Jump to Navigation

02.10.2018 г.

Международна конференция на тема: „Усилване на сдържащия потенциал на НАТО: Източните съюзни държави и усилията на Алианса за гарантиране на тяхната национална сигурност и отбрана“, организирана от Съюза на офицерите от резерва „Атлантик“, Атлантическия съвет на България и сдружение „Джордж Маршал – България“, беше проведена в зала Тържествена на Централния военен клуб.

Във форума на българската атлантическа общност взеха участие господин Росен Плевнелиев – Президент на Република България (2012-2017 г.), господин Емил Христов – заместник-председател на Народното събрание, генерал о. р. Константин Попов – председател на Комисията по отбрана в Народното събрание, вицеадмирал Емил Ефтимов и генерал-лейтенант Димитър Илиев – заместник-началници на отбраната, началника на политическия кабинет на министъра на отбраната господин Илия Налбантов, военнослужещи и служители на Министерство на отбраната и Българската армия, дипломати, представители на научно-изследователски институти и много гости.

Обсъжданията протекоха в четири панела:

- Политически и стратегически въпроси от срещата на върха на НАТО в Брюксел (юли 2018 г.);

- Развитието на съюзния възпиращ потенциал в Източната зона за отговорност;

- Съюзници и партньори в противодействието на хибридните заплахи срещу държавите от Черноморско-Адриатическия регион;

- Обществената подкрепа за НАТО след 14-годишното членство на Република България в Алианса.

Високият обществен и медиен интерес, според участниците в събитието, потвърждава значимостта на темата за укрепването на сигурността и отбраната на страните от региона.Article | by Dr. Radut