Jump to Navigation

Мероприятия

На 10 октомври 2019 г. в сградата на Военен клуб – Русе по покана на служители на Клуба се проведе среща с ръководителите и представители на „Общинска организация на дамските клубове” към РСОСЗР. Срещата бе с информационна насоченост за популяризиране на Дома за пенсионирани военнослужещи, ветерани и военноинвалиди в с. Орешак, Община Троян. На присъстващите бяха раздадени брошури и разяснени възможностите за почивка в Дома, необходимите документи, които се изискват, начините за заплащане за краткосрочен и дългосрочен престой.


На 2 октомври 2019 г. в сградата на Военен клуб - Русе бе представена книгата „Русенските евреи и войните за национално обединение (1885-1945)”, реализирана по проект „Русенските евреи и войните за национално обединение (1885-1945)”, съвместно със СУПНЕ „Фридрих Шилер” гр. Русе, СУ „Христо Ботев” гр. Русе, РСОСЗР и Военен клуб – Русе, под егидата на областния управител на гр. Русе. На представянето на книгата присъстваха областният управител на гр. Русе, заместник областният управител на гр. Русе, почетният консул на Израел, представители на посолството на Израел и представители на Организация на евреите в България – Шалом – гр. Русе, ученици на училищата СУПНЕ „Фридрих Шилер” гр. Русе, СУ „Христо Ботев” гр. Русе, РСОСЗР и граждани. След нейното представяне, заместник областният управител раздаде грамоти на участниците в реализирането на проекта.


Военен клуб – Русе и Национален осигурителен институт - Русе отбелязаха съвместно Международния ден на възрастните хора. На 1 октомври 2019 г. от 9:30 до 13:30 часа в сградата на военния клуб бе организиран „Ден на отворените врати“. Служителите от Териториално поделение на НОИ проведоха консултации и отговориха на всички пенсионни въпроси, които им бяха зададени от заинтересовани граждани, военнослужещи, представители на военни-патриотичните съюзи, служители на военните формирования, Военно окръжие – Русе.


Служители на Военен клуб – Русе участваха в тържествените чествания на 22 септември 2019 г., по повод отбелязването на 111 години от деня на обявяването Независимостта на България.

Пред паметника на Свободата на площад „Свобода“ в гр. Русе бе отслужен молебен от русенският митрополит Наум.

Церемонията започна с тържествено приветствие, отправено от областния управител на Област Русе г-н Галин Григоров.

Венци и цветя бяха поднесени от областния управител на Област Русе, кмета на гр. Русе, председателя на общинския съвет гр. Русе, вицеконсул на Р. Русия, ОДМВР - Русе, политически партии, организации на ветерани, запасни офицери, сержанти и резервисти, действащи военнослужещи и много русенци и гости на града.


Школата по поп и джаз пеене „Вяра, Надежда, Любов“ при Военен клуб – Русе, с ръководител Надежда Величкова, се завърна с награди от XI-тото издание на Международен конкурс за вокално изкуство „Морски звездички“, който се проведе в гр. Варна от 21 до 22 септември 2019 година.

Той бе организиран в Читалище „Петко Рачев Славейков 1928“ и се реализира с финансовата подкрепа на Община Варна чрез фонд „Култура“. Председател на журито бе Мими Иванова. В конкурса взеха участие Ивена Йорданова и Лилия Симеонова – 2-ра възрастова група, и Веселина Няголова – 4-та възрастова група.

Награди спечелиха Веселина Няголова – бронзов медал, Лилия Симеонова и Веселина Няголова – награда за български репертоар, и ръководителя Надежда Величкова за принос към възпитанието на младите изпълнители.


На 7 септември 2019 г. на сцената на Военен клуб - Русе бе поставен детският театър на английски език - Crystal balls /кристални топки/.

Постановката беше представена от деца към клуб „Мечтание“ с ръководител Полина Лъвчиева, като след краят му децата - артисти бяха удостоени с грамоти за отличното си представяне.


От 6 до 9 септември 2019 г. в сградата на Военен клуб – Русе бе подредена изложба-конкурс, под надслов „Моето въображаемо пътешествие”.

Наградените артисти от конкурса са:

Специални награди за първа група - Петя Димитрова на 9 г. от гр. Русе Втора група - Десислава Димитрова на 17 г. от гр. Ловеч

- специална награда за техника - Атанас Илиев на 8 г. от гр. Русе

Награди:

1-во място - Габриела Маринова на 9 г. от гр.Силистра

2-ро място - Мария Ангелова на 11 г. от гр. Русе

3-то място - Райя Райчева на 7 г. от гр. Русе

Изложбата беше организирана от клуб „Мечтание” и Военен клуб – Русе.


От 6 до 7 септември 2019 г. в сградата на Военен клуб – Русе се проведе първият по рода си „Десант на книгата“, организиран в гр. Русе.

По време на мероприятието пред широката публика бяха представени новите заглавия на 2019 година, както и съвременни български автори. 15-годишната Мирая Гешева представи своята първа книга „Един почти истински свят“.

Събитието бе придружено от съпътстващи инициативи, като „Творилници за разкази“, представяне на интересни творчески похвати, флашмоб с четене на книги, работилнички за деца, конкурс за най-интересен детски костюм от литературно произведение, драматизация на вълшебна приказка и други инициативи.

Събитието се реализира по програма „Знание и растеж“ с подкрепата на фондация „Русе – град на свободния дух“, фондация „Еконт“ и Военен клуб – Русе.


На 6 септември 2019 г. служители на Военен клуб – Русе участваха в честванията за отбелязването на 134 години от Съединението на Княжесто България с Източна Румелия.

Пред паметника на загиналите в Сръбско-българската война на площад „Александър I Батенберг“ в гр. Русе ветерани, запасни офицери, сержанти и резервисти, действащи военнослужещи и много русенци и гости на града почетоха светлата дата.

Церемонията започна в 11:00 ч. с тържествено приветствие, отправено от областния управител на Област Русе г-н Галин Григоров, след което пред паметника на загиналите бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност.


Възпитаничките на детска музикална школа „Вяра, Надежда и Любов” към Военен клуб – Русе се представиха отлично на Петото издание на националния конкурс за млади изпълнители на забавна песен „Полските щурчета”, който се проведе от 5 до 7 септември 2019 г. в град Полски Тръмбеш - открита сцена на площад „Възраждане”.

В конкурса взеха участие деца, младежи и девойки до 18 години. Всеки участник представи самостоятелно две песни (по една във всеки от конкурсните дни), като всяка е с времетраене не повече от 4 минути и едната задължително трябва да е българска.

Оценяването се осъществи от професионалното жури в състав: Председател: Росица Кирилова, и членове: Красимир Гюлмезов, Светослав Лобошки и Пламен Велинов.


На 19 август 2019 г. по покана на Военен клуб - Русе в клуба гостуваха деца от Лятна детска академия „Хермес” - гр. Русе. Показана бе експозицията „По стъпките на Васил Левски в североизтока”, която бе разположена във фоайето на сградата, след което им беше изнесена кратка лекция за историята на военния клуб. След лекцията дечицата от Лятна академия „Хермес” разгледаха сградата на военния клуб и двора му. След интригуващата лекция и разходка посетиха и библиотеката към Военен клуб - Русе, където зададоха множество въпроси, свързани с българската армия и войнство.


На 14 август 2019 г., в сградата на Военен клуб – Русе по покана на военния клуб, бе проведена среща с ръководителите и представители на „Регионален съюз на офицерите и сержанти от запаса” гр. Русе, Дружество „Военноинвалид” гр. Русе, „Съюз на ветераните от войните на България”, както и на „Общински дамски клуб” към РСОСЗР.

Срещата бе с информационна насоченост за популяризиране на Домa за пенсионирани военнослужещи, ветерани и военноинвалиди в с. Орешак, общ. Троян. На присъстващите бяха раздадени брошури и бяха разяснени възможностите за почивка в Дома, необходимите документи, които се изискват, начините за заплащане за краткосрочен и дългосрочен престой.


От 5 до 9 август 2019 г. в гр. Созопол се проведе вторият за това лято майсторски клас за Театър-школа „Артистисимо“ към Военен клуб – Русе, след успеха при проведения първи клас през м. юли в Сасари - Сардиния при проф. Романо Фодаи. Във втория майсторски клас децата от театралната школа имаха шанса да работят с актьора, режисьора и директор на театъра на Таганка, Москва - проф. Игор Пехович, който преподава по система Гротовски.


На 05 август 2019 г. в гр. Русе тържествено бе отбелязана 140-годишнината от създаването на Военноморските сили на Република България. Честването започна с концерт на Представителния духов оркестър на ВМС пред сградата на Драматичен театър „Сава Огнянов”. Празнично шествие премина през центъра на гр. Русе до „Паметника на моряка”, където бяха положени венци и цветя от кмета на гр. Русе, областния управител на гр. Русе, Военен клуб – Русе, както и от други организации и граждани. Шествието продължи до площад „Свобода” и пред сградата на Областна администрация тържествени слова по случай празника произнесоха контраадмирал Кирил Михайлов и заместник-областният управител на гр. Русе Валентин Колев. Мероприятието приключи с военен ритуал, последван от тържествена заря.


От 26 до 29 юли 2019 г. клуб по интереси „Родолюбие” при Военен клуб – Русе и „Приста скаути” - гр. Русе организираха открито обучение по алпийска техника. Повече от 30 деца и младежи на възраст между 11 и 19 г. устроиха своя лагер край х. „Алпинист“ в Басарбово. Дейността е втората, предвидена по проект „Личностно развитие и насърчаване на лидерските умения посредством скаутския метод“, който се реализира по програма „Знание и растеж“, осъществявана от Фондация „Русе - град на свободния дух“, с подкрепата на Фондация „Еконт“. Задачата на скаутите и техните приятели беше да устроят своя лагер – да разпънат палатките, да направят полева кухня, баня и тоалетна. Всеки от трите патрула трябваше да приготви своята вечеря. На 27 юли инструкторите от СТПД „Академик” – Русе – Тихомир Енчев, Цветанка Вълкова и Александър Вълков, бяха подготвили разнообразна програма за децата и младежите, която да им помогне да направят своите първи стъпки в алпийското дело и спелеологията. Съботната сутрин стартира с начално обучение по безопасност и запознаване с основната използвана екипировка – въжета (динамични и статични), десантьори, самохвати, макари и т. н. Вечерта имаше и предвидено обучение по първа до лекарска помощ. Децата и младежите получиха знания и умения за справяне с трудни ситуации при пострадал човек – как да направят превръзка при счупване, турникет, как правилно да приложат сърдечен масаж и обдишване. Третият ден продължи с обучението. Към скалите се отправиха най-големите участници, като за тях маршрутът за катерене бе значително усложнен. Освен това младежите поработиха и върху уменията си по осигуряване, което е от най-голямо значение за безопасността при подобни екстремни дейности. Направен беше и кратък поход до Басарбовския скален манастир. Следобедът продължи с последния модул от обучението – практически урок по физика и по-точно най-интересната част „Динамика“. Късният следобед продължи и с предвидената доброволческа дейност – боядисване на парапета на хижата и щателна оборка в околността, като бяха събрани близо 10 чувала с отпадъци. Четвъртият и последен ден всички деца, работейки в екип, събраха целия лагер.


На 30 юли 2019 г. пред паметника на Стефан Караджа в гр. Русе, тържествено бяха отбелязани 151 години от гибелта на Стефан Караджа и неговата чета.

Слово произнесе професор Антоанета Момчилова – потомък на Стефан Караджа. Заупокойна молитва в памет на Христо Ботев и загиналите за свободата на Отечеството бе отслужена от свещеници от Русенската Света Митрополия.

В церемонията взеха участие Читалище „Стефан Караджа”, Национално дружество „Традиция”, Община Русе, РЗОСЗР – Русе и Военен клуб - Русе. Поднесени бяха венци и цветя от кмета на гр. Русе г-н Пламен Стоилов, Общинския съвет на гр. Русе, областния управител на Област Русе, Военен клуб - Русе, консулство на Р. Русия в гр. Русе, патриотични и родолюбиви организации, РСОСЗР и граждани.


Театър-школа „АРТИСТИСИМО” при Военен клуб – Русе взе участие от 1 до 6 юли 2019 г. в Международен театрален фестивал в гр. Сасари, Сардиния. Домакините от Театър „Сарда” бяха подготвили натоварена програма с ежедневни уъркшопи на проф. Романо Фодаи /Италия/ и проф. Александър Илиев /България/, подготовка на съвместен спектакъл с актьори от театъра, студенти от НАТФИЗ – България и Театър-школа „Артистисимо” – Русе.

Всяка вечер се представяха различни постановки, съгласно афиша на фестивала. На 5 юли русенци представиха невербалния спектакъл „Зрими песни”, който бе приет възторжено от публиката и прекъсван с многократни аплаузи. На 6 юли на градския площад в Сасари участниците във форума представиха съвместния спектакъл по приказката на Леонардо Да Винчи „Дамата и Еднорогът”, който бе заснет за италианската ТВ РАИ 1.


Клуб „Мечтание“ при Военен клуб – Русе и „Градоред“ проведоха на 25 юни 2019 г. в хотел „Космополитън“ в гр. Русе третата среща от цикъла събития „Вечери за наивници“, която се провежда със заглавие „Дигиталният човек“.

„Вечери за наивници“ е поредица от събития, която се осъществява по проект “Знание и растеж” на фондация “Русе – град на свободния дух” и фондация “Еконт”. Всеки месец русенската публика има възможност да присъства на отворена лекция, разкриваща историите на изявените в конкретни направления личности и да чуе тяхната формула за успех.

Гост беше русенецът Георги Къдрев, който е бивш възпитанник на Математическата гимназия “Баба Тонка” и фен на технологиите от дете. След образованието си в Софийски Университет “Климент Охридски” създава собствен софтуер за имиджово разпознаване, което привлича вниманието на много инвестиционни фондове. Георги лично е удостоен в престижната класация “30 до 30” на списание „Forbes“, а днес софтуерът му успешно се конкурира с тези на IBM и Microsoft.

Бойко Яръмов е вторият гост-лектор, познат като съосновател на Telerik или най-успешната софтуерна компания в България. Той говори за смисъла да инвестираме в образование в инфорационните технологии и как „Телерик Академията“ и технологичният хъб „Campus X“ подготвят следващите дигитални човеци в България.


Най-новото премиерно заглавие на Театър-школа „АРТИСТИСИМО” при Военен клуб – Русе „Приказка рисувана“ се състоя на 20 юни 2019 г в Читалище „Зора“ – гр. Русе. Пиесата е от Иглика Пеева, а постановката на проф. д-р Александър Илиев. В нея Вая – вълшебна художничка и Сели – приятелката й сираче, като в съвременна реплика на приказката за Пепеляшка, се сблъскват с коварството на доведените сестри на Сели, със страшни герои и приключения. Накрая се появява Принцът, който побеждава злото.


На 19 юни 2019 г. в зала „Филхармония“ Панайот Панайотов и Русенската филхармония представиха пред русенската публика „Вечните евъргрийни“. Участие в концерта взеха и възпитаниците на музикална школа „Вяра, Надежда и Любов“ при Военен клуб – Русе, а срещата с популярния изпълнител се превърна в неповторимо и вълнуващо преживяване. В нов прочит прозвучаха кавър версиите на световните хитове на Том Джоунс, Били Доел, Енгелберт Хъмпърдинг и Роулинг Стоунс.


На 19 юни 2019 г. в гр. Мартен беше представена пародията на ТВ шоу за таланти „АРТИСТИСИМО – 3“, като част от турнето на едноименната школа при Военен клуб – Русе, посветено на 10-годишнината от създаването на трупата. Представлението, изпълнено със скечове, песни и танци, бе посрещнато с много възторг и аплаузи, и предизвика голям интерес.


С огромен успех премина участието на Театър-школа „Артистисимо“ при Военен клуб – Русе в Първия студентски театрален фестивал „Три дена на сцена“ – Пловдив, който се състоя на 7 юни 2019 г.

Учениците от гр. Русе представиха два от спектаклите си – „Свобода или смърт юнашка“ по стихове на Ботев и Яворов, и пародията на ТВ шоу за таланти „Артистисимо – 3“, която предизвика бурни аплодисменти с многобройните скечове, песни и танци.


На 2 юни 2019 г. пред Мемориала на загиналите във войните за национално обединение в град Русе, тържествено бяха отбелязани 143 години от гибелта на Христо Ботев и неговата чета.

Слово произнесе заместник областният управител на Област Русе - Валентин Колев. Заупокойна молитва в памет на Христо Ботев и загиналите за свободата на Отечеството бе отслужена от свещеници от Русенската Света Митрополия.

В церемонията взеха участие Общински духов оркестър с диригент Димчо Рубчев и певици от хора при ФТТ „Найден Киров“. По случай паметната дата беше строен и почетен караул от русенския гарнизон.

На мероприятието присъстваха кметът на гр. Русе - Пламен Стоилов, председателят на Общинския съвет Христо Белоев, народни представители, представители на Военен клуб - Русе, патриотични и родолюбиви организации, РСОСЗР и граждани на Русе.


На 1 юни 2019 г., в навечерието на Деня на Ботев и загиналите за свободата на България, Театрална школа „Артистисимо” при Военен клуб – Русе гостува в с. Басарбово. Младежите представиха пародията на ТВ-шоу за таланти „АРТИСТИСИМО 3”.

По-късно участваха и в тържествената церемония пред Войнишкия паметник с рецитала „Свобода или смърт юнашка“ по стихове на Христо Ботев и Пейо Яворов.


На 1 юни 2019 г. във Военен клуб – Русе се проведе финалното събитие – театър за деца на английски език със заглавие „Приказен безкрай”. Това е проект, който се реализира по програмата на МОН „Занятия по интереси“ 2018/2019 година.

Актьори в театъра бяха учениците от вторите класове на ОУ „Тома Кърджиев”, които под ръководството на Полина Лъвчиева, писател на приказни истории, учител по английски език и педагог с богат опит в работата с деца, представиха драматизация по приказките „Златокоска и трите мечки” и „Топлата ръкавичка”. Децата се превъплътиха в истински приказни герои, като играха, пяха и танцуваха под прожекторите на голямата сцена, а после получиха заслужени аплодисменти.

След края на представлението всички малки актьори получиха грамоти за участие и бяха поздравени от г-жа Ивелина Александрова – заместник-директор на ОУ „Тома Кърджиев”.

Заниманията са свързани с драматизацията на любими детски вълшебни приказки изцяло на анлийски език. Сформираните в групи ученици имаха възможност да изберат коя приказка ще изучат и драматизират. Текстовете, репликите и сложността на работата бяха изцяло съобразени с нивото на владеене на английски език от учениците.


На 30 май 2019 г. беше връчено знамето на „Представителния дунавски флотски отряд” на учениците от Професионална гимназия по речно корабостроене и корабоплаване – гр. Русе (ПГРКК), по проект „Дунавската флотилия и приносът й за развитието на свободния дух на русенци”.

Проектът се осъществява от Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Русе в партньорство с Професионална гимназия по речно корабостроене и корабоплаване, Професионалната гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова”, Регионалния исторически музей, Военно окръжие – Русе, Военен клуб - Русе, русенския регионален клуб на НД „Традиция”, и се изпълнява по програма „Знание и растеж“, реализирана от Фондация „Русе - град на сводния дух“, с подкрепата на Фондация „Еконт“.

В продължение на девет месеца, в рамките на проекта, ще бъде обучен и сформиран представителен дунавски флотски отряд от ученици от Професионалната гимназия по речно корабостроене и корабоплаване. Отрядът ще възстанови традицията за участието на униформени моряци в празничните церемонии на гр. Русе. Във връзка със 140-годишнината от създаването на Дунавската флотилия и Българския военноморски флот, младежите от Русе ще бъдат запознати по-подробно със славната история на русенските военни части, съвременната българска армия и възможностите на младите хора да станат част от нея. В рамките на проекта ще бъде създаден и обучителен модул за извънкласна дейност, улесняващ създаването на представителни формирования във всички учебни заведения в града.

На импровизираната церемония присъстваха участниците в проекта, представители на ръководството на РСОСЗР, представители на Военен клуб – Русе, Териториален отдел – Варна към ИА „Военни клубове и военно-почивно дело“, директорите на двете училища и партньорите.

Учениците от Професионалната гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова” ще участват и в изработването на униформите на отряда.

Грейналите лица на бъдещите „матроси” показаха желанието и ентусиазма, с който приемат предоставената им чест, но и голяма отговорност в предстоящото предизвикателство. Участниците получиха поздравления и кратки напътствени думи от своите директори и ръководители по проекта.


На 21 май 2019 година в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе се проведе финалният етап от проведения през 2018 година Национален конкурс за къс разказ „Мостове 2“ на клуб „Мечтание” към Военен клуб - Русе. По темата „Разкажи ми своята история“ писаха автори от страната и чужбина.

На събитието журито награди отличените автори и представи сборника, носещ същото заглавие, събрал най-добрите разкази от конкурса.

Кристина Маринова с „Крачките, които са ми отредени“ спечели приза на журито.

Елена Павлова с „Верушка и войната“ – приза на ДПК „Фортуна“.

Божидара Мавродиева с „Другата снимка“ – приза на Клуб „Мечтание“.

Здравка Христова с „Късмет“ – приза на Фондация „Русе – град на свободния дух“.

Марта Радева със „Стената“ – приза на Дарик Радио.

Красимир Бачков със „Сълзите на извора“ – приза на публиката.

На събитието беше обявена новата тема за 2019 година – „Тайните от прашния гардероб“.

Конкурсът „Мостове“ се осъществява от Дамски писателски клуб „Фортуна“, Клуб „Мечтание“, Фондация „Русе – град на свободния дух“ и в медийно партньорство с Дарик Радио.


На 18 май 2019 г. в тихия кът на Военен клуб - Русе, за първи път тази година, Приста скаути - Русе пренощуваха под звездите. За някои от тях това е първо преспиване на палатка, което бе придружено с игри, нови знания и умения.

Глутниците „Акела“, „Багира“ и „Балу“ направиха първите стъпки, за да заслужат своите баджове. Както винаги те успяха да намерят време за много забавления и широки усмивки.


За втора поредна година Военен клуб - Русе стана домакин на Международния фестивал на поетичния театър „Борба и обич” за спектакли по стихове на български поети.

Събитието, организирано от ИА „Военни клубове и военно-почивно дело“, Министерство на отбраната, Министерство на образованието и науката, Военен клуб - Русе и Сдружение „МЛАДЕЖКА СЦЕНА АРТИСТИСИМО”, се проведе от 16 май до 18 май 2019 г.

Фестивалът се откри от вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, под чийто патронаж се провежда събитието. „Това е традиция, която се опитваме да създадем… Основен проблем на новото поколение, което очакваме да влезе в армията, е, че c образователната система не се получава достатъчно възпитание в областта на патриотизма“ – сподели министърът.

Във фестивала участваха 120 деца и младежи от България, Кипър, Молдова, Сърбия, Северна Македония и Румъния. Те се състезаваха в 2 категории и в 4 възрастови групи, обхващащи от 7 до 25-годишни.

Жури в състав актрисите Мариана Крумова, Таня Карбова и председател - поетесата Елица Виденова присъди Голямата награда на трупата „Храмът на Мелпомена” от Ларнака - Кипър, които се състезаваха в първа възрастова група с постановката на Моника Мелеки „Земя като една човешка длан”. Специалната награда спечели трупата на Военен клуб – Русе „МЛАДЕЖКА СЦЕНА” с постановката на проф. д-р Ал Илиев „Свобода или смърт юнашка”. Наградата за най-емоционален спектакъл отиде при ДЮТ „БИС” – Шумен за постановката на Панайот Калудов „Пролет”. Драматично студио „Слово” от Велес - Северна Македония бе удостоено с Наградата за най-атрактивен спектакъл за постановката на Весна Димитрова-Бобевски „Душата ми – петунии влудени”. Първите награди в различните възрастови групи спечелиха трупите на ОУ „Хр. Ботев” Сърбия - Димитровград, ЦУНТ, клуб „Слово” – Разград, студентите от специалностите „Актьорско майсторство” на Пловдивски университет и ЮЗУ - Благоевград.

Наградите и грамотите бяха раздадени лично от областния управител на гр. Русе – Галин Григоров.


На 15 май 2019 г. гр. Русе бе домакин на Националната информационна кампанията „Бъди войник“ на Министерство на отбраната.

Граждани и гости на Русе задаваха въпросите си за военната професия директно на хората в униформа и се информираха за възможностите за кариера във видовете Въоръжени сили и Специалните сили.

От 16.00 ч. на алеята до хотел „Дунав“ се проведе информационна борса за войници и матроси за Българската армия, като бе изложен на статичен показ техника, въоръжение и оборудване на Сухопътните войски, Военноморските и Военновъздушните сили.

От 18.00 ч. в залата на Доходно здание Русе се проведе концерт за русенската общественост на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили и Представителния духов оркестър на Военноморските сили. Участие взеха и общинският мажоретен състав „Екстрийм“ при Младежкия дом – Русе, Русчоклийче и др.

Заместник министър-председателят по обществен ред и сигурност и министър на отбраната Красимир Каракачанов, заедно с областният управител Галин Григоров, бяха сред гостите на провелия се концерт.


На 8 май 2019 г. във Военен клуб – Русе, в присъствието на военнослужещи от русенския гарнизон, офицери и сержанти от запаса и резерва, ученици, представители на „Приста скаути” гр. Русе и граждани, беше открита изложба, посветена на морското образование в България и 100-годишнината от края на Първата световна война. Инициативата се осъществява от Военен клуб – Русе и ИА „Военни клубове и военно-почивно дело“. Изложбата беше открита от началника на Териториален отдел - Варна към Агенцията г-н Живко Костадинов. На подредените 26 пана могат да се видят фотоси, картини, схеми на боеве, българи – участници във войната, ордени, паметници. Експозицията проследява различни етапи от Първата световна война, като акцентът е поставен върху участието в нея на морските ни формирования.


Служители на Военен клуб - Русе участваха в честванията на 6 май - Ден на храбростта и Българската армия и празник на град Русе. Пред паметника на загиналите в Сръбско-българската война на площад „Александър I Батенберг“, ветерани, запасни офицери, сержанти и резервисти, действащи военнослужещи и много русенци отдадоха почит на героичната Българска армия. Церемонията започна в 11:00 ч. от Дома на запасното войнство, начело със съюзното знаме на РСОСЗР - гр. Русе. Гости на своите български колеги бяха запасните военни от Гюргево. В ритуала участва и почетен караул от в. ф. 32420, а венците бяха положени от военнослужещите от в. ф. 42520. Тържествено приветствие беше отправено от областния управител на Област Русе г-н Галин Григоров. Паметникът на загиналите от 5 пехотен Дунавски полк в Сръбско-българската война беше отрупан с венци и цветя в знак на признателност.


На 30 април 2019 г. в клуба на общинското ръководство на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Русе се проведе лекция от Лъчезар Бърденов под надслов: „Априлското въстание – начало, ход и потушаване”. Обсъден бе и големият отзвук от въстанието в другите европейски страни. След нея присъстващите си размениха боядисани яйца и козунаци, за да отбележат християнския празник Великден. В края на срещата бе отправена покана към военно-патриотичните формирования за изложба под надслов: „Морското образование в България и Първата световна война”, посветена на 100-годишнината от Първата световна война, която ще се открие във фоайето на Военен клуб – Русе на 08 май 2019 г. от 17 часа.


На 24 април 2019 г. Дамски клуб „Възраждане“ към РСОСЗР в гр. Русе, съвместно с Военен клуб Русе, организира великденски жест на благотворителност към социално слаби, болни и самотно живеещи офицери и сержанти от запаса.

Събитието се състоя в зала „Ген. Драндаревски” на ВК Русе, като дамите стоплиха сърцата им с козунаци и боядисани яйца за предстоящия празник Великден, а на тези, които не можаха да присъстват, бяха връчени по домовете.


С две специални награди в първа възрастова група на Ивена Йорданова и Лилия Симеонова; второ място при дуетите за Марио Николов и Виктория Ангелова; трето място за Виктория Ангелова в четвърта възрастова група, се завърнаха възпитаниците на Музикална школа „Вяра, Надежда и Любов” при Военен клуб – Русе от XIV-то издание на МК „Нова музика” – гр. Горна Оряховица, което се проведе в периода 19 – 21 април 2019 г.

Вокалният им педагог - Надежда Величкова завоюва награда за принос в значимостта на конкурса.


На 10 април 2019 г. в камерна зала „Генерал-майор Христо Драндаревски” във Военен клуб – Русе се състоя работна среща със служителите на юклуба и Дамски офицерски клуб „Възраждане” към РСОСЗР – Русе.

Обсъдена беше организацията за великденската благотворителна кампания, насочена към социално слаби, болни и самотно живеещи офицери и сержанти от запаса, както и възможностите за други съвместни мероприятия и инициативи.


При пълен салон и с много смях на 8 април 2019 г. във Военен клуб – Русе премина премиерата на „АРТИСТИСИМО - 3”.

Това е най-новият спектакъл на МЛАДЕЖКА СЦЕНА „АРТИСТИСИМО”, която се игра благотворително в помощ на пострадалия при катастрофа Станислав Димитров. В дългогодишната си история трупата, с ръководител Иглика Пеева и режисьор проф. д-р Александър Илиев, за трети път се включва в борбата с войната по пътищата. В пародията на ТВ шоуто за таланти участниците радват вярната си публика с много скечове, танци и песни.

В спектакъла участват: Данаил Александров в ролята на Водещия - Александра Пулин, Боян Тодоров, Велислава Веселинова, Константин Златев, Мариела Димитрова, Мартин Илиев, Михаил Гавраилов, Нина Николова, Петър Ганев, Рени Димитрова, Симеон Иванов, Станислав Ценов и Тошко Велев.

Това е първото представление в афиша на „АРТИСТИСИМО” за 2019 – годината, през която трупата отбелязва 10 години от създаването си. В близко бъдеще предстоят домакинство на Втория международен фестивал на поетичния театър от 16 до 18 май 2019 г., премиера на поетичния спектакъл „Свобода или смърт юнашка”, премиера на детската група на школата със спектакъла „Приказка рисувана”, традиционните майсторски класове и турнета.


На 8 април 2019 г. в библиотеката на Военен клуб – Русе се проведе представяне на двутомника „За почест” – Пети пехотен дунавски полк и Дунавската военна флотилия 1912 – 1918 г.

Това събитие е част от Националния маратон на четенето, инициатива на Българската библиотечно-информационна асоциация.

В него взеха участие Военен клуб - Русе, Клуб „Мечтание” към ВК – Русе, Българска библиотечно-информационна асоциация, Регионална библиотека „Любен Каравелов”, ученици и граждани на гр. Русе.


На 23 март 2019 г. Регионалният Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Русе отчете дейността си за изминалата 2018 година.

Общото отчетно събрание се проведе във Военен клуб - Русе, на което присъстваха избраните делегати от всички общински организации. На събранието бяха приети годишният отчетен доклад за 2018 г., финансовият отчет за 2018 г. и бюджетът за 2019 г., както и планът за работа през 2019 г. и докладът на Регионалната контролна комисия.

Основен акцент беше поставен върху реализацията на проект, одобрен от Фондация „Русе-град на свободния дух”, който ще бъде осъществен от общинската организация на РСОСЗР в гр. Русе до края на 2019 г. и ще се финансира от фондацията и бюджета на Сдружението в партньорство с ПГРКК – Русе, ПГО „Недка Ив. Лазарова” – Русе, Военно окръжие – Русе, РК „Традиция” – Русе и Исторически музей – Русе. Основна цел на проекта е създаването и обучението на „Представителен дунавски флотски отряд”, съставен от ученици от Професионалната гимназия по корабостроене и корабоплаване – гр. Русе, а униформите на отряда ще бъдат ушити от учениците на гимназията по облекло в града.

Предвижда се първата изява на отряда да бъде на 6 май – Празник на Българската армия, РСОСЗР и гр. Русе.

Гости на събитието бяха членове на ръководството на Асоциацията на запасните военни от Гюргево, Румъния - ANCMRR Giurgiu.


В навечерието на Деня на жената, на 7 март 2019 г. във Военен клуб – Русе се проведе литературно четене със съдействието на творческия колектив на клуб „Мечтание“ и дамите от писателски клуб „Фортуна“. На четенето бяха представени резултатите от издадения сборник от националния конкурс за къс разказ „Мостове“ с подтема „Русе град на мостове”. Представени бяха текстове и от първия сборник на ДПК Фортуна – „Под знака на Фортуна”, а гостите четоха откъси от свои любими произведения. На събитието присъстваха гости от Съюза на свободните писатели и Съюза на българските писатели – клон Русе, представители на Военен клуб – Русе и граждани на града.


На тържествена церемония пред Паметника на свободата на 3 март 2019 г. русенци поднесоха венци и цветя по повод 141 години от Освобождението на България. На събитието присъстваха кметът на гр. Русе Пламен Стоилов, народни представители, зам. областният управител Свилен Иванов, зам.-кметът по комунални дейности Наталия Кръстева, директорът на дирекция „Култура и образование“ Ирена Петрова, председателят на Общински съвет – Русе и ректор на РУ „Ангел Кънчев“ - чл. кор. проф. д. т. н Христо Белоев, председателят на Общото събрание на РУ „Ангел Кънчев“ Велизара Пенчева, делегация от Община Гюргево, общински съветници, Военен клуб - Русе, граждани и гости на града.


По повод 160-годишнината от рождението на генерал от пехотата Васил Кутинчев, на 25 февруари 2019 г. в гр. Щръклево се проведе беседа за живота и дейността му. Присъстваха представители на Военен клуб – Русе, РСОСЗР - Русе и военно-запасните офицери и сержанти на дружина „Генерал Васил Кутинчев” – Щръклево от Ивановската Общинска организация. Събитието започна с едноминутно мълчание, след което се проведе дискусия за живота и дейността му като български офицер и участник във войните за национално обединение. Генерал Васил Кутинчев е роден е на 25 февруари 1859 година в Русе. През 1879 г. завършва с първия випуск на Военното училище в София. През Сръбско-българската война е командир на 1-ва дружина от 5-ти пехотен дунавски полк, след което е командир на самия полк. Взема участие в боевете на десния фланг на Сливнишката позиция (5 - 7 ноември), проявява се при атаката на Синята чука на 6 ноември и в боя на 7 ноември. По-късно участва в авангардния отряд, който овладява Цариброд, в превземането на Пирот, както и в боя при Драгоман. По време на Балканската война е командващ Първа българска армия, която воюва в Източна Тракия и участва в Лозенградската, Люлебургаско-Бунархисарската и Чаталджанската операции. През Междусъюзническата война командва 1-ва армия. От 16 юли става главнокомандващ на 2-ра армия. По време на Първата световна война е генерал за поръчки към щаба на действащата армия и генерал-губернатор на област. През цялата си военна служба действа за развитието на Българската армия. Генерал от пехотата Васил Кутинчев умира на 30 март 1941 г. в София.


С тържествена церемония в Пантеона на възрожденците на 20 февруари 2019 г. в гр. Русе беше отбелязана 141-вата годишнина от Освобождението на гр. Русе.

В катедралата „Св. Троица“ беше отслужен тържествен молебен за извоюваната свобода.

В мероприятието, организирано от областния управител и кмета на Община Русе, в присъствието на председателя на Общинския съвет и генералния консул на Руската Федерация в гр. Русе, се включиха членове и ръководства на военно-патриотичните организации, представители на Военен клуб – Русе, ученици и граждани.

По традиция институции, обществени организации и политически партии поднесоха венци и цветя пред Вечния огън.


На 21 декември 2018 г. Ротари клуб – Русе и Интеракт клуб – Русе, с подкрепата на Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва в град Русе и Военен клуб – Русе, дариха на социално слаби членове на военно-патриотичните съюзи от града продукти, събрани от благотворителната инициатива „Купи и подари”.

В навечерието на Коледа младите хора поздравиха заслужилите воини и им пожелаха здраве и дълъг живот.


Благотворителен концерт „Деца помагат на деца“ се състоя на 19 декември 2018 г. във Военен клуб Русе.

Инициативата е организирана в подкрепа на децата на загиналите военнослужещи и служители на МВР при изпълнение на служебния си дълг.

Препълнената театрална зала на Клуба изрази своята подкрепа, топлина и съпричастност към сираците, а изпълненията на младите русенци предизвикаха заслужена радост и възторг.

Концертът беше организиран от РСОСЗР - гр. Русе, с подкрепата на кмета на Общината Русе о. з. полк. Пламен Стоилов, Военен клуб – Русе, военни формирования 32420 и 42520, Военно окръжие – Русе, ОД на МВР – гр. Русе, РД на ПБЗН - гр. Русе, РД „Гранична полиция” - гр. Русе, клуб „Родолюбие”, морски клуб „Приста скаут” - гр. Русе, клуб „Мечтание”, Община Русе.

Набраните средста в размер на 2600 лева ще бъдат предоставени на двата специални фонда за набиране на дарения за децата на загиналите служители от Министерство на отбраната и Министерство на вътрешните работи.


Областният ученически конкурс „Снимките разказват – спомени от войните за национално обединение 1885-1918”, иницииран от РСОСЗР – Русе, под патронажа на Областния управител на Област Русе - г-н Галин Григоров, приключи успешно на 19.11.2018 г. – Празника на Сухопътни войски.

Партньори в конкурса бяха Регионалното управление на образованието, Държавен архив – Русе и Военен клуб – Русе.

Представени бяха 21 творби на ученици от Област Русе, като най-добрите бяха отразени в специална изложба, подредена във фоайето на военния клуб. Отличените шест разработки на участници в две възрастови групи – от 5 до 7 клас и от 8 до 12 клас, получиха награди от областния управител на Област Русе г-н Григоров и от председателя на РСОСЗР майор о. р. Димитър Вълков. Отличени бяха и ръководителите на творбите, като беше изтъкната тяхната роля в издирването и коментара на снимките и документите, представени в конкурса.

Много от творбите в конкурса, организиран за четвърти път, имат приносен характер към военната история на русенския край, а учителите и учениците вникват все по-отговорно и мотивирано в темите и участват с ентусиазъм.


Концерт, посветен на диригента Стефан Вачев, който е един от основателите на Русенския духов оркестър и диригент на Военния духов оркестър в града, се проведе на 30 октомври 2018 година във Военен клуб – Русе.

Участие взеха Биг бенд Русе – наследник на Общинския духов оркестър с диригент Димчо Рубчев, цигулковият квартет Мариян Петков, София Димитрова, Преслав Ламбев и Велислава Великова от Националното училище по изкуствата, Академичен хор „Сексагинта Приста” при РУ с диригент Пламен Георгиев и Тамбурашки оркестър при Общински дeтски център за култура и изкуство с диригент Наталия Константинова.

Слово за делото на маестро Стефан Вачев изнесе бившият диригент на Духовия оркестър – Русе господин Петър Терзиев.


Изложба, посветена на 100-годишнината от края на Първата световна война, свързана с освобождението на Добруджа и бойните действия на българската конница под командването на генерал Иван Колев, беше открита на 22 октомври 2018 година във Военен клуб – Русе, в присъствието на военнослужещи от русенския гарнизон, офицери и сержанти от запаса и резерва и много граждани.

Инициативата се осъществи съвместно от ИА „Военни клубове и военно-почивно дело“ в лицето на Военен клуб – Русе и Регионален исторически музей – Добрич, както и с подкрепата на вицепремиера по обществения ред и сигурност и министър на отбраната г-н Красимир Каракачанов.

Изложбата беше открита от началника на Териториален отдел - Варна към Агенцията г-н Живко Костадинов.

Гости на събитието бяха г-н Галин Григоров - областен управител на Област Русе, и народният представител г-н Искрен Веселинов.

Областният управител поздрави участниците и организаторите и връчи благодарствени адреси. Специално за събитието се включиха и членове на клуб „Традиционер“ с оръжия и униформи на Българската армия от този славен за нейната история период. На подредените 21 пана могат да се видят фотоси, стихове, картини, схеми на боеве, пощенски картички, вестници, ордени, паметници. Част от обектите са от архивните материали на Регионалните музеи в Добрич, Силистра и Тутракан. Всеки от обектите на паната е придружен с подробно обяснение. Експозицията проследява различни етапи от събитията през 1916 г. и 1917 г., като акцентът е поставен върху Освобождението на Добруджа и военните действия, водени на Добруджанския фронт от Трета българска армия.


На 15.09.2018 в Летен театър – Русе се проведе Фестивал на бойните изкуства „Воините на Русе”, с организатори Клуб „Мечтание“ и Военен клуб Русе.

Фестивалът се провежда в този формат за трета поредна година, като организаторите на събитието целят той да се превърне в една нова традиция за града.

Фестивалът има за цел да представи на гражданите и гостите на гр. Русе всички практикувани и развивани в града бойни спортове, формации и изкуства под формата на демонстрации.

Водеща идея на фестивала е представяне пред децата, младежите и русенската общественост на всички структури за сигурност и отбрана в гр. Русе. В него взеха участие: Клуб „Родолюбие“, Клуб „Мечтание“, СК „Айкикен“ – Айкидо, СК „Бушидо“ – Кендо, Боксов клуб „Локомотив Русе“, Спортен клуб „Цунами“ – Кикбокс, Център „Калагия“ – Ушу, Тай чи, Клуб морски скаути „Приста скаут“, БЧК – младежка организация. Всички участници получиха грамоти и плакети за участие.


С тържествен ритуал на 6 август 2018 г. пред паметника на моряка в гр. Русе започнаха честванията на 139-годишнината от създаването на българските Военноморски сили. Почетният караул беше приет от командира на ВМС контраадмирал Митко Петев. Участие взеха представителна рота от ВМС, Военен духов оркестър, заместник-областният управител и кметът на град Русе, директорът на ОД на МВР – Русе, командирите на военните формирования, представители на военно-патриотичните съюзи, служители на военния клуб и много граждани. Венец от името на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело” беше положен от началника на Териториален отдел – Варна г-н Живко Костадинов. Тържеството продължи със шествие по улица „Александровска” и завърши с концерт на духовия оркестър на ВМС и празнични илюминации в центъра на града.


По повод 140-годишнината от създаването на Българската армия на 19 юли 2018 г. във Военен клуб Русе беше открита изложбата на Регионалния исторически музей „Войните през погледа на военния кореспондент“, след което беше представен филмът „По стъпките на сухопътните войски“. Кратко слово за създаването и развитието на Българската армия беше изнесено от Началника на гарнизона майор Павлин Илиев. На откриването присъстваха военнослужещите от военните формирования в града, офицери и сержанти от запаса, представители на медиите и граждани. Поздравителни адреси до Командирите на формирования и военният клуб бяха връчени от Областния управител на Област Русе в лицето на неговия заместник г-н Валентин Колев и от г-н Спасимир Димитров от името на кмета на Община Русе. Празненството завърши с импровизиран празничен коктейл за военнослужещите, цивилните служители и гостите. На 20 юли 2018 г. програмата за честването на годишнината продължи с представянето на филми от поредицата „Българско военно документално кино“, а в Регионалния исторически музей беше отворена свободно за посетители Залата на бойната слава. Събитието беше организирано от Военен клуб Русе, съвместно с в. ф. 32420, в. ф.42520, Военно окръжие Русе и РСОСЗР Русе, със съдействието на Областния управител и Кмета на Община Русе.


С връчване на удостоверения за преминато обучение приключиха на 28.06.2018 г. заниманията на Лятна академия „Родолюбие“, Борово - 2018. Проектът се реализира от РСОСЗР – гр. Русе, в партньорство с Военен клуб Русе, военно формирование 32420, РД „Гранична полиция“ – гр. Русе, РУ „Полиция“ – гр. Бяла, РД на ПБЗН - Русе и БЧК - Русе, чрез общинската организация на Съюза в гр. Борово, под потронажа на кмета на Общината г-н Валентин Великов.

Участниците – ученици от ОУ „Св. Климент Охридски“ в гр. Борово имаха възможността да се запознаят със задачите и дейността на военния клуб, структурите за сигурност, отбрана и защита на населението, техника и въоръжение. Получиха първоначална подготовка за оказване на първа помощ от инструктори - доброволци от БЧК, както и практически умения за оцеляване в екстремни условия в непозната среда и стрелба с въздушна пушка. Посетиха места, свързани с историята на родния край, и изгледаха филми от поредицата българско военно-документално кино.


Дружество „Генерал В. Кутинчев“ /с. Щръклево/ към РСОСЗР – Русе, в партньорство с в. ф. 42520 и Военен клуб Русе, проведоха ученически конкурс за стрелба с въздушна пушка. Състезанието се проведе в стрелбищния комплекс на ОУ „Христо Ботев“ в с. Щръклево. Освен участие в конкурса младежите имаха възможност да се запознаят с въоръжение, представено от военнослужещите от формированието, както и с униформа и снаряжение на войник от периода на Балканските и Първата световна войни. Отличилите се на първите три места получиха грамоти и предметни награди, осигурени от общинската организация на РСОСЗР в Община Иваново. След приключването на състезанието се състоя среща с директора на училището, като беше планирано през следващата година проектът „Лятна академия Родолюбие” да се осъществи с ученици от ОУ „Христо Ботев“ – с. Щръклево. Благодарствени адреси бяха връчени на председателя на дружеството зап. с-на Базъров, командира на военното формирование майор Йорданов и на директора на училището г-н Пламен Бананов.


Първият международен фестивал на поетичния театър се проведе във Военен клуб Русе на 19 и 20 май 2018 година. Той бе под патронажа на вицепремиера по сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който откри форума. Събитието е част от проекта „Чрез изкуство към патриотизъм”, който се изпълнява от Младежка сцена „Артистисимо” към Военен клуб Русе.

Целта на фестивала бе да събере деца и младежи от страната и чужбина, от българските общности зад граница, провокирайки ги да изучават произведения на български поети, а чрез тях и българската култура.

Първа награда спечели Детско-юношеското студио към Академичен театър „Колесо” – Киев (Украйна), с постановката на Мария Груничева „Изпепеляващата страст по свободата” по стихове на Христо Ботев. Втора награда получиха студентите, специалност „актьорско майсторство” от Пловдивския университет, за постановката на проф. д-р Александър Илиев „Сердарят” от Григор Пърличев. Трета награда отиде при петокласниците от ОУ „Йордан Йовков” - град Тутракан за композицията „Поема за България” по стихове на Никола Фурнаджиев и Евтим Eвтимoв.

Журито удостои с „Награда за най-атрактивен спектакъл” – Драматично студио „Словото” към Драматичен театър Велес (Македония), за постановката „Пранги” по П. Яворов на Весна Димитрова – Бобевски.

„Специалната награда” бе дадена на групата от СУ „Хр. Ботев”, гр. Димитровград (Сърбия), за композицията „Пътища възрожденски” по Христо Ботев, с постановъчен екип Албена Котева, Лилия Соколов и Стоян

„Голямата награда” спечели трупата-домакин „Младежка сцена „Артистисимо” с „Орфеев белег” от Иглика Пеева, постановка на проф. д-р Александър Илиев.

Индивидуални награди спечелиха: Голяма награда за мъжка роля – Кире Ацевски; голямата награда за женска роля – Оксана Худименко от Киев; наградата на ДАБЧ получи Хелена Стоянов от гр. Димитровград; отличителна награда бе дадена на Данаил Александров от Младежка сцена при Военен клуб Русе, а индивидуалната награда на организаторите отиде при Александър Милчев от същата трупа.

При пълен салон с над 200 души зрители наградите бяха връчени от народния представител от ВМРО Русе Искрен Веселинов, от Областния управител на Област Русе Галин Григоров и от председателя на журито Ивайло Диманов.

Във форума се включиха над 100 души между 10 и 25-годишна възраст от Македония, Сърбия, Украйна и България. Прозвучаха любими на поколения българи стихове, а публиката се докосна до яркия талант на младите хора, които създадоха прекрасни приятелства помежду си.


Служители на Военен клуб Русе участваха в честванията на 6 май 2018 г. по повод Деня на храбростта и Българската армия и празника на град Русе. Пред паметника на загиналите в Сръбско-българската война на площад „Александър I Батенберг“ ветерани, запасни офицери, сержанти и резервисти, действащи военнослужещи и много русенци отдадоха почит на героичната Българска армия. Церемонията започна от Дома на запасното войнство, начело със съюзното знаме на РСОСЗР – гр. Русе. Гости на своите български колеги бяха запасните военни от Гюргево. В ритуала участва почетен караул от в. ф. 32420, а венците бяха положени от военнослужещи от формированието.

Тържествено приветствие беше отправено от областния управител на Област Русе г-н Галин Григоров. Паметникът на загиналите от 5-и пехотен Дунавски полк в Сръбско-българската война беше отрупан с венци и цветя в знак на признателност.


Служителите на Военен клуб Русе, съвместно с членовете на дружество „Генерал Захариев“ при общинската организация на РСОСЗР в гр. Русе почетоха паметта на героя на Република България генерал Захари Захариев, заслужил летец и дългогодишен командващ на ВВС. Събитието се състоя на 25 април 2018 г. пред паметната плоча в родното му село Басарбово, организирано със съдействието на кмета на населеното място. В негова памет беше отслужена заупокойна молитва и бяха положени венци и цветя. По-късно присъстващите почетоха паметта на загиналите басарбовчани във войните за национално обединение, пред паметника, издигнат в тяхна чест в двора на местната църква.


На 2 април 2018 г. в зала „Ген. Драндаревски“ на Военен клуб Русе беше представена книгата „МИСИЯ КАМБОДЖА ОБАГРЕНА В КРЪВ“, с автор Ася Стефанова. Събитието беше свързано с датата 2 април, когато се навършват 25 години от коварното нападение на червените кхмери над българския взвод в кантон 918 Б в Пхум Прек от състава на Първия български пехотен батальон „Сини каски“, участвал в омиротворителната мисия на ООН в Камбоджа 1992 - 1993 година.

В началото всички присъстващи запалиха свещички, за да почетат с едноминутно мълчание паметта на загиналите при нападението р-к Петър Байчев, мл. с-т Цветомир Петков и р-к Атанас Радев, както и на двамата русенци – офицерските кандидати Антон Петров и Валентин Донев, загинали в мисията в Ирак.

На представянето присъстваха роднини на загиналите в Ирак, членове на РСОСЗР - Русе, военнослужещи от русенския гарнизон и участници в мисията в Камбоджа от гр. Русе. Свои спомени разказаха старшините Ламбев, Стефанов, Кертиков и р-к Даскалов. Старшина Кертиков разказа от първо лице за минометния обстрел на БТР-а, управляван от него на 19.04.1993 г., при който загива 24-годишният гранатометчик от втора рота р-к Венцислав Мирчев (повишен посмъртно в звание мл.лейтенант) и са ранени петима военнослужещи, някои от които с тежки поражения. По-късно бяха показани неизвестни за широката аудитория документални кадри от дейността на българските военнослужещи в състава на батальона в камбоджанската мисия.


Служителите на Военен клуб Русе, съвместно с членовете на РСОСЗР – Русе, участваха в тържествата по повод 140-годишнината от освобождението на града от османско владичество. Събитието беше ознаменувано пред храм „Света Троица“ с възстановка от членове на дружество „Традиция“ от различни градове на страната, които пресъздадоха историческите събития от 20 февруари 1878 г. След възстановката присъстващите се отправиха към Пантеона на Възрожденците, където се състоя официалната церемония по отдаването на почит към загиналите за свободата на България.


Първи фестивал на снежните човеци се проведе на 24.01.2018 г. в гр. Русе. Той е организиран от военния клуб със съдействието на Първа частна занималня – гр. Русе.

Целта е да се провокират детското въображение и творческият импулс за сътворяването на оригинални снежни човеци. Две групи деца от 8 до 9- годишна възраст работиха в няколко отбора. Най-атрактивните снежни човеци, които донесоха награди на своите създатели, са: „Фукльото на двора“, „Снежната кралица“, Страшилището на двора“ и „Арт Снежен човек“. Участваха деца от СУ “Хр. Ботев“ и от СУЕЕ “Св. Константин Кирил Философ.“

Амбицията на организаторите е фестивалът да се превърне в ежегоден.Article | by Dr. Radut