Jump to Navigation

История

Военен клуб – гр. Дупница разполага със собствена масивна сграда, находяща се на ул. „Николаевска“ № 8. Построен е върху дарена общинска земя от 1905 г., като в него се помещава и щабът на 7-ма Рилска дивизия. От сградата на клуба командирът на дивизията ген. Георги Тодоров отдава заповед до полковете за атака на турските гарнизони, разположени на държавната граница, с което е поставено началото на Балканската война от 1912 г.

До 1949 г. военният клуб продължава да бъде и щаб на 7-ма Рилска дивизия, като едновременно с това се е използвал за провеждане на културни и увеселителни мероприятия, както и на офицерските балове.

След 1950 г. е преименуван в Дом на народната армия, като през годините помещенията са използвани за културно-масови прояви, школи, курсове, библиотека, както и за хотелски стаи за офицери и семействата им.

През 2008 г., по повод годишнината от основаването на 7-ма Рилска дивизия и 100-годишнината от рождението на нейния командир ген. Георги Тодоров, на сградата на военния клуб е поставена паметна плоча на ген. Тодоров, която е открита от министъра на отбраната.

Основното предназначение на Клуба е създаване на условия за водене на организационен живот от членовете на военно-патриотичните съюзи, както и организиране и провеждане на културно-художествени мероприятия.

В днешни дни културно-художествената дейност се реализира чрез 2 творчески формации – школа по класически и модерен балет и клуб по рокендрол.

Към военния клуб функционира социална кухня, предоставяща топъл обяд на пенсионирани военнослужещи, ветерани, военноинвалиди и военнопострадали.Article | by Dr. Radut