Jump to Navigation

22.11.2023 г.

С празничен концерт на 15.11.2023 г. Военен клуб – Шумен отпразнува 120 години от построяването на сградата на клуба.

В концерта участваха формации от военния клуб и града, сред които: Хор на запасното войнство „Хан Аспарух“ с диригент Наташа Христова, Танцов клуб „Задявка“ с ръководител Жечко Колев, Градски духов оркестър „Михаил Биков“ с диригент Христо Атанасов и група за спортни танци на Агенция „Фаворит“. Клубът по интереси „Кан Крум Страшний“ и сдружение с нестопанска цел „Жива история“ представиха униформи и въоръжение.

От лятото на 1903 г., когато е открита новопостроената сграда, мястото се превръща в център на всички по-значими представителни мероприятия в гарнизона и града. През годините клубът бележи развитие. Построено е ново, югоизточно крило, с което се създава вътрешен двор. Офицерската столова се реконструира в театрален и киносалон. Оформят се няколко приземни помещения. Увеличават се залите за занятия, театрални представления, увеселения и др. Така военният клуб в Шумен става център на културната дейност на армията подобно на читалищата в града. Сградата е обявена за архитектурен паметник на културата през 1980 г.

Гости на тържеството бяха кметът на града, началникът на гарнизона и началникът на военното окръжие в града, председателите на местните структури на СОСЗР и СВВБ, др. представители на местни институции, представители на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело“ и много граждани. Цветя, поздравителни адреси, думи на признателност и благодарност превърнаха честването в истински празник!

Събитието по отбелязване на годишнината е част и от Кампанията на ИА ВКВПД за развитието на културно-художествената и военно-патриотичната дейност във военните клубове през 2023 година „Моята България! Моят град, град на…” с мото: „Шуменският военен клуб – паметник на величието на българската армия!“Article | by Dr. Radut