Jump to Navigation

Мероприятия

На 19 ноември 2018 година служители на Военен клуб – Хасково, съвместно с членове на военно-патриотичните съюзи и военнослужещи от 31 механизиран батальон, отбелязаха тържествено бойния празник на Сухопътните войски с поднасяне на венци и цветя пред паметника на „Незнайния воин” в гр. Хасково.

Слово за 19 ноември – датата на победата при Сливница в Сръбско-българската война, произнесе началник-щабът на военното формирование майор Георги Георгиев.

На тържеството присъстваха областният управител Станислав Дечев, заместник областният управител д-р Стефка Здравкова и кметът на гр. Хасково Добри Беливанов.

Блок военнослужещи с командващ капитан Захари Генев изнесе истински спектакъл – строеви хватки и движения с оръжие, след което бяха бурно аплодирани от присъстващите граждани.

След тържеството, в Регионален исторически музей – Хасково, бе открита фотоизложба за героизма на хасковските полкове през Първата световна война. В нея вземат участие военните подразделения от региона – Десети пехотен родопски полк, Тридесети пехотен шейновски полк и Шести конен полк. В експозицията бяха подредени фотоси от бойните полета, както и оръжия и униформи на българската армия от времето на Първата световна война.


На 02.08.2018 г. пред Паметника на Незнайния войн в гр. Хасково служители на Военен клуб Хасково, съвместно с членове на военно-патриотичните съюзи, отдадоха почит на загиналите в Илинденско-Преображенското въстание и отбелязаха 115 години от паметната дата.

В ритуала участваха военнослужещи от военно формирование 52740 и Духовият оркестър към Община Хасково, представители на институции и граждани. Кметът Добри Беливанов припомни в словото си историческите факти около избухването на въстанието от 1903 г.


Плоча в памет на младежите, загинали при изпълнение на наборна или кадрова служба в мирно време, бе открита на 20.06.2018 г. в гр. Хасково.

Инициативата за изработването й е на дружество “Военноинвалид” –Хасково, и е реализирана със средства на спонсори. Ненка Желязкова – председател на дружеството, почете паметта на младежите в своето слово и сърдечно благодари на всички, оказали й подкрепа. Отец Антоний от църквата „Успение Богородично“ извърши панихида. Иван Иванов - секретар на Управителния съвет на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, прочете поздравителен адрес от председателя на Съюза – г-н Петър Велчев, и изказа съболезнования към присъстващите близки за ненавременната загуба на младежите.

На церемонията присъстваха кметът на Община Хасково Добри Беливанов, командирът на военно формирование 52740 подп. Николай Александров, Иван Иванов – секретар на СВИВП, служители на Военно окръжие, служители на Военен клуб Хасково, представители на дружества „Военноинвалид“ от Троян, Ловеч, Бяла Слатина, Духовият оркестър към Община Хасково и граждани.

Всички присъстващи запалиха свещ, положиха цветя и сведоха глави в памет на загиналите.


На 05.06.2018 г. във фоайето на Регионална библиотека „Христо Смирненски” в гр. Хасково бе представена годишната изложба на школата по изобразително изкуство при Военен клуб Хасково, посветена на 140-годишнината от създаването на Българската армия.


На 01.06.2018 г. служители на Военен клуб Хасково и възпитаници на школите при военния клуб посетиха „Ден на отворени врати” във военно формирование 52740 – Хасково, по повод 1 юни – Международния ден на детето. Военнослужещите запознаха децата с различни образци на въоръжение, бойна техника и снаряжение. Особен интерес у тях предизвикаха бронираните машини и автоматите.


На 30.05.2018 г. в киносалона на Военен клуб Хасково школите по поп и народно пеене изнесоха своя годишен концерт. Малките таланти зарадваха своите близки, преподаватели и публика с прекрасни музикални изпълнения. Отличени с грамоти бяха призьорите в конкурси през учебната година.


На 6 май 2018 г. на пл. „Свобода“ служители на Военен клуб Хасково, съвместно с членове на военно-патриотичните съюзи, взеха участието в тържествения ритуал за Гергьовден – Ден на храбростта и празник на Българската армия.

В ритуала участваха военнослужещи от военно формирование 52740 и Духовия оркестър към Община Хасково, представители на институции и граждани. Слова за празника изнесоха командирът на формированието подп. Николай Александров, кметът Добри Беливанов и областният управител Станислав Дечев.

След тържествената церемония гражданите и гостите на града имаха възможност да се насладят на прекрасен концерт на съставите при Военен клуб Хасково – Фолклорен танцов ансамбъл „Златна Тракия“ и Вокална група „Лотос бял“.


На 22.03.2018 г. в Регионална библиотека „Христо Смирненски” в гр. Хасково се проведе изнесен урок по рисуване на тема: „Руски класици в изобразителното изкуство”, организиран от Военен клуб Хасково, преподавателя в школата по изобразително изкуство към Клуба и Регионална библиотека „Христо Смирненски”.

Малките художници с интерес изслушаха своя преподавател и служителката на библиотеката и избраха творбата, която да възпроизведат.


На 23.02.2018. г. във Военен клуб Хасково бе отбелязана 126-та годишнина от рождението на ген. Владимир Стойчев, съвместно с членове на СОСЗР и СВВБ.

Аврам Ниего – областен председател на Съюза на ветераните от войните на България, сподели за личните си срещи с генерал Стойчев на фронта и в цивилния живот.


На 19.02.2018. г. пред паметника на Васил Левски служители на Военен клуб Хасково, съвместно с членове на военно-патриотичните съюзи, взеха участие в поклонението и тържествения ритуал по поднасяне на венци и цветя по повод 145-годишнина от обесването на Апостола на Свободата.

В церемонията участваха военнослужещи от хасковския гарнизон и духовия оркестър към Община Хасково, представители на институции, граждани и множество деца. Заупокойна молитва отслужиха хасковски свещеници, водени от ставрофорен иконом Антоний Енев.

7-годишният Илия Колев от Детска градина №17 „Иглика“ разчувства множеството с прекрасна рецитация на стихотворението на Христо Ботев “Обесването на Васил Левски“.


Фолклорна танцова формация „Златна Тракия” при Военен клуб – гр. Хасково отпразнува 30-годишнината от създаването си с пищен концерт в киносалона на военния клуб.

Фолклорният ансамбъл, с художествен ръководител Златка Тимова, изнася през годините над 900 концерта в страната и чужбина, има участия в над 60 международни фестивала и печели много отличия и престижни награди.


Национална програма „Родолюбие” представи на 12.11.2014 г. в Хасково заместник изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело” г-н Ивелин Николов. Програмата цели патриотично възпитание и културна дейност в партньорство с граждански организации. В дейностите могат да се включват военно-патриотични съюзи, НПО със сфера на действие в сигурността и отбраната, сдружения на резервисти и ветерани. Кандидатстването по проекти става задължително в партньорство с военните клубове.


Шампионската двойка от хасковския клуб по спортни танци "Гранд" при Военен клуб – гр. Хасково Мирослава Дойчева и Любослав Стоев отново демонстрира класа и добави още два златни медала в богатата си колекция. Мира и Любо станаха първи при младежите за Купа България, както и на открития турнир в Сливен. Треньорът Николай Манолов похвали и двойката си Мартин Кючуков и Йоана Петрова, които спечелиха четвъртото място на открития турнир и станаха осми за Купата. По неговите думи обаче двамата са демонстрирали значително израстване и са показали най-доброто си танцуване до сега. Три грации от "Гранд" участваха в соло момичета. При 9-годишните Дияна Янева спечели златен медал, втора в тази възраст стана Мариана Железанова.Със сребро при 11-годишните се окичи Калина Георгиева.


Музейна експозиция към мемориалния комплекс "Нашето летище Узунджово" бе открита в събота, 18 октомври 2014 г. По този начин в голямото хасковско село се отбеляза професионалният празник на авиацията и Военновъздушните сили - 16 октомври. ВИП гост на събитието бе командирът на ВВС генерал Румен Радев. Инициатори за новата придобивка към мемориала в Узунджово са трима от членовете на ръководството на сдружение "Нашето летище Узунджово" - председателят инж. Недялко Тянков, Иван Колев и д-р Теодоси Андровски. Музеят e поместен в бившата ритуална зала на кметството в с.Узунджово. Експозицията представя историята на българската авиация. Показани са множество предмети – летателен костюм, офицерски чанти, трофейни уреди, пагони, парашути, бойни знамена на някогашния авиационен полк, лични вещи на летци, архивни снимки и др. Любопитството на посетителите ще привлича и запазена лична карта от 1954 г. на катастрофирал летец, на която се вижда задължителният за българските документи по това време пръстов отпечатък.


От тридневна екскурзия, посветена на 1000 г. от рождението на цар Самуил, се завърнаха членовете на клуб „Родолюбие” при Военен клуб – гр. Хасково. Посетени бяха исторически места в Югоизточна България и Северна Гърция. От името на Военен клуб – гр. Хасково бяха поднесени цветя на паметника на цар Самуил.


Представители от Областните съвети на СВВБ от Бургас, Ямбол, Сливен, Стaрa Загора и Хасково проведоха регионална среща във Военния клуб в Хасково на 03.09.2014 г. Водещият въпрос на срещата беше подготовката по честването на 70-та годишнина от края на Втората световна война.


Фолклорен ансамбъл "Златна Тракия" към Военен клуб – гр. Хасково изнесе 8 концерта за 9 дни в Полша. Танцьорите участваха в първото издание на международния фолклорен фестивал в град Мишленице, в който се представиха ансамбли от 10 държави. Въпреки че фестивалът нямаше конкурсен характер, ансамбъл "Златна Тракия" заслужи специална награда за своето представяне.


По повод края на учебната година състезателите от Клуб по спортни танци “Гранд” изнесоха концерт на 01.07.2014 г. във Военен клуб – Хасково. Всички участници получиха грамоти за успешно представяне.


Вокална група “Лотос бял” изнесе годишен концерт на 27.06.2014 г. във Военен клуб – Хасково, на който специален гост беше мъжки квартет “Еделвайс” при Военен клуб - Кърджали.


Танцовата двойка Любослав Стойчев и Мирослава Дойчева от Клуб по спортни танци „Гранд” при Военен клуб Хасково завоюва най-успешното класиране на българи в престижния турнир Blackpool Dance Festival Junior 2014. На състезанието провело се от 21 до 26 април в английския град Блякпул, което е повече от световно първенство за спортните танци, единствените български участници при юноши-старша възраст се класираха четвърти сред над 220 двойки на самба, четвърти в надпреварата с 238 двойки на петте латиноамерикански танца и втори от над 200 двойки на джайв.


Концерт по повод 10-годишнината от приемането на България в НАТО бе проведен във Военен клуб гр. Хасково. На мултимедийна презентация многобройната публика проследи историята на създаването на Алианса и хронологията на присъединяването на България към него. Таланливите възпитаници на ФТА „Златна Тракия” и Клуб по спортни танци „Гранд” при военният клуб представиха специално подготвена художествена програма.


Танцовата двойка Любослав Стойчев и Мирослава Дойчева от Клуб по спортни танци „Гранд” при ВК Хасково спечели безапелационно първите места при младежите в клас Б на провелите се на 29.03 2014 г. в София Купа България и Открит турнир по спортни танци. Втората двойка на треньорите Павлина Вълчева и Николай Манолов - Братан Братанов и Антоанета Танева завърши на 5-то и 6-то място за Купата и в открития турнир при младежите в клас А.


„Пролетен бал” за посетителите на Дневния център бе организиран от ВК Хасково и Дневен център за стари хора - гр. Хасково на 24.03.2014 г. Участие взе вокална група „Лотос бял” при Военен клуб Хасково.


Поздравителен концерт за военнослужещите от гарнизона, с участието на школите и съставите при военният клуб по повод Празника на Сухопътните войски – 19-ти ноември организира и представи Гарнизонен военен клуб гр. Хасково.


Турнир по спортни танци «Изгряващи звезди» за състезателни двойки и соло изпълнители във възрастови групи 7, 9, 11, 13 и над 15 години се проведе в Гарнизонен Военен клуб гр. Хасково на 17 ноември 2013 година.

На турнира премериха сили състезатели от Хасково, Стара Загора, Чирпан, Габрово, Пловдив, Асеновград, Свиленград и Велико Търново.

В паузите, шампионите и медалистите от Клуб по спортни танци "Гранд" към военният клуб, се представиха пред публиката с демонстративни изпълнения.


Фолклорен танцов ансамбъл „Златна Тракия” и Клуб по спортни танци „Гранд” при Военен клуб – Хасково участваха в празника на Дневен център за стари хора в град Хасково. Малките танцьори очароваха посетителите на центъра с изпълненията си. С обещание за нови срещи в края на веселото тържество, всички заедно се хванаха на кръшно българско хоро.


На 06.09.2013 г., на пл. “Свобода” в гр. Хасково, Фолклорен танцов ансамбъл “Златна Тракия” при военния клуб изнесе концерт пред жителите на града, за отбелязване на 128-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.


Любослав Стойчев и Мирослава Дойчева от Клуб по спортни танци „Гранд” към Военен клуб – Хасково са новите шампиони на България по латинотанци сред юношите старша възраст на провелото се на 26.06 2013 г. в Албена държавно първенство.

Възпитаниците на Павлина Вълчева и Николай Манолов победиха 27 двойки, а на последвалия международен турнир се класираха втори.


На 07.06.2013 г., от 18:30 часа, Фолклорен танцов ансамбъл “Златна Тракия” при Военен клуб – Хасково изнесе концерт за края на творческия сезон. Съпровождани от бурните аплодисментите на публиката в препълнения киносалон на военния клуб, танцьорите представиха 90-минутна живописна броеница от народни танци.


На 01.06.2013 г. Военен клуб - гр. Хасково, съвместно с военно-патриотичните съюзи, взе участие в тържествена проверка (заря). На 02.06.2012 г. бяха поднесени венци и цветя за Деня на Ботев и загиналите за Свободата и независимостта на България.


От 14 до 22.04.2013 г., Фолклорен танцов ансамбъл „Златна Тракия” при Военен клуб – Хасково представи България в Международен фолклорен фестивал в гр. Истанбул, Турция. На фествала взеха участие представители на още 12 държави.


На 26.03.2013 г., служители на Военен клуб – Хасково, съвместно с членове на военно-патриотичните съюзи взеха участие в откриването на възстановения Паметник-чешма на Десети пехотен Родопски полк и тържествата, посветени на 100-годишнината от Одринската епопея, проведени под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев.


На 1.03.2013 г., служители на Военен клуб - Хасково съвместно с Клуб на жените „Родолюбие” при СОСЗР организираха посещение в Дневен център за деца и възрастни с увреждания „Марина” - Хасково. На възпитаниците на центъра бяха поднесени ръчно изработени мартенички от дамите от Клуб „Родолюбие”, а малките танцьори от Фолклорен танцов ансамбъл „Златна Тракия” при Военен клуб - Хасково повдигнаха настроението с изпълнение на народни танци.


На 04.02.2012 г., служители на Военен клуб – Хасково, съвместно с членове на военно-патриотичните съюзи взеха участие в официалната церемония по посрещането на военнослужещите от 23-я български контингент приключил успешно участие в операцията на международните сили за сигурност ISAF в Кабул, Афганистан. Национален командир на контингента бе полковник Пламен Атанасов, а заместник национален командир подполковник Данчо Николов – командир на Гарнизон Хасково.

Министър Ангелов награди военнослужещите от контингента за постигнати високи резултати при изпълнение на служебните им задължения в сложна обстановка.


На 13 декември в киносалона на Военен клуб - Хасково, по инициатива на Министерство на отбраната и Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело”, служители на военните клубове в градовете Хасково и Харманли и командването на военно формирование 52740 Хасково, проведоха Коледен благотворителен базар и концерт в подкрепа на децата на Българската армия.

Посетителите на базара купиха български сурвачки и коледни картички изработени от децата от началните училища „Отец Паисий” и „Алеко Константинов” град Харманли и възпитаници на Клуб по спортни танци „Гранд”.

Възпитаниците на Клуб по спортни танци „Гранд” при Военен клуб Хасково с треньори Николай Манолов и Павлина Вълчева, Михаела Тодорова от град Харманли и Фолклорен танцов ансамбъл „Златна Тракия” при Военен клуб - Хасково посветиха красивите си изпълнения на многобройните посетители, отворили сърцата си за благотворителната проява.


На 08.11.2012г., служители от Военен клуб – Хасково, съвместно с Дамски клуб „Родолюбие” организираха представянето на новата книга „Прозрения при залеза” на о.з. полк. Димо Димов. Стиховете от книгата са посветени на годините на автора в Българската армия и прозренията му за живота, семейството и любовта. Многобройната публика възнагради автора с бурни аплодисменти.


На 27.10. 2012г., служители от Военен клуб - Хасково съвместно с Клуб на жените „Родолюбие” при СОСЗР и Общинската организация на СОСЗР-Хасково проведоха екскурзия до Свиленград и Одрин, като продължение на честванията на 100 години от Балканската война. В Свиленград бяха склонени глави и поднесени цветя на признателност на Мемориала издигнат в памет на българските воини, загинали при обсадата и щурма на Одринската крепост. В град Одрин, Република Турция бяха посетени местата свързани с историята на България - църквите „Св. Георги”, „Св. св. Константин и Елена” и Одринската крепост, считана за една от най-недостъпните в Европа, превзета от храбрата българска армия през 1913 г.


Военен клуб – Хасково, съвместно с военно-патриотичните съюзи взе участие в отбелязването на 100-годишнината от началото на Балканските войни

На 04.10.2012 г., Военен клуб – Хасково, съвместно с военно-патриотичните съюзи взеха участие в чествания на 100 години от Балканската война: посещение на изложба „100 години Балкански войни, 10-ти пехотен Родопски полк и хасковският регион във войните” в Регионален исторически музей - Хасково; концерт на представителния духов оркестър към Национална гвардейска част и тържествена заря-проверка с блокове от Националната гвардейска част и ученически отряд.

На мероприятията присъстваха министърът на отбраната Аню Ангелов, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, командира на сухопътните войски генерал - майор Стефан Василев, областният управител на Хасковска област Ирена Узунова, директорът на НИМ Божидар Димитров и др.

На 05.10.2012 г., Военен клуб – Хасково съвместно със Съюза на ветераните от войните на България представиха фотоизложба и документален филм „Балкански войни”, проследяващи Балканските войни от мобилизацията до победоносното завръщане на българските воини.


КОНЦЕРТ НА КСТ „ГРАНД” ВЪВ ВОЕНЕН КЛУБ ХАСКОВО

На 18.09.2012 г. киносалонът на Военен клуб Хасково се оказа тесен за многобройната публика дошла да види концерта на Клуб по спортни танци „Гранд” при военния клуб.

Вицешампионите на България Мирослава Дойчева и Любослав Стойчев представиха танците, с които ще се състезават на Световното първенство по латиноамерикански танци за юноши и девойки в Унгария, където ще премерят сили с над 70 двойки от 35 държави. Зрителите аплодираха бурно тяхната самба, румба, ча-ча-ча, пасо добле и джайв. В концертната програма взеха участие и останалите танцьори от „Гранд”, а на финала треньорите им Павлина Вълчева и Николай Манолов зарадваха публиката и възпитаниците си със своето изящно изпълнение.


НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА УЧЕНИЧЕСКО ТВОРЧЕСТВО ВЪВ ВОЕНЕН КЛУБ - ХАСКОВО

На 19.07.2012 г., във Военен клуб - Хасково бяха наградени призьорите на областно ниво от Националния конкурс за ученическо творчество на тема „Балканската война 1912 – 1913 г – война освободителна”. Мероприятието е организирано от Областния съвет на Съюза на ветераните от войните в България, Регионален инспекторат по образованието – Хасково и Военния клуб. На мероприятието присъстваха инж. Стефан Марков главен експерт в Областна администрация - Хасково, Красимира Джисова – старши експерт по организация на средното образование в РИО Хасково, представители на СВВБ от Хасково, Димитровград и Свиленград, представители на СОСЗР – Хасково, ученици, учители, родители и медии.

Участниците от училищата в Хасково, Свиленград, Димитровград и Ивайловград са оценени в следните категории: разказ, стихотворение, есе, реферат, спомени и рисунки, а техният труд отпечатан в Сборник с материали, който получиха за спомен с пожеланието да станат призьори на и конкурса на национално ниво.


Военен клуб – Харманли и Военен клуб – Хасково взеха участие в тържествения ритуал по изпращане на Седма рота за участие в операцията на международните сили за сигурност ISAF в Кабул

На 03.07.2012 г., Военен клуб - Харманли и Военен клуб – Хасково взеха участие в тържествения ритуал по изпращане на Седма рота за участие в операцията на международните сили за сигурност ISAF в Кабул, Афганистан. Ротата е част от последния 23 контингент за действие в зоната на отбрана в Кабул, сформирана от военнослужещи от военно формирование 52740 Хасково с командир Капитан Христо Василев и ще закрие българската мисия в афганистанската столица.

Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов връчи сертификат за готовност за участие на националния командир на контингента полковник Пламен Атанасов. На ритуала присъстваха заместник-командващият на Съвместното командване на силите контраадмирал Валентин Гагашев, командирът на Сухопътните войски генерал–майор Стефан Василев, командирът на Втора механизирана бригада бригаден генерал Петър Петров, областният управител на област Хасково Ирена Узунова, заместник кметовете на Хасково и Димитровград, близки и граждани.

За пръв път освен националния флаг в базата на международните сили в Кабул ще се веят и знамената на общините Хасково, Димитровград и Харманли подарени от общинските администрации. С пожелание да се завърнат всички живи и здрави от името на отдел „Централен” и Военните клубове в Хасково и Харманли на заместник националния командир на контингента подполковник Данчо Николов – командир на гарнизон Хасково бяха връчени икона на „Свети Цар Борис Български”, плакет с подкова и детелина за закрила и късмет.


На 06.05.2012 г. от 11:30 часа на площад “Свобода” служители на Военен клуб - Хасково съвместно с военно-патриотичните съюзи взеха участие в тържествен ритуал по поднасяне на венци и цветя по случай 6 май - Ден на храбростта и празник на Българската армия. Началникът на гарнизон Хасково подполковник Данчо Николов изнесе тържествено слово за историята на празника и поздрави военнослужещи и граждани по случай Деня на храбростта и Гергьовден.

След тържествения ритуал за доброто настроение на присъстващите се погрижиха танцьорите от Фолклорен танцов ансамбъл „Златна Тракия” при Военен клуб - Хасково.


На 03.03.2012 г. от 10:00 ч., във Военен клуб - Хасково се проведе беседа по случай 134 години от Освобождението на България. Мероприятието бе организирано съвместно с Клуб на жените „Родолюбие” при СОСЗР и служители на военния клуб.

След беседата Клуб „Родолюбие” и представителите на военно-патриотичните съюзи се присъединиха към общоградския тържествен ритуал за 3-ти март.

Пред паметника на Незнайния воин в гр. Хасково бяха поднесени венци и цветя в знак на признание и поклон пред хилядите знайни и незнайни герои дали живота си за свободата на България.


На 31.01.2012 г. от 18:00 ч. в киносалона на военен клуб - Хасково бе изнесен концерт от възпитаниците на Клуб по спортни танци „Гранд” при военния клуб, по повод 10 години от създаването му. Тържеството бе организирано от основателите и треньори на танцовия клуб Павлина Вълчева и Николай Манолов и Военен клуб - Хасково. За веселото настроение на многобройната публика се погрижиха Мирослава Дойчева и Любослав Стоев - вицешампиони на България по спортни танци в клас до 13 години, а отскоро състезаващи се в майсторски клас, останалите танцови двойки и начинаещите танцьори.


Военен клуб – Хасково отбеляза 134 години от Освобождението на града.

На 19.01.2012 г. от 11:30 ч. служители на военен клуб - Хасково съвместно с членове на военно-патриотични съюзи взеха участие в честване на 134 години от освобождението на град Хасково от османско владичество. Тържественият ритуал с поднасяне на венци и цветя се проведе пред паметника-морена до църквата "Света Богородица" в града. Бе отдаден почетен караул от военно формирование 52740 – Хасково. Присъстваха представители на местната власт, обществени организации, ученици и граждани.Article | by Dr. Radut