Jump to Navigation

Мероприятия

По инициатива на 96-годишния родолюбец и общественик Георги Милушев и семейство Асенови, на 4 април 2024 г. пред Военен клуб – Смолян тържествено бе открит бюст-паметник на Георги Сава Раковски, по повод 203 години от рождението му. На церемонията участие взеха с почетен караул 101 Алпийски полк, представителният духов оркестър на Военновъздушните сили на България, официални лица – зам.-кметът М. Захариев, зам. областният управител З. Маринов, председателят на Общински съвет Смолян Д. Кацаров, директорът на Териториална дирекция Пловдив към ИА “Военни клубове и военно-почивно дело“ Й. Дандаров, директори на учреждения, военнослужещи и много граждани. Прочетен бе поздравителен адрес от президента на Република България до Георги Милушев.


На 27 март 2024 г. Военен клуб – Смолян, съвместно с Информационен център на Министерства на отбраната, представи документалния филм „Писма от войната. Писмо 1 – Пулсът на Украйна“. Филмът показва как войната променя съдбата и живота на хората, вярата им и самите тях – представители на различни социални кръгове, с различни професии, възраст и етнически произход, обединени от една и съща трагедия и кауза. На прожекцията присъстваха председателят на общинския съвет в гр. Смолян Димитър Кацаров, началникът на Военно окръжие подполковник Велков и целият личен състав, председателят на Областния съвет на СОСЗР Атанас Цолов, членове и граждани. Прочетен бе поздравителен адрес от председателя на Общинския съвет до екипа, работил по заснемане на филма.


На 18 ноември 2023 г. във Военен клуб – Смолян се проведе десетата юбилейна фолклориада „На хорото в сърцето на Родопите“, организирана от Военен клуб – Смолян, съвместно със 101 Алпийски полк, по повод 19 ноември – Празника на Сухопътните войски в Българската армия. Фолклориадата бе открита от подполковник Стефан Димов – командир на 101 Алпийски полк, който в речта си към всички участници и гости благодари, че „огряват града в този мразовит ден“. Пожела на всички здраве и успехи на български и международни сцени. Юбилейното десето надиграване стартира с магичните родопски гласове на деца от фолклорни формации от града. През годините военният клуб, като организатор и домакин, не спира да отстоява българските традиции, да консолидира поколенията чрез танца и съхраняването на българщината. Участие взеха над 400 професионалисти и любители на народните танци от цяла южна България – Военен клуб – Пловдив, Военен клуб – Гоце Делчев, Стара Загора, Чирпан, Пещера, Хасково, Раднево, Първомай, Крумовград и Област Смолян.


На 20 октомври 2023 г., по случай празника на 101-ви Алпийски полк и 111 г. от Освобождението на Родопите, Военен клуб – Смолян организира и проведе празничен концерт, в който взеха участие военнослужещи от формация „101-ви Алпийски полк“ и брейк клуба при военния клуб, самодейци от ОДК – Смолян, деца от детска градина „Зорница“. Във фоайето на Клуба бе експонирана изложба „21 Пехотен средногорски полк – мяра за величие“, съвместно с РИМ Смолян. В присъствието на областният управител на Смолян Захари Сираков, главният секретар на Община Смолян Момчил Николов, командири на множество сухопътни военни формирования, представители на държавни институции и граждани, приветствия и награждаване на военнослужещи поднесе подполковник Стефан Димов – командир на полка. Празникът завърши с прожекция на видео-разкази - „НИЕ ПОМНИМ ВЕЛИКИТЕ БИТКИ И ГЕРОИ НА БЪЛГАРИЯ“, част от инициативите на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“.


От 11 до 21 септември 2023 г. в гр. Смолян бе проведена открита модулна съвместната подготовка „РОДОПИ – 23”. В подготовката участваха над 350 военнослужещи от Командването на Сухопътните войски, 101 алпийски полк, 110-ти логистичен полк – Пловдив, 24-та Авиобаза – Крумово, ВМА – Пловдив, военнослужещи от Чехия, Италия и САЩ. На 14 септември 2023 г. Военен клуб – Смолян организира вечерен поздравителен концерт за всички участници в международната подготовка „РОДОПИ - 23“. Военнослужещите във 101 Алпийски полк и военните формирования от партньорските държави се насладиха на формация „101 Алпийски полк“ към военния клуб, танцов състав „Мераклии“, гайдарят редник Никола Андонов и песните на редник Исмет Мусакев. Приветствия поднесоха полковник Г. Малинов, подполковник С. Димов и чуждестранните ръководители. Вечерта завърши с кръшно хоро, в което се включиха български и чуждестранни военнослужещи.


На 13.12.2022 г. Военен клуб – Смолян отбеляза с тържествен патриотичен концерт 200 години от рождението на големия български поет, композитор и педагог Добри Чинтулов и 130 години от написването на Химна на българската просвета „Върви, народе възродени“. Събитието е част от инициативата на изпълнителната агенция за реализиране на дейности, свързани с развитието на културно-художественото и военно-патриотично направление във военните клубове, стартирала през 2022 г., и е под мотото „Моят град, град на песента“. Концертът имаше за цел да повдигне духа на подрастващите, но и на техните родители, учители, на всички, жадни да се докосват до културата, която ни обединява, да обърне внимание на темата за родолюбието и духовността, да подчертае значимостта и необходимостта от съхраняване на българщината за идните поколения и да напомни, че България звучи гордо. С богата музикална програма от възрожденски песни и стихове, изпълнени от децата от ОУ „Иван Вазов“, детска градина „Зорница“ и ученически гвардейски отряд към ЕГ „Иван Вазов“ в гр. Смолян, многобройната публика от деца, родители и гости изпита истинска естетическа наслада от магията на българската реч и музика, стоплена с емоцията на неподправен патриотизъм.


На 19.11.2022 г. във Военен клуб – Смолян се проведе за девета поредна година Фолклориада „На хорото в сърцето на Родопите”. Събитието, станало вече традиционно не само за града и региона, а и за цялата южна България, е създадено да сплотява българите чрез магията на народната музика и танц, да ни обединява като хора с корени, дух и памет. Основни инициатори и съорганизатори са Военен клуб – Смолян и 101 Алпийски полк. Този празник на фолклорния колорит и красота е посветен на 19 ноември – Празника на Сухопътните войски в Българската армия, и желанието на организаторите и участниците е да се съхранят традициите живи, да се покаже, че ръка за ръка, с песен и танц можем да градим здравите основи на обществото ни с гордост и самочувствие от това, че сме българи. Във фолклориадата взеха участие над 300 любители на народните танци от цяла България – от военните клубове в Сливен и Пловдив, от градовете Бургас, Първомай, Чирпан, Крумовград, Пазарджик, Смолян и областта.


През месец май 2022 г., по повод 140 години от рождението на Владимир Димитров – Майстора, Военен клуб – Смолян организира конкурс за рисунка, есе, видеопрезентация, фотография. Събитието е част от инициативата за реализиране на дейности, свързани с развитието на културно-художественото и военно-патриотично направление във военните клубове, под мотото „Моя страна, моя България“, стартирала през 2022 г. В конкурса, посветен на бележитата годишнина, взеха участие ученици от втори до седми клас на ОУ „Иван Вазов“, ОУ „Проф. д-р. Асен Златарев“ и СОУ „Св.св. Кирил и Методий“ в град Смолян. Децата участваха главно с рисунки и видеопрезентации. На 20.05.2022 г. всички творби бяха експонирани в централното фоайе на военния клуб. Ученици, завършващи средното си образование в Професионалната гимназия по приложни изкуства в гр. Смолян, оцениха творбите. За всяко призово место бяха избрани по двама участници. На 30.05.2022 г. всички 48 участници получиха грамоти, като отличените бяха наградени с подаръчни кутии „Хубава си татковино“.


Преглед на любителското художествено творчество на 68-ма бригада Специални сили се проведе във Военен клуб – гр. Смолян.

Повече от час публиката имаше възможността да се наслаждава на самодейците - военнослужещи, които освен, че са добри стрелци, скиори, алпинисти и парашутисти, са и толкова добри певци, актьори, музиканти и танцьори.


По повод 80 години от рождението на поета Дамян Дамянов, служителите от Военен клуб – гр. Смолян, съвместно с женското дружество „Яна Шишманова” при Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, организираха и представиха изложба от фотоси и книги, както и поетична вечер, посветена на неговото творчество. Със слово, звук и музика бяха представени част от неговата лирика, посветени както на любовта и живота, така и на велики български личности.


За трета поредна година Военен клуб – гр. Смолян, съвместно с 101-ви алпийски батальон, организираха фолклориада „На хорото в сърцето на Родопите”, по повод празника на Сухопътни войски. Участие взеха над 30 танцови състава и школи от цяла България. Фолклориадата се проведе в центъра на града, където гражданите и гостите на Смолян да се насладиха на майсторството на участниците.Article | by Dr. Radut