Jump to Navigation

Мероприятия

На 8 май 2019 г. във Военен клуб – Русе, в присъствието на военнослужещи от русенския гарнизон, офицери и сержанти от запаса и резерва, ученици, представители на „Приста скаути” гр. Русе и граждани, беше открита изложба, посветена на морското образование в България и 100-годишнината от края на Първата световна война. Инициативата се осъществява от Военен клуб – Русе и ИА „Военни клубове и военно-почивно дело“. Изложбата беше открита от началника на Териториален отдел - Варна към Агенцията г-н Живко Костадинов. На подредените 26 пана могат да се видят фотоси, картини, схеми на боеве, българи – участници във войната, ордени, паметници. Експозицията проследява различни етапи от Първата световна война, като акцентът е поставен върху участието в нея на морските ни формирования.


Служители на Военен клуб - Русе участваха в честванията на 6 май - Ден на храбростта и Българската армия и празник на град Русе. Пред паметника на загиналите в Сръбско-българската война на площад „Александър I Батенберг“, ветерани, запасни офицери, сержанти и резервисти, действащи военнослужещи и много русенци отдадоха почит на героичната Българска армия. Церемонията започна в 11:00 ч. от Дома на запасното войнство, начело със съюзното знаме на РСОСЗР - гр. Русе. Гости на своите български колеги бяха запасните военни от Гюргево. В ритуала участва и почетен караул от в. ф. 32420, а венците бяха положени от военнослужещите от в. ф. 42520. Тържествено приветствие беше отправено от областния управител на Област Русе г-н Галин Григоров. Паметникът на загиналите от 5 пехотен Дунавски полк в Сръбско-българската война беше отрупан с венци и цветя в знак на признателност.


На 30 април 2019 г. в клуба на общинското ръководство на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Русе се проведе лекция от Лъчезар Бърденов под надслов: „Априлското въстание – начало, ход и потушаване”. Обсъден бе и големият отзвук от въстанието в другите европейски страни. След нея присъстващите си размениха боядисани яйца и козунаци, за да отбележат християнския празник Великден. В края на срещата бе отправена покана към военно-патриотичните формирования за изложба под надслов: „Морското образование в България и Първата световна война”, посветена на 100-годишнината от Първата световна война, която ще се открие във фоайето на Военен клуб – Русе на 08 май 2019 г. от 17 часа.


На 24 април 2019 г. Дамски клуб „Възраждане“ към РСОСЗР в гр. Русе, съвместно с Военен клуб Русе, организира великденски жест на благотворителност към социално слаби, болни и самотно живеещи офицери и сержанти от запаса.

Събитието се състоя в зала „Ген. Драндаревски” на ВК Русе, като дамите стоплиха сърцата им с козунаци и боядисани яйца за предстоящия празник Великден, а на тези, които не можаха да присъстват, бяха връчени по домовете.


С две специални награди в първа възрастова група на Ивена Йорданова и Лилия Симеонова; второ място при дуетите за Марио Николов и Виктория Ангелова; трето място за Виктория Ангелова в четвърта възрастова група, се завърнаха възпитаниците на Музикална школа „Вяра, Надежда и Любов” при Военен клуб – Русе от XIV-то издание на МК „Нова музика” – гр. Горна Оряховица, което се проведе в периода 19 – 21 април 2019 г.

Вокалният им педагог - Надежда Величкова завоюва награда за принос в значимостта на конкурса.


На 10 април 2019 г. в камерна зала „Генерал-майор Христо Драндаревски” във Военен клуб – Русе се състоя работна среща със служителите на юклуба и Дамски офицерски клуб „Възраждане” към РСОСЗР – Русе.

Обсъдена беше организацията за великденската благотворителна кампания, насочена към социално слаби, болни и самотно живеещи офицери и сержанти от запаса, както и възможностите за други съвместни мероприятия и инициативи.


При пълен салон и с много смях на 8 април 2019 г. във Военен клуб – Русе премина премиерата на „АРТИСТИСИМО - 3”.

Това е най-новият спектакъл на МЛАДЕЖКА СЦЕНА „АРТИСТИСИМО”, която се игра благотворително в помощ на пострадалия при катастрофа Станислав Димитров. В дългогодишната си история трупата, с ръководител Иглика Пеева и режисьор проф. д-р Александър Илиев, за трети път се включва в борбата с войната по пътищата. В пародията на ТВ шоуто за таланти участниците радват вярната си публика с много скечове, танци и песни.

В спектакъла участват: Данаил Александров в ролята на Водещия - Александра Пулин, Боян Тодоров, Велислава Веселинова, Константин Златев, Мариела Димитрова, Мартин Илиев, Михаил Гавраилов, Нина Николова, Петър Ганев, Рени Димитрова, Симеон Иванов, Станислав Ценов и Тошко Велев.

Това е първото представление в афиша на „АРТИСТИСИМО” за 2019 – годината, през която трупата отбелязва 10 години от създаването си. В близко бъдеще предстоят домакинство на Втория международен фестивал на поетичния театър от 16 до 18 май 2019 г., премиера на поетичния спектакъл „Свобода или смърт юнашка”, премиера на детската група на школата със спектакъла „Приказка рисувана”, традиционните майсторски класове и турнета.


На 8 април 2019 г. в библиотеката на Военен клуб – Русе се проведе представяне на двутомника „За почест” – Пети пехотен дунавски полк и Дунавската военна флотилия 1912 – 1918 г.

Това събитие е част от Националния маратон на четенето, инициатива на Българската библиотечно-информационна асоциация.

В него взеха участие Военен клуб - Русе, Клуб „Мечтание” към ВК – Русе, Българска библиотечно-информационна асоциация, Регионална библиотека „Любен Каравелов”, ученици и граждани на гр. Русе.


На 23 март 2019 г. Регионалният Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Русе отчете дейността си за изминалата 2018 година.

Общото отчетно събрание се проведе във Военен клуб - Русе, на което присъстваха избраните делегати от всички общински организации. На събранието бяха приети годишният отчетен доклад за 2018 г., финансовият отчет за 2018 г. и бюджетът за 2019 г., както и планът за работа през 2019 г. и докладът на Регионалната контролна комисия.

Основен акцент беше поставен върху реализацията на проект, одобрен от Фондация „Русе-град на свободния дух”, който ще бъде осъществен от общинската организация на РСОСЗР в гр. Русе до края на 2019 г. и ще се финансира от фондацията и бюджета на Сдружението в партньорство с ПГРКК – Русе, ПГО „Недка Ив. Лазарова” – Русе, Военно окръжие – Русе, РК „Традиция” – Русе и Исторически музей – Русе. Основна цел на проекта е създаването и обучението на „Представителен дунавски флотски отряд”, съставен от ученици от Професионалната гимназия по корабостроене и корабоплаване – гр. Русе, а униформите на отряда ще бъдат ушити от учениците на гимназията по облекло в града.

Предвижда се първата изява на отряда да бъде на 6 май – Празник на Българската армия, РСОСЗР и гр. Русе.

Гости на събитието бяха членове на ръководството на Асоциацията на запасните военни от Гюргево, Румъния - ANCMRR Giurgiu.


В навечерието на Деня на жената, на 7 март 2019 г. във Военен клуб – Русе се проведе литературно четене със съдействието на творческия колектив на клуб „Мечтание“ и дамите от писателски клуб „Фортуна“. На четенето бяха представени резултатите от издадения сборник от националния конкурс за къс разказ „Мостове“ с подтема „Русе град на мостове”. Представени бяха текстове и от първия сборник на ДПК Фортуна – „Под знака на Фортуна”, а гостите четоха откъси от свои любими произведения. На събитието присъстваха гости от Съюза на свободните писатели и Съюза на българските писатели – клон Русе, представители на Военен клуб – Русе и граждани на града.


На тържествена церемония пред Паметника на свободата на 3 март 2019 г. русенци поднесоха венци и цветя по повод 141 години от Освобождението на България. На събитието присъстваха кметът на гр. Русе Пламен Стоилов, народни представители, зам. областният управител Свилен Иванов, зам.-кметът по комунални дейности Наталия Кръстева, директорът на дирекция „Култура и образование“ Ирена Петрова, председателят на Общински съвет – Русе и ректор на РУ „Ангел Кънчев“ - чл. кор. проф. д. т. н Христо Белоев, председателят на Общото събрание на РУ „Ангел Кънчев“ Велизара Пенчева, делегация от Община Гюргево, общински съветници, Военен клуб - Русе, граждани и гости на града.


По повод 160-годишнината от рождението на генерал от пехотата Васил Кутинчев, на 25 февруари 2019 г. в гр. Щръклево се проведе беседа за живота и дейността му. Присъстваха представители на Военен клуб – Русе, РСОСЗР - Русе и военно-запасните офицери и сержанти на дружина „Генерал Васил Кутинчев” – Щръклево от Ивановската Общинска организация. Събитието започна с едноминутно мълчание, след което се проведе дискусия за живота и дейността му като български офицер и участник във войните за национално обединение. Генерал Васил Кутинчев е роден е на 25 февруари 1859 година в Русе. През 1879 г. завършва с първия випуск на Военното училище в София. През Сръбско-българската война е командир на 1-ва дружина от 5-ти пехотен дунавски полк, след което е командир на самия полк. Взема участие в боевете на десния фланг на Сливнишката позиция (5 - 7 ноември), проявява се при атаката на Синята чука на 6 ноември и в боя на 7 ноември. По-късно участва в авангардния отряд, който овладява Цариброд, в превземането на Пирот, както и в боя при Драгоман. По време на Балканската война е командващ Първа българска армия, която воюва в Източна Тракия и участва в Лозенградската, Люлебургаско-Бунархисарската и Чаталджанската операции. През Междусъюзническата война командва 1-ва армия. От 16 юли става главнокомандващ на 2-ра армия. По време на Първата световна война е генерал за поръчки към щаба на действащата армия и генерал-губернатор на област. През цялата си военна служба действа за развитието на Българската армия. Генерал от пехотата Васил Кутинчев умира на 30 март 1941 г. в София.


С тържествена церемония в Пантеона на възрожденците на 20 февруари 2019 г. в гр. Русе беше отбелязана 141-вата годишнина от Освобождението на гр. Русе.

В катедралата „Св. Троица“ беше отслужен тържествен молебен за извоюваната свобода.

В мероприятието, организирано от областния управител и кмета на Община Русе, в присъствието на председателя на Общинския съвет и генералния консул на Руската Федерация в гр. Русе, се включиха членове и ръководства на военно-патриотичните организации, представители на Военен клуб – Русе, ученици и граждани.

По традиция институции, обществени организации и политически партии поднесоха венци и цветя пред Вечния огън.


На 21 декември 2018 г. Ротари клуб – Русе и Интеракт клуб – Русе, с подкрепата на Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва в град Русе и Военен клуб – Русе, дариха на социално слаби членове на военно-патриотичните съюзи от града продукти, събрани от благотворителната инициатива „Купи и подари”.

В навечерието на Коледа младите хора поздравиха заслужилите воини и им пожелаха здраве и дълъг живот.


Благотворителен концерт „Деца помагат на деца“ се състоя на 19 декември 2018 г. във Военен клуб Русе.

Инициативата е организирана в подкрепа на децата на загиналите военнослужещи и служители на МВР при изпълнение на служебния си дълг.

Препълнената театрална зала на Клуба изрази своята подкрепа, топлина и съпричастност към сираците, а изпълненията на младите русенци предизвикаха заслужена радост и възторг.

Концертът беше организиран от РСОСЗР - гр. Русе, с подкрепата на кмета на Общината Русе о. з. полк. Пламен Стоилов, Военен клуб – Русе, военни формирования 32420 и 42520, Военно окръжие – Русе, ОД на МВР – гр. Русе, РД на ПБЗН - гр. Русе, РД „Гранична полиция” - гр. Русе, клуб „Родолюбие”, морски клуб „Приста скаут” - гр. Русе, клуб „Мечтание”, Община Русе.

Набраните средста в размер на 2600 лева ще бъдат предоставени на двата специални фонда за набиране на дарения за децата на загиналите служители от Министерство на отбраната и Министерство на вътрешните работи.


Областният ученически конкурс „Снимките разказват – спомени от войните за национално обединение 1885-1918”, иницииран от РСОСЗР – Русе, под патронажа на Областния управител на Област Русе - г-н Галин Григоров, приключи успешно на 19.11.2018 г. – Празника на Сухопътни войски.

Партньори в конкурса бяха Регионалното управление на образованието, Държавен архив – Русе и Военен клуб – Русе.

Представени бяха 21 творби на ученици от Област Русе, като най-добрите бяха отразени в специална изложба, подредена във фоайето на военния клуб. Отличените шест разработки на участници в две възрастови групи – от 5 до 7 клас и от 8 до 12 клас, получиха награди от областния управител на Област Русе г-н Григоров и от председателя на РСОСЗР майор о. р. Димитър Вълков. Отличени бяха и ръководителите на творбите, като беше изтъкната тяхната роля в издирването и коментара на снимките и документите, представени в конкурса.

Много от творбите в конкурса, организиран за четвърти път, имат приносен характер към военната история на русенския край, а учителите и учениците вникват все по-отговорно и мотивирано в темите и участват с ентусиазъм.


Концерт, посветен на диригента Стефан Вачев, който е един от основателите на Русенския духов оркестър и диригент на Военния духов оркестър в града, се проведе на 30 октомври 2018 година във Военен клуб – Русе.

Участие взеха Биг бенд Русе – наследник на Общинския духов оркестър с диригент Димчо Рубчев, цигулковият квартет Мариян Петков, София Димитрова, Преслав Ламбев и Велислава Великова от Националното училище по изкуствата, Академичен хор „Сексагинта Приста” при РУ с диригент Пламен Георгиев и Тамбурашки оркестър при Общински дeтски център за култура и изкуство с диригент Наталия Константинова.

Слово за делото на маестро Стефан Вачев изнесе бившият диригент на Духовия оркестър – Русе господин Петър Терзиев.


Изложба, посветена на 100-годишнината от края на Първата световна война, свързана с освобождението на Добруджа и бойните действия на българската конница под командването на генерал Иван Колев, беше открита на 22 октомври 2018 година във Военен клуб – Русе, в присъствието на военнослужещи от русенския гарнизон, офицери и сержанти от запаса и резерва и много граждани.

Инициативата се осъществи съвместно от ИА „Военни клубове и военно-почивно дело“ в лицето на Военен клуб – Русе и Регионален исторически музей – Добрич, както и с подкрепата на вицепремиера по обществения ред и сигурност и министър на отбраната г-н Красимир Каракачанов.

Изложбата беше открита от началника на Териториален отдел - Варна към Агенцията г-н Живко Костадинов.

Гости на събитието бяха г-н Галин Григоров - областен управител на Област Русе, и народният представител г-н Искрен Веселинов.

Областният управител поздрави участниците и организаторите и връчи благодарствени адреси. Специално за събитието се включиха и членове на клуб „Традиционер“ с оръжия и униформи на Българската армия от този славен за нейната история период. На подредените 21 пана могат да се видят фотоси, стихове, картини, схеми на боеве, пощенски картички, вестници, ордени, паметници. Част от обектите са от архивните материали на Регионалните музеи в Добрич, Силистра и Тутракан. Всеки от обектите на паната е придружен с подробно обяснение. Експозицията проследява различни етапи от събитията през 1916 г. и 1917 г., като акцентът е поставен върху Освобождението на Добруджа и военните действия, водени на Добруджанския фронт от Трета българска армия.


На 15.09.2018 в Летен театър – Русе се проведе Фестивал на бойните изкуства „Воините на Русе”, с организатори Клуб „Мечтание“ и Военен клуб Русе.

Фестивалът се провежда в този формат за трета поредна година, като организаторите на събитието целят той да се превърне в една нова традиция за града.

Фестивалът има за цел да представи на гражданите и гостите на гр. Русе всички практикувани и развивани в града бойни спортове, формации и изкуства под формата на демонстрации.

Водеща идея на фестивала е представяне пред децата, младежите и русенската общественост на всички структури за сигурност и отбрана в гр. Русе. В него взеха участие: Клуб „Родолюбие“, Клуб „Мечтание“, СК „Айкикен“ – Айкидо, СК „Бушидо“ – Кендо, Боксов клуб „Локомотив Русе“, Спортен клуб „Цунами“ – Кикбокс, Център „Калагия“ – Ушу, Тай чи, Клуб морски скаути „Приста скаут“, БЧК – младежка организация. Всички участници получиха грамоти и плакети за участие.


С тържествен ритуал на 6 август 2018 г. пред паметника на моряка в гр. Русе започнаха честванията на 139-годишнината от създаването на българските Военноморски сили. Почетният караул беше приет от командира на ВМС контраадмирал Митко Петев. Участие взеха представителна рота от ВМС, Военен духов оркестър, заместник-областният управител и кметът на град Русе, директорът на ОД на МВР – Русе, командирите на военните формирования, представители на военно-патриотичните съюзи, служители на военния клуб и много граждани. Венец от името на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело” беше положен от началника на Териториален отдел – Варна г-н Живко Костадинов. Тържеството продължи със шествие по улица „Александровска” и завърши с концерт на духовия оркестър на ВМС и празнични илюминации в центъра на града.


По повод 140-годишнината от създаването на Българската армия на 19 юли 2018 г. във Военен клуб Русе беше открита изложбата на Регионалния исторически музей „Войните през погледа на военния кореспондент“, след което беше представен филмът „По стъпките на сухопътните войски“. Кратко слово за създаването и развитието на Българската армия беше изнесено от Началника на гарнизона майор Павлин Илиев. На откриването присъстваха военнослужещите от военните формирования в града, офицери и сержанти от запаса, представители на медиите и граждани. Поздравителни адреси до Командирите на формирования и военният клуб бяха връчени от Областния управител на Област Русе в лицето на неговия заместник г-н Валентин Колев и от г-н Спасимир Димитров от името на кмета на Община Русе. Празненството завърши с импровизиран празничен коктейл за военнослужещите, цивилните служители и гостите. На 20 юли 2018 г. програмата за честването на годишнината продължи с представянето на филми от поредицата „Българско военно документално кино“, а в Регионалния исторически музей беше отворена свободно за посетители Залата на бойната слава. Събитието беше организирано от Военен клуб Русе, съвместно с в. ф. 32420, в. ф.42520, Военно окръжие Русе и РСОСЗР Русе, със съдействието на Областния управител и Кмета на Община Русе.


С връчване на удостоверения за преминато обучение приключиха на 28.06.2018 г. заниманията на Лятна академия „Родолюбие“, Борово - 2018. Проектът се реализира от РСОСЗР – гр. Русе, в партньорство с Военен клуб Русе, военно формирование 32420, РД „Гранична полиция“ – гр. Русе, РУ „Полиция“ – гр. Бяла, РД на ПБЗН - Русе и БЧК - Русе, чрез общинската организация на Съюза в гр. Борово, под потронажа на кмета на Общината г-н Валентин Великов.

Участниците – ученици от ОУ „Св. Климент Охридски“ в гр. Борово имаха възможността да се запознаят със задачите и дейността на военния клуб, структурите за сигурност, отбрана и защита на населението, техника и въоръжение. Получиха първоначална подготовка за оказване на първа помощ от инструктори - доброволци от БЧК, както и практически умения за оцеляване в екстремни условия в непозната среда и стрелба с въздушна пушка. Посетиха места, свързани с историята на родния край, и изгледаха филми от поредицата българско военно-документално кино.


Дружество „Генерал В. Кутинчев“ /с. Щръклево/ към РСОСЗР – Русе, в партньорство с в. ф. 42520 и Военен клуб Русе, проведоха ученически конкурс за стрелба с въздушна пушка. Състезанието се проведе в стрелбищния комплекс на ОУ „Христо Ботев“ в с. Щръклево. Освен участие в конкурса младежите имаха възможност да се запознаят с въоръжение, представено от военнослужещите от формированието, както и с униформа и снаряжение на войник от периода на Балканските и Първата световна войни. Отличилите се на първите три места получиха грамоти и предметни награди, осигурени от общинската организация на РСОСЗР в Община Иваново. След приключването на състезанието се състоя среща с директора на училището, като беше планирано през следващата година проектът „Лятна академия Родолюбие” да се осъществи с ученици от ОУ „Христо Ботев“ – с. Щръклево. Благодарствени адреси бяха връчени на председателя на дружеството зап. с-на Базъров, командира на военното формирование майор Йорданов и на директора на училището г-н Пламен Бананов.


Първият международен фестивал на поетичния театър се проведе във Военен клуб Русе на 19 и 20 май 2018 година. Той бе под патронажа на вицепремиера по сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който откри форума. Събитието е част от проекта „Чрез изкуство към патриотизъм”, който се изпълнява от Младежка сцена „Артистисимо” към Военен клуб Русе.

Целта на фестивала бе да събере деца и младежи от страната и чужбина, от българските общности зад граница, провокирайки ги да изучават произведения на български поети, а чрез тях и българската култура.

Първа награда спечели Детско-юношеското студио към Академичен театър „Колесо” – Киев (Украйна), с постановката на Мария Груничева „Изпепеляващата страст по свободата” по стихове на Христо Ботев. Втора награда получиха студентите, специалност „актьорско майсторство” от Пловдивския университет, за постановката на проф. д-р Александър Илиев „Сердарят” от Григор Пърличев. Трета награда отиде при петокласниците от ОУ „Йордан Йовков” - град Тутракан за композицията „Поема за България” по стихове на Никола Фурнаджиев и Евтим Eвтимoв.

Журито удостои с „Награда за най-атрактивен спектакъл” – Драматично студио „Словото” към Драматичен театър Велес (Македония), за постановката „Пранги” по П. Яворов на Весна Димитрова – Бобевски.

„Специалната награда” бе дадена на групата от СУ „Хр. Ботев”, гр. Димитровград (Сърбия), за композицията „Пътища възрожденски” по Христо Ботев, с постановъчен екип Албена Котева, Лилия Соколов и Стоян

„Голямата награда” спечели трупата-домакин „Младежка сцена „Артистисимо” с „Орфеев белег” от Иглика Пеева, постановка на проф. д-р Александър Илиев.

Индивидуални награди спечелиха: Голяма награда за мъжка роля – Кире Ацевски; голямата награда за женска роля – Оксана Худименко от Киев; наградата на ДАБЧ получи Хелена Стоянов от гр. Димитровград; отличителна награда бе дадена на Данаил Александров от Младежка сцена при Военен клуб Русе, а индивидуалната награда на организаторите отиде при Александър Милчев от същата трупа.

При пълен салон с над 200 души зрители наградите бяха връчени от народния представител от ВМРО Русе Искрен Веселинов, от Областния управител на Област Русе Галин Григоров и от председателя на журито Ивайло Диманов.

Във форума се включиха над 100 души между 10 и 25-годишна възраст от Македония, Сърбия, Украйна и България. Прозвучаха любими на поколения българи стихове, а публиката се докосна до яркия талант на младите хора, които създадоха прекрасни приятелства помежду си.


Служители на Военен клуб Русе участваха в честванията на 6 май 2018 г. по повод Деня на храбростта и Българската армия и празника на град Русе. Пред паметника на загиналите в Сръбско-българската война на площад „Александър I Батенберг“ ветерани, запасни офицери, сержанти и резервисти, действащи военнослужещи и много русенци отдадоха почит на героичната Българска армия. Церемонията започна от Дома на запасното войнство, начело със съюзното знаме на РСОСЗР – гр. Русе. Гости на своите български колеги бяха запасните военни от Гюргево. В ритуала участва почетен караул от в. ф. 32420, а венците бяха положени от военнослужещи от формированието.

Тържествено приветствие беше отправено от областния управител на Област Русе г-н Галин Григоров. Паметникът на загиналите от 5-и пехотен Дунавски полк в Сръбско-българската война беше отрупан с венци и цветя в знак на признателност.


Служителите на Военен клуб Русе, съвместно с членовете на дружество „Генерал Захариев“ при общинската организация на РСОСЗР в гр. Русе почетоха паметта на героя на Република България генерал Захари Захариев, заслужил летец и дългогодишен командващ на ВВС. Събитието се състоя на 25 април 2018 г. пред паметната плоча в родното му село Басарбово, организирано със съдействието на кмета на населеното място. В негова памет беше отслужена заупокойна молитва и бяха положени венци и цветя. По-късно присъстващите почетоха паметта на загиналите басарбовчани във войните за национално обединение, пред паметника, издигнат в тяхна чест в двора на местната църква.


На 2 април 2018 г. в зала „Ген. Драндаревски“ на Военен клуб Русе беше представена книгата „МИСИЯ КАМБОДЖА ОБАГРЕНА В КРЪВ“, с автор Ася Стефанова. Събитието беше свързано с датата 2 април, когато се навършват 25 години от коварното нападение на червените кхмери над българския взвод в кантон 918 Б в Пхум Прек от състава на Първия български пехотен батальон „Сини каски“, участвал в омиротворителната мисия на ООН в Камбоджа 1992 - 1993 година.

В началото всички присъстващи запалиха свещички, за да почетат с едноминутно мълчание паметта на загиналите при нападението р-к Петър Байчев, мл. с-т Цветомир Петков и р-к Атанас Радев, както и на двамата русенци – офицерските кандидати Антон Петров и Валентин Донев, загинали в мисията в Ирак.

На представянето присъстваха роднини на загиналите в Ирак, членове на РСОСЗР - Русе, военнослужещи от русенския гарнизон и участници в мисията в Камбоджа от гр. Русе. Свои спомени разказаха старшините Ламбев, Стефанов, Кертиков и р-к Даскалов. Старшина Кертиков разказа от първо лице за минометния обстрел на БТР-а, управляван от него на 19.04.1993 г., при който загива 24-годишният гранатометчик от втора рота р-к Венцислав Мирчев (повишен посмъртно в звание мл.лейтенант) и са ранени петима военнослужещи, някои от които с тежки поражения. По-късно бяха показани неизвестни за широката аудитория документални кадри от дейността на българските военнослужещи в състава на батальона в камбоджанската мисия.


Служителите на Военен клуб Русе, съвместно с членовете на РСОСЗР – Русе, участваха в тържествата по повод 140-годишнината от освобождението на града от османско владичество. Събитието беше ознаменувано пред храм „Света Троица“ с възстановка от членове на дружество „Традиция“ от различни градове на страната, които пресъздадоха историческите събития от 20 февруари 1878 г. След възстановката присъстващите се отправиха към Пантеона на Възрожденците, където се състоя официалната церемония по отдаването на почит към загиналите за свободата на България.


Първи фестивал на снежните човеци се проведе на 24.01.2018 г. в гр. Русе. Той е организиран от военния клуб със съдействието на Първа частна занималня – гр. Русе.

Целта е да се провокират детското въображение и творческият импулс за сътворяването на оригинални снежни човеци. Две групи деца от 8 до 9- годишна възраст работиха в няколко отбора. Най-атрактивните снежни човеци, които донесоха награди на своите създатели, са: „Фукльото на двора“, „Снежната кралица“, Страшилището на двора“ и „Арт Снежен човек“. Участваха деца от СУ “Хр. Ботев“ и от СУЕЕ “Св. Константин Кирил Философ.“

Амбицията на организаторите е фестивалът да се превърне в ежегоден.Article | by Dr. Radut