Jump to Navigation

Мероприятия

Военен клуб Чирпан отбеляза на 21.09.2018 г. Световния ден на мира, чрез беседа с членове на военно-патриотични съюзи по тазгодишната тема: „Право на мир. 70 години всеобща декларация за правата на човека”. Разпространени бяха картички и брошури – „Правата на човека”; „Бежанците и ние. Уроци за толерантност без граници”; „Един свят, нашия свят, нашите права”; „Чанта на мира”, предоставени безвъзмездно от Дружеството на Обединените нации в България, сред членове на Съюзите и началния и прогимназиален курс ученици от ОУ „Васил Левски”.

От картичките предстои децата да изработят символ на мира – художествена инсталация с форма на гълъб.


Среща на ученици от ОУ „Васил Левски” с ветерана от II-та световна война Гуньо Гунев и прожекция на филма „Битката за Севастопол”, по повод началото и края на войната, беше организирана на 18.09.2018 г. от 11.00 часа в многопрофилната зала на Военен клуб Чирпан.

Учениците от V и VІІ клас поднесоха цветя и поздравителен адрес, снимаха се с г-н Гунев и изпратиха поздравителен адрес по родственица и до ветерана Георги Стоилов. Изгледаха с интерес филма, заедно с други членове на военно-патриотични съюзи.


На 17.09.2018 г. по покана на ОУ “Васил Левски” – гр. Чирпан, служител на Военен клуб Чирпан присъства на тържеството на училището по случай началото на учебната година и поднесе поздравителен адрес. Сред гостите бяха кметът на Община Чирпан, зам.-командира на в. ф. 24620 - Свобода и др.


Документален филм за Съединението на Княжество България и Източна Румелия и лекция – „Героичното участие на чирпанлии в Съединението”, изнесена от уредника на Исторически музей – гр. Чирпан г-жа Нанси Маринова, бяха организирани на 07.09.2018 г. във Военен клуб Чирпан. Присъстваха членове на военно-патриотичните съюзи и граждани, а събитието беше заснето от кабелна телевизия – гр. Чирпан.


На 06.09.2018 г. Военен клуб Чирпан взе участие в тържествен ритуал и поднасяне на цветя пред паметника на Съединението в градския парк, по случай 133 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

По повод празника беше изработена поздравителна картичка с подареното на военния клуб стихотворение от чирпанския поет Ангел Кроснев „Пред паметника на Съединението”, в памет на чирпанските участници в Съединението, и подарена на членовете на военно-патриотични съюзи, военнослужещи от в. ф. 24620 – Свобода, ученици и граждани на тържествения ритуал пред паметника на Съединението.


От 03.09.2018 г. до 14.09.2018 г. в многопрофилна зала на Военен клуб Чирпан беше представена изложбата „Съединението в Чирпан”, включваща снимки на участниците - чирпанлии в Съединението на Княжество България и Източна Румелия, снимки на двете им знамена, както и текста на песента на чирпанската дружина. Материалите бяха предоставени от Исторически музей – гр. Чирпан.


На 30.08.2018 г. в многопрофилна зала на Военен клуб Чирпан се проведе празничен концерт по случай 141 г. Шипченска епопея. Гост на тържеството беше директорът на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа” г-н Чавдар Ангелов, на когото беше връчен албум с произведенията на участниците в конкурсите за рисунка и литературно произведение на тема: „141 години Шипченска епопея”, за да бъде запазен във фондохранилището на музея. Г-н Ангелов поздрави участниците в конкурсите и подари на всички присъстващи ръчно изработени значки с изображение на паметника Шипка. Детски танцов състав „Чирпанлии” и фолклорна група „Тракийски бисери” изнесоха фолклорна програма. На тържеството присъстваха членове на ВПС, ученици и граждани.


Конкурс за литературно произведение на тема: „141г. Шипченска епопея”, организира на 16.08.2018 г. Военен клуб Чирпан. Литераторката Станислава Стойчева откри сбирката със свое есе, посветено на епичните боеве на връх Шипка. Прочетени бяха съчинение на Габриела Маркова (8 години) – внучка на о. з. подполковник Добрин Кардашлиев – член на СОСЗР, стихотворение на Цонка Тенева – военнослужеща във военно формирование 24620 – Свобода, стихотвoрение на Любка Стефанова - поетеса. Чирпанският поет Ангел Кроснев раздаде на участниците грамоти, стихотворението „Шипка” от Иван Вазов и папки с работни тетрадки.


Конкурс-изложба на рисунка на тема: „141 г. Шипченска епопея”, организира Военен клуб Чирпан на 09.08.2018 г. в многопрофилната зала на Клуба. В конкурса взеха участие младите художници - внуци на членове на ВПС – Габриела Маркова, Маргарита Петрова, Божидара Вълчева, както и деца на военнослужещи – Силвия Дичева и др. Чирпанският художник Владимир Кондарев раздаде на участниците грамоти, стихотворението „Шипка” от Иван Вазов и папки с цветни моливи.


На 06.08.2018 г. Военен клуб Чирпан организира честване на 115 години от Илинденско-Преображенското въстание. В църквата „Въведение Богородично” в гр. Чирпан беше отслужена заупокойна литургия за участниците и жертвите на въстанието и бяха поднесени цветя на паметната плоча на участниците от Чирпан в борбите на българския народ за Обединението на България. Присъстваха представители на военно-патриотичните съюзи.


На 18.07.2018 г. бяха поднесени цветя от Военен клуб Чирпан и военно-патриотичните съюзи на паметника на Васил Левски, във връзка с организирано честване на 181-годишнината от рождението на Апостола. Присъстваха представители на Община Чирпан и ОУ “Васил Левски” - гр. Чирпан.


Във връзка с тържествено честване на 150 г. от героичните боеве на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, проведено под патронажа на вицепремиера и министър на отбраната г-н Красимир Каракачанов и организирано от община Казанлък и Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа”, на 14.07.2018 г. бяха поднесени цветя пред паметника на Хаджи Димитър на връх Бузлуджа. Отслужена беше заупокойна молитва за загиналите. По случай годишнината беше валидирана юбилейна пощенска карта, издадена от Министерство на транспорта. Проведена беше мащабна историческа възстановка на гибелната битка на войводата и неговата чета, в която участваха близо 150 активисти на Националното дружество „Традиция“. Присъстваха министъра на отбраната г-н Красимир Каракачанов, висши военни, депутати, кметове на общини и много граждани.


На 31.05.2018 г. в многопрофилна зала на Военен клуб Чирпан деца на военнослужещи от театрална работилница „Бъбривко” при НУ „Св. Климент Охридски” представиха театралната постановка „Ламята от улица Войтешка” по Карел Чепек. Гост на събитието беше командирът на в. ф. 24620 – Свобода подполковник Минчо Минев, който поздрави децата. Присъстваха и председателят на Общинския съвет в гр. Чирпан, директори на училища, военнослужещи – родители на децата-актьори, членове на ВПС и техните семейства, и много граждани.


На честване, по повод рождения ден на чирпанския войвода Константин Нунков, на 21.05.2018 г. бяха поднесени цветя от Военен клуб Чирпан на паметната плоча на дейците от чирпанския край, участвали в борбите за Обединение на България. Паметта на загиналите почетоха представители на Община Чирпан, председателят на Общински съвет – Чирпан, общински съветници от Общините Чирпан и Братя Даскалови, родственицата на двама от загиналите г-жа Мария Бахчеванова и граждани.


От 02 до 11.05.2018 г. Военен клуб Чирпан организира изложба „Талантливите воини на България” по случай Деня на храбростта и празник на Българската армия – 6 май, и във връзка с честването на 140 години Българска армия.

Автори на художествените произведения – картини, рисунки върху стъкло и дърворезба, са военнослужещите от военно формирование 24620 – Свобода младши сержант Георги Калъпсъзов, редник Нели Динева и редник Силвия Вълева.

Посетителите на изложбата – граждани, членове на военно-патриотичните съюзи и ученици бяха удивени от художествените способности на авторите. Между посетителите бяха и майстори-дърворезбари, които се впечатлиха от майсторството на сержант Георги Калъпсъзов.

Командирът на военно формирование 24620 – Свобода подполковник Минчо Минев специално посети изложбата и изрази своето възхищение от таланта на своите подчинени.


От 11 до 25.04.2018 г. в многопрофилна зала на Военен клуб Чирпан беше подредена експозиция на безвъзмездно предоставена фотоизложба „Спасението - 10 март1943 г. ” на Регионален исторически музей – Шумен и Регионален исторически музей – Стара Загора, и допълнена с материали от военния клуб. Изложбата беше посветена на 75-годишнината от спасението на българските евреи.

Обществеността на гр. Чирпан – граждани, членове на военно-патриотичните съюзи и учащи, се запознаха със събитията, свързани със самото спасение на българските евреи и положението им в годините на Холокоста. Интерес предизвикаха факсимилета от документи - статия, публикувана през 1938 г. в немско списание, насочена срещу бележития композитор Панчо Владигеров и забрана за изнасяне на концерти в Германия; с изказванията в защита на евреите и против приемането на ЗЗН на известни личности-общественици, депутати и мн. др. български граждани, оказвали морална и материална подкрепа на евреите в годините на Холокоста.


Във Военен клуб – гр. Чирпан бе отбелязан Празникът на военното разузнаване – 12 януари и празник на военно формирование 24620 – Свобода. Гости на тържеството бяха началникът на отдел „Разузнавателен” в Командването на Сухопътните войски полковник Стоян Стоянов, полковник Ников – заместник-командир на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, главен инспектор Николай Стефанов – началник на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението”, директори на училища, банки и представители на военно-патриотичните съюзи.

Гостите на мероприятието бяха поздравени с богата музикална програма с участието на децата от Клуб по спортни танци към Военен клуб – гр. Чирпан, младите актьори от театър „Тим Тийн” и танцов състав „Тракийска броеница” на Средно общообразователно училище „Пейо Крачолов Яворов” и вокална група „До Ми Сол” от Основно училище „Васил Левски”.


Концерт под наслов „С дъх на любов” организира Военен клуб – Чирпан на 12.02.2014г. Богатата музикална и танцова програма изнесена от децата от Клуб по спортни танци към военния клуб и вокална студия „Сладурани” към Народно Читалище „П. К. Яворов 1867” гр. Чирпан допринесе за доброто настроение на всички присъстващи в залата.


Събрание – концерт на военнослужещите и цивилните служители от вoенно формирование 24620 – Свобода за тържествено отбелязване празника на военното разузнаване – 12 януари и празник на формированието, се състоя в Гарнизонен военен клуб - град Чирпан, който организира събитието и представи богата музикална програма. Гости на тържеството бяха генерал-майор Нейко Ненов – командир на Сухопътните войски, г-жа Кичка Петкова – кмет на община Чирпан, директори на училища и други структури в общината, както и представители на военно-патриотични съюзи.


На 11.01.2013 г., на тържествено събрание-концерт във Военен клуб - Чирпан, военнослужещите от в.ф. 24620 – Свобода, отбелязаха празника на военното разузнаване – 12 януари и годишнина от създаване на формированието.

Гости на тържеството бяха началникът на отдел „Разузнавателен” в Командването на Сухопътните войски и доскорошен командир на формированието полковник Стоян Стоянов, подполковник Илиян Колев – главен експерт в отдел „Разузнавателен”, представители на местната власт в гр. Чирпан – заместник-кметът Стайко Генов, началникът на РУ „Полиция” старши инспектор Георги Георгиев, председатели на военно-патриотичните организации и други.

С богатата музикална програма се включиха децата от клуб по спортни танци „Денс Юник” към Военен клуб гр. Чирпан с ръководители Стефан Топалов и Ива Петрова, младите актьори от театър „Тим Тиин” на СОУ „П.К. Яворов”, вокална група „До Ми Сол” от основно училище „В. Левски” и представители на военният духов оркестър към 2 механизирана бригада гр. Стара Загора.


Във Военен клуб - Чирпан бе представена пиесата "Районна болница" от Христо Бойчев, за членовете на военно-родолюбивите съюзи и гражданите.

Любителите на театъра се насладиха на невероятната игра на актьорите от театър "Алтернатива" от с. Самоводене. Събитието бе организирано от служителите на Военен клуб – Чирпан, с подкрепата и съдействието на ръководството на Клуб на пенсионера гр. Чирпан.Article | by Dr. Radut