Jump to Navigation

09.07.2024 г.

Изложба на наградените творби от Третия национален конкурс за рисунка „Уханието на розата“ бе открита във фоайето на Военен клуб – Казанлък на 28 юни 2024 г. Събитието е част от кампанията на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“ за развитие на военно-патриотичната и културно-художествената дейност, която се осъществява под мотото „Знание, памет, вдъхновение“.

След кратка културно-художествена програма в голямата зала на военния клуб бяха наградени най-добрите 55 творби от общо 210 рисунки на деца от 5 до 18-годишна възраст. В конкурса участваха деца и младежи от школи по рисуване и училища от цялата страна – Казанлък, Варна, София, Попово, Плевен, Русе, Бургас, Ямбол, Хасково, Елена, Кърджали, Ловеч.

Творбите на младите художници бяха оценени от жури в състав: г- н Никола Вълчев – преподавател в Национално училище за пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов“, г-жа Теодора Георгиева – директор на Общинска библиотека „Искра“ гр. Казанлък, г-жа Милена Ненова – младши експерт във Военен клуб – Казанлък.

Нов елемент в Третото издание на конкурса бе сформираната нова група участници за деца със специфични образователни потребности, като в тази група специална награда бе присъдена на възпитаниците на Дневен център за деца с увреждания – Казанлък и тяхната арт-школа „Работилница за мечти“.

По традиция специални предметни награди за най-добрите рисунки бяха осигурени от регионалния вестник „Долина“, Общинска библиотека „Искра“, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Казанлък, Областен съвет на Съюза на ветераните от войните на България – гр. Стара Загора и Фондация „Чудомир“ – гр. Казанлък.


На 27 юни 2024 г. служители на Военен клуб – Свищов представиха пред ученици от 7 клас на СУ „Димитър Благоев“ изложба на тема „Свищов – от тук изгря Свободата”, посветена на Освобождението на България.

Мероприятието е част от инициативите на военния клуб по Кампания 2024 за развитието на културно-художествената и военно-патриотична дейност във военните клубове под мотото „ЗНАНИЕ! ПАМЕТ! ВДЪХНОВЕНИЕ!“.

Изложбата бе представена пред учениците от представителя на Военен клуб – Свищов Валери Николов в час по история. В чест на паметната дата за Свищов 27.06.1877 г. и по повод 147 години от форсирането на река Дунав, боевете при Текир Дере и Освобождението на града, бяха представени десетки фотоси пред децата.

„Мястото за десанта на река Дунав е избрано след предварителни проучвания, поради това че брегът е висок и стръмен, освен това има много по-малко войски, отколкото в Никопол и Русе. Първи дебаркира ротата на капитан Фок, те поемат сражението в устието на малката река Текир Дере. Следващите войски, които идват, започват сражения – ръкопашни и много ожесточени“ – разказа Валери Николов.

След обявяването на войната е сформирано опълчение, в което участват стотици българи, както и опълченци от Румъния и Русия. Само от Свищов се включват около 350 души. На следващия ден вече градът е освободен.

След края на войната, през 1878 година, в местността Текир дере се поставят седем мраморни обелиска, изработени в Одеса. По-късно се създава комплекс „Паметниците в памет на загиналите во̀ини за българската свобода“.

Тези събития са важни не само за Свищов, но и за цялата страна, защото бележат началото на една нова история – историята на свободна и независима България. Урокът по родолюбие и представените исторически фатки бяха посрещнати с голям интерес от учениците. Дни като 27 юни ни напомнят за нашия дълг на почит към героите, но и за нашата отговорност към бъдещето!

 Article | by Dr. Radut