Jump to Navigation

Мероприятия

По инициатива на председателя на клуб „Краезнание“ при Военен клуб – Айтос, репортери от Военния телевизионен канал пристигнаха в гр. Айтос на 09.01.2019 г. за заснемане на репортаж с ветерана от Втората световна война Злати Тодоров Златев от гр. Айтос, което да се отрази в предаването „Ветераните говорят“. В интервюто ветеранът сподели любопитни случки от участието си в боевете при Страцин и Стражин на 24.10.1944 г. в състава на Първа пионерна дружина като картечар, описвайки подробно атаката на немски бункер и разминиране на минно поле от неговото миночистачно отделение в 3 часа посреднощ, преминавайки през река Пчиня. Деветдесет и шестгодишния бай Злати с трепет и вълнение сподели спомени от бомбардировките на гр. София през 1943 г., на които той е станал свидетел като войник.


На 6 януари 2019 година служителите от Военен клуб – Айтос взеха участие в организацията и провеждането на мероприятията по случай Богоявление. Празникът започна с празнична Света Лигургия и Великия Богоявленски водосвет, отслужени от ставрофорен иконом Ромил Негозов, след което кръстът бе хвърлен във водите на „Славеева река“ - гр. Айтос. За запазване традицията по освещаване бойните знамена на Българската армия деца, облечени в гвардейски униформи и водени от председателя на клуб „Краезнание“ при военния клуб г-н Иларев, поднесоха знамето на СОСЗР - гр. Айтос за освещаване. Празникът продължи с награждаване от кмета на града г-н Едрев на участниците в спасяването на кръста, с пожелание за здраве и спорна година.


На 19 декември 2018 г. в зрителна зала на Военен клуб – Бургас се проведе коледен концерт, организиран от Военен клуб – Бургас и Военен клуб – Айтос.

Танцов ансамбъл „Лазур“ при ВК – Бургас, акробалет „Тиара“ при ВК – Айтос и Студио за сценични изкуства „Порос“ при ВК – Бургас заредиха гостите на мероприятието с празнично настроение, а малките талантливи певици от Вокално студио „Точно време“ при ВК – Бургас впечатлиха зрителите и гостите със завидни певчески умения и типична детска непринуденост, за което заслужено бяха бурно аплодирани.

Мероприятието премина при добра организация, усмивки и много коледно настроение.

На концерта присъстваха служителите на военни формирования, ползватели на социалната кухня, родители и служители на военния клуб.


На 3 ноември 2018 година членове на клуб „Краезнание“ при Военен клуб – Айтос взеха участие в панихида и полагане на венци и цветя по случай Архангелова (мъжка) задушница в гр. Трявна. Мероприятието беше осъществено съвместно с Регионален клуб „Традиция“ – гр. Трявна, пред църквата „Св. Архангел Михаил“.


Тържества по случай 1 ноември – Ден на народните будители, с активното участие на Военен клуб – Айтос, се проведоха на 1 ноември 2018 година в двора на църквата „Св. Димитрий Солунски“ в гр. Айтос. На това място е изграден паметник на Даскал Буньо, който през 1868 г. основава първото училище в града, както и читалището през 1869 г. Гости на тържествата бяха кметът на град Айтос г-н Васил Едрев, ученици, учители, културни дейци и членове на родолюбиви организации.


На 26 октомври 2018 година в клуба на Тракийското дружество в гр. Айтос се състоя публично представяне на проекта за паметен знак на учителя, свещеника и революционера Петър (Пею) Киприлов, с участието на младши експерт при Военен клуб – Айтос Иван Иларев. Проектът бе представен с видеа, снимки и документи пред събралите се родолюбиви граждани и бе проследено изпълнението на изискванията от Наредбата за изграждане на паметници и мемориални обекти на територията на Община Айтос. Революционното движение в Източна Тракия, в годините преди и след освобождението на България от османско иго, е неразривно свързано с живота и делото на Петър Киприлов, известен в историята като Странджанския Левски.


Творческите формации при Военен клуб – Айтос взеха участие в общоградските тържества по случай празника на града – Димитровден, които се проведоха на 26 октомври 2018 година на площад „Свобода“ в гр. Айтос. Празникът започна с официално посрещане на шампионката Мариела Костадинова – 16-годишна акробатка, и партньорът й Панайот Димитров от гр. Бургас. Те се завърнаха със златни медали от Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес. Отличията бяха първите за България в акробатиката. Мариела Костадинова е родена и израснала в гр. Айтос и дълги години тренира в Клуба по спортна акробатика „Орел“ в родния си град. По този повод Общинският съвет на града удостои знаменитата айтозлийка със званието „Почетен гражданин на Айтос“. Официални гости на събитието бяха Негово Преосвещенство Агатополски епископ Йеротей, зам. областният управител на Бургаска област проф. Севдалина Турманова, флотилен адмирал Мален Чубенков - командир на флотилия „Бойни спомагателни кораби“ на БМС и др. След официалната част тържествата продължиха с народни танци, с участието на формации от военния клуб, читалищни състави и групи по народни танци от айтоските училища. Празникът продължи с концерт на Николай Славеев, известен като Славеят на Родопите, и приключи с участието на Руслан Мъйнов и духов оркестър „Виво Монтана“.


На 22 октомври 2018 година във Военен клуб – Айтос гостуваха курсанти от Военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ - гр. Варна. Те презентираха пред ученици от айтоските училища професията военен моряк и условията и реда за кандидатстване във Висшето военноморско училище.


Изложба, посветена на айтозлията Филип Кутев, беше открита на 22 октомври 2018 година във фоайето на Военен клуб – Айтос. Експозицията е посветена на 115-годишнината от рождението на композитора и празника на града – Димитровден. В речта си пред посетителите краеведът г-н Петър Панчев акцентира върху живота и делото на Филип Кутев и неговия принос за развитието на военната музика, театър и художествената самодейност във военните клубове.


Военноисторическа реконструкция „Боят при Дойран“ се проведе на 15.09.2018 г. до гр. Троян. Тази реконструкция представлява финал на честванията на 100 г. от Първата световна война. По своя мащаб, автентичност и присъствие тя се явява най-голямата, правена някога в България. В честванията участие взеха и членове на клуб „Краезнание“ при Военен клуб Айтос. От 18 до 19 септември 1918 г. при Дойран през Първата световна война части на Българската Армия спират настъплението на Английската армия. Битката е третата и последна от Дойранската епопея. Българските части показват голяма смелост, въпреки че съотношението е 6 към 1 в полза на съглашенските сили. На 16 септември 1918 г. частите на Антантата започват ново масирано настъпление срещу Дойранската позиция, като срещу защитаващата я Девета Плевенска дивизия, която по това време е в състав 58-ми, 17-ти, 33-ти и 57-ми пехотни полкове, както и 34-ти полк в дивизионен резерв и 4-ти полк в армейски резерв, са хвърлени 4-ри английски и 2-ри гръцки дивизии с числен състав 75000 души, под командването на генерал Джордж Милн. Битката остава в аналите като една от най-големите военни победи в историята ни и влиза в английските военни учебници. Генерал Владимир Вазов, командир на 9-та Плевенска дивизия, пише по-късно: „Цели камари от хиляди трупове задръстиха скатовете.Това не бяха наемници сенегалци или араби, а чистокръвни англичани от Лондон, Бирмингам и Кембридж“. Английският премиер лорд Джордж признава: „В никоя война англичаните не са давали наведнъж толкова много жертви, както при Дойран“.


Служители на Военен клуб Айтос и членове на клуб „Краезнание“ взеха участие в тържествено откриване на паметна плоча по случай 50 години от бойните пускове на ОТР (Оперативно тактическа ракета), което се проведе на 01.09.2018 г. в гр. Приморско.

На 28.06.1968 г. в 6 часа е произведен пуск с оперативна тактическа ракета 8К14 от позиция в близост до с. Веселие. Пускът е извършен от 4-та стартова батарея на Ямболската бригада. Мишената е на разстояние 120 км, северно от гр. Балчик в Черно море. Резултатът е с оценка „Отличен“.

В тържеството участваха членове на СОСЗР от Област Бургас, ракетчици от Ямбол, Бургас, Айтос и Карлово.

Почетният строй бе приет от контраадмирал Митко Петев.


По покана на инициативния комитет, служители от Военен клуб Айтос и членове на клуб „Краезнание“ присъстваха на 18.07.2018 г. на откриването на паметник на Васил Левски в с. Руен, Община Руен. Бюстът, изграден от скулптора Иван Бахчеванов, бе официално открит от Президента на Република България Румен Радев и кмета на Община Руен. Държавният глава подчерта, че с родолюбивото си дело жителите на Руен дават пример, че можем да имаме общи ценности и вяра в името на доброто бъдеще на България. „Днес паметниците на Васил Левски се множат, за да съхраним заветите и идеите на Апостола, да предадем на децата си трудните уроци на историята и да ги научим да отстояват чистата и свята Република, която трябва да бъде място на съгласие, братство и абсолютно равенство между всички народности“, посочи Румен Радев.


Танцов състав „Славейче“ при Военен клуб Айтос взе участие в IV Национален фолклорен фестивал на клубове по народни танци „Хоро край лазурния бряг – Бургас 2018“, който се проведе на 23.06.2018 г. в гр. Бургас. Фестивалът се организира ежегодно от Военен клуб Бургас и фолклорен клуб „Лазур“ при военния клуб, с любезното съдействие на Община Бургас.

Участие взеха клубовете по народни танци от различни военни клубове, както и фолклорни формации от цялата страна.


Акробалет „Тиара“ при Военен клуб Айтос взе участие в Балкански фестивал на изкуствата, който се проведе от 15 до 17 юни 2018 г. в гр. Карнобат и бе организиран от Община Карнобат и Народно читалище „Димитър Полянов“ – гр. Карнобат. Грациите на Военен клуб Айтос впечатлиха многобройната публика на фестивала със своите изпълнения, за което бяха бурно аплодирани.


Акробалет „Тиара“ при Военен клуб Айтос взе участие на 31.05.2018 г. в спектакъл, посветен на тридесет и пет години от създаването на СУ „Н. Й. Вапцаров“ – гр. Айтос. Участваха представителният духов оркестър на Военноморските сили, както и много бивши и настоящи възпитаници на училището. Мероприятието се проведе на сцената на площад „Свобода“ в град Айтос.


Диплом от кмета на град Айтос г-н Васил Едрев „За високи постижения и принос към културата“ бе връчен на 18.05.2018 г. на ръководителя на група „Реверанс“ при Военен клуб Айтос и служител на военния клуб Владимир Димитров.

Връчването се състоя на традиционната среща на кмета с културните дейци в града. Отправено беше пожелание за творческо дълголетие и успехи, както и продължаване на партньорството в бъдещи проекти.


По инициатива на Военен клуб Айтос, във връзка със 150 г. от създаването на СУ „Хр. Ботев“ - гр. Айтос, бе организирана среща с актьора Филип Филипов.

На 17.05.2018 г. в киносалона на военния клуб бе прожектиран филм с участието на актьора. Проведена бе беседа с ученици от СУ „Христо Ботев“ за живота и делото на Ботев.

Актьорът благодари на колектива на Клуба за добре организираната среща, предлагайки нови теми за съвместни мероприятия през следващите години.


Клуб „Краезнание“ при Военен клуб Айтос и СОСЗР - гр. Айтос организираха патриотичен поход, посветен на 6 май – Празник на Българската Армия.

На 12.05.2018 г. те посетиха Музея на бронетанковата техника в гр. Сливен, паметника на артилериста и древната крепост „Туйда“.

Председателят на клуб „Краезнание“ при военния клуб г-н Иван Иларев запозна присъстващите с тактико-техническите данни на експонатите, изложени в Музея на бронетанковата техника във в. ф. 22220 - гр. Сливен.

Специални благодарности за организацията и програмата на мероприятието изказа о. р. подп. Ончо Ончев – председател на СОСЗР - гр. Айтос, пожелавайки нови съвместни инициативи и мероприятия с военния клуб.


Акробалет „Тиара” при Военен клуб Айтос взе участие в „XX Национален фестивал на детската книга”, който се проведе от 8 до 10 май 2018 година в гр. Сливен. Грациите представиха своите танци на сливенската публика, а тя от своя страна ги аплодираше бурно.


На 26.04.2018 г. акробалет „Тиара“ при Военен клуб Айтос взе участие в благотворителен концерт под патронажа на кмета на гр. Айтос г-н Васил Едрев, под надслов „И ние можем, дайте ни шанс“, който се проведе в залата на НЧ „Васил Левски“.

Средствата, събрани от концерта, са в помощ на младежите от Защитено жилище - гр. Айтос.


Единно-комплексно занятие с ученици от гр. Карнобат бе проведено на 17.04.2018 г. във Военен клуб Айтос, съвместно с Военен отдел - гр. Бургас, по плана на Министерството на отбраната.

Прожектиран бе филм от възстановката на битката при Страцин, а служител на военния клуб изнесе лекция пред учениците.

След лекцията учениците посетиха двора на Гражданска защита, където са експонирани танк Т55 и САУ100, и бяха запознати с техническите и бойните им характеристики.


Вълнуващо събитие за 95-годишнината на юбиляра-ветеран от Втората световна война Злати Тодоров Златев, организираха на 11.04.2018 г. Военен клуб Айтос, СВВБ и СОСЗР – Айтос.

Злати Тодоров Златев е участник в боевете при Страцин Република Македония на 25 октомври 1944 г., в състава на общовойскова инженерна щурмова дружина, като картечар.

Кметът на Община Айтос г-н Васил Едрев изпрати поздравителен адрес и подарък за рожденика, с благодарност за изключителната му обществена ангажираност.

Икона на Св. Георги Победоносец юбилярът получи от председателя на СОСЗР – Айтос подп. Ончо Ончев. От името на военния клуб и СВВБ гр. Айтос поздравителни адреси и подаръци за стария воин поднесе председателят на СВВБ и служител на военния клуб г-н Иван Иларев, като пожела на рожденика здраве, дълголетие и бодър дух.

Специален поздрав с изпълнение на гайда поднесе Владимир Димитров – също служител на военния клуб.


По случай великденските празници, на 05.04.2018 г. служители на Военен клуб Айтос, заедно с представители на Община Айтос, посетиха в дома им ветерани - членове на СВВБ от града.

Председателят на СВВБ и служител на военния клуб в гр. Айтос г-н Иван Иларев поднесе на всеки ветеран пакет с подаръци от името на кмета на града г-н Васил Едрев, като им пожела светли празници, крепко здраве и дълголетие.

Поднасянето на подаръци за ветераните от града, по случай коледните, великденските и национални празници, се превърна в традиция, благодарение на доброто сътрудничество между Общината и военния клуб.


Младшият експерт при Военен клуб Айтос г-н Иван Иларев взе участие на 28.03.2018 г. от името на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело“ в трудова борса в сферата на туризма, хотелиерството и ресторантьорството, организирана от Бюро по труда – гр. Айтос.


Танцов състав „Славейче“ при Военен клуб Айтос взе участие на 26.03.2018 г. в празничен концерт, посветен на Деня на Тракия. Концертът се проведе в залата на НЧ „Васил Левски“ и бе организиран съвместно с Тракийско дружество „Петър Киприлов“ – гр. Айтос.


Колективът на Военен клуб Айтос взе участие на 19.02.2018 г. в общоградските тържества по случай 145 г. от гибелта на Васил Левски.

Тържествата по този повод ежегодно се провеждат с поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на Апостола в двора на църквата „Св. Димитър“. Деца от айтоските детски градини изнесоха рецитал, проследяващ живота и делото на Левски.

Любопитен факт в историята на Айтос е, че през 1872 г. Левски е минал през града и е пял на утринна литургия в храма.


Ръководителят на група „Реверанс“ при Военен клуб Айтос Владимир Димитров взе участие на 17.02.2018 г. като инструменталист в кукерските игри, провели се в квартал „Лъджа“, гр. Ивайловград.

По традиция кукерите влязоха във всяка къща, за да изгонят злото и да благословят за здраве и берекет през годината.

Празникът завърши на площада с прочутото кукерско ляво хоро.


Колективът на Военен клуб Айтос взе участие в уникално и незабравимо честване на 6-ти февруари, по случай 140 г. от освобождението на града от турско робство.

Тържествата започнаха на централния площад „Свобода“ с издигане на националния флаг и експониране на изложба от Национално дружество „Традиция“ - гр. Стара Загора, на която бяха показани оръжия, униформи, лични принадлежности и почетни знаци на Българското опълчение от времето на Руско-турската освободителна война и на хайдутството.

Залповете на две оръдия, точно копие на руските оръдия на връх Шипка, ползвани през 1877 г., изненадаха айтозлий и вдигнаха празничното настроение.

Тържеството продължи с шествие до параклис-костница „Св. Димитрий“, в който са погребани загиналите воини при освобождаването на града през 1878 г., и поднасяне на венци и цветя.


Ръководителят на група „Реверанс” при Военен клуб Айтос и инструменталисти от клуба, съвместно с кукерска група от с. Вресово - Община Руен, взеха участие в Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва” - 2018 г., състоял се от 26 до 28.01.2018 г. в гр. Перник.

В конкуреция от 7000 участници групата спечели сребърен медал за „Поддържане и предаване на местната традиция”.


По случай коледните и новогодишни празници, колективът на Военен клуб Айтос посети ветерани от града.

Ръководителят на клуб „Краезнание“ и председател на СВВБ - гр. Айтос г-н Иван Иларев връчи поздравителни картички, парична помощ и запис на филми от възстановката „Боят за Страцин“, състояла се в околностите на гр. Айтос на 28.10.2017 г.


На 20.12.2017 г. съставите при Военен клуб Айтос участваха в „Коледарско надпяване“, организирано от Община Айтос. В надпяването участваха много творчески формации от училища, читалище и детски градини.


Танцов състав „Славейче“ при Военен клуб Айтос взе участие в коледен концерт, организиран съвместно с Тракийско дружество – гр. Айтос. Концертът се състоя на 19.12.2017 г. в залата на Народно читалище „Васил Левски“ - гр. Айтос.


Акробалет „Тиара“ при Военен клуб Айтос взе участие в благотворителен концерт под наслов „Подари коледна вечеря на пенсионери в нужда“. Концертът се състоя на 18.12.2017 г. в читалище „Васил Левски“ - гр. Айтос. Сумата, събрана от концерта, ще се използва за закупуване на хранителни продукти за коледна вечеря на възрастни хора в затруднено материално положение.


Служители на Военен клуб Айтос, членове на клуб „Краезнание“ при военния клуб и Общински комитет „Васил Левски“ – гр. Айтос посетиха гр. Карлово на 14.12.2017 г., съгласно Националния план за отбелязването на 180-годишнината от рождението на Апостола.

Групата посети и разгледа родната къща на Васил Караиванов – първи братовчед на Васил Левски.

Правнукът на Васил Караиванов - г-н Стефан Караиванов, запозна присъстващите с живота и делото на своя дядо. В словото си г-н Караиванов отбеляза, че в тази къща Левски често е гостувал при своя братовчед.

Посетен бе и Национален исторически музей „Васил Левски“ - гр. Карлово.

Целта на посещението в града бе договаряне на съвместни мероприятия между Военен клуб Айтос, патриотични организации от Карлово и Национален исторически музей „Васил Левски“ за 2018 г.


Единни-комплексни занятия с ученици от СУ „Христо Ботев“ гр. Айтос, СУ „Н. Й. Вапцаров“ гр. Айтос, СУ „Отец Паисий“ с. Люляково и ПГСС „Златна Нива“ гр. Айтос, бяха проведени на 17 и 21.11.2017 г. във Военен клуб Айтос, съвместно с Военен отдел гр. Бургас, по плана на Министерството на отбраната.

Прожектиран бе филм от възстановката на битката при Страцин, а служител на военния клуб изнесе лекция пред учениците.

След лекцията учениците посетиха двора на Гражданска защита, където са експонирани танк Т55 и САУ100, и бяха запознати с техническите и бойни им характеристики. Интересен е фактът, че танк Т55 е бил на въоръжение в бившата 24-та танкова бригада – гр. Айтос, а САУ100 е участвала в реални бойни действия през Втората световна война.


Акробалет „Тиара“ при Военен клуб Айтос постигна уникален успех на Балканска танцова спартакиада - международния танцов конкурс за купа „Търновска царица” – 2017 г., който се проведе на 3, 4 и 5.11.2017 г. в гр. Велико Търново.

Грациите от балета към военния клуб завоюваха общо седем медала: три златни, три сребърни и един бронзов.


Втора военно-историческа реконструкция „Боят за Страцин - 25.10.1944 г.“ се състоя на 28.10.2017 г. край немски бункер до село Съдиево, Община Айтос. И тази година обединените усилия на клуб „Братя по оръжие“, отдел „Военни паметници и военно-патриотично възпитание“ към Министерство на отбраната, Община Айтос и Военен клуб Айтос, дадоха възможност на стотици ентусиасти да се докоснат до нашата славна история.

Злати Златев на 95 г. от гр. Айтос - участник в събитията, уважи мероприятието, придружаван от двете си дъщери, внуци и правнуци. Специални гости на Реконструкцията бяха ветерани от гр. Бургас и гр. София, в чийто състав също имаше участници в боевете за Страцин.


Творческите формации и служителите на Военен клуб Айтос взеха участие в тържествата, посветени на 26-и октомври (Димитровден) - празника на гр. Айтос.

Мероприятията започнаха с минута мълчание в памет на жертвите от наводненията.

По традиция празникът стартира с литийно шествие от църквата Св. Димитрий Солунски до сцената на площад „Свобода“ в центъра на града. Тържествата откри Представителният духов оркестър на Военноморските сили – Варна, след което гостите на площада се насладиха на изпълненията на съставите на военния клуб и творчески колективи от града.

Гост-изпълнител на празника бе Николина Чакърдъкова със своя състав, а края на празненствата бе сложен от Поли Генова и младото айтоско дарование Валериа Войкова.


От 28.08.2017 г. до 01.09.2017 г. танцов състав „Славейче при Военен клуб Айтос взе участие в международния фолклорен фестивал „Le stele di Garda Gardesano 2017“ – Република Италия.

В конкуренция на групи от цял свят танцьорите завоюваха едно първо и едно второ места.


На 29.07.2017 г. акробалет „Тиара” при Военен клуб Айтос се качи на сцената на Националния конкурс за българска популярна песен „Бургас и морето“, заедно с айтоската певица Гюлсюм Али. Те изпълниха една от дванадесетте песни, които стигнаха до финала на тазгодишното издание на фестивала. „Щастливи и от малкото“ е песен по музика на Радостин Иванов, текст – Десислава Йорданова и Гюлсюм Али, аранжимент – Радостин Иванов, а хореографията – на акробалет „Тиара“.


Служители на Военен клуб – гр. Айтос положиха на 18.07.2017 г. венци и цветя пред паметната плоча на Васил Левски, по случай 180 г. от рождението му.


Акробалет „Тиара“ при Военен клуб – гр. Айтос взе участие от 23 до 26 юни 2017 г. в международния фестивал „Корабът на изкуствата“ – Поморие 2017. Участниците завоюваха първо място в трета възрастова група „Ансамбли“, категория „Съвременни танци“, и второ място за малките лъвчета от първа възрастова група в същата категория.


В Национален фестивал на старата градска песен „Красив роман е любовта“, провел се на 16 и 17.06.2017 г. на сцената на амфитеатър „Аполония“ – гр. Созопол, участие взе групата за стари градски песни „Реверанс“ при Военен клуб – гр. Айтос. В конкуренция със състави от цялата страна изпълнителите завоюваха първо място.


Участие във фолклорните празници “Славееви нощи” гр. Айтос, който се провеждат ежегодно на сцената в парк “Славеева река” в града, взе Детски фолклорен танцов състав “Славейче” при Военен клуб – гр. Айтос на 9, 10 и 11 юни 2017 г.Участие във фолклорните празници “Славееви нощи” гр. Айтос, който се провеждат ежегодно на сцената в парк “Славеева река” в града, взе Детски фолклорен танцов състав “Славейче” при Военен клуб – гр. Айтос на 9, 10 и 11 юни 2017 г.

Въпреки рекордния брой участници тази година (над 3500), съставът се представи блестящо и журито, с председател г-жа Елена Кутева, присъди второ място в конкурсната програма.


По случай „Деня на детето“, на 05.06.2017 г. самостоятелен концерт-спектакъл изнесе акробалет „Тиара“ при Военен клуб – гр. Айтос, под надслов „Като на кино“. Присъстващите се срещнаха с герои като Джак Спароу, Дарт Вейдър, Пинокио и други.

Специални благодарности към ръководителката на балета г-жа Златина Колева и служители на Клуба отправиха родители и гости, впечатлени от интересната хореография и добрата организация.


Танцов състав „Славейче“ при Военен клуб – гр. Айтос взе участие в третия национален фолклорен фестивал на клубовете по народни танци „Хоро край лазурния бряг“, състоял се на 03.06.2017 г. в гр. Бургас. Фестивалът се организира ежегодно от Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“ и в него взимат участие всички фолклорни състави, реализиращи дейност във военните клубове.


Диплом от кмета на град Айтос г-н Васил Едрев „За достоен принос към Културата и опазване на традициите“ бе връчен на 19.05.2017 г. на ръководителката на Детски фолклорен танцов състав „Славейче“ при Военен клуб - гр. Айтос г-жа Милка Рускова.

Връчването се състоя на традиционната среща на кмета с културните дейци в града. Отправено беше пожелание за творческо дълголетие и успехи, както и продължаване на партньорството в бъдещи проекти.


Пред паметната плоча на загиналите във войните от Община Айтос тържествено беше отбелязана 72-годишнината от 9-и май 1945 г. - Деня на победата. На тържеството присъства 94-годишният Злати Златев - айтоски ветеран от войните, а останалите четерима айтоски герои, на по 95 и повече години, посрещнаха празника вкъщи. Кметът Васил Едрев и председателят на Съюза на ветераните от войните на България в град Айтос г-н Иван Иларев, който е и ръководител на клуб „Краезнание” и служител на военния клуб, посетиха старите воини в домовете им, за да ги поздравят лично и да им поднесат подаръци за празника.

Пред паметната плоча в градинката пред Общината г-н Иван Иларев поднесе поздравите на гр. Айтос към руските гости и ветераните и припомни, че България също дава свои свидни жертви във втората фаза на войната за победата над Хитлеристка Германия.


Акробалет „Тиара” при Военен клуб – гр. Айтос взе участие в „XIX Национален фестивал на детската книга”, който се проведе от 9 до 11 май 2017 г. в гр. Сливен. Грациите представиха своите танци на сливенската публика, а тя от своя страна ги аплодираше бурно.


По инициатива на младежи от гр. Айтос на 07.04.2017 г. в залата на читалището в града бе организиран благотворителен концерт под надслов „Подари великденска вечеря на пенсионери и семейства в нужда”.

В концертната програма взеха участие съставите на Военен клуб - гр. Айтос и формации от читалище, училища и др.

Събраните средства са предназначени за закупуване на хранителни продукти и бяха раздадени на хора в нужда за Великден.


Организираният ежегодно от Община Айтос пролетен конкурс „От Цветница до Гергьовден” и тази година събра на 06.04.2017 г. най-добрите творчески колективи от града и региона. Събитието се проведе на централния площад „Свобода” в гр. Айтос.

Танцов състав „Славейче” при Военен клуб – гр. Айтос, с ръководител Милка Рускова, показа завиден професионализъм, познания за българските народни обичаи и традиции и заслужено спечели първото място.


Единно-комплексно занятие с ученици от 10-ти клас на Професионална гимназия по селско стопанство - гр. Карнобат, бе проведена на 29.03.2017 г. във Военен клуб - гр. Айтос, съвместно с военен отдел гр. Бургас.

Прожектиран бе филм за сухопътни войски, а служител на военния клуб изнесе лекция за историята на поделенията в гр. Айтос и тяхната роля за отбраната на страната.

След лекцията учениците посетиха двора на Гражданска защита, където са експонирани танк Т55 и САУ100, и бяха запознати с техническите и бойни характеристики на танка и САУ100. Интересен е фактът, че танк Т55 е бил на въоръжение в бившата 24-та Танкова бригада гр. Айтос, а САУ100 е участвала в реални бойни действия през Втората световна война.


Акробалет „Тиара“ при Военен клуб – гр. Айтос извоюва Специална награда от фестивала „Магията на танца“ - Шумен 2017 г., който се проведе на 18 и 19 март 2017 г.

Грациите от военния клуб впечатлиха журито с оригинална хореография, пластичност и сценично присъствие.


В честванията на 139 години от Освобождението на България от османско иго активно участие на 03.03.2017 г. взе и Военен клуб – гр. Айтос. Тържеството започна с тържествен ритуал за издигане на националното знаме и благодарствен молебен, след което бе изнесен концерт, в който се включиха творчески формации от военния клуб.

Членове на клуб „Краезнание“, водени от председателя г-н Иван Иларев, осъществиха на 03. и 04.03.2017 г. патриотичен поход, включващ посещения на знакови места и градове от българската история. Посетени бяха гр. Карлово, връх „Шипка“, гр. Тетевен и гр. Плевен. Групата се срещна с представители на регионален клуб „Традиция“ – 34-ти пехотен Троянски полк „Априлци“ – Тетевен. Бяха представени униформи и демонстрация на автентично оръжие от Руско-турската освободителна война.


Ръководителят на група „Реверанс“ при Военен клуб – гр. Айтос Владимир Димитров взе участие на 25.02.2017 г. като инструменталист в кукерските игри, провели се в квартал „Лъджа“, гр. Ивайловград.

По традиция кукерите влязоха във всяка къща, за да изгонят злото и да благословят за здраве и берекет през годината.

Празникът завърши на площада с прочутото кукерско ляво хоро.


Служители на Военен клуб – гр. Айтос взеха участие в организацията и провеждането на общоградското тържество, посветено на 144 годишнината от гибелта на Апостола.

По традиция тържеството се провежда на 19.02.2017 г. пред паметната плоча на Васил Левски в двора на Айтоския храм “Свети великомъченик Димитър Солунски”, в която през 1872 г. Левски е пял на утринно богослужение.

Деца от айтоските детски градини взеха участие в тържеството с рецитал и изпълнение на патриотични песни.

Гости на мероприятието бяха кметът на град Айтос г-н Едрев, директори на училища и учреждения, представители на политически партии и граждани.


По случай 180 г. от рождението на Васил Левски на 15.02.2017 г. в гр. Айтос бе представена книгата „Васил Левски по спомени на Васил Караиванов“ - първи братовчед на Апостола, от Стефан Караиванов, правнук на Васил Караиванов. В заседателната зала на Община Айтос децата на госта Мариана и Васил Караиванови поздравиха присъстващите с изпълнения на стихове за Апостола. Визитата на Караиванови бе организирана от Военен клуб - гр. Айтос, Военен клуб - гр. Карлово, и с изключителното съдействие на Община Айтос и кмета Васил Едрев. На мероприятието присъстваха ученици, членове на военно-родолюбивите съюзи, общински комитет „Васил Левски“ и граждани.

Семейство Караиванови посети и църквата Св. “Димитър Солунски“, в която през 1872 г. Левски е участвал и пял в утринна литургия.


Служители на Военен клуб – гр. Айтос взеха активно участие и оказаха техническа помощ в провеждането на общоградските тържества по случай 6-ти февруари – 139 г. от освобождението на града от турско робство.

Тържествата започнаха пред параклис-костница „Свети Димитрий Солунски”, където венци и цветя в памет на загиналите поднесоха членове на военно-патриотичните съюзи, училища, културни институции, политически партии и граждани.

Шествието се пренесе пред паметната плоча в двора на логопедическото училище в гр. Айтос, където е квартирувал „Летящия ескадрон” на полковник Лермонтов – освободителя на гр. Айтос.


Военен клуб - гр. Айтос бе организатор и участник в първата в България възстановка на боя за Страцин през Втората световна война, която се проведе на 26.11.2016 г. край с. Съдиево - Община Айтос.

Възстановката бе разиграна от клуб за военноисторически реконструкции „Братя по оръжие“. Битката бе наблюдавана от многобройна публика - членове на Съюза на ветераните от войните на България, Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, ученици и граждани от Община Айтос, Община Бургас и региона.

В историческата реконструкция се включиха 35 мъже, екипирани с автентични военни униформи и оръжия, както и пет мотоциклета от периода на войната. Те пресъздадоха на живо боя между Българската армия и Вермахта край стар бункер - копие на съществуващите при Страцин. За целта бяха използвани обезопасени леки огнестрелни оръжия, пригодени за стрелба само с халосни патрони. Интерес предизвика присъствието на ветерана от гр. Айтос Злати Тодоров Златев, участвал в боя при Страцин като картечар.

В качеството си на организатор на събитието военният клуб получи грамота за принос в съхранението и популяризирането на българската военна история и славното ни минало.


Във връзка с изпълнение на министерска заповед за провеждане на начална военна подготовка с ученици от 9-и и 10-и клас в средните училища, във Военен клуб - гр. Айтос се проведоха поредица от единни-комплексни занятия на 15,17 и 18.11.2016 г., съвместно с Военно окръжие - гр. Бургас.

Пред учениците от СУ „Отец Паисий“ с. Люляково, Община Руен, ПГСС „Златна нива“ гр. Айтос , СУ „Христо Ботев“ и СУ „Н. Й. Вапцаров“ - гр. Айтос бяха изнесени лекции от служителя на военния клуб г-н Иван Иларев на тема: „История на поделенията в Айтос“. Прожектирани бяха филми за 24-та танкова бригада – Айтос, Военновъздушните сили на България и Сухопътните войски.

Те посетиха двора на гражданска защита в града, където имаха възможност да се докоснат до музейните експонати танк Т55 и самоходна артилерийска установка и противотанково оръдие, участвало във Втората световна война.


Съставите при Военен клуб – гр. Айтос Детски фолклорен танцов състав „Славейче“, Акробалет „Тиара“ и Група за стари градски песни „Реверанс“ взеха участие в благотворителен концерт „Приятелска ръка за Дечо Коешинов!“, по инициатива на кмета на гр. Айтос г-н Васил Едрев и айтоската общественост.

На 16.11.2016 г. в залата на Народно Читалище „Васил Левски 1869“, в подкрепа на битката с болестта на големия спортист и свой съгражданин, талантите на гр. Айтос в спорта и културата се обединиха и се обърнаха с призив за помощ към жителите и гостите на града.

Концертът с участие и на други формации от града събра айтозлии под мотото „Силни сме, когато сме заедно!“.


Служители на Военен клуб – гр. Айтос взеха участие на 01.11.2016 г. в общоградските тържества по случай Деня на народните будители. В двора на църквата „Свети Димитрий“ представителите на военния клуб, Община Айтос, Общински съвет, училища, културни институции, детски градини и граждани поднесоха венци и цветя пред паметната плоча на айтоския първоучител Господин Димов Бъчеваров.


По повод 55 годишнината на Военен клуб – гр. Айтос, на 26.10.2016 г. на централния площад „Свобода“ в града, кметът г-н Васил Едрев връчи на военния клуб специален плакет и диплом за достоен принос към културата и патриотичното възпитание в Община Айтос.

В словото си г-н Едрев подчерта ролята и значението на военния клуб за обогатяването на местната култура и продължаване на традициите, превръщайки се във фактор за развитието и възпитание на младото поколение в дух на родолюбие и привързаност към корените.


В навечерието на празника на гр. Айтос - 26.10.2016 г. - Димитровден, Военен клуб - гр. Айтос, Община Айтос и инициативен комитет организираха среща с поетесата Мария Бегова, художника Стайо Георгиев от гр. Панагюрище и уредника на музея „Димчо Дебелянов“ в гр. Копривщица Дойчо Иванов.

Гостите разказаха за живота и творчеството си, показаха свои стихосбирки и картини, а г-н Дойчо Иванов описа интересни подробности за живота и творчеството на Димчо Дебелянов.

От името на военния клуб музикален поздрав отправи гайдаря Владимир Димитров. Гостите бяха поздравени и от айтоската поетеса с китара Татяна Йотова.


По случай 55 г. от създаването на 24-та Танкова бригада в гр. Айтос, Военен клуб – гр. Айтос и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва организираха на 22.10.2016 г. тържествено честване, което включваше редица мероприятия.

Под звуците на военен духов оркестър от военно формирование 22220 - гр. Сливен, офицери и цивилни служители на бригадата поднесоха венци пред паметната плоча на фасадата на военния клуб.

Мероприятието продължи с прожекция на документален филм за историята на бригадата, а музикален поздрав към присъстващите от името на Клуба отправиха Акробалет „Тиара“, Детски фолклорен танцов състав „Славейче“, музиканти и инструменталисти от клуба.


С празничен концерт Военен клуб - гр. Айтос отпразнува на 21.10.2016 г. своята 55-годишнина. В киносалона съставите на Клуба, заедно с приятели и съмишленици, поздравиха с концертна програма всички гости на юбилея.

Присъстваха кметът на гр. Айтос г-н Васил Едрев, представители на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело“, директори на училища, културни институции, приятели и гости на военния клуб.


Малките танцьори от акробалет „Тиара“ при Военен клуб - гр. Айтос поздравиха с концертна програма гостите и жителите на града по случай 22 септември - Ден на Независимостта на България.

Децата изпълниха своите танци със завиден за възрастта си професионализъм, а с присъщите за тях неподправеност и спонтанност внесоха много ведро настроение и положителни емоции.

Мероприятието се проведе на сцената на площад „Свобода“ в центъра на града.


По инициатива на Военен клуб - гр. Айтос и айтоската поетеса Татяна Йотова, на 23.08.2016 г. се проведе празник на таланта. Песни, стихове, танци, акробатика, музикални изпълнения и скечове и приложно изкуство представиха талантливите деца от града.

Най-малката участничка – Виктория (3 г.) рецитира на руски език, пя и танцува, а 5-месечната Мария бе най-младия фен от публиката. Специално бе участието на гостите от Русия - шестгодишните Алина и Маргарита, които пяха руски песни. Всички участници получиха грамоти за участие и подаръци. Накрая участниците изпяха заедно песента „Ключ“ на Татяна Йотова и си обещаха нови срещи до следващия сезон на „Айтос има таланти“.


По покана на патриотичните организации от гр. Айтос и председателите на клубовете „Млад възрожденец“ при СОУ „Христо Ботев“ и СОУ „Н. Й. Вапцаров“ на 11.08.2016 г. в гр. Айтос пристигна председателят на Общобългарския комитет „Васил Левски“ г-н Васил Василев.

Програмата на посещението му включваше среща с кмета на града г-н Васил Едрев, поднасяне на цветя пред параклис-костница „Св. Димитрий Солунски“, поднасяне на цветя и слово пред паметната плоча на Дякона пред църквата „Св. Димитрий Солунски“, посещение на Военен клуб - гр. Айтос, с цел приемане на програма за съвместни мероприятия през 2017 г.

Впечатлен от активната патриотична дейност г-н Василев обеща подкрепа в бъдещите инициативи и съвместни проекти.


На 08.08.2016 г. в изпълнение на утвърдения график на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело“ за разнообразяване почивката на военнослужещите и техните семейства бе изнесен концерт, в който взеха участие част от съставите на Военен клуб – гр. Айтос. Мероприятието се проведе във ВПД Несебър и премина при добра организация и ведро настроение.


Поздравителен концерт пред почиващи във ВПД – гр. Несебър изнесоха на 13.07.2016 г. съставите на Военен клуб – гр. Айтос.

Това бе първата от плануваните от Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“ концертни програми през месеците юли и август.


С едно първо и едно второ мeста на 06.07.2016 г. се завърнаха танцьорите от акробалет „Тиара“ при Военен клуб – гр. Айтос от Международния фестивал на изкуствата „Музите 2016 г.“ – гр. Созопол.

Фестивалът се провежда всяка година в амфитеатъра под патронажа на вицепрезидента на Република България г-жа Маргарита Попова. Тази година морския град приюти над 2000 участници от четири континента.


С една трета и три първи награди се завърнаха танцьорите от акробалет „Тиара“ при Военен клуб – гр. Айтос от участието си в международния фестивал „Корабът на изкуствата“ – Поморие 2016 г. Събитието се състоя от 20 до 23.06.2016 г. и бе под патронажа на кмета на гр. Поморие.

Грациите от военния клуб впечатлиха журито с интересни хореографии, пластичност и желание за изява, и заслужено спечелиха призовите места.


В националния фестивал на старата градска песен „Красив роман е любовта“, който се проведе на 18.06.2016 г. на сцената на амфитеатър „Аполония“ в гр. Созопол, по традиция взе участие и вокално – инструменталната група за стари градски песни „Реверанс“ при Военен клуб – гр. Айтос, и спечелиха престижното второ място в конкурстната програма.


Над 300 учители и културни дейци присъстваха на традиционната празнична среща с кмета на гр. Айтос г-н Васил Едрев на 20.05.2016 г. по случай 24-ти май.

Ежегодно на тази среща кметът на града награждава отличили се педагози и културни дейци от Община Айтос.

С диплом за високи постижения и принос към културата в града бе отличен служителят на Военен клуб - гр. Айтос Иван Иларев, което е поредно признание за ролята и дейността на Клуба в културния живот на града.

От името на военния клуб, поздрав към присъстващите и наградените отправиха дуета „Last Shot“ от акробалет „Тиара“, участници в полуфиналите на телевизионното шоу „България търси талант“ по БТВ.


На 9.05.2016 г. служителят на Военен клуб – гр. Айтос, който е и председател на Съюза на ветераните от войните на България Иван Иларев, и кметът на града Васил Едрев, поднесоха цветя на паметната плоча по случай 9-ти май – 71 години от победата над хитлерофашизма, след което посетиха всички ветерани в домовете им. Особено вълнуващо се оказа посещението в дома на 101-годишния ветеран Димитър Димитров, който посрещна гостите с руско бойно знаме, с което е взел участие в боевете при превземането на гр. Берлин.


С множество отличия - три първи и едно второ места, както и специална награда за хореография, се завърнаха танцьорите от акробалет „Тиара“ при Военен клуб - гр. Айтос от Национален танцов шампионат София 2016 г., който се проведе на 23 и 24.04.2016 г.

Първите места са за:

• акробалет ,,Тиара” в категория танцово шоу - формации от 13 до 18 г.

• Хакан Мехмед в категория хип-хоп /соло/ от 13 до 18 г.

• Рамадан Шенолов и Хакан Мехмед в категория хип-хоп /дует/ от 13 до 18 г.

Второ място спечели Владимир Николов в категория хип-хоп /соло/ от 13 до 18 г.

Журито връчи и своята специална награда за хореография на ръководителката на състава Златина Колева.


За втори път учениците от СОУ „Христо Ботев“ имаха възможност да гледат филм на младия режисьор Искрен Красимиров – „Грешникът Светец“, посветен на Софроний Врачански.

По покана на Военен клуб - гр. Айтос и СОУ „Христо Ботев“ - гр. Айтос, по случай 140 г. от Априлското въстание, режисьорът Искрен Красимиров и Филип Филипов – играещ образа на Софроний Врачански, посетиха военния клуб и представиха пред учениците новия си филм.

„Грешникът Светец“ е един поход по стъпките на Софроний Врачански от родното му място гр. Котел, където се съхранява първият негов препис на „История славянобългарска“, до неговата гибел през 1813 г. в гр. Букурещ.

Авторът е познат с филма за похода „По стъпките на Ботев“, който бе прожектиран във военния клуб през 2015 г.

„НЕзабравимата БЪЛГАРИЯ“ е родолюбив проект, който чрез художествено-документални филми, лекции, беседи и дискусии популяризира българските национални герои и допринася за патриотичното възпитание на подрастващото поколение.


Организираният ежегодно от Община Айтос пролетен конкурс „От Цветница до Гергьовден” и тази година събра на 22.04.2016 г. на централния площад „Свобода” в гр. Айтос най-добрите творчески колективи от града и региона.

Танцов състав „Славейче” при Военен клуб – гр. Айтос с ръководител Милка Рускова показа завиден професионализъм, познания за българските народни обичаи и традиции и заслужено спечели второто място.


По случай Международния ден на културно-историческото наследство, Военен клуб – гр. Айтос и Български младежки червен кръст – гр. Айтос организираха викторина с ученици от СОУ „Христо Ботев“, включваща въпроси за историческите и културни забележителности на града.

Най-добре представилите се ученици получиха много награди, а доброволците от Българския младежки червен кръст ги запознаха с интересни факти за забележителностите в родния град и отговориха изчерпателно на всички въпроси.


Военен клуб – гр. Айтос отбеляза на 12.04.2016 г. международния ден на авиацията и космонавтиката с изложба, лекция и прожекция на филм.

Председателят на клуб „Краезнание“ и служител на военния клуб Иван Иларев запозна присъстващите с любопитни факти за българския принос в развитието на авиацията и космонавтиката. Специално внимание бе отделено на гостувалите през 2005 г. в Клуба космонавти Александър Александров и руският му колега Юрий Романенко.

Мероприятието продължи с прожекция на филма „10 дни в орбита и 20 години по-късно“, в който са запечатани кадри от гостуването на космонавтите.


По случай „Денят на шегата“ клуб „Краезнание“ при Военен клуб – гр. Айтос и децата от театър „Ботьо“ при СОУ „Христо Ботев“ – Айтос организираха на 01.04.2016 г. театрално-куклено представление „Най-ценното“, под наслов „Хуморът и сатирата в българските народни приказки – начин за патриотично възпитание на подрастващото поколение“.

Публиката се наслади на любимите приказки за Хитър Петър, посмя се на забавните истории на тримата глупаци, присъства на вълшебното преобразяване на принцесата – жаба и принцът – дракон. Театър „Ботьо“ достави много смях и зареди с положителни емоции всички присъстващи на представлението.


По случай „Седмицата на Тракия“ Военен клуб – гр. Айтос и „Тракийско дружество“ – Айтос организираха среща-разговор с г-жа Мита Иванова – краевед, дългогодишен началник на отдел “Образование, култура, здравеопазване, вероизповедание, спорт и туризъм” в Община Айтос и автор на множество книги за града. Мероприятието се проведе на 25.03.2016 г. във военния клуб.

Госпожа Иванова представи най-новата си книга “Айтос – от векове за векове”, която е събрала галерия от бележити имена на Айтос и Айтоския край и обхваща няколко исторически пласта: тракийска и римска култура, паметници на средновековието и османското владичество.

Авторката бе поздравена с музикални изпълнения на хор „Българка“ при тракийското дружество.


Във връзка със седмицата на Тракия Военен клуб – гр. Айтос и вестник „Народен Приятел“ организираха премиера на книгата на наследницата на тракийски бежанци Трендафилка Янева-Апостолова „Словесни картини от Айтос“. Събитието се състоя във военния клуб на 21.03.2016 г. – световен ден на поезията. С музикален поздрав се включи групата за стари градски песни „Реверанс“, с ръководител Владимир Димитров.


Членове на клуб „Краезнание” при Военен клуб – гр. Айтос взеха участие на 03.03.2016 г. в тържествата на връх „Шипка”, посветени на Освобождението на България от османско владичество. Групата поднесе цветя и венци в памет на загиналите за Освобождението на България.


Служители на Военен клуб – гр. Айтос взеха участие в организацията и провеждането на общоградското тържество, посветено на 143 годишнината от гибелта на Апостола.

По традиция тържеството се провежда пред паметната плоча на Васил Левски в двора на Айтоския храм “Свети великомъченик Димитър Солунски”, в която през 1872 г. Левски е пял на утринно богослужение.

Деца от айтоските детски градини взеха участие в тържеството с рецитал и изпълнение на патриотични песни.

Гости на мероприятието бяха кметът на град Айтос г-н Едрев, директори на училища и учреждения, представители на политически партии и граждани.


По покана на Гимназия за чужди езици „Васил Левски” - гр. Бургас, акробалет „Тиара” при Военен клуб – гр. Айтос взе участие в тържествен концерт на 19.02.2016 г. в залата на Дома на Нефтохимика гр. Бургас, по случай 143 години от гибелта на Апостола. Концертът бе организиран от учителите и учениците на гимназията. Гости бяха директори на бургаски училища и много ученици и граждани на Бургас.


Колективът на Военен клуб – гр. Айтос взе активно участие и оказа техническа помощ в провеждането на общоградските тържества по случай 6-ти февруари – 138 г. от освобождението на града от османско владичество.

Тържествата започнаха пред параклис-костница „Свети Димитрий Солунски”, където венци и цветя в памет на загиналите за Освобождението на града поднесоха членове на военно-патриотичните съюзи, училища, културни институции, политически партии и граждани.

Шествието се пренесе пред паметната плоча в двора на логопедическото училище в гр. Айтос, където е квартирувал „Летящия ескадрон” на полковник Лермонтов – освободителя на Айтос.


Ръководителят на група „Реверанс” при Военен клуб – гр. Айтос и инструменталисти от клуба, съвместно с кукерска група от с. Вресово - Община Руен, взеха участие в Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва” - 2016 г., състоял се на 29 и 30.01.2016 г. в гр. Перник. В конкуреция от 6000 участници групата спечели златен медал за „Поддържане и предаване на местната традиция”.


Носителите на златен и бронзов медали от световното първенство по танци „Dance World Cup 2015” в Република Румъния Хакан Мехмед и Рамадан Шенолов, участници от акробалет „Тиара” при Военен клуб – гр. Айтос, успешно преминаха предварителния кастинг на предаването „България търси талант”.

В следващия етап, който се проведе на 21.01.2016 г. и ще се излъчи по телевизията, танцьорите на военния клуб силно впечатлиха журито и получиха четири „ДА”. Те продължават напред в шоуто, като дует под името „Last Shot“.


Възстановената традиция по освещаване на бойните знамена и вадене на кръста от водите на „Славеева” река се състоя на 06.01.2016 г. в парка на гр. Айтос. В организацията на мероприятието участие взеха Община Айтос, Военен клуб – гр. Айтос, църковното настоятелство, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва - Айтос и СОУ „Христо Ботев“.

След празничната служба, отслужена от иконом Ромил Негозов в храм „Свети Йоан Кръстител”, в литийното шествие се включи и гвардейска част от ученици на СОУ „Христо Ботев”.

След освещаването на бойните знамена и ритуала по изваждане на кръста, тържеството продължи на площада в етнографски комплекс „Генгер” с кръшни хора, придружени с изпълненията на музиканти от творческите формации на Клуба.


С коледен концерт-спектакъл на 18.12.2015 г. съставите на Военен клуб – гр. Айтос поздравиха гражданите и гостите на града. В препълнената зала на военния клуб участниците изнесоха уникална коледна програма и заредиха публиката с празнично настроение и коледен дух, което пролича от бурните аплодисменти след всяко изпълнение. Дядо Коледа не бе забравил децата и след концертната програма се появи на сцената и раздаде подаръци на всички.


Изпълнители от групата за стари градски песни „Реверанс“ към Военен клуб – гр. Айтос взеха участие в гр. Созопол на 10.12.2015 г. в музикално-поетична вечер, организирана съвместно с Военен клуб - гр. Созопол и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – гр. Созопол.


Богата концертна програма изнесоха на 03.12.2015 г. съставите на Военен клуб – гр. Айтос пред членове на Съюза на инвалидите в града по случай 3-ти декември – Международен ден на хората с увреждания. Присъстваха кметът на гр. Айтос г-н Васил Едрев и представители на местни и регионални медии. Специални думи на благодарност към военния клуб отправи г-жа Даутева – председател на Съюза на инвалидите „Рай“ - гр. Айтос.


Близки, приятели и членове на военно-патриотичните съюзи уважиха деветдесетгодишния юбилей на ветерана от войните Иван Пулев от гр. Айтос.

На 01.12.2015 г. поздравителни адреси и пожелания поднесоха заместник-кметът на гр. Айтос г-жа Марияна Димитрова, председателят на Съюза на ветераните от войните на България - гр. Айтос г-н Иван Иларев, представител на областната организация на Съюза на ветераните от войните на България – гр. Бургас – ветеранът от войните г-н Иван Русанов, роднини и приятели.

От името на Военен клуб – гр. Айтос музикален поздрав към юбилярa поднесе служителят на военния клуб Владимир Димитров.


Филмите „От голгота до свобода“ и „100 000 крачки с Ботев“ бяха прожектирани във Военен клуб – гр. Айтос. На прожекцията на филма „От голгота до свобода“ присъства роденият в гр. Айтос актьор Филип Трифонов, изиграл ролята на Ботев. За излъчения пред ученици от СОУ „Христо Ботев“ филм „100 000 крачки с Ботев“ пристигна и режисьорът Искрен Красимиров.

Впечатлени от добрия прием и големия интерес, режисьорът и актьорът изразиха желание за бъдещи мероприятия с патриотична насоченост, които да се осъществят съвместно с военния клуб.


По традиция, за 6-и май – Ден на храбростта и празник на Българската армия и 9-ти май – Ден на Европа, бе изнесен празничен концерт с участието на състави при Военен клуб – гр. Айтос и състави от гр. Созопол, пред членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и граждани. Концертната програма с патриотична насоченост се проведе на 04.05.2015 г. на сцена „Амфитеатър” - гр. Созопол.


С два златни медала се завърнаха танцьорите от Акробалет „Тиара” при Военен клуб - гр. Айтос от Седемнадесетия Национален конкурс за класически, характерни, съвременни танци и “Free Dance”. Конкурсът се проведе от 23 до 26.04.2015 г. в гр. Бургас и е организиран от Община Бургас, Общински детски комплекс – Бургас и училищно настоятелство към Общински детски комплекс – Бургас.

В категория съвременен танц, първо място журито отреди на дуета Биляна Николова и Десислава Русева, а в категория “Free Dance” златния медал грабна Хакан Мехмед.


Пилотът на СУ-25 от авиобаза „Безмер” майор Радостин Люцканчев гостува във Военен клуб - гр. Айтос на 24.04.2015 г. Той представи пред гимназисти от айтоските училища и граждани професията на военния пилот. При огромен интерес в залата майор Люцканчев разказа подробности за изтребителя, който управлява, и показа екипировката на пилотите от авиобазата.

С приготвени лично от него видеоклипове, показващи всички действия на пилота в полет, заснети от друг самолет на височина 2000 м., присъстващите успяха да научат още подробности не само за бойната машина, но и за проблемите и радостите в професията на военните летци.


Организираният ежегодно от Община Айтос пролетен конкурс „От Цветница до Гергьовден” и тази година събра на централния площад „Свобода” в гр. Айтос най-добрите творчески колективи от града и региона. По традиция конкурсът се провежда на 17.04.2015 г. Танцов състав „Славейче” при Военен клуб – гр. Айтос с ръководител госпожа Милка Рускова показа завиден професионализъм, познания за българските народни обичаи и традиции и заслужено спечели първо място.


Млади и успели българи, представители на клуб “Аз мога тук и сега”, на 21.03.2015 г. изпълниха киносалона на Военен клуб – гр. Айтос с ученици, учители, представители на младежките организации в града, с които споделиха своя опит и знания.

Под формата на презентации и отворени дискусии експертите от клуб “Аз мога тук и сега” разказаха как учениците могат да придобият знания и умения за постигане на високи резултати в IT индустрията, колко е хубаво да си специалист в дадена област и как да съчетаеш хобито с професията. Главната цел на срещата бе мотивирането на младите хора да се развиват и работят в България „тук и сега”.


Военен клуб – гр. Айтос и Сдружение „Солени ветрове” – гр. Бургас организираха на 20.03.2015 г., по случай 100 години от Първата световна война, представянето на книгите на Йото Пацов „Българските герои по фронтовете на Първата световна война” и „Чудото с българина”. Йото Пацов е писател, журналист и пътешественик. Той е първия чуждестранен журналист, проникнал в зоната на чернобилската катастрофа 20 дни след взрива, военен кореспондент в Албания, Хърватска, Босна и Херцеговина. Пътешествал е из Сибир, Далечния изток, Средна Азия и Индия.

Специален поздрав поднесоха членове от кръга на барда и състави при военния клуб. Присъстваха членове на военно-патриотичните съюзи, ученици и граждани.


На специален прием на 17.03.2015 г. кметът на гр. Айтос господин Едрев връчи награди на танцьорите от акробалет „Тиара” при Военен клуб – гр. Айтос за невероятния им успех на конкурса „Dance world cup” – 2015 в гр. София.

Балетът спечели 6 златни, един сребърен, един бронзов медал и 8 квоти за участие в световното първенство по танци, което ще се проведе от 28.06 до 04.07.2015 г. в гр. Букурещ, Република Румъния.

Градоначалникът изрази огромната си благодарност към военния клуб за достойното представяне на града и обеща пълна подкрепа на състава за участието му на световното първенство в Букурещ.


С ново уникално постижение се завърна акробалет „Тиара” при Военен клуб – гр. Айтос от участието си в българския квалификационен конкурс по танци „Денс уорд куп България – 2015 г.” в гр. София. На седми март в залата на младежкия театър „Николай Бинев” – София, водени от своята талантлива ръководителка госпожица Златина Колева, децата от Акробалет „Тиара” се представиха с осем танца и бяха наградени с шест златни, един сребърен и един бронзов медал. Танцьорите получиха осем квоти за участие в световното първенство по танци, което тази година ще се проведе от 28 юни до 4 юли в град Букурещ – Република Румъния.


Среща за разясняване на условията за прием на български граждани в доброволния резерв се проведе на 11.03.2015 г. във Военен клуб – гр. Айтос.

Майор Великов – представител на Областен военен отдел гр. Бургас разясни условията и отговори изчерпателно на всички зададени въпроси. Специален гост на мероприятието бе група от Областен военен отдел Бургас, водена от началника – подп. Мешлинков.


Членове на клуб „Краезнание” при Военен клуб – гр. Айтос, водени от заместник-председателя господин Николай Димитров, взеха участие на връх „Шипка” на 03.03.2015 г. в тържествата, посветени на Освобождението на България от османско владичество. Групата поднесе цветя в памет на загиналите за Освобождението на България.


Колективът на Военен клуб – гр. Айтос взе активно участие и оказа техническа помощ в провеждането на общоградските тържества по случай 6-ти февруари – 137 г. от освобождението на гр. Айтос от османско владичество. Тържествата започнаха пред параклис-костница „Свети Димитрий Солунски”, където венци и цветя в памет на загиналите за освобождението на града поднесоха членове на военно-патриотичните съюзи, училища, културни институции, политически партии и граждани. Шествието се пренесе пред паметната плоча в двора на логопедическото училище в гр. Айтос, където е квартирувал „Летящия ескадрон” на полковник Лермонтов.


Колективът на Военен клуб – гр. Айтос взе дейно участие в организацията и провеждането на общоградското тържество, посветено на 142 годишнината от гибелта на Апостола. По традиция тържеството се провежда пред паметната плоча на Васил Левски в двора на Айтоския храм “Свети великомъченик Димитър Солунски”, в която през 1872 г. Левски е пял на утринно богослужение. Деца от айтоските детски градини взеха участие в тържеството с рецитал и изпълнение на патриотични песни. Гости на мероприятието бяха: кметът на град Айтос г-н Едрев, директори на училища и учреждения, представители на политически партии и граждани.


Със сребърна маска в конкуренция с над 6000 кукери, от 24-ия международен фестивал на маскарадните игри „Сурва” 2015 – гр. Перник, на 31.01.2015 г. се завърна кукерската група от с. Вресово, в която по традиция участва и инструментална група от Военен клуб – гр. Ямбол. Наградата бе присъдена от журито с председател проф. д-р Георг Краев в раздел „Голяма награда за кукерска група”.


За пръв път от седем десетилетия в гр. Айтос бе възстановена традицията по освещаване на бойните знамена и вадене на кръста от водите на „Славеева” река в градския парк. В мероприятието взеха участие община Айтос, Военен клуб – гр. Айтос, църковното настоятелство, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – гр. Айтос и читалище „Васил Левски”. След празничната служба, отслужена от иконом Ромил Негозов в храм „Свети Димитър Солунски”, в литийното шествие се включи и гвардейска част от ученици на СОУ „Христо Ботев” – гр. Айтос.


По инициатива на айтоската общественост Военен клуб Айтос, Народно читалище „Васил Левски 1869”, СОУ „Никола Вапцаров”, СОУ „Христо Ботев” и Община Айтос организираха благотворителен концерт в помощ на Цветомир Димов Станчев от гр. Айтос за предстояща сърдечна операция под надслов „Нека покажем, че сме общност и можем да подкрепим един от нас в труден момент”. В концертната програма на 26.11.2014 г. в салона на читалище „Васил Левски 1869” в помощ на Цветомир се изявиха състави от Военен клуб – гр. Айтос, Народно читалище „Васил Левски 1869”, СОУ „Никола Вапцаров”, СОУ „Христо Ботев” и спортен клуб по акробатика „Орел”.


В изпълнение на стратегията на Военен клуб – гр. Айтос за изнасяне на концертни програми в малките населени места, съставите на клуба взеха участие в концертна програма на 08.11.2014 г.(Архангеловден), по случай празника на село Караново. Мероприятието се проведе в местното читалище. Присъстваха кметът на община Айтос г-н Васил Едрев, районни кметове от общината, културни дейци, ученици и гости.


Съставите и колективът на Военен клуб – гр. Айтос взеха участие на 26.10.2014 г. в общоградските тържества по случай празника на гр. Айтос – Димитровден. Празникът бе официално открит на сцената на площад “Свобода” в гр. Айтос от кмета на града Васил Едрев. На сцената се изявиха съставите на военния клуб и други състави от общината. Тържественото откриване на празника уважиха кметове на общини, представители на институции и фирми.


Колективът на Военен клуб - гр. Айтос взе участие в представянето на новата книга на поетесата с китара Татяна Йотова (съпруга на офицер от резерва), озаглавена „Извор с очи на дете”. Представянето се проведе на 21.10.2014 г. и бе свързано с празника на гр. Айтос – Димитровден. В книгата място заемат и творбите на нейния дългогодишен приятел Хайгашод Агасян, който поздрави своята приятелка и колежка за успеха.


С тържествен концерт-спектакъл с участието на всички състави на Военен клуб – гр. Айтос на 01.10.2014 г. бе отбелязан новия творчески сезон. Атрактивните изпълнения внесоха много празнично настроение в препълнената зала и изненадаха присъстващите с модерна хореография и новаторски идеи. Кметът на гр. Айтос връчи поздравителен адрес и кошница с цветя, отбелязвайки, че военният клуб през годините се е доказал като институция, възпитаваща младото поколение в дух на патриотизъм.


В организацията и провеждането на Летните празници на изпятата поезия „Солени ветрове” 2014 г. в гр. Бургас участие взеха Дует „Страст” и бард-поетесата Татяна Йотова при Военен клуб Айтос. Фестивалът се проведе от 29 до 31.08.2014 г. на сцената „Охлюва” в морската градина на гр. Бургас.


Среща във връзка с финализиране на проекта „Приятели на Българската Армия” бе проведена на 29.08.2014 г. във Военен клуб Айтос. Кадетите от първа кадетска рота гр. Айтос, водени от зам.-председателя на клуб „Краезнание” към Военен клуб Айтос г-н Николай Димитров, участваха във военен лагер–сбор за младши инструктори във Военноморска база „Атия” от 18.08.2014 г. до 23.08.2014 г. Кадетите преминаха обучение по гребане с лодка, водолазен курс за младши инструктори, боравене със стрелково оръжие, участие в многобой и др. Всички участници в лагера получиха удостоверения за завършен курс за младши инструктори.


Участие в тържествата по случай 100 години от завръщането на малоазийските българи по родните места, на 29 и 30.08.2014 г. в село Свирачи, община Ивайловград, взеха представители на клуб „Краезнание” при Военен клуб Айтос, водени от Владимир Димитров – наследник на малоазийски българи от с. Люляково, област Бургас.


Клуб „Краезнание” при Военен клуб Айтос взе участие на 23 и 24.08.2014 г. в Национален възпоменателен събор по повод 111-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание, който се проведе на историческа местност „Петрова нива”. Групата посети музейната сбирка и бе запозната с участниците в Илинденско-Преображенското въстание от айтоския край. Специално внимание бе отделено на четника от четата на Георги Кондолов – Михаил Томов, участвал в пренасянето костите на Георги Кондолов от турска територия до Петрова нива.


В актовата зала на СОУ „Н.Й.Вапцаров” гр. Айтос на 31.07.2014г. бяха връчени награди на изявили се участници и партньори по проект „Говори с мен”, реализиран с финансовата подкрепа на Европейската комисия по програма „Учене през целия живот” - секторна програма „Коменски”. Проекта се осъществява с участието на училища от Република България и Република Турция. От името на ръководството на училището и екипа на проекта, Военен клуб Айтос беше награден за две годишното сътрудничество при изпълнението му.


Първа награда на Национален фестивал на старата градска песен „Красив роман е любовта”, който се проведе на 18.06.2014 г. в гр. Созопол, спечели група „Реверанс” към Военен клуб – гр. Айтос.

Фестивалът се проведе под патронажа на кмета на гр. Созопол и събира най-добрите групи от страната, изпълняващи стари градски песни.


Фолклорен състав „Славейче” при Военен клуб – гр. Айтос приключи с трето място участието си в Национален фолклорен фестивал „Славееви нощи” 2014 г. - гр. Айтос. Фестивалът се организира ежегодно от шести до осми юни на сцената в парк „Славеева река” гр. Айтос.


С танцов конкурс под надслов „В ритъма на танца”, ръководителката на акробалет „Тиара” при Военен клуб Айтос г-ца Златина Колева изненада своите възпитаници в киносалона на ВК – Айтос на 30.05.2014 г. Конкурса бе организиран по повод първи юни - Деня на детето. Участие взеха всички деца танцьори на акробалет „Тиара”. Жури от бивши състезатели по спортна акробатика оцени по достойнство изпълненията и раздаде награди на отличилите се. С концертна програма децата от балета поздравиха своите родители и гости на мероприятието.


В знак на уважение и признателност към дългогодишната съвместна работа на Военен клуб Айтос и СОУ „Хр.Ботев” гр. Айтос акробалет „Тиара” поздрави абитуриентите със специален танц-спектакъл „Цветове” на 15.05.2014 г. Специални думи на благодарност към колектива на ВК Айтос отправи учителят по история и класен ръководител на абитуриентите, г-н Николай Димитров. На тържеството присъстваха ръководството на града, учители, ученици и граждани.


Празничен концерт по случай 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия с участието на състави при Военен клуб Айтос и състави от гр. Созопол бе изнесен пред членове на СОСЗР на лятната сцена на град Созопол на 07.05.2014 г. Участваха фолклорен танцов състав „Славейче”, акробалет „Тиара”, група „Реверанс”, Владимир Димитров и Добромир Янакиев – инструменталисти към военен клуб Айтос и дует „Страст” – Явор и Живка Георгиеви.


Среща-разговор с полк. Иван Апостолов – военен летец, съкурсант на Георги Иванов и автор на книги за авиацията, по случай тридесет и петата годишнина от излитането в космоса на първия български космонавт – Георги Иванов, бе проведена във Военен клуб Айтос на 10.04.2014 г. Прожектирани бяха филмите „Нашият Гагарин” и „Капсулата”.

Гости на мероприятието бяха кмета на община Айтос г-н Васил Едрев, началник отдел култура на община Айтос г-н Диню Динев, началник отдел ВПД – Бургас в ИА „ВК и ВПД” г-н Никодим Стоянов, директори на училища, членове на военно – патриотичните съюзи, ученици и граждани.


С лекция и прожекция на филми пред ученици от СОУ „Хр. Ботев” гр. Айтос бе отбелязана десет годишнината от приемането на България в НАТО на 06.04.2014 г. във Военен клуб Айтос. Бяха прожектирани филмите „Щрихи от Афганистан”, „По стъпките на сухопътните войски”, както и филм, проследяващ развитието на НАТО - от създаването му до наши дни.


Денят на Тракия бе отбелязан с изложба на автентични носии и предмети от бита на малоазийските българи и концертна програма във Военен клуб Айтос на 26.03.2014 г. Концертът бе организиран съвместно с „Тракийско дружество” гр. Айтос и СОУ „Хр. Ботев” гр. Айтос. В програмата взеха участие съставите при ВК Айтос, както и Танцов състав „Тракийче” при СОУ „Хр. Ботев” гр. Айтос.


Филми по случай 3-ти март и 136 г. от освобождението на България от турско робство бяха прожектирани в конферентна зала на Военен клуб Айтос на 04.03.2014 г. пред ученици от СОУ „Христо Ботев”, в изпълнение на патриотичната програма, залегнала в плана за 2014 г. на военния клуб.

Филмите проследяват хода на бойните действия, разгръщането на основните руски сили на българска територия и шипченската епопея.

Заместник-председателя на клуб „Краезнание” при Военен клуб Айтос и учител по история в СОУ „Хр. Ботев” г-н Николай Димитров направи подробен анализ на събитията и фактите, отразени във филмите.


Колективът и съставите на Военен клуб Айтос взеха активно участие в празненствата, организирани от община Айтос, по случай 3-ти март и 136 г. от освобождението на България от турско робство.

Мероприятието започна на площад „Свобода” с молебен за здраве и благоденствие, след което бе издигнат тържествено националният флаг под звуците на химна на Република България.

Празненството продължи на сцената на читалище Васил Левски, където бе проведен тържествен концерт с участието на състави от Военен клуб Айтос.


С шест златни и един бронзов медал се завърнаха танцьорите от Акробалет „Тиара” при Военен клуб Айтос от участието си на осми март в „Dance World Cup” България 2014 г. в гр. София. Конкурсът е квалификационен за участие в международния конкурс „Dance World Cup” 2014 (Световно първенство по танци), който ще се проведе в гр. Алгарве -Португалия.

В българската квалификация участваха най-добрите състави в страната, също така и участници от Босна и Херцеговина.

Акробалет „Тиара” при Военен клуб Айтос се представи с десет танца, от които седем бяха наградени. Спечелени са шест квоти за световния конкурс в Португалия, като балета събра почти максимален брой точки, а танцът на Хакан Мехмедов „Вълшебната шапка” бе най- високо оцененият танц в състезанието.


Военен клуб Айтос бе домакин на национално филмово турне, посветено на 166 годишнината от рождението на поета-революционер Христо Ботев. Новаторският филм „От Голгота към Свобода”, с режисьор и продуцент Искрен Красимиров, гостува на клуба на 13.01.2014 г. и бе прожектиран пред ученици, членове на ВПС и граждани.


Богата концертна програма изнесоха съставите на ВК Айтос пред членове на Съюза на инвалидите в гр. Айтос по случай 3–ти декември – Международен ден на хората с увреждания. Присъстваха председателят на регионалния отдел на Съюза на инвалидите гр. Бургас, представители на община Несебър, община Карнобат и представители на местната власт.

Мероприятието се проведе на 02.12.2013 г. в ресторант „Аетос” където по традиция се отбелязва празника. Специални думи на благодарност към ВК Айтос отправи г-жа Живка Вълева – председател на РО на СИБ гр. Бургас.


Отбелязване на 128 г. от Сръбско–Българската война във ВК Айтос

С изложба и прожекция на филм ВК Айтос отбеляза 128 г. от Сръбско–Българската война.

Присъстващите се запознаха с историческите събития през периода на войната, както и с участието на единадесета Айтоска дружина в нея.


Участие на съставите и колектива на ВК – Айтос във общоградските мероприятия по случай празника на гр. Айтос - Димитровден

Съставите и колектива на ВК Айтос взеха участие в общотрадските тържества по случай празника на гр. Айтос – Димитровден . На 26.10.2013г. на сцената на площад “Свобода” в гр. Айтос официално бе открит празника от кмета на града Васил Едрев. На сцената се изявиха съставите на ВК – Айтос и други състави от общината.

Тържественото откриване на празника уважиха народният представител Хюсеин Хафъзов и Областният управител Павел Маринов, кметове на общини, представители на институции и фирми.


ВК Айтос – поредна инициатива и грижа за децата с увреждания от Община Айтос

Във връзка с празника на град Айтос Военен клуб Айтос и Ресурсен център Бургас организираха творческо ателие “Децата на Айтос творят”. Деца и ученици със специални образователни потребности от града изработиха пана и апликации с природни материали.

Гости на проявата, състояла се на 25.10.2013 г., бяха Антоанета Стоянова – Директор на Ресурсен център Бургас, Мария Николова – помощник Директор на Ресурсен център Бургас, родители, граждани и представители на медиите.


Концертна програма от съставите на ВК–Айтос пред военнослужещи от в.ф. 22220 Сливен – участници в поход от гр. Сливен до исторически места в гр. Айтос по случай 63 години от създаването му

Богата концертна програма изнесоха съставите на ВК Айтос пред военнослужещи от в.ф. 22220 Сливен участници в поход от гр. Сливен до исторически места в гр.Айтос на 03.10.2013 г. по случай 63 години от създаването на формированието.


ВК – Айтос откри новия творчески сезон с концерт – спектакъл

С концерт–спектакъл ВК Айтос даде ново творческо начало с обещание за един интересен и богат творчески сезон. В концерта взеха участие всички състави на Военния клуб, както и изпълнителите от вокална група “Пятница 13” и смесен хор “Елена Граматикова” при ВК Ямбол.

На концерта присъстваха представители на местната власт, айтоските училища и медии.


Участие на Детски танцов състав “Славейче” в Международен фолклорен фестивал в република Италия

От 01 до 10.08.2013г. Фолклорен танцов състав “Славейче” при ВК – Айтос взе участие в Международен фолклорен фестивал в република Италия. Фестивалът се проведе в град Косталионе де Лаго. Танцьорите на “Славейче” предизвикаха интереса на италианските медии с автентични костюми и атрактивни изпълнения.

Съставът се представи с богата програма включваща танци от всички фолклорни области на България и бе избран за лице на фестивала.


Дует “Страст” при ВК – Айтос, организатори и участници в Летните празници на изпятата поезия “Солени ветрове” 2013г.

Бардове от цялата страна се събраха на 02 и 03.08.2013 г., за Летните празници на изпятата поезия “Солени ветрове” 2013 г. които се проведоха на сцената “Охлюва” в гр. Бургас.

В организацията на фестивала тази година активно участие взе дует “Страст” - Живка и Явор Георгиеви при ВК Айтос, които зарадваха почитателите си с песента "Огън на брега" по текст на Валери Станков и музика на Асен Масларски.

Фестивалът завърши с концерт “Сипе се черният пясък” в памет на Христо Граматиков.


На 8.07.2013 г., на лятната естрада във ВПД- Сарафово, художествените колективи от Военните клубове на гр.Айтос и Бургас изнесоха поздравителен концерт - спектакъл за участниците в международния младежки лагер КЛИМС - 2013. Талантливите танцьори от Фолклорен ансамбъл „Лазур”, акробалет „Тиара” и солистите от ВС „Точно време”, получиха много аплодисменти.


На 28.06.2013 г. специална покана за участие в галаконцерта получиха съставите на ВК Айтос от организаторите на международен фестивал “Морска раковина” - гр. Созопол. Участниците бяха поздравени с бурните аплодисменти на публиката.

Галаконцертът ще бъде излъчен от украински, белоруски и молдавски телевизии.


Акробалет “Тиара” и Детски фолклорен танцов състав “Славейче” при ВК Айтос спечелиха две първи и една втора награди от участието си в международен фестивал-конкурс.

Фестивалът се състоя на 18.06.2013 г. в гр. Китен, Бургаска област, и е организиран от Комитета по международна политика Санкт–Петербург - Русия и община Приморско. Участваха групи от Украйна, Русия, Молдавия, Беларус, Полша и др.


От 07.06.2013 г. до 09.06.2013 г. в парк “Славеева река” - гр. Айтос, бе проведен 45-ия юбилеен национален фолклорен фестивал “Славееви нощи” 2013 г. Военен клуб гр. Айтос бе представен от Детски фолклорен танцов състав “Славейче” с ръководител г-жа Милка Рускова.

Танцьорите впечатлиха журито и гостите на фестивала с атрактивност и професионални изпълнения. Присъдена им бе първа награда и юбилеен плакет за победител в конкурсната програма.


На 06.06.2013 г. акробалет “Тиара” при Военен клуб - Айтос взе участие в концертна програма по случай 50 години от създаването на Военно формирование 26720 - гр. Черноморец.

В концерта взеха участие и състави от Военен клуб - Бургас в изпълнение на точка 9 от Стратегията за развитие на военните клубове – провеждане на съвместни мероприятия между военните клубове от отделите.


На 04.06.2013 г. по инициатива на Военен клуб - Айтос и СОСЗР - гр. Айтос бе организирано тържество за награждаване на изявени деца от съставите на военния клуб по случай 1-ви юни – Ден на детето и 2-ри юни – Ден на Ботев.

Наградите - книги за живота на Христо Ботев с автографа на Боян Ботйов - председател на фондация Христо Ботев, връчи председателят на СОСЗР гр. Айтос к-н Живко Деведжиев.

В словото си г-н Деведжиев изказа задоволство от съвместната работа между СОСЗР и Военен клуб - Айтос и активното участие на децата при провеждане на съвместните патриотични мероприятия.

Изненада за децата бе прожектирания за случая филм, подарен от колектива на военния клуб.


На 03.06.2013 г. членове на клуб “Краезнание” при Военен клуб - Айтос, посетиха с. Българи в природен парк Странджа.

Целта на пътуването бе изучаване на обичая нестинарство и възможноста за неговото популяризиране сред подрастващото айтоско поколение.

Групата взе участие в ритуала по изнасяне на иконата на св. Константин и Елена от храма, в който се съхранява, след което наблюдава специфичната игра на нестинарите в жаравата.


На 01.06.2013 г. в гр. Болярово се проведе шестнадесетия детски фолклорен събор “Върбова свирка свири” 2013 г., в който взе участие танцов състав “Славейче” при Военен клуб - Айтос.

Въпреки многобройните участници, талантът и подготовката на децата от състава на военния клуб доминираха и компетентното жури им присъди ПЪРВА НАГРАДА.


С уникалния спектакъл “Цветове” на 31-ви май 2013 г. в киносалона на Военен клуб – Айтос, акробалет “Тиара” с ръководител г-ца Златина Колева отбеляза деня на детето.

В концерта взеха участие и акробатите от спортен клуб “Орел” - гр. Айтос - финалисти в шоуто “България търси талант”.


Диплом за високи постижения и принос към културата получи ръководителката на акробалет “Тиара” към Военeн клуб Айтос г-ца Златина Колева на традиционна празнична среща по повод 24-ти май – Денят на славянската писменост и култура. Срещата се проведе по покана на кмета на гр. Айтос в знак на уважение и признателност за добрата съвместна дейност между Военен клуб Айтос и община Айтос, както и за приноса на военния клуб за културното и патриотично възпитание в общината.


На 15.05.2013 г. в конферентната зала на ВК Айтос официално бе открита документална изложба, посветена на 100 годишнината от Балканските войни 1912-1913 г., организирана от Военен клуб Айтос, Община Айтос и Регионален исторически музей. В 15 табла са отбелязани най-значимите битки на 24-ти Черноморски пехотен полк на н. в. Царица Елеонора при Лозенград, Люлебургаз – Бунархисар и Чаталджа. Отделено е място и на ефрейтор Иван Неделчев Арабаджиев, който пленява турското знаме в епичните боеве при Бунархисар на 18 октомври 1912 г., на офицерите от 24-ти Черноморски пехотен полк, както и на Георги Шагунов – композиторът, превърнал всяка емоция от справедливите патриотични войни в музика.

В отделно табло бяха представени и нововъведенията във военното изкуство, но най-вече на бойното изкуство на българската армия, което става обект на изучаване във военните академии на всички европейски държави.

Някои малко известни факти за живота в тила са изложени във вид на документи и решения на общинските съвети по време и след войните.


На 09.05.2013 г. в гр Созопол по покана на кмета на община Созопол, СОСЗР - гр. Созопол и състави от Военен клуб Айтос изнесоха празничен концерт, посветен на 6-ти май – Ден на храбростта и празник на Българската Армия и на 9-ти май – Ден на Европа и победата над хитлерофашизма.

От името на кмета на града и ръководството на СОСЗР бяха поднесени кошница с цветя, книга с историята на гр. Созопол и фотоси. Бе обещана също техническа и финансова подкрепа за съставите на ИА “Военни клубови и военно-почивно дело” при изяви на созополска сцена. Мероприятието е проведено със съдействието на ВМК Созопол.


На 07.05.2013 г. с концерт на централния площад в гр. Айтос бе отбелязан празникът на Българската армия. Организатори на тържеството бяха военните клубове на Айтос и Сливен. Участваха художествени състави и школи на двата клуба. Специално участие взе военният духов оркестър към Центъра за подготовка на специалисти гр. Сливен.

 


В официална делегация на областния управител на гр. Бургас, посетила на 26.04.2013 г. гр. Одрин във връзка с честванията на 100-годишнината от Балканските войни, беше включен и мл. експерт от ВК Айтос във връзка с признателността за активната дейност на клуба към обществения живот на града.

Делегацията посети редица исторически места, свързани със събитията от балканските войни 1912-1913 г. Осъществена бе среща с валията на гр. Одрин, а в края на визитата се състояха разговори на делегацията с ръководството на града и пресконференция. Бяха засегнати въпроси, касаещи добросъседските отношения и възможността за културен обмен.


На 17.04.2013г., служителите от Военен клуб Айтос посрещнаха 25 ученици и преподаватели от Република Турция – участници в проекта “Говори с мен”. Проектът се реализира по програма “Коменски”, която дава възможност на ученици и учители от двете страни – партньори да научат повече за сходствата и различията между отделните култури, традиции, език, изкуство и начин на живот. Гостите разгледаха с интерес експонираната изложба във фоайето на военния клуб, проследяваща пътя на българската армия в Балканските войни.

На 18.04.2013г., в киносалона на ВК-Айтос бе изнесен специален концерт за участниците в проекта. На сцената се изявиха състави от военния клуб и СОУ „Н.Й. Вапцаров” . Гостите от гр.Самсун- република Турция поздравиха домакините с изпълнения на турски танци.

 


На 9.04.2012 г. във ВК – Айтос се проведе специализирана трудова борса с участието на фирми, предлагащи свободни работни места в сферата на туризма, селското стопанство, винопроизводството и търговията.


На 28.03.2013 г. ВК – Айтос бе организатор и домакин на викторина между отбори от айтоските училища на тема “ Балканските войни 1912-1913г.”. Учениците показаха завидни познания за този период от българската история и затрудниха максимално журито в избора му. Всеки от отборите получи грамота от кмета на гр. Айтос Васил Едрев а най-добре представители се отбори бяха наградени с парични и предметни награди.Събитието бе широко отразено в местните и регионални медии.


По случай 26.03.2013 г. – Деня на Тракия и 100г. от Балканските войни, ВК – Айтос организира посещение на гр. Одрин, република Турция.

Групата посети българските църкви св. “Константин и Елена”, св. “Георги победоносец” и Одринската крепост.

Специална лекция за участието на айтозлии в Балканските войни изнесе председателят на клуб “Краезнание” при ВК – Айтос Иван Иларев. От наситената с факти и събития лекция, айтозлии научиха много нови подробности около превземането на Одринската крепост, както и това, че за пръв полицейски управител е бил назначен Петър Шопов от Айтос.


На 16.03.2013 г. на централния площад “Свобода” в гр. Айтос, се състоя тържествено отбелязване на празника “Сирни заговезни”. Тържеството бе организирано от община Айтос и ВК – Айтос.

Със заклинания и традиционни стъпки кукерската група от с. Вресово прогони злите духове. В кукерския ритуал взеха участие и много млади хора, което е гаранция за съхраняване на тази древна традиция.

Особено атрактивен бе най-малкия кукер, четири годишния Иван.


Акробалет “Тиара” при ВК – Айтос взе участие в празнична програма, по случай осми Март.

Специален акробатичен спектакъл за жените на гр.Айтос подготвиха танцьорите от Акробалет “ Тиара” с ръководител Златина Колева. Сложните акробатични фигури изпълнявани от децата, предизвикаха възхищение и много радост сред присъстващите на тържеството.

Впечатлени от таланта на айтоските деца организаторите от ВК – Айтос, им пожелаха здраве и много изяви в страната и чужбина. От името на Айтоските бизнес - дами бе заявено желание за подкрепа и подпомагане.


Колективът и съставите при ВК - Айтос взеха активно участие в общоградските тържества по случай трети март, организирани съвместно с община Айтос.

Тържествата започнаха в Храм “св.Димитър” гр. Айтос, където бе отслужена тържествена Света Литургия, последвана от литийно шествие, ритуал за издигане на националното знаме на Република България и поздрав на кмета .

След приключване на ритуалите бе изнесен празничен концерт в който взеха участие съставите при ВК – Айтос, както и местни художествени състави и колективи.


На 02.03.2013 г. представители на ВК – Айтос и читалище “Искра” с. Вресово общ. Руен взеха участие в Международен маскараден фестивал “Кукерландия” 2013 г. гр. Ямбол, който се организира ежегодно от община Ямбол и община Тунджа. Кукерите впечатлиха журито и гостите на фестивала със своите автентични костюми, маски и атрактивна игра.


Колективът на ВК – Айтос взе участие в организацията и провеждането на общоградското честване, посветено на 140г. от гибелта на Апостола.

По традиция, хората се събраха пред паметната плоча на Васил Левски в двора на Айтоския храм “Св.вмч. Димитър Солунски”. На това място, през далечната 1872 г.,Левски е пял на утринно богослужение.

Ученици от айтоските училища взеха участие в честването с рецитал и изпълнение на патриотични песни.

Гости бяха кмета на град Айтос Васил Едрев, директори на училища, представители на политически партии и граждани.


На 06.02.2013 г. колектива на ВК – Айтос участва в общоградските тържества посветени на освобождението на гр. Айтос от османско робство.

По традиция тържеството се провежда пред параклис – костница на загиналите за освобождението на гр. Айтос св.вк.мчк. Димитър Солунски.

Присъстваха, кмета на гр. Айтос г-н Едрев, общински ръководители, учители, ученици, членове на военно-родолюбивите съюзи и граждани.


На 12.12.2012г. състави при военен клуб гр. Айтос взеха участие в благотворителен концерт за набиране на средства за лечение на онкоболна ученичка от гр. Айтос.

Концертът бе организиран от Община Айтос, а събраните средства бяха преведени по сметката на болното дете.


На 15.11.2012г. в киносалона на Военен клуб Айтос бе прожектиран филм за Балканските войни 1912/13г. пред ученици от ПГСС “Златна нива” и граждани от гр. Айтос. Те изгледаха филма с интерес а началника на ВК – Айтос Иван Иларев изнесе беседа на която засегна темата за участието на айтолии във войните и отговори изчерпателно на въпросите на учениците.


На 02.11.2012г. във военен клуб Айтос бе проведена Тематична вечер посветена на 127г. от обявяването на Сръбско – Българската война. Тематичната вечер включваше: фотоизложба, лекция на тема “Участие на единадесета айтоска дружина в Сръбско-Българската война, представена от председателя на клуб “Краезнание” при ВК – Айтос г-н Иван Иларев и прожекция на филм за Сръбско-Българската война пред ученици, граждани на гр. Айтос и членове на военно-патриотичните съюзи.


На 08.11.2012г. бе открита библиотека “Без граници” в с. Тополица община Айтос с помощта на фондация Америка за България. Гости на събитието бяха Майкъл Хамилтън – Директор на корпуса на мира на САЩ, Дейвид Филд – доброволец от корпуса на мира на САЩ и организатор на проекта, кмета на гр. Айтос – г-н Васил Едрев, зам. Кмета на гр. Айтос г-н Димитър Димитров, учители и ръководители на културни институции в община Айтос. Гостите на мероприятието бяха поздравени от Детски фолклорен танцов състав “Славейче” при Военен клуб Айтос с ръководител г-жа Милка Рускова. Организаторът на проекта г-н Дейвид Филд изяви желание да гостува във Военен клуб гр. Айтос и да се запознае с дейността и библиотеката на Военния клуб.


Съвместно мероприятие във Военен клуб гр. Айтос по проект “Успех”

На 31.10.2012г. служители от Военен клуб Айтос и учениците от СОУ “Хр. Ботев” гр. Айтос изучаващи английски език и клубовете “Питър Пан” и “Езиков лабиринт” по проект УСПЕХ организираха парад на страшните костюми по случай “Хелоуин”.

Освен парад на страшните костюми, учениците организираха забавни игри с публиката и раздадоха много лакомства, а техните учители отбелязаха, че въпреки многото противници на този празник, чрез него децата обогатяват знанията си за традициите на други страни и една друга култура.

Събитието бе широко отразено в местните медии и посочено като пример за добро сътрудничество между институциите.


Празник на меда. Изложение на пчелни продукти, произведени от членове на СОСЗР гр. Айтос

На 24.10.2012 г. на площад “Свобода” гр. Айтос тържествено бе открито изложение на пчелни продукти произведени от членове на СОСЗР гр. Айтос, свързано с празника на града 26.10.2012 г. (Димитровден).

По традиция, на откриването присъстват представители на общинските власти, членове на военно-родолюбивите съюзи и началника на ВК – Айтос Иван Иларев.

Отец Ромил от айтоския храм св.вмч. Димитрий Солунски отслужи молебен за здраве и плодородие. Председателя на дружеството, о.р.подп. Ончо Ончев благодари на колектива на ВК – Айтос за оказваната помощ и съдействие при ежегодното организиране на празника.


Тържествено откриване на честванията в община Айтос по случай 100г. от Балканските войни във военния клуб

На 05.10.2012г. във военен клуб Айтос бе проведено тържествено събрание посветено на 100г. от балканските войни в община Айтос.

Старт на честванията за това уникално събитие бе даден лично от кмета на града г-н Васил Едрев, който не пропусна да благодари на колектива на военен клуб Айтос за добрата организация на тържеството изказвайки задоволство от високото ниво на координация между общинските власти и военен клуб Айтос

Призивът на председателя на клуб “Краезнание”към ВК – Айтос г-н Иван Иларев – всеки който притежава документи или снимки свързани с тези събития да бъдат предоставени на военния клуб за съхранение за идните поколения, бе посрещнат с ръкопляскания и одобрение.


На 01.10.2012г. тържествено бе открит новият творчески сезон на военен клуб Айтос.

Киносалонът на военния клуб се оказа тесен за всички желаещи да се насладят на изпълненията на творческите колективи към военния клуб. На тържеството присъстваха началник отдел Култура на община Айтос г-н Диню Динев който прочете поздравителен адрес и поднесе кошница с цветя на началника на клуба г-н Иларев от името на кмета на града г-н Васил Едрев. В поздравителния адрес бе подчертана ролята на военния клуб като културно-патриотична институция и двигател на тържествата по случай 100г. от Балканските войни в община Айтос. На всички ръководители и участници в художествените състави към военния клуб кмета пожела здраве успехи и много награди.

От името на ИА ВК и ВПД отдел “Югоизточен” поздрави поднесе началник сектор военни клубове г-н Стоян Пантов.

Концерта премина при много добра организация и засилен интерес.


На 18.09.2012г. председателят на клуб “Краезнание” при ВК – Айтос Иван Иларев и група членове взеха участие в тържество посветено на 100 години от създаването на трета Българска Армия в гр. Сливен. Бяха поднесени цветя и венци пред паметника на седми конен полк в състава на който са участвали и много айтозлии. Официални гости на тържествата бяха : Началника на отбраната генерал Симеонов , Командира на сухопътни войски генерал майор Василев , Началника на Отдел „ Югоизточен” г-н Диков , депутати , Кмета, Областния управител и други. В състава на айтоската група бяха бившите командири на 24-та танкова бригада гр. Айтос, полк. Калпакчиев и полк. Георгиев.


В киносалона на ВК – Айтос се проведе среща-презентация на реда и условията за прием на Български граждани за служба в доброволния резерв. Мероприятието бе организирано от Военен клуб гр.Айтос и военен отдел гр. Бургас. На срещата бяха подробно разяснени ползите и преимуществата от службата в доброволния резерв, начините и сроковете за записване и необходимите документи нужни за кандидатстване.Началника на Военен отдел гр.Бургас подп. Коев изказа своята благодарност към колектива на ВК-Айтос за перфектната организация и добрата атмосфера при провеждане на мероприятието.


В знак на уважение и признателност за дългата и ползотворна съвместна работа с Военен клуб Айтос, СОУ “Хр. Ботев” и СОУ “Н.Й.Вапцаров” гр. Айтос поканиха съставите на военния клуб да изнесат празнични програми в училищата по случай откриването на учебната година. Мероприятията се проведоха на 17.09.2012г. в двора на училищата. На откриването присъстваха : кмета на гр. Айтос г-н Васил Едрев, началник отдел култура към Община Айтос г-н Диню Динев, председателя на общ.Съвет г-н Ружди Хасан ,общински съветници ,ръководители на предприятия и фирми от гр.Айтос и региона,много ученици и граждани.


Дългогодишната изследователска работа на Клуба по краезнание при Военен клуб – гр. Айтос с ръководител г-н Иван Иларев бе увенчана с успех. На 04.08.2012 г. група членове начело със своя ръководител осъществиха изследователско пътуване – “По стъпките на добруджанските преселници”, в изпълнение на проекта “Потомствената история в моя род”.

Пътуването започва от добруджанското село Кладенци, община Тервел. Последните исторически данни говорят, че най-вероятно при с. Кладенци е открита прословутата колона на Хан Омуртаг, която днес се намира в църквата “Св. Четиридесет мъченици” в гр. Велико Търново.

Групата посети множество обекти в селата Коджелак и Долен Иремлик в района на градовете Бабадаг и Тулча – Република Румъния. По тези земи са запазени много следи от българско присъствие. На паметните плочи на погребаните свещеници в местната църква “Света Богородица” в село Коджелак ясно личат български имена. Това е районът на древната Дунавска България и подобни проекти допринасят за съхраняването на славната българска история.


Участие на акробалет “Тиара” в международен фестивал в гр. Созопол

На 06.07.2012 г. Акробалет “Тиара” при ВК – Айтос участва в международен фестивал “Музите”, който се проведе в летния театър на гр. Созопол.

Изпълненията на акробатите очароваха публиката и бяха бурно аплодирани след всяко тяхно изпълнение. Въпреки голямата конкуренция акробалета при ВК – Айтос успя да спечели журито, което им присъди специалната награда на фестивала.

Големия брой участия и спечелени награди през 2012г. е залог за творческо дълголетие и бъдещи големи успехи.


Представяне на книгата на Айтоската поетеса г-жа Геновева Зафирова “Хора Без дубъл”

На 21.06.2012г. във фоайето на военен клуб гр. Айтос бе представена книгата на Айтоската поетеса г-жа Геновева Зафирова “Хора Без дубъл” в която тя обхваща обширен период от културния живот на гр. Айтос и ни запознава с житейските истории на много айтоски културни дейци, и хора които са оставили незаличима следа в местните анали. Във своята книга г-жа Зафирова не е пропуснала да отбележи в доста обширна статия кръстена “Талантът да ръководиш и воюваш” приносът на Военен клуб Айтос в лицето на неговия началник г-н Иван Иларев към културата на гр. Айтос както и за военно-патриотичната дейност развивана от военния клуб през годините.

Специално място в книгата си г-жа Зафирова е отделила и на Група за стари градски песни “Реверанс” към военен клуб Айтос с ръководител Веричко Апостолов. Статията проследява целия живот на групата през двете десетилетия на нейното съществуване.


Участие на съставите при ВК – Айтос в международен фестивал в гр. Китен

Съставите на ВК – Айтос взеха участие в международен фестивал-конкурс в гр. Китен. Фестивалът се проведе на 20.06.2012г. и е организиран от Комитет по международна политика Санкт – Петербург и община Приморско. Участваха над 200групи от Украйна , Русия, Молдавия, Беларус, Полша и др.

Изпълненията на акробалет “Тиара” и детски фолклорен танцов състав “Славейче” при ВК – Айтос бяха посрещнати с бурни аплодисменти. Журито в състав Ренета Янева – солистка на Държавния професионален ансамбъл “Странджа” гр. Бургас, Равил Багаутдинов – солист на балета на Държавния академичен Марински театър Русия и Надежда Никифорова – старши преподавател СПБ Хуманитарен университет на профсъюзите СПБ Русия, присъди първо място на акробалет “Тиара” при ВК – Айтос в категория стилизирани танц.

Изпълненията на Детски фолклорен танцов състав “Славейче” бяха наградени с едно първо и едно второ място в категория народни танци. Организаторите на фестивала отправиха покана към съставите на ВК – Айтос, да вземат участие в организирания от тях международен фолклорен фестивал през 2013г. в Сан Петербург – Русия.


Участие на детски фолклорен танцов състав “Славейче” във фолклорните празници “Славееви нощи” гр. Айтос

На 09.06.2012г. Детски фолклорен танцов състав “Славейче” при ВК – Айтос взе участие в фолклорните празници “Славееви нощи” гр. Айтос които се провеждат ежегодно в парк “Славеева река” гр. Айтос. Въпреки рекордния брой участници тази година (над 3000), съставът се представи блестящо и журито с председател г-жа Елена Кутева им присъди първо място във възрастовата група над 18г. а на по-малките танцьори (до 14г.) бе присъдена специалната награда на кмета на гр. Айтос г-н Васил Едрев.


На 26.04.2012г. детски фолклорен танцов състав “Славейче” при ВК – Айтос с ръководител г-жа Милка Рускова взе участие в пролетен конкурс празник “От Цветница до Гергьовден” организиран от община Айтос. В конкурса “Славейче” участва в две възрастови групи. Таланта и професионалното изпълнение на танцьорите бе оценено от журито с една първа и една втора награда.


На 05.04.2012г. във Военен клуб гр. Айтос бе проведена специализирана трудова борса – в областта на туризма, хотелиерството и ресторантьорството.

Борсата бе организирана от Военен отдел Бургас, Военен клуб гр. Айтос и Бюро по труда гр. Айтос. Присъстваха множество работодатели от курортен комплекс „Слънчев бряг”, гр. Несебър, гр. Поморие, гр. Бургас и гр. Айтос. Борсата премина при много добра организация и засилен интерес от страна на граждани и медии.

Мероприятието уважиха лично кмета на гр. Айтос г-н Едрев, н-к на Бюро по труда на общ. Руен и общ. Картобат, Началник отдел услуги по заетостта в Дирекция регионална служба по заетостта гр. Бургас г-жа Пенка Кирилова. Борсата посетиха общо 650 човека от които 301 ще започнат работа. Г-жа Кирилова изказа своята благодарност за перфектната организация към колективите на ВК – Айтос и Бюро по труда град. Айтос, отбелязвайки, че това е най-добре организираната борса за 2012г. и на нея са заети двойно повече работни места.


На 31.03.2012г. акробалет „Тиара” при Военен клуб Айтос участва в Пролетен бал „Брилянтин” 2012г. който се проведе в гр. София.

Възпитаничките на ръководителката Златина Колева представиха спектакъла “Fallen Angels”. В мероприятието взеха участие Арт балета на Нешка Робева и Мария Илиева.

Публиката бе впечатлена от интересната хореография, пластичността и огромното желание за изява на изпълнителките. Балета получи покана за бъдещи съвместни участия с Артбалета на Нешка Робева.


Дует "Страст" от военен клуб Айтос участва в международен фестивал, посветен на Булат Окуджава. Фестивалът се състоя в Украйна.Article | by Dr. Radut