Jump to Navigation

Мероприятия

На 3 август 2021 г. пред Военен клуб – Хасково се състоя официално откриване на юбилейна изложба „20 години в полза на армията”, посветена на 20-годишнината от създаването на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело”. Неин автор е фотографът на Министерство на отбраната Вяра Йовева. На откриването присъстваха командирът на гарнизон Хасково подполковник Светослав Годинов, председатели и членове на военно-патриотични съюзи и граждани.. Експозицията отразява развитието на Агенцията, която вече 20 години подчинява своята дейност в услуга на армията, и беше на разположение на гражданите до 6 август 2021 г.


На 15 и 16 май 2021 г. в парк „Кенана“ в гр. Хасково се проведе 55-ти Национален събор на народното творчество „Китна Тракия пее и танцува“. Участниците в тазгодишното издание бяха от 24 общини и 47 населени места. В първия конкурсен ден, в категория индивидуални изпълнители, първо място и златни медали спечелиха възпитаниците на школата по народно пеене при Военен клуб – Хасково с вокален педагог Елена Беделева - Николета Жулиянова, Кристиян Радев, Теодора Калайджиева и Ванеса Пехливанова. Във втория ден на Националния събор жителите и гостите на града се насладиха на един пъстър концерт на ансамблите и оркестрите за народни песни и танци от Хасково. В него участие взеха ФТА „Златна Тракия” при Военен клуб – Хасково с художествен ръководител Златка Тимонова, която бе и сред членовете на журито в конкурсния ден.


На 2 март 2021 година, в изложбената зала на историческия музей в Димитровград, бе открита изложба „Когато момчето става мъж … Казармата през „онези“ 45 години“. Автор на премиерната изложба е роденият в Димитровград д-р Илия Вълев – етнолог в регионалния исторически музей във Велико Търново. Изложбата представя любопитни исторически факти, свързани с българската армия през периода 1944 – 1989 г. Експозицията се финансира с подкрепата на Министерство на отбраната и ИА „Военни клубове и военно-почивно дело“. Сред присъствалите на откриването бяха и служители на Военен клуб – Хасково и Военно окръжие – Хасково.


На 6 октомври 2020 година, в киносалона на Военен клуб – Хасково, бе представена автобиографичната книга на о. з. бр. ген. Янко Янев. Книгата, озаглавена „Из лабиринтите на живота“, е първата му автобиографична творба и бе представена от самия автор пред препълнения киносалон. „В написаните от мен страници представям своя живот, който смятам, че е обобщен образ на всеки български офицер, стигнал до званието български генерал. Тази книга не е само за мен, тя е за моите колеги, за тези, които са служили в армията, които са били около мене, които са ме подкрепяли и заедно сме изпълнявали своите задачи по време на службата си“ - разказа ген. Янев. Водещ на събитието бе полковник Иван Ванчев – главен герой в сюжетите от книгата.


На 24 септември 2020 г. във Военен клуб – Хасково бе прожектиран филмът „Достойна за удивление”, проследяващ историческите моменти от Тутраканската епопея през септември 1916 г. Документалният филм, с автор Горан Благоев, запозна зрителите в киносалона с победите на храбрата българската армия при освобождаването на Добруджа през Първата световна война.


На 7 септември 2020 година, във фоайето на Регионална библиотека „Христо Смирненски“ в гр. Хасково, бе открита изложбата: „От Леонардо до Пикасо – деца рисуват шедьоври“. Експозицията представи 50 рисунки и произведения на приложното изкуство на децата от Арт школа „Пастело” към Военен клуб – Хасково.

Рисунките в изложбата не са опит за създаване на точни копия на прочутите шедьоври от XV до ХХ век, а представят света на големите художници през детските очи. До всяка рисунка е представена репродукция на оригинала, за да може посетителите на изложбата да си припомнят конкретните картини, вдъхновили малките художници. Сред тях са: „Мона Лиза“ и „Дамата с хермелина“ на Леонардо да Винчи; „Слънчогледите“ и „Звездна нощ“ на Винсент Ван Гог; „Целувката“ на Густав Климт; „Момичето с ябълките“ на Владимир Димитров – Майстора; „Водни лилии“ на Клод Моне; „Балерините“ на Едгар Дега и др.

Изложбата постави начало на програмата на Община Хасково, посветена на празника на града – 8 септември.

Гости на откриването бяха заместник-кметът на Община Хасково Мария Вълчева, секретарят на Общината Пламен Лечев, началникът на отдел „Образование, култура, младежки дейности и спорт“ Йорданка Иванова, служители на ВК Хасково и много граждани.


На 20 август 2020 г. в отдел „Изкуство” на Регионална библиотека „Христо Смирненски” в гр. Хасково се проведе изнесен урок на тема „Ренесанс”, организиран от Военен клуб – Хасково, преподавателят в школата по изобразително изкуство „Пастело” към военния клуб г-н Даниел Русев и Регионална библиотека.

Малките художници с интерес изслушаха своя преподавател и служителката на отдел „Изкуство” при регионалната библиотека, които ги запознаха с различните стилове на рисуване и най-известните представители от епохата на Ренесанса.


На 1 юли 2020 г. във Военен клуб – Хасково бяха наградени лауреатите от Област Хасково в националния конкурс „Спомен за мой близък, който е участвал във Втората световна война”, организиран от Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ) и посветен на 75 години от участието на Българската армия във Втората световна война.

Председателят на областния съвет на ветераните от войните Хасково Аврам Ниего връчи грамоти, книги с разкази на участниците във войната и предметни награди на отлично представилите се ученици Стефка Ройдева от СУ „Св. П. Хилендарски” и Антон Христев, участник в клуб „Родолюбие” при ОУ „Л. Каравелов”.

На награждаването присъстваха председателят на Общинския съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) о. з. подп. Иван Иванов, секретар-касиерът на областния съвет на СВВБ Костадин Кършанов, старши експертът на Военен клуб – Хасково Надя Йорданова и родители на отличилите се ученици.

Ръководителят на клуб „Родолюбие” при ОУ „Любен Каравелов” Албена Ройдева разказа за заниманията на учениците в клуба, свързани с военно-родолюбивото възпитание.

Аврам Ниего сподели своите изживявания и спомени от бойните полета в Унгария и Хърватия и пожела на децата никога да не преживяват война и да осъществят мечтите си.

Участниците в церемонията се разделиха с обещание за срещи и с останалите участници на клуб „Родолюбие” и бъдеща съвместна дейност със Съюза на ветераните и военния клуб.


На 2 юни 2020 г. Военен клуб – Хасково почете паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България.

Венци и цветя на признателност пред паметника на поета-революционер поднесоха кметът на община Хасково Станислав Дечев със своите заместници, народните представители Евгения Ангелова и Митко Полихронов, зам.-областният управител Митко Петров, председателят на общинския съвет Таня Захариева със своите заместници, заместник-командирът на 31 Механизиран батальон майор Атанас Бакалов, служители на военния клуб и граждани.


На 6 март 2020 г. служители на Военен клуб – Хасково поздравиха жените, ползващи социалната кухня към Министерство на отбраната в град Хасково, по повод Международния ден на жената – 8 март.

От името на възпитаниците на школата по изобразително изкуство „Пастело” при военния клуб бяха поднесени ръчно изработени картички, с които дамите бяха приятно изненадани и зарадвани.


На 21 февруари 2020 г. във Военен клуб – Хасково пред членове на СОСЗР бе прожектиран филмът „Повест за победителя. Генералът - легенда Владимир Стойчев”, по повод 128 години от рождението му. Филмът е предоставен на военния клуб от Съюза на ветераните от войните на България.

С най-важните аспекти от живота на генерал Стойчев и заслужените многобройни отличия присъстващите запозна о. з. подп. Иван Иванов – председател на Общинската организация на СОСЗР.


На 7 февруари 2020 г. служители на Военен клуб – Хасково и членове на военно-патриотичните съюзи се присъединиха към инициативата на Тракийско дружество „Георги Сапунаров” и отдадоха почит на великия българин Капитан Петко войвода, посветил живота си за свободата на родината, по повод 120 години от смъртта му.

На първия в страната паметник на Капитан Петко войвода склониха глави представители на РИМ Хасково, граждани и ученици.

За живота и делото на Капитан Петко войвода припомни д-р Красимира Узунова от хасковския музей и призова младото поколение да не забравят стореното от бореца, станал жертва на политическите борби след Освобождението.


На 21 януари 2020 г. в клуб „Белвю” Военен клуб – Хасково, съвместно с клуб на жените „Родолюбие” към Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, традиционно отбелязаха Деня на родилната помощ – Бабинден.

В кулинарната изложба „Сръчните ръце на баба” бяха представени рецепти, предавани от поколения в семействата с пожелания да бъдат съхранени и занапред.

Гост на тържеството бе председателят на Общинския съвет на СОСЗР о.з. подп. Иван Иванов.

Тържеството беше изпълнено с песни, танци, хумор и много настроение.


Възпитаници от школата по изобразително изкуство „Пастело“ при Военен клуб – Хасково взеха участие в организирано рисуване на графити.

Магията на уличното изкуство бе представена от малките художници пред сградата на военния клуб на 5 октомври 2019 г.

Ръководителят на школата Даниел Русев и завършилата дизайнерско училище в чешкия град Пилзен Пламена Палант подпомагаха младите таланти в усилията им да покажат пред родители и гости идеите си за промяна и развитие на градската среда.

Участници и гости единодушно споделиха, че инициативата е много поучителна и учи всички на мащабен, творчески и естетически поглед към средата, която ни заобикаля и сред която живееем.


Успешно завърши турнето в Сърбия на Фолклорния танцов ансамбъл „Златна Тракия“ при Военен клуб – Хасково. Изявите на формацията в Белград и Ниш бяха от 1 до 7 октомври 2019 г. по повод 50-ия детски фестивал „Радостта на Европа“, в който взеха участие групи от 22 държави. Ансамбълът взе участия и в предавания на живо по две сръбски телевизии. След организирания галаконцерт с хасковските деца пожелаха да се снимат сръбският принц Александър и принцеса Катарина. Художественият ръководител Златка Тимонова и танцьорите бяха поканени на прием, организиран от Генералното консулство на Република България в Ниш.


На 5 април 2019 г. във Военен клуб – Хасково се проведе беседа с членове на СОСЗР и военнослужещи от 31-ви механизиран батальон по повод 15-ата годишнина от присъединяването на България към НАТО.

Военнослужещите споделиха своя опит в мисиите в Сараево и Афганистан, в които са взели участие, и разказаха за предстоящото си заминаване като част от 38-ия контингент за участие в мисията на НАТО в Афганистан - „Решителна подкрепа”.

Членовете на запасното войнство направиха паралел за военната служба по тяхно време и се разделиха с обещанието да изпратят мисионерите и да ги посрещнат живи и здрави след седем месеца.


На 19 ноември 2018 година служители на Военен клуб – Хасково, съвместно с членове на военно-патриотичните съюзи и военнослужещи от 31 механизиран батальон, отбелязаха тържествено бойния празник на Сухопътните войски с поднасяне на венци и цветя пред паметника на „Незнайния воин” в гр. Хасково.

Слово за 19 ноември – датата на победата при Сливница в Сръбско-българската война, произнесе началник-щабът на военното формирование майор Георги Георгиев.

На тържеството присъстваха областният управител Станислав Дечев, заместник областният управител д-р Стефка Здравкова и кметът на гр. Хасково Добри Беливанов.

Блок военнослужещи с командващ капитан Захари Генев изнесе истински спектакъл – строеви хватки и движения с оръжие, след което бяха бурно аплодирани от присъстващите граждани.

След тържеството, в Регионален исторически музей – Хасково, бе открита фотоизложба за героизма на хасковските полкове през Първата световна война. В нея вземат участие военните подразделения от региона – Десети пехотен родопски полк, Тридесети пехотен шейновски полк и Шести конен полк. В експозицията бяха подредени фотоси от бойните полета, както и оръжия и униформи на българската армия от времето на Първата световна война.


На 02.08.2018 г. пред Паметника на Незнайния войн в гр. Хасково служители на Военен клуб Хасково, съвместно с членове на военно-патриотичните съюзи, отдадоха почит на загиналите в Илинденско-Преображенското въстание и отбелязаха 115 години от паметната дата.

В ритуала участваха военнослужещи от военно формирование 52740 и Духовият оркестър към Община Хасково, представители на институции и граждани. Кметът Добри Беливанов припомни в словото си историческите факти около избухването на въстанието от 1903 г.


Плоча в памет на младежите, загинали при изпълнение на наборна или кадрова служба в мирно време, бе открита на 20.06.2018 г. в гр. Хасково.

Инициативата за изработването й е на дружество “Военноинвалид” –Хасково, и е реализирана със средства на спонсори. Ненка Желязкова – председател на дружеството, почете паметта на младежите в своето слово и сърдечно благодари на всички, оказали й подкрепа. Отец Антоний от църквата „Успение Богородично“ извърши панихида. Иван Иванов - секретар на Управителния съвет на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, прочете поздравителен адрес от председателя на Съюза – г-н Петър Велчев, и изказа съболезнования към присъстващите близки за ненавременната загуба на младежите.

На церемонията присъстваха кметът на Община Хасково Добри Беливанов, командирът на военно формирование 52740 подп. Николай Александров, Иван Иванов – секретар на СВИВП, служители на Военно окръжие, служители на Военен клуб Хасково, представители на дружества „Военноинвалид“ от Троян, Ловеч, Бяла Слатина, Духовият оркестър към Община Хасково и граждани.

Всички присъстващи запалиха свещ, положиха цветя и сведоха глави в памет на загиналите.


На 05.06.2018 г. във фоайето на Регионална библиотека „Христо Смирненски” в гр. Хасково бе представена годишната изложба на школата по изобразително изкуство при Военен клуб Хасково, посветена на 140-годишнината от създаването на Българската армия.


На 01.06.2018 г. служители на Военен клуб Хасково и възпитаници на школите при военния клуб посетиха „Ден на отворени врати” във военно формирование 52740 – Хасково, по повод 1 юни – Международния ден на детето. Военнослужещите запознаха децата с различни образци на въоръжение, бойна техника и снаряжение. Особен интерес у тях предизвикаха бронираните машини и автоматите.


На 30.05.2018 г. в киносалона на Военен клуб Хасково школите по поп и народно пеене изнесоха своя годишен концерт. Малките таланти зарадваха своите близки, преподаватели и публика с прекрасни музикални изпълнения. Отличени с грамоти бяха призьорите в конкурси през учебната година.


На 6 май 2018 г. на пл. „Свобода“ служители на Военен клуб Хасково, съвместно с членове на военно-патриотичните съюзи, взеха участието в тържествения ритуал за Гергьовден – Ден на храбростта и празник на Българската армия.

В ритуала участваха военнослужещи от военно формирование 52740 и Духовия оркестър към Община Хасково, представители на институции и граждани. Слова за празника изнесоха командирът на формированието подп. Николай Александров, кметът Добри Беливанов и областният управител Станислав Дечев.

След тържествената церемония гражданите и гостите на града имаха възможност да се насладят на прекрасен концерт на съставите при Военен клуб Хасково – Фолклорен танцов ансамбъл „Златна Тракия“ и Вокална група „Лотос бял“.


На 22.03.2018 г. в Регионална библиотека „Христо Смирненски” в гр. Хасково се проведе изнесен урок по рисуване на тема: „Руски класици в изобразителното изкуство”, организиран от Военен клуб Хасково, преподавателя в школата по изобразително изкуство към Клуба и Регионална библиотека „Христо Смирненски”.

Малките художници с интерес изслушаха своя преподавател и служителката на библиотеката и избраха творбата, която да възпроизведат.


На 23.02.2018. г. във Военен клуб Хасково бе отбелязана 126-та годишнина от рождението на ген. Владимир Стойчев, съвместно с членове на СОСЗР и СВВБ.

Аврам Ниего – областен председател на Съюза на ветераните от войните на България, сподели за личните си срещи с генерал Стойчев на фронта и в цивилния живот.


На 19.02.2018. г. пред паметника на Васил Левски служители на Военен клуб Хасково, съвместно с членове на военно-патриотичните съюзи, взеха участие в поклонението и тържествения ритуал по поднасяне на венци и цветя по повод 145-годишнина от обесването на Апостола на Свободата.

В церемонията участваха военнослужещи от хасковския гарнизон и духовия оркестър към Община Хасково, представители на институции, граждани и множество деца. Заупокойна молитва отслужиха хасковски свещеници, водени от ставрофорен иконом Антоний Енев.

7-годишният Илия Колев от Детска градина №17 „Иглика“ разчувства множеството с прекрасна рецитация на стихотворението на Христо Ботев “Обесването на Васил Левски“.


Фолклорна танцова формация „Златна Тракия” при Военен клуб – гр. Хасково отпразнува 30-годишнината от създаването си с пищен концерт в киносалона на военния клуб.

Фолклорният ансамбъл, с художествен ръководител Златка Тимова, изнася през годините над 900 концерта в страната и чужбина, има участия в над 60 международни фестивала и печели много отличия и престижни награди.Article | by Dr. Radut