Jump to Navigation

02.10.2023 г.

На 25.09.2023 г. във Военен клуб – Лом беше отбелязана 200 годишнината от рождението на Кръстьо Пишурка. Инициативата е част от Кампания за развитието на културно-художествената и военно-патриотична дейност във военните клубове през 2023 г. „Моята България! Моят град – град на…“ под индивидуалното мото, избрано от клуба: Духовното възраждане на Отечеството днес по примера на Кръстьо Пишурка”.

Кръстьо Пишурка е учител, преводач, поет и драматург, театрален деец и основател в гр. Лом на първото женско дружество, читалище и театър. Видният наш възрожденец още приживе си спечелва името на просветител, издигнал града в един от първите центрове на българската култура.

Тържеството започна с поднасяне на венци пред паметника на Кръстьо Пишурка и презентация за живота и делото му като Даскал Пишурка. Честването продължи с викторина, в която участваха ученици от училище „К. Фотинов”. Към присъстващите гости, членове на военно-патриотичните съюзи, ученици и граждани, бе отправено послание да носят в себе си искрицата на знанието и да не позволяват тя да загасва, и в мислите, и в делата си да се водят от идеята, че са горди потомци на такива бележити българи!Article | by Dr. Radut