Jump to Navigation

Мероприятия

С цветя и венци колективът на Военен клуб – Айтос почете Апостола на свободата Васил Левски по повод 146-годишнината от неговата гибел.

На 19 февруари 2019 г. ученици, граждани и общественици дойдоха, за да отдадат своята почит към Дякона пред паметната плоча в църквата „Св. Димитрий Солунски“ в гр. Айтос, където през 1872 г. Левски е пял на утринна литургия.

В храма звучаха стиховете и песните на малчуганите от Детска градина „Славейче“ за живота, идеите и делото на безсмъртния българин, а заупокойна молитва в памет на Апостола отслужи ставрофорен свещеноиконом Ромил Негозов.


На 15 февруари 2019 г. в киносалона на Военен клуб – Айтос бе експонирана изложба „Морското образование в България и Първата световна война“.

Изложбата, финансирана по проект на Агенция за икономическо развитие – Варна, представи г-н Живко Костадинов – началник на Териториален отдел Варна към Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“.

Показани са архивни фотоси от създаването на първото Военноморско училище до обучението на курсантите, гостуването им в различни школи в Германия и Италия, строителството на бойни кораби и портретите на част от ръководителите на висшето училище.

Експозицията гостува във Военен клуб – Айтос до 28 февруари 2019 година.


Военен клуб – Айтос, Териториален отдел – Варна при ИА „Военни клубове и военно-почивно дело“, Регионален исторически музей Добрич и Агенция за икономическо развитие – Варна, поканиха айтозлии на представената от началника на Териториален отдел – Варна г-н Живко Костадинов изложба „Освобождението на Добруджа по време на Първата световна война 1916-1917 година“. Изложбата бе официално открита на 4 февруари 2019 г. във военния клуб в гр. Айтос. В своето слово г-н Живко Костадинов призна, че изложбата за първи път гостува в град с мащабите на Айтос. До този момент тя е представяна само в областни градове, а целта ѝ е да се покажат фотоси, които не са показвани в нито един музей и до които широката общественост не е имала достъп. Според него, за Първата световна война се знае малко, особено в югоизточните части на България. Ученици от айтоските училища, членове на военно-патриотични съюзи, представители на клубове и организации и много граждани посетиха събитието, включващо 21 табла с архивни снимки, документирали храбростта на българската армия при освобождението на Добруджа преди век. През следващите дни изложбата бе посетена от представители на общинския съвет, кметът на град Айтос, общественици и граждани.


По покана на Военен клуб – Айтос и Тракийско дружество „Тракия“ - гр. Айтос, на 14 януари 2019 г. група за автентичен фолклор от поморийци с еркечки корен гостува във военния клуб с уникална изложба на традиционни мъжки и женски народни носии от с. Еркеч.

Представянето започна с автентични еркечки песни и хора, изпълнени от групата за автентичен фолклор „Здравец“ - гр. Поморие. Детайли от еркечката носия за различни празници и обреди представи Петка Златинова от гр. Поморие.

Любопитна подробност е, че Еркеч пази цветни и пищни костюми, които не са се променяли в продължение на 400 години.

Домакините от военния клуб бяха поканили и битов хор „Българка“ при Тракийско дружество „1897 Петър Киприлов“ - гр. Айтос, който поздрави гостите с тракийски песни.

Срещата се превърна в събитие с ярко патриотично послание към младите хора в залата – да пазят и да пренасят в годините напред българските народностни традиции.


По инициатива на председателя на клуб „Краезнание“ при Военен клуб – Айтос, репортери от Военния телевизионен канал пристигнаха в гр. Айтос на 09.01.2019 г. за заснемане на репортаж с ветерана от Втората световна война Злати Тодоров Златев от гр. Айтос, което да се отрази в предаването „Ветераните говорят“. В интервюто ветеранът сподели любопитни случки от участието си в боевете при Страцин и Стражин на 24.10.1944 г. в състава на Първа пионерна дружина като картечар, описвайки подробно атаката на немски бункер и разминиране на минно поле от неговото миночистачно отделение в 3 часа посреднощ, преминавайки през река Пчиня. Деветдесет и шестгодишния бай Злати с трепет и вълнение сподели спомени от бомбардировките на гр. София през 1943 г., на които той е станал свидетел като войник.


На 6 януари 2019 година служителите от Военен клуб – Айтос взеха участие в организацията и провеждането на мероприятията по случай Богоявление. Празникът започна с празнична Света Лигургия и Великия Богоявленски водосвет, отслужени от ставрофорен иконом Ромил Негозов, след което кръстът бе хвърлен във водите на „Славеева река“ - гр. Айтос. За запазване традицията по освещаване бойните знамена на Българската армия деца, облечени в гвардейски униформи и водени от председателя на клуб „Краезнание“ при военния клуб г-н Иларев, поднесоха знамето на СОСЗР - гр. Айтос за освещаване. Празникът продължи с награждаване от кмета на града г-н Едрев на участниците в спасяването на кръста, с пожелание за здраве и спорна година.


На 19 декември 2018 г. в зрителна зала на Военен клуб – Бургас се проведе коледен концерт, организиран от Военен клуб – Бургас и Военен клуб – Айтос.

Танцов ансамбъл „Лазур“ при ВК – Бургас, акробалет „Тиара“ при ВК – Айтос и Студио за сценични изкуства „Порос“ при ВК – Бургас заредиха гостите на мероприятието с празнично настроение, а малките талантливи певици от Вокално студио „Точно време“ при ВК – Бургас впечатлиха зрителите и гостите със завидни певчески умения и типична детска непринуденост, за което заслужено бяха бурно аплодирани.

Мероприятието премина при добра организация, усмивки и много коледно настроение.

На концерта присъстваха служителите на военни формирования, ползватели на социалната кухня, родители и служители на военния клуб.


На 3 ноември 2018 година членове на клуб „Краезнание“ при Военен клуб – Айтос взеха участие в панихида и полагане на венци и цветя по случай Архангелова (мъжка) задушница в гр. Трявна. Мероприятието беше осъществено съвместно с Регионален клуб „Традиция“ – гр. Трявна, пред църквата „Св. Архангел Михаил“.


Тържества по случай 1 ноември – Ден на народните будители, с активното участие на Военен клуб – Айтос, се проведоха на 1 ноември 2018 година в двора на църквата „Св. Димитрий Солунски“ в гр. Айтос. На това място е изграден паметник на Даскал Буньо, който през 1868 г. основава първото училище в града, както и читалището през 1869 г. Гости на тържествата бяха кметът на град Айтос г-н Васил Едрев, ученици, учители, културни дейци и членове на родолюбиви организации.


На 26 октомври 2018 година в клуба на Тракийското дружество в гр. Айтос се състоя публично представяне на проекта за паметен знак на учителя, свещеника и революционера Петър (Пею) Киприлов, с участието на младши експерт при Военен клуб – Айтос Иван Иларев. Проектът бе представен с видеа, снимки и документи пред събралите се родолюбиви граждани и бе проследено изпълнението на изискванията от Наредбата за изграждане на паметници и мемориални обекти на територията на Община Айтос. Революционното движение в Източна Тракия, в годините преди и след освобождението на България от османско иго, е неразривно свързано с живота и делото на Петър Киприлов, известен в историята като Странджанския Левски.


Творческите формации при Военен клуб – Айтос взеха участие в общоградските тържества по случай празника на града – Димитровден, които се проведоха на 26 октомври 2018 година на площад „Свобода“ в гр. Айтос. Празникът започна с официално посрещане на шампионката Мариела Костадинова – 16-годишна акробатка, и партньорът й Панайот Димитров от гр. Бургас. Те се завърнаха със златни медали от Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес. Отличията бяха първите за България в акробатиката. Мариела Костадинова е родена и израснала в гр. Айтос и дълги години тренира в Клуба по спортна акробатика „Орел“ в родния си град. По този повод Общинският съвет на града удостои знаменитата айтозлийка със званието „Почетен гражданин на Айтос“. Официални гости на събитието бяха Негово Преосвещенство Агатополски епископ Йеротей, зам. областният управител на Бургаска област проф. Севдалина Турманова, флотилен адмирал Мален Чубенков - командир на флотилия „Бойни спомагателни кораби“ на БМС и др. След официалната част тържествата продължиха с народни танци, с участието на формации от военния клуб, читалищни състави и групи по народни танци от айтоските училища. Празникът продължи с концерт на Николай Славеев, известен като Славеят на Родопите, и приключи с участието на Руслан Мъйнов и духов оркестър „Виво Монтана“.


На 22 октомври 2018 година във Военен клуб – Айтос гостуваха курсанти от Военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ - гр. Варна. Те презентираха пред ученици от айтоските училища професията военен моряк и условията и реда за кандидатстване във Висшето военноморско училище.


Изложба, посветена на айтозлията Филип Кутев, беше открита на 22 октомври 2018 година във фоайето на Военен клуб – Айтос. Експозицията е посветена на 115-годишнината от рождението на композитора и празника на града – Димитровден. В речта си пред посетителите краеведът г-н Петър Панчев акцентира върху живота и делото на Филип Кутев и неговия принос за развитието на военната музика, театър и художествената самодейност във военните клубове.


Военноисторическа реконструкция „Боят при Дойран“ се проведе на 15.09.2018 г. до гр. Троян. Тази реконструкция представлява финал на честванията на 100 г. от Първата световна война. По своя мащаб, автентичност и присъствие тя се явява най-голямата, правена някога в България. В честванията участие взеха и членове на клуб „Краезнание“ при Военен клуб Айтос. От 18 до 19 септември 1918 г. при Дойран през Първата световна война части на Българската Армия спират настъплението на Английската армия. Битката е третата и последна от Дойранската епопея. Българските части показват голяма смелост, въпреки че съотношението е 6 към 1 в полза на съглашенските сили. На 16 септември 1918 г. частите на Антантата започват ново масирано настъпление срещу Дойранската позиция, като срещу защитаващата я Девета Плевенска дивизия, която по това време е в състав 58-ми, 17-ти, 33-ти и 57-ми пехотни полкове, както и 34-ти полк в дивизионен резерв и 4-ти полк в армейски резерв, са хвърлени 4-ри английски и 2-ри гръцки дивизии с числен състав 75000 души, под командването на генерал Джордж Милн. Битката остава в аналите като една от най-големите военни победи в историята ни и влиза в английските военни учебници. Генерал Владимир Вазов, командир на 9-та Плевенска дивизия, пише по-късно: „Цели камари от хиляди трупове задръстиха скатовете.Това не бяха наемници сенегалци или араби, а чистокръвни англичани от Лондон, Бирмингам и Кембридж“. Английският премиер лорд Джордж признава: „В никоя война англичаните не са давали наведнъж толкова много жертви, както при Дойран“.


Служители на Военен клуб Айтос и членове на клуб „Краезнание“ взеха участие в тържествено откриване на паметна плоча по случай 50 години от бойните пускове на ОТР (Оперативно тактическа ракета), което се проведе на 01.09.2018 г. в гр. Приморско.

На 28.06.1968 г. в 6 часа е произведен пуск с оперативна тактическа ракета 8К14 от позиция в близост до с. Веселие. Пускът е извършен от 4-та стартова батарея на Ямболската бригада. Мишената е на разстояние 120 км, северно от гр. Балчик в Черно море. Резултатът е с оценка „Отличен“.

В тържеството участваха членове на СОСЗР от Област Бургас, ракетчици от Ямбол, Бургас, Айтос и Карлово.

Почетният строй бе приет от контраадмирал Митко Петев.


По покана на инициативния комитет, служители от Военен клуб Айтос и членове на клуб „Краезнание“ присъстваха на 18.07.2018 г. на откриването на паметник на Васил Левски в с. Руен, Община Руен. Бюстът, изграден от скулптора Иван Бахчеванов, бе официално открит от Президента на Република България Румен Радев и кмета на Община Руен. Държавният глава подчерта, че с родолюбивото си дело жителите на Руен дават пример, че можем да имаме общи ценности и вяра в името на доброто бъдеще на България. „Днес паметниците на Васил Левски се множат, за да съхраним заветите и идеите на Апостола, да предадем на децата си трудните уроци на историята и да ги научим да отстояват чистата и свята Република, която трябва да бъде място на съгласие, братство и абсолютно равенство между всички народности“, посочи Румен Радев.


Танцов състав „Славейче“ при Военен клуб Айтос взе участие в IV Национален фолклорен фестивал на клубове по народни танци „Хоро край лазурния бряг – Бургас 2018“, който се проведе на 23.06.2018 г. в гр. Бургас. Фестивалът се организира ежегодно от Военен клуб Бургас и фолклорен клуб „Лазур“ при военния клуб, с любезното съдействие на Община Бургас.

Участие взеха клубовете по народни танци от различни военни клубове, както и фолклорни формации от цялата страна.


Акробалет „Тиара“ при Военен клуб Айтос взе участие в Балкански фестивал на изкуствата, който се проведе от 15 до 17 юни 2018 г. в гр. Карнобат и бе организиран от Община Карнобат и Народно читалище „Димитър Полянов“ – гр. Карнобат. Грациите на Военен клуб Айтос впечатлиха многобройната публика на фестивала със своите изпълнения, за което бяха бурно аплодирани.


Акробалет „Тиара“ при Военен клуб Айтос взе участие на 31.05.2018 г. в спектакъл, посветен на тридесет и пет години от създаването на СУ „Н. Й. Вапцаров“ – гр. Айтос. Участваха представителният духов оркестър на Военноморските сили, както и много бивши и настоящи възпитаници на училището. Мероприятието се проведе на сцената на площад „Свобода“ в град Айтос.


Диплом от кмета на град Айтос г-н Васил Едрев „За високи постижения и принос към културата“ бе връчен на 18.05.2018 г. на ръководителя на група „Реверанс“ при Военен клуб Айтос и служител на военния клуб Владимир Димитров.

Връчването се състоя на традиционната среща на кмета с културните дейци в града. Отправено беше пожелание за творческо дълголетие и успехи, както и продължаване на партньорството в бъдещи проекти.


По инициатива на Военен клуб Айтос, във връзка със 150 г. от създаването на СУ „Хр. Ботев“ - гр. Айтос, бе организирана среща с актьора Филип Филипов.

На 17.05.2018 г. в киносалона на военния клуб бе прожектиран филм с участието на актьора. Проведена бе беседа с ученици от СУ „Христо Ботев“ за живота и делото на Ботев.

Актьорът благодари на колектива на Клуба за добре организираната среща, предлагайки нови теми за съвместни мероприятия през следващите години.


Клуб „Краезнание“ при Военен клуб Айтос и СОСЗР - гр. Айтос организираха патриотичен поход, посветен на 6 май – Празник на Българската Армия.

На 12.05.2018 г. те посетиха Музея на бронетанковата техника в гр. Сливен, паметника на артилериста и древната крепост „Туйда“.

Председателят на клуб „Краезнание“ при военния клуб г-н Иван Иларев запозна присъстващите с тактико-техническите данни на експонатите, изложени в Музея на бронетанковата техника във в. ф. 22220 - гр. Сливен.

Специални благодарности за организацията и програмата на мероприятието изказа о. р. подп. Ончо Ончев – председател на СОСЗР - гр. Айтос, пожелавайки нови съвместни инициативи и мероприятия с военния клуб.


Акробалет „Тиара” при Военен клуб Айтос взе участие в „XX Национален фестивал на детската книга”, който се проведе от 8 до 10 май 2018 година в гр. Сливен. Грациите представиха своите танци на сливенската публика, а тя от своя страна ги аплодираше бурно.


На 26.04.2018 г. акробалет „Тиара“ при Военен клуб Айтос взе участие в благотворителен концерт под патронажа на кмета на гр. Айтос г-н Васил Едрев, под надслов „И ние можем, дайте ни шанс“, който се проведе в залата на НЧ „Васил Левски“.

Средствата, събрани от концерта, са в помощ на младежите от Защитено жилище - гр. Айтос.


Единно-комплексно занятие с ученици от гр. Карнобат бе проведено на 17.04.2018 г. във Военен клуб Айтос, съвместно с Военен отдел - гр. Бургас, по плана на Министерството на отбраната.

Прожектиран бе филм от възстановката на битката при Страцин, а служител на военния клуб изнесе лекция пред учениците.

След лекцията учениците посетиха двора на Гражданска защита, където са експонирани танк Т55 и САУ100, и бяха запознати с техническите и бойните им характеристики.


Вълнуващо събитие за 95-годишнината на юбиляра-ветеран от Втората световна война Злати Тодоров Златев, организираха на 11.04.2018 г. Военен клуб Айтос, СВВБ и СОСЗР – Айтос.

Злати Тодоров Златев е участник в боевете при Страцин Република Македония на 25 октомври 1944 г., в състава на общовойскова инженерна щурмова дружина, като картечар.

Кметът на Община Айтос г-н Васил Едрев изпрати поздравителен адрес и подарък за рожденика, с благодарност за изключителната му обществена ангажираност.

Икона на Св. Георги Победоносец юбилярът получи от председателя на СОСЗР – Айтос подп. Ончо Ончев. От името на военния клуб и СВВБ гр. Айтос поздравителни адреси и подаръци за стария воин поднесе председателят на СВВБ и служител на военния клуб г-н Иван Иларев, като пожела на рожденика здраве, дълголетие и бодър дух.

Специален поздрав с изпълнение на гайда поднесе Владимир Димитров – също служител на военния клуб.


По случай великденските празници, на 05.04.2018 г. служители на Военен клуб Айтос, заедно с представители на Община Айтос, посетиха в дома им ветерани - членове на СВВБ от града.

Председателят на СВВБ и служител на военния клуб в гр. Айтос г-н Иван Иларев поднесе на всеки ветеран пакет с подаръци от името на кмета на града г-н Васил Едрев, като им пожела светли празници, крепко здраве и дълголетие.

Поднасянето на подаръци за ветераните от града, по случай коледните, великденските и национални празници, се превърна в традиция, благодарение на доброто сътрудничество между Общината и военния клуб.


Младшият експерт при Военен клуб Айтос г-н Иван Иларев взе участие на 28.03.2018 г. от името на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело“ в трудова борса в сферата на туризма, хотелиерството и ресторантьорството, организирана от Бюро по труда – гр. Айтос.


Танцов състав „Славейче“ при Военен клуб Айтос взе участие на 26.03.2018 г. в празничен концерт, посветен на Деня на Тракия. Концертът се проведе в залата на НЧ „Васил Левски“ и бе организиран съвместно с Тракийско дружество „Петър Киприлов“ – гр. Айтос.


Колективът на Военен клуб Айтос взе участие на 19.02.2018 г. в общоградските тържества по случай 145 г. от гибелта на Васил Левски.

Тържествата по този повод ежегодно се провеждат с поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на Апостола в двора на църквата „Св. Димитър“. Деца от айтоските детски градини изнесоха рецитал, проследяващ живота и делото на Левски.

Любопитен факт в историята на Айтос е, че през 1872 г. Левски е минал през града и е пял на утринна литургия в храма.


Ръководителят на група „Реверанс“ при Военен клуб Айтос Владимир Димитров взе участие на 17.02.2018 г. като инструменталист в кукерските игри, провели се в квартал „Лъджа“, гр. Ивайловград.

По традиция кукерите влязоха във всяка къща, за да изгонят злото и да благословят за здраве и берекет през годината.

Празникът завърши на площада с прочутото кукерско ляво хоро.


Колективът на Военен клуб Айтос взе участие в уникално и незабравимо честване на 6-ти февруари, по случай 140 г. от освобождението на града от турско робство.

Тържествата започнаха на централния площад „Свобода“ с издигане на националния флаг и експониране на изложба от Национално дружество „Традиция“ - гр. Стара Загора, на която бяха показани оръжия, униформи, лични принадлежности и почетни знаци на Българското опълчение от времето на Руско-турската освободителна война и на хайдутството.

Залповете на две оръдия, точно копие на руските оръдия на връх Шипка, ползвани през 1877 г., изненадаха айтозлий и вдигнаха празничното настроение.

Тържеството продължи с шествие до параклис-костница „Св. Димитрий“, в който са погребани загиналите воини при освобождаването на града през 1878 г., и поднасяне на венци и цветя.


Ръководителят на група „Реверанс” при Военен клуб Айтос и инструменталисти от клуба, съвместно с кукерска група от с. Вресово - Община Руен, взеха участие в Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва” - 2018 г., състоял се от 26 до 28.01.2018 г. в гр. Перник.

В конкуреция от 7000 участници групата спечели сребърен медал за „Поддържане и предаване на местната традиция”.
Article | by Dr. Radut