Jump to Navigation

03.11.2020 г.

Международна конференция на тема „Да подготвим НАТО и съюзниците за бъдещите предизвикателства“ се проведе в зала Концертна в Централен военен клуб на 27.10.2020 г.

Организатори са Софийския форум за сигурност, Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, департаментът по Публична дипломация на НАТО и Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия, с подкрепата на Министерството на отбраната и Фондация „Конрад Аденауер”.

Основните дискутирани теми засегнаха бъдещите предизвикателства пред сигурността на НАТО, които изискват адекватен отговор и новите технологии, които могат да подобрят отбранителните способности на организацията.

Конференцията беше открита от председателя на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов, който се свърза онлайн в реално време с полковник Орлин Николов – директор на Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способностите на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия, флотилен адмирал Боян Медникаров – началник на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, Торстен Геслер – директор на Фондация „Конрад Аденауер“ и Никола де Сантис – началник на Публична дипломация на НАТО, които изразиха своите виждания за бъдещите предизвикателства пред сигурността на НАТО, изискващи адекватен отговор и новите технологии, които могат да подобрят отбранителните способности на организацията.

В работата на форума взеха участие Атанас Запрянов – заместник-министър на отбраната, генерал-лейтенент Цанко Стойков – заместник-началник на отбраната, Петко Дойков – заместник-министър на външните работи и Константин Попов - председател на Комисията по отбрана в Народното събрание. Генерал-лейтенант Цанко Стойков изложи бъдещите планове и проекти до 2032 г. за единна и надеждна система за управление на България като член на Алианса. Господин Константин Попов уточни кои са основните бъдещи предизвикателства на НАТО, а именно: единство и споделена отговорност, укрепване на вътрешната устойчивост на страната и на отбраната на всички страни в организацията на Северноатлантическия договор.

Разисква се въвеждането на по-високо ниво на изкуствения интелект у нас, като заместник-министър Атанас Запрянов разясни, че членството на България в НАТО е от основно геостратегическо значение за Европа и важна част от колективната отбрана на Алианса. В проекта до 2032 г. е включено нарастване на бюджета за киберотбрана и системи за изкуствен интелект. След специално обръщение към всички участници в конференцията, на въпроси от военни, и цивилни експерти от неправителствения сектор и представители на международни организации, директно от Брюксел, онлайн отговаряше заместник-генералния секретар на НАТО Мирча Джоана.Article | by Dr. Radut