Jump to Navigation

23.04.2018 г.

Ние, българите, сме европейци от момента, в който сме побили първия камък на нашата държава. Европа съществува благодарение на двама европейски владетели, единият от които е именно кан Тервел. С тези думи министърът на отбраната и председател на Националния комитет „Кан Тервел – спасителят на Европа“ господин Красимир Каракачанов откри пресконференцията, по повод учредяването на комитета за честване на 1300 години от победата на кан Тервел над арабите при Константинопол, проведена в зала Музикална на Централния военен клуб.

В пресконференцията взеха участие академик Антон Дончев, проф. д-р на ик. н. инж. Николай Михайлов, генерал-майор Груди Ангелов, господин Христо Димитров, господин Любомир Денов, господин Димитър Димитров от института „Хисторион“ и господин Димитър Димитров от общобългарска фондация ТАНГРА ТанНакРа. Изявления по време на пресконференцията направиха още проф. д-р на ик. н. инж. Николай Михайлов, академик Антон Дончев, господин Христо Димитров и господин Димитър Димитров от института „Хисторион“, който представи част от изложбата посветена на кан Тервел.

Кулминацията на честванията ще бъде на 03.09.2018 г. с полагането на основен камък на паметника на кан Тервел в София, в района на НДК, провеждане на международна научна конференция, издаване на двуезичен сборник с материалите от конференцията, експониране на изложба за кан Тервел и тържествен концерт на ансамбъл „Българе“. Предвиждат се още чествания в гр. Тервел, изграждане на паметник на кан Тервел в Стара Загора, представяне на книгата „Кан Тервел – Спасителят на Европа“ на проф. Пламен Павлов и Георги Атанасов, чествания в гр. Камено, валидизиране на пощенска марка и организиране на лятно училище за деца във Военна академия „Г. С. Раковски“.

В рамките на Европейския съюз са предвидени експониране на изложба в Европейския парламент, изграждане на православен храм „Свети Тривелий Български“ в Мадрид и обстойно проучване на писмените документи за кан Тервел в архива на Ватикана от Кирил Карталов с последващо издаване на книга.

Събитието се проведе при подчертан интерес от страна на печатните и електронните средства за масова информация.Article | by Dr. Radut