Jump to Navigation

Мероприятия

На 5 април 2019 г. във Военен клуб – Хасково се проведе беседа с членове на СОСЗР и военнослужещи от 31-ви механизиран батальон по повод 15-ата годишнина от присъединяването на България към НАТО.

Военнослужещите споделиха своя опит в мисиите в Сараево и Афганистан, в които са взели участие, и разказаха за предстоящото си заминаване като част от 38-ия контингент за участие в мисията на НАТО в Афганистан - „Решителна подкрепа”.

Членовете на запасното войнство направиха паралел за военната служба по тяхно време и се разделиха с обещанието да изпратят мисионерите и да ги посрещнат живи и здрави след седем месеца.


На 19 ноември 2018 година служители на Военен клуб – Хасково, съвместно с членове на военно-патриотичните съюзи и военнослужещи от 31 механизиран батальон, отбелязаха тържествено бойния празник на Сухопътните войски с поднасяне на венци и цветя пред паметника на „Незнайния воин” в гр. Хасково.

Слово за 19 ноември – датата на победата при Сливница в Сръбско-българската война, произнесе началник-щабът на военното формирование майор Георги Георгиев.

На тържеството присъстваха областният управител Станислав Дечев, заместник областният управител д-р Стефка Здравкова и кметът на гр. Хасково Добри Беливанов.

Блок военнослужещи с командващ капитан Захари Генев изнесе истински спектакъл – строеви хватки и движения с оръжие, след което бяха бурно аплодирани от присъстващите граждани.

След тържеството, в Регионален исторически музей – Хасково, бе открита фотоизложба за героизма на хасковските полкове през Първата световна война. В нея вземат участие военните подразделения от региона – Десети пехотен родопски полк, Тридесети пехотен шейновски полк и Шести конен полк. В експозицията бяха подредени фотоси от бойните полета, както и оръжия и униформи на българската армия от времето на Първата световна война.


На 02.08.2018 г. пред Паметника на Незнайния войн в гр. Хасково служители на Военен клуб Хасково, съвместно с членове на военно-патриотичните съюзи, отдадоха почит на загиналите в Илинденско-Преображенското въстание и отбелязаха 115 години от паметната дата.

В ритуала участваха военнослужещи от военно формирование 52740 и Духовият оркестър към Община Хасково, представители на институции и граждани. Кметът Добри Беливанов припомни в словото си историческите факти около избухването на въстанието от 1903 г.


Плоча в памет на младежите, загинали при изпълнение на наборна или кадрова служба в мирно време, бе открита на 20.06.2018 г. в гр. Хасково.

Инициативата за изработването й е на дружество “Военноинвалид” –Хасково, и е реализирана със средства на спонсори. Ненка Желязкова – председател на дружеството, почете паметта на младежите в своето слово и сърдечно благодари на всички, оказали й подкрепа. Отец Антоний от църквата „Успение Богородично“ извърши панихида. Иван Иванов - секретар на Управителния съвет на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, прочете поздравителен адрес от председателя на Съюза – г-н Петър Велчев, и изказа съболезнования към присъстващите близки за ненавременната загуба на младежите.

На церемонията присъстваха кметът на Община Хасково Добри Беливанов, командирът на военно формирование 52740 подп. Николай Александров, Иван Иванов – секретар на СВИВП, служители на Военно окръжие, служители на Военен клуб Хасково, представители на дружества „Военноинвалид“ от Троян, Ловеч, Бяла Слатина, Духовият оркестър към Община Хасково и граждани.

Всички присъстващи запалиха свещ, положиха цветя и сведоха глави в памет на загиналите.


На 05.06.2018 г. във фоайето на Регионална библиотека „Христо Смирненски” в гр. Хасково бе представена годишната изложба на школата по изобразително изкуство при Военен клуб Хасково, посветена на 140-годишнината от създаването на Българската армия.


На 01.06.2018 г. служители на Военен клуб Хасково и възпитаници на школите при военния клуб посетиха „Ден на отворени врати” във военно формирование 52740 – Хасково, по повод 1 юни – Международния ден на детето. Военнослужещите запознаха децата с различни образци на въоръжение, бойна техника и снаряжение. Особен интерес у тях предизвикаха бронираните машини и автоматите.


На 30.05.2018 г. в киносалона на Военен клуб Хасково школите по поп и народно пеене изнесоха своя годишен концерт. Малките таланти зарадваха своите близки, преподаватели и публика с прекрасни музикални изпълнения. Отличени с грамоти бяха призьорите в конкурси през учебната година.


На 6 май 2018 г. на пл. „Свобода“ служители на Военен клуб Хасково, съвместно с членове на военно-патриотичните съюзи, взеха участието в тържествения ритуал за Гергьовден – Ден на храбростта и празник на Българската армия.

В ритуала участваха военнослужещи от военно формирование 52740 и Духовия оркестър към Община Хасково, представители на институции и граждани. Слова за празника изнесоха командирът на формированието подп. Николай Александров, кметът Добри Беливанов и областният управител Станислав Дечев.

След тържествената церемония гражданите и гостите на града имаха възможност да се насладят на прекрасен концерт на съставите при Военен клуб Хасково – Фолклорен танцов ансамбъл „Златна Тракия“ и Вокална група „Лотос бял“.


На 22.03.2018 г. в Регионална библиотека „Христо Смирненски” в гр. Хасково се проведе изнесен урок по рисуване на тема: „Руски класици в изобразителното изкуство”, организиран от Военен клуб Хасково, преподавателя в школата по изобразително изкуство към Клуба и Регионална библиотека „Христо Смирненски”.

Малките художници с интерес изслушаха своя преподавател и служителката на библиотеката и избраха творбата, която да възпроизведат.


На 23.02.2018. г. във Военен клуб Хасково бе отбелязана 126-та годишнина от рождението на ген. Владимир Стойчев, съвместно с членове на СОСЗР и СВВБ.

Аврам Ниего – областен председател на Съюза на ветераните от войните на България, сподели за личните си срещи с генерал Стойчев на фронта и в цивилния живот.


На 19.02.2018. г. пред паметника на Васил Левски служители на Военен клуб Хасково, съвместно с членове на военно-патриотичните съюзи, взеха участие в поклонението и тържествения ритуал по поднасяне на венци и цветя по повод 145-годишнина от обесването на Апостола на Свободата.

В церемонията участваха военнослужещи от хасковския гарнизон и духовия оркестър към Община Хасково, представители на институции, граждани и множество деца. Заупокойна молитва отслужиха хасковски свещеници, водени от ставрофорен иконом Антоний Енев.

7-годишният Илия Колев от Детска градина №17 „Иглика“ разчувства множеството с прекрасна рецитация на стихотворението на Христо Ботев “Обесването на Васил Левски“.


Фолклорна танцова формация „Златна Тракия” при Военен клуб – гр. Хасково отпразнува 30-годишнината от създаването си с пищен концерт в киносалона на военния клуб.

Фолклорният ансамбъл, с художествен ръководител Златка Тимова, изнася през годините над 900 концерта в страната и чужбина, има участия в над 60 международни фестивала и печели много отличия и престижни награди.Article | by Dr. Radut