Jump to Navigation

Мероприятия

Във Военен клуб – гр. Ботевград с тържествено събрание беше отбелязан 6-и май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Слово за празника изнесе председателят на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в гр. Ботевград. На мероприятието присъстваха членове на военно-патриотичните организации и граждани. Представена бе кратка музикална програма от членовете на съюза и рецитал от Клуба на литературните творци към военния клуб.

На 06.05.2015 г. по традиция община Ботевград организира празничен водосвет и курбан на оброка "Св. Георги” в местността "Зелин". Там бяха поканени и присъстваха и членовете на военно-патриотичните съюзи в града.


На 19.03.2013г., бе почетена паметта на учителя, родолюбеца и голям поет Стамен Панчев, участник в Балканската война. Той умира на 22.03.1913г., след щурма на Одрин. Едноименното дружество на поети и писатели „Стамен Панчев” към СОСЗР организира вечер, посветена на 100 годишнината от смъртта му във ВК- Ботевград. Прочетени бяха негови стихове, писани по време на войната. Биографичен очерк прочетоха поетесата г-жа Граматикова и о.р. кап. Стоян Ангелов. Творчеството на Стамен Панчев е наситено с чисти, човешки чувства и настроения. То е изключително близко по тематика и език до творчеството на друг голям поет от същото време – Димчо Дебелянов.

Сине мой, надежда скъпа моя,

радост в грижи, грижа в радостта,

може би последен ден е тоя,

в който те милува твой баща.

Аз отивам, за да се не върна,

дълг отечествен зове ме в бой,

може би не ще те веч прегърна,

теб не ще продумам, сине мой!”

Стамен Панчев


На 20.01.2012г. се реализира среща на жените от Женсъвета за Бабин ден с представяне на местни обичаи.


На 06.01.2012 г. членове на съюзите се включиха в организираното празничното отбелязване на Богоявление, след което се поднесоха цветя на паметника на Ботев с кратко слово за житейския му път.


На 04.01.2012 г.във връзка с годишнина от приемането на България в ЕС пред членове от трите съюза представители на Община Ботевград представиха намерения за развитие на региона. От гл. специалист във ВК бе направена и историческа ретроспекция на събитието.Article | by Dr. Radut