците на „Одата на радостта” бяха издигнати флаговете на НАТО и ЕС. С изложба и кратко експозе присъстващите се запознаха с историята и настоящата дейност на Алианса.

Членовете на клуб „Родопски скаути” моделираха емблемата на НАТО, а жените от дружество „Яна Шишманова” към СОСЗР засадиха цветя и облагородиха района около пилоните и флаговете пред Военния клуб.

Организирана бе и среща на граждани с военнослужещи, участници в мисии под егидата на НАТО.


Грамота за най-атрактивна група получи съставът по български народни танци при Военен клуб Кърджали в състоялата се фолклориада „На хорото в сърцето на Родопите” в гр. Смолян. Събитието състояло се на 09.11.2013 г. бе организирано от Военен клуб Смолян.

 


Фолклориада „На хорото в сърцето на Родопите" събра 25 състава от цялата страна на 09 ноември 2013 година в град Смолян.

Организатор на фолклорното събитие е Гарнизонен военен клуб - Смолян, а проявата е в чест на празника на Сухопътните войски – 19-ти ноември.

 


За втора поредна година Клуб „Родопски скаут“ при Военен клуб – гр. Смолян, организира международен скаутски палатков лагер, който се проведе от 11 до 18 юли, над с. Момчиловци. В лагера взеха участие над 70 деца от Смолян, Момчиловци и група френски скаути от гр. Ла Роше Сю Форон.

Децата проведоха занимания със социална насоченост и със съдействието на кмета на с.Момчиловци, г-жа Мария Никова, се включиха в почистването на селото и екопътеките.

Френската група скаути бе специален гост на военния клуб и община Смолян.

 


По повод Първи юни – Международен ден на детето, Военен клуб – Смолян организира забавно празненство с много игри, песни и танци за децата – скаути от клуб “Родопски скаут” към военния клуб и техните приятели. Разпъването на палатки и видовете стрелково оръжие, които показаха военнослужещите от военно формирование 28 330, впечатлиха децата и техните родители. В района на Военен клуб – Смолян, военнослужещите изградиха и въжен тролей за децата.

 


На 20.04.2013 година, скаутите от клуб „Родопски скаут” при Военен клуб – Смолян, се включиха активно в националната кампания „Да изчистим България за един ден”. Скаутите и служителите на военния клуб успяха за кратко време да почистят района под моста на кино „Дружба”, в центъра на град Смолян.


На 28.03.2013 година, по повод 100 годишнината от Одринската епопея, във Военен клуб - Смолян се проведе инициативата „Един час по история”. Залата в клуба се оказа тясна за желаещите да си припомнят за събитията и героизма на Българската армия при превземането на Одринската крепост. Лекция за историческите събития изнесе подп. о.р. Петър Ненков. Бе прожектиран документалния филм „Един народен подвиг”.


 

На 17 март 2013 година, Военен клуб гр. Смолян организира специален музикално-артистичен поздрав към децата на българската армия в хотел „Хармония” к.к. Пампорово, по повод официалното откриване на организирания зимен ски курс, по инициатива на Министерството на отбраната и фондация „Деца на българската армия”.

Командирът на Сухопътни войски – генерал-майор Нейко Ненов благодари на участниците в програмата за тяхната артистичност и професионални умения.


На 19.02.2013 г., по повод 140 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски, служителите на Военен клуб - Смолян представиха пред военнослужещи от 101-ви Алпийски батальон игралния филм „Тайната вечеря на Дякона Левски”, по едноименната пиеса на Стефан Цанев.


На 29.01.2013 година, по повод 150 годишнината от рождението на Алеко Константинов, Военен клуб – Смолян организира ученически дебат на тема „Жив ли е днес Бай Ганьо?”. Участници в дебата бяха ученици от 11- ти клас в СОУ „Св. Св. Кирил и Методий” гр. Смолян. След мултимедийна презентация за живота и делото на Алеко Константинов и прожекция на интересни моменти от филма „Бай Ганьо”, присъстващите ученици се разделиха на два отбора в мнението си, дали Алековия герой е положителен или отрицателен образ.


На 06.01.2013г., Военен клуб – Смолян взе участие в тържествата по освещаване на бойното знаме на 101 Алпийски батальон и честването на 165 години от рождението на Христо Ботев.

На площада пред храм "Висарион Смолянски", негово Високопреподобие архимандрит Висарион – духовен наместник на Смолянска духовна околия освети бойното знаме на 101 Алпийски батальон, знамето на 3-ти охранителен взвод от мисия в Афганистан и знамето на 21-ви Средногорски полк – Освободителя на Родопите.

Пред паметника на Христо Ботев в град Смолян се състоя тържествено честване на 165 годишнината от рождението на Христо Ботев. В знак на признателност пред поета – революционер бяха поднесени много венци и цветя.


На 17.11.2012г. на площад "Свобода " в град Смолян се проведе фолклориада "НА ХОРОТО В СЪРЦЕТО НА РОДОПИТЕ". Организатори на събитието бяха Военен клуб - Смолян и военно формирование 28330. Мероприятието бе под патронажа на Община Смолян.

Във фолклориадата взеха участие танцови състави от Смолян, София, Свиленград, Пловдив, село Първенец област Пловдив. Въпреки мрачното време се събраха много граждани и гости на град Смолян.


На 19.10.2012 г., по повод 100 години от Балканската война и празника на гр. Смолян, по инициатива и с активното участие на служители от Военен клуб – Смолян, децата от клуб ”Родопски скаут” се срещнаха с ветераните от войните о.з. полк. Ангел Свирков и о.з. подполк. Васил Свирков. Срещата бе проведена пред паметника на полковник Владимир Серафимов в центъра на град Смолян.

С голям интерес децата изслушаха спомени от войните на двамата ветерани. Поднесени бяха цветя на паметника на Родопския герой.


Денят на Съединението на България, 100 годишнината от Балканската война и 35 години от откриването на Военен клуб - Смолян бе отбелязан по един достоен и нетрадиционен начин.

Група ентусиасти от военнослужещи на 101 алпийски батальон и главният специалист от Военен клуб - Смолян – о.р. подп. Георги Петковски, проведоха експедиция до най-високия връх в Европа – Мон Блан.


ПЪРВИ СКАУТСКИ ЛАГЕР НА КЛУБ „РОДОПСКИ СКАУТ” ПРИ ВОЕНЕН КЛУБ – СМОЛЯН

От 06.07до 15.07 2012 г. двадесет младежи на възраст от 14 до 19 години смениха улиците на Париж с родопските баири. Това са група френски скаути, които опънаха палатки над смолянското село Полковник Серафимово.

Към тях от 11.07 се присъединиха 28 деца и 12 възрастни скаути от клуб „Родопски скаут” къв Военен клуб - Смолян.

Обучението на децата беше насочено към живот в унисон с природата и включваше: изграждане на палатков лагер, готвенето в полеви условия, решаване на битови и санитарни проблеми с подръчни средства.

По време на лагера, младите скаути помагаха на възрастните хора от село Полковник Серафимово, почистиха екопътеката до паметника - костница на връх Средногорец, наричан Родопската Шипка, почистиха паметника и боядисаха оградите около паметната плоча на полк. Владимир Серафимов.

Дните започваха с физзарядка, преминаваха в игри, обучение и усилен труд, и завършваха пред лагерния огън.


ВОЕННОСЛУЖЕЩИТЕ ОТ СМОЛЯН СПЕЧЕЛИХА ЗАКЛЮЧИТЕЛНИЯ ПРЕГЛЕД НА ХУДОЖЕСТВЕНАТА САМОДЕЙНОСТ

Велика е Родопа планина. Раждала е и продължава да ражда таланти. Това се потвърди и на 20 юни по време на заключителния преглед на любителското художествено творчество в Сухопътните войски в зала “Професор Недялка Симеонова” в бизнес центъра на град Хасково. Момичетата и момчетата от 101 алпийски батальон от гр. Смолян с командир подполковник Димитър Кацаров, заслужиха безапелационно първото място и купата на отборен първенец.

След няколкото втори и трети места през годините, 2012 година се оказа звездния миг за екипа от 101 алпийски батальон.

Буфосинхрониадата „Край чешмата” разсмя цялата зала, Пиринският танц и родопското хоро трогна сърцата на военнослужещите и гостите. Химна на Родопите ”Бела съм бела юначе” разплака цялата зала и ставайки на крака всички присъстващи бурно аплодираха изпълнението на самодейците.

За първи път купата бе връчена лично от командира на Сухопътните войски, генерал майор Стефан Василев.

„Искрено благодарим на Гарнизонен военен клуб град Смолян, както и на всички в град Смолян, които помагаха за развитието на художествената самодейност в 101 алпийски батальон” обяви развълнувано подп. Кацаров.


На 03.06.2012 г., във Военен клуб - Смолян се проведе кулинарно шоу – финалната част на мини проекта „Младежи и възрастни – обединени в Европа чрез традиции и култура”, спечелен от скаутски клуб ”Родопски скаут” при военният клуб и финансиран по програма „Европа директно” гр. Смолян.

В съвременното общество все повече се къса връзката между възрастните и младежите. С цел подобряване на тази връзка по един нетрадиционен начин се отпразнува 5 годишнината от приемането на България в Европейския съюз, както и отбелязването на Европейската година на активното възрастно население.

В кулинарното шоу взеха участие скаути от ОУ ”Проф. д-р А. Златаров”, СОУ ”Св. СВ. Кирил и Методий”, бобърчетата и техните родители от ЦДГ ”Слънце”, жените от дружество „Родопчанка” при СОСЗР, пенсионерски клуб ”Смоляни”, както и членовете на клуб „Планински стрелци” при СОСЗР. Бяха приготвени традиционни ястия от различни държави – членки на ЕС, както и от българската национална кухня.

Гостите на мероприятието имаха възможността да се насладят на италианска лазаня и спагети, немска торта, чешки наденички с кнедли, унгарски гулаш и испанска паеля, гръцка мусака и риба по полски, както и пиле по френски с четири вида сирена и да не забравим и румънския качамак. Истинска наслада предизвикаха вкусните ястия от българската родопска кухня.


Днес 05.04.2012 год. от 10:30 часа бобърчетата от клуб "Родопски скаут" при Военен клуб - Смолян се включиха активно в обявената "Седмица на гората" и посадиха своите елички на скаутската площадка в ЦДГ "Слънце" гр. Смолян. Преди това почистиха района около тях и показаха на всички, че природата трябва да се пази, тя е за мен, за теб и за всички". Тези кампании са част от поредицата такива, в които децата ще се включват активно в проекти за опазване на природата и нейното облагородяване.


На 26 и 27.11.2011 г., във Военен клуб – Смолян, се проведе „Начално обучение за скаутски водачи”.

Мероприятието бе организирано от Скаутски клуб „Родопски скаут” към Военен клуб – Смолян, с подкрепата и съдействието на Организацията на Българските Скаути. Обучението протече в изключително задружна и приятелска атмосфера, която даде възможност за укрепването и израстването на местния скаутски клуб.

Сред участниците бяха бивши и настоящи военнослужещи, доброволци запалени от идеята на скаутското движение. От името на Организацията на Българските Скаути треньорите поднесоха най-искрени благодарности за топлото посрещане и перфектната организация по провеждането на обучението.Article | by Dr. Radut