Jump to Navigation

26.02.2024 г.

На 14 февруари 2024 г., дни преди 151-та годишнина от гибелта на Васил Левски, Военен клуб – Айтос организира пленер за рисунка "АПОСТОЛЕ, ТИ ПРИМЕР СИ ЗА НАС!"

Пленерът е част от инициативите на военния клуб по Кампания 2024 за развитието на културно-художествената и военно-патриотична дейност във военните клубове под мотото „ЗНАНИЕ! ПАМЕТ! ВДЪХНОВЕНИЕ!“. В реализацията на събитието активно се включиха Общински комитет „Васил Левски“ - Айтос и Община Айтос.

Това е първият конкурс за рисунки с последвала изложба, посветени на 19 февруари, на който деца от различни детски градини и училища в града рисуваха заедно. Участие взеха над 40 млади художници в четири възрастови групи. Рисунките им оцени компетентно жури от преподаватели по изобразително изкуство по критериите изразност, техника, съответствие с темата, като акцент бе поставен върху емоционалното въздействие на нарисуваното. Във всяка възрастова група бяха присъдени първа, втора, трета и поощрителни награди.

В навечерието на 19 февруари две събития, инициирани от клуба, отбелязаха преклонението пред паметта на Апостола на свободата – церемонията по награждаването на участниците в конкурса и среща с младата писателка и поетеса Ивелина Радионова, която представи своето творчество, чиито основни теми са преклонението пред родината, пред българката и българските ценности, традиции и фолклор. Децата получиха награди, осигурени от общината, военния клуб и от г-жа Радионова.

Важен щрих към атмосферата на родолюбие и признателност към героите бяха прекрасните песенни изпълнения на учениците от СУ "Никола Й. Вапцаров" и рисунките на талантливите млади художници, подредени във фоайето на военния клуб.

 Article | by Dr. Radut