Jump to Navigation

Мероприятия

111 години от гибелта на ботевградския поет Стамен Панчев в Балканската война (1912 – 1913 г.) бяха отбелязани в Ботевград на 23 март 2024 г. Паметта му бе почетена от местни жители и гости на града. По покана на Литературен клуб „Стамен Панчев“ в поклонението взеха участие представители на литературните клубове в Етрополе, Игнатица и Елин Пелин. В знак на признателност и преклонение те поставиха цветя пред паметника. Цветя бяха поднесени още от името на Община Ботевград, ръководството на Военен клуб – Ботевград и ТПГ „Стамен Панчев“. Ученици изпълниха емблематичното стихотворение-завет на поета – “Сине мой“. С едноминутно мълчание присъстващите почетоха паметта на духовния баща на Ботевград. Тържествената програма продължи във военния клуб, където служителят Петко Тончев припомни краткия, но смислен житейски път на Стамен Панчев, който приключва на бойното поле при Чаталджа. Прочетени бяха стихове, посветени на видния ботевградчани. Автори на поетичните творби са Малинка Цветкова, Стефка Граматикова, Анатоли Ачков, Вили Зердашака от Пловдив, която е един от победителите в предишни издания на Национален литературен конкурс „Стамен Панчев“. Организаторите на събитието Ваня Петрова, Петко Тончев и Милчо Владимиров се обединиха около идеята всяка година на тази дата в Ботевград да си дават среща литературни клубове от различни населени места и да отбелязват заедно годишнината от гибелта на ботевградския поет.


115 години от обявяването на българската държава за независима

На 21.09.2023 г., в навечерието на Деня на Независимостта, в големия салон на ВК-Ботевград бе чествана 115-та годишнина от тази бележита дата в българската история. Акцент на събитието бе беседата, богато наситена с исторически данни и факти по темата, която гостите, членове на местните структури на военно-патриотичните съюзи и граждански лица, имаха удоволствието да чуят от мл. експерт във военния клуб Петко Тончев и о.з. полк. Г. Георгиев, заместник-председател на местната структура на СОСЗР. Постигането на независимост на България през 1908 г. е акт, който дълбоко бележи съвременната ни история и е безспорен повод за национална гордост. Постигането на суверенитета на страната ни е преди всичко дело на самите българи, чийто успех ни поставя на картата на Европа и задава добрата перспектива пред развитието ни. Организирането и осъществяването на събития, които популяризират върховете в многовековната ни история и фокусират вниманието на обществеността към значимостта да поддържаме националната ни памет жива е сред най-важните задачи на военните клубове, тяхна мисия и приоритет.


По повод 85 години от построяването на Военен клуб – Ботевград, в периода 15 – 19.05.2023 г. в сградата на военния клуб бе позиционирана изложба, организирана съвместно със Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

Водеща роля в мероприятието взе о. з. м-р Володя Казаков – местен художник, който представи част от колекцията си от картини. Темата бе историческите забележителности и емблемата на Ботевград – часовниковата кула.

Експонатите бяха разгледани с интерес от членове на СОСЗР и техните семейства, както и много жители на Ботевград.

     

 


На 23.03.2023 г. от 11:00 ч. в големия салон на ВК-Ботевград се проведе среща-беседа по повод 110 години от смъртта на именития български поет и учител, роден в гр. Ботевград – Стамен Панчев. Събитието се организира в рамките на Кампания за развитието на културно-художествената и военно-патриотична дейност във военните клубове през 2023 г. под мотото „Моята България! Моят град – град на…“ и е част от набелязаните идеи на военния клуб за възстановяване на неговата роля и функции като културен, исторически и обществен център. На срещата присъстваха членове на СОСЗР, СВиВП и граждански лица. Беше изнесена беседа от о.з. полк. Георгиев за живота и дейността на съгражданина на ботевградчани, загинал преди 110 години в Междусъюзническата война, защитавайки националната кауза. О.з. м-р Казаков рецитира избрани стихотворения от неговото творчество. Всички присъстващи бяха запознати и с общонационалната инициатива под патронажа на президента на Република България г-н Румен Радев на Фондация “Наследство в бъдещето”, свързана с издигането на българското знаме на връх Рожен. Във връзка с патриотичната идея да се развее българският флаг на най-високия пилон в Европейския съюз със 111 м. височина се проведе дарителска кампания в подкрепа на проекта.


Във Военен клуб – гр. Ботевград с тържествено събрание беше отбелязан 6-и май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Слово за празника изнесе председателят на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в гр. Ботевград. На мероприятието присъстваха членове на военно-патриотичните организации и граждани. Представена бе кратка музикална програма от членовете на съюза и рецитал от Клуба на литературните творци към военния клуб.

На 06.05.2015 г. по традиция община Ботевград организира празничен водосвет и курбан на оброка "Св. Георги” в местността "Зелин". Там бяха поканени и присъстваха и членовете на военно-патриотичните съюзи в града.
Article | by Dr. Radut