Jump to Navigation

Мероприятия

На 19 декември 2018 г. в зрителна зала на Военен клуб – Бургас се проведе коледен концерт, организиран от Военен клуб – Бургас и Военен клуб – Айтос.

Танцов ансамбъл „Лазур“ при ВК – Бургас, акробалет „Тиара“ при ВК – Айтос и Студио за сценични изкуства „Порос“ при ВК – Бургас заредиха гостите на мероприятието с празнично настроение, а малките талантливи певици от Вокално студио „Точно време“ при ВК – Бургас впечатлиха зрителите и гостите със завидни певчески умения и типична детска непринуденост, за което заслужено бяха бурно аплодирани.

Мероприятието премина при добра организация, усмивки и много коледно настроение.

На концерта присъстваха служителите на военни формирования, ползватели на социалната кухня, родители и служители на военния клуб.


На 14 декември 2018 г. в централно фоайе на Военен клуб – Бургас се проведе ежегоден благотворителен базар за децата на загиналите военнослужещи, организиран от военния клуб, съвместно с военни формирования.

Базарът беше открит от началник щаб на военно формирование 54950 – Бургас кап. I ранг Велко Велков.

В подкрепа на тази благородна инициатива, организирана в навечерието на Коледа, се включиха активно всички присъстващи.


На 22 ноември 2018 година във Военен клуб – Бургас командирът на Сухопътни войски генерал-майор Михаил Попов връчи награда от името на министъра на обраната г-н Красимир Каракачанов – почетен знак втора степен за заслуги към развитието на Българската армия, на о. з. генерал-лейтенант Гиньо Тонев – бивш командващ Сухопътни войски. На тържеството бяха поканени и присъстваха генерали от резерва, офицери от резерва и представители на Военноморска база Бургас.


Концерт по повод Деня на християнското семейство, организиран от Военен клуб – Бургас и Мария Маркова-Халачева – ръководител на фолклорен ансамбъл „Китка“, беше организиран на 21 ноември 2018 година във военния клуб. Участваха деца от Детска градина „Звънче” – гр. Бургас, младежи от ДВГ „Зеленика” от център за млади таланти и фолклорния ансамбъл „Китка”, които предизвикаха положителни вълнения и емоции със своите изпълнения.


На 3 ноември 2018 година пред „Паметника на загиналите от 24-ти Приморски полк” в района на военния клуб в град Бургас се проведе ритуал по откриване на паметна плоча с имената на 300 загинали военнослужещи от 24-ти пехотен полк и военен ритуал - панахида и полагане на венци и цветя по случай Архангелова (мъжка) задушница. В мероприятието участваха представителни части от военните формирования на гарнизон Бургас, представителният духов оркестър на Община Бургас и служители на Териториален отдел – Бургас към ИА „Военни клубове и военно-почивно дело“.


Изложба на художника Никола Бодуров, преподавател в клуб по интереси по изобразително изкуство при Военен клуб – Бургас, беше открита на 31 октомври 2018 година в галерия „Богориди” в гр. Бургас. Мероприятието беше организирано със съдействието на Община Бургас, и беше уважено от много гости по покана на художника и граждани.


Със златен и сребърен медали се завърнаха състезателите от спортен клуб Таекуондо „Форс 2004” при Военен клуб Бургас от Балканското първенство по таекуондо, провело се от 13 до 16.09.2018 г. в гр. Букурещ – Република Румъния.


На 11.07.2018 г. във Военен клуб Бургас се проведе тематична вечер, посветена на 181 години от рождението на Васил Левски. Слово за делото на Апостола изнесе почетният гражданин на гр. Бургас и член на литературния клуб „Христо Ботев” при военния клуб Митко Костадинов, а свои стихове представиха други писатели и поети от града. Музикален поздрав бе отправен от дамска вокална група „Божура” – гр. Бургас.


Изложба, посветена на 140 години от създаването на Българската армия, бе открита на 10.07.2018 г. в централното фоайе на Военен клуб Бургас от началника на Военното окръжие в града подполковник Мишленков. С кратка музикална програма творческите формации при Клуба поздравиха присъстващите по случай празника.


Фолклорен танцов клуб „Лазур” при Военен клуб Бургас, с ръководител Рени Янева, взе участие в V международен фолклорен фестивал в гр. Дуръс – Република Албания, който се проведе от 30.05. до 03.06.2018 г.


След успешен сезон през 2017/2018 г. Фолклорният певчески ансамбъл „Китка” при Военен клуб Бургас, с художествен ръководител Мария Маркова – Халачева, гостува на 12.05.2018 г. на фолклорното предаване „От българско по-българско”.


В ценрално фоайе на Военен клуб Бургас на 04.05.2018 г. бе открита изложба, посветена на 140 години от създаването на Българската армия. Гостуващата изложба е съвместно дело с Общински исторически музей – гр. Средец.


Въпреки дъждовното време стотици тракийци почетоха на 26.03.2018 г. Деня на Тракия в гр. Бургас. Празничната програма започна пред военния клуб и в нея се включиха актьорът Пламен Каров и фолклорните групи - „Тракийче“, „Тракийска памет“ и „Шарена китка“. Венци и цветя пред паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк поднесоха наследниците на тракийските българи, както и председателят на ОбС – Бургас Костантин Луков, председателят на СВВБ Ася Бораджиева, председателят на Областен съвет на СОСЗР о. р. бриг. ген. Васил Джелебов, заместник-кметът Лорис Мануелян и бургаският депутат Иван Вълков.

„26-ти март 1913 година е паметна дата в историята на България. Синоним е на две съдбовни събития. Едното е израз на героичното минало и непомръкваща бойна слава на българската войска. Другото отразява националната памет на тракийските българи и тяхната мечта за свобода и присъединяване към майката родина. Органичната и животворна връзка вече 105 години ни напомня, че величието на духа, подвига и тъгата по родни огнища не се покриват със забрава“, заяви подполковник Хубен Фаралиев – председател на общинския съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Бургас.


Ветерани от Дравската епопея, потомци и съмишленици, граждани и гости на град Бургас се събраха във военния клуб на 14.03.2018 г., за да отбележат 73-годишнината от знаменитата битка при Драва. Във вечерта, организирана от Военен клуб Бургас и СВВБ, взеха участие творческите формации към Клуба, а венец и цветя бяха поднесени на паметника на „Незнайния войн” пред военния клуб, в знак на признателност и почит към подвига и героизма на българския воин.


На 19.02.2018 година в Морската градина на град Бургас, пред бюст- паметника на Апостола на свободата Васил Левски, бе отбелязана 145-та годишнина от гибелта му. Строят на караула от Военноморските сили бе приет от началник щаба на Флотилия бойни и спомагателни кораби - гр. Бургас капитан І ранг Велко Велков.

На възпоменателната церемония присъстваха представители на държавната и местна власт, членове на ВПС, представители от военния клуб, много граждани и гости на града, както и ученици от бургаските училища и детски градини.


На 17 и 18.02.2018 г. в гр.София се проведе Държавно първенство по таекуондо в дисциплини спаринг и пумсе за 2018 година. „Таекуондо клуб Форс – 2004“ при Военен клуб Бургас бе представен от 16 състезатели в Пумсе и 8 състезатели в Спаринг.

Държавното първенство по таекуондо за 2018 г. е едно от най-успешните за „Таекуондо клуб Форс – 2004“ със завоювани общо 26 медала и купа в отборното класиране в дисциплина Пумсе.

В спаринга за повечето състезатели от клуба беше дебют участието им, но те се представиха отлично и спечелиха 4 златни, 2 сребърни и един бронзов медали.


На 15.02.2018 г. в зала № 3 на Военен клуб Бургас бе представен тематичен спектакъл, посветен на героя-мъченик, посветил се на идеала за свободна България, Апостола на свободата Васил Левски. Проявата бе организирана от военния клуб, студио за сценични изкуства „Порос” и с любезното съдействие на СВВБ.

Въвеждащо слово за създаването на българската държава до голямата диря, оставена до днешни дни от Апостола на Свободата, изнесе председателят на СВВБ г-жа Ася Бороджиева.


Една от най-светлите дати в историята на гр. Бургас е денят на неговото освобождение от османско иго. На 6 февруари преди 140 години отрядът на полк. Лермонтов донася дълго жадуваната свобода.

По този повод, на 06.02.2018 г. в централното фоайе на военния клуб бяха представени оръжия, участвали в Руско-турската освободителна война през 1877-1878 г. и бойни знамена - светини на Българската армия. Благодарение на изложбата „Лермонтови освободители“ многобройните посетители успяха да се запознаят с въоръжението, използвано от руси, българи и турци през войната. Изложбата откри о. р. контраадмирал Симеон Цеков, а поздрав към гостите по случай празника поднесоха самодейци от Фолклорен ансамбъл „Лазур” и вокално студио „Точно време” при Военен клуб Бургас.

Организаторите от военния клуб изказаха своята благодарност към РИМ - Бургас, Национално движение „Единение“ и НИМ - София затова, че станаха част от това значимо за града събитие.


На 03 и 04.02.2018 г. състезателите от Таекуондо клуб „Форс 2004” при Военен клуб Бургас, с треньор о. з. лейтенант Бисер Христов, се завърнаха с 4 златни медала от силния турнир за европейската Купа на Президента, който се проведе в Германия.

Злато спечелиха Никол Христова и Бисер Христов в новата категория “Family Poomsae”. Още злато дойде и от надпреварата при двойките, където на първо място се класираха Никол Христова и Константин Янев. В индивидуалното състезание Янев добави още един златен медал, а Никол Христова се класира на 6-то място.


В края на лятото младите таланти от Вокална студия „Точно време“ при Военен клуб Бургас се завърнаха с много нови отличия от различни международни фестивали.

На провелия се от 18 до 20 август VI Международен фестивал „Морска перла“ в комплекс „Мидия Гранд Резорт“ в гр. Ахелой поканените за участие след селекция 10 изпълнители от Вокална студия „Точно време“, в надпревара с певци от Беларус, Румъния, Грузия, Русия, Германия, Молдова и България, извоюваха 2 златни, 3 сребърни и 3 бронзови медала, а международното жури присъди Гран При в категория „Вокал“ на представителката на военния клуб - 14 годишната Деница Кинева. Младите изпълнители получиха покани за участие във фестивали в Грузия, Румъния и Сърбия.

На провелия се от 19 до 22 август XXV юбилеен фестивал „Ние XXI век“ в к. к. Слънчев бряг, под патронажа на председателя на СБУ г-жа Янка Такева, в конкуренцията на изпълнители от Полша, Украйна, Казахстан и България, възпитаниците на Вокална студия „Точно време“ отново доказаха своя талант и се окичиха с 5 сребърни и 6 бронзови медала. Те получиха покани за участие във фестивали в Италия и Украйна. С почетен плакет бе удостоена и ръководителката г-жа Женя Лалчева.

На провелия се от 20 до 24 август VII Международен арт фестивал „Съзвездия в Несебър“, в конкуренция със 700 изпълнители от Русия, Украйна, Молдова, Беларус, Грузия, Израел, Нигерия, Узбекистан и България, изпълнителите завоюваха общо 23 медала, от които 10 златни, 7 сребърни и 6 бронзови в категориите „Класически инструменти – пиано“ и „Забавна и естрадна песен“.


От 13 до 16 юли 2017 г. във град Велинград се проведе осмия Международен фестивал за млади изпълнители на популярна музика „Дъга над Клептуза“. Представителката на Вокална студия “Точно време“ при Военен клуб – гр. Бургас спечели овациите на публиката, получи високи оценки от журито и завоюва бронзов медал.


От 3 до 6 юли 2017 г. в гр. Будапеща (Унгария) се проведе първото издание на Международния конкурс за изкуства “ART TALENTS”.

Представителите на Вокална студия „Точно време“ при Военен клуб – гр. Бургас бяха сред поканените участници да представят България на този международен форум. Младите певци и пианисти достойно защитиха авторитета на своята школа.

В категория „поп пеене“ в различните възрастови групи златни медали завоюваха Мария Вандева, Деница Кинева, Лили Ралева, Алиета Димитрова, Християна Петкова и Даниела Стоянова, а сребърни - Антония Мутафова, Мария Мутафова и Теодора Кичукова. Бронзов медал завоюва Александра Колева. В категория „класически инструменти“ със златни медали се окичиха и трите ни пианистки - Теодора Кичукова, Стефани Кичукова и Лили Ралева.


С цели три отличия се завърна най-малката група на театрална школа „Талантино” с ръководител Станимир Карагьозов към Военен клуб – гр. Бургас, от петия международен театрален фестивал „Приятели на България”, който се проведе на 01.07.2017 г. в курортен комплекс „Албена”.

Малките талантливи сладури представиха пиесата „Зайо Байо – Детектив”, чиято премиера беше на 19.06.2017 г. в гр. Бургас, като заслужено грабнаха най-големия приз – „Лауреат I-ва степен”, както и две индивидуални награди – за „Изгряваща звезда” на Зина Рангелова и за „Най-малък участник” на 6-годишния Ростислав Иванчев.


На провелия се от 23 до 25.06.2017 г. в град Поморие Международен детски фестивал „Корабът на изкуствата“, в конкуренция с млади певци от Германия, Молдова, Македония, Русия и България, представители на вокална студия „Точно време“ към Военен клуб – гр. Бургас отново се класираха на челни места.

В първа възрастова група Симона Ходулова зае второ място, а третото място остана за Мария Вандева. Във втора възрастова група Деница Кинева зае второ място.


На 28.06.2017 г. началникът на Териториален отдел - Бургас г-н Симеон Цеков и творчески състави, развиващи дейност във Военен клуб – гр. Бургас, взеха участие в организираното събрание-пресконференция, по повод откриването на клона на МБПЛР „Вита” – Велинград в гр. Поморие.

На събранието присъстваха зам.-министърът на отбраната Анатолий Величков, кметът на Община Поморие Иван Алексиев, инж. Петър Велчев – председател на Съюза на военноивалидите и военнопострадалите в България, председателят на синдикалната организация на КНСБ в Министерството на отбраната и Българската армия Георги Братованов, общинският съветник Никодим Стоянов и др.


Две премиери в една вечер представиха младите актьори от театрална школа „Талантино” при Военен клуб – гр. Бургас, под режисурата на Станимир Карагьозов. Събитието се състоя на 19.06.2017 г.

„Бебетата” от малката група бяха горски обитатели, замесени в криминалната комедия по текст на Волен Митев – „Зайо Байо - детектив”, а младежите от голямата група, под надслов „Играем Чапек”, се превъплътиха в героите от две приказки на този автор – „Пощенска приказка” и „Ламята от улица Войтешка”.

Пиесите преминаваха от една в друга с плавни и стилни танцови преходи, дело на хореографа Златина Амелева, превръщайки се в грандиозен спектакъл, бурно аплодиран от публиката в препълнената зала.


От 15 до 19.06.2017 г. в гр. Несебър се проведе XVIII Международен детски фестивал “Слънце, радост, красота”. Децата от вокално студио „Точно време” при Военен клуб – гр. Бургас завоюваха 3 сребърни и 3 бронзови медала.


От 09. до 11.06.2017 г. в гр.Созопол се състоя XI-ия Международен конкурс „Радост на брега”. Децата от вокално студио „Точно време” при Военен клуб – гр. Бургас завоюваха 4 златни, 7 сребърни и 3 бронзови медала. Специална награда за високи постижения в областта на вокалното изкуство получи солистката на студиото Деница Кинева.


Участие във второто издание на международния фолклорен фестивал в гр. Паралия Катерини - Република Гърция, провел се от 07.06. до 11.06.2017 г., взе фолклорен танцов клуб „Лазур“ при Военен клуб – гр. Бургас. Танцьорите завоюваха трето място в конкурсната надпревара с други 12 фолклорни клуба.


За трета поредна година Военен клуб – гр. Бургас и фолклорен клуб „Лазур“ бяха домакини на фестивал за любителски фолклорни групи за народни танци от военните клубове при ИА „Военни клубове и военно-почивно дело“ – „Хоро край лазурния бряг“. Събитието се състоя на 3 юни 2017 г. и се проведе с любезното съдействие и подкрепа на Община Бургас.

Фестивалът започна с дефилиране на танцовите клубове по ул. „Александровска” до площад „Тройката” под съпровода на гайдарски оркестър. Бургазлии имаха възможност да се насладят на огромната емоция и майсторство на близо над 400 танцьори, представители на 20 танцови състава от цялата страна.


В IV Национален фестивал на руската поезия, песен и танц „Пусть всегда будет солнце” – зонален етап, на 03.06.2017 г. участие взе вокално студио „Точно време“ при Военен клуб – гр. Бургас. Конкурсът е включен в националния календар на МОН. Завоювани бяха 2 първи места за Татяна Атанасова и Натали Йорданова и 2 трети места за Симона Ходулова и Алиета Димитрова.


Танцьорите от фолклорен клуб „Лазур” при Военен клуб – гр. Бургас, с водещ Рени Янева, се завърнаха от участие в XVIII-и Международен еврофолк фестивал, провел се от 14 – 17.07.2016 г. в гр. Рокка Максима - Република Италия. Участниците получиха плакет за доброто представяне от кмета на гр. Бургас.  


На 11. 07. 2016 г. актьорите от тетарална школа „Талантино“ към Военен клуб – гр. Бургас представиха „Нещо ново за спасяване на културата“ - концерт-спектакъл, представящ албума на Пени Ставрева „Нещо ново“. Гостите на военно-почивната база в кв. Сарафово се забавляваха от сърце, пяха и танцуваха заедно с актьорите на сцената. Накрая ги изпратиха с бурни аплодисменти.


На 11.06.2016 г. в гр. Бургас за втора поредна година се проведе фестивал за любителски фолклорни групи за народни танци от военните клубове при ИА „Военни клубове и военно-почивно дело”, под наслов „Хоро край Лазурния бряг” – Бургас 2016. Фестивалът трасира пътя за превръщането му в традиционно събитие за популяризиране на българския фолклор и дава възможност за среща на любителите на българските танци и популяризирането им, както у нас, така и в чужбина.

Фестивалът се проведе под патронажа на кмета на града господин Димитър Николов и бе открит от началника на Териториален отдел – Бургас господин Иван Кожухаров. Събитието започна с дефилиране на танцовите клубове по ул. „Александровска“ до площад „Тройката”, под съпровода на гайдарски оркестър от военния клуб. Бургазлии имаха възможност да се насладят на огромната емоция и майсторство на близо 300 танцьори, представители от цялата страна. 


Празничен концерт-спектакъл по повод 6-и май – Ден на храбростта и празник на Българската армия, 9-ти май – Ден на Европа и 71-годишнина от победата над хитлерофашизма, изнесоха творческите състави при Военен клуб – гр. Бургас на 04.05.2016 г. Преди началото на концерта цветя и венци бяха положени на паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк пред военния клуб, а по-късно бе отдадена заслужена почит и уважение на живите ветерани, участници от Втората световна война.


Tанцьорите от бургаския клуб за народни танци „Лазур“ при Военен клуб – гр. Бургас с ръководител-хореограф Рени Янева завоюваха трета награда в един от най-престижните турнири за народни танци в страната - Национален фолклорен фестивал „Болярско надиграване“.

Фестивалът се проведе за шеста поредна година на 16.04.2016 г. в Двореца на културата и спорта „Васил Левски“ в гр. Велико Търново. Танцьорите мериха сили с над 1000 свои колеги от 41 клуба от цялата страна, които се бяха събрали, за да излъчат най-добрите изпълнители на български народни хора. Съревнованието продължи през целия съботен ден, а наградите бяха обявени от компетентно жури, след което тазгодишното издание на „Болярско надиграване 2016“ беше закрито.

Журито на фестивала, който има конкурсен характер, оценяваше фолклорните клубове в две направления. Първото направление беше за автентично хоро, а второто за надиграване върху дайчово хоро. В раздел „надиграване“ чаровните танцьори от клуб „Лазур“ при военния клуб спечелиха призовото трето място.


Тържествено събрание-концерт по случай 135-годишнината от създаването на висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров” бе проведено на 18.03.2016 г. в Бургаската опера.

В приветственото си слово началникът на Висшето училище капитан I ранг проф. д. в. н. Боян Медникаров изказа благодарност към домакините от областно и общинско ръководства, отбеляза важни дати от историята на училището, както и особеностите на съвременното състояние на образователната институция.

В празничния концерт участваха фолклорен ансамбъл „Лазур”, фолклорен клуб „Лазур”, вокално студио „Точно време” и гайдарския оркестър при Военен клуб – гр. Бургас. Със свои изпълнения се включи и Тони Димитрова.

Гости на честването бяха заместник-кметът на Община Бургас Красимир Стойчев, контраадмирал Митко Петев - командир на Военноморските сили на Република България, комодор Мален Чубенков - командир на Военноморска база - Военноморски сили Бургас, общественици, заслужили дейци, възпитаници на ВВМУ „Никола Йонков Вапцаров”, граждани и гости на морския град.


Ветерани, съмишленици и потомци от Областния съвет на Съюза на ветераните от войните на България – гр. Бургас почетоха на 16.03.2016 г. с венци и цветя паметта на загиналите герои от Дравската отбранителна операция на Втората световна война. Събитието се състоя пред паметника на 24 пехотен Черноморски полк. Тържественото отбелязване продължи с лекция от председателя на Съюза г-жа Ася Боруджиева и бе прожектиран филмът „Зарево над Драва”.


Празничен концерт-спектакъл, посветен на националния празник на Република България 3-ти март, организираха и проведоха творческите формации към Военeн клуб – гр. Бургас.

Танцьорите от ансамбъл „Лазур”, солистите от вокално студио „Точно време“, гайдарите на Динко Палазов и младежката театрална трупа „Валери и приятели“ зарадваха стотиците военнослужещи от гарнизона, своите съграждани и младото поколение с един достоен спектакъл, посветен на паметната дата за България.


Героичните събития и паметната за България дата 3-ти март 1878 г. беше отбелязана тържествено в гр. Бургас

Военнослужещи от гарнизона, представители на Военен клуб – гр. Бургас, ученици от 12 бургаски училища, деца и техните родители присъстваха на ритуала по издигане на флаговете на Република България, Община Бургас и Европейския съюз, след което поднесоха венци и цветя на Паметника на руските освободители в града.

В церемонията участваха официални лица и представители на областна и общинска администрации, народни представители, общински съветници, дипломати и представители на партии и организации.


143-та годишнина от обесването на Васил Левски в гр. Бургас бе отбелязана с поднасяну ня венци и цветя.

В ритуала пред бюст-паметника на Апостола в Приморски парк взеха участие областният управител Вълчо Чолаков, заместник-кметът Красимир Стойчев, председателят на Общинския съвет Констатин Луков, началникът на отдел „ВК – Източен” Янко Янков, общественици и бургазлии, сред които и много деца. До паметника бяха строени представителните части на Военноморска база – Военноморски сили.

Заупокойна молитва в памет на Апостола отслужи бургаското духовенство, а актьорът Валери Еличов прочете стихове за Левски. Ученици от Гимназията за изучаване на чужди езици „Васил Левски“ поднесоха венци и цветя, заедно с официалните лица и присъстващите бургазлии.


p align="justify"> Във Военен клуб – гр. Бургас се проведе паметна вечер, посветена на 143 годишнината от обесването на Васил Левски. Организатори бяха Военен клуб – гр. Бургас и литературния клуб „Христо Ботев” към него, както и Дирекция „Регионален държавен архив Бургас”.

 

Доклад за живота и делото на Васил Левски изнесе Йорданка Георгиева – директор на Дирекция „Регионален държавен архив Бургас”.

Свои творби прочетоха поетите и писателите Димитър Костадинов, Радка Илчева, Неделчо Йорданов, Станислав Марашки и др.


Тържествен ритуал по отдаване на военни почести и полагане на венци и цветя, по повод 138 години от Освобождението на гр. Бургас, се състоя на 6.02.2016 г. на площад „Атанас Сиреков“ пред Община Бургас и пред паметника на руските освободители в града. В ритуала взеха участие представителни роти от военните формирования в гарнизона, представители на местната власт, Военен клуб – гр. Бургас и граждани.


От 29 до 31 януари 2016 година в гр. София четвъртото издание на конкурса „Път към славата“ събра над 1000 даровити младежи от цяла България, които смаяха публиката със своите умения и таланти. Сред отличените бяха и младите певци от Вокална студия „Точно време“ при Военен клуб – гр. Бургас.

Жури в състав: доц. Етиен Леви, хип-хоп и R n B изпълнителят ВенЗи, Николай Текелиев, продуцентът Мая Райкова на „Джаз, поп и рок“ в Българско национално радио, вицепрезидентът на световната федерация за хорова музика проф. Теодора Павлович, продуцентът на детска музика в Българско национално радио Доротея Петрова и музикалният редактор в Българско национално радио Христина Янкова, присъди златен медал в първа възрастова група в категория „Поп изпълнители солисти“ на 9 годишната Поля Иванова от вокалната студия.

В категория „Малки вокални формации“ второ място и сребърна купа завоюва дуетът Деница Кинева и Ема Янчева.

Специална награда „Любимец на публиката“ бе присъдена на Дая Василева.

Специална награда продуциране на звукозапис в престижното студио Digital Plus бе присъдена на Мария Вандева.

Със специална награда „Диплом за висок професионализъм“ журито отличи вокалния педагог на тези талантливи деца Жени Лалчева - художествен ръководител на Вокална студия „Точно време“.

Конкурсът се проведе на две сцени в гр. София – Дом на културата „Средец“ и Национално музикално училище „Любомир Пипков“.


Честването на Богоявление в гр. Бургас на 06.01.2016 г. започна с военен ритуал. По традиция церемонията се състоя пред сградата на Общината, където бяха строени представителните блокове от Бургаския военен гарнизон. Строят бе приет от командира на Военноморска база – Бургас комодор Мален Чубенков.

Бойните знамена и тази година бяха осветени лично от Негово Високопреосвещенство сливенския митрополит Йоаникий, както и от представители на бургаското духовенство. Малко след това Йоаникий отслужи водосвет за здраве на града и всички негови жители.

На тържествения ритуал присъстваха кметът на града Димитър Николов, областният управител Вълчо Чолаков, председателят на Общинския съвет в Бургас Костантин Луков, общински съветници, представители на различни партии, представителен блок от членове на военно-патриотичните съюзи в града, както и десетки граждани.

Честването на Йордановден продължи с литийно шествие от централната улица „Богориди” до моста, откъдето беше хвърлен Светият Кръст. Той бе изваден от 20-годишния Милен Крайнов - възпитаник на Морското училище в града.

По късно пред бюст-паметника на поета и революционер Христо Ботев в морската градина се състоя ритуал по поднасяне на венци и цветя, по случай 168 годишнината от рождението на поета. Цветя поднесоха и служители от отдел „ВК – Източен”.


Военен клуб – гр. Бургас, литературния клуб „Христо Ботев” и Дирекция „Регионален държавен архив Бургас” организираха на 05.01.2016 г. в сградата на Клуба честване на 168 годишнината от рождението на поета-революционер Христо Ботев.

Доклад за живота и дейността на поета изнесе Мария Събева – главен експерт в „Регионален държавен архив Бургас”. Свои творби прочетоха поетите и писателите Димитър Костадинов, Неделчо Димов, Радка Илчева, Динко Динев и др. Преди честването във фоайето на военния клуб бе представена фотоизложба, посветена на живота и дейността на Христо Ботев.


С тематичен коледен концерт на 17.12.2015 г. художествените колективи при Военен клуб – гр. Бургас зарадваха своите почитатели. Всички гости станаха съпричастни на една истинска коледна приказка. Артистите от „Талантино”, танцьорите от „Лазур”, певиците от „Точно време” и музикантите от гайдарския оркестър, бяха бурно аплодирани след всяко свое изпълнение. С изкуството, което показаха на голямата сцена, те заредиха своите почитатели с много положителни емоции и настроение.


На тържествена церемония в Община Бургас бяха наградени 10-те най- добри спортисти за 2015 г. Емилия Тасева от школата по „Таекуондо” при Военен клуб – гр. Бургас се класира на шесто място в анкетата за „Спортист на годината Бургас – 2015”. Призовете на десетте най-добре представили се през 2015 година бургаски спортисти връчиха кметът на града Димитър Николов, областният управител Вълчо Чолаков, заместник-кметът д-р Лорис Мануелян и началникът на отдел „Спорт“ Веселина Деведжиева.

Събитието бе уважено от цяла плеяда легендарни спортисти, сред които бяха лицето на женската ни борба Станка Златева, щангистът Антон Коджабашев, както и няколко от най-успешните борци на гр. Бургас и на България - Стефан Иванов, Дончо Жеков и Янчо Павлов.


Малките артисти от театрално студио „Талантино” при Военен клуб – гр. Бургас представиха на 16.12.2015 г. поредната си театрална постановка „Червената шапчица”. Това бе специален подарък за бургаската публика, по случай наближаващите коледни празници.


На 12 ноември във Военен клуб – гр. Пловдив се проведе Национален фестивал на армейското любителско творчество „Парад на талантите“ - проект на Сдружението на жените военнослужещи, който се реализира в рамките на Националната програма „Родолюбие“, с подкрепата на Министерството на отбраната и Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“.

Участваха представители на военните клубове от градовете: Пловдив, Бургас, Карлово и Смолян, както и членове на военно-патриотични организации. Участниците, без възрастови категории, показаха своите умения в разделите „Музика“ и „Танцово изкуство“.

Журито в състав: капитан Михаил Младенов - диригент на Представителния духов оркестър на Военновъздушните сили, подполковник Вера Спахийска - ръководител на националния проект „Парад на талантите“, Лалка Божичкова и старши сержант Ваня Михайлова - членове на Управителния съвет на Сдружение на жените военнослужещи, и Господин Димитров - художествен ръководител на Фолклорен танцов ансамбъл „Хоро“, отличи в раздел „Музика“ със сребърни медали дуетът Деница Кинева - Ема Янчева, с поощрение 7- годишната Мария Вандева и с приз за най-малък участник 6-годишната Николета Йорданова. Всички отличени са възпитаници на Вокална студия „Точно време“ с художествен ръководител Женя Лалчева към Военен клуб – гр. Бургас.


С венци и цветя пред паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк, който е позициониран пред Военен клуб – гр. Бургас, бургаската общественост и военноморските ни сили отбелязаха Архангелова задушница. Панахидата почетоха областният управител на бургаска област Вълчо Чолаков, заместник-кметът на Община Бургас Красимир Стойчев, директорът на РДВР Бургас комисар Калоян Калоянов, комодор Мален Чубенков - командир на Военноморска база – Военноморски сили в гр. Бургас, началникът на отдел „Военни клубове - Източен“, председателите на военно-патриотичните съюзи и граждани.


Зонална среща на ръководствата на Съюза на ветераните от войните на България от Югоизточен район се проведе на 19.11.2015 г. във Военен клуб – гр. Бургас. Домакинството на бургазлии включи една богата и разообразна по тематика програма, а именно: поднасяне на венец пред паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк, художествена програма от творческите формации на военния клуб, фотоизложба „По бойния път на първа българска армия” /1939 – 1945 г./ и дикусия на тема „Работата на организациите с военните клубове и местната власт”. Доклад за дейността на Съюза на ветераните от войните на България – Бургас изнесе председателят на бургаската областна организация, полковник о. з. Никола Колев. Гости на този форум бяха главният секретар на централния управителен съвет на Съюза – кап. I ранг Марин Петков, завеждащият организационните въпроси - полковник о. з. Петър Пандурски, председателят на Областния съвет на Съюза в Бургас кап. I ранг Милан Миланов, експертът по социални дейностти от Община Бургас Адриана Христова и началникът на отдел „Военни клубове – Източен”.


Таекуондо клуб „Форс 2004” при Военен клуб – гр. Бургас взе участие на 7 и 8.11.2015 г. в 21-ви открит турнир клас G1 по Таекуондо в гр. Вараждин - Република Хърватска. Организатор на турнира бе Хърватската Таекуондо федерация, а участие взеха 265 отбора с 1210 състезатели от 55 страни. Нашата състезателка Емилия Тасева игра в конкуренцията на 26 момичета в категорията кадети до 44 кг. Тя спечели три победи и отстъпи на финала, печелейки СРЕБЪРЕН МЕДАЛ за България.


Членовете на дружество „Военноинвалид” - Бургас проведоха своето годишно отчетно събрание на 06.11.2015 г. във Военен клуб – гр.Бургас. Гости на събранието бяха председателят на общинския съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Бургас бригаден генерал о. з. Васил Джелебов, председателят на областния съвет на Съюза на ветераните от войните на България – Бургас полковник о. р. Никола Колев и началникът на отдел „Военни клубове - Източен”.

Отчет за изминалия период направи председателят на дружество „Военноинвалид” инж. Михаил Томов.


По повод откриването на първия учебен ден служители на Военен клуб – гр. Бургас посетиха три училища в града, където раздадоха разделители за книги, изработени от Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“ в рамките на Национална кампания „Родолюбие“. Кампанията има за цел държавните символи и основните исторически събития да достигнат до всички първокласници в страната, да изградят усещане за национална гордост, патриотизъм и родолюбие. Проектът е осъществен със съдействието на Министерство на отбраната и Министерство на образованието и науката.

Класните ръководители на първокласниците прочетоха поздравителен адрес от името на изпълнителния директор на Агенцията г-н Валентин Гагашев.


По повод рождението на Апостола на свободата, на 18.07.2015 г. Община Бургас и Военноморска база – Военноморски сили организираха ритуал за поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски в Морската градина. На честването присъстваха ръководители на местната държавна власт, началникът на Гарнизона, военнослужещи, воини от запаса и резерва, ветерани от войните, военноинвалиди и военнопострадали, граждани и служители на Военен клуб – гр. Бургас. Почетен караул изпълни военен ритуал.


С литературна вечер Военен клуб – гр. Бургас отбеляза на 17.07.2015 г. 178 годишнината от рождението на големия български революционер и поет Васил Левски. За живота и делото на Апостола говори директора на регионалния държавен архив и председател на общински комитет „Васил Левски“ в гр. Бургас г-жа Данка Георгиева. Свои стихове, посветени на големия българин, прочетоха членовете на Литературен клуб по интереси „Христо Ботев” при военния клуб.


Днес, изправени пред предизвикателствата на времето повече от всякога, трябва да запазим своята идентичност. В своето дълго историческо минало България е преминала през много изпитания, но българският народ се е съхранил и запазил благодарение на своите традиции и фолклор.

За първи път през настоящата 2015 година от Бургас тръгва един нов фестивал за любителски фолклорни групи за народни танци от военните клубове на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело” под надслов: „Хоро край лазурния бряг”, и отправя поглед напред към бъдещето, за да се превърне в още една традиция. Организатори на събитието са Военен клуб – гр. Бургас и Фолклорен танцов състав „Лазур”, реализиращ дейност в Клуба.

Фестивалът е под патронажа на областния управител на Област Бургас и с любезното съдействие на Община Бургас. Официално беше открит на 09.05.2015 г. от г-н Вълчо Чолаков – областен управител, с думите: „Магията на българския фолклор събира хората с различни професии, интереси и убеждения. В Деня на Европа пожелавам на всички да се обръщаме по-често към корените си, към традициите и с чувство на гордост да вървим към европейско развитие.”

Г-н Николай Ангелов – главен секретар на Агенцията, поздрави участниците и гостите на фестивала и им пожела да запазят жив духа на българщината и да го предадат на идните поколения.

Веднага след това в небето бяха пуснати 28 бели гълъба, като символ на държавите, обединени в рамките на Европейския съюз.

Събитието започна с дефилиране на танцовите клубове по ул. Александровска до площад Тройката, под съпровода на представителния духов оркестър на военно формирование 22220 гр. Сливен. Бургазлии имаха възможност да се насладят на огромната емоция и майсторство на близо 200 танцьори, представители на танцови клубове от цялата страна.

Идейният проект, сценарият и режисурата на първия фолклорен фестивал „Хоро край лазурния бряг” са дело на служителя на военния клуб, същевременно и художествен ръководител и хореограф на Фолклорен танцов състав „Лазур”, г-н Бойчо Янев.

Във връзка с добрата организация и реализацията на фестивала, Агенцията изказва сърдечна благодарност на партньорите, участвали в първото издание на Национален фолклорен фестивал „Хоро край лазурния бряг” – Бургас 2015, както следва:

1. Областна администрация Бургас

2. Община Бургас

3. „Нефтгазинжинеринг” ООД Бургас

4. Сладкарски изделия „Марс 90” ООД Бургас

5. „Белина еко” ООД Бургас

6. „ДЖИ ЕНД ВИ” ЕООД София

7. Рекламна агенция „ТУТО” Бургас

8. „Обреден комплекс” ЕООД Бургас

И накрая, но не на последно място, благодарим на всички колеги от военните клубове в страната, станали съпричастни и дали всичко от себе си, за да се състои това значимо за Агенцията и страната събитие.


Ветерани от Дравската епопея, потомци и съмишленици, в чийто състав бяха и представители на Областия съвет на Съюза на ветераните от войните на България – Бургас и отдел „Военно-почивно дело” – Бургас, през периода от 14.04. – 17.04.2015г. участваха в автопохода „По бойния път на Българската армия”. Те отдадоха почит на 3 370 български войници и офицери, които преди 70 години жертват живота си за свободата на Унгария и европейските народи от хитлерофашизма и дават своя принос за свободното бъдеще на днешна Обединена Европа.

Кулминацията бе на българското военно гробище Харкан, Унгария, където бе отслужена панахида в знак на уважение и признателност за подвига на нашите воини. В Мемориалния комплекс “Българско военно гробище - Харкан” са положени тленните останки на 1439 първоармейци, загинали в боевете по време на Дравската операция през Втората световна война.

На отслужената панихида присъстваха министърът на отбраната на Република България Николай Ненчев, Н. Пр. посланикът на Република България в Унгария Бисерка Бенишева, заместник-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев, заместник-министърът на отбраната на Унгария, заместник-кметът на гр. Харкан, представители на българската общност в Унгария, както и много гости от областта.

Министърът на отбраната Николай Ненчев се обърна към ветераните с думите: „Смирено се прекланям пред Вашия героизъм и пред Вашата всеотдайност. Не може да се изрази с думи признателността на българския народ пред незабравимия Ви подвиг. Искам да Ви уверя, че и днес Вашите наследници в униформа са на своя пост и продължават светлия Ви пример.”


На сцената на Военен клуб – гр. Бургас заместник-областният управител Севдалина Турманова откри на 21.04.2015 г. XI-и младежки фестивал за сценично изкуство „Бургаски изгреви - Пролет 2015”. Във фестивала участваха 23 младежки театрални състава от цялата страна и бяха представени различни постановки, мюзикъли, оперети, вариете и шоу-спектакъл. В програма беше включен концерт по случай 80 г. от рождението на маестро Константин Ташев, изложба от театрални афиши и вещи на композитора, карнавално шествие и уличен театър. Най-добре представилите се театрални състави в конкурсната програма ще бъдат отличени от жури, включващо утвърдени артисти, режисьори, хореографи, музиканти и ръководители на театрални формации. Наградите ще бъдат връчени в последния ден на фестивала – 26 април 2015 г.


Кръгла маса на тема: “Участие на България във Втората световна война”, се проведе на 02.04.2015 г. във Военен клуб – гр. Бургас. Мероприятието бе организирано и проведено съвместно с военно-патриотичните съюзи и военния клуб.

Гости, уважили събитието, бяха заместник-кметът на община Бургас госпожа Йорданка Ананиева, заместник-председателят на Съюза на ветераните от войните на България – полковник о.з. проф. Марин Калонкин, секретарят на Съюза на ветераните от войните на България - о. з. кап. I ранг Марин Петков, членове на военно-патриотични съюзи и граждани. Основен доклад за участието на България във войната изнесе г-н Марин Калонкин, съдоклади за бойните действия, участието на 24 Пехотен черноморски полк и участието на военноморските сили изнесоха: ген. л-т о. з. Гиньо Тонев, полк. о. з. и председател на Съюза на ветераните от войните на България – Бургас Никола Колев и кап. о. з. Стоян Шахларски.

Спомени за войната сподели Иван Дравски – участник доброволец в Отечествената война.


С 60-минутен концерт възпитаниците на Средно общообразователно училище „Св. Св. Кирил и Методий” дадоха старт на ІХ-то национално състезание по английски език между учениците от училищата - членове на „Асоциация на Кембридж училищата в България”. Събитието се състоя на 13.03.2015 г. във Военен клуб – гр. Бургас. Гимназията бе домакин на мероприятието, в което участваха 560 ученици от Бургас и цялата страна. Залата на военния клуб събра много ученици, родители, общественици и гости. Кметът Димитър Николов изпрати поздравителен адрес и пожела успех на всички участници в ІХ-то състезание по английски език, а празничния концерт изгледаха заместник-кметът по култура, образование и вероизповедание в община Бургас Йорданка Ананиева, Веселина Таралова - директор на дирекция „Образование и демографски въпроси” в община Бургас, експерти от Регионалния инспекторат на Министерство на образованието и науката и още много официални гости.


Учениците от Английската гимназия и Основно училище „Братя Миладинови” заслужено извоюваха първите места по възрастови групи в оспорваното състезание по история „Моята България” на Младежка Банка Бургас, към „Обществен дарителски фонд – област Бургас”, което се проведе на 07.03.2015 г. във Военен клуб – гр. Бургас, по повод националния празник на България.

В надпреварата взеха участие ученици от пет бургаски училища – Основно училище „Братя Миладинови”, Основно училище „Васил Априлов”, Основно училище „Княз Борис I”, Английската гимназия и Природоматематическата гимназия. За доброто настроение на публиката и участниците допринесоха и талантливите ученици от Средно общообразователно училище „Добри Чинтулов”, които показаха своя талант и умения на сцената на военния клуб. Крайните победители бяха определени от компетентно жури в състав: Владимир Анигностов – уредник в Исторически музей – Бургас, Деан Божинов – старши експерт по обществени науки и гражданско образование към Регионалния инспекторат по образованието – Бургас, Владимир Бошнаков – началник на сектор „Военни клубове” – Бургас, Пламена Стоянова – младши експерт към Военен клуб – гр. Бургас, Георги Николчев – председател на Обществен дарителски фонд – област Бургас.


В общоградските тържества, посветени на 3-ти март, участие взе и Военен клуб – гр. Бургас. Честванията в града започнаха с издигане на флаговете на Република България, Европейския съюз и Община Бургас на площад „Атанас Сиреков”. Пред Паметника на руските освободители бе извършен тържествен ритуал по полагане на венци и цветя и отдаване на военни почести. Бургаски свещеници отслужиха заупокойна молитва в памет на загиналите воини за свободата на България.


Тематична вечер, посветена на 70 годишнината от Дравската епопея, се проведе на 05.03.2015 г. във Военен клуб – гр. Бургас. Вечерта бе организирана от клуба и Съюзът на ветераните от войните на България. Слово за героичния подвиг на българските воини при Драва произнесе председателят на Съюза на ветераните от войните на България – област Бургас – полковник о. з. Никола Колев. Поздравления за големия героизъм поднесе и председателят на Дружество военноинвалид – Бургас Михаил Томов. Спомени от тези незабравими мигове от героичния път на ветераните сподели участникът в боевете Иван Дравски. От името на младото поколение, потомци и съмишленици на съюза, поздрав отправи 8 годишната Ивайла Жекова от Театрално студио „Талантино” при Военен клуб – гр. Бургас. Ветераните и гостите на мероприятието бяха поздравени с музикално-артистична програма, подготвена от художествените колективи при военния клуб.


Среща на консултанта по адаптация Здравко Великов към Областен военен отдел с координаторите по адаптация на Военноморска база –Военноморски сили с Пункт за базиране Бургас се проведе на 20.02.2015 г. във Военен клуб гр. Бургас. Дебатираната тема бе разясняване на Наредба Н-29, относно адаптацията на военнослужещите при освобождаването им от военна служба.

На срещата присъстваха консултантите от кариерен център към Агенцията по заетостта – гр. Бургас.


Тематична вечер, посветена на 142 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски, се проведе на 18.02.2015 г. във Военен клуб – гр. Бургас. Ретроспекция за живота и делото на Апостола направи Данка Георгиева – дириктор на дирекция Регионален държавен архив – Бургас и председател на Общински комитет „Васил Левски”. Рецитал за Васил Левски изнесоха съмишлениците на Съюза на ветераните от войните на България и членове на Литературен клуб „Христо Ботев” при военния клуб. Песни за Апостола изпълниха дамска вокална група „Морски Бриз” при Народно читалище „Любен Каравелов”. Преди началото на мероприятието, в централното фоайе на военния клуб, бе открита фотоизложба, посветена на Апостола.


Изложба “Лермонтови освободители и съзидатели” бе открита на 05.02.2015 г. във Военен клуб – гр. Бургас. Изложбата включва пана с пътя на Лермонтовите освободители на Бургас, оръжейна част, експонирана с любезното съдействие на Районен исторически музей – гр. Бургас и на изложители от Национално сдружение “Единение”, както и част с бойни знамена – светини за Българската Армия, начело със Самарското знаме. Изложбата бе открита от началник на отдел “Военно-почивно дело” – Бургас господин Никодим Стоянов. Гости на мероприятието бяха: заместник областния управител на област Бургас господин Крумов, началник отдел “Култура” в Община Бургас – господин Парушев, началникът на Регионален архив – гр. Бургас – госпожа Георгиева, представители на военни формирования – 54950 ВМС, 48940 Бургас, 26720 Черноморец и регионален военен отдел, членове на военно-патриотичните съюзи, деца и граждани.


Молебен за здраве и освещаване на бойните знамена бяха отслужени на 06.01.2014 г. от Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Иоаникий на площад „Атанас Сиреков” в гр. Бургас. За да бъде хвърлен Светият кръст в морето, от площада тръгна литийно шествие, водено от бургаското духовенство. Празничната програма продължи с тържествен ритуал по полагане на венци и цветя, по повод 167 години от рождението на Христо Ботев, пред бюст-паметника на революционера в Приморски парк.


Военен клуб – гр. Бургас, Областният и общински съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Бургас организираха среща на 28.11.2014 г. с началника на Военна академия „Георги Раковски” контраадмирал Митко Петев, по повод честването на 1000 години от кончината на великия български владетел и държавник Самуил. Контраадмирал Митко Петев изнесе лекция по родолюбие, проследявайки военното изкуство по времето на цар Самуил. На срещата присъстваха представители на запасното войнство и редови военнослужещи от военноморски сили – военноморска база – гр. Бургас.


Отчетно-изборно събрание на дружество “Военноинвалид” – гр. Бургас и стогодишнина от създаването на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите се проведе на 07.11.2014 г. във Военен клуб – гр. Бургас. Гости на годишното отчетно-изборно събрание бяха председателите на областен и общински съвети на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – гр. Бургас бригаден генерал о. з. Васил Джелебов и капитан I ранг о. з. Милан Миланов, както и председателят на дружество “Военноинвалид” – гр. Ямбол Иван Иванов. За председател на бургаското дружество отново бе преизбран инж. Мишо Томов.


Навършването на деветдесет и деветдесет и пет години честваха осемнадесет ветерани от Съюза на ветераните от войните на България на 12.11.2014 г. във Военен клуб – гр. Бургас. Гости на тържеството бяха областният председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – гр. Бургас кап. I ранг о. з. Милан Миланов, общинският председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – гр. Бургас бригаден генерал о. з. Васил Джелебов, председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите – Дружество Бургас г-н Михаил Томов, потомци и съмишленици на Съюза на ветераните от войните на България. Към юбилярите бяха изказани слова на благодарност за достойно изпълнен дълг пред Отечеството, като участници в първа и втора фаза на Отечествената война и като граждани на Република България. Специален музикален поздрав поднесоха гайдарския оркестър при военния клуб, солисти от вокално студио „Точно време” и театрално студио „Талантино”.


Тематична вечер, посветена на Християнското семейство, се проведе на 18.11.2014 г. във Военен клуб – гр. Бургас. Лекция за християнските нрави, обичаи и традиции в семейството изнесе художественият ръководител на Ансамбъла за народни песни „Китка” при военния клуб. Тази ценна за българското семейство вечер бе изпъстрена с много песни от странджанския и тракийския край.


Празникът на Военновъздушните сили бе тържествено отбелязан на 13.10.2014 г. във Военен клуб – гр. Бургас. Гост на мероприятието бе полковник професор Димитър Недялков, летец-изтребител и преподавател във Военна академия „Георги Сава Раковски“. Той направи пълна ретроспекция на Военновъздушните сили от първия в света полет на самолет "Албатрос" на 16.10.1912 г. до наши дни. Тази дата се превръща в символ на най-добрите традиции във военната авиация и през 1963 г. денят 16 октомври е обявен за празник на авиацията и на Военновъздушните сили на Република България. След лекцията бе прожектиран и документален филм за Военновъздушните сили.


129-тата годишнина от обявяването на Съединението на Княжество България и Източна Румелия бе тържествено отбелязана на 6 септември 2014 г. в град Бургас. На официалното събитие присъстваха представители на местната и държавна власт, патриотични организации, ветерани, граждани и гости на града. Строят на представителните блокове на формированията от Военноморските сили, Сухопътните войски и Военновъздушните сили в гарнизон Бургас беше приет от комодор Мален Чубенков – командир на военноморска база на ВМС. Пред сградата на община Бургас тържествено бе издигнато националното знаме, след което на паметника на 24-ти пехотен Черноморски полк пред Военния клуб с отслужване на заупокойна молитва и военен ритуал за поднасяне на венци и цветя беше почетена паметта на загиналите за Родината.


Фолклорният клуб „Лазур” за народни танци при Военен клуб – гр. Бургас с художествен ръководител Рени Янева се завърна със специална награда от III–ти Национален фолклорен фестивал „Атлиманска огърлица” – Китен 2014.

Журито на фестивала беше председателствано от проф. д-р Стефан Чапкънов, народната певица Янка Рубкина, Златка Ставрева и хореографката Дора Барева.


Книгата “Ветераните” с автор Ася Бороджиева, посветена на седемдесетата годишнина от края на Втората Световна война, бе презентирана на 09.06.2014 г. във Военен клуб – гр. Бургас. Мероприятието бе организирано съвместно с Областното ръководство на Съюза на Ветераните от войните на България. Присъстваха военнослужещи и членове на военно-патриотичните съюзи.


Денят на Славянската писменост и култура 24 Май бе тържествено отбелязан с празничен концерт на Детски фолклорен танцов ансамбъл „Лазур” при Военния клуб с художествен ръководител Бойчо Янев и вокално трио „Мъниста” при тракийско дружество „Антим I” гр. Бургас с художествен ръководител Веселин Тодоров на сцена „Охлюва” в приморския парк в Бургас.


Книгата на писателката и филолог Веселина Тонева „Карнобат земя под слънцето” бе представена в навечерието на най-големия празник на българската просвета и култура 24 Май във Военен клуб Бургас на 22.05.2014 г. Събитието уважиха офицери и сержанти от запаса и резерва и граждани.


Концерт и театрална постановка, посветени на 9 май – Ден на победата, с участието на асоциация „Институт за научноизследователска и мониторингова дейност в регион Евразия” – към областен съвет на СОСЗР-Бургас с ръководител Ярослав Коюмджиев, литературно-музикалния клуб към горепосочените две организации „Расул Гамзатов” с неговия център за детско творчество „Кръгозор” с ръководител Елена Ференц, Военен клуб – Айтос с ръководител Иван Иларев, руски клуб „Переселенци” с ръководители Елена Валерьевна Новик и Ирина Владимировна Кудинова, и вокалната група към морски клуб „Маяк” с ръководител Михаил Михайлов се проведоха на 9 май 2014 г. във ВК Бургас.


Трета международна научно-практическа конференция „Кадетство и антитероризъм” се състоя във Военен клуб Бургас на 8 май 2014 г. Доклади изнесоха кап.II ранг Нено Георгиев от военноморска база „ВМС”-Бургас, началника на областния военен отдел подп. Данчо Мешлинков, майор о.р. Ярослав Коюмджиев – командир на 1 Бургаски кадетски полк с 350 учащи се. Бе представен и доклад от пенсиониран полковник от ФСБ, но настоящ директор на Дербентското кадетско училище от република Дагестан, Руска Федерация.


С тържествен концерт – спектакъл бе отбелязан денят на Българската армия – 6 май с участието на художествените колективи при ВК Бургас на 29.04.2014 г. Гости на мероприятието бяха военнослужещи от бургаските формирования, граждани, подрастващо поколение. Минути преди концерта Министърът на отбраната Ангел Найденов се срещна с представители на запасното войнство от общинския и областния съвети на СОСЗР в конферентната зала на Военния клуб.


Великденски концерт – спектакъл с участието на художествените колективи при ВК Бургас и ВК Айтос се проведе във Военен клуб Бургас на 16.04.2014 г. Участие взеха: Вокално студио “Точно време”, Ансамбъл за народни песни “Китка”, Театрално студио “Талантино”, ФТА “ Лазур”, Акробалет “Тиара”. Присъстваха военнослужещи, членове на военно-патриотичните съюзи и граждани.


Изложба от фотоси, посветена на Деня на авиацията и космонавтиката бе тържествено открита на 09.04.2014 г във ВК – Бургас. По - късно във военния клуб се състоя тематична вечер, посветена на авиацията и космонавтиката. Любопитни факти по темата изнесе о.р. полк. Иван Апостолов. Присъстваха членове на военно-патриотичните съюзи, военнослужещи от гарнизона, граждани. В навечерието на празника присъстващите бяха поздравени от художествените колективи при военния клуб - ансамбъла за народни песни „Китка” и Вокално студио „Точно време”.


С лекция и прожекция на филм бе отбелязана десет годишнината от приемането на България в НАТО на 06.04.2014 г. във Военен клуб Бургас. Бе изнесена лекция от о.р. майор Ярослав Коюмджиев и прожектиран филмът - „Щрихи от Афганистан”. Присъстващите членове на военно-патриотични съюзи, военнослужещи и граждани бяха поздравени от Ансанмбъл за народни песни “Китка” и Вокално студио “Точно време” при Военен клуб Бургас.


5 годишната Александра Георгиева от Вокално тудио “Точно време” при Военен клуб Бургас завоюва второ място в Първа възрастова група на провелия се от 4 до 6 април “Национален конкурс за изпълнители на забавна песен” в Пловдив. В конкурса участваха също: Александра Сариева, която спечели специалната награда на Национален дворец на децата и Деница Кинева – с първо място и професионален микрофон във Втора възрастова група.


Честване на 14 годишнината от създаване на военно формирование 48940 се проведе във Военен клуб Бургас на 01.04.2014 г. В тържеството взеха участие съставите при ВК Бургас: вокално студио „Точно време” с ръководител г-жа Жени Лалчева, ансамбъл за народни песни „Китка” с ръководител г-жа Мария Маркова и ФТА ”Лазур” с ръководител г-н Бойчо Янев. Присъстваха началника на отдел ВПД – Бургас г-н Никодим Стоянов, командири на военни формирования от гарнизона, представител на Oбщина Бургас, военнослужещи и граждани.


Тържествено честване на Деня на Тракия съвместно с Тракийско дружество „Антим I – ви” се проведе във ВК Бургас на 26.03.2014 г. Цветя и венци бяха поднесени на паметника на Незнайния войн пред клуба. Присъстваха областният управител г – н Павел Маринов, зам. кмета г – жа Йорданка Ананиева, общински съветници, служители от отдел ”ВПД” – Бургас, граждани и военнослужещи. Поздравителният концерт бе с участието на народната певица Милка Андреева, ФТА „Лазур” при ВК – Бургас и народният певец г–н Велко Велков.


Литературно - театрална вечер по случай 141 – годишнината от гибелта на Апостола с участието на Държавен архив - гр. Бургас, театрално студио „Талантино”, вокално студио „Точно време” и литературен клуб „Христо Ботев” се проведе във ВК Бургас на 18.02.2014 г. Гости на мероприятието бяха командира на ВФ 26600 - Братово подп. Петър Василев, офицери, сержанти и войници от ВФ 54950 и ВФ 48940.


Тържествено откриване на възстановената библиотека на ВК Бургас, посветено на 136-та годишнина от Освобождението на гр. Бургас от Османско иго и 65-та годишнина от основаването на Военния клуб, се проведе на 05.02.2014 г. във ВК Бургас. Присъстваха: началникът на гарнизон Бургас комодор Митко Петев, командирът на ВФ 22730 - Черноморец подп. Николай Василев, областният управител на Област Бургас г-н Павел Маринов, заместник – кметът на Община Бургас – госпожа Йорданка Ананиева, председатели и членове на военно-патриотичните съюзи, граждани.

Събитието бе съпроводено с представяне на Самарското знаме и други български знамена-светини, фотоизложба “Лермонтови освободители” и изложба на автентично огнестрелно и хладно оръжие от годината на Руско-турската Освободителна война /1877 -1878 г.


Благотворителен коледен базар за набиране на средства за фондация “Деца на българската армия” се проведе във Военен клуб Бургас. Участие взеха 19 училища от Бургас, военните формирования от Бургаски гарнизон и граждани. Базарът бе организиран от отдел “Югоизточен” при ИА “ВК и ВПД”, началника на гарнизон Бургас и Районният инспекторат по образованието.

Базарът бе открит от комодор Митко Петев в 16 часа на 18.12.2013 г. Присъстваха директорите на ОДМВР комисар Милен Димитров, ОД „Пожарна безопасност и защита на населението” комисар Васил Василев, командири на военни формирования и отговорни служители на РИО Бургас.


Годишното отчетно събрание на областната организация на СВВП – Бургас се проведе на 29.11.2013 г. във ВК Бургас. Присъстваха секретарят на съюза о.з. п/полк. Иван Иванов, омбудсманът на бургаска област Таньо Атанасов и председателите на областните ръководства на ВПС.


Първата морска победа на Военноморските сили на Р. България е преди 101 години на осми ноември. На знаменателната дата пред паметната плоча с барелефа на торпедоносеца „Дръзки” пред Военен клуб Бургас се проведе военен ритуал. Официални гости бяха: зам. областният управител на Бургаска област г-н Евгени Врабчев, зам. кметът на община Бургас д-р Лорис Мануелян, директорът на ОДМВР комисар Милен Димитров, директорът на дирекция „пожарна безопасност и защита на населението” – комисар Васил Василев. С кратко слово командирът на ВМБ ВМС и началник на гарнизон Бургас комодор Митко Петев проследи славния път на военноморските сили и първата морска победа на крайслера „Дръзки”. Поднесени бяха венци и цветя на признателност от официалните лица, военнослужещи от военните формирования, дислоцирани в гарнизон Бургас, граждани и гости на града.


Танцов ансамбъл „Лазур” при ВК Бургас взе участие в празничен концерт по случай 1 Ноември - Ден на народните будители, съвместно с читалищните състави на село Равна гора, Бургаска област.


Тържествен концерт по случай първи ноември - Денят на Народните Будители, се състоя на 30.10.2013 г. в зрителна зала на военен клуб Бургас. В концертната програма участваха художествени колективи от ВК Бургас и Бургаски училища, носещи имена на народни будители.

Концертът се проведе с любезното съдействие на община Бургас.


Във военен клуб Бургас тържествено беше честван празника на Авиацията и ВВС. На тържеството присъстваха военнослужещи от ВМБ-ВМС Бургас, формирование 48940 Бургас, войни от запаса, граждани на Бургас.

В доклада в хронологичен ред беше проследена историята на създаване на ВВС от 1906 г. до наши дни. Знаменателна остава датата 16.10.1912 г., когато пилотите Продан Таракчиев и Радул Милков извършват първия боен полет в историята на Българската авиация.

В литературно музикалната програма участва литературен клуб „Христо Ботев” и ансамбъл „Китка” при Военен клуб Бургас.


Книгата на о.з. инж. полковник Никола Рухчев „Военното училище на България” бе представена на 02.10.2013 г. в конферентна зала № 3 на ВК Бургас.


На 22.09.2013 г. Фолклорния танцов ансамбъл „Лазур” при Военен клуб Бургас изнесе свой самостоятелен танцов спектакъл „С България завинаги бъди” пред жителите и гостите на град Созопол, по случай 105 годишнината от обявяването на независимостта на България.


На 20.09.2013 г. в конферентна зала на ВК Бургас беше представена книгата на кореспондента на в-к „Българска армия” Валерия Андреева „Да откраднеш тайната на хляба”. Организацията и провеждането на събитието се състоя със съдействието на членовете на литературен клуб „Христо Ботев” към военния клуб. Пред присъстващите военни моряци от ВМБ – ВМС Бургас, бяха представени 12-те разказа и 9-те кратки писма на авторката.


На 17.09.2013 г. в конферентна зала на Военен клуб Бургас се проведе международна конференция по случай 110 години Българо-американско сътрудничество. Тя бе организирана от Асоциация на завършилите колежа по отбраната на НАТО - България, област Бургас със съдействието на Министерството на отбраната на Р. България и логистичното осигуряване от ВК Бургас. Конференцията протече под наслов “Овладяване на новото бъдеще” с акцент “Сътрудничеството с резерва в гражданската публична сфера - реален коректив на инициативите за сигурност и отбрана”.


На 12.09.2013 г. в зала № 7 на Военен клуб Бургас се състоя тържествена вечер, посветена на 80 годишнината на писателя о. з. капитан Георги Аргиров. Юбилярът от литературния клуб “Христо Ботев” при Военен клуб Бургас бе поздравен от началника на отдел “Югоизточен”, председателя на Съюза на свободните писатели, общинското ръководство на СОСЗР, от колегите си от литературния клуб и от много приятели и граждани, засвидетелствали с присъствието си своето уважение към писателя и поета Георги Аргиров. Той бе поздравен и от солистките на ансамбъл “Китка” при военния клуб.


На 07.09.2013 г. на лятната естрада “Охлюва” в морската градина в гр. Бургас бе представен международен културен проект “Общуване чрез изкуството на танца и изграждане на културен мост между народите”. В продължение на десет общи тренинга между Фолклорен танцов ансамбъл “Лазур” при Lоенен клуб Бургас и Фолклорен ансамбъл “Люксад” от гр. Люлебургас, Рeпублика Турция, се създадоха устойчиви партньорства между младите хора на базата на фолклорните традиции и любителското танцово изкуство. Втори концерт ще се осъществи в гр. Люлебургас, където ансамбъл “Лазур” ще гостува на колегите си в края на месец септември 2013 г.


На 19.07.2013г., в Зрителна зала на Военен клуб Бургас, театралната трупа от читалище „Станчо Станев-1896” на село Сушица община Стражица, представи пред военнослужещите от в.с. 32890 и гарнизон Бургас, комедията на Светослав Минковски „Годеж”. Актьорите са специални гости на Военноморска база-Бургас, по повод героичния подвиг на старши матрос първа степен Димитър Атанасов Димитров. Ст. матрос Димитров на 5 май 1965 г., спасява от пожар бойния кораб на ВМС – на тогавашния първи дивизион в гр.Варна, и от смърт своите другари. Специален поздрав и цветя за актьорите от трупата, за прекрасния спектакъл, поднесе командира на Военноморска база -Бургас, комодор М.Петев.


Клуб по бойни спортове „Георгиеви” при Военен клуб гр. Бургас , участва в Аниме фестивал - ANIME BOUKEN 2013 . Състезателите демонстрираха своите умения по спорта Кудо и други приложни техники. Те показаха пред многобройната публика в Младежкия културен център – Бургас и някои от японските обичаи в традиционните бойни изкуства.


На 17.07.2013 г., във Военен клуб Бургас се състоя музикално-поетична вечер, посветена на 176 годишнината от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. Във вечерта организирана и проведена от екипа на Военния клуб, взеха участие директорът на регионален държавен архив и председател на общински комитет „Васил Левски”- Бургас госпожа Данка Георгиева, представители от литературен клуб „Христо Ботев”, камерна фолклорна формация „Китка”, граждани. Във фоайето на Военен клуб Бургас, бе открита фотодокументална изложба за живота и делото на Апостола.


На 12 и 13 юли във Велинград се проведе Четвърти международен фестивал за млади изпълнители на популярна музика „Дъга над Клептуза“. При изключителна конкуренция Вокална група „Точно време“ от Военен клуб-Бургас стана носител на златен медал. Златен медал при солистите до 9г. завоюва и 6-годишната Поля Иванова, а 5-годишната Ванеса Вълчева, спечели среброто.Специалната награда за вокална техника бе присъдена на 6-годишната Никол Русева. С бронзови медали се окичи дуета Деница Кинева-Лили Ралева, а Деница Кинева бе отличена и със Специалната награда във втора възрастова група. Наградата за Вокален педагог на Фестивала, журито присъди на Женя Лалчева – художествен ръководител на ВГ „Точно време” от ВК Бургас.

Наградите на победителите, бяха връчени на специална церемония, лично от кмета на Велинград - Иван Лебанов.


На 8.07.2013 г., във ВПД – Сарафово тържествено бе открит международният младежки лагер КЛИМС „Сарафово-2013 г”., организиран от Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело” при Министерството на отбраната. В официалната церемония по откриването взеха участие: г-жа Анна Димитрова, директор на дирекция „Военни клубове и военно-почивно дело”, Стоян Диков н-к на отдел ”Югоизточен”, представители на военни формирования от Бургаски гарнизон и служители от отдел „Югоизточен”.След приветственото слово на г-жа Димитрова, под звуците на химна на Европа, тържествено бяха вдигнати флаговете на Европейския съюз и Р.България , а топовният залп, възпроизведен от морското оръдие - реплика от XVI век , даде старта на този прекрасен младежки проект, превърнал се в традиция през последните години за Агенцията.


Детският фолклорен ансамбъл ”Лазур” при ВК-Бургас с художествен ръководител Бойчо Янев се завърна от едноседмично турне в Република Италия. Те участваха в X Международен фолклорен фестивал в гр.Баняско.Малките танцьори, пратеници на България и посланици на българската култура, заедно с музикантите от битовия оркестър и народната певица Полина Урумова, бяха силно аплодирани от италианските домакини. Със своята темпераментна и сърцата игра, те спечелиха много нови приятели, за което получиха освен диплом и плакет от кмета на града и нова покана за гостуване през следващата година.


Годишната продукция на театрален клуб “ТАЛАНТИНО” се състоя на 27.06.2013 г. в зрителната зала на Военен клуб - Бургас. Представени бяха две пиеси - “Задави се меца” и съвместната продукция с БДЗП (Българско дружество за защита на птиците) “Да опазим Бургаските езера”.

На 28.06.2013 г. “ТАЛАНТИНО” участва в безконкурсния Шестия детско-юношеския театрален фестивал “Сцена край морето” 2013 г. в гр. Поморие.


На 6 юни 2013 г. художествените колективи при Военните клубове Бургас и Айтос, Фолклорен танцов ансамбъл “Лазур”, вокално студио “Точно време” и акробалет “Тиара” участваха в тържествения концерт по случай 50 години от създаването на в. ф. 26720 - гр. Черноморец.


На 2-ри юни 2013 г. военнослужещи от Бургаски гарнизон, членовете на военно-патриотичните съюзи, военни от запаса и резерва и служебни лица от Военния клуб Бургас, взеха участие в общоградското честване на Деня на Ботев и падналите в борбите за свободата и независимоста на Република България. В знак на почит и признателност към хилядите знайни и незнайни герои, участвали в българската национална революция и отдали живота си за свободата на България, бяха поднесени венци и цветя на паметника на поета-революционер Христо Ботев в морската градина.


На 30.04.2013 г.в конферентна зала на Военен клуб Бургас се проведе литературно-музикален спектакъл, посветен на 6 май - празник на Българската армия. В програмата участваха солисти от фолклорен ансамбъл “Китка” и членове на литературните клубове при МКЦ и Военен клуб Бургас.

 


ФОЛКЛОРЕН ТАНЦОВ АНСАМБЪЛ “ЛАЗУР” ПРИ ВОЕНЕН КЛУБ БУРГАС НАВЪРШИ 35 ГОДИНИ

На 29 април 2013 г. от 18:00 часа в Зрителната зала на Военен клуб Бургас се състоя тържествен концерт спектакъл “С България в сърцето”, посветен на 35-годишнината от основаването на Фолклорния танцов ансамбъл “Лазур”. Негов създател преди 35 години и настоящ художествен ръководител и хореограф е Бойчо Янев.

Ансамбълът е част от клубната художествена дейност, осъществявана от Изпълнителна агенция “Военни клубове и военно-почивно дело” при Министерството на отбраната.

Първите самодейци на ансамбъла са матроси от военизираното военноморско училище “Вл. Заимов” – гр. Бургас. Последните са бургаски деца от основните и средни училища на града. Общо над 1800 бургазлии са израсли като танцьори в школата на ансамбъла - една автентична школа по родолюбие.

В настоящия момент в него творят 60 танцьори от три възрастови групи. В репертоара на ансамбъла са застъпени фолклорни танци от почти всички етнографски области на България.

Дългогодишната творческа биография на ФТА “Лазур” включва над 2800 самостоятелни и съвместни концертни изяви в страната и чужбина. Ансамбълът е носител на специални награди от 12 международни фолклорни фестивала, на златни медали от ІІІ, ІV, V и VІ републикански фестивали на художествената самодейност, на специална награда от Министъра на отбраната за високи постижения в танцовото изкуство.

Своят певчески и приятелски поздрав към юбилярите поднесоха: солистката на Национален фолклорен ансамбъл “Филип Кутев”, народната певица Радостина Йовкова; обичаната в цяла Странджа народна певица Ваня Дженезова, солистът на националното радио и телевизия - народният певец Денислав Кехайов и солистката на професионален ансамбъл “Странджа” - народната певица Златина Маркова.

Изпълнителите от ансамбъл “Лазур” бяха аплодирани. В знак на благодарност и уважение те получиха поздравителни адреси и цветя от културните институти и обществени организации в града. Създателят на ансамбъла г-н Бойчо Янев и двадесет и двама бивши танцьори получиха персонални юбилейни грамоти от кмета на града г-н Димитър Николов.

Празничният концерт спектакъл “35 години с България в сърцето” на фолклорен танцов ансамбъл “Лазур” при Военен клуб Бургас бе посветен и на инициативата “Бургас - Европейска столица на културата през 2019 г.”


„Клуб по бойни спортове Георгиеви” към ВК Бургас, взе участие в провелото се на 6.04.2013 г. в град Пловдив годишно национално първенство за мъже, жени и младежи старша възраст по Кудо.

Състезателите от спортен клуб „Георгиеви” завоюваха следните отличия:

Старша възраст:

- Симеон Желязков - Категория до 220 – 1-во място /Купа, златен медал и грамота/.

- Димитър Статев – Категория до 240 – 2-ро място /Купа, златен медал и грамота/.

-Мариян Иванов – Категория до 270 - 2-ро място / Купа, златен медал и грамота/.

Мъже:

- Калоян Йорданов – Категория до 240 – 2-ро място /Купа, златен медал и грамота/.


Малките певци от Вокално студио „Точно време“ при Военен клуб-Бургас завоюваха награди от провелия се Десети юбилеен национален конкурс за млади изпълнители на забавна песен – Пловдив 2013. От 5 до 7 април във Военен клуб Пловдив се срещнаха над 300 млади изпълнители разпределени в 4 възрастови групи и 3 категории - индивидуални, дуети и вокални ансамбли.В първа възрастова група /до 8години/, 6 годишната Поля Иванова се класира на второ място.В първа възрастова група на категория „Вокални ансамбли“ трио „Деца на морето“ се класира на трето място, а 10 годишната Деница Кинева - втора възрастова група /до 12 години/, получи Специалната награда на Националния дворец на децата.


На Десетия международен детски музикален фестивал „Любовта е нашата планета“, който се проведе на 30 март 2013година в град Ужице, Сърбия, Александра Пенева от Вокална студия „Точно време” към ВК Бургас. завоюва специална награда за интерпретация. До участие в конкурсната програма бяха допуснати 13 изпълнители от Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора и България. Това е поредното отличие за 10 годишната Аля, която през месец декември 2012 година бе един от победителите в детската музикална класация на Българско национално радио „Щуротека“. Тя е носител на награди от много конкурси и фестивали, за което е отличена и от кмета на град Бургас с Грамота за високи постижения в областта на музиката.


На 26.03.2013г. в Регионалния исторически музей в гр.Бургас се състоя публично представяне на електронния формат на Военно-историческа карта, която представя бойния път на 24 пехотен Черноморски полк на Нейно Величество Царица Елеонора. В резултат на тригодишни изследвания на историци от РИМ - Бургас, в тази карта за първи път са документирани всички сражения и победи в периода от 17.09.1912г. до 10.07.1913 г. Гости на събитието бяха зам. областният управител на област Бургас доц. д-р инж. Севдалина Турманова, директорът на Регионален исторически музей Цоня Дражева, началникът на отдел „Югоизточен” Стоян Диков, началник сектор ”ПД” при отдел ”Югоизточен” Симеон Цеков, граждани.


На проведения в София на 23 и 24 март Девети национален детско-юношески конкурс за музикално и танцово изкуство „Орфеева дарба“ с международно участие изпълнителите от Вокална студия „Точно време“ към Военен клуб – Бургас отново доказаха, че са една от водещите вокални школи в България. Спечелени награди: колективна - Гран При за вокална група „Точно време“ и индивидуални - златен медал за Поля Иванова и два бронзови за Ванеса Вълчева и Марина Маринова в първа възрастова група, бронзов медал за Даниела Стоянова във втора възрастова група и бронзов медал за Силвия Минкова в четвърта възрастова група.


На 19.02.2013 г. служители от отдел „Югоизточен” участваха в тържествения ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски в морската градина, по случай 140 години от обесването на Апостола.


На 18.02.2013г. във Военен клуб Бургас бе открита документална фотоизложба, посветена на 140 години от обесването на Апостола на свободата Васил Левски. Изложбата бе организирана и аранжирана, съвместно с литературен клуб ”Христо Ботев” при военен клуб Бургас.


На 18.02.2013г. във Военен клуб Бургас бе проведена тематична вечер, посветена на 140 годишнината от обесването на Апостола на свободата Васил Левски. Тя бе организирана и проведена съвместно с Регионален държавен архив и общински комитет „Васил Левски” гр.Бургас. Гости на вечерта бяха зам.областния управител на област Бургас доц. д-р инж.Севдалина Турманова, директора на Регионален държавен архив Бургас Данка Георгиева и много граждани.


На 05.02.2013 г. в централно фоайе на Военен клуб Бургас бе открита документална фотоизложба „Лермонтови освободители”, посветена на 135 години от освобождението на гр.Бургас от османско робство.

По късно в лекционна зала №7 на Военния клуб, се проведе тематична вечер, посветена на освобождението. Тя бе организирана и проведена съвместно с Регионален държавен архив Бургас.

Гости на вечерта бяха зам.областния управител на Бургаска област Атанас Терзиев, зам.кмета по култура и вероизповедания в община Бургас Йорданка Ананиева, директора на Регионален държавен архив Бургас Данка Георгиева и много граждани.

 


На 17.01.2013г. във Военен клуб Бургас се проведе тематична вечер посветена на 135 години от рождението на поета Пейо Яворов. Вечерта бе организирана от Военен клуб Бургас. Участваха поетите от Литературния кръжок „Христо Ботев” при клуба, а в музикално поетичната композиция се включиха и учениците от ОУ „П.Яворов”гр.Бургас.

 


На 06.01.2013 г. Йордановден/Богоявление/ 33 – годишният старши матрос Станимир Манолов от Военноморска база – Бургас, служещ на фрегатата „Дръзки“, извади Кръста Тази година общо 39 куражлии, решиха да Спасят Светия Кръст. Сред тях бе и 22 – годишната студентка от Бургас Николина Евтимова, която за първи път се престраши да участва. Най-младите участници тази година бяха на 16, а най-възрастният – на 60 години.

С военни почести, венци и цветя бе почетена и 165 – годишнината от рождението на поета и революционер Христо Ботев. Ритуалът събра пред бюст-паметника на националния герой в Морската градина кмета на Бургас Димитър Николов, областният управител Константин Гребенаров, бургаски депутати, общински съветници, представители на общинска и областна администрация, политически и обществени организации, признателни граждани.


На 19.12.2012г. в изпълнение на инициативата на Министерството на отбраната  в централно фоайе на Военен клуб Бургас бе открит коледен благотворителен базар за набиране на средства за фондация „ Деца на Българската армия”.

Базарът бе открит от началника на отдел „Югоизточен” при ИА”ВК и ВПД” г-н Стоян Диков, приветствие към всички гости във връзка с това благородно и обществено значимо мероприятие в навечерието на големия християнски празник „Рождество Христово”, поднесе областния управител на Бургаска област  г-н Константин Гребенаров.

Своя поздрав към всички присъстващи отправиха и децата от театрално студио "Талантино" при ВК –Бургас, а най малките с радост посрещнаха дългоочаквания дядо Коледа.

 


На 06.12.2012г.служeбни лица от отдел „Югоизточен” присъстваха на тържествата посветени на най-любимия празник на бургазлии – 6 декември НИКУЛДЕН.

Представителните блокове на Военноморска база – Бургас, транспортният батальон и сборен блок от военните формирования на ВВС от гарнизон Бургас и СОСЗР тържествено издигнаха националното знаме на Република България и флаговете на Община Бургас и ЕС. Пред събралото се множество от граждани, строят бе приет от началника на гарнизон Бургас и командир на Военноморска база – Бургас комодор Митко Петев.


На 04.12.2012г. в Зрителната зала на Военен клуб Бургас се състоя тържествен концерт-спектакъл, за военнослужещите от гарнизона и гражданите на град Бургас, по случай предстоящия празник на града 6ти декември НИКУЛДЕН. В символичния творчески подарък за Бургазлии се включиха художествените колективи при Военните клубове на гр. Сливен, Айтос и Бургас. Концертът донесе много радост както на публиката, така и на изпълнителите.

Изказваме нашата сърдечна благодарност на командването на в.ф. 22220 – Сливен за съдействието в организацията на мероприятието.

 


На 03.12.2012г. в Зрителна зала на Военен клуб Бургас се състоя тържествен концерт по случай 20 годишнината от основаването на Ансамбъл за народни песни „Китка” при Военен клуб Бургас.

 


На 08.11.2012г. пред ВК Бургас се състоя тържество, във връзка с отриване паметна плоча на Българските военни моряци, по случай 100 години от победоностния щурм на торпедоносеца „Дръзки”.Слово за победата на българските моряци изнесе командира на Военноморска база Бургас- комодор М.Петев.Плочата бе открита от Областния управител на Бургаска област г-н Константин Гребенаров и командира на Военноморска база Бургас комодор Митко Петев. На откриването присъстваха много граждани, военнослужещи,общински съветници и членове на Военнопатриотичните съюзи.


На 16.10.2012г.Военен клуб – Бургас и военнослужещи от резерва, членове на Асоциация Военно въздушни сили – Бургас, участваха в ритуал по поднасяне на венци и цветя, пред паметника на 24 Черноморски пехотен полк, по случай Деня на авиацията и 100 години от първия боен полет на ВВС.

 


На 27.09.2012 г. в конферентната зала на ВК–Бургас под патронажа на областния управител се проведе „Кръгла маса” по случай 100 години от Балканската война 1912–1913 г. Това мероприятие даде старт на програмата на юбилейните чествания на Балканската война в Бургаска област. Темата на кръглата маса бе „Бойните действия на Българската армия по време на войната”. Участие във форума взеха: областния управител г-н Константин Гребенаров, н-к отдел култура на община Бургас Петър Парушев, н-к отдел ”Югоизточен” на ИА”ВК и ВПД” Стоян Диков, зам. председателя на ЦС на СОСЗР – София, полк. о.р. д-р на ист. науки Димитър Зафиров, председателите на областните и общински съвети на СВВБ, СОСЗР, СВВ и ВП - д-р Георги Парушев, кап. I ранг о.р. Милан Миланов, инж.Михаил Томов и много граждани. Доклади по темата изнесоха: полк. о.р. д-р на ист. науки Димитър Зафиров полк.о.р. инж. Никола Колев, подп. Неделчо Димов, подп. о.з. инж.Ганчо Добрев, кап. л-т о.з. Стоян Шахларски и историкът Владимир Зротев. Изказвания направиха всички участници в кръглата маса и отделни слушатели.


На 19.09.2012г. в Конферентна зала на Военен клуб Бургас се проведе Регионална конференция на „Югоизточен район” на СВВБ на тема: „Проблема за обгрижване на нуждаещите се ветерани”. Лекция по темата изнесе д-р Г.Парушев председател на СВВБ –Бургас.Участие взеха и гостите: д-р Тодор Анастасов председател на ЦС на СВВБ –София и председателите на СВВБ на гр.Созопол, Карнобат, Средец, Несебър, Сливен, Ямбол,Стара Загора и Хасково.Поздрави към делегатите на конференцията поднесоха, Адриана Христова представител на Община Бургас, и началника на отдел”Югоизточен”при ИА”ВК и ВПД” г-н Стоян Диков.


Град Бургас отбеляза националния празник 6-ти септември с отдаване на почит към паметта на героите, жертвали живота си за Съединението на Княжество България и Източна Румелия. В 11.00 часа пред паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк пред Военен клуб – гр. Бургас беше отслужена заупокойна молитва. Положени бяха венци и цветя на признателност към падналите в Сръбско-българската война от 1885 г., довела до Съединението на България. На церемонията присъстваха кметът на община Бургас Димитър Николов, областният управител Константин Гребенаров, командира на военно формирование 32890 комодор Митко Петев, депутати, общински съветници и много граждани.


На 22.08.2012г. в Конферентна зала на Военен клуб Бургас беше отбелязана 90 и 95-годишнината на 24 ветерана от войните в Бургаската областна организация. Председателят на СВВБ д-р Георги Парушев поздрави лично юбилярите. Те бяха удостоени с поздравителен адрес от СВВБ и юбилеен медал 65 години от победата над фашизма.


На 17.08.2012г. в Централното фоайе на Военен клуб – гр. Бургас бе открита фотоизложба на военния журналист о.р. Ярослав Коюмджиев на тема „С фотоапарат и камера срещу терора и за диалог между културите”. Показвайки действителността и културно-историческите паметници, неговото послание е мечтата на миролюбивите хора – не терора, а дипломацията и диалогът между културите да спасят света.Събитието бе уважено от зам.-началника на Отбраната на Република България вицеадмирал Пламен Манушев, командира на военно формирование 32890 комодор Митко Петев, евродепутата Станимир Илчев, членове и симпатизанти на Родолюбивите съюзи в гр. Бургас.


ТЪРЖЕСТВЕНО ЧЕСТВАНЕ 133 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА ВОЕННОМОРСКИТЕ СИЛИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

На 09.08.2012г. във Военен клуб Бургас бе тържествено честван празника на Военноморския флот на Р.България. В словото си командира на военно формирование 32890 комодор Митко Петев проследи славната история на Българския флот и благодари на всички военнослужещи от матроса до висшия офицер за проявения професионализъм при изпълнение на поставените задачи по запазване цялостта на милото ни отечество Република България.

Приветствие и поздрави към Бургаските празнуващите моряци по случай 133 годишнината от създаването на Българския военноморски флот поднесоха, кмета на община Бургас г-н Димитър Николов, зам.областния управител на област Бургас А.Терзиев, кмета на гр.Созопол П.Рейзи, Изп.директор на пристанище Бургас Д.Димов, заместник командира на ВМС на Р.България комодор Г.Мотев. Награди за проявен професионализъм при изпълнението на служебните си задължения получиха както военнослужещи така и цивилни служители от ВМС Бургас.

Изнесена бе богата концертна програма от Представителния духов оркестър на Военноморските сили на Р.България с диригент к-н III ранг Мирослав Трифонов. Програмата продължи с красота от български багри и ритми, изпълнени от Фолклорния танцов ансамбъл „Лазур” при ВК Бургас с художествен ръководител Бойчо Янев и художествени колективи от община Карнобат.


На 1 август 2012 г бе открит„Областен информационен център за европейски програми и инициативи”

Министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев, ръководителят на представителството на ЕК у нас Зинаида Златанова и кметът на община Бургас Димитър Николов откриха в Бургас Областен информационен център, чиято функция ще е да информира и образова гражданите относно европейските програми и инициативи. На откриването присъстваха още зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова и Филип Хат - началник на отдела за България в главна дирекция „Заетост, социални въпроси и приобщаване“ на ЕК.

Солистите на Вокално студио „Точно време” при ВК Бургас – Деница Кинева и Лили Радева участваха в тържественото откриване на Областния информационен център.


На 09 и 10 май 2012г. военен клуб Бургас домакинства Заключителната планираща конференция на предстоящото оперативно – тактическо учение на Военноморските сили с международно участие „Бриз 2012”, което ще се проведе в гр.Бургас и прилежащата морска акватория.

Участниците в конференцията заседаваха в два работни синдиката: „Морски операции” и „Гражданско - Военно сътрудничество”.

Със свои представители участваха: ВМС на България, Гърция, Италия, Турция, САЩ и Военноморското командване на НАТО в гр. Неапол - Италия, правителствени и неправителствени организации.


На 03 и 04 април 2012 г. Военен клуб Бургас домакинства Основната планираща конференция на предстоящото оперативно – тактическо учение на Военноморските сили с международно участие „ Бриз 2012.”, което ще се проведе в гр.Бургас и прилежащата морска акватория.

Участниците в конференцията заседаваха в два работни синдиката: „Морски операции” и „ Гражданско - Военно сътрудничество”.

Със свои представители участваха : ВМС на България, Гърция, Италия, Турция, САЩ и Военноморското командване на НАТО в гр.Неапол Италия, правителствени и неправителствени организации.


На 31.03.2012 г. в конферентна зала на Военен клуб Бургас Тържествено бе Отбелязана 90 годишнината на офицера от резерва и ветерана от войните, възпитаника на ВНВУ поручик Иван Петков.

Презентирана бе и новоизлязлата му книга ”Отгласи”. Юбиляра бе награден с медал за неуморната му 56 годишна творческа и активна Родолюбива дейност от председателя на Съюза на възпитаниците на Военното на Н.В. училища и главен редактор на съюзното списание „Един завет” о.р.полковник Никола Рухчев.


На 28.03.2012 г. в Централно фоайе на Военен клуб Бургас се проведе Трудова борса съвместно мероприятие с Териториална Дирекция - Бюро по труда Бургас, Агенцията по заетостта, Военен секгор и Военен клуб гр.Бургас.


На 06.01.2012 г. по традиция тържествените прояви за Йордановден /Богоявление/ в Бургас започнаха още в 08.30 часа, когато Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Иоаникий и бургаското духовенство отслужиха празнична Света литургия в Катедрален храм „Св. Св. Кирил и Методий“.Article | by Dr. Radut